Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Genoa

Till Serie A startsida

Tar Juventus titeln igen? Spela på Serie A-vinnare 2019/2020?

Fakta om Genoa

Genoa CFC bildades 1893 och vann det första italienska mästerskapet år 1898. Klubben tog sin senaste stora titel år 1937 då man bärgade Coppa Italia. Efter 1960 har klubben pendlat mellan Serie A och Serie B. En av svensk fotbolls största profiler, Gunnar Gren, spelade i Genoa mellan 1955-1956.

Smeknamn: Rossoblu, Grifone, Vecchio Balordo
Manager: Aurelio Andreazzoli
Hemmaarena: Stadio Luigi Ferraris - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Genoa hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Genoa

Goran Pandev 
Goran Pandev har hunnit bli 36 år gammal och har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, primärt i Italien och Serie A. Makedoniern kom till Inter som 18-åring men såldes till Lazio som en del i en deal som involverade Dejan Stankovic. Tiden i Lazio blandade högt och lågt för Pandev och slutade med ett kontraktsbråk som innebar att Pandev gick tillbaka till Inter på fri transfer. Klubbytet blev lyckat. Pandev var en del av det Inter som vann Scudetto, Coppa Italia och Champions League 2009/10. Pandev lyckades dock inte bli ordinarie i Inter utan lånades först ut, och såldes sedan till Napoli. Inte heller där fick han tillräckligt med speltid utan för första gången i sin karriär blev det spel utanför Italien för Pandev, i Turkiet och Galatasaray. Där vann Pandev dubbeln, men mest som en inhoppare. Det ledde till att Galatasaray släppte anfallaren, som skrev på för Genoa sommaren 2015. På Stadio Luigi Ferraris har det gått något bättre för 36-åringen. 2019 blev Goran Pandev Makedoniens meste landslagsman när han passerade 100 landskamper. Sedan tidigare är han dessutom bäste målskytt för Balkan-nationen med sina 33 mål.

Oscar Hiljemark 
Gislaveds-sonen Oscar Hiljemark gjorde sin andra Serie A-säsong 2016/17 när han med Palermo trillade ur det italienska finrummet. Han gjorde det dock så pass bra att Genoa valde att värva honom för 2,5 miljoner euro sommaren 2017. Hösten samma år tillbringade 27-åringen dock på lån hos Panathinaikos innan han återvände till Genoa under våren 2018. Det gjorde han med bravur och var en nyckelspelare hos de blåröda. Fotbollskarriären började annars i Elfsborg när Hiljemark redan som 20-åring var med om att vinna SM-guld 2012. Trots många rykten var det först efter säsongen som Hiljemark såldes. PSV Eindhoven blev nästa klubbadress och även där vann mittfältaren ligan. Oscar Hiljemark var lagkapten i det svenska U21-landslag som vann EM 2015 och en del av Janne Anderssons succéfyllda landslag i Ryssland 2018. Fjolåret fick Hiljemark spolierat av en höftskada, men nu ska smålänningen återigen vara redo att vara en central figur på Genoas innermittfält. Kontrakt löper till 2020 så säsongen kan vara avgörande för 27-åringens fortsatta fotbollsframtid.

Domenico Criscito
32-årige Domenico Criscito är tillbaka i Genoa efter sju säsonger i Ryssland och Zenit. Redan som 17-åring år 2004 blev han delägd av Genoa och Juventus, men spelade primärt i Genoa. När Genoa till slut köpte ut Criscito från “Den gamla damen” blev vänsterbacken år 2009 den tredje dyraste värvningen i klubbens historia. Två år senare såldes han till Zenit St. Petersburg där han varit en hyllad spelare. Under fjolårssäsongen var Criscito given i Genoa och stod också för två mål från sin ytterbacksposition. Cercola-sonen har tillhört alla italienska landslag och också gjort över 26 landskamper för Gli Azzurri.

Spela på Genoa.

Till startsida Fotboll