Genoa

Till Serie A startsida.
Genoa CFC bildades 1893 och vann det första italienska mästerskapet år 1898. Klubben tog sin senaste stora titel år 1937 då man bärgade Coppa Italia. Efter 1960 har klubben pendlat mellan Serie A och Serie B. En av svensk fotbolls största profiler, Gunnar Gren, spelade i Genoa mellan 1955-1956.

Smeknamn: Rossoblu, Grifone, Vecchio Balordo
Manager: Ivan Juric
Hemmaarena: Stadio Luigi Ferraris - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Genoa hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Genoa

Goran Pandev
Goran Pandev har hunnit bli 35 år gammal och har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, primärt i Italien och Serie A. Makedoniern kom till Inter som 18-åring men såldes till Lazio som en del i en deal som involverade Dejan Stankovic. Tiden i Lazio blandade högt och lågt för Pandev och slutade med ett kontraktsbråk som innebar att Pandev gick tillbaka till Inter på fri transfer. Klubbytet blev lyckat. Pandev var en del av det Inter som vann Scudetto, Coppa Italia och Champions League 2009/10. Pandev lyckades dock inte bli ordinarie i Inter utan lånades först ut, och såldes sedan till Napoli. Inte heller där fick han tillräckligt med speltid utan för första gången i sin karriär blev det spel utanför Italien för Pandev, i Turkiet och Galatasaray. Där vann Pandev dubbeln, men mest som en inhoppare. Det ledde till att Galatasaray släppte anfallaren, som skrev på för Genoa sommaren 2015. På Stadio Luigi Ferraris har det gått något bättre för 35-åringen. Goran Pandev är Makedoniens bäste målskytt genom tiderna.

Oscar Hiljemark
Gislaveds-sonen Oscar Hiljemark gjorde sin andra Serie A-säsong 2016/17 när han med Palermo trillade ur det italienska finrummet. Han gjorde det dock så pass bra att Genoa valde att värva honom för 2,5 miljoner euro förra sommaren. Hösten tillbringade 26-åringen dock på lån hos Panathinaikos innan han återvände till Genoa under våren 2018. Det gjorde han med bravur och var en nyckelspelare hos de blåröda. Fotbollskarriären började annars i Elfsborg när Hiljemark redan som 20-åring var med om att vinna SM-guld 2012. Trots många rykten var det först efter säsongen som Hiljemark såldes. PSV Eindhoven blev nästa klubbadress och även där vann mittfältaren ligan. Oscar Hiljemark var lagkapten i det svenska U21-landslag som vann EM 2015 och en del av Janne Anderssons succéfyllda landslag i Ryssland i somras. 26-åringen skrev på ett treårsavtal med Genoa till 2020.

Ervin Zukanovic
31-åringen Ervin Zukanovic är inne på sin femte klubb i Serie A sedan 2014. Efter att i många år spelat i Belgien värvades mittbacken först på lån till Chievo och sedan permanent. Efter en säsong i Verona-klubben köptes han av Sampdoria men efter bara en halv säsong i Il Doria lånades han ut till AS Roma. Ett lån som även inkluderade en köpoption. Den realiserades bara en månad efter lånet. Med Roma skrev bosniern på ett kontrakt till 2019. Men sommaren 2016 lånades han ut igen, nu till Atalanta. Sommaren 2017 var det dags för nästa lån när han gick till Genoa. Där lyckades Zukanovic slutligen vilket gjorde att klubben valde att köpa loss honom för budgetpriset 1,2 miljoner euro inför denna säsong. Den reslige mittbacken har gjort dryga dussinet landskamper för Bosnien.

Gianluca Lapadula
Toppforwarden Gianluca Lapadula har aldrig varit i närheten av det italienska landslaget, men både spelat för AC Milan och vunnit en skytteliga. Lapadula har blivit 28 år och fick sitt genombrott i Pescara i Serie B säsongen 2015/16 när han gjorde 27 mål i ligaspelet och vann skytteligan med tio måls marginal ner till tvåan. Det fick Milan att hosta upp 90 miljoner kronor för anfallaren, som gjorde respektabla åtta mål för Rossoneri. Men det blev bara en säsong på San Siro innan han flyttade till Genoa på lån med köpoption. Lapadula gjorde bara sex mål för Genoa i fjol men vann den interna skytteligan och köptes loss för 110 miljoner kronor, Genoas fjärde dyraste värvning genom tiderna.

Domenico Criscito
31-årige Domenico Criscito är tillbaka i Genoa efter sju säsonger i Ryssland och Zenit. Redan som 17-åring år 2004 blev han delägd av Genoa och Juventus, men spelade primärt i Genoa. När Genoa till slut köpte ut Criscito från “Den gamla damen” blev vänsterbacken år 2009 den tredje dyraste värvningen i klubbens historia. Två år senare såldes han till Zenit St. Petersburg där han varit en hyllad spelare. Criscito har tillhört alla italienska landslag och också gjort över 20 landskamper för Gli Azzurri.

Spela på Genoa.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.