Under torsdagen dukas det upp för en spännande hockey-bomb! Tre matcher från SHL ska synas på kupongen som dessutom är kryddad med 333 333 kronor i extrapengar! Jag tror både Djurgården och Luleå grejar varsin seger medan det blir mer ovisst i Karlstad mellan topplagen Färjestad och Rögle. Putsa visiret så kör vi!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.

1. Färjestad - Rögle - 2-2
Vi börjar i Karlstad där Färjestad säkrade en slutspelsplats i CHL genom att hemmabesegra Red Bull München i tisdags. Gustav Rydahl, som gjorde hattrick borta mot HV71 i förra SHL-omgången, satte definitivt spiken i kistan med sitt 3-1-mål hemma mot tyskarna. Tillsammans med Marcus Nilsson och Michael Lindqvist bildar trion den just nu hetaste kedjan i SHL.

Rögle beger sig till Värmland med sju raka segrar och en i det närmaste perfekt defensiv. Skåningarna har endast släppt in fem mål på de fyra senaste matcherna trots att motståndet varit tufft i form av Frölunda, Luleå, Växjö och Djurgården. Nu lär dock Codie Curran, Craig Schira och de övriga backarna få bekänna färg då Färjestad är ligans klart vassaste lag framåt för tillfället.

Jag tror på en jämn och relativt målsnål tillställning i Löfbergs Arena där dessa båda skickliga gäng tar ut varandra i spelet. FBK har haft ett tufft schema på slutet med viktiga matcher både i SHL och CHL. Pennerborn förfogar emellertid över en väldigt bred forwardsuppsättning och har inte behövt matcha laget nämnvärt. Knapp fördel “Vargarna” som trots allt spelar på hemmaplan, men jag skulle inte bli förvånad om vi har ett likaläge efter 60 spelade minuter. 

2. Djurgården - Skellefteå - 4-2
I den kungliga huvudstaden stundar en repris på fjolårets kvartsfinalserie mellan Djurgården och Skellefteå. Då var stockholmarna starkast och även fast Skellefteå imponerat på slutet håller jag Robert Ohlssons järnkaminer som favoriter även här. 

Båda lagen spelade CHL-matcher så sent som i tisdags men hade olika förutsättningar inför den sista gruppspelsrundan. Ett redan slutspelsklart Djurgården reste ner till tyska Mannheim med en b-betonad uppställning och fick också lämna örnnästet utan poäng efter en 1-2-förlust. SAIK behövde en poäng borta mot finska Kärpät för avancemang och lyckades också knipa en sådan efter Linus Lindströms kvittering med 27 sekunder kvar.

På Hovet är Djurgården erkänt starka och har ännu inte förlorat under ordinarie tid. Patrik Berglund och company snittar här fyra mål per match vilket är näst bäst i ligan efter Färjestad. Tommy Samuelssons västerbottningar blandar topprestationer med rejäla bottennapp vilket gör dem svårbedömda. Jag tror som sagt ändå på hemmalaget och då de besitter en väldigt hög högstanivå kan det rinna på i målproduktionen. 4-2 känns som en rimlig utgång, samtidigt som sexan är ett spännande tecken som skulle rensa ordentligt. 

3. Luleå - Leksand - 4-1
Uppe i Norrland stundar den tredje och sista bataljen på denna Bomben-kupong. Luleå spelade också CHL i tisdags. Norrbottningarna var slutspelsklart inför den sista gruppspelsmatchen mot Belfast, men vinnarskallen Thomas “Bulan” Berglund ställde trots det upp med ett slagkraftigt lag hemma i Coop Norrbotten Arena. Jack Connolly lade grunden till 4-0-triumfen med sina två pytsar.

Nykomlingen Leksand är efter en stark start nu djupt nere i gruvan och famlar i mörkret. Roger Melins lag har inte tagit en enda poäng på fem matcher och har dessutom en diger skadelista. Mattias “Kolan” Karlsson och backkollegan Daniel Gunnarsson har saknats ett tag och mot LHC senast var dessutom försvarsgeneralen Ahnelöv sjuk. Dalaklubben gjorde i dagarna klart med backen Philip Samuelsson som väntas göra debut mot Luleå.

De norrländska björnarna är som vanligt väldigt stabila i hemmaborgen med endast en förlust på fem matcher. Leksand har ännu inte segrat på resande fot och med självförtroendet ända nere i skridskosulan får de med största sannolikhet vända hem till Dalarna utan poäng. Jag tror leksingarna får svårt att komma till heta målchanser och då Luleås målvakt Lassinantti vilade i tisdags skulle jag inte bli förvånad om han spikar igen här. Säker hemmaseger väntar i björnidet!

Systemförslag

 Lilla systemet108 rader
1.Färjestad - Rögle2,3 - 1,2,3
2.Djurgården - Skellefteå3,4,6 - 2,3
3.Luleå - Leksand3,4,5 - 1
 Stora systemet648 rader
1.Färjestad - Rögle 1,2,3 - 1,2,3
2.Djurgården - Skellefteå3,4,5,6 - 1,2,3
3.Luleå - Leksand 3,4,5 - 0,1

Spela Bomben!

/ Henrik Johansson

Åtta goa rätt på måndagens båda Powerplay-system, vilket resulterade i 945 kronor in på spelkontot. Skön start på veckan! Denna onsdag går också i hockeyns tecken när det vankas en Bomb som erbjuder 211 201 kronor i rullpott! Tre fighter från Hockeyallsvenskan ska synas med mötet i Umeå mellan toppduon Björklöven och BIK Karlskoga som höjdpunkt för kvällen. Samtliga tre matcher är högst ovissa, men Timrå bör ha störst segerchans hemma mot Västerås. Dags att pricka in tre rätt och ytterligare fint klirr i kassan!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.

1. Björklöven - BIK Karlskoga - 2-3
Tabellettan Björklöven är åter hemma i Västerbotten efter roadtrippen i landets södra delar, där först Tingsryd slogs tillbaka med 3-0 innan Umeålaget åkte på säsongens första smäll när nykomlingen Kristianstad vann med 2-1 i Skåne senast.

Starten har annars varit fullkomligt lysande för “Lönnlövens” del och visst tusan har nya sportchefen Per Kenttä lyckats ännu en gång. Mannen bakom Asplövens resa upp genom seriesystemet och inte minst Oskarshamn succébygge i fjol, har återigen prickat rätt med flera nyförvärv. Bland annat toppar keepern Joe Cannata hela ligans målvaktsliga.

Karlskoga är tvåa i serien efter sju spelade omgångar med 16 inkasserade poäng och hela 32 gjorda mål framåt, vilket ger ett snitt på 4,6 mål per match. En makalös siffra! I värmlänningarnas senaste två kamper har både AIK och Västervik krossats med 5-1 respektive 9-1. Tor Immo och Filip Ahl har båda gjort nio pinnar vardera medan Fredrik Forsberg är bäst i laget på tio.

Spelmässigt har Björklöven inte sett lika pigga ut sista tre fighterna men allt som oftast ändå vunnit jämna matcher tack vare ett formidabelt målvaktsspel. Efter en tuff bortaturné med många mil i kroppen är det också tveksamt hur piggt Fagervalls manskap är. “Bikarna” kommer däremot fulla av energi efter fyra dagars spelledigt. Knapp fördel gästerna här, men jag räknar ändå med en jämn tillställning. Känslan är att det blir relativt målsnålt, där resultatet 2-3 får agera utgång.

2. Timrå - Västerås - 4-2
I Medelpad stundar också ett toppmöte mellan tabellgrannarna Timrå och Västerås. “Gurkorna”, som Västerås kallas för, återfinns på plats fyra i serien, tre poäng bakom det rödvita hemmalaget.

Gänget från “Lidas” hemstad har tappat ett koppel av nyckelfigurer från i fjol men gör det ändå riktigt bra efter förutsättningarna. Det är framförallt hemma i ABB Arena Nord som de svartgula övertygat hittills med tre segrar på fyra försök. På resande fot har det emellertid sett ganska så mediokert ut.

Timrå kammade noll borta mot AIK senast. Det var Fredrik Anderssons manskaps blott första förlust för säsongen. Som vanligt låg Jonathan Dahlén och Albin Lundin bakom samtliga tre baljor. Duon har nu stått för sanslösa 29 poäng på endast sju matcher tillsammans. Merparten av duons poäng har tillkommit i powerplay där medelpadingarna är klart bäst i Hockeyallsvenskan med sina dryga 33 procent. 

Drabbningen i NHK Arena är nog den match jag tror har bäst förutsättningar att kunna erbjuda mål då Timrå imponerat framför sina hemmafans. Det kombinerat med Västerås svajiga bortaspel gör att Timrå ges goda segerchanser här och förhoppningsvis ramlar det in lite hemmastrutar i jakten på storkovan!   

3. Södertälje - Vita Hästen - 3-2
I klassiska Scaniarinken väntar en tillställning med derbykaraktär då Vita Hästen bussar de 13 milen från Norrköping till Södertälje. Östgötarna är med all säkerhet väldigt revanschsugna efter två raka uddamålsförluster mot Björklöven och senast Mora. 

Hästen hittas just nu strax under topp 8-strecket med nio inspelade poäng efter sju omgångar. Inledningen får ändå anses var klart godkänd även om målproduktionen avstannat mot slutet. En som levererat i samtliga matcher är den sista utposten Viktor Kokman som med sina dryga 93 i räddningsprocent ligger trea i målvaktsligan.

Södertälje har startat säsongen med att ta två segrar av sju möjliga och ligger i skrivande stund på en elfteplats i tabellen. Efter två raka nederlag tog “Kringlorna” en viktig skalp mot Kristianstad borta senast. Ludwig Blomstrand och lagkapten Christopher Liljewall har varit klart bäst av lagets forwards och låg bakom tre av de fyra målen i Skåne.

Trupperna är på pappret jämbördiga även om Vita Hästen hittills fått ut mer av nyförvärven än SSK. Christopher Bengtsson har bland annat inte alls kommit upp i den nivå han hade i klubben under genombrottet för två år sedan. Södertälje trivs dock riktigt bra mot Vita Hästen och i hemmaborgen har de segrat vid lagens fem senaste fighter. Knapp fördel värdlaget där nollan på gästerna lockar på större system.

Systemförslag

 Lilla systemet144 rader
1.Björklöven - Karlskoga 2,3 - 2,3,4
2.Timrå - Västerås   3,4,5,6 - 2
3.Södertälje - Vita Hästen  2,3,4 - 2,3
 Stora systemet810 rader
1.Björklöven - Karlskoga  1,2,3 - 2,3,4
2.Timrå - Västerås   2,3,4,5,6 - 1,2
3.Södertälje - Vita Hästen  2,3,4 - 0,2,3

Spela Bomben!

/ Henrik Johansson

Tisdagens fotbollsbomb består av tre härliga matcher från damernas EM-kval. Allra mest intressant ur blågul synvinkel är naturligtvis Sveriges möte mot Slovakien på Gamla Ullevi. Våra VM-hjältinnor förväntas ta en enkel seger och detsamma gäller silvermedaljörerna från mästerskapet i somras, Nederländerna. Mellan Tjeckien och Spanien känns det däremot något mer öppet. Dags för tre friska rätt!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.

1. Sverige - Slovakien - 4-0
Peter Gerhardssons landslag har fått en perfekt start på EM-kvalet med komfortabla segrar både mot Lettland och Ungern. I fredags hade VM-trean inga som helst problem att avfärda Ungern på bortagräs. 5-0 skrevs siffrorna till i Sveriges favör efter bland annat två mål av en pigg Madelen Janogy.

Nilla Fischer saknas denna samling och Caroline Seger dras med en skada som håller henne borta. Tunga avbräck naturligtvis men flera spelare har visat att de är beredda att axla de rutinerade pjäserna. Det är utan tvekan så att den elva Gerhardsson kommer ställa på benen här är spetsig, framförallt betydligt mycket bättre än Slovakiens.

Gästerna är en fotbollsnation som inte alls är på samma nivå som Sverige på damsidan. Visserligen har Slovakien gått framåt lite på senare år och kvalitet finns i ett par spelare som till vardags spelar i Tyskland. Faktum är dock att 2-1-segern mot svaga Lettland i fredags var knapp och att slovakiskorna rankas sämre än Ungern på FIFA:s ranking.

Sverige ställdes mot Slovakien i senaste EM-kvalet och då slutade det bara 2-1 här på Gamla Ullevi trots en massiv blågul press. På bortaplan blev det däremot en betryggande 3-0-vinst och här tror jag återigen på en klar svensk seger. Jag har svårt att se gästerna göra mål och spikar nollan på bortalaget utan större eftertanke. På Sverige kan det vara läge att måla på rejält, sexan rensar nämligen magiskt!

2. Tjeckien - Spanien - 1-2
I Prag är det också svenskt på planen då en blågul domarkvartett med Tess Olofsson i spetsen får äran att döma denna förmodade gruppfinal. Spanien är klara favoriter till att plocka hem Grupp D men här väntar det tuffaste testet mot ett Tjeckien på uppgång.

Hos värdarna hittas en mängd intressanta namn, inte minst från Slavia Prag som varje år går starkt i Champions League. Majoriteten av spelarna kommer från Slavia eller Sparta vilket gör detta till en sammansvetsad grupp. Utlandsproffs finns även i form av Klára Cahynová (Potsdam) och Andrea Stasková (Juventus). Den sistnämnda blev målskytt i Tjeckiens hittills enda kvalmatch, 7-0-krossen mot Moldavien.

Spanien är ett landslag på kraftig frammarsch på damsidan. Atlético Madrid och Barcelona är de stora klubbarna och flertalet av spelarna i Jorge Vildas trupp kommer också från dessa lag. Jennifer Hermoso är den stora stjärnan och 29-åringen var riktigt bra i sommarens VM-slutspel där “La Roja” bland annat pressade guldmedaljörerna USA i åttondelsfinalen.

Gästerna från den Iberiska halvön ska utan tvekan gälla som favoriter här men någon överkörning lär det inte bli. Jag utgår från en knapp bortaseger i Prag.

3. Nederländerna - Ryssland - 3-0
Sveriges banekvinnor i sommarens VM var Nederländerna, en nation som visat att de tillhör den absoluta världstoppen. De orangeklädda vann senaste EM-slutspelet på hemmaplan och fick resa hem med en finfin silverpeng från Frankrike.

Truppen är ytterst namnstark och även om världens bästa spelare 2017, Lieke Martens, saknas här har förbundskapten Sarina Wiegman en mängd kompetenta namn till förfogande. Allra vassast är Arsenal-spelaren Vivianne Miedema som stått för galna 63 mål på 83 landskamper. Det är dock Sherida Spitse som toppar kvalets skytteliga med fem fullträffar.

Ryssland har, precis som Nederländerna, full pott i gruppen så här långt efter vinster mot Slovenien (1-0) och Estland (4-0). Mot tuffare motstånd brukar dock nationen ha svårt att hävda sig. I VM-kvalet blev det klara förluster mot England och mot exempelvis Sverige har det blivit tydliga nederlag de senaste mötena.

Nederländerna är klassen bättre och bör springa iväg till en komfortabel seger i denna gruppfinal. “Oranje” har tryckt in 14 mål på tre matcher och den ryska målvakten Shcherbak lär få en svettig afton i Eindhoven. 3-0 känns som det allra mest troliga resultatet på förhand, men femman är en spännande rensare på hemmalaget som jag vill ha med om stålarna räcker till.

Systemförslag

 Lilla systemet96 rader
1.Sverige - Slovakien2,3,4,5 - 0
2.Tjeckien - Spanien0,1 - 1,2,3
3.Nederländerna - Ryssland 3,4 - 0,1
 Stora systemet480 rader
1.Sverige - Slovakien2,3,4,5,6 - 0
2.Tjeckien - Spanien0,1,2 - 1,2,3,4
3.Nederländerna - Ryssland2,3,4,5 - 0,1

Spela Bomben!

/ Henrik Johansson

Fyra härliga bataljer från Champions Leagues andra omgång står på Bomben-menyn denna tisdag. PSG och Manchester City väntas vinna enkelt medan kvällens hetaste drabbning, den i norra London, är mer oviss. Kan fyra rätt prickas in kommer det som vanligt ge ett rejält klirr i kassan. Det är målet och här har ni analysen som förhoppningsvis leder er dit!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.

1. Tottenham - Bayern München - 1-2

Vi tar direkt itu med tisdagens godbit, den mellan fjolårets finalister och de tyska giganterna från München. Två offensivt lagda lag är det som drabbar samman i norra London, således finns alla förutsättningar för en målrik historia.

Tottenham vann i helgen mot Southampton trots en tidig utvisning på Serge Aurier. Starkt men samtidigt har Spurs vacklat under säsongsupptakten. Att 2-0 tappades till 2-2 mot Olympiakos i Champions League-premiären och uttåget mot lilla Colchester i Ligacupen är två tydliga bevis på detta.

Bayern kommer också från en seger när Paderborn betvingades med 3-2 på bortagräs. Ingen övertygande insats från Die Roten som ändå sett relativt bra ut under inledningen. Enda förlusten kom i Supercupen mot Dortmund. Sedan dess har åtta raka utan nederlag radats upp, till stor del tack vare en glödhet Robert Lewandowski som stått för 13 mål på dessa matcher.

Just nu håller jag Bayern som det bättre av dessa två och tyskarna ska följaktligen ses som favoriter på Tottenham Hotspur Stadium. Målrikt är som sagt ingen vild gissning. Jag utgår från ett mål vardera och bygger i första hand på med tecken på bortalaget. Fyran på gästerna är en rensare utan dess like som jag inte missar på större system.

2. Galatasaray - PSG - 0-3
PSG har redan förlorat två matcher i Ligue 1 under upptakten. Trots detta toppar de franska giganterna den inhemska ligan efter åtta spelade omgångar, en ledning som lär hållas hela vägen in i mål. För ovanlighetens skull byggs framgången på ett starkt försvarsspel. Endast 0,5 insläppta mål i snitt per match imponerar.

Även i CL-premiären såg parisarna riktigt bra ut. Då slogs Real Madrid tillbaka med klara 3-0 trots att hela fronttrion, Cavani, Neymar och Mbappé, saknades. Den sistnämnda är åter från skada här och kommer naturligtvis höja PSG:s anfallsspel ett par nivåer. Tillsammans med Ángel Di María kommer han ge Galatasarays försvar en svettig afton.

Turkarna har inte haft någon vidare start på säsongen. 0-0 i The Intercontinental Derby mot Fenerbahce i helgen innebar tredje raka krysset för de regerande mästarna. Offensiven har varit märkbart blek så här långt där varken Radamel Falcao eller Ryan Babel kommit upp i önskad nivå. Jimmy Durmaz har bara fått några sporadiska inhopp efter premiärförlusten mot Denizlispor.

Att komma till Turk Telekom Arena är aldrig lätt men här har jag ändå svårt att se Galatasaray stå upp. PSG brukar alltid leverera i denna typ av matcher. Jag tror fransmännen tar en komfortabel seger och att Keylor Navas löser ännu en nolla.

3. Manchester City - Dinamo Zagreb - 4-0
Två lag som vann stort i sina respektive premiärer drabbar samman på Etihad Stadium. Speciellt jämnt lär det dock inte bli när de engelska mästarna ställs mot de kroatiska.

City har bortsett blundern mot Norwich övertygat stort under säsongsupptakten. 8-0-segern mot Watford följdes upp med en 3-1-viktoria mot Everton i helgen. Samtliga offensiva spelare levererar vilket gör den ljusblå maskinen snudd på ostoppbar. Att det finns problem defensivt med Laporte och Stones borta spelar mindre roll när det i stort sett alltid görs minst tre mål framåt.

Dinamo Zagreb kvalade sig in till huvudturneringen via vinster mot Saburtalo, Ferencváros och Rosenborg. Väl i gruppspelet öppnade kroaterna på bästa sätt när Atalanta pulveriserades med hela 4-0 på Maksimirstadion. Skyttekungen Mislav Orsic visade där klassen med ett hattrick. 26-åringen stod även för ett av målen i helgens derbykross (4-0) mot Lokomotiv Zagreb.

Här väntar dock en helt annan typ av uppgift för Orsic och hans lagkamrater. Att Dinamo ska kunna stå upp på Eastlands känns helt uteslutet. Här kommer det vara spel mot ett mål och frågan är bara hur stora Citys segersiffror blir. Jag gissar på 4-0 men fler tecken än så är inte dumt. Nollan på gästerna kan med gott samvete spikas.

4. Juventus - Bayer Leverkusen - 3-1
Finalisterna från 2002, Bayer Leverkusen, fick ingen vidare comeback i Champions League när de mycket förvånande föll hemma på BayArena mot gruppens förmodade slagpåse, Lokomotiv Moskva. Nu väntar istället den på pappret allra tuffaste uppgiften, Juventus i Turin.

“Den gamla damen” har inte övertygat så här långt in på säsongen men poängen har likväl plockats. Maurizio Sarri är ännu obesegrade som ansvarig efter fem vinster och två oavgjorda på sju tävlingsmatcher. Ronaldo har inte haft någon direkt lysande start på säsongen men tycks nu ha kommit igång efter mål i sina två senaste starter. Här saknas dock ledaren i försvaret, Giorgio Chiellini, på grund av skada.

Bayer Leverkusen har endast superlöftet Leon Bailey på skadelistan. I övrigt kan Peter Bosz ställa upp med bästa möjliga manskap där de tyska landslagsspelarna Jonathan Tah och Kai Havertz sticker ut. Tyskarnas givmilda försvar kommer dock inte räcka till mot ett rutinerat och taktiskt starkt Juventus.

Även om Leverkusen har ett spännande lag på pappret ska hemmasegern vara odiskutabel här. Inte omöjligt att Juventus får proppen ur mot ett Bayer 04 som alltså inte är något vidare defensivt. Jag har även svårt att se de rödsvarta gästerna göra fler än ett mål mot försvarsstarka italienare.

Systemförslag

 Lilla systemet144 rader
1.Tottenham - B.München 1,2 - 1,2,3
2.Galatasaray - PSG0 - 2,3,4
3.Man City - D.Zagreb 2,3,4,5,6 - 0
4.Juventus - Leverkusen 2,3 - 0,1
 Stora systemet720 rader
1.Tottenham - B.München 1,2 - 1,2,3,4
2.Galatasaray - PSG1,2,3 - 2,3,4,5
3.Man City - D.Zagreb 3,4,5 - 2,3
4.Juventus - Leverkusen 2,3,4 - 0,1

Spela Bomben!

/ Henrik Johansson

Vi har en fin SHL-bomb att sätta tänderna i under torsdagskvällen, som dessutom kommer med smarriga 444 444 kronor i extrapengar. Tre heta bataljer ska synas på kupongen där bland annat Djurgården jagar tredje raka hemmasegern när HV71 besöker klassiska Hovet. Sprudlande hockey med många mål har präglat inledningen av SHL. Fortsätter det på inslagen väg?

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.

1. Djurgården - HV71 - 4-1 
Djurgården klev på säsongens första mina i Oskarshamn senast när smålänningarna kunde nypa en ny treapoängare trots att stockholmarna ägde matchbilden och pepprade målvakt Tex Williamsson. Hemma på Hovet har Robban Olssons mannar imponerat med bra spel och tämligen enkla segrar både mot LHC och Örebro. 

HV71 var riktigt bra hemma mot Frölunda i segermatchen (3-2) men har i övriga kamper agerat slätstruket. Det blev visserligen en pinne borta mot Luleå trots att Lundhs lärjungar endast mäktade med att skjuta 17 skott mot Joel Lassinantti. Mot Leksand senast var det 18-årige Hugo Alnefelt som briljerade i kassen för smålänningarna. Dalkarlarna var det klart bättre laget i Kinnarps Arena och HV:s straffvinst var absolut inte befogad.

Gästerna har endast mäktat med att skjuta 32 skott på två bortafighter och känslan är att “Järnkaminerna” går mot en säker trea i huvudstaden. För övrigt har Djurgården enormt mycket sparkapital i Jacob Josefson och stjärnförvärvet Patrik Berglund som ännu inte åstadkommit mycket. Den sistnämnde spräckte förvisso målnollan senast och börjar alltmer hitta rätt i spelet.

Sett till antalet skottförsök samt skapade målchanser har jag svårt att se HV göra fler än två mål här. Med lite bättre skärpa än mot Oskarshamn och med publikens stöd tror jag Djurgården minst löser tre strutar och skrinnar iväg med en bärgad hemmaviktoria.

2. Skellefteå - Frölunda - 2-3
Tommy Samuelssons Skellefteå har nog överraskat de flesta under SHL:s upptakt. Åtta inspelade poäng på fyra matcher där triumferna mot Färjestad och Växjö imponerar. Den hittills enda plumpen i protokollet kom borta mot nyanlända Leksand som vållar problem för de flesta lagen. “Gubben” Jocke Lindström har hunnit bli 35 år men fortsätter att vräka in poäng i Sveriges bästa liga. Hans fyra mål och tre assist tar honom högst upp på podiet i poängligan. 

“Real Frölunda” har vaknat till liv efter baksmällan från fjolårets SM-guld. Göteborgarna flyger till Skellefteå med en uppåtgående trend efter dubbla segrar mot Linköping och Örebro. I Närke var Rönnbergs mannar riktigt bra men gjorde det onödigt spännande i slutet. Poängmaskinen Ryan Lasch har varvat igång med fyra pinnar på de två senaste fighterna.

Det brukar bli jämna drabbningar mellan dessa gäng med undantag sist i Scandinavium då “Indianerna” lekande lätt vann med klara 7-1. Några sådana siffror lär det inte bli i Västerbotten. 2-3 har varit ett gångbart resultat tidigare, så jag väljer att börja där och fylla på till höger då jag håller gästerna som knappa favoriter.

3. Färjestad - Malmö - 4-2
“Kaffekokaren” slår upp portarna och välkomnar Malmö i den femte SHL-omgången. Fjolårets möten mellan dessa kombattanter präglades av väldigt mycket kamp där Färjestad lyckades vinna tre av fyra bataljer tack vare mer spets i laget.

Peter Andersson spelidé byggs i egen zon där skåningarna spelar extremt kompakt framför den egna buren för att sedan ställa om i vindsnabba kontringar. Det är det hårda jobbet som symboliserar detta Malmö vilket är förståeligt då avsaknaden av spetsspelare är uppenbar. Efter två inledande förluster tog “Rödhökarna” en viktig trepoängare hemma mot Luleå senast.

Färjestad anses av många vara den stora utmanaren till de regerande mästarna Frölunda. Forwardsuppsättningen är kanske bäst i hela ligan trots att Pennerborn bland annat tappat Joakim Nygård till Edmonton Oilers. Efter en trög start har “Kaffebönorna” tagit två meriterande segrar över Växjö och senast Brynäs. Laget är definitivt på uppgång och blir inte lätta att tas med i Löfbergs Arena under torsdagskvällen.

Malmö lär få kämpa för varje pinne på resande fot i år och i Karlstad lär det inte bli något undantag. En bra kväll ska värdarna minst kunna lösa tre baljor med den råstyrka laget besitter i det offensiva spelet. 3-5 mål känns som en stabil utgång på hemmalaget där femman rensar fint.

Spela Bomben!

Systemförslag

 Lilla systemet108 rader
1.Djurgården - HV713,4,5 - 1,2
2.Skellefteå - Frölunda2,3 - 2,3,4 
3.Färjestad - Malmö3,4,5 - 2
 Stora systemet864 rader
1.Djurgården - HV712,3,4,5 - 0,1,2
2.Skellefteå - Frölunda1,2,3 - 2,3,4,5
3.Färjestad - Malmö3,4,5 - 2,3

Spela Bomben!

/ Henrik Johansson

Drygt 200 000 kronor i rullpott på måndagens heta Bomben-kupong. Två matcher från Allsvenskan ska avhandlas där såväl toppen som botten berörs. Det hela avslutas sedan i Birmingham där två blåröda kombattanter ska ta Premier Leagues femte omgång till handlingarna. Kan Aston Villa ta andra raka hemmasegern?

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.

1. Djurgården - Helsingborg - 3-0
Djurgårdens två stora utmanare i guldracet, AIK och Malmö FF, vann sina matcher igår och passerade “Blåränderna” i toppen av Allsvenskan. Nu gäller det att svara för stockholmarna och chanserna ska ses som väldigt goda när bleka Helsingborg gästar Tele2 Arena.

Skåningarna har förvisso färskt blod på tränarposten i form av Olof Mellberg samtidigt som de kommer från seger. Det var dock hemma på Olympia mot ligans just nu sämsta lag, Östersund. Överlag har HIF inte alls övertygat, särskilt inte på bortagräs där de har ynka sex inspelade poäng på elva försök.

Djurgården kommer från en tung derbyförlust mot AIK efter att Sebastian Larsson satt dit matchens enda mål på straff. Det är dock den enda boll Tommi Vaiho släppt förbi sig på sina sju senaste starter. Defensiven är Allsvenskans bästa och nu är åter Elliot Käck tillbaka från avstängning.

Här blir jag inte förvånad om Vaiho håller ytterligare en nolla och om dessutom Buya Turay och company får lite utdelning framåt. Med två till fyra mål på värdarna sitter man fint, samtidigt som Helsingborg max gör ett i södra Stockholm. Välkommen tillbaka upp i serieledning Djurgården.

2. AFC Eskilstuna - Elfsborg - 2-1
Måndagens andra allsvenska match spelas på konstgräset i Eskilstuna där AFC Eskilstuna fortsatt är i stort poängbehov. Nykomlingarna från Sörmland kommer närmast från fyra raka förluster. En vinst här skulle dock ta de orangea förbi Falkenberg upp på kvalplats.

Nemanja Miljanovic har valt att fokusera helt på sin roll som sportchef och lämnat plats på tränarbänken för den litauiska duon Saulius Sirmelus och Saulius Cekanavicius. De får klara sig utan avstängda Pavle Vagic här men däremot är viktiga Adi Nalic åter i truppen. 21-åringen har stått för fyra mål den här säsongen och visade bland annat sin klass i 2-1-segern borta mot Östersund för en dryg månad sedan.

När det kommer till Elfsborg så har de gulsvarta gjort en fullt godkänd säsong. Det är dock hemma i Borås lejonparten av poängen tagits. Utanför Knalleland har Jimmy Thelins mannar haft det tufft, inte minst defensivt med 26 insläppta på elva matcher. Nu saknas dessutom kaptenen längst bak, Kevin Stuhr Ellegaard, på grund av sjukdom. Inte nog med det, ytterbacken Simon Strand är avstängd efter hans nionde ostskiva (flest av samtliga) för säsongen senast mot Sirius (1-1).

Inget bra läge för ett bortasvagt Elfsborg således. Här ska ett högmotiverat AFC ha superchans utifrån förutsättningarna. Även om sörmlänningarna haft det kämpigt offensivt blir jag heller inte förvånad om de får in ett par baljor bakom oprövade Tim Rönning. Trean på hemmalaget plockas med som en finfin rensare.

3. Aston Villa - West Ham - 2-1
Englands näst största stad får äran att ta den femte omgången i Premier League till handlingarna när Villa Park slår upp portarna för ett klassikermöte. För första gången sedan februari 2016 ställs dessa kombattanter mot varandra.

Aston Villa har inte riktigt fått den start de önskat i sin återkomst till finrummet. Tre nederlag på fyra matcher så här långt där det är tydligt att Dean Smith inte riktigt fått alla bitar på plats. I senaste matchen här på Villa Park imponerade dock “Lejonen”. Då slogs Everton tillbaka med 2-0 efter en stabil insats där klubbens dyraste värvning någonsin, Wesley, var tungan på vågen.

West Ham har också gjort en rekordvärvning denna sommar i form av Sébastien Haller. Fransmannen har hittills betalat av bra med tre fullträffar vilket bidragit till att The Hammers kommer till Birmingham med två raka vinster. Även om Londonlaget bara släppt in ett mål på dessa matcher finns dock fortsatt stora frågetecken defensivt. Varken Issa Diop eller Angelo Ogbonna är två spelare att lita på.

Jämn tillställning att vänta på Villa Park, förmodligen med flertalet mål, där jag ändå håller värdarna som knappa favoriter i kraft av hemmaplan. Här bör det målas på flitigt där trean på respektive lag rensar bra.

Spela Bomben!

Systemförslag

 Lilla systemet96 rader
1.Djurgården - Helsingborg2,3 - 0
2.AFC Eskilstuna - Elfsborg0,1,2,3 - 0,1
3.Aston Villa - West Ham1,2 - 0,1,2
 Stora systemet576 rader
1.Djurgården - Helsingborg2,3,4 - 0,1
2.AFC Eskilstuna - Elfsborg0,1,2,3 - 0,1
3.Aston Villa - West Ham1,2,3 - 0,1,2,3

Spela Bomben!

/ Henrik Johansson

Slutspelet i damernas Champions League rullar vidare under torsdagen med flera heta möten. Tre av dessa tar plats på Bomben där mötet mellan Fiorentina och Arsenal är extra intressant. PSG och Manchester City är två toppklubbar som kliver in som stora favoriter. Tar de planenliga vinster i sina bortamatcher?

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.

1. Fiorentina - Arsenal - 1-2
Den italienska tvåan ställs mot de engelska mästarna redan i sextondelsfinalen av Champions League. En tuff lottning för framförallt Fiorentina då Serie A inte håller riktigt samma nivå som engelska Super League. Det visades inte minst i fjol när Viola föll med totalt 0-7 mot Chelsea, ett lag som slutade tolv poäng bakom Arsenal i ligan den gångna säsongen.

Hos Arsenal finns ett koppel av vassa spelare, inte minst från Nederländerna. Daniëlle van de Donk, Jill Roord och Vivianne Miedema fanns alla med och tog silver i VM i somras. Den sistnämnda är en magisk målskytt som stått för 63 fullträffar på 83 landskamper och dessutom plockade hem skytteligan i Super League i fjol.

Fiorentina besitter inte samma nivå även om de har flera spelare som fanns med i sommarens framgångsrika italienska landslag. Alia Guagni, Alice Parisi och Illaria Mauro har alla mycket erfarenhet och är de mest tongivande hos de lilaklädda.

Att Fiorentina ska räcka till här känns dock långsökt. Hemma i Florens kan det möjligen bli hyfsat jämnt men i dubbelmötet kommer Arsenal avancera, var så säker. Även i denna enskilda match utgår jag dock från en bortaseger.

2. Braga - PSG - 0-4
Braga är en ny bekantskap i damernas Champions League då den portugisiska damligan startade så sent som förra säsongen. Då gick de rödvita och vann efter att ha plockat 62 poäng av 66 möjliga med målskillnaden 108-6. För stora växlar ska dock inte dras då den ligan ännu inte satt sig och är under all kritik.

Här väntar en helt annan dignitet av motstånd. PSG får förvisso finna sig i att vara tvåa efter Lyon på damsidan, men huvudstadslaget tillhör likväl ett av Europas bästa. 2017 var de blåröda i final i turneringen och i fjol föll de knappt och oförtjänt mot Chelsea i kvartsfinalen.

Det kryllar av världsspelare hos fransyskorna. Tre var med i Frankrikes VM-trupp, två i Kanadas och här hittas dessutom namn som danska Nadia Nadim och vår egen Hanna Glas. Den största stjärnan får dock sägas vara det tyska nyförvärvet, Sara Däbritz. Hon har direkt presenterat sig för sin nya publik med mål i båda de inledande ligamatcherna.

Här ska det inte vara något snack. Även om nystartade Braga gjort det bra så här långt så är detta ett övermäktigt motstånd. PSG kommer trumma på från start och rinna iväg till en klar seger trots bortaplan. Femman och sexan är två spännande rensare på gästerna.

3. Lugano - Manchester City - 0-4
Till skillnad från herrarna har Manchester Citys damlag fått finna sig i att stå i skymundan de senaste säsongerna. Efter att ha plockat hem ligatiteln 2016 har nu tre raka säsonger gått där City slutat tvåa bakom antingen Arsenal och Chelsea.

Det är dock utan tvekan så att de ljusblå ska nämnas med största respekt. Säsongen öppnades på bästa sätt i helgen när rivalerna United besegrades med 1-0 efter att Caroline Weir målat. Den stora stjärnan är dock Ellen White som plockade hem VM:s skytteliga.

Lugano slutade också tvåa i sin inhemska liga men var då kraftigt distanserade av Zürich. Hela 30 poäng skiljde upp till ett lag som torskade med klara 0-5 mot Bayern München i fjol. Nu har dessutom Lugano inlett säsongen bedrövligt. En poäng är facit efter tre omgångar i den mediokra ligan efter bland annat en pinsam 1-6-förlust mot Servette.

Precis som i Portugal ska det inte vara något snack om saken här. Förvånar inte om detta slutar med stora siffror i gästernas favör där Ellen White kliver fram och står för flera fullträffar. Även här målar jag på hela vägen upp till 5-6 mål på storfavoriterna.

Spela Bomben!

Systemförslag

 Lilla systemet144 rader
1.Fiorentina - Arsenal0,1 - 1,2,3
2.Braga - PSG0,1 - 3,4,5,6
3.Lugano - Man City0 - 3,4,5
 Stora systemet640 rader
1.Fiorentina - Arsenal0,1 - 1,2,3,4
2.Braga - PSG0,1 - 2,3,4,5,6
3.Lugano - Man City0,1 - 3,4,5,6

Spela Bomben!

/ Henrik Johansson

Fredagens Bomben-kupong bjuder på tre stekheta EM-kvalmatcher från kontinenten. Allra bäst klingar mötet mellan Tyskland och Nederländerna i Hamburg. Därefter rör vi oss vidare till Glasgow innan det hela avslutas i slovakiska Trnava. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Då kan det bli en väldigt trevlig start på helgen!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.

1. Tyskland - Nederländerna - 3-1
Volksparkstadion i Hamburg bjuder på en riktig höjdare dagen till ära. Två av Europas starkaste fotbollsnationer ställs där mot varandra, två lag som dessutom genomgått generationsväxlingar och ser mer spännande ut än på mycket länge.

Tyskland har öppnat kvalet lysande med tre vinster av tre möjliga. Framförallt var trepoängaren mot Nederländerna i Amsterdam stark där Nico Schulz avgjorde sent med sitt 3-2-mål. Han finns återigen med i truppen och anför detta nya “Die Mannschaft” tillsammans med spelare som Leon Goretzka, Joshua Kimmich och Serge Gnabry.

Nederländerna har planetens kanske vassaste mittbackspar i Matthijs de Ligt och Virgil van Dijk. Offensivt finns dock varken den där spetsen eller bredden som Tyskland ståtar med. Memphis Depay och Luuk de Jong är två bra spelare men de har en bit upp till världsklass.

Det brukar smälla i respektive bur när dessa anfallsglada nationer möts. Skulle inte förvåna om så blir fallet här också. Även om Nederländerna gått framåt håller jag Jogi Löws landslag som snäppet bättre. Här blir jag förvånad om “Oranje” kan stå emot och att Jasper Cillessen får vittja nätet ett antal gånger ska ses som troligt. Trean och framförallt fyran är spännande rensartecken på Tyskland.

2. Skottland - Ryssland - 1-1
Skottland har haft ett turbulent år så här långt. Britternas ambition är att ta sig till sitt första stora mästerskap sedan 1998 men den drömmen fick sig en rejäl törn i premiäromgången mot Kazakstan. Då föll de blåvita under ledning av Alex McLeish med klara 0-3. Föga förvånande byttes han ut och det är numera Steve Clark som rattar spakarna. Det har inte sett speciellt mycket bättre ut sedan Clark tog över, skottarna var utspelade mot Belgien (0-3) och segern mot Cypern (2-1) hemma i Glasgow satt väldigt långt inne.

Det gör att Skottland är pressade att vinna när Ryssland gästar Hampden Park. Här är britterna erkänt starka och i truppen finns kapacitet. Spelare som Andrew Robertson (Liverpool), Stuart Armstrong (West Ham) och James Forrest (Celtic) ska nämnas med högsta respekt.

Rysslands trupp känns dock betydligt mer homogen. Efter förlusten i premiären mot Belgien har tre raka vinster radats upp och känslan är att Stanislav Cherchesovs gäng kommer lösa andraplatsen i Grupp I. Artem Dzyuba är fortsatt glödhet i landslaget och har stått för fem mål och två assist så här långt i kvalet. Därutöver finns vassa namn som Aleksandr Golovin och Denis Cheryshev.

Jag tror på en målsnål och jämn historia där Ryssland kommer vara nöjda med en poäng. Oavgjort känns allra mest troligt på förhand där noll till ett mål på respektive lag bör täcka upp matchen väl. Tvåan ska i första hand ritas dit på gästerna.

3. Slovakien - Kroatien - 2-1
I Slovakien väntar en allt annat än lätt match för Kroatien. VM-tvåan är pressad efter att ha förlorat i Budapest tidigare under kvalet. Nu reser Zlatko Dalic mannar till Trnava med en rejält stukad trupp. Ivan Rakitic kommer inte till spel av personliga skäl och på skadelistan finns namn som Vrsaljko, Pivaric, Kovacic, Pjaca och Kramaric.

Slovakien har däremot hela truppen att tillgå och kommer in till denna tillställning efter att ha krossat Azerbajdzjan på bortagräs med 5-1 i senaste samlingen. Marek Hamsik visade där vägen med två fullträffar och 32-åringen är fortsatt den spelare som bär detta landslag. Men det finns betydligt mer klass att ta av i den här truppen, bland annat i Inters Milan Skriniar och Hertha Berlins Ondrej Duda.

Jag vädrar en liten skräll här och går framförallt för hemmasegern. Trean på Slovakien streckas i skrivande stund till låga åtta procent, ett tecken jag inte missar. Dessutom är nollan på Kroatien av högsta prio då denna streckas för lågt. Framåt Slovakien!

Spela Bomben!

Systemförslag

 Lilla systemet108 rader
1.Tyskland - Nederländerna2,3,4 - 1
2.Skottland - Ryssland0,1 - 0,1,2
3.Slovakien - Kroatien1,2,3 - 0,1
 Stora systemet648 rader
1.Tyskland - Nederländerna1,2,3,4 - 1,2
2.Skottland - Ryssland0,1,2 - 0,1,2
3.Slovakien - Kroatien1,2,3 - 0,1,2

Spela Bomben!

/ Henrik Johansson

Innan det är dags för Janne Anderssons landslag att kliva in i bilden på torsdag ska våra hjältar från sommarens VM inleda sitt kval mot EM. Sveriges möte mot Lettland och ytterligare två EM-kvalfighter tar plats på Bomben. Här skiljer det mycket mellan lagen vilket gör att stora vinster väntas för de tre stora europeiska nationerna. För den som håller tungan rätt i mun kan det dock bli riktigt fin utdelning. Lycka till!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.

1. Lettland - Sverige - 0-5
Sverige stod för ett magiskt VM-slutspel när bronset kneps i Frankrike i somras. Nu börjar resan för Peter Gerhardssons landslag mot EM i England 2021. Kvalgruppen ser på förhand enkel ut där Island egentligen ska vara det enda lilla hotet mot förstaplatsen.

Första motståndare är Lettland. Precis som på herrsidan är de inte speciellt långt fram med europeiska mått mätt. Baltnationen tog sig exempelvis inte förbi första steget i VM-kvalet när blåbär som Kazakstan, Georgien och Estland stod för motståndet. Truppen är ytterst anonym med spelare från den svaga inhemska ligan.

Sverige kommer till spel med i stort sett samma trupp som gjorde succé i VM. Nilla Fischer, Mimmi Larsson och Fridolina Rolfö är de enda spelare som inte finns med nu som deltog då. Det osar dock klass om de 22 spelare som blivit uttagna, bland annat finns Hedvig Lindahl, Caroline Seger, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius alla med.

Detta kommer bli kattens lek med råttan. Frågan är bara hur länge Sverige pumpar på och hur intresserade de är av att vinna stort. Är fallet så kommer detta rinna iväg. Att Lettland ska göra mål känns ytterst långsökt. Nollan kan med gott samvete spikas på de vinröda medan så många tecken det bara går är att föredra på “Blågult”.

2. Israel - Danmark - 0-2
Danmark misslyckades med att kvala in till sommarens VM men det är ett högkvalitativt landslag Lars Söndergaard förfogar över. Här finns bland annat världsstjärnorna Pernille Harder, Sanne Troelsgaard Nielsen och Nadia Nadim.

De rödvita började också kvalet på bästa sätt när Malta pulveriserades med 8-0 på hemmaplan. Utöver nämnda trio var även Bröndby-spelaren Nicoline Sörensen riktigt bra i den matchen med ett mål och tre assist. Skön start för Danmark som kommer göra upp om gruppsegern tillsammans med Italien.

Här väntas dock en betydligt tuffare match än i torsdags. Israel är ingen slagpåse. De visade de blåvita den gångna veckan när de bara föll med 2-3 mot Italien som tog sig till kvartsfinal i VM. Bundesliga-proffset Sharon Beck är en av flera spännande spelare.

Med det sagt ska det vara en bit upp till Danmark och det vore en enorm skräll om Israel tar poäng här. Skandinaverna lär vinna detta men troligen inte med alltför stora siffror. Utgå från 2-0 till gästerna och bygg på med tecken på respektive lag.

3. Nederländerna - Turkiet - 7-0
Ett annat lag som körde över i EM-kvalpremiären var Nederländerna. Sveriges banekvinnor i VM inledde med förkrossande 7-0 borta mot Estland. I Lieke Martens frånvaro klev Sherida Spitse och Vivianne Miedema båda fram och blev tvåmålsskyttar för sommarens silvermedaljör.

Det turkiska damlandslaget är inte i närheten av herrarna. 0-2-torsken mot lilla Kosovo i fredags vittnar inte minst om detta. I VM-kvalet slutade de rödvita bakom Färöarna i det första steget och i EM-kvalet dessförinnan tog Turkiet stryk med 0-13 mot Tyskland över två matcher, en nation som är jämbördig med Nederländerna.

Att tro att detta ska bli jämnt är alltså rent vansinne. Här kommer det rinna iväg, frågan är bara med hur mycket. Jag spikar nollan på bortalaget med gott samvete och målar på hela vägen upp till nio mål på de orangea värdarna på större system. Fint värde finnas att hämta på sjuan, åttan och nian på Nederländerna.

Spela Bomben!

Systemförslag

 Lilla systemet96 rader
1.Lettland - Sverige 0 - 3,4,5,6
2.Israel - Danmark 0,1 - 2,3,4
3.Nederländerna - Turkiet 5,6,7,8 - 0
 Stora systemet504 rader
1.Lettland - Sverige 0 - 2,3,4,5,6,7
2.Israel - Danmark 0,1,2 - 2,3,4,5
3.Nederländerna - Turkiet 3,4,5,6,7,8,9 - 0

Spela Bomben!

/ Henrik Johansson

Dags att dra igång KHL och där har snacket inför kommande säsong mestadels handlat om hockeyrinkar. Matcherna i år kommer nämligen att spelas på tre olika storlekar. Sex lag har beslutat att övergå till en rink med NHL-storlek (60 x 26 meter), sju lag kommer lira sina hemmamatcher enligt internationella mått (60 x 30 meter) och resterande klubbar har en hemmarink med “finska mått” (60 x 28 meter). Udda upplägg kan tyckas, framförallt för spelarna som kommer behöva anpassa sig till en ny isyta var och varannan kväll. Samtidigt blir det extra intressant att följa ligan och kanske kan detta leda till att vi snart får se mindre rinkar även i Sverige.  Fokus på Europas största hockeyliga på den första av måndagens två Bomben-kuponger alltså. Tre olika huvudstäder ska besökas i jakten på tre rätt. I Minsk är Jhonas Enroth åter tillbaka för att rädda puckar, i Riga är det ännu mer svensktätt och i Moskva ska det spelas på liten rink. Mot tre rätt och en magisk inledning på hockeysäsongen!         

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.

1. Dinamo Minsk - Neftekhimik Nizjnekamsk - 1-3
Vi inleder i Vitrysslands huvudstad Minsk där Huddinge-produkten Jhonas Enroth är tillbaka mellan stolparna efter fjolårets succé i Örebro. Guldmålvakten från VM 2013 har under hans tidigare två säsonger i Dinamo gjort det riktigt bra och dryga 92 i räddningsprocent är imponerande. Enroth behöver upp på minst samma nivå om det ska kunna bli någon framskjuten placering för det förmodade bottenlaget. Truppen i övrigt domineras i vanlig ordning av inhemska spelare, spetsat med den tidigare NHL-liraren Teemu Pulkkinen, samt de nyanlända nordamerikanerna Gragnani och Shore.   

Gästande Neftekhimik har haft en gigantisk spelaromsättning under sommaren. Hela 14 spelare har lämnat, bland dessa den tjeckiska landslagsbacken Adam Polasek. Klubben har värvat 17 nya spelare där NHL-meriterade Ryan Murphy är tilltänkt att ersätta Polasek. Rutinerade målvakten Barulin är ny mellan stolparna och han håller fortfarande hög klass. I övrigt ser det inget vidare ut för Butsayevs gäng som, precis som Dinamo Minsk, lär få kämpa i den nedre delen av tabellen. 

Förra året vann gästerna från Nizjnekamsk båda matcherna med 2-1 och mycket talar för att det återigen blir en målsnål historia i premiären. Dinamo har fem raka torsk på försäsongen och har endast mäktat med att göra sex mål framåt. Neftekhimik får gälla som knappa favoriter där trean på gästerna lockar med bra procent.           

2. Dinamo Riga - Spartak Moskva - 3-2
Från ett Dinamo till ett annat. I sedvanlig ordning bommade Riga slutspelet i fjol även om resultatet i grundserien var ett stort steg i rätt riktning mot föregående år. Precis som i Minsk har letterna en historik av att endast satsa på inhemska spelare. Inför denna säsong har dock klubben tänkt lite annorlunda. Bland annat har tre svenska lirare plockats in. Kristoffer Berglund är ny från HV71, David Ullström ansluter från Arizonas organisation och Jacob Berglund har hämtats in från tyska Krefeld. Kan dessa blågula herrar hjälpa Riga till ett efterlängtat slutspel?

Förutom de regerande mästarna CSKA och Dynamo finns det ett lag till från den ryska huvudstaden, Spartak. Spartanerna är främst kända för sin fotbollssektion där de varit enormt framgångsrika med bland annat 22 ligatitlar. I fjol stod hockeylaget för en lysande säsong och tog sig, något oväntat, till kvartsfinal där de dessutom stod upp bra, men till slut fick ge sig mot storlaget SKA Sankt Petersburg. Som ensam svensk hittas hårdskjutande backen Patrik Hersley i laguppställningen.

Riga har gått som tåget i träningsmatcherna och äntrar ligaspelet med fem raka vinster. Brukar vara ruskigt jämna drabbningar mellan dessa kombattanter där letterna dragit det längsta strået i de tre senaste fighterna. 3-2 har varit ett gångbart resultat tidigare så varför inte starta där. Fin procent på både fyran och femman hos värdarna som öst in mål på försäsongen.       

3. Dynamo Moskva - Torpedo Nizjnij Novgorod - 4-2
Från en huvudstad till en annan där Dynamo gästas av Anders Lindbäcks Torpedo. Båda klubbarna spelade slutspel i fjol och har goda chanser att upprepa den bedriften även denna säsong. Ensam svensk i Moskvalaget är den forna HV71-forwarden André Petersson som förra säsongen mäktade med 45 poäng för Barys Astana. Ett riktigt starkt nyförvärv av huvudstadslaget. 

Torpedo landade ett tungt nyförvärv i backen Chay Genoway som jag tycker var Frölundas bästa spelare föregående säsong. Den spelskickliga kanadicken stod för 13 pinnar i slutspelet och fick som bekant vara med och vinna ett SM-guld. Truppen är annars ganska bred men saknar kanske spets framåt. 

Dynamo är ett av sex lag som i år testar spel på liten rink (NHL-mått) och det gör den här matchen extra spännande i mitt tycke. Är dock orolig för André Petersson som jag inte tror  får ut lika mycket av sin briljanta skridskoåkning på liten rink. Det bör likväl vara klar fördel för värdarna här som tränat på den mindre isen under flera veckor. Fyran på hemmalaget är lockande till skaplig procent.  

Spela Bomben!

Systemförslag

 Lilla systemet108 rader
1.Dinamo Minsk - Neftekhimik1 - 1,2,3
2.Dinamo Riga - Spartak Moskva 2,3,4 - 1,2
3.Dynamo Moskva - Torpedo 2,4,5 - 2,3
 Stora systemet648 rader
1.Dinamo Minsk - Neftekhimik1,2 - 1,2,3
2.Dinamo Riga - Spartak Moskva 2,3,4,5 - 1,2,3
3.Dynamo Moskva - Torpedo 2,4,5 - 1,2,3

Spela Bomben!

/ Henrik Johansson

Senaste inläggen