Jackpot på 3,5 miljoner när EM-kvalet kombineras med spanska Segunda División. I paella-landet hittas ett par intressanta drag medan flera tunga favoriter väntas hålla i landskamperna. Några skrällchanser utkristalliseras även om det ska mycket till för att utdelningen ska skjuta i höjden på denna kupong. Notera att de fem avslutande matcherna spelas under måndagen.

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.
Spela Europatipset!

Spikarna


8. Las Palmas - Deportivo La Coruña - 1
Segunda División tar inget uppehåll med hänsyn till rådande landskamper, något som gör att klubbarna påverkas. Klassiska Deportivo La Coruña lär knappast vara nöjda med situationen då de här saknar tre betydande pjäser som är på landslagsuppdrag. Gaku Shibasaki, Vassilios Lambropoulos och Francisco Montero är alla iväg.

De hade behövts för säsongsinledningen har varit direkt usel för klubben som var nära att ta klivet upp till La Liga i fjol. Endast en vinst så här långt och den kom i premiären hemma mot Oviedo. Det fick ledningen att få nog och Juan Antonio Anquela har bytts ut mot Luis César Sampedro på tränarposten.

Han får dock ingen lätt första uppgift när de blåvita reser till Kanarieöarna för en väldigt tuff bortamatch. Las Palmas har öppnat säsongen piggt och leds av sylvassa hemvändaren Jonathan Viera. 29-åringen är troligen hela Segundas bästa spelare och har nu gjort tre mål på de tre senaste för de blågula från sin mittfältsposition.

Deportivo har inte rosat marknaden på bortaplan och med de tunga avbräck de reser med till Gran Canaria lär det bli ytterligare en svidande förlust. Jag håller ettan som högst trolig och spikar hemmalaget hela vägen upp till 50 procent.

10. Frankrike - Turkiet - 1
Grupp H bjuder på ett toppmöte under måndagen. Turkiet och framförallt Frankrike har skaffat sig strålande utsikter för avancemang. För “Les Bleus” del räcker det till 99 procent med en trepoängare till medan Turkiet måste ta fyra pinnar för att säkra en EM-biljett. Detta då inbördes möten gäller mot Island som hotar närmast.

Didier Deschamps världsmästare besegrade nämnda Island i Reykjavik i fredags. Olivier Giroud blev matchvinnare när han satte dit matchens enda mål från straffpunkten i mitten av den andra halvleken. Trots att namn som Lloris, Pogba och Mbappé saknades var fransmännen tämligen överlägsna och dominerade tillställningen mot Hamréns landslag.

Turkiet kom återigen undan med hjärtat i halsgropen inför hemmafansen när Albanien gästade Istanbul. Cenk Tosun blev stor frälsare i den 90:e minuten vilket alltså sätter turkarna i ett ypperligt läge för avancemang. Spelmässigt har de dock inte imponerat nämnvärt utom just när Frankrike stod för motståndet i Konya i juni.

Ett revanschsuget “Les Bleus” att vänta här således och det ska trots allt vara klasskillnad mellan dessa nationer, särskilt när fransmännen får spela hemma i Paris. Jag tror på en klar hemmaseger även om det ska nämnas att ett kryss inte är helt dumt för båda lagen. Trots trolig överstreckning spikar jag ändå ettan.

13. Moldavien - Albanien - 2
Betydelselöst möte från samma grupp då ingen av dessa nationer har något med de två toppositionerna att göra. Moldavien får rikta in sig på att försöka undvika jumboplatsen efter att ha förlorat mot mikrostaten Andorra i fredags. Väldigt blek insats av Artur Ionita och company där.

Albanien gjorde det desto bättre när de gästade Turkiet och borde fått med sig poäng. Ett sent insläppt mål där gjorde dock att EM-drömmarna släcktes. Nationen från Balkan har annars gjort det bra under kvalet med bland annat en seger mot Island och spelmässigt godkända insatser i flertalet av matcherna.

Gästernas trupp är flera nivåer bättre än Moldaviens och när nationerna möttes i Elbasani vann också Albanien komfortabelt med 2-0. Även om det blir något tuffare i Chisinau tror jag “De rödsvarta örnarna” segrar. Så länge tvåan håller sig omkring 55 procent spikar jag av bortalaget.


Skrällarna


1. Cypern - Ryssland - 12
Grupp I är en av två grupper som redan känns klara vad gäller vilka två nationer som kommer plocka EM-biljetterna. Belgien toppar med full pott men strax bakom återfinns Ryssland, med hela åtta pinnar tillgodo på Cypern. Då tre omgångar återstår och Cypern har ett stentufft spelschema samtidigt som San Marino väntar Ryssland i den sista omgången finns det inte för allt i världen att jättenationen i öst ska missa detta.

I söndagens enskilda match på medelhavsön kan de däremot mycket väl få problem. Cypern imponerade i torsdags när de besegrade Kazakstan på bortagräs med 2-1. Att de vinner på bortaplan hör inte till vanligheterna. Inför hemmafansen är däremot Shimons gäng alltid att räkna med, fråga bara Bosnien och Slovenien som förlorat här nyligen.

Ryssland övertygade när de slog tillbaka Skottland med klara 4-0 hemma i Moskva, men tar Cherchesovs manskap för lätt på denna uppgift kommer de bli straffade. När ettan ser ut att hamna en bra bit under 20 procent är det ett tecken som bara måste med. Helgardera gärna så tidigt som möjligt.

2. Ungern - Azerbajdzjan - 1X2
Ungern hade ingenting att sätta emot Kroatien i torsdags. 3-0 i VM-tvåans favör lyste på tavlan redan i halvtid, och de avslutande 45 minuterna var bara en transportsträcka för Balkan-nationen. Förlusten i Split gör att Ungern halkat ner till tredjeplatsen i denna högintressanta kvalgrupp. Fyra nationer gör nämligen upp om de två toppositionerna.

Marcos Rossis rödvitgröna gäng är på pappret klart sämst av dessa lag. Viss spets finns i Dzsudzsák, Orban och Szalai men breddmässigt ser Ungern relativt tunna ut. Offensiven är begränsad vilket sju mål på sex fighter vittnar om.

Azerbajdzjan är klar jumbo i gruppen men samtidigt är “Eldlandet” långt ifrån någon slagpåse. I senaste VM-kvalet besegrades Norge och poäng togs mot Tjeckien, och förra månaden blev det en pinne mot Kroatien. Nikola Jurcevic gäng genrepade med att besegra Bahrain med 3-2 efter mål av Dynamo Moskva-anfallaren Sheydayev bland annat.

Ungern har kniven mot strupen här samtidigt som Azerbajdzjan inte har något att förlora. Samtidigt skiljer det inte massvis i kvalitet mellan dessa nationer. Då är det läge att både syna det lågt streckade krysset och rensartvåan i Budapest.


Kort om övriga matcher


3. Polen - Nordmakedonien - 1
Polen toppar Grupp G men kan ännu inte räkna hem EM-biljetten. En seger hemma i Warszawa under söndagen skulle däremot så gott som säkra spel i nästa sommars mästerskap. Goda utsikter till det ska också finnas. Namn som Lewandowski, Milik och Piatek kan gästerna inte mäta sig med, även om Nordmakedonien tog en tung skalp mot Slovenien i veckan. Trolig etta men inte helt fel att blicka mot rensarkrysset.

4. Slovenien - Österrike - X2
Vi fortsätter i samma grupp där dessa nationer troligen är de två som kommer göra upp om andraplatsen bakom Polen. Där är det fördel Österrike efter torsdagens drabbningar. Alpnationen har gått som tåget efter en blek start på kvalet och ser nu riktigt vassa ut. Även om Slovenien inte ska underskattas i Ljubljana känns X2 riktigt bra här.

5. Wales - Kroatien - 1X
Kroatien tog en komfortabel seger med 3-0 mot Ungern i torsdags som gör att VM-silvermedaljörerna är på god väg mot ytterligare ett mästerskap. Tuff bortamatch här där en poäng skulle vara väldigt bra för kroaterna med tanke på gruppläget. Wales är pressade att åtminstone lösa en pinne, men helst tre. På de brittiska öarna är de normalt grymt starka och här kan möjligen Aaron Ramsey vara redo för spel. 1X ser väldigt fint ut värdemässigt här.

6. Albacete - Real Oviedo - X
Dessa lag tillhörde toppskiktet i fjol men denna säsong ser det åtminstone svårt ut att upprepa för Oviedo. Gästerna är jumbo men faktum är att de precis som sjundeplacerade Albacete har -5 i målskillnad. Hemmalaget är ruskigt tighta där samtliga fem triumfer kommit efter 1-0-segrar. Här lär det bli målsnålt och krysset känns högst troligt. På större system kan det vara läge att täcka upp med ettan på ett hemmastarkt Albacete.

7. Huesca - Racing Santander - 1
I fjol skiljde det två divisioner mellan dessa klubbar när Huesca spelade i La Liga och Racing Santander höll till i tredjedivisionen. Det har avspeglats på inledningen för värdarna kan mycket väl vara på väg tillbaka till finrummet. Här hemma har fyra av fem matcher slutat med seger. Samtidigt har Racing bara mäktat med en trepoängare de tio inledande omgångarna. Ettan är odiskutabel.

9. Bulgarien - England - 2
England var inte att känna igen i fredagens bortamöte mot Tjeckien. “De tre lejonen” föll oväntat trots att Harry Kane gav britterna ledningen tidigt. En osedvanligt svag prestation från Southgates mannar som dock lär innebära att vi får se ett starkt England i Sofia. Bulgarien har varit högst mediokra i kvalet och är följaktligen också jumbo. Engelsmännen vann med klara 4-0 när nationerna möttes på Wembley för en månad sedan och här lär det bli ytterligare en triumf för VM-fyran.

11. Ukraina - Portugal - X2
Dessa nationer är i praktiken redan klara för EM, särskilt Ukraina som måste förlora resterande matcher och minst med fem mål mot Serbien för att så inte ska bli fallet. De regerande mästarna Portugal lär också nå dit. Betryggande 3-0-seger mot Luxemburg i fredags och överlag ser Cristiano Ronaldo och hans lagkamrater starka ut. Knapp fördel gästerna i Kiev även om krysset kanske känns allra mest troligt.

12. Kosovo - Montenegro - 1X
Rykande Balkanderby där Montenegro verkligen kommer vilja sätta käppar i hjulet för Kosovos EM-planer. De fick sig en törn i fredags när konkurrenten om andraplatsen, Tjeckien, mycket oväntat besegrade England. Två jämbördiga nationer där Kosovo övertygat mer hittills. I Pristina ska de ha utgångstipset men här bör det garderas illa kvickt.

Systemförslag

Europatipset 13/10


 

96 rader


 

576 rader


 

2592 rader


 

1. Cypern - Ryssland


 

12


 

1X2


 

1X2


 

2. Ungern - Azerbajdzjan


 

1X2


 

1X2


 

1X2


 

3. Polen - Nordmakedonien


 

1


 

1X


 

1X


 

4. Slovenien - Österrike


 

X2


 

X2


 

X2


 

5. Wales - Kroatien


 

1X


 

1X


 

1X2


 

6. Albacete - Real Oviedo


 

X


 

1X


 

1X


 

7. Huesca - Racing Santander


 

1


 

1


 

1


 

8. Las Palmas - Deportivo


 

1


 

1


 

1


 

9. Bulgarien - England


 

2


 

2


 

X2


 

10. Frankrike - Turkiet


 

1


 

1


 

1


 

11. Ukraina - Portugal


 

X2


 

X2


 

X2


 

12. Kosovo - Montenegro


 

1X


 

1X


 

1X2


 

13. Moldavien - Albanien


 

2


 

2


 

2


 

Spela Europatipset!

/ Henrik Johansson

Tolv matcher från EM-kvalet och en vänskapslandskamp utgör torsdagens Europatips, och med 6 miljoner kronor i jackpot kan det smälla rejält. Fem matcher avgörs under fredagen och det är också där som ett par av de bästa skrällchanserna hittas. Kan Turkiet och Frankrike fällas kan det mycket väl ge klirr i kassan. Analysen för 13 rätt är gjord, häng med!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.
Spela Europatipset!

Spikarna

1. Nederländerna - Nordirland - 1
I Grupp C talar precis allting för att Tyskland och Nederländerna ska ta sig vidare till EM-slutspelet 2020. Detta trots att det faktiskt är Nordirland som ligger tvåa i gruppen inför veckans kvalmatcher. Deras segrar har dock tagits mot enklare motstånd.

Britterna inledde nämligen med att spela dubbla matcher mot både Estland och Vitryssland och gick rent i dessa fighter. Tre av de fyra segrarna togs dock med uddamålet och på det stora hela har nordirländarna agerat ganska skakigt. När Tyskland gästade Belfast senast blev det stryk med 0-2.

Nederländerna stötte även de på Tyskland i den förra landslagssamlingen och då vann de orangeklädda med 4-2 i en otroligt underhållande match. Detta efter att supertalangen Donyell Malen stått för ett av målen. PSV-stjärnan knackar verkligen på dörren till startelvan nu, men med Promes, Babel, Depay och De Jong som konkurrenter finns här en imponerande bredd.

Värdnationen har som bekant missat två raka mästerskap och vill absolut inte att den siffran ska bli tre. Då finns det inget utrymme till att tappa poäng hemma mot Nordirland. Räkna med att Koemans gäng sätter full fart från start och att det kommer bli en rejäl press mot bortamålet. Ettan streckas hårt men detta kan bara sluta på ett sätt. Klar spik.

6. Österrike - Israel - 1
Österrike fick en hemsk start på kvalet med två raka förluster, bland annat mot Israel. Då fick Franco Fodas landslag en hel del kritik hemifrån. Sedan dess har alpnationen spelat upp sig och tagit tio poäng på de fyra senaste omgångarna. Tio poäng räcker till en tredjeplats i gruppen medan Israel befinner sig ytterligare två pinnar bakom.

Det mesta under veckan har handlat om David Alaba som dras med en revbensskada efter Champions League-matchen mot Tottenham. Kan inte Bayern München-stjärnan delta hade det varit ett tungt avbräck. Gott om klasspelare finns likväl där Sabitzer, Arnautovic och Hinteregger sticker ut lite extra.

Hos Israel är det inget större snack om vem det är som det gäller att hålla koll på. Eran Zahavi är inne i ett målstim av sällan skådat slag. Med nio mål på de sex inledande omgångarna leder han hela kvalets skytteliga överlägset och i sin kinesiska klubb har han tryckt in 26 baljor på 22 omgångar denna säsong. Otroliga siffror.

Zahavi stod för ett hattrick när nationerna möttes i Israel i våras när de blåvita vann med 4-2. Österrike är härmed varnade. Israels coach, österrikaren Andreas Herzog, har dock på det stora hela en betydligt sämre trupp att laborera med och på mäktiga Ernst-Happel-Stadion kommer de vara under belägring. Håller sig ettan runt 70 procent är det en vettig spik.

10. Tjeckien - England - 2
Under fredagen ska det spelas fotboll i Grupp A och där har det mesta handlat om England hittills. Fyra raka segrar och galna 19 mål framåt går inte att snacka bort. Tjeckien är en av de nationer som hoppas kunna knipa andraplatsen bakom “De tre lejonen” för att också ta sig till EM. Kan de lugga britterna på en pinne hemma i Prag?

Det är verkligen svårt att se hur det i så fall ska gå till. England reser till Tjeckien med en trupp fullspäckad av kvalité. Framåt är som vanligt Harry Kane och Raheem Sterling givna, men där finns även alternativ som Jadon Sancho, Callum Wilson och Chelseas målspruta Tammy Abraham. Det är inte många försvar i världen som kan stå emot den uppställningen.

Tjeckien ligger tvåa i gruppen för tillfället med nio inspelade poäng på fem omgångar och har vunnit båda sina hemmamatcher. I förra samlingen torskade de borta mot Kosovo men följde upp det med en klar 3-0-vinst mot Montenegro där Schick och Darida såg riktigt bra ut.

Lite skillnad på motstånd här. När England mötte Tjeckien på Wembley i våras slutade det med en förkrossande 5-0-vinst för de vitklädda. Lika stora siffror blir det kanske inte nu men att England kommer ösa på från start känns givet. Då kommer inte Tjeckien kunna hålla emot. Tvåan är supersäker!

Skrällarna

11. Island - Frankrike - 12
I Grupp H slåss fyra länder om de två platserna som ger spel i EM nästa sommar. Två av dessa möts i Reykjavik under fredagen. Frankrike står inför denna tillställning på 15 inspelade poäng medan Island jagar bakom med tolv pinnar.

Erik Hamrén fick en tuff start på sin sejour som förbundskapten för den lilla ö-nationen med ett par storförluster. Det började vända något när de nådde 2-2 borta mot just Frankrike i en träningsmatch. Därefter har prestationerna stabiliserats även om kvalmatchen borta mot “Les Bleus” slutade med en klar 0-4-förlust. På hemmagräs har islänningarna däremot tagit starka segrar mot Turkiet och Albanien.

Frankrike är som bekant världsmästare och som sådana finns det givetvis enorm kvalité i truppen. Nu får dock Deschamps klara sig utan både Mbappé och Pogba, två av världens dyraste spelare. Givetvis kommer det påverka. En viktig kugge i landslaget som Olivier Giroud har dessutom knappt fått någon speltid i Chelsea samtidigt som Griezmanns start i Barcelona varit något av ett fiasko. Vem ska göra målen?

Frankrike ställs ut som solklara favoriter och fair enough, världsmästarna som slog Island med 4-0 vid deras senaste möte ska såklart hållas högre. Reykjavik är dock ingen enkel plats att åka till för att bara håva in tre enkla poäng. När tvåan då streckas stenhårt bör även ettan ges plats. På större system plockas även krysset med.

12. Turkiet - Albanien - 1X2
De två andra nationerna i Grupp H som slåss om de två EM-biljetterna är alltså Turkiet och Albanien, just de länder som möter varandra i Istanbul under fredagen. Med Turkiet på 15 poäng och Albanien på nio pinnar kan gästerna i stort sett hängas av vid förlust här.

Turkiet är otroligt ojämna i sina prestationer. Under våren stod de för en superknall när Frankrike besegrades med 2-0 efter en perfekt genomförd match. För någon månad sedan var de däremot nära att tappa poäng mot lilla Andorra men räddades i den 89:e minuten då. En lika dålig prestation nu kommer inte vara tillräckligt mot Albanien.

Gästerna var egentligen borträknade i gruppen, men efter att de besegrade Island med 4-2 senast har de helt plötsligt lite häng, speciellt vid en eventuell vinst här. Albaniens största stjärnor hittas i defensiven där Napolis ytterback Elseid Hysaj och Lazios målvakt Thomas Strakosha är namn som inger respekt.

Turkiet vann vårens möte med 2-0 men då var det faktiskt Albanien som rent spelmässigt var det bättre laget. Visst kommer det bli svårare i Istanbul men en streckning upp mot 80 procent på ettan är inte rimlig. Plocka med samtliga tecken och jobba in den ytterst lågt streckade tvåan!

Kort om övriga matcher

2. Kroatien - Ungern - 1
Kroatien är en nation som agerat oerhört ojämnt det senaste året. I Nations League förlorade de till exempel med 0-6 borta mot Spanien men vann hemma mot samma motstånd. För en månad sedan var de till och med ojämna i samma samling då övertygande 4-0 borta mot Slovakien följdes upp med usla 1-1 mot Azerbajdzjan. Ungern har två avstängningar och håller en lägre klass i grunden, men helt chanslösa är de inte. 1X ska dock räcka.

3. Slovakien - Wales - 1X
I samma grupp ska Slovakien och Wales mötas i ett superviktigt möte i Trnava. Slovakerna ligger tvåa i gruppen med nio pinnar medan Wales är tre poäng bakom med en match mindre spelad. När nationerna möttes i våras vann Wales med 1-0 efter att stjärnskottet Daniel James stått för matchens enda mål. I Slovakien får de dock slå ur underläge. Utgå från 1X!

4. Lettland - Polen - 2
Polen har en fantastisk offensiv med Lewandowski, Piatek och Milik. Det är dock deras försvarsspel som imponerat mest hittills under kvalet. I fem av sex omgångar har faktiskt de rödvita hållit nollan och med 13 poäng leder de gruppen. Lettland är toksist på noll poäng och den usla målskillnaden 1-21. Här är det extrem klasskillnad. Tvåan är odiskutabel. 

5. Nordmakedonien - Slovenien - X2
Det enda lag som gjort mål på Polen i kvalet är Slovenien och de har faktiskt flera ruskigt fina offensiva spelare. Andraz Sporar, Josip Ilicic, Benjamin Verbic och Jasmin Kurtic är inte enkla att stoppa. Längst bak har slovenerna dessutom världsmålvakten Jan Oblak. Nordmakedonien har bara vunnit en av sina fem senaste kvalmatcher och får slå ur underläge återigen. X2 bör räcka.

7. Ryssland - Skottland - 1X
Ryssland stod för ett imponerande VM-slutspel på hemmaplan förra sommaren och har sedan dess visat att det inte var en tillfällighet. Med 15 poäng på sex omgångar är andraplatsen i gruppen bakom Belgien i stort sett säkrad. Frågan är vad det gör med motivationen. Skottland får klara sig utan avstängda McTominay men har en del kvalité i spelare som Fraser, Robertson och McGinn. Med en överstreckad etta måste det garderas omgående.

8. Serbien - Paraguay - 1
I Serbien ska kupongens enda vänskapslandskamp gå av stapeln. Serberna har inte med sig Jovic eller Matic till denna samling men kan ändå ställa en väldigt stark elva på benen. Mitrovic, Milinkovic-Savic, Tadic och Ljajic är spelare av väldigt hög klass. Paraguay kommer med Sanabria och Almirón som offensiva hot men på det stora hela är sydamerikanernas trupp sämre. Ettan är troligast, men då det är en träningsmatch med allt vad det innebär är det inte fel att plocka med krysset.

9. Montenegro - Bulgarien - 1
Montenegro och Bulgarien står på två poäng vardera i Grupp A och lär vara borta från diskussionerna om att hamna topp 2. Nu gäller det att inte hamna sist i gruppen. Bulgarien har inte vunnit en kvalmatch på bortaplan sedan juni 2015 och kommer nu med en anonym trupp. Montenegro har samtidigt defensiva ess som Savic och Marusic som ser till att nollan hålls. Här ska de gälla som klara favoriter.

13. Andorra - Moldavien - X2
Vi avslutar med ännu ett bottenmöte då Andorra och Moldavien slåss om att undvika sistaplatsen i Grupp H. Det är fördel moldaverna just nu då de vann hemmamötet mellan nationerna med 1-0. De var ett typiskt resultat då båda nationerna har enorma problem med att göra mål. 0-0 är ett ganska troligt resultat här men då det finns något mer klass hos gästerna ska krysset snabbt kompletteras med tvåan.

Systemförslag

Europatipset 10/1096 rader576 rader2592 rader
1. Nederländerna - Nordirland111
2. Kroatien - Ungern11X1X
3. Slovakien - Wales1X1X1X2
4. Lettland - Polen222
5. Nordmakedonien - SlovenienX2X2X2
6. Österrike - Israel111
7. Ryssland - Skottland1X1X1X2
8. Serbien - Paraguay11X1X
9. Montenegro - Bulgarien111X
10. Tjeckien - England222
11. Island - Frankrike121X21X2
12. Turkiet - Albanien1X21X21X2
13. Andorra - MoldavienX2X2X2

Spela Europatipset!

/ Henrik Johansson

Snart dags för viktiga EM-kvalmatcher men innan dess ska ett magiskt Europatips avhandlas. 4 miljoner i jackpot och heta matcher rakt över är det som väntar denna söndag. Här hemma ska ett toppmöte, tillika Stockholmsderby, spelas och nere i Skåne vankas Allsvenskans allra mest klassiska tillställning. Ute i Europa bjuds det bland annat på Derby d’Italia och ett rivalmöte från Frankrike. Det är bara att bänka sig i TV-soffan denna söndag!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.
Spela Europatipset!

Höjdarna

5. Djurgården - Hammarby - X2
Fyra omgångar kvar av Allsvenskan och under söndagen kan en stor del av guldstriden avgöras, inte minst här på Tele2 Arena. Benämningen sexpoängsmatch har sällan passat bättre när dessa Stockholmsrivaler drabbar samman. Djurgården toppar tabellen inför den 27:e omgången, tre poäng för Malmö FF och med ytterligare tre pinnar tillgodo på Hammarby.

Det skulle dock inte förvåna om titelkampen blir ännu mer intressant efter söndagens matcher. “Bajen” har varit lysande under en längre tid, främst med sin bländande offensiv. En mängd spelare levererar framåt. Senast i raden är Vladimir Rodic som prickat in formen när han fått chansen från start. Den snabbe montenegrinen har stått för galna sex mål i sina tre senaste matcher.

Djurgården har grundat sina framgångar i ligans bästa defensiv tillsammans med Malmö. Tommi Vaiho har släppt ynka tre bollar förbi sig på “Blårändernas” elva senaste matcher. Framför honom har Marcus Danielson och Jacob Une Larsson varit Allsvenskans vassaste mittbackspar. Erik Berg, som fortsatt är skadad, saknas knappast.

Lite frågetecken finns ändå här kring serieledarna. De senaste prestationerna har inte varit speciellt bra och i derbyn har Djurgården som bekant haft stora bekymmer de senaste åren. Endast en gång det senaste decenniet har DIF segrat mot Bajen i Allsvenskan.

Ett oavgjort resultat vore som en seger för “hemmalaget” här. Det kan de mycket väl lösa men ska någon favorit pekas ut är det Hammarby för mig. Jag tror “Bajens” fyndiga offensiv även kan lösa upp Djurgårdens solida defensiv. X2 blir mitt val på samtliga system.

9. Inter - Juventus - X
I Italien vankas det också toppmöte även om detta är ett tidigt sådant från den sjunde omgången. Utifrån inledningen är det dock dessa två storklubbar som kommer göra upp om Scudetton denna säsong.

Inter återfinns högst upp i Serie A-tabellen efter att ha radat upp sex raka vinster. Spelmässigt har det inte alltid sett så bra ut men nya tränaren Antonio Conte har fått ordning på defensiven vilket alltid är skönt att falla tillbaka på. Två insläppta efter sex omgångar är ett anmärkningsvärt facit.

Juventus har bara tappat poäng mot Fiorentina så här långt, men “Den gamla damens” spel har lämnat mycket övrigt att önska. Giorgio Chiellini saknas i de bakre regionerna samtidigt som de offensiva stjärnorna inte kommit upp i den nivå som kan krävas. Veckans 3-0-seger mot Leverkusen var dock säsongens hittills mest stabila prestation.

Räkna med att det blir jämnt och grinigt i detta möte som kallas “Derby d’Italia”. Det brukar alltid vara tighta bataljer mellan lagen och här tror jag på en målsnål historia. Inter har sett något bättre ut hittills men Juventus faller sällan igenom i denna typ av matcher. Krysset känns allra mest troligt och är en tänkbar spik. Med det sagt är det inte fel att täcka upp på båda flankerna om stålarna räcker till.

Spikarna

3. Newcastle - Manchester United - 2
Goda råd börjar bli dyra för både Steve Bruce och Ole Gunnar Solskjaer. Under söndagen ställs de pressade tränarna mot varandra i en oerhört viktig kamp på St. James’ Park.

United har som jag nämnde tidigare i veckan fått sin sämsta Premier League-start någonsin. Spelet har bitvis sett spännande ut men poängen har inte alls rullat in i önskad takt. En stor bidragande orsak till det har varit alla skador. Här finns frågetecken för Pogba, Martial och Wan-Bissaka.

Är det turbulens i bortalägret är det precis samma sak i Newcastle. “Skatorna” föll igenom totalt senast mot Leicester när de torskade med hela 0-5. Offensivt är de svartvita under all kritik och farhågorna om att det ska bli en tuff säsong på östkusten tycks besannas. Sker ingen större förändring blir jag förvånad om det bli spel på St. James’ Park i Premier League även nästa säsong.

Även om det varit motstuds för United så här långt tycker jag storklubben från Manchester ska ha ett gyllene läge att plocka en viktig trepoängare här. Newcastle är helt enkelt på en alldeles för låg nivå för stunden. Håller sig tvåan runt 50 procent är det en spik jag gillar.

10. Barcelona - Sevilla - 1
Barcelona låg skrynkligt till i veckans Champions League-möte mot Inter. 0-1 i paus men i den andra halvleken vaknade katalanerna till liv. Då hade Messi och Suárez stor show vilket fullbordade vändningen. Därmed har de regerande spanska mästarna vunnit samtliga hemmamatcher den här säsongen.

Öppningen har dock varit sisådär, främst då på bortagräs där Valverdes lag inte fått till spelet. Att Messi är tillbaka bör med det sagt vara nyckeln till att spelet ska ta fart och att de blåröda tar sig upp till toppen. Här saknas Umtiti, Lenglet och troligen även Alba, men Sevilla lär inte sätta hemmalagets backlinje på alltför stora prov.

Andalusierna har förvisso sett intressanta ut under nya tränaren Julen Lopetegui. Efter en stark start på säsongen har dock försvaret rämnat med fem insläppta de två senaste matcherna. Camp Nou är inte heller direkt någon favoritarena där Sevilla torskat sina sex senaste besök. Här blir det ytterligare ett nederlag i Katalonien för de rödvita.

Skrällen

7. Malmö FF - IFK Göteborg - 1X2
Malmö var det bättre laget i “Slaget om Öresund” mot FC Köpenhamn i torsdags. Skåningarna fick dock nöja sig med ett mindre smickrande 1-1-resultat. Nu gäller det att ladda om för tre poäng är ett måste i kampen om guldet när antagonisterna från Göteborg kommer på besök.

Oroväckande för MFF är att de fått kort vila och att både Christiansen och Rieks utgick mot FCK. I skrivande stund är det tveksamt om någon av danskarna kan delta här. Tunga avbräck i så fall för de spelarna behövs mot ett IFK Göteborg som imponerat hela säsongen.

“Blåvitt” får sägas vara årets stora utropstecken med tanke på att de tippades i botten. Flera spelare har sålts men då har nya klivit fram. Att det bara blivit fem förluster på 26 omgångar är anmärkningsvärt. Nu återkommer Andre Calisir från avstängning och Poya Asbaghi har i stort sett hela truppen till förfogande. Här kommer “Änglarna”, som dessutom är utvilade, vara taggade till tänderna.

På senare år har det varit ljusblå dominans i detta klassikermöte men i fjol skrällde de blåvita och vann här på Stadion. I våras slutade det mållöst på Gamla Ullevi i en historia där Göteborg låg närmast segern. Här ska gästerna ses med goda möjligheter att kunna grusa sina rivalers titeldrömmar. Ettan streckas för hårt och det är läge att trycka in samtliga tecken så tidigt som möjligt. Tvåan är en riktigt fin rensare!

Kort om övriga matcher

1. Arsenal - Bournemouth - 1X
Arsenal har stått för en skaplig start på säsongen men backlinjen är fortsatt ett stort frågetecken. Det kan straffa sig mot ett av ligans mest underskattade anfallspar, Joshua King och Callum Wilson. Med det sagt förlorar Arsenal ytterst sällan på Emirates Stadium. 1X bör räcka i norra London.

2. Manchester City - Wolverhampton - 1
Efter en tung inledning på 2019/20 kommer Wolves närmast från två raka vinster, en i PL och en i EL. Nu lär det dock återigen bli förlust för “Vargarna”. City och Liverpool är på en egen nivå i Premier League och på Eastlands är det för stor klasskillnad mellan dessa lag för att Wolves ska kunna hota. Solklar etta.

4. Southampton - Chelsea - 2
Chelsea tog en skön trepoängare i Champions League i veckan när Lille besegrades. Nu reser Londonlaget till en favoritarena, på St. Mary’s har Frank Lampards mannar segrat de fyra senaste säsongerna. Det är återigen ett troligt scenario mot ett medelmåttigt Southampton.

6. Kalmar FF - AFC Eskilstuna - 1
Sexpoängsmatch på Guldfågeln då det skiljer sju pinnar mellan dessa kombattanter. AFC måste mer eller mindre vinna om den allsvenska drömmen ska leva vidare, och för Kalmars del skulle en seger innebära ett jättesteg mot nytt kontrakt. Troligtvis sker det sistnämnda. Gästerna från Eskilstuna har varit bedrövliga på naturgräs den här säsongen och bör vara underlägset i Småland. Jag spikar ettan.

8. Torino - Napoli - 2
Är Southampton ett passande motstånd för Chelsea är Torino detsamma för Napoli. Carlo Ancelottis ljusblå gäng har åtta raka utan förlust mot hemmalaget och gästerna från Neapel agerar också klart mer stabilt. Torino saknar här avstängda Bremer och “Tjurarna” har läckt bakåt under inledningen. Det bådar knappast gott inför mötet mot offensivt starka Napoli. Tydlig utgångstvåa.

11. Real Sociedad - Getafe - X2
En av kupongens större skrällchanser hittas i San Sebastián. Som vanligt undervärderas Getafe. Madrid-klubben är dock klart bättre än vad de flesta tror och ett stabilt lag för den övre halvan av La Liga. På bortaplan trivs de blåklädda och här har de alla möjligheter i världen att störa Real Sociedad. Som strecken sitter är det inget snack om att krysset och tvåan blir mina första tecken i Baskien.

12. St. Etienne - Lyon - X2
Här har vi ett match som smäller riktigt högt. Detta är nämligen ett stekhett derby från östra Frankrike, i folkmun Derby du Rhone. Klubbarna har inte levt upp till förväntningarna hittills, men Lyon imponerade i veckan när de bortaslog RB Leipzig. I grunden ska Lyon vara starkare och det är också fördel gästerna på senare år i detta rivalmöte. Trots att ettan ser ut att bli spelvärd lämnar jag den därhän.

13. Eintracht Frankfurt - Werder Bremen - 12
Den sjunde omgången i Bundesliga avslutas med ett klassikermöte mellan två förmodade mittenlag. Varken Eintracht Frankfurt eller Werder Bremen har tillräckligt starka manskap för att hota i den absoluta toppen den här säsongen. Kapaciteten är med det sagt hög vilket båda lagen visat i kryssmatcherna mot Dortmund. Väldigt öppet här på förhand där den lågt streckade tvåan definitivt måste med.

Systemförslag

Europatipset 6/1096 rader576 rader2592 rader
1. Arsenal - Bournemouth1X1X1X2
2. Man City - Wolves111
3. Newcastle - Man United222
4. Southampton - Chelsea2X2X2
5. Djurgården - HammarbyX2X2X2
6. Kalmar FF - AFC Eskilstuna111
7. Malmö FF - IFK Göteborg1X21X21X2
8. Torino - Napoli2X2X2
9. Inter - JuventusXX1X2
10. Barcelona - Sevilla111
11. Real Sociedad - GetafeX21X21X2
12. St. Etienne - LyonX2X2X2
13. Frankfurt - Werder Bremen121212

Spela Europatipset!

/ Henrik Johansson

Torsdag och ett Europatips som inte går av för hackor. 13 härliga matcher från Europa League ska avhandlas. Där smäller slaget om Öresund, Malmö FF mot FC Köpenhamn, allra högst. Ytterligare nordiskt intresse finns i Trondheim medan svenskintresse i hög grad finns på nederländsk mark. Kupongen kryddas upp med 3,5 smaskiga jackpot-miljoner. Nu kör vi!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.
Spela Europatipset!

Spikarna

1. Malmö FF - FC Köpenhamn - 1
Det vankas fotbollsfest i Malmö denna torsdag. Ett stekhett derby, Slaget om Öresund, står för dörren när viktiga poäng ska fördelas i Europa League. Efter den inledande förlusten mot Dynamo Kiev skulle ett nederlag här vara ytterst ödesdigert för skåningarnas slutspelsdrömmar.

Här kliver dock MFF in som rättmätiga favoriter. De himmelsblå har sett väldigt bra ut på sistone och här hemma på Stadion står alltid de mesta svenska mästarnas för lysande prestationer i Europaspel. Inga avbräck att tala om finns heller i Uwe Röslers trupp.

Det finns det däremot i Ståle Solbakkens dito. En mängd spelare återfinns på skadelistan hos huvudstadsklubben, däribland nyckelspelarna Dame N’Doye och Jonas Wind. Även om det blev vinst i helgens möte mot Superligans jumbo, Silkeborg, har det också sett sisådär ut på slutet för FCK. Dessförinnan hade de vitklädda tre raka ligamatcher utan seger och 1-0-vinsten i Europa League mot Lugano var ytterst knapp.

Malmös trupp är bättre i nuläget och i detta rivalmöte lär hemmafördelen dessutom spela en avgörande roll. Jag tycker Markus Rosenberg och company har superchans att lösa en trepoängare denna torsdag. Fullt godkänd spik.

4. Besiktas - Wolverhampton - 2
Dessa två kombattanter fick ingen vidare start på gruppspelet i Europa League när de mycket oväntat föll i sina respektive premiärer. Besiktas målvakt, Loris Karius, fick släppa hela fyra bollar förbi sig i 2-4-torsken mot Slovan Bratislava. Ligastarten har också varit katastrofal för Istanbul-gänget som endast skrapat ihop fem poäng på sex fighter.

Mycket bättre har den inte varit för Wolverhampton men i helgen kom möjligen vändningen när Watford besegrades med 2-0. Espírito Santo förfogar över en trupp som ska tillhöra den övre halvan av Premier League och till Turkiet reser “Vargarna” med i stort sett samtliga kanoner.

Jag håller onekligen engelsmännen som favoriter på Vodafone Park men strecken ser ut att hamna helt jämnt. Strålande värde på tvåan således som jag spikar utan att blinka upp till och med 40 procent.

9. Young Boys - Rangers - 1
Grupp G skulle kunna bli ett riktigt getingbo även om meriterade Porto är favoriter till att ta en av slutspelsplatserna. Utöver portugiserna är det Feyenoord, men framförallt kanske dessa två klubbar som krigar om avancemanget.

Young Boys föll i premiären borta mot Porto men har visat att de håller hög klass på denna nivå. I fjol nådde schweizarna gruppspelsfasen i Champions League där de bland annat besegrade Juventus och kryssade mot Valencia. Guillaume Hoarau och Jean-Pierre Nsame är ett sylvasst anfallspar som kan ställa till med problem för alla försvar.

Steven Gerrards Rangers är naturligtvis inget undantag. Skottarna har förvisso öppnat säsongen strålande med 18 poäng på sju omgångar i Premiership samtidigt som de segrade mot Feyenoord med 1-0 i EL, men det ska sägas att de blåvita inte är speciellt märkvärdiga på resande fot. 0-0 både mot Legia och Niedercorn i kvalet och i fjol plockades bara en poäng på tre bortamatcher i gruppspelet.

I kraft av hemmaplan ska alltså Young Boys gälla som tydliga favoriter. Ettan ser ut att landa kring dryga 50 procent. Så länge tecknet inte skenar iväg mot 60-strecket är det en spik jag verkligen gillar. Framåt YB!

Skrällarna

2. Lugano - Dynamo Kiev - 1X
Det är inte bara i Bern det spelas fotboll i klockornas och chokladens hemland. Även i St. Gallen väntar en historia från Europa League när ett möte från Malmös grupp ska gå av stapeln. Notera att denna match alltså spelas på neutral plan då Luganos ordinarie arena, Stadio de Cornaredo, inte håller måttet.

Trots det ska Lugano ses med duglig chans. Schweizarna har haft problem med målskyttet inledningsvis men nu är Alexander Gerndt äntligen tillbaka från skada. Svensken var lagets näst bästa målskytt i fjol och bildade då ett svårstoppat anfallspar med brassen Carlinhos. Kvalitet finns dessutom i nyförvärvet Filip Holender och den meriterade uruguayanen Jonathan Sabbatini.

Dynamo Kiev vann som väntat mot Malmö men då imponerade inte det ukrainska storlaget nämnvärt. Överlag har säsongsöppningen varit blek från de vitklädda även om det ska sägas att de kommit igång mer på slutet. Betydligt mer kan dock krävas av spelare som Fran Sol och Viktor Tsygankov.

Här blir gästerna på tok för övervärderade. Detta möte vinner de definitivt inte runt 60 procent av fallen, snarare 45. Magiskt värde på Lugano således och jag väljer att chansa bort tvåan helt i utgång. På större system ritas helgarderingen dit.

5. Rosenborg - PSV Eindhoven - 1X2
Tuffa Grupp D är det som gäller i Trondheim där Rosenborg är i behov av en seger efter att ha torskat mot LASK Linz i den inledande omgången. Här ställs de mot en vinnare från densamma, PSV Eindhoven vann hemma på Philips Stadion med 3-2 mot Sporting i premiären.

Dessa matcher verkar dock tipparna dra förhastade slutsatser av. Att resa till ett kyligt Trondheim är allt annat än lätt. Här har Rosenborg imponerat i Europa under säsongen där de bland annat besegrat klubbar som BATE och Maribor. Dessutom spelade de oavgjort mot starka Dinamo Zagreb på denna arena.

Truppmässigt är PSV starkare men att det nederländska storlaget ska streckas till över 70 procent är totalt felaktigt. Rosenborg är långt ifrån chanslösa och när procenten ser ut som den gör är både ettan och krysset givna tecken att plocka med denna torsdag.

Kort om övriga matcher

3. AZ Alkmaar - Manchester United - 1X
Det stormar rejält kring Manchester United efter klubbens sämsta Premier League-start någonsin. Kort vila här och Solskjaer lär inte spela speciellt många av de namn som startade mot Arsenal (1-1). AZ Alkmaar visar lysande form och har här en lysande chans att fälla den engelska jätten. Jag skippar tvåan.

6. Lazio - Rennes - 1X
Lazio föll oväntat mot Cluj i den inledande omgången vilket gör att de behöver vinna här. Det är dock lättare sagt än gjort när ett försvarsstarkt Rennes gästar Rom. Här kommer det bli jämnare än vad gemene man verkar tro och ettan behöver definitivt garderas.

7. Krasnodar - Getafe - X
Jämn fight att vänta i södra Ryssland där Marcus Berg och Kristoffer Olsson får besök av fjolårets spanska ligafemma. Getafe slår ur underläge i denna tuffa bortamatch men har en stark organisation som ska kunna lösa en viktig pinne att lägga till de tre från premiärvinsten mot Trabzonspor. Krysset garderas i första hand med den värdemässigt fina ettan.

8. Feyenoord - Porto - 2
Sam Larsson har stått för flera bra prestationer på slutet i sitt Feyenoord. För laget går det däremot inget vidare och Rotterdam-klubben ser ut att få svårt att hota i toppen av Eredivisie denna säsong. Även här väntas det bli tufft mot ett skickligt Porto. Portugiserna har sett formstarka ut och bör kunna lösa en trepoängare på De Kuip. Trolig tvåa.

10. Arsenal - Standard Liège - 1
Unai Emery lär rotera rejält jämfört med matchen mot United i måndags. Truppen är dock bredare än på många år och Arsenal kommer ställa ett slagkraftigt lag på banan. Standard Liège är inga duvungar men ska normalt inte räcka till på Emirates Stadium. Med tanke på hur hårt åtgången ettan är behöver det ändå inte vara fel att plocka med ett rensarkryss.

11. Celtic - Cluj - 1X
Revanschdags för Celtic som föll tungt mot just Cluj i CL-kvalet. Båda dessa kombattanter fick bra starter på gruppspelet i Europa League, Celtic löste en pinne borta mot Rennes medan Cluj segrade hemma mot Lazio. Här ska det vara fördel skottarna men krysset smakar riktigt fint till cirka 20 procent.

12. Guimarães - Eintracht Frankfurt - 1X
Två förlorare från den första omgången i Grupp F ställs mot varandra nere i Portugal. Hemma på Dom Afonso Henriques är Guimarães ytterst svårslagna, något Eintracht Frankfurt mycket väl kan få känna på denna torsdag. Fjolårssemifinalisterna från Tyskland har blivit brandskattat under sommaren och besitter inte alls samma nivå nu som i våras. Till dessa procent lockar 1X mest.

13. St. Etienne - Wolfsburg - 2
Grönvitt möte på Stade Geoffroy-Guichard där gästande Wolfsburg får bära favoritskapet. St. Etienne har nämligen inte alls varit att känna igen under inledningen, till stor del på grund av ett jobbigt skadeläge. Wolfsburg ser desto bättre ut och står ännu utan förlust den här säsongen. X2 räcker långt i Frankrike.

Systemförslag

Europatipset 3/1096 rader576 rader2592 rader
1. Malmö - FC Köpenhamn111
2. Lugano - Dynamo Kiev1X1X21X2
3. AZ Alkmaar - Man United1X1X1X
4. Besiktas - Wolverhampton222
5. Rosenborg - PSV Eindhoven1X21X21X2
6. Lazio - Rennes1X1X1X2
7. Krasnodar - GetafeX1X1X
8. Feyenoord - Porto222
9. Young Boys - Rangers111
10. Arsenal - Standard Liège111X
11. Celtic - Cluj1X1X1X
12. Guimarães - Frankfurt1X1X1X2
13. St. Etienne - Wolfsburg2X2X2

Spela Europatipset!

/ Henrik Johansson

Fotbollen runt om Europa och här hemma rullar vidare under söndagen. Inte mindre än fem allsvenska matcher står på agendan och dessutom ska kontinentens fem största ligor synas. I Italien väntar ett klassikermöte på San Siro och i Spanien ställs Alexander Isaks Real Sociedad inför en tuff uppgift. Det är dags att hitta 13 gröna bockar! 

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.
Spela Europatipset!

Spikarna

5. AFC Eskilstuna - Malmö FF - 2

På Tunavallen är det toppen mot botten som gäller denna söndag när AFC Eskilstuna ska försöka gripa det sista lilla halmstrået till nytt kontrakt. Absolut ingenting talar för att så ska bli fallet. Sörmlänningarna var totalt utspelade i torsdagens match mot Norrköping där de ska vara nöjda med att det bara slutade med 0-4 i baken.

Malmö hade i sin tur en behaglig resa i derbyt mot Helsingborg. 3-0 skrevs siffrorna till i de himmelsblås favör där Sören Rieks stod för två av baljorna. Därmed fortsätter guldstriden mellan de mesta mästarna och Djurgården. En förmodad trepoängare här gör att MFF tillfälligt tar över serieledningen på bättre målskillnad.

När lagen möttes på Stadion i maj slutade det 5-0 till Malmö och något liknande är att vänta nu. AFC är helt under isen och kommer troligen inte ta några fler poäng den här säsongen, framförallt inte i denna match. Jag slösar inga garderingar i Eskilstuna. Bergsäker tvåa.

7. Milan - Fiorentina - 2

På San Siro ska ett klassikermöte spelas i den sjätte omgången i Serie A mellan två klubbar som inte fått någon vidare start på säsongen. Milan har hittills skrapat ihop sex poäng medan Fiorentina står noterade för fem pinnar.

Trots poängskörden är det utan tvekan så att Fiorentina imponerat mest. Offensiven har stundtals sett väldigt spännande ut med ynglingen Federico Chiesa och åldermannen Franck Ribéry. I veckan kom dessutom en efterlängtad seger, den första sedan februari, vilket lär ha gjort att en stor tyngd släppt från de lila spelarnas axlar.

Milan har däremot massvis att fundera över. De rödsvarta hade 1-0 mot Torino i torsdags men tappade till ännu en förlust i andra halvlek. Offensivt har Giampaolos manskap varit under all kritik där fjolårets succéman, Piatek, inte alls hittat formen. De två segrarna hittills har dessutom varit knappa sådana mot nykomlingar.

Jag är tveksam till om Milan ska gälla som favoriter i detta möte. Jag håller Fiorentina med god segerchans, framförallt högre än de 20-25 procent de streckas till. Värdet till höger gör att jag löper linan ut och spikar tvåan.

 

11. Sevilla - Real Sociedad - 1

Det blev ännu en seger för Real Sociedad i det baskiska derbyt mot Alavés i torsdags. 3-0 skrevs siffrorna till efter att Martin Ödegaard återigen varit den stora regissören. Tredje raka trepoängaren vilket gör att den klassiska klubben från San Sebastián återfinns på en andraplats efter sex spelade omgångar.

Nu väntar dock säsongens kanske hittills tuffaste uppgift när Sevilla står för motståndet på Ramón Sánchez Pizjuán. Andalusierna kommer förvisso från två raka nederlag men det är utan tvekan så att Julen Lopeteguis manskap kommer hålla till i toppskiktet av La Liga säsongen ut. De rödvitas trupp tillhör de allra bredaste i Spanien och här finns också spets i form av spelare som Éver Banega, Jesús Navas och Lucas Ocampos.

Här hemma är Sevilla normalt urstarka, något Sociedad fick känna på i våras när de föll med 2-5. Vid sex av de nio senaste besöken har baskerna fått lämna denna arena tomhänta och mycket talar för att så blir fallet även denna gång. Håller sig ettan under 60 procent blir det ett singelstreck för mig.

Skrällarna

8. Lecce - Roma - 1X2

Nere i södra Italien är Lecce på jakt efter säsongens första hemmaviktoria. Det har dock redan blivit två trepoängare på bortaplan för nykomlingarna från Apulien. 2-1-skalpen mot Torino följdes upp med en imponerande 3-1-triumf mot SPAL i veckan.

Vid en närmare titt på hemmalagets trupp så finns det också en hel del spets. Diego Farias har mängder med säsonger bakom sig i Cagliari och Khouma Babacar är ett förstklassigt lån från Sassuolo. Dessutom finns meriterade Gianluca Lapadula att tillgå.

Gästernas tränare, Paulo Fonseca, förfogar givetvis över en betydligt bättre trupp. 46-åringen, som är född i Mocambique, har dock ännu inte fått bitarna på plats. Roma var ytterst bleka i veckans 0-2-förlust mot Atalanta och överlag har huvudstadslaget inte varit pålitliga så här långt in på säsongen. Att Robin Olsens ersättare Pau López släppt nio bollar förbi sig de inledande fem omgångarna är ett tydligt bevis på detta.

Kuriosa är faktiskt att Lecces senaste hemmaseger i Serie A kom mot just Roma för sju år sedan. Jag blir inte förvånad om historien upprepar sig även om bortalaget självfallet ska gälla som favoriter. Med tanke på hur lågt värdarna streckas är ettan och krysset alldeles för intressanta tecken för att uteslutas.

13. Marseille - Rennes - X2

En fransk match tar plats på kupongen denna vecka och det är två förmodade topplag som gör upp om de tre poängen på Stade Vélodrome.

Marseille snackas alltid upp som en av förhandsfavoriterna till andraplatsen bakom PSG. Det är lätt att förstå vid en närmare titt på truppen. Här hittas namn som Dimitri Payet, Kevin Strootman, Dario Benedetto och Florian Thauvin. Den sistnämnda är dock långtidsskadad och avsaknaden av honom har synts i lejonparten av matcherna. Andre Villas-Boas manskap har varit ojämna i sina prestationer och bortsett ketchupeffekten mot Monaco (vinst 4-3) har de haft problem med målskyttet.

Detsamma gäller Rennes som kommer till Rivieran med svag form. De rödsvarta är dock alltid en obehaglig överraskning och med ett av ligans allra bästa försvar ska de aldrig räknas bort, fråga bara PSG som förlorade mot Jakob Johansson och hans lagkamrater för en dryg månad sedan. Johansson själv har ännu inte fått speltid den här säsongen vilket är ett tydligt bevis på vilken klass som finns hos gästerna.

Rennes har plusstatistik på denna arena under 10-talet och räds knappast motståndet. Trots detta streckas ett något överskattat Marseille upp till närmare 70 procent. Det är givetvis inte befogat och mitt val blir därför istället att utgå från höger. Inte alls dumt att plocka bort ettan helt här.

Kort om övriga matcher

1. Leicester - Newcastle - 1

Leicester är det lag som imponerat mest bakom de två suveränerna. “Rävarna” återfinns följaktligen också på en tredjeplats inför den sjunde omgången. Offensivt finns mer att ta av men defensiven ser ramstark ut trots tappet av Maguire. För Newcastle är det desto mer dystert, endast fem poäng så här långt och fyra mål framåt. The Magpies bör få en jobbig afton på King Power Stadium.

2. IFK Göteborg - Häcken - 1

Derby från rikets näst största stad mellan två lag som ligger jämsides i tabellen. Något Europaspel lär det inte bli men den boost som ett derby innebär lär vara tillräcklig tändvätska. IFK Göteborg har varit bättre de senaste omgångarna och har förkrossande statistik mot Häcken på hemmaplan. Även om värdet finns till höger väljer jag ettan som utgång.

3. Elfsborg - AIK - X2

AIK har haft en hel del tur med domslut på sistone, tveksamma straffar har fällt avgörandet till “Gnagets” fördel både mot Häcken och Göteborg. Nu väntar nästa lag från västra Sverige när Elfsborg står för motståndet. Boråsarna kommer från en färsk 2-1-triumf mot Häcken där målvakten Tim Rönning visade framfötterna. På konstgräset i Knalleland kan definitivt Jimmy Thelins manskap störa de regerande svenska mästarna.

4. GIF Sundsvall - Sirius - 1X

När loppet såg ut att vara kört tog GIF Sundsvall sin första seger sedan april månad. 2-0 borta mot Kalmar var ett styrkebesked och nu finns förutsättningarna för att kunna lösa nytt kontrakt. Sexpoängsmatch här mot ett Sirius som återfinns sex pinnar före i tabellen. Konate och Blomqvist är avstängda för hemmalaget men här ska ändå “Giffarna” ses med fin chans till andra raka.

6. Falkenberg - IFK Norrköping - X2

Viktiga poäng på spel på Falcon Alkoholfri Arena denna söndag. IFK Norrköping har inte gett upp hoppet helt om att norpa en Europaplats medan Falkenberg krigar för sin allsvenska existens. FFF har varit bra i flera matcher hemma i Halland men samtidigt har “Peking” gått starkt under en längre tid. Bortasegern ska ses som trolig men tvåan streckas för hårt för att spikas. X2 ramar in denna tillställning väl.

9. Udinese - Bologna - 2

Ken Semas Udinese har fått en tung start på säsongen och de svartvita agerar som ett bottenlag. Bologna har visat betydligt bättre takter med endast ett knappt nederlag mot Roma de inledande fem omgångarna. Knapp fördel gästerna på Dacia Arena. Tvåan är en potentiell chansspik.

10. Alavés - Mallorca - 1X

Ett tidigt bottenmöte I La Liga väntas i John Guidettis hemstad när Alavés får besök av nykomlingarna Mallorca. Gästerna har haft det motigt men stått upp i flertalet kamper. Det ska de definitivt kunna göra mot ett offensivt svagt Alavés. Krysset ligger närmast till hands på Estadio de Mendizorrotza men här ska det garderas friskt.

12. Köln - Hertha Berlin - 1

Från botten i Spanien till de nedre regionerna i Tyskland. Dessa klassiska klubbar har inte alls övertygat hittills, framförallt inte Hertha Berlin som sett direkt bleka ut. Köln har haft ett tufft inledande spelschema men kommer ta sina poäng inför de hängivna fansen på RheinEnergieStadion. Superläge här för säsongens första hemmaviktoria. Ettan är en fin värdespik.

Systemförslag

Europatipset 29/9 96 rader 576 rader 2592 rader 
1. Leicester - Newcastle 1 1 1X 
2. IFK Göteborg - Häcken 1 1X 1X 
3. Elfsborg - AIK X2 X2 1X2 
4. GIF Sundsvall - Sirius 1X 1X 1X 
5. AFC Eskilstuna - Malmö FF 2 2 2 
6. Falkenberg - IFK Norrköping X2 X2 X2 
7. Milan - Fiorentina 2 2 2 
8. Lecce - Roma 1X2 1X2 1X2 
9. Udinese - Bologna 2 X2 X2 
10. Alavés - Mallorca 1X 1X2 1X2 
11. Sevilla - Real Sociedad 1 1 1 
12. Köln - Hertha Berlin 1 1 1 
13. Marseille - Rennes X2 X2 1X2 

Spela Europatipset!

/ Henrik Johansson

3,5 miljoner i jackpot och en gottepåse av matcher dukas upp på onsdagens fullmatade kupong. Klassikermöte i Allsvenskan, stormatch i Italien och framförallt en mängd spännande skrällchanser finns på menyn denna löningsdag. Nu går vi för 13 rätt!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.
Spela Europatipset!

Spikarna

1. AIK - IFK Göteborg - 1
Tvåan och trean i den allsvenska maratontabellen strålar samman på Friends Arena för ett klassikermöte. Precis som i maratontabellen återfinns AIK på en tredjeplats även i den nuvarande, detta efter att de regerande mästarna förlorat derbyt mot Hammarby i söndags.

Avsaknaden av Tarik Elyounoussi var tydlig mot Bajen men nu är norrmannen åter efter avstängning. Däremot saknas Kolbeinn Sigthórsson av samma anledning. Truppmässigt ser det ändå ljust ut för “Gnaget” som trivts bra mot IFK Göteborg på senare år, även om det blev en pinsam 0-3-förlust på västkusten i våras.

“Blåvitt” har fortfarande en liten möjlighet att kunna ta sig upp på en tredjeplats men då lär seger krävas på Friends Arena, något som inte skett de tre senaste åren. Insatsen mot Sirius senast var också högst tveksam även om det slutade med en 2-1-seger. Göteborgarna såg väldigt ängsliga ut i den andra halvleken då och kom undan med andan i halsgropen.

Ett revanschsuget AIK i Solna lär bli en alltför svår uppgift för unga Göteborg. Rikard Norlings gäng är tyngre och lär vinna detta med sin rutin och fysik. Så länge ettan håller sig omkring 60 procent är det en godkänd spik även om det finns viss kryssrisk.

2. Häcken - Elfsborg - 1
Precis som IFK Göteborg står Häcken på 44 poäng efter 24 omgångar med fem pinnar upp till AIK på den åtråvärda tredjeplatsen. Läget hade kunnat vara annorlunda för “Getingarna”. I lördags blev det bara 1-1 mot Kalmar och helgen dessförinnan en tung 1-2-förlust mot just AIK trots spelmässig dominans.

Denna onsdag ska dock Andreas Alms lag ha goda chanser att studsa tillbaka. Visserligen är viktiga Erik Friberg avstängd men mot denna typ av motstånd trivs Hisingslaget ypperligt. Samtliga förluster under säsongen har kommit mot topplag och Elfsborg är ett lag Häcken haft väldigt lätt för, särskilt här på Bravida Arena. Här har boråsarna kammat noll de fyra senaste besöken och dessutom släppt in 15 mål på dessa matcher.

Samtidigt kommer Jimmy Thelins gästade lag med svag form till Göteborg. Två poäng på de tre senaste och intriger mellan Kevin Stuhr Ellegaard, numera avstängd av klubben, och ledningen har stört. Tim Rönning är inte alls samma stabila målvakt och här saknas även namn som Rasmus Alm och Fredrik Holst.

Ettan streckas just nu till höga 75 procent men det är faktiskt befogat i min bok. Elfsborg har, till skillnad från hemmalaget, inget nämnvärt att spela för och Häcken ska också vara klassen bättre. Med tanke på hur många skrällchanser det finns på annat håll så är ettan en fullt befogad spik.

13. St. Etienne - Metz - 1
St. Etienne har haft en tung start på säsongen men de grönklädda är betydligt bättre än vad tabellpositionen visar. I fjol slutade “Sainté” på en framskjuten fjärdeplats och i truppen finns klasspelare som Miguel Trauco och Wahbi Khazri.

Metz, som är nykomlingar i Ligue 1, har inte heller fått någon vidare inledning. Det vinröda laget från nordöstra Frankrike kommer till denna tuffa bortamatch med fyra raka förluster i ryggen. Offensivt är Habibou Diallo alldeles för ensam med fyra av lagets fem mål så här långt. Han har dock bara hittat nätet, precis som hela laget, en gång de senaste fyra matcherna.

St. Etienne är erkänt hemmastarka och ska lösa tre efterlängtade poäng här om de bara kommer upp i nivå. Metz har inte vunnit på Stade Geoffroy Guichard under 2000-talet och lär inte göra det denna onsdag heller. Kupongens bästa spik hittas i franka Loire.

Skrällarna

5. Inter - Lazio - X2
Serie A är igång på allvar och där har Inter fått en lysande start på säsongen. Ledda av nya tränaren Antonio Conte har de blåsvarta gått rent de fyra inledande omgångarna. Romelu Lukaku har fått en bra start i sin nya klubb medan framförallt defensiven hållit ihop på ett bra sätt.

Det ska det dock sägas att spelschemat varit tämligen enkelt för Inter hittills. 2-0 i derbyt mot Milan var ett styrkebesked men varken i 1-0-segern mot Udinese eller 2-1-triumfen mot Cagliari imponerade Milano-klubben. Dessutom var de spelmässigt under all kritik i den första Champions League-omgången mot Slavia Prag (1-1).

Lazio har inte fått med sig lika många poäng men sett spännande ut. Romarna kommer närmast från en stabil 2-0-vinst mot Parma där det var spel mot ett mål. Som vanligt blev Ciro Immobile målskytt och med honom längst fram hotar Lazio alltid. Mot topplagen brukar dessutom de himmelsblå trivas, bland annat vann de mot Inter här på San Siro i fjol efter att Milinkovic-Savic avgjort med matchens enda mål.

Jag håller detta möte som relativt jämnt. Trots det streckas ettan i skrivande stund upp över 60 procent. Det gör valet enkelt - jag utgår från X2 på San Siro där tvåan rensar magiskt bland kuponghögarna.

10. Mallorca - Atlético Madrid - 1X2
Atlético Madrid har inte varit att känna igen så här långt in på säsongen. Huvudstadslaget har förvisso spelat ihop respektabla tio poäng på fem matcher, men då ska det sägas att de två senaste gett ynka en pinne. Framförallt har målskyttet spökat där Joao Félix hittills inte kunnat fylla Antoine Griezmanns skor.

Denna vecko-omgång väntar ett lurigt Mallorca på bortagräs. De rödsvarta, som är nykomlingar i La Liga, är grymt starka hemma på ön där de hittills plockat samtliga sina fyra inspelade poäng. Faktum är att Alexander Isaks Real Sociedad är enda gästande lag som segrat på Estadio de Son Moix under 2019.

Precis som i Milano lär detta bli betydligt jämnare än vad tipparna verkar tro. Givetvis ska gästerna gälla som favoriter men omkring 70 procent på tvåan är på tok för mycket. Mallorca har definitivt kapacitet att störa ett för stunden knackigt Atlético. Jag målar på och jobbar in skrällen till vänster på semesterön!

Kort om övriga matcher

3. Sirius - Hammarby - 2
Hammarby tog alltså en stark derbyviktoria mot AIK som gör att de grönvita i allra högsta grad är med i kampen om Europaplatserna. Det tål att upprepas, men offensiven är Allsvenskans i särklass bästa. Mot Sirius på Studenternas har “Bajen” haft problem de senaste säsongerna men där har som bekant underlaget bytts till konstgräs. Det passar stockholmarna som kliver in i universitetsstaden som klara favoriter. Med tanke på hur hårt åtgången tvåan ser ut att bli streckad är det dock inte fel att plocka med rensarkrysset.

4. Brighton - Aston Villa - 1
Sextondelsfinal i Ligacupen mellan två lag som tillhör botten av Premier League. Där ligger såklart huvudfokus vilket gör att det lär roteras friskt i detta möte. Brighton dras med skador men bör klara detta bättre samtidigt som också “Fiskmåsarna” sett vassare ut under inledningen. Ettan är ett fullgott spikalternativ på denna luriga kupong.

6. Fiorentina - Sampdoria - 1
Klassikermöte på Artemio Franchi mellan två lag som dock inte rosat marknaden så här långt, åtminstone inte poängmässigt. Fiorentina kommer dock från två starka prestationer mot Juventus (0-0) och Atalanta (2-2). Överlag har “Viola” sett spännande ut och här får de retroaktiv utdelning mot ett halvdant Sampdoria. Ännu en tänkbar spik.

7. Genoa - Bologna - 12
Två oförutsägbara gäng ställs mot varandra på Luigi Ferraris denna onsdagsafton. Både Genoa och Bologna besitter en hög högstanivå men faller titt som tätt igenom. Två jämna manskap där bortalaget imponerat mest så här långt, men där hemmafördelen måste tas i största beaktande. Många mål är ingen vild gissning och då passar gaffeln (etta-tvåa) utmärkt.

8. Roma - Atalanta - 12
På Olimpico väntas publiken också få se en fartfylld tillställning. Där ställs nämligen två av Italiens mest målglada lag mot varandra. Förra säsongen bjöds det på totalt tolv mål i de två mötena. Atalanta har inte haft någon vidare inledning men har definitivt potential att störa i huvudstaden, här har Bergamo-laget tagit poäng mot Roma de fem senaste besöken. Den lågt streckade tvåan är ett måste i den eviga staden.

9. Leganés - Athletic Bilbao - 1X
Leganés är jumbo i La Liga efter fem omgångar med blott en inspelad poäng. Målskyttet har spökat men normalt är Madrid-klubben väldigt svåra att tas med, framförallt här hemma på Municipal de Butarque. I fjol slutade bara fyra av 19 hemmamatcher med förlust och Barcelona fick bland annat lämna arenan tomhänta. Athletic Bilbao har öppnat respektingivande men utanför Baskiens gränser är de rödvita inget vidare. Här blir de streckade alltför högt och det är läge att skippa tvåan helt och hållet.

11. Valencia - Getafe - X
Dessa kombattanter slutade fyra respektive femma i ligan i fjol. Då slutade det mållöst här på Mestalla i mars och något liknande är att vänta även denna gång. Getafe är svårspelade och trivs ypperligt på bortagräs. Den något högre nivån finns dock hos de hemmastarka “Fladdermössen”. Jag utgår från krysset och garderar med ettan om stålarna räcker till.

12. Lille - Strasbourg - 1X
Lille har tappat en mängd starka pjäser under sommaren. Trots detta levererar de blåröda på en hög nivå och återfinns i toppen av Ligue 1. Här ska de dock inte känna sig säkra på tre poäng. Strasbourg kommer från en färsk seger och brukar trivas när de får slå ur underläge. Gästerna från Alsace förlorade inget av lagens tre möten förra säsongen. Helgardera så tidigt som möjligt!

Systemförslag

Europatipset 25/996 rader576 rader2592 rader
1. AIK - IFK Göteborg111
2. Häcken - Elfsborg111
3. Sirius - Hammarby2X2X2
4. Brighton - Aston Villa111
5. Inter - LazioX2X21X2
6. Fiorentina - Sampdoria111X
7. Genoa - Bologna12121X2
8. Roma - Atalanta121212
9. Leganés - Athletic Bilbao1X1X1X
10. Mallorca - Atlético Madrid1X21X21X2
11. Valencia - GetafeX1X1X
12. Lille - Strasbourg1X1X21X2
13. St. Etienne - Metz111

Spela Europatipset!

/ Henrik Johansson

Det vankas en magisk fotbollssöndag med smällkarameller lite varstans runt om Europa. Här hemma ska det spelas Stockholmsderby medan det vankas toppmöten i såväl England, Spanien, Frankrike som Nederländerna. En jackpot på 3,5 miljoner finns att ta del av vilket kryddar upp det hela lite extra. Jag har plockat ut flera spännande spikar dagen till ära och dessutom synas ett par fina rensare. Nu kör vi!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.
Spela Europatipset!

Svenska höjdaren

5. Hammarby - AIK - X2
Det börjar dra ihop sig på allvar i Allsvenskan och matcherna blir alltmer avgörande. På Tele2 är det inte bara enormt viktiga poäng som står på spel denna söndag, utan det vankas även ett rivalmöte mellan Stockholmslagen där det inför fighten skiljer fem poäng till AIK:s fördel.

“Gnaget” var det spelmässigt sämre laget både i derbyt mot Djurgården och senast på Bravida Arena mot Häcken. Båda de matcherna slutade dock med trepoängare för de regerande mästarna och det är onekligen imponerande hur Rikard Norlings lag gång på gång hittar sätt att vinna. Försvarsspelet är framförallt lagets signum där centrallinjen är ligans vassaste tillsammans med Djurgården. Lite problematik offensivt här dock då bästa målskytten Tarik Elyounoussi är avstängd.

Gästerna ståtar alltså med ett av ligans bästa försvar. Hammarbys signum är något helt annat, “Bajen” har fullkomligt öst in mål den här säsongen och står noterade för magiska 55 fullträffar på 23 matcher. I hemmamatcherna snittas över tre mål framåt per match där Tankovic, Djurdjic och Kacaniklic virvlar fram. Den sistnämnda är osäker till spel här och detsamma gäller pjäser som Fällman och Sandberg.

AIK har kraftig fördel i den inbördes statistiken och hittar alltså så gott som alltid något sätt att vinna på. Hammarby imponerar mer med sin frejdighet men här tror jag “Gnaget” löser minst en pinne med sin smartness. Jag spelar X2 i detta Stockholmsderby.

Spikarna

1. Chelsea - Liverpool - 2
Högoktanig match på Stamford Bridge när Chelsea ska försöka ta revansch för förlusten i Europeiska Supercupen för en dryg månad sedan. Då segrade Liverpool till slut efter straffar. Sedan dess har fyra ytterligare triumfer lagts på PL-kontot efter den inledande viktorian mot Norwich.

Jürgen Klopps manskap har alltså fått bästa tänkbara start och gjort ett miniryck i toppen av Premier League. Vinst i London under söndagen och Liverpool sänder ett rejält budskap till de regerande mästarna i Manchester. Chanserna till det ska också vara goda, bortsett från Alisson och Origi på skadelistan ser det bra ut för Europamästarna.

Chelsea kommer, precis som gästerna, från ett nederlag i Champions League. 0-1 hemma mot Valencia var knappast den uppföljning på den fina segern mot Wolves (5-2) Frank Lampard hade hoppats på. The Blues är ojämna i sina prestationer vilket är föga förvånande med tanke på den unga snittåldern. Känslan är att det kommer bli tufft mot topplagen den här säsongen, precis som i den försmädliga 0-4-förlusten i premiären mot Manchester United.

Liverpool har haft svårt mot Chelsea på senare år men jag tycker ändå tvåan är ett fullgott spikalternativ. De rödklädda är snäppet bättre i varje lagdel och ska kunna gnugga ner Chelsea över 90 minuter, särskilt om hemmalaget saknar Kanté och Mount som är osäkra kort. Fin tvåa i omgångens toppmöte!

8. Sevilla - Real Madrid - 1
Toppmatcher överallt i Europa denna söndag och Spanien är inget undantag. På Ramón Sánchez Pizjuán, där det alltid piskas upp en härlig atmosfär, ska ett Sevilla i trans försöka befästa sin serieledning när de mesta Europamästarna kommer på besök till Andalusien.

Räkna med att hemmalagets tränare lär vara extra taggad. Julen Lopetegui fick foten från Santiago Bernabéu efter bara 14 matcher som ansvarig för Real Madrid förra säsongen. I Sevilla tycks den före detta spanska förbundskaptenen trivas desto bättre. 53-åringen har satt sin prägel på de rödvita med ett ramstarkt försvar. Tio poäng på fyra matcher har det hittills blivit för Los Rojiblancos, där den tjeckiska landslagsmålvakten Tomas Vaclik enbart tvingats kapitulera en gång.

För “Marängerna” från huvudstaden ser det inte alls lika bra ut. Zinedine Zidane har inte gett den effekt som önskat sedan han kom tillbaka och det ryktas faktiskt att fransmannen ska få sparken. Poängtapp mot både Valladolid och Villarreal hittills, men framförallt såg Real paralyserade ut i veckans 0-3-förlust mot ett PSG utan sina tre stora stjärnor.

Detta möte har gästerna förlorat de fyra senaste säsongerna, i fjol med hela 0-3. Sevilla är ett lag i betydligt mer harmoni just nu och inför sina hängivna fans ska de ha toppchans att lösa ännu en trepoängare mot ett stukat Real. Jag gillar verkligen ettan på Ramón Sánchez Pizjuán.

Skrällarna

4. West Ham - Manchester United - 1X
Det kommer blåsas en hel del såpbubblor i London under lördagen när Manchester United besöker West Ham på London Stadium. Ole Gunnar Solskjaer ska försöka föra sitt lag till säsongens första bortaseger men det blir ingen enkel uppgift mot ett alltmer ordinarie hemmalag.

West Ham hade som bekant enorma skadeproblem förra säsongen men nu är i stort sett alla viktiga spelare tillgängliga. Bara skadade Antonio och avstängda Masuaku får se matchen från läktaren. Det innebär att Pellegrini kan ställa en elva på benen med spelare som Sébastien Haller, Felipe Anderson och Manuel Lanzini. Inga dussinnamn direkt!

Gästerna från Manchester spelade Europa League-match så sent som i torsdags. Visserligen roterades det rejält då, bland annat var Harry Maguire på bänken och Nilsson Lindelöf på läktaren, men då “The Red Devils” har en ganska tunn trupp slet det ändå lite grann. Möjligen lite trötta ben här på bland annat Rashford.

Faktum är att gästerna inte vunnit på sina åtta senaste tävlingsmatcher på resande fot, ändå ställs de ut som ganska klara streckfavoriter här. Med tanke på hur ojämna United agerat i inledningen av säsongen känns det inte helt korrekt. Med allt värde till vänster är det också läge att strecka därifrån. Utgå från 1X!

11. Lyon - PSG - 1X2
Frankrike vill inte vara sämre än övriga nationer, Ligue 1 bjuder på ett möte mellan de två största klubbarna i världsmästarlandet under 2000-talet. PSG toppar i vanlig ordning ligan men på Groupama Stadium väntas Neymar och company knappast få en lätt söndagkväll.

Det är nämligen så att Lyon segrat de två senaste säsongerna mot parisarna här. Högstanivån är skyhög hos hemmalaget där Memphis Depay, Moussa Dembélé och Houssem Aouar går i bräschen. Nu återkommer dessutom Thiago Mendes och Youssouf Koné från avstängning vilket spetsar hemmalaget ytterligare. Prestationerna har varit sisådär det senaste men när PSG kommer på besök till Auvergne-Rhone-Alpes brukar Lyon höja sig.

De regerande mästarna har bland annat förlorat mot Rennes den här säsongen och frågetecken finns fortsatt för skadade Édinson Cavani och Kylian Mbappé. Insatsen mot Real Madrid (3-0) i veckan var förvisso strålande, men i ligan har de inte imponerat lika mycket. Möjligen konstigt att säga då PSG som sagt leder Ligue 1 men visst är förväntningarna på storklubben skyhöga.

Neymar löste tre poäng i förra helgens ligamatch mot Strasbourg först på övertid. Spelmässigt såg det ganska skakigt ut då. Nu kommer gästerna stöta på ett betydligt tuffare motstånd och när tvåan då ändå streckas upp mot 70 procent kan den aldrig stå ensam. Helgardera och hoppas Lyon tar ytterligare en hemmaseger mot PSG!

Kort om övriga matcher

2. Arsenal - Aston Villa - 1
Arsenal föll ihop pladask förra helgen mot Watford (2-2) men i veckan blev det 3-0 borta mot Frankfurt i en fartfylld tillställning. Helt stabila är dock inte The Gunners även om de brukar stå för solida prestationer inför hemmapubliken i norra London. Aston Villa har inte riktigt räckt till så här långt men kan möjligen gneta till sig en pinne på Emirates. Som strecken sitter är det svårt att blunda för det magiska värdet på krysset, åtminstone på större system.

3. Crystal Palace - Wolverhampton - 2
I södra London är fjolårets succélag Wolves på jakt efter säsongens första trepoängare. Kapaciteten är hög men än så länge har “Vargarna” inte fått till det. Mot ett inte speciellt övertygande Crystal Palace, som dessutom ser direkt svaga ut framåt, ska dock gästerna ha stor chans. Tvåan smakar mumma på Selhurst Park!

6. Elfsborg - Malmö FF - X2
Malmö ska försöka hänga på den allsvenska guldstriden genom att plocka tre poäng på Borås Arena. Till Västergötland kommer dock skåningarna med en lång resa i benen, 0-1 i baken mot Dynamo Kiev i torsdags. Elfsborg har det i sin tur turbulent med trotjänaren Stuhr Ellegaard i kontrovers med tränare Jimmy Thelin. MFF bör vinna detta men streckas för hårt för att spikas. Det gulsvarta hemmalaget har trots allt varit bra på konstgräset denna säsong.

7. Helsingborg - AFC Eskilstuna - 1
Helsingborg kan mer eller mindre säkra kontraktet vid tre poäng denna söndag. Nästjumbon AFC Eskilstuna kommer på besök till Olympia och det gör dem utan viktiga Adi Nalic som är avstängd. HIF har sett något bättre ut under Olof Mellberg och bör åtminstone lösa en pinne mot AFC som är ett svagt gräslag. Utgångsetta som backas upp med krysset på större system.

9. Lazio - Parma - 1
Klassikermöte mellan två av de största italienska klubbarna runt milleniumskiftet. Parma är dock inte i närheten av den nivån nu även om de blågula stundtals sprattlar till. Lazio ska vara snäppet för bra men har darrat på manschetten den senaste veckan med två raka förluster. Även här är det inte fel att gardera den hårt streckade favoriten om stålarna räcker till.

10. Bologna - Roma - 12
Bologna har öppnat säsongen strålande med sju poäng efter tre omgångar. Spets finns onekligen i Mihajlovic lagbygge med spelare som Orsolini, Poli, Soriano och Sansone. Roma har en snäppet bättre trupp men är väldigt ojämna i sina prestationer. Offensivt ser huvudstadsklubben vass ut men defensivt kan de släppa till målchanser från ingenting. Gardera friskt på Renato Dall’Ara.

12. Eintracht Frankfurt - Dortmund - 12
Lite liknande läge på Commerzbank-Arena som i Emilia-Romagna. Ett starkt bortalag kommer på besök som dock tenderar att falla igenom titt som tätt. Dortmund gjorde precis det i senaste bortamatchen när de föll mot Union Berlin. Frankfurt är ett klasser bättre lag än Sebastian Anderssons nykomlingsgäng, även om Eintracht ser försvagade ut jämfört med fjolårssäsongen. Många mål att vänta och då passar gaffeln (etta-tvåa) utmärkt.

13. PSV Eindhoven - Ajax - 2
“De Topper” (Den nya klassikern) kallas detta stormöte mellan de två mest framgångsrika nederländska klubbarna i modern tid. Ajax plockade hem ligan i fjol och är favoriter även denna säsong. Truppen är stekhet och även om huvudstadsklubben haft problem med PSV på denna arena tycker jag de ska ha toppchans här. Kan Ajax bara neutralisera supertalangen Donyell Malen finns goda möjligheter för en trepoängare på Philips Stadion. Spännande spiktvåa.

Systemförslag

Europatipset 22/996 rader576 rader2592 rader
1. Chelsea - Liverpool222
2. Arsenal - Aston Villa11X1X
3. Crystal Palace - Wolverhampton222
4. West Ham - Manchester United1X1X21X2
5. Hammarby - AIKX2X2X2
6. Elfsborg - Malmö FFX2X2X2
7. Helsingborg - AFC Eskilstuna11X1X
8. Sevilla - Real Madrid111
9. Lazio - Parma111X
10. Bologna - Roma12121X2
11. Lyon - PSG1X21X21X2
12. Eintracht Frankfurt - Dortmund12121X2
13. PSV Eindhoven - Ajax222

Spela Europatipset!

/ Henrik Johansson

Det var inte långt borta från att bli 13 rätt och stora pengar i söndags. Jag fick nöja mig med 11 rätt efter att två halvgarderingar missats. Det blev dock en ansenlig summa på omkring 10 000 kronor tillbaka. Fin form således när en härlig torsdagskupong väntar. Då ingen löste full pott i helgen finns det en finfin jackpot på 4,5 miljoner dagen till ära. För att nå den krävs det att hitta rätt bland 13 Europa League-matcher. Det ska inte vara omöjligt. Här har ni de bästa dragen i jakten på miljonerna!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.
Spela Europatipset!

Spikarna

5. Rennes - Celtic - 1
Rennes stod för en stark säsong i fjol när de plockade hem Coupe de France och även tog sig till åttondelsfinal i Europa League. I ligan gick det tyngre med en tiondeplats. Där har dock de rödsvarta öppnat säsongen starkt med tio poäng på fyra fighter, bland annat en seger mot självaste PSG här på Roazhon Park.

Truppen är riktigt vass vilket inte minst avspeglas på att Jakob Johansson har ytterst svårt att ta plats. Bland spelarna märks Clement Grenier, Theoson Siebatcheu och M’Baye Niang. Den sistnämnda dras dock med en skada och är osäker till spel här.

Celtic reser till Frankrike utan viktiga israelen Nir Bitton. I övrigt ser truppläget skapligt ut för Neil Lennon och de grönvita har också inlett säsongen fint. Fem raka vinster i Premiership men i Champions League-kvalet blev det ett nesligt uttåg mot Cluj. AIK hade dock The Bhoys inga problem att besegra i den avgörande rundan in till detta gruppspel.

Mot ett hemmastarkt Rennes har jag svårt att se skottarna räcka till. Här kommer fransmännen tugga ner Celtic och lösa en inledande trepoängare. Ettan ser ut att landa på mellan 45-50 procent vilket ska ses som riktigt bra. Finfin spik!

7. LASK Linz - Rosenborg - 1
Det är två förlorare som kommer in till denna drabbning även om både LASK Linz och Rosenborg stått för fina insatser i Europaspelet. Båda fick nämligen ge sig i playoff till Champions League, LASK mot Club Brügge och Rosenborg mot Dinamo Zagreb.

Hemmalaget är en klubb som gått väldigt mycket framåt på senare år. I fjol slutade de tvåa bakom omöjliga Red Bull Salzburg i österrikiska Bundesliga och även denna säsong ser det ut att kunna bli en andraplats. Framförallt övertygar defensiven med tre insläppta på sju ligamatcher. Offensivt är ynglingarna Joao Klauss och Marko Raguz två farliga hot.

Rosenborg har haft en svag säsong med deras mått mätt. Efter en katastrofal vår ska det väldigt mycket till om guldet ska hamna i Trondheim. De svartvita har ryckt upp sig på slutet men bortaspelet är fortsatt ett stort frågetecken. I ligaspelet har det bara blivit två vinster på tio försök i den spelformen. I Europaspelet har det dessutom blivit förlust mot både BATE och Dinamo Zagreb.

Jag håller LASK Linz som ett snäppet bättre lag och när matchen spelas i alpnationen ska ettan hållas som väldigt trolig. Den ser ut att streckas till under 50 procent vilket innebär excellent spelvärde. Spika på!

10. Manchester United - FC Astana - 1
Ole Gunnar Solskjaer fick äntligen jubla igen när hans United segrade hemma mot Leicester i helgen. Marcus Rashfords mål från elva meter blev matchens enda i en ganska sömnig tillställning. Det var dock en relativt stabil insats av Victor Nilsson Lindelöf och company med tanke på att flera spelare saknades.

Så lär även fallet vara denna torsdag när FC Astana gästar Old Trafford. Pogba, Lingard, Shaw och Martial dras alla med skador. Ingen lär det chansas med här. Det ska dock inte spela någon som helst roll. Solskjaer kommer mönstra en stark startelva som kazakerna inte ska kunna stå upp emot.

Astana har gjort det bra i Europa flertalet säsonger. Detta är fjärde raka säsongen de gulklädda kvalificerar sig för gruppspelet i Europa League. Dessutom spelade de i huvudturneringen i Champions League 2015/16. Det är dock hemma i öst kazakerna stått för de fina resultaten. På bortaplan har det endast blivit två vinster på tolv försök i gruppspelsfasen.

Här räcker knappast Astana till och ettan är lika självskriven som den streckas till. United behöver inte köra över, men tre poäng kommer engelsmännen lösa. Solklar hemmaseger på Old Trafford!

Skrällarna

1. Dynamo Kiev - Malmö FF - 1X2
Malmö har gjort bra ifrån sig i Europa i flera år. Det gjorde att vägen till detta gruppspel var förhållandevis lätt och att avancemanget inte var hotat i någon av de fyra kvalrundorna. Gruppspelslottningen får även den sägas ha varit gynnsam med FC Köpenhamn, Lugano och Dynamo Kiev.

Det ukrainska storlaget väntar alltså på bortaplan redan i premiären. Det är dock helt rätt läge att möta Dynamo. Huvudstadsklubben är nämligen rejält formsvaga med fyra raka matcher utan seger i inhemska Premier League. Med spelare som Fran Sol, Gerson Rodrigues och Viktor Tsygankov ska de dock aldrig räknas bort. Glädjande för Malmö är dock att landslagsmittbacken Mykyta Burda är avstängd.

MFF reser till Ukraina med så gott som bästa manskap. Insatsen mot IFK Norrköping (1-0) i helgen var inte något vidare men det är samtidigt en styrka att vinna mot ett topplag när man inte spelar som bäst. Sören Rieks blev tungan på vågen och kommer även vara viktig på Olympiastadion i Kiev med sin finess. Det kommer också Markus Rosenberg vara som alltid höjer sig när det vankas Europaspel.

Även om Dynamo Kiev har massvis med rutin från denna typ av matcher så tycker jag dryga 60 procent på ettan är för mycket. MFF slog bland annat tillbaka Besiktas på bortagräs i fjol och har kapacitet att störa. Jag målar på och håller tummarna för en skånsk viktoria i den ukrainska huvudstaden.

11. Wolverhampton - Braga - X2
Wolverhampton var fjolårets stora succélag i Premier League när de slutade på en sjundeplats. Det gav en plats i Europa League-kvalet och där gjorde de orangea ingen besviken. Sex vinster av sex möjliga och säkert avancemang till huvudturneringen.

I ligaspelet har dock inte säsongsupptakten varit något vidare. Wolves är ett av två lag i Premier League som ännu står utan seger. I helgen fick Rui Patrício släppa hela fem bollar förbi sig i 2-5-förlusten mot Chelsea här på Molineux Stadium. Därmed har den portugisiska målvakten ingen hållen nolla sedan premiären mot Leicester.

Intressant är att det är motstånd från just Portugal som väntar Nuno Espírito Santos gäng här. Braga har massvis med erfarenhet från denna turnering där de bland annat tog sig till final 2011. På vägen hit har de besegrat tufft motstånd som Bröndby och Spartak Moskva. De rödvita är verkligen inte lätta att tas med, framförallt med en stark organisation.

Wolves ska naturligtvis gälla som favoriter hemma i West Midlands, men “Vargarna” har inte visat tillräckligt under säsongen för att leva upp till den hårda streckningen. Braga ska ses med fin chans till att skrälla på Molineux. Till dessa priser synar jag X2 först och främst även om en helgardering inte är fel på större system.

Kort om övriga matcher

2. Eintracht Frankfurt - Arsenal - 2
Svaga insatser i helgen av dessa lag som gick långt i turneringen förra säsongen. Frankfurt föll mot Augsburg (1-2) medan Arsenal spelade 2-2 mot Watford. På pappret ser engelsmännen klart bättre ut efter att Eintracht åkt på massvis med tapp under sommaren. The Gunners är befogade favoriter på Commerzbank-Arena men tvåan ska knappast stå ensam på större system.

3. FC Köpenhamn - Lugano - 1X
Dessa klubbar huserar i samma grupp som Malmö FF där framförallt laget på andra sidan Öresund, FC Köpenhamn, ska ses som en stor utmanare till avancemanget. FCK har dock visat svag form på slutet och kommer från två raka nederlag. Lugano har också gått tungt och ser inte ut att kunna upprepa fjolårets tredjeplats i Super League. Fördel danskarna men till dessa blytunga streck kan inte ettan spikas.

4. PSV Eindhoven - Sporting - 1X
Klar hemmafavorit även på Philips Stadion. På ett sätt lätt att förstå då PSV gått starkt på slutet. Talangen Donyell Malen stod för sanslösa fem mål i helgens seger mot Vitesse (5-0). Att kliva ut och besegra erfarna Sporting är dock lättare sagt än gjort. Portugiserna faller sällan igenom och kan mycket väl norpa en pinne i Nederländerna.

6. Basel - Krasnodar - X2
Kristoffer Olsson har gjort det bra på slutet i Krasnodar och i helgen fick också svensken göra sitt första mål för den ryska storklubben i 4-2-segern mot Krylya Sovetov. Tuffare motstånd här när Basel väntar i Schweiz. Det blåröda hemmalaget är dock inte alls samma gäng som bland annat snuvade Man United på avancemang i Champions League för några år sedan. Här övervärderas Basel och jag väljer att strecka från höger.

8. Getafe - Trabzonspor - 1
Fjolårsfemman i La Liga, Getafe, har ännu inte plockat någon trepoängare den här säsongen. Spelmässigt ser dock de blåklädda bra ut och här ska de ha toppchans att inleda sitt Europa League-äventyr på bästa sätt. Trabzonspor är starka hemma i Turkiet men på bortaplan lär de blåröda inte räcka till. Trolig etta i Madrid.

9. Cluj - Lazio - 2
Lazio har tagit sig till slutspel i Europa League de två senaste säsongerna. Den siffran lär bli tre för italienarna är favoriter i Grupp E. Cluj är defensivt starka men bör inte kunna hålla emot när klasspelare som Milinkovic-Savic och Immobile kommer flygande. Tvåan lär sitta i Rumänien.

12. Rangers - Feyenoord - 1
Steven Gerrards Rangers tar emot Jaap Stams Feyenoord i den inledande omgången i Grupp G. Skottarna har på allvar tagit upp kampen med Celtic i Premiership även om det blev förlust i Old Firm i början av månaden. Feyenoord har ännu inte förlorat den här säsongen men kryssar för mycket för att utmana Ajax och PSV i toppen av Eredivisie. Inför ett kokande Ibrox Stadium ska Sam Larsson och hans lagkamrater vara nöjda om de får med sig en pinne. 1X står sig väl.

13. Gent - St. Etienne - 12
Mikael Lustig har tagit en ordinarie plats på högerbacken i Gent och gjort det bra. De blåklädda är med i toppracet i Jupiler League. Anfallsparet Depoitre-David har varit lysande och kommer vålla problem för St. Etienne här. Samtidigt är fransmännen rutinerade och riktigt vassa när spelet klaffar. Jag blir inte förvånad om de skräller på Ghelamco Arena. Gardera friskt!

Systemförslag

Europatipset 19/996 rader576 rader2592 rader
1. Dynamo Kiev - Malmö FF1X21X21X2
2. Eintracht Frankfurt - Arsenal2X2X2
3. FC Köpenhamn - Lugano1X1X1X
4. PSV Eindhoven - Sporting1X1X1X
5. Rennes - Celtic111
6. Basel - KrasnodarX2X21X2
7. LASK Linz - Rosenborg111
8. Getafe - Trabzonspor111
9. Cluj - Lazio22X2
10. Manchester United - Astana111
11. Wolverhampton - BragaX21X21X2
12. Rangers - Feyenoord11X1X
13. Gent - St. Etienne12121X2

Spela Europatipset!

/ Henrik Johansson

Gottepåse utan dess like denna söndag när de fem stora ligorna i Europa bjuder in till dans. De får dock stå i skymundan för Allsvenskan är huvudfokus med inte mindre än tre toppmöten, ett i vardera av Sveriges tre största städer. De stora skrällarna på denna jackpot-kupong (3 miljoner) hittas dock ute på kontinenten. Magiskt värde finns i stort sett överallt så här skulle jag bli förvånad om det inte blir hög utdelning. Den är siktet inställt på!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.
Spela Europatipset!

Spikarna

3. Hammarby - IFK Göteborg - 1
Hammarby har varit näst intill omutliga på Tele2 Arena den här säsongen. Tio hemmamatcher har gett magiska 26 poäng och 30 mål framåt. Offensiven är Allsvenskans i särklass bästa, även om Nikola Djurdjic saknas här. Muamer Tankovic har varit magnifik och detsamma gäller Alexander Kacaniklic och Darijan Bojanic. Defensiven är dock en akilleshäl som måste förbättras om det ska bli en topp 3-placering.

“Blåvitt” har visat upp ett starkt försvarsspel hela säsongen. 41 poäng på 22 omgångar är mäkta imponerande för ett lag som tippades i botten. Trots att en mängd nyckelspelare har lämnat under året, senast kapten Sebastian Ohlsson, så har göteborgarna hållit ihop det. Offensiven ser dessutom spetsigare ut än på ett bra tag med en stekhet Robin Söder och nyförvärven Hosam Aiesh samt Tobias Sana.

Med det sagt så tror jag IFK Göteborg får problem på konstgräset mot ett frejdigt “Bajen”. Här har de blåvita förlorat de tre senaste säsongerna och Hammarby har som sagt varit oerhört starka inför sina fans. Ettan är något överstreckad men känns ändå bra till omkring 60 procent.

5. Malmö FF - IFK Norrköping - 1
I rikets tredje största stad ska en drabbning mellan de mesta mästarna och guldmedaljörerna från 2015 spelas. Malmö FF har bara tre poäng upp till serieledande Djurgården medan IFK Norrköping har vittring på en topp 3-placering efter att ha gått urstarkt på slutet. Oerhört viktiga poäng står på spel på Stadion således.

“Peking” stod som bekant för en svag vår och var borträknade från toppstriden. Efter 16 poäng på de sex senaste och idel nollor i dessa matcher finns nu ändå chansen för östgötarna att norpa en Europaplats. Flera spelare har visat framfötterna under sensommaren, inte minst 20-årige Sead Haksabanovic som målat i de tre senaste matcherna.

Malmö FF har dock Allsvenskans i särklass bästa trupp och hemma i Skåne ska de utan snack gälla som favoriter mot allt motstånd. Det faktum att de himmelsblå segrade mot Kalmar med 5-0 innan uppehållet samtidigt som Djurgården förlorade mot AIK lär ha gett Uwe Röslers gäng en rejäl boost.

Runt 70 procent på ettan är egentligen för mycket men här tror jag ändå stenhårt på MFF. Med tanke på hur mycket potentiella rensare det finns i övrigt känns det helt okej att spika hemmalaget. Heja di blåe!

10. Parma - Cagliari - 2
På "Stöveln" ska det spelas flera matcher från den tredje omgången under söndagen. Ett utspelas på klassisk mark, på anrika Stadio Ennio Tardini ställs två klubbar som förra säsongen klarade kontraktet med knapp marginal mot varandra.

Ett jämnt möte är att vänta men Parma målas av någon konstig anledning upp till massiva favoriter. Om det beror på det mer välkända namnet eller att de kommer från en 3-1-seger mot Udinese låter jag vara osagt. Att ettan streckas till en bra bit över 60 procent är hur som helst totalt felaktigt. Dejan Kulusevski och hans lagkamrater var nämligen utspelade under långa stunder men visade magisk effektivitet, inte minst den 19-årige svensken som stod för två assist.

Nu ställs de blågula mot ett Cagliari som inte fått till det hittills, men som har ett stort register. Robin Olsen vaktar buren och bland utespelarna märks namn som Radja Nainggolan samt sydamerikanerna Giovanni Simeone, Joao Pedro och Nahitan Nández. Klubben från Sardinien har utan tvekan utsikterna för att kunna nå en placering på den övre halvan den här säsongen.

Till dessa priser väljer jag att gå all in på de blåröda gästerna. Tvåan finns i skrivande stund till 12 procent vilket är löjligt bra. Faktum är att tecknet är spelbart hela vägen upp till omkring 30 prollar. Spiken sitter som en smäck i Emilia-Romagna!

Skrällarna

2. Watford - Arsenal - 1X
Watford var förra höstens stora utropstecken under ledning av Javi Gracia. “Bålgetingarna” föll dock igenom under våren och denna säsong har startats uselt, så illa att spanjoren blev sparkad. In har meriterade Quique Sánchez Flores kommit som förde Watford till nytt kontrakt som nykomlingar säsongen 2015/16.

54-åringen, som närmast kommer från kinesiska Shanghai Shenhua, har en stark trupp att tillgå även om härföraren Troy Deeney är avstängd. Att Ken Sema inte fick plats säger en hel del för här finns namn som Abdoulaye Doucouré, Roberto Pereyra, Gerard Deulofeu och nyförvärvet Ismaïla Sarr. Den 21-årige senegalesen, som värvades in för rekordsumman av 27 miljoner pund, ska nu vara redo för att göra sin första Premier League-start.

Arsenal har öppnat säsongen skapligt med sju poäng på fyra fighter. 2-2 senast mot Tottenham var starkt med tanke på att The Gunners låg under med 0-2 efter 40 minuter. Det var dock på Emirates Stadium. På resande fot har Londonlaget varit direkt usla under en längre period. Faktum är att de inte ens vunnit 30 procent av sina bortamatcher de två senaste säsongerna.

Watford vann detta möte för två säsonger sedan och borde löst minst en pinne i våras om det inte varit för ett högst tveksamt rött kort på Troy Deeney. Här blir Arsenal grovt övervärderade i en för mig relativt öppen historia. 1X rensar magiskt och blir mitt val på samtliga system.

8. Real Betis - Getafe - X2
Real Betis har snackats upp som en kandidat till att utmana om fjärdeplatsen den här säsongen. Klubben har storsatsat och bland annat plockat in världsmästaren Nabil Fekir samt målsprutan Borja Iglesias. Hittills har dock nya tränaren Rubi inte fått bitarna på plats. Vinst senast mot Leganés (2-1) förvisso, men det var säsongens första poäng. Defensiven har inte alls hållit ihop vilket åtta insläppta på tre omgångar vittnar om.

Getafe är betydligt mer solida bakåt. Madrid-klubben slutade på en sensationell femteplats i fjol efter att ha släppt in färre än ett mål per match. På bortaplan var de då urstarka med endast fyra förluster, bland annat vann José Bordalás gäng här på Benito Villamarín med 2-1.

Visserligen står gästerna ännu utan seger, men defensivt ser de fortsatt starka ut med fältherren Djené Dakonam i mittförsvaret. Här kommer Getafe ligga lågt och rikta in sig på omställningar, något som bör passa utmärkt mot ett Betis som just nu inte riktigt håller ihop. Även i Sevilla väljer jag att plocka bort favoriten helt.

Kort om övriga matcher

1. Bournemouth - Everton - 12
Eddie Howe har det inte lätt, en handfull spelare återfinns alltjämt på skadelistan. Trots det gör Bournemouth allt som oftast det bra, särskilt här på Vitality Stadium. Ett stjärnspäckat Everton som fortsatt har mycket att bevisa kommer här på besök. Värdet finns på hemmalaget men detta är ovisst. Knapp utgångsetta.

4. Häcken - AIK - X
Gulsvart möte på Bravida Arena när den allsvenska fyran tar emot tvåan i en sexpoängsmatch. Ytterst viktigt möte mellan två av ligans mest tighta lag. Ni hör själva, detta blir målsnålt och jag blir verkligen inte förvånad om lagen delar på poängen. Ska det garderas är det ändå i första hand med ettan där värdet finns.

6. Celta Vigo - Granada - 1X
Granada är nykomlingar i La Liga men har hittills inte visat någon som helst respekt. Fyra poäng och hela sju mål framåt de inledande tre omgångarna har det blivit för andalusierna. Celta Vigo står noterade för samma poängskörd och är ett stabilt La Liga-gäng, inte minst här på Balaídos. Här blir de dock alldeles för hårt streckade. Gardera!

7. Valladolid - Osasuna - X
På Estadio José Zorrilla ställs två lag som gjort det över förväntan så här långt mot varandra. Nykomlingarna Osasuna är ännu utan förlust trots att bland annat Barcelona stått för motståndet. Roberto Torres stod för båda målen i 2-2-matchen mot katalanerna. Valladolid har i sin tur tagit fyra poäng på tre inledande tuffa bortamatcher, bland annat 1-1 mot Real Madrid. Här hemma brukar de spela tighta matcher och så tror jag fallet även blir denna söndag. Båda lagen lär vara relativt nöjda med en pinne. Utgå från krysset.

9. Brescia - Bologna - 2
Mattias Svanberg har ännu inte fått speltid för Bologna den här säsongen. De blåröda har dock öppnat stabilt med fyra poäng på två matcher. Nu talar mycket för ytterligare en seger när nykomlingarna Brescia står för motståndet i Lombardiet. Hemmalaget saknar avstängda Balotelli och skadade Torregrossa. Fin tvåa på Stadio Mario Rigamonti.

11. Hoffenheim - Freiburg - 1
Precis som många andra favoriter streckas Hoffenheim egentligen hårdare än vad de borde. Här hemma är de dock starka och har inte förlorat mot Freiburg sedan 2010. Gästerna har öppnat säsongen piggt med sex poäng på tre omgångar, men då ska det sägas att de haft ett lätt spelschema. 1X ska räcka i Baden-Württemberg.

12. Paderborn - Schalke - 1X2
Nykomlingarna Paderborn tog första förlösande poängen senast när de spelade 1-1 borta mot Wolfsburg, något som lär ge råg i ryggen när de ställs mot Schalke på Benteler Arena. Gästerna från Gelsenkirchen har varit under isen det senaste året och är inte i närheten av så bra som de tidigare varit. Svenska folket går för mycket på namn i en på pappret öppen tillställning. Plocka med skrällen till vänster!

13. Monaco - Marseille - X2
Sist ut är ett möte från den franska rivieran mellan två storheter. Speciellt mycket glamour har det dock inte varit kring dessa klubbar under säsongsupptakten. Monaco har fortsatt i fjolårssäsongens fotspår och varit usla. Marseille har heller inte rosat marknaden men ser mer stabila ut och kommer från två raka trepoängare. Här får de mitt förtroende trots att värdet finns på monegaskerna.

 

Systemförslag

Europatipset 10/996 rader576 rader2592 rader
1. Bournemouth - Everton12121X2
2. Watford - Arsenal1X1X1X
3. Hammarby - IFK Göteborg111
4. Häcken - AIKX1X1X
5. Malmö FF - IFK Norrköping111
6. Celta Vigo - Granada1X1X21X2
7. Valladolid - OsasunaXX1X2
8. Real Betis - GetafeX2X2X2
9. Brescia - Bologna222
10. Parma - Cagliari222
11. Hoffenheim - Freiburg11X1X
12. Paderborn - Schalke1X21X21X2
13. Monaco - MarseilleX2X2X2

Spela Europatipset!

/ Henrik Johansson

Europatipset tar vid redan på tisdagen denna vecka då de sista landskamperna för denna gång ska avhandlas. Sex EM-kvalmatcher hittas på kupongen där flera stora favoriter synas. Större skrällchans finns då på andra sidan Atlanten där fem träningsmatcher ska gå av stapeln. Bland annat ska Mexiko ha strålande möjligheter mot ett Messi-löst Argentina. Mot 13 gröna bockar!

Läs mer om spelexperten och ta del av fler speltips och analyser här.
Spela Europatipset!

Spikarna

1. England - Kosovo - 1
St. Mary’s Stadium i Southampton bjuder in till publikfest under tisdagen när det är dags för ett toppmöte i kvalgrupp A. England återfinns föga förvånande högst upp i tabellen efter att ha krossat allt motstånd så här långt, 14-1 och maximala nio poäng efter tre omgångar är facit för Gareth Southgates manskap.

Kosovo är en betydligt större sensation. Nationen, som blev medlem så sent som 2016 i UEFA, har redan nu en superchans att nå sitt första mästerskap. Åtta poäng efter fyra omgångar och dessutom finns en livlina i Nations League där de blåklädda plockade hem sin grupp förra året. Faktum är att Balkan-nationen inte förlorat en landskamp sedan 2017!

Den sviten kommer dock att brytas på den engelska sydkusten, det kan jag lova. England håller yttersta världsklass just nu där framförallt offensiven ser oerhört stark ut. Tre mål från Harry Kane i 4-0-krossen mot Bulgarien i lördags och dessutom finns namn som Sterling, Rashford och Sancho att tillgå.

Även om Kosovo gjort det grymt bra kan jag inte se hur de ska kunna hota engelsmännen, särskilt inte med tanke på att både Zeneli och Rashica saknas. Detta vinner “The Three Lions” med ett par bollar. Ettan är precis lika säker som strecken antyder.

3. Litauen - Portugal - 2
De regerande Europamästarna heter Portugal och de stod för en strålande prestation i den tuffa bortamatchen i Belgrad i lördags. Cristiano Ronaldo och hans lagkamrater tog en stark 4-2-seger i den serbiska huvudstaden efter att fyra olika målskyttar noterats, däribland Ronaldo själv.

Vägen mot nästa sommars mästerskap ligger därmed öppen för nationen från den Iberiska halvön. Det skulle förvåna oerhört om det inte blir Portugal och Ukraina som kniper de två EM-biljetterna i Grupp B.

Litauen har inget med den striden att göra utan är gruppens slagpåse. Baltnationen föll med klara 0-3 mot Ukraina i helgen, siffror som speglade matchen väl. Nu blir det ännu tuffare och frågan är inte om hemmalaget kan ta poäng, utan snarare hur stora Portugals segersiffror kommer bli. Precis som i Southampton hittas en favorit som kommer att hålla i Vilnius.

4. Luxemburg - Serbien - 2
Serbien har haft ett tufft kval så här långt. Efter nederlaget mot Portugal ska det nu väldigt mycket till för att Tumbakovic gäng ska sluta på en topp 2-placering. Full pott lär krävas de avslutande fyra matcherna om det ska kunna bli verklighet.

Med tanke på hur stark truppen är finns åtminstone alla möjligheter. Kolarov, Milenkovic, Matic, Ljajic, Kostic, Milinkovic-Savic och Mitrovic är några av de spelare som finns att tillgå. I tisdagens möte mot Luxemburg kommer däremot varken Dusan Tadic eller Luka Jovic vara med då de fått kasta in handduken på grund av skada.

Det ska dock inte spela någon större roll med tanke på vilken nation som står på andra sidan. Det ska sägas att Luxemburg gått framåt på senare tid, men upp till toppnationerna i Europa har de en bra bit. Även om Serbien svajat betänkligt i sina prestationer ska det skilja alldeles för mycket mellan nationerna för att det ska bli rejäl match av detta.

Att ställas mot sämre motstånd brukar passa “Örnarna” från Balkan relativt väl och här tror jag det rinner ifrån till en klar bortaseger. 3-0 Serbien efter två mål av Aleksandar Mitrovic blir min gissning. Tvåan är hur som helst en bra spik så länge den håller sig under 80 procent.

Skrällarna

2. Montenegro - Tjeckien - 1X
Två nationer som inte levt upp till förväntningarna hittills i kvalet är dessa. Tjeckien inledde med en klar förlust mot England (0-5) innan de tog två raka segrar på hemmaplan. I lördagens bortamatch mot Kosovo blev det dock en kostsam förlust för Silhavýs manskap som gör att EM-biljetten är i stor fara. Tappade poäng i Podgorica och det kommer troligen behövas tre poäng både hemma mot Kosovo och borta mot Bulgarien i november.

Här tror jag dessutom Tjeckien kan stöta på patrull. Även om Montenegro inte rosat marknaden i kvalet så är det utan tvekan så att “Falkarna” från Balkan är tuffa att tas med här i Podgorica. I senaste VM-kvalet besegrades bland annat Rumänien och de rödklädda förtjänade även poäng mot Danmark och Polen.

Stevan Jovetic saknas som vanligt på grund av skada men truppen är ändå intressant med Lazios Adam Marusic och Atlético Madrids Stefan Savic. Dessutom finns Norrköpings Sead Haksabanovic med. Förra veckan genrepade Montenegro här i Podgorica genom att ta en stark 2-1-seger mot Ungern.

Jag ser detta som en jämn match som kan gå åt endera håll. När då ettan, i skrivande stund, streckas till en tredjedel av vad tvåan gör är det enkelt att välja sida. Det är först på mitt 2592-kronorssystem jag plockar med tecknet till höger.

9. Argentina - Mexiko - X2
Mexiko har minst sagt stått för ett lysande 2019. Hela elva landskamper har sombrero-landet avverkat under kalenderåret och det har blivit idel segrar. Guldcupen plockades hem efter en finalvinst mot USA och samma USA besegrades den gångna veckan med klara 3-0 i New Jersey. I truppen Gerardo Martino tagit ut finns bland andra Javier Hernández, Raúl Jiménez och Hirving Lozano, inga dåliga offensiva hot precis.

Argentina har också tunga namn men saknar här sina allra vassaste. Lionel Messi är skadad medan både Sergio Agüero och Ángel Di María inte finns med i truppen. Paulo Dybala, Roberto Pereyra och Rodrigo De Paul är förvisso inga spelare som går av för hackor, men det är utan tvekan så att det inte är bästa manskap Lionel Scaloni ställer på benen.

Den stora faktorn som väger över åt Mexiko här är dock att matchen spelas på neutral plan i San Antonio. Staden i Texas ligger bara 25 mil från den mexikanska gränsen så här kommer de grönklädda ha det största stödet på läktaren.

Detta verkar ha gått tipparna obemärkt förbi för Argentina målas upp till klara favoriter i vad som bör ses som en batalj mellan två relativt jämbördiga lag. Perfekt läge då att utgå från den lågt streckade tvåan till höger. Träningsmatch och allt vad det innebär gör dock att jag garderar tidigt med övriga tecken.

Kort om övriga matcher

5. Albanien - Island - 1X2
Erik Hamrén har en svår uppgift framför sig på Balkan när hans isländska krigare ska försöka lösa tre ytterligare poäng i den tuffa kampen i toppen av Grupp H. Att åka till Elbasani och plocka poäng är dock inte det lättaste, här är Albanien absolut ingen slagpåse. Detta kan gå precis hur som helst. Jag säkerställer tidigt.

6. Moldavien - Turkiet - 2
Turkiet var nära ett rejält fiasko i lördags hemma mot Andorra. Det dröjde ända till den 89:e minuten innan Ozan Tufan frälste med matchens enda mål. Liknande motstånd nu när ännu en blåbärsnation väntar i Chisinau. Samma insats här och det blir tappade poäng i kampen om en EM-biljett, men visst bör vi få se ett betydligt mer påkopplat Turkiet?

7. Grimsby - Macclesfield - 12
Två lag som känner varandra väl drabbar samman i Ligacupens andra omgång. Dessa klubbar huserar nämligen båda i League Two där de håller till på den övre halvan. Grimsby har sett bäst ut på slutet av dessa lag men inbördes är det klar fördel Macclesfield. Faktum är att gästerna vunnit här på Blundell Park de fem senaste besöken. Ovisst men då en relativt målrik historia är att vänta smakar gaffeln (etta-tvåa) bra.

8. Irland - Bulgarien - 12
Träningslandskamp i Dublin mellan en välmående fotbollsnation och ett landslag på dekis. Irland går starkt i kvalgruppen och ska ses med goda chanser att ta sig till EM. Spelmässigt ska det dock sägas att Mick McCarthys gäng inte imponerar och med tanke på att detta är en vänskapsmatch känns det tveksamt om runt 60 procent på ettan är befogat. Tvåan är en rensare jag inte missar på denna kupong. Krysset ser däremot ut att bli överstreckat och då blir gaffeln (etta-tvåa) valet även här.

10. Brasilien - Peru - 1X
Neutral plan i Los Angeles vilket gör att detta möte bör betraktas som betydligt mer öppet än om fallet varit att det spelats i Brasilien. Peru har gått framåt på senare år och var bland annat i final i Copa América i somras. Då föll de mot just Brasilien men höll länge jämna steg trots bortaplan. Här bör definitivt rensarkrysset plockas med och för den som går för massiv utdelning är även tvåan ett lockande alternativ.

11. Colombia - Venezuela - 1
Raymond James Stadium i Tampa är skådeplatsen för denna tillställning. Venezuela kommer till spel med ett b-betonat manskap då namn som Rincón, Rondón och Martínez saknas. Även Colombia har ett par vassa namn frånvarande, men det finns en betydligt större spets och bredd hos Carlos Queiroz manskap. Med en sylvass Duván Zapata längst fram bör de lösa en viktoria.

12. Ecuador - Bolivia - 1
Bolivia får betraktas som Sydamerikas slagpåse, särskilt på bortaplan där de inte besegrat sydamerikanskt motstånd sedan 2008. Dessutom har de grönklädda endast vunnit en av sina 19 senaste landskamper, mot Myanmar. Ecuador är klasser bättre än så och starka här hemma på hög höjd. De ska lösa en enkel seger mot ett mediokert Bolivia. Säker etta.

13. USA - Uruguay - 2
I St. Louis ställs två b-betonade landslag mot varandra. USA saknar pjäser som Pulisic och McKennie medan Uruguay kommer till spel utan Cavani och Suárez. De himmelsblå gästerna ser dock på pappret snäppet vassare ut och ska ha god chans till seger mot ett svagt USA. “The Stars and Stripes” såg nämligen bedrövliga ut i 0-3-förlusten mot Mexiko senast. X2 räcker gott och väl i Missouri.

Systemförslag

Europatipset 10/996 rader576 rader2592 rader
1. England - Kosovo111
2. Montenegro - Tjeckien1X1X1X2
3. Litauen - Portugal222
4. Luxemburg - Serbien222
5. Albanien - Island1X21X21X2
6. Moldavien - Turkiet2X2X2
7. Grimsby - Macclesfield121212
8. Irland - Bulgarien121212
9. Argentina - MexikoX21X21X2
10. Brasilien - Peru1X1X1X2
11. Colombia - Venezuela111X
12. Ecuador - Bolivia111
13. USA - Uruguay2X2X2

Spela Europatipset!

/ Henrik Johansson

Senaste inläggen