Landslagsspecial på Stryktipset denna vecka som bjuder på tolv matcher från EM-kvalet och en vänskapsmatch. Sverige, som är på jakt efter en EM-plats, värmer under lördagen upp med ett möte mot Malta som bara ska vinnas innan det är dags för eldprovet, Spanien på Friends Arena på tisdag. Utöver matchen nere på medelhavsön synas även intressanta drabbningar i Oslo, Köpenhamn, Cardiff och bosniska Zenica. Notera att de fem avslutande matcherna på denna jackpot-kupong (10 miljoner) spelas under söndagen. Nu löser vi 13 rätt!

Läs mer om spelexperten och hitta fler speltips och analyser här.

Spela Stryktipset!

Spikarna

1. Malta - Sverige - 2
Även om 1-1 mot Norge var något av en besvikelse har alltjämt Sverige greppet om andraplatsen i Grupp F bakom Spanien. Norge och framförallt Rumänien flåsar dock i nacken vilket gör att inga onödiga poäng får tappas. Malta på bortaplan är en match som bara ska vinnas innan spanjorerna väntar i Stockholm på tisdag.

Janne Andersson har som väntat inte gjort några större förändringar i truppen. Niklas Hult, Jakob Johansson och Jimmy Durmaz är de spelare som fanns med i förra samlingen som inte gör det nu. Tre spännande ersättare har tagits ut, Riccardo Gagliolo (Parma), Marcus Danielson (Djurgården) och Ken Sema (Udinese). Möjligen kan någon av dessa herrar få speltid här där det för Gagliolo och Danielson skulle innebära första landskampen.

Malta har gått framåt något de senaste åren men tillhör fortsatt en av Europas sämsta fotbollsnationer. Truppen är högst medioker där majoriteten av spelarna hämtas från den bleka inhemska ligan. De rödvita har hållit nere siffrorna i flertalet matcher men räcker aldrig hela vägen mot de starkare nationerna.

I detta möte kommer hemmalaget inte ha något att hämta heller. Sverige är helt enkelt för bra, något inte minst tolv segrar av tolv möjliga inbördes vittnar om. Noterbart är dessutom att Malta inte spräckt den svenska nollan på de åtta senaste mötena. Bergsäker tvåa nere i Medelhavet.

2. Norge - Spanien - 2
Lasse Lagerbäck styr som bekant över Norge och hade det inte varit för att vårt västra grannland återfunnits i samma kvalgrupp hade man önskat “Lusekoftorna” lite framgång. Nu är verkligen inte så fallet då en skräll här skulle kunna bli ödesdiger för Sverige. Norge återfinns två poäng bakom “Blågult” i tabellen inför detta möte med exakt samma kvarvarande spelschema.

Hemmatruppen ser intressant ut där inte minst Martin Ödegaard sticker ut. 20-åringen har fått sitt stora genombrott den här säsongen och tagit La Liga med storm. Faktum är att den spelskickliga mittfältaren blev utnämnd till spanska ligans bästa spelare i september.

Här ställs Real Sociedad-spelaren mot två lagkamrater i form av Diego Llorente och Mikel Oyarzabal. Även om Spanien i hög mån genomgått ett generationsskifte tillhör naturligtvis truppen världens allra bästa. Intressant är att den inte alls är lika dominerad av Barcelona och Real Madrid som tidigare, något som fört Robert Morenos manskap mer samman. Maximala 18 poäng efter sex matcher vittnar inte minst om detta.

“La Furia Roja” kommer självfallet ta sig till EM men en vinst här skulle i stort sett säkerställa en sådan plats redan nu. Jag är övertygad om att vi kommer få se ett lika livfullt Spanien som innan och då ska Norge inte hänga med, även om Lagerbäck lär ha några ess i rockärmen. Så länge tvåan understiger 65 procent är det en strålande spik.

6. Färöarna - Rumänien - 2
Fortsatt Sveriges grupp och fortsatt ett bortalag som lär segra. Rumänien har gjort ett starkt kval och utmanar i högsta grad “Blågult” om andraplatsen. Ska så fortsatt vara fallet får givetvis inga poäng tappas när gruppjumbon Färöarna väntar.

Lars Olsens landslag har varit en besvikelse i detta kval även om det inte finns alltför stora förväntningar. Noll poäng så här långt är ingen sensation men framförallt har ö-nationen inte varit nära poäng mot varken Spanien, Norge eller Sverige här hemma i Tórshavn.

Det lär bli samma sak mot Rumänien också. De gulklädda vann förvisso bara med 1-0 mot Malta senast men här lär vi få se en betydligt bättre prestation från Cosmin Contras mannar. Truppen är spännande med flera av de namn som gjorde succé i sommarens U21-EM, bland annat Hagi och Puscas.

Även om Färöarna skrällt förut här hemma på konstgräset kan jag inte se det ske här. Rumänien har alldeles för mycket att spela för och kommer komma ut fullt fokuserade. Då lär det här sluta med en komfortabel bortaseger. Tvåan är dessutom spelvärd hela vägen upp till 80 procent.

Skrällarna

12. Cypern - Ryssland - 12
Grupp I är en av två grupper som redan känns klara vad gäller vilka två nationer som kommer plocka EM-biljetterna. Belgien toppar med full pott men strax bakom återfinns Ryssland, med hela åtta pinnar tillgodo på Cypern. Då tre omgångar återstår och Cypern har ett stentufft spelschema samtidigt som San Marino väntar Ryssland i den sista omgången finns det inte för allt i världen att jättenationen i öst ska missa detta.

I söndagens enskilda match på medelhavsön kan de däremot mycket väl få problem. Cypern imponerade i torsdags när de besegrade Kazakstan på bortagräs med 2-1. Att de vinner på bortaplan hör inte till vanligheterna. Inför hemmafansen är däremot Shimons gäng alltid att räkna med, fråga bara Bosnien och Slovenien som förlorat här nyligen.

Ryssland övertygade när de slog tillbaka Skottland med klara 4-0 hemma i Moskva, men tar Cherchesovs manskap för lätt på denna uppgift kommer de bli straffade. När ettan ser ut att hamna en bra bit under 20 procent är det ett tecken som bara måste med. Helgardera gärna så tidigt som möjligt.

13. Ungern - Azerbajdzjan - 1X2
Ungern hade ingenting att sätta emot Kroatien i torsdags. 3-0 i VM-tvåans favör lyste på tavlan redan i halvtid, och de avslutande 45 minuterna var bara en transportsträcka för Balkan-nationen. Förlusten i Split gör att Ungern halkat ner till tredjeplatsen i denna högintressanta kvalgrupp. Fyra nationer gör nämligen upp om de två toppositionerna.

Marcos Rossis rödvitgröna gäng är på pappret klart sämst av dessa lag. Viss spets finns i Dzsudzsák, Orban och Szalai men breddmässigt ser Ungern relativt tunna ut. Offensiven är begränsad vilket sju mål på sex fighter vittnar om.

Azerbajdzjan är klar jumbo i gruppen men samtidigt är “Eldlandet” långt ifrån någon slagpåse. I senaste VM-kvalet besegrades Norge och poäng togs mot Tjeckien, och förra månaden blev det en pinne mot Kroatien. Nikola Jurcevic gäng genrepade med att besegra Bahrain med 3-2 efter bland annat mål av Dynamo Moskva-anfallaren Sheydayev.

Ungern har kniven mot strupen här samtidigt som Azerbajdzjan inte har något att förlora. Samtidigt skiljer det inte massvis i kvalitet mellan dessa nationer. Då är det läge att både syna det lågt streckade krysset och rensartvåan i Budapest.

Kort om övriga matcher

3. Danmark - Schweiz - 1X
I Grupp D står kampen mellan dessa rödvita nationer och Irland. En förlust här skulle vara ödesdiger så räkna med en något mer krampaktig historia än när det slutade 3-3 mellan lagen i Basel. Krysset ligger nära till hands där Danmark ändå ska ses som favoriter i kraft av hemmaplan.

4. Italien - Grekland - 1
Nya “Gli Azzurri” har gått rent i sin kvalgrupp och tycks ha återhämtat sig väl efter VM-kvalfadäsen mot Sverige. Vinst här och Italien är helt klart för EM nästa sommar. Det lär det också bli mot ett högst mediokert Grekland. Gästerna kryssade senast mot Liechtenstein och föll med klara 0-3 när dessa lag möttes i Aten i somras. Klar etta i Rom.

5. Bosnien - Finland - 1X
Finland har skaffat sig själva en megachans att ta sig till sitt första stora mästerskap. Poäng i Zenica denna lördag skulle innebära att “Berguvarna” har ett guldläge inför avslutningen. Det blir dock inte lätt. Även om Bosnien saknar skadade Dzeko är det ett starkt lag som ställs på benen, och framförallt är de starka här hemma på Balkan. 1X ska räcka.

7. Liechtenstein - Armenien - 2
Armenien är något förvånande den nation som främst hotar Finland om andraplatsen. Senast besegrades Bosnien med 4-2 efter att stjärnan Mkhitaryan haft stor show. Roma-spelaren är nu skadad men det bör inte spela någon större roll när Liechtenstein står på andra sidan. Hemmalaget tillhör Europas allra sämsta och lär inte ha något att hämta här, även om de tog en skrällartad poäng mot Grekland.

8. Colombia - Chile - 1
Alicante av alla ställen är det som står värd för en vänskapsmatch mellan Colombia och Chile. Dessa nationer känner naturligtvis varandra väl där Chile trubbats av en aning de senaste åren medan Colombia verkligen är en upcoming fotbollsnation. I Spanien ska de gulklädda gälla som favoriter men säkerställ gärna med garderingar på större system.

9. Wales - Kroatien - 1X
Kroatien tog en komfortabel seger med 3-0 mot Ungern i torsdags som gör att VM-silvermedaljörerna är på god väg mot ytterligare ett mästerskap. Tuff bortamatch här där en poäng skulle vara väldigt bra för kroaterna med tanke på gruppläget. Wales är pressade att åtminstone lösa en pinne, men helst tre. På de brittiska öarna är de normalt grymt starka och här kan möjligen Aaron Ramsey vara redo för spel. Krysset är första prioritet där det först och främst ska backas upp med ettan.

10. Polen - Nordmakedonien - 1
Polen toppar Grupp G men kan ännu inte räkna hem EM-biljetten. En seger hemma i Warszawa under söndagen skulle däremot så gott som säkra spel i nästa sommars mästerskap. Goda utsikter till det ska också finnas. Namn som Lewandowski, Milik och Piatek kan gästerna inte mäta sig med, även om Nordmakedonien tog en tung skalp mot Slovenien i veckan. Trolig etta men inte helt fel att blicka mot rensarkrysset.

11. Slovenien - Österrike - X2
Samma grupp där dessa nationer troligen är de två som kommer göra upp om andraplatsen bakom Polen. Där är det fördel Österrike efter torsdagens drabbningar. Alpnationen har gått som tåget efter en blek start på kvalet och ser nu riktigt vassa ut. Även om Slovenien inte ska underskattas i Ljubljana känns X2 riktigt bra här.

Systemförslag

Stryktipset 12/1096 rader576 rader2592 rader
1. Malta - Sverige222
2. Norge - Spanien222
3. Danmark - Schweiz1X1X1X
4. Italien - Grekland111X
5. Bosnien - Finland1X1X1X
6. Färöarna - Rumänien222
7. Liechtenstein - Armenien222
8. Colombia - Chile11X1X2
9. Wales - Kroatien1X1X1X2
10. Polen - Nordmakedonien11X1X
11. Slovenien - ÖsterrikeX2X2X2
12. Cypern - Ryssland121X21X2
13. Ungern - Azerbajdzjan1X21X21X2

Spela Stryktipset

/ Henrik Johansson

Landslagsuppehåll i antågande men innan dess ska viktiga matcher avgöras på de brittiska öarna och inte minst här hemma i Allsvenskan. AIK har tappat fart och är i behov av en trepoängare för att åtminstone lösa en topp 3-placering. Samtidigt väntar ett viktigt bottenmöte några mil norr om Solna i Uppsala. Kupongens godbit från Premier League är onekligen toppmötet mellan Liverpool och Leicester. Kan Brendan Rodgers sätta käppar i hjulet för sin gamla arbetsgivare?

Läs mer om spelexperten och hitta fler speltips och analyser här.

Spela Stryktipset!

Spikarna

1. Burnley - Everton - 2
Everton har satsat rejält på spelarköp de senaste säsongerna. Gbamin, Iwobi, Sidibe och Kean märks bland nyförvärven inför denna säsong. Marco Silva har dock inte fått sin stjärnfyllda trupp på rätt köl ännu och sju poäng efter sju omgångar får betraktas som ett stort fiasko.

Spelmässigt var åtminstone 1-3-förlusten mot Manchester City senast ett fall framåt. Där pressade The Toffees de regerande mästarna länge och kunde mycket väl gjort fler mål. Överlag kändes Everton mer som en enhet än tidigare. Tar de med sig den insatsen till Turf Moor ska goda förutsättningar finnas för säsongens tredje trepoängare.

Burnley har stått för en gedigen säsong så här långt men är ett typiskt lag för placeringarna 11-15. Ashley Barnes och Chris Wood är två giftiga hot men överlag saknas spets för att kunna utmana om en framskjuten placering likt 2017/18 när The Clarets slutade sjua.

Relativt öppen match ska sägas men för mig är det inget snack om att Everton ska gälla som favoriter. När då tvåan ser ut att landa kring 30-strecket är det ett alltför intressant tecken för att inte spikas. Jag går all in på Everton!

4. Watford - Sheffield United - 1
Ett annat lag som har en spetsig trupp men inte fått till det är Watford. The Hornets, som nådde FA-cupfinalen i fjol, är mycket anmärkningsvärt enda lag i Premier League som ännu inte segrat den här säsongen. Insatsen mot Wolves senast lovade dock gott då Quique Sánchez Flores gäng var det bättre även om de föll tungt med 0-2.

I senaste hemmamatchen, den första under Sánchez Flores, var dessutom Watford riktigt bra. Då spelade de ut Arsenal efter noter i den andra halvleken och förtjänade ett bättre öde än 2-2. Gerard Deulofeu har blandat och gett så här långt men spanjoren är en av ligans bästa spelare när han är på humör. Ytterligare spets finns i Sarr, Pereyra och Doucouré.

Sheffield United har något förvånande skrapat ihop åtta poäng efter sju omgångar trots ett förhållandevis tufft spelschema. Nykomlingarna från stålstaden har framförallt hållit ihop defensiven. Faktum är att bara Manchester City och Leicester släppt in färre mål. Det ska dock sägas att truppen inte är speciellt märkvärdig och att verkligheten snart bör komma ikapp laget.

Här är det utan tvekan så att Watford är det bättre laget. Visst ska säsongsstarten tas i beaktande men här gör tipparna det i för hög grad. I mitt tycke har The Hornets superchans till tre poäng och jag spikar ettan med god känsla till trevlig procent.

7. Sirius - Helsingborg - 1
Olof Mellberg har blivit den räddare Helsingborg hoppades på. Den klassiska klubben från “Sundets pärla” låg länge skrynkligt till men har efter tre raka hemmavinster tagit klivit upp på en säker position i tabellen. 27 poäng ska räcka till nytt kontrakt.

Sirius är däremot alltjämt i farozonen efter tre raka förluster. Tre poäng skiljer Uppsala-klubben ner till Falkenberg under nedflyttningsstrecket. Det ska dock sägas att tre lag finns däremellan så en seger här skulle innebära ett jättekliv mot spel i Allsvenskan även 2020.

Goda utsikter till en trepoängare ska finnas. Helsingborg är nämligen inte alls samma lag på resande fot som hemma i Skåne. HIF har endast en seger på bortagräs under säsongen och även om de tre senaste matcherna i den spelformen varit tuffa är onekligen målskillnaden 0-10 inget att hänga i granen.

Jag tror stenhårt på ett mer motiverat Sirius som trots förlusterna den senaste tiden spelat positiv fotboll. Precis som i Watford-fallet finns det fint spelvärde att hämta på hemmalaget här. Jag spikar ettan så länge den håller sig under 45 procent!

Skrällarna

5. West Ham - Crystal Palace - X2
I London väntas ett förmodat mittenmöte mellan två lag som presterat över förväntan så här långt. West Ham återfinns på en finfin femteplats efter sex raka utan förlust och Crystal Palace har, efter en halvdan start, ryckt upp sig med tio poäng på de fem senaste.

I fjol trivdes Palace klart bäst på bortaplan vilket är lätt att förstå med tanke på de kvicka offensiva hot Roy Hodgson har att tillgå. Då besegrade “Örnarna” bland annat Manchester City på Eastlands och denna säsong har de blåröda hämtat hem tre poäng från Old Trafford mot Manchester United. Att Luka Milivojevic är avstängd innebär smolk i glädjebägaren, men räkna med ett Crystal Palace som står upp väl på Londons Olympiastadion.

West Ham har övertygat och sett betydligt mer homogena ut än under föregående säsong. Nu får dock Pellegrini klara sig utan viktiga målvakten Fabianski som utgick skadad mot Bournemouth senast. Ett kraftigt avbräck då andrakeepern Roberto Martínez inte håller i närheten av samma nivå.

Jag tror gästerna kommer få en passande matchbild som de ska kunna omvandla till poäng. Ettan streckas för hårt vilket gör att jag istället blickar åt höger. Både krysset och tvåan är tecken som måste med till varje pris denna lördag. Jag plockar först med ettan på mitt allra största system.

6. AIK - Örebro - 1X2
AIK:s gulddrömmar släcktes troligen i och med Jonathan Levis mål på Borås Arena i söndags. Sex poäng och 13 plusmål upp till Djurgården med fyra återstående omgångar hämtar knappast de regerande mästarna in. Nu ligger istället fokus på att plocka en topp 3-placering, en position Hammarby tog över förra omgången.

Spelmässigt var det egentligen bara under en period i somras “Gnaget” såg bra ut. Tre segrar på de fem senaste har det förvisso blivit men då ska det sägas att trepoängarna var oförtjänta. Chinedu Obasi saknas i offensiven och här finns även frågetecken kring Nabil Bahoui.

Örebro förlorade med hela 1-5 mot Hammarby senast men det ska sägas att närkingarna verkligen bjöd upp till dans i den första halvleken. Kevin Wright var lysande i den fighten och Viktor Prodell såg giftig ut längst fram. Tappen av Rogic och Strandberg har påverkat, men inte riktigt i den negativa bemärkelse som förväntades.

I våras vann ÖSK när lagen möttes på Behrn Arena och i fjol slutade det oavgjort både i skotstaden och här på Friends Arena. De svartvita gästerna har definitivt potential att störa, särskilt med tanke på att AIK spelar långt ifrån på topp. Jag målar på med samtliga tecken och hoppas på en knall i Solna.

Kort om övriga matcher

2. Liverpool - Leicester - 1X
Toppmöte när Brendan Rodgers återvänder till Anfield. Liverpool har full pott i Premier League än så länge men har en hel del kvar att ge rent spelmässigt. Att de rödklädda släppt in mål i säsongens samtliga fyra tävlingsmatcher på hemmaplan är anmärkningsvärt. Leicester har sett väldigt spännande ut och kan, precis som i fjol, knipa en pinne mot Jürgen Klopps manskap. 1X ska med det sagt räcka.

3. Norwich - Aston Villa - 12
På Carrow Road ställs två nykomlingar mot varandra där varje poäng är välkommen i bottenstriden. Norwich har varit en positiv överraskning men det ska inte glömmas bort att de bara skrapat ihop sex pinnar. Aston Villa återfinns placeringen bakom, under nedflyttningsstrecket, men har sett mer stabila ut i sina prestationer jämfört med Norwich den senaste tiden. Oviss drabbning där krysset blir sista tecken att rita dit.

8. Millwall - Leeds - 2
I The Championship finns Leeds som väntat med i toppen. Spelmässigt har Marcelo Bielsas manskap också imponerat även om de väntar på den där riktiga ketchupeffekten framåt. Millwall ser desto blekare ut. Londons lejon har sju raka utan seger och kommer av allt att döma även denna säsong få kriga i botten. Tvåan bör sitta på The Den.

9. QPR - Blackburn - X
Ytterligare ett Londonlag som har det tufft just nu är QPR. Två raka förluster för hemmalaget, varav 0-4 mot Cardiff senast. The Hoops inledde dock säsongen starkt vilket gör att de återfinns på en respektabel mittenposition. Här väntar något av ett boogie-team då Blackburn gästar Loftus Road. Rovers har faktiskt inte förlorat på 15 möten mellan lagen under 2000-talet. Jag utgår från krysset i en förväntat målsnål historia och bygger i första hand på med tvåan.

10. Derby - Luton - 12
Luton är ett lag man inte riktigt blir klok på. Nykomlingarna från Londons utkanter spelar en trevlig fotboll men släpper till alldeles för enkla mål. Det gör laget ytterst svårtippad, men det är helt klart så skrällchansen alltid finns när Luton är i farten, något som inte minst visades när de besegrade Blackburn på bortaplan förra veckan. Derby ska gälla som favoriter, men “Baggarna” har inte övertygat tillräckligt för att bära upp en procent runt 60. Ettan backas upp med den lågt streckade tvåan på Pride Park Stadium.

11. Nottingham - Brentford - 2
Kupongens mest felstreckade match hittas på klassiska City Ground. Nottingham har öppnat säsongen starkt men spelmässigt finns massvis att bevisa från Lamouchis manskap. Ingen lätt uppgift här när ett på pappret starkt Brentford kommer på besök. Londonlaget har tre raka utan förlust och kan mycket väl utöka den sviten under lördagen. Enligt oddssättarna är gästerna favoriter men tvåan streckas i skrivande stund till 20 procent. Då är det tjänstefel att inte utgå därifrån.

12. Sheffield Wednesday - Wigan - 1X
Två vinster på de tre senaste för Wigan men precis som vanligt har segrarna kommit på hemmaplan. Utanför DW Stadium är laget från Greater Manchester direkt usla, något en vinst på de 25 senaste ligamatcherna vittnar om. Sheffield Wednesday är inte speciellt märkvärdiga men minst en pinne tar definitivt hemmalaget här.

13. West Bromwich - Cardiff - 1
West Brom åkte på säsongens första förlust i veckan borta mot Leeds. Inte mycket att säga något om. WBA kommer vara ett topplag den här säsongen och inför hemmafansen på The Hawthorns kommer de inte förlora många matcher. Cardiff har gjort det bra hemma i Wales men haft stora bekymmer på bortaplan. Trolig etta.

Systemförslag

Stryktipset 5/1096 rader576 rader2592 rader
1. Burnley - Everton222
2. Liverpool - Leicester1X1X1X
3. Norwich - Aston Villa121X21X2
4. Watford - Sheffield United111
5. West Ham - Crystal PalaceX2X21X2
6. AIK - Örebro1X21X21X2
7. Sirius - Helsingborg111
8. Millwall - Leeds222
9. QPR - BlackburnXX21X2
10. Derby - Luton121212
11. Nottingham - Brentford2X2X2
12. Sheffield Wednesday - Wigan1X1X1X
13. West Bromwich - Cardiff111X

Spela Stryktipset

/ Henrik Johansson

Vi går in i september månads sista Stryktips och det är ett sprakande sådant. Storlag som Chelsea, Tottenham och Manchester City hittas alla på denna jackpot-kupong (11 miljoner). Åtminstone två av dessa toppklubbar ska gå att fällas vilket såklart gör utsikterna för hög utdelning goda. I The Championship är Leeds en tillförlitlig favorit denna lördag medan nykomlingarna Luton är en spännande rensare. Analysen är klar - mot 13 rätt!

Läs mer om spelexperten och hitta fler speltips och analyser här.

Spela Stryktipset!

Spikarna

2. Bournemouth - West Ham - 1
På sydkusten väntar ett intressant möte mellan två uppstickare. Både Bournemouth och West Ham innehar en topp 6-placering efter sex omgångar, detta efter att ha tagit en mängd fina skalper. Uttåg för båda dessa kombattanter i Ligacupen i veckan förvisso, men det är som bekant en turnering inte speciellt stor vikt läggs vid.

Hemmalaget kommer in till mötet med två imponerande vinster i Premier League i bagaget. Everton besegrades här på Vitality Stadium med 3-1 för två veckor sedan och i senaste omgången plockades en historisk triumf borta mot antagonisten Southampton, den första någonsin. Trots skadeläget ser det väldigt ljust ut för Eddie Howes gäng där offensiven med Joshua King och Callum Wilson är ruggigt vass.

West Ham har också gått från klarhet till klarhet. Senast betvingades Manchester United hemma i London efter att Yarmolenko och Cresswell blivit målskyttar. Defensiven hänger ihop betydligt bättre än tidigare och faktum är att Lukasz Fabianski nu spelat cirka 350 minuter utan att släppa in mål.

Trots The Hammers framfart håller jag Bournemouth högre här. Hemma på sydkusten är “Körsbären” allt som oftast otroligt bra och här har bara West Ham tagit en poäng de tre senaste säsongerna. Ettan ser ut att landa runt 40 procent vilket gör det till en given spik för mig denna lördag.

7. Everton - Manchester City - 2
Efter den försmädliga förlusten mot Norwich visade Manchester City varför de är regerande mästarna när Watford gästade Eastlands förra veckan. 5-0 lyste på tavlan efter 18 minuter, ett resultat som sedermera skrevs till 8-0 efter att sex olika målskyttar presenterat sig.

Tuffare uppgift nu när Pep Guardiolas manskap reser till Merseyside. Speciellt problematisk vet jag dock inte om den blir, det har inte Everton visat tillräckligt för. Hemmalaget har inte alls kommit upp i den nivå man kan förvänta sig, sju poäng på sex matcher och framförallt bara fem fullträffar.

Precis som vanligt när City är i farten ska inga garderingar ödslas. Även om Laporte och Stones saknas i backlinjen för de ljusblå ska de vinna detta tämligen komfortabelt, precis som de två senaste åren på Goodison Park. Tvåan är kupongens säkraste tecken.

8. Charlton - Leeds - 2
Anförda av den koleriske tränaren Marcelo Bielsa såg Leeds ut att ta en direktplats till Premier League förra säsongen. Det klassiska laget från West Yorkshire föll dock ihop under slutfasen och fick också se sig besegrade i playoff-semifinalen mot Derby.

Nu är dock tanken att The Whites ska ta klivet upp till finrummet för första gången sedan säsongen 2003/04. Starten har också varit lovande även om den inte varit spikrak. Leeds toppar The Championship efter åtta spelade omgångar, främst tack vare ett lysande bortaspel där maximala tolv poäng bärgats på fyra resor.

Denna vecka reser Bielsa och hans kumpaner till London där nykomlingarna Charlton väntar. Hemmalaget, anförda av ingen mindre än Lee Bowyer, öppnade säsongen lysande med 14 poäng på sex matcher. I takt med att skyttekungen Lyle Taylor blev skadad tycks dock verkligheten ha kommit ikapp de rödvita. I Taylors frånvaro har det blivit två raka förluster där Charlton dessutom gått mållösa av plan.

Anfallaren från Montserrat saknas ett bra tag till så bli inte förvånade om Charlton dalar rejält i tabellen. Mot ett skickligt Leeds ska värdarna inte ha mycket att säga till om trots hemmaplan. Serieledarna tar en säker trepoängare på The Valley.

Skrällarna

3. Chelsea - Brighton - 1X
Graham Potter fick bästa möjliga start på sitt nya jobb när Brighton besegrade Watford på bortagräs med 3-0 i premiären. Sedan dess har dock “Fiskmåsarna” gått segerlösa i Premier League och endast tryckt in två bollar på fem matcher. Faktum är dock att sydkust-laget sett spännande ut och förtjänat mer i flertalet fighter.

Självförtroendet bör således ändå vara skapligt när Brighton tar A23:an upp till huvudstaden för en tuff, men inte omöjlig, uppgift mot Chelsea. Hemmalaget har nämligen inte ingett något större förtroende under Frank Lampard. Insatsen mot Liverpool (1-2) var förvisso godkänd men The Blues har även stått för ett par bottennapp som mot Valencia och Sheffield United här på Stamford Bridge.

Chelsea har släppt in 13 mål efter sex omgångar vilket är anmärkningsvärt. Trots detta streckas de upp som om det inte fanns någon morgondag här. Jag har svårt att se gästerna avgå med segern men ett oavgjort resultat ska absolut Graham Potters mannar kunna gneta till sig. Krysset rensar magiskt och är ett givet tecken att plocka med till utgångsettan för de som eftersöker miljonerna.

5. Tottenham - Southampton - 1X2
Dryga två mil norr om Stamford Bridge ska det kunna smälla än mer. Även här är det en storklubb från London mot en underdog från sydkusten som gäller, och återigen är det ett huvudstadslag som inte imponerat under upptakten av säsongen.

Tottenham har inte alls varit att känna igen. Endast en vinst har det blivit på de fem senaste ligamatcherna och i veckan blev det dessutom uttåg mot League Two-laget Colchester i Ligacupen. Harry Kane har sett bra ut hittills men strikern är ensam om att vara formstark. Av spelare som Christian Eriksen, Heung-Min Son och Lucas Moura kan man kräva betydligt mer.

Southampton kommer från ett nederlag mot Bournemouth i The New Forest Derby men överlag har The Saints sett klart bättre ut än under förra säsongen. I veckan slogs värsta rivalerna Portsmouth tillbaka i Ligacupen med klara 4-0. Danny Ings stod där för två fullträffar och att få igång anfallarens målproduktion är en nyckel för sydkust-laget.

Senaste inbördes vann faktiskt Southampton och här ska de rödvitrandiga ha goda chanser till en skräll. Ettan ser ut att streckas till närmare 80 procent. Då väljer jag omgående att gardera upp med övriga tecken och jobba in rensaren på Tottenham Hotspur Stadium.

Kort om övriga matcher

1. Aston Villa - Burnley - X2
Burnleys Chris Wood och Ashley Barnes är ett av ligans mest underskattade anfallspar. De har visat vägen så här långt för The Clarets som återfinns på den övre halvan. Denna lördag ska de ha goda chanser till ytterligare en skalp mot ett Aston Villa som inte fått till det. “Lejonen” från Birmingham föll tungt senast mot Arsenal (2-3) och har endast en seger de inledande sex omgångarna. Här kan de inte motsvara favoritskapet. Jag skippar favoritettan.

4. Crystal Palace - Norwich - X2
För första gången den här säsongen fick Norwich kliva av planen mållösa när Burnley blev för svåra på Turf Moor. Ny bortamatch nu för Pukki och company mot ett Crystal Palace som spelmässigt inte imponerar. Roy Hodgsons örnar har inte visat tillräckligt för att blir så här stora favoriter. På Selhurst Park har de dessutom haft svårt att plocka trepoängare under en längre tid. Även i södra London utgår jag från rensaren till höger.

6. Wolverhampton - Watford - 1
På Molineux Stadium ska en ångestladdad batalj gå av stapeln, här väntar nämligen en något oväntad jumbofinal. Båda dessa klubbar, som skördade stora framgångar i fjol, står ännu utan seger. Watford åkte dessutom på 0-8 i baken mot City förra veckan. Här blir det troligen en ny förlust för gästerna. Wolves ska vara starkare och bör lösa säsongens första ligaseger. Den som vill vara på den säkra sidan plockar med krysset.

9. Blackburn - Luton - X2
Luton har varit lite väl ihåliga hittills för att kunna ta en stabil mittenposition. Framåt ser dock The Hatters riktigt vassa ut med duon James Collins och Harry Cornick. Blackburn har agerat stabilt men det gör inte att de ska streckas upp till skyhöga favoriter på Ewood Park. Luton har alla möjligheter att skrälla i Lancashire. X2 är av högsta prio.

10. Derby - Birmingham - 1
På Pride Park Stadium är Derby på jakt efter första segern sedan premiären. “Baggarna” nådde playoff i fjol under Frank Lampard men ser inte lika slagkraftiga ut under Phillip Cocus styre. En hel del prestationer har dock varit bra och Birmingham på hemmaplan är definitivt en görbar uppgift. Gästerna tillhör ligans sämsta offensiva lag och har, till skillnad från Derby, haft marginalerna på sin sida. Trolig etta.

11. Hull - Cardiff - 1
Det är två tabellgrannar som ställs mot varandra på KCOM Stadium trots att det skiljer tre poäng till gästernas fördel. Här ska det dock vara fördel “Tigrarna” från hamnstaden i östra Yorkshire. Hull visar uppåtgående form, inte minst meriterade polacken Kamil Grosicki som målat två matcher i följd. Cardiff har i sin tur varit direkt svaga utanför Wales gränser. Jag gillar ettan skarpt här.

12. Middlesbrough - Sheffield Wednesday - 1X
Två klassiska lag som får sägas vara lite på dekis drabbar samman på Riverside Stadium. Båda dessa kombattanter går mot en mittenplacering. Framförallt är det offensivt det brister. Jämnt och målsnålt möte att vänta där det ändå ska vara knapp fördel Middlesbrough som är ett gediget hemmalag.

13. Preston - Bristol City - X
Jämnt lär det även bli på Deepdale där Preston hittills gått rent i ligaspelet den här säsongen. Motståndet har dock inte varit det bästa men nu ställs värdarna inför ett rejält test när det vankas toppmöte mot ett skickligt Bristol City. Gästerna kommer till Lancashire med sju raka ligamatcher utan förlust. Luktar delad pott. Gardera om stålarna räcker till, först och främst med ettan.

Systemförslag

Stryktipset 28/996 rader576 rader2592 rader
1. Aston Villa - BurnleyX2X2X2
2. Bournemouth - West Ham111
3. Chelsea - Brighton1X1X1X
4. Crystal Palace - NorwichX21X21X2
5. Tottenham - Southampton1X21X21X2
6. Wolverhampton - Watford11X1X
7. Everton - Manchester City222
8. Charlton - Leeds222
9. Blackburn - LutonX2X21X2
10. Derby - Birmingham111X
11. Hull - Cardiff111
12. Middlesbrough - Sheffield W1X1X1X
13. Preston - Bristol CityX1X1X2

Spela Stryktipset

/ Henrik Johansson

Mycket allsvenskt på veckans kupong då hela tre fighter från den 24:e omgången tar plats bland de 13 matcherna. I övrigt är det som vanligt Premier League och The Championship som gäller. I den förstnämnda lär knappast City åka på en smäll igen, samtidigt som tänkbara skrällar hittas både i Liverpool och Newcastle. 13 rätt är som vanligt målet!

Läs mer om spelexperten och hitta fler speltips och analyser här.

Spela Stryktipset!

Spikarna

1. Manchester City - Watford - 1
Vilken knall publiken på Carrow Road fick bevittna. City åkte på sitt första nederlag i Premier League sedan januari när Norwich chockade de regerande mästarna. 2-3 i baken där gör att Pep Guardiolas gäng nu har fem poäng upp till Liverpool i topp, ett avstånd som knappast får växa framöver.

De ljusblå giganterna hämtade sig dock i onsdagens Champions League-möte mot Shakhtar. Där vann City komfortabelt med 3-0 trots att Agüero vilades. Då Stones och Laporte blir borta ett tag klev Fernandinho ner i mittlåset, något brassen löste bra mot sina gamla lagkamrater. Någon större oro lär det således inte finnas i hemmalägret inför denna drabbning.

Watford kommer från säsongens bästa insats hemma mot Arsenal. Ett 0-2-underläge hämtades upp till 2-2 i den andra halvleken, siffror som dock borde tippat över i “Bålgetingarnas” favör. Under nya tränaren Quique Sánchez Flores var nämligen Watford överlägsna där framförallt Gerard Deulofeu var på spelhumör.

Att ställas mot City på Etihad Stadium bör dock vara en övermäktig uppgift för de gulsvarta. Senast lagen möttes slutade det 6-0 till City i FA-cupfinalen. Faktum är att Guardiolas gäng har elva raka vinster mot Watford med förkrossande 38-6 i målskillnad. Ettan är odiskutabel!

2. Burnley - Norwich - 1
Publiken på Carrow Road visste inte till sig när deras gulgröna hjältar besegrade Manchester City. Nykomlingarna från Norfolk har därmed fått en fullt godkänd start på säsongen, sex poäng på fem matcher trots ett tufft spelschema.

Segern förra helgen gör dock att Norwich blir lite väl betrodda på Turf Moor. På bortagräs står “Kanariefåglarna” ännu utan poäng och detta är verkligen ingen lätt uppgift. Burnley har besegrat Southampton med 3-0 här tidigare under säsongen och sett relativt bra ut överlag, inte minst Ashley Barnes som satt dit fyra mål.

På denna arena blir det i stort sett alltid fysisk fotboll, något som inte lär passa Norwich speciellt bra. Burnley bjuder sällan på något och här tror jag hemmalaget kommer tugga ner gästerna över 90 minuter. Så länge ettan håller sig omkring 40 procent är det hur som helst en strålande värdespik.

9. Bristol City - Swansea - 1
Det vankas toppmöte i The Championship när Swansea reser 13 mil österut. “Svanarna” från Wales har inlett säsongen strålande och återfinns på en andraplats med 16 inspelade poäng, två fler än Bristol City som ligger fyra i den unga tabellen.

Swansea återfanns dock i toppen av ligan inför förra veckans strid mot Nottingham. Då åkte de vitklädda något oväntat på säsongens första nederlag. Trots stort bollinnehav neutraliserade Forest walesarna tämligen enkelt. Där var skyttekungen Borja Bastón inte att känna igen och lagets offensiva brister syntes tydligt när spanjoren inte var på topp.

Bristol City kommer däremot från en skön triumf borta mot Stoke. Niclas Eliasson fick en halvtimmes speltid i den fighten när The Robins vände 0-1 till seger 2-1 på bortagräs. Därmed har de rödvita sex raka matcher utan förlust och kanske kan detta vara säsongen de tar steget upp till Premier League. Med spelare som Benik Afobe och Andreas Weimann finns onekligen chansen.

Här håller jag hemmalaget högre på alla plan. När de dessutom får spela framför sina fans på Ashton Gate Stadium ska ettan ses som trolig. Så länge det tecknet håller sig omkring 45 procent är det en fullt gångbar spik denna lördag.

Skrällarna

3. Everton - Sheffield United - 1X2
Everton snackades som vanligt upp inför säsongen som en kandidat som skulle kunna spränga sig in topp 6. The Toffees har dock inte sett något vidare ut under inledningen där det är tydligt att Marco Silva inte fått bitarna på plats. Närmast kommer Liverpool-klubben från en svag insats mot Bournemouth där det blev förlust med 1-3.

Sheffield United står noterade för två poäng färre än hemmalaget med sina fem pinnar. De rödvita från stålstaden har dock varit en positiv överraskning där de framförallt övertygat defensivt. Hittills har det blivit poäng i båda bortamatcherna trots att motståndet varit tufft, Bournemouth och Chelsea.

Det ska sägas att Everton normalt är väldigt starka på Goodison Park och vunnit båda sina matcher inför hemmapubliken den här säsongen. Just nu ser dock Richarlison och hans lagkamrater inte tillräckligt bra ut för att bära upp ett favoritskap på dryga 70 procent. Här ska skrällen jagas!

4. Newcastle - Brighton - X2
På den engelska östkusten ska ett viktigt bottenmöte gå av stapeln. Dessa klubbar tippas få kriga hårt för att klara kontraktet och inledningen har inte visat något annat, framförallt inte för hemmalaget.

Newcastle ser inte något vidare ut även om de tagit en skrällartad seger borta mot Tottenham. Offensiven är minst lika undermålig som förra säsongen samtidigt som defensiven inte är på samma nivå som under Rafa Benítez. Inför lördagens tillställning har nya tränaren Steve Bruce dessutom skadeproblem. Saint-Maximin saknas medan namn som Ritchie, Schär och Gayle alla är tveksamma till spel.

Graham Potter har också några avbräck, inte minst i nyförvärvet Leandro Trossard. Brighton har dock hållit ihop spelet betydligt bättre och stundtals bjudit på fin fotboll. Senast var “Fiskmåsarna” förtjänta av tre pinnar hemma mot Burnley men åkte på ett snöpligt baklängesmål på tilläggstid.

Här på St. James’ Park vann Brighton förra säsongen och faktum är att sydkustlaget inte förlorat mot Newcastle på lagens fyra Premier League-möten. Värdarna blir alldeles för betrodda i en kamp där jag håller gästerna som knappa favoriter. Valet blir då enkelt - att plocka bort den överstreckade ettan och spela X2.

Kort om övriga matcher

5. Kalmar FF - Häcken - X2
Det blev återigen förlust för Häcken mot ett topplag när AIK stal samtliga poäng på Bravida Arena. Därmed får guldet betraktas som kört för “Getingarna”. Insatsen var det dock inget fel på och en topp 3-placering är ännu inte körd. På Guldfågeln Arena ska givetvis göteborgarna betraktas som favoriter, men samtidigt har Kalmar bara förlorat fyra av sina elva matcher här. Komplettera med krysset.

6. IFK Norrköping - Örebro - 1X
Två tabellgrannar möts på Östgötaporten. Det skiljer dock hela elva poäng mellan dessa lag och det är utan tvekan så att Norrköping är det starkare. “Peking” åkte på en tung förlust, trots en stark insats, mot Malmö senast som gör att det nu blir svårt att nå Europaspel. Möjligen kan det påverka här. Ettan streckas hur som helst för hårt för att stå ensam.

7. IFK Göteborg - Sirius - 1X
Liknande läge i Göteborg där “Kamraterna” åkte på pumpen senast när de föll med hela 2-6 mot Hammarby. Då Europatåget troligen gick kan det mycket väl innebära en sämre prestation från de blåvita även om de varit stabila på hemmaplan hela säsongen. Giorgi Kharaishvili är avstängd hos IFK medan Philip Haglund saknas av samma anledning för Sirius. Hård streckning på favoriten men med tanke på att matchen spelas på Gamla Ullevi bör 1X räcka även på större system.

8. Birmingham - Preston - 2
Preston har sett väldigt intressanta ut i upptakten av The Championship. Gästerna från Lancashire har efter tio poäng på de fyra senaste tagit sig upp på en playoff-plats. Birmingham återfinns faktiskt på samma poäng (13), men det är utan tvekan så att The Blues inte håller samma nivå. Preston ska gälla som favoriter på St. Andrew’s. Finfin värdetvåa.

10. Cardiff - Middlesbrough - X2
I den walesiska huvudstaden drabbar två klassiska lag samman. Ingen av dessa kombattanter har visat speciellt mycket under säsongsupptakten. Troligen kommer det bli mittenplaceringar. Öppen historia här på Cardiff City Stadium där dock hemmalaget streckas upp till klara favoriter. Då är det läge att utgå från andra hållet där värdet finns.

11. Millwall - QPR - 1
Londonderby på The Den där Millwall är ett fruktat lag. “Lejonen” har sju poäng på tre matcher här den här säsongen och QPR har inte vunnit på denna arena i modern tid. Då spelar det inte så stor roll att bortalaget är mer formstarka för stunden. Här dukas det upp delikat värde på ettan som jag inte blundar för.

12. Reading - Blackburn - X
På Madejski Stadium väntas det bli en tight historia mellan dessa blåvitrandiga lag. Reading har blandat och gett under inledningen medan Blackburn agerat stabilt. Gästerna från Lancashire har dock haft problem med målskyttet. Jag utgår från krysset och bygger i första hand på med tvåan, Blackburn känns trots allt snäppet vassare och kommer från en stark insats mot Millwall (2-0).

13. Sheffield Wednesday - Fulham - 2
Kupongen avslutas denna vecka på mäktiga Hillsborough Stadium. Där ställs två lag mot varandra som pendlat väldigt mycket i sina prestationer. Fulham har kanske The Championships allra högsta högstanivå men visar den lite för sällan. Med spelare som Mitrovic, Knockaert och Cavaleiro ska bortalaget betraktas som favoriter här. På större system säkrar jag dock upp med ettan med tanke på lagens ojämnhet.

Systemförslag

Stryktipset 21/996 rader576 rader2592 rader
1. Manchester City - Watford111
2. Burnley - Norwich111
3. Everton - Sheffield United1X21X21X2
4. Newcastle - BrightonX2X2X2
5. Kalmar FF - HäckenX2X2X2
6. IFK Norrköping - Örebro1X1X1X2
7. IFK Göteborg - Sirius1X1X1X
8. Birmingham - Preston22X2
9. Bristol City - Swansea111
10. Cardiff - MiddlesbroughX21X21X2
11. Millwall - QPR111
12. Reading - BlackburnXX21X2
13. Sheffield Wednesday - Fulham21212

Spela Stryktipset

/ Henrik Johansson

Premier League är äntligen tillbaka och det med besked. Då Champions League är i antågande återfinns en hel radda storklubbar på lördagens Stryktips. Manchester-klubbarna, Tottenham och Chelsea är alla i farten på denna fullmatade jackpot-kupong (11 miljoner). Dessutom bjuds det i sedvanlig ordning på fotboll från The Championship och ett ångestladdat möte i Allsvenskan. Missa för all del inte denna högoktaniga lördag!

Läs mer om spelexperten och hitta fler speltips och analyser här.

Spela Stryktipset!

Spikarna

4. Norwich - Manchester City - 2
Mycket talar för att publiken i Norwich kommer få se mängder med mål denna lördag. Tre spelare som huserar i toppen av skytteligan kliver nämligen ut på Carrow Roads gräsmatta. Hos gästerna figurerar skytteligaledaren Sergio Agüero (sex mål) och Raheem Sterling (fem strutar) medan hemmalaget har sin finska målspruta Teemu Pukki (fem baljor). 

29-åringens målfabrikation är dock en av få saker som glatt de gröngula nykomlingarna. Offensivt ser det annars ganska tunt ut och framförallt läcker “Kanariefåglarna” i de bakre leden. Tio insläppta är flest av samtliga lag så här långt.

Inte speciellt angenämt då att de regerande mästarna kommer på besök, dessutom med sina tre offensiva stjärnor i magisk form. Superduon Agüero/Sterling har alltså stått för elva baljor tillsammans och bakom dessa lirare är Kevin de Bruyne den stora regissören. Belgaren toppar passningsligan med fem assist.

Pep Guardiola saknar här mittbackarna Aymeric Laporte och John Stones men det ska inte spela någon som helst roll. Möjligen petar Pukki in någon boll men de ljusblå giganterna lär göra minst tre på Tim Krul. City är som vanligt kupongens absolut säkraste streck. Slösa inga garderingar här.

6. Brighton - Burnley - 1
I den engelska universitetsstaden i söder lär det däremot inte bjudas på lika spektakulär fotboll som på Carrow Road. Två erkänt starka lag defensivt som inte viker en tum i närkamperna ställs nämligen där mot varandra.

Brighton öppnade säsongen på bästa sätt med en 3-0-seger borta mot Watford. Därefter har det inte gått lika bra för Graham Potters fiskmåsar, en poäng på de tre senaste varav endast ett mål framåt. Spelmässigt har det dock sett bra ut under långa stunder där det finns fler offensiva hot än på länge, bland annat i nyförvärvet Neal Maupay.

Burnley öppnade precis som hemmalaget med en 3-0-viktoria men har därefter haft det tuffare. The Clarets har dock haft ett oerhört tufft spelschema så det är svårt att veta vart de står. Att Ashley Barnes är i superform är åtminstone säkert, anfallaren har stått för fyra fullträffar så här långt.

Här håller jag ändå Brighton som klara favoriter. Sydkustlaget brukar stå för starka prestationer mot jämbördigt motstånd inför hemmafansen. Mot West Ham (1-1) var de överlägsna och mot Southampton (0-2) var det en tidig utvisning som sänkte de blåvita. Samtidigt brukar Burnley ha det tufft utanför Turf Moor. Håller sig ettan omkring 45 procent är det en spik jag verkligen gillar.

7. Östersund - Kalmar FF - 2
På Jämtkraft Arena osar det ångest denna lördag. Två lag som i högsta grad är med i bottenstriden drabbar samman på arenan där Arsenal gästade så sent som i februari 2018.

Sedan dess har det mesta gått utför för Östersund. Såväl Graham Potter som toppspelarna har lämnat samtidigt som klubbens ekonomiska situation är katastrofal. Truppen ser nu högst medioker ut, något som avspeglats på plan där endast en av de 16 senaste allsvenska matcherna slutat med seger. Kvalstrecket kommer allt närmare och det skulle inte förvåna om det blir degradering för de rödsvarta redan denna säsong.

Kalmar FF är ett av lagen som återfinns bakom ÖFK i tabellen. Närmast kommer smålänningarna från två bottennapp men det var mot topplagen IFK Göteborg och Malmö FF. Truppen ser ändå betydligt vassare ut nu än under våren då skadeläget är bättre samtidigt som stabila pjäser som Herrem och Jakobsen plockats in. Här får Magnus Pehrsson dock klara sig utan avstängda duon Fidan Aliti och Romarinho vilket såklart är något oroväckande.

Trots det tycker jag Kalmar ska ses med toppchans i Jämtland. Östersund är enligt mig ligans just nu sämsta lag och ska knappast betraktas som favoriter med tanke på den beskedliga startelva de ställer upp med. När tvåan streckas till låga 30 procent är tecknet för intressant för att inte spikas, trots viss kryssrisk.

Skrällarna

1. Manchester United - Leicester - X2
United har knappast ett optimalt truppläge inför lördagens drabbning mot Leicester. En mängd spelare dras med skador och är osäkra kort, däribland Lingard, Martial, Pogba, Wan-Bissaka och Martial. Åtminstone fyra spelare som normalt tar plats i Solskjaers startelva.

“De röda djävlarnas” poängskörd hittills har dessutom lämnat mycket övrigt att önska. Senast blev det bara en pinne borta mot Southampton och dessförinnan en pinsam 1-2-förlust hemma mot Crystal Palace. Fem poäng de inledande fyra omgångarna är verkligen inte godkänt även om det spelmässigt bitvis sett bra ut.

Leicester är ett av endast tre lag som är obesegrade så här långt. Defensivt finns en trygghet trots att Harry Maguire lämnat för just United och offensivt ser “Rävarna” väldigt spännande ut med Vardy, Pérez, Tielemans och Maddison. Dessutom städar Wilfred Ndidi utomordentligt på det centrala mittfältet.

Just nu håller jag inte United speciellt mycket högre än Leicester. Den faktor att all press ligger på Solskjaers manskap gör den lågt streckade tvåan än mer intressant. Brendan Rodgers gäng har alla möjligheter till poäng på Old Trafford. Jag utgår från höger men plockar med alla tecken vid större system.

13. QPR - Luton - X2
Luton är en klubb som är värt ett stort omnämnande. De orangeklädda spelade så sent som 2014 i femtedivisionen National League men är alltså nu uppe i The Championship efter att ha vunnit League One som nykomlingar i fjol.

I andradivisionen har de än så länge inte visat någon som helst respekt. Efter att ha varit lite naiva i sitt spel de inledande omgångarna har Luton växt in allt mer i den större kostymen. Närmast kommer The Hatters från tre raka vinster, två i ligan och en i Ligacupen. Offensivt producerar firma Collins/Cornick och spelmässigt rullar stundtals Graeme Jones manskap fin boll.

QPR har öppnat klart över förväntan med tio poäng på sex omgångar. Truppen ser dock inte ut att vara mycket för världen och det skulle förvåna om de blåvitrandiga håller sig kvar på den övre halvan. Nyförvärvet Jordan Hugill har varit stekhet än så länge men när 27-åringens form stannas av finns det inte speciellt mycket spets hos Mark Warburtons gäng.

Ett formstarkt Luton ska ses med superchans på Kiyan Prince Foundation Stadium (tidigare Loftus Road). Gästerna har ett större register och borde åtminstone streckas till runt 30 procent här. Tvåan finns istället till låga 15 procent i skrivande stund vilket är alltför bra för att inte synas. Jag chansar bort den överstreckade ettan helt och hållet i västra London.

Kort om övriga matcher

2. Tottenham - Crystal Palace - 1
Crystal Palace blir man inte riktigt klok på. “Örnarna” ser högst mediokra ut men mot topplagen tenderar de att blixtra till, något inte minst 2-1-segern mot United på Old Trafford visar. Tottenham är dock ett lag de kammat noll mot de tre senaste säsongerna. Spurs bör lösa en trepoängare här även om de öppnat halvdant. Rensarkrysset är med det sagt inte dumt för den som har stålar över.

3. Wolverhampton - Chelsea - 1X
Mycket intressant möte på Molineux Stadium mellan två klubbar som inte fått speciellt bra öppningar. Wolverhampton står ännu utan seger men har spelmässigt sett bäst ut av dessa kombattanter. Frank Lampard får inte alls till det med sitt Chelsea där tappet från 2-0 till 2-2 mot nykomlingarna Sheffield United senast var signifikant. Vågskålen tippar över åt vänster i West Midlands.

5. Sheffield United - Southampton - 12
Hemmalaget på Bramall Lane löste alltså en stark poäng på Stamford Bridge senast. Sheffield United ser mer rustade ut än Norwich och ska av inledningen att döma ha goda chanser till nytt kontrakt. Southampton besitter en högre kapacitet men tenderar att blanda sina prestationer hej vilt. Detta kan gå åt endera håll, men troligtvis får vi se en vinnare i stålstaden.

8. Charlton - Birmingham - 1X2
I The Championship ställs två lag som öppnat över förväntan mot varandra på The Valley. Charlton har stått för en lysande start och är obesegrade så här långt. Lyle Taylor öser in mål samtidigt som defensiven ser solid ut. Rent truppmässigt är dock Londonlaget inget för världen och här ska ett organiserat Birmingham verkligen inte räknas bort. När ettan streckas till omkring 60 procent råder garderingstvång, gärna hela vägen, i denna på pappret öppna batalj.

9. Blackburn - Millwall - 1
Premier League-mästarna från 1995 har fått en sisådär start på säsongen. Spelmässigt finns dock fina tendenser och kan bara målskyttet lossna blir Blackburn att räkna med. Millwall har poängmässigt inlett bättre men de senaste matcherna har “Lejonen” sett trubbiga ut. Här är det utan tvekan så att värdarna är det bättre laget och ettan ska ses som högst trolig.

10. Hull - Wigan - 1
Bottenkamp på KCOM Stadium där dock Hull får bära ett tydligt favoritskap. Även om hemmalaget inte rosat marknaden så här långt har de stundtals sett småtrevliga ut. I Jarrod Bowen finns framförallt en klassanfallare att tillgå. Wigan har inte samma spets och är direkt svaga på bortagräs. I den spelformen har The Latics bara skrapat ihop elva poäng på sina 26 senaste matcher i The Championship. Ettan bör sitta men streckas egentligen för hårt för att spikas. Överväg garderingar.

11. Middlesbrough - Reading - X2
Reading har sett intressanta ut under inledningen med nyförvärven George Puscas och Lucas Joao i spetsen. På bortagräs kommer dessutom The Royals fina kontringsspel till sin rätta. Här ska de kunna straffa ett inte alltför märkvärdigt Middlesbrough. Hemmalaget ser inte lika solida ut under Woodgate som Pulis och här kan de inte bära upp ett favoritskap på runt 55 procent. Utgå från höger på Riverside Stadium.

12. Preston - Brentford - 2
Ytterligare en övervärderad hemmafavorit hittas på Deepdale. Preston har förvisso gått som tåget inför hemmafansen hittills men då ska det samtidigt nämnas att de stött på två bottengäng. Brentford är något helt annat. Londonlaget kan mycket väl vara med och kriga i den absoluta toppen vad det lider. Magiskt värde på tvåan här som rentav kan vara en potentiell chansspik.

Systemförslag

Stryktipset 14/996 rader576 rader2592 rader
1. Manchester United - LeicesterX21X21X2
2. Tottenham - Crystal Palace11X1X
3. Wolverhampton - Chelsea1X1X1X
4. Norwich - Manchester City222
5. Sheffield United - Southampton121212
6. Brighton - Burnley111
7. Östersund - Kalmar FF222
8. Charlton - Birmingham1X21X21X2
9. Blackburn - Millwall111
10. Hull - Wigan111X
11. Middlesbrough - ReadingX2X21X2
12. Preston - Brentford2X21X2
13. QPR - LutonX2X2X2

Spela Stryktipset

/ Henrik Johansson

Fyra matcher i League One lottas på veckans Stryktips med hänsyn till att klubbarna har spelare på landslagsuppdrag. Det gör det hela väldigt lurigt. En stor portion tur krävs för att lösa 13 rätt här men givetvis ska chanserna optimeras med att hitta rätt i de nio matcher som faktiskt spelas. Fyra av dessa hämtas från EM-kvalet där Serbien mot Portugal får ses som den stora godbiten. Blir det tre poäng för Cristiano Ronaldo och company i Belgrad?

Läs mer om spelexperten och hitta fler speltips och analyser här.

Spela Stryktipset!

Höjdaren

4. Serbien - Portugal - X2
Lördagens stora tillställning spelas på Stadion Rajko Mitic, samma arena som Röda Stjärnan löste sitt avancemang till Champions Leagues gruppspel för en dryg vecka sedan. Nu hoppas den serbiska hemmapubliken återigen på succé när Cristiano Ronaldo och company gästar Belgrad för ett mycket viktigt möte i Grupp B.

Här har nämligen Ukraina sprungit ifrån efter tio poäng på fyra matcher. I senaste samlingen åkte Serbien på ett minst sagt pinsamt nederlag mot de blågula när de föll med 0-5 i Lviv. Där visades “Örnarnas” ojämnhet i hög grad. Annars är det ett slagkraftigt lag Ljubisa Tumbakovic förfogar över, inte minst offensivt där namn som Dusan Tadic, Aleksandar Mitrovic och Luka Jovic finns att tillgå.

Portugal besitter med det sagt en större rutin och brukar vara mästare på att lösa resultat i denna typ av matcher. Fernando Santos har tagit ut en trupp där meriterade Ronaldo och Moutinho går i bräschen, men där också stjärnskott som Joao Félix, Diogo Jota och Rúben Neves alla finns med.

Att kliva ut på Rajko Mitic i ett kokande Belgrad är inte lätt, men Portugal har vad som krävs för att åtminstone få med sig en poäng hem till den Iberiska halvön. Framförallt finns en viss Ronaldo som oftast är skillnaden mellan vinst eller förlust. De regerande Europamästarna löser minst en pinne på Balkan.

Spikarna

1. England - Bulgarien - 1
Sedan Gareth Southgate tog över det engelska fotbollslandslaget har det sett allt bättre ut. En fjärdeplats i VM förra sommaren och en tredjeplats i A-divisionen i Nations League är resultat som visar att England är tillbaka i den absoluta världstoppen. Kvalet har dessutom inletts lysande med två vinster och hela tio mål framåt trots skapligt motstånd i form av Tjeckien och Montenegro.

Raheem Sterling gjorde fyra mål på kvalmatcherna i våras och har också sett glödhet ut i Manchester City under säsongsupptakten. 24-åringen är en i mängden av unga betydande spelare hos “De tre lejonen”. Faktum är att endast reservmålvakten Tom Heaton har passerat 30 år.

Bulgarien är däremot sämre än på många år. En generationsväxling pågår och den har inte varit helt smärtfri. Resultaten och framförallt prestationerna har varit bleka, inte minst på bortagräs. I den spelformen har endast en vinst på de tolv senaste tävlingsmatcherna noterats. Kvalet har inletts med mediokra två poäng på fyra matcher.

England kommer springa åttor runt de stackars bulgarerna på Wembley. Detta ska bara kunna sluta på ett sätt. Jag tror dessutom det rinner iväg till en klar hemmaseger. Ska vi säga 4-0 till Southgates hungriga lejon?

2. Litauen - Ukraina - 2
I Grupp B är det som sagt främst ett race mellan tre nationer om de två EM-biljetterna, även om Luxemburg i detta nu ligger på en andraplats bakom Ukraina. De nationer som ska kunna snuva de blågula på en topp 2-placering är dock lagen som möts i Belgrad, Serbien och Portugal.

Ukraina har skaffat sig ett lysande utgångsläge med poäng borta mot Portugal och tre efterföljande vinster. Stjärnan Yevhen Konoplyanka har varit riktigt bra och detsamma gäller 21-årige Viktor Tsygankov. Tre mål från ynglingens fötter har det blivit i kvalet så här långt. Framförallt imponerar dock stabiliteten som visas upp. Endast ett insläppt mål har det blivit hittills.

Ett mediokert Litauen kommer knappast försämra den statistiken. Baltnationen har haft ett lätt inledande spelschema, bland annat med ett dubbelmöte mot Luxemburg, men enbart spelat in en poäng på tre matcher. Truppen sätter knappast skräck i någon då majoriteten huserar i den svaga inhemska ligan. Stjärnan får sägas vara kaptenen Fedor Cernych, till vardags i ryska Orenburg.

Allt annat än en stabil seger för Andriy Shevchenkos Ukraina vore en stor sensation här. De blågula är tillförlitliga i sina prestationer och en normal insats kommer räcka till tre nya friska pinnar i Vilnius. Tvåan är en stabil spik som dessutom ser ut att innefatta skapligt med värde.

Skrällarna

5. Bristol Rovers - Accrington Stanley - X2
Accrington Stanley tog klivet upp till League One i fjol och klarade då kontraktet med bravur. Starten på denna säsong har inte varit den bästa men närmast kommer de rödklädda från två starka prestationer. 2-1 mot MK Dons i ligan förra veckan följdes upp med en triumf med samma siffror i EFL Trophy (turnering för lägre rankade lag) mot Fleetwood i tisdags.

Till storstaden i västra England kommer således gästerna stärkta av självförtroende. Är det något lag som passar Stanley som handen i handsken är det dessutom Bristol Rovers. Här på Memorial Stadium har de fyra senaste besöken slutat med seger och faktum är att Rovers bara tagit en poäng på de åtta senaste inbördes mötena.

“Piraterna” från Bristol blandar och ger. Offensivt sätts stor tilltro till vinterförvärvet Jonson Clarke-Harris. Det är en pålitlig målskytt, men 25-åringen är ofta alltför ensam i de främre leden. Bakåt är finnen Anssi Jaakkola en stabil sista utpost men här får Rovers klara sig utan sin målvakt som är iväg på landslagsuppdrag.

En jämn match är att vänta och då är det knappast befogat att hemmalaget streckas till över 50 procent. Accrington Stanley trivs alltså strålande mot Rovers och ska ha god poängchans här. Bra läge då att plocka bort ettan helt.

13. Fleetwood Town - Oxford United - 12
Ingen mindre än Joey Barton styr skutan hos Fleetwood Town. Bråkstaken från Huyton är inne på sin andra säsong som tränare för “Torskarmén” och troligen kommer det sluta med något liknande som fjolårets elfte plats. Topparna är höga men dalarna alltför djupa för att Fleetwood på allvar ska kunna hota om uppflyttning.

Oxford slutade jämsides med värdarna i fjol men har öppnat denna säsong svagt. Försvarsspelet har varit lagets stora akilleshäl med 13 insläppta på sex matcher. Med det är bara de två krislagen, Bolton och Southend, sämre. Offensivt finns det dock gott om spets. Jamie Mackie har massvis med rutin och är en pålitlig målskytt.

Viktiga Benjamin Woodburn är iväg på landslagsuppdrag med Wales för gästerna men här ska likväl Oxford ha skapliga möjligheter att få med sig något, framförallt större än vad de streckas till. Två lag som inte är speciellt tillförlitliga är det som ställs mot varandra på Highbury Stadium. Då blir valet att måla på med så många tecken det bara går, men störst prio är det på tvåan som streckas på tok för lågt.

Kort om övriga matcher

3. Island - Moldavien - 1
Erik Hamrén lotsar Island sedan en tid tillbaka och målet är att ta ö-nationen till tredje raka stora mästerskapet. Efter vinsten mot Turkiet senast ser det skapligt ut. Moldavien ska normalt vara en munsbit men östeuropéerna tog bland annat poäng mot Ryssland på bortagräs i senaste EM-kvalet. Trolig etta men ska någon stor rensare hittas är det här. Krysset är således ett alternativ på större system.

6. Coventry - Blackpool - 1
Magnus Hedmans gamla klubb bjuder in Blackpool till St. Andrew’s Stadium (inte ordinarie hemmaarena) för ett möte i League Ones sjunde omgång. Dessa båda kombattanter har inlett snudd på identiskt med tre vinster och tre oavgjorda. Här hemma ska det dock vara fördel Coventry där samtliga tre matcher under säsongen slutat med seger för de ljusblå, dessutom utan att släppa in mål. Spika på!

7. Portsmouth - Southend - LOTTAS (12-2-2)
Bollfördelningen motsvarar 75 procent på ettan och 12,5 procent på krysset respektive tvåan. Håller sig ettan under 75 procent är det alltså en värdemässigt bra spik. Med tanke på kupongens utformning i övrigt kan det dock vara värt att plocka med rensartecknena till höger.

8. Rochdale - Ipswich - LOTTAS (3-2-11)
Bollfördelningen motsvarar 18,75 procent på ettan, 12,5 på krysset och 68,75 på tvåan. Håller sig tvåan under 70 procent får det alltså betraktas som en värdemässigt bra spik. Därefter ska det först och främst garderas med ettan men alla tecken är inte fel även här.

9. Shrewsbury - Peterborough - LOTTAS (6-2-8)
Mer jämn bollfördelning här. 37,5 procents sannolikhet att det blir en etta, 12,5 att krysset lottas och 50 att det blir en tvåa. Gaffeln (etta-tvåa) sitter alltså 87,5 procent av fallen och bör betraktas som en rimlig lösning.

10. Sunderland - Burton - LOTTAS (12-2-2)
Bollfördelningen motsvarar 75 procent på ettan och 12,5 procent på krysset respektive tvåan. Håller sig ettan under 75 procent är det alltså en värdemässigt bra spik. Med tanke på kupongens utformning i övrigt kan det dock vara värt att plocka med rensartecknen till höger.

11. Tranmere - Gillingham - 1X2
Liverpools tredjelag heter Tranmere och de är nykomlingar i League One. Det har märkts för de blåvita har haft en tuff inledning i den engelska tredjedivisionen. En stor anledning stavas att fjolårets skyttekung, James Norwood, lämnat för Ipswich. Gillingham har spelat ihop en poäng mer (5) men är inget vidare på bortagräs. Summa summarum en oviss historia där hela säkerhetsbältet bör kopplas på.

12. Wycombe - Lincoln - 2
På Adams Park tar The Chairboys emot The Imps, två klubbar som öppnat säsongen strålande. Wycombe har ännu inte torskat men här kan de mycket väl stöta på patrull. Nykomlingarna Lincoln går från klarhet till klarhet där strikern Tyler Walker går i bräschen. Värdet finns definitivt till höger och då ska tvåan betraktas som en gångbar spik.

Systemförslag

Stryktipset 7/996 rader576 rader2592 rader
1. England - Bulgarien111
2. Litauen - Ukraina222
3. Island - Moldavien11X1X
4. Serbien - PortugalX2X2X2
5. Bristol Rovers - AccringtonX2X2X2
6. Coventry - Blackpool111
7. Portsmouth - Southend1121X2
8. Rochdale - Ipswich12121X2
9. Shrewsbury - Peterborough121212
10. Sunderland - Burton111
11. Tranmere - Gillingham1X21X21X2
12. Wycombe - Lincoln22X2
13. Fleetwood - Oxford United121X21X2

Spela Stryktipset

/ Henrik Johansson

Äntligen dags för Stryktipset igen och för tredje veckan finns en 15 miljoners jackpot på menyn! Fokus på engelsk fotboll som sig bör men även en allsvensk match från Behrn Arena har letat sig in på kupongen. På brittisk mark är Liverpool och Man City två svårfällda topplag men däremot kan mycket väl klubbar som Chelsea, Leicester och Leeds stöta på patrull. Nu sparkar vi igång detta!

Läs mer om spelexperten och hitta fler speltips och analyser här.
 

Spela Stryktipset!

Spikarna

1. Burnley - Liverpool - 2
Liverpool stod för en bragdartad säsong i fjol men fick trots makalösa 97 poäng ge sig i guldracet mot Manchester City. Utifrån inledningen kommer det återigen bli en kamp mellan de två storklubbarna. Jürgen Klopps manskap har öppnat säsongen inspirerat, även om de rödklädda inte sett strålande ut spelmässigt står de som enda lag på maximala nio poäng så här långt.

Förra veckan hade Pool inga problem att besegra Arsenal på Anfield. Där dominerade Champions League-mästarna från start till mål och 3-1-vinsten var odiskutabel. Mohamed Salah stod dessutom för två fullträffar och kan mycket väl gå mot sin tredje raka skytteligaseger. Klopp saknar fortsatt Alisson och Naby Keïta. Den brasilianska målvakten är naturligtvis ett kraftigt avbräck men det ska inte spela någon större roll på Turf Moor.

Burnley har förvisso öppnat säsongen fullt godkänt med fyra poäng på tre matcher och en knapp förlust mot Arsenal på Emirates. Det beror främst på en stekhet Ashley Barnes som redan tryckt in fyra baljor. Han vilade i veckans Ligacupmatch mot Sunderland där The Clarets förvånande torskade med 1-3.

Liverpool har tre raka vinster mot Burnley och med tanke på den stabilitet gästerna visar upp ska det väldigt mycket till för att de inte ska avgå med segern från Lancashire. Tvåan kommer streckas stenhårt men det är befogat. Här ska inga garderingar slösas.

5. Manchester City - Brighton - 1
Är tvåan säker på Turf Moor är den ännu klarare på Etihad Stadium. Manchester City är stabiliteten själva och gör så gott som aldrig bort sig mot lagen på den nedre halvan, särskilt inte här på Etihad Stadium. 18 vinster på 19 ligamatcher i fjol är ett bevis på detta.

De regerande mästarna fick förvisso bara 2-2 mot Tottenham i säsongens hittills enda hemmamatch men då ska det sägas att de ljusblå var totalt överlägsna. Spelmässigt har det sett väldigt positivt ut under inledningen med tio mål på tre matcher. Den offensiva duon Agüero och Sterling har visat magisk form och stått för nio av dessa fullträffar.

Graham Potter har fått en bra start med Brighton men senast blev det förlust hemma mot Southampton efter att Florin Andone fått syna det röda kortet. Rumänen är avstängd här. Spännande spelare finns ändå hos “Fiskmåsarna” som nyförvärven Trossard och Maupay samt meriterade Murray.

Att de ska ha något att säga till om mot City på Eastlands är dock mer än långsökt. Här kommer det vara kattens lek med råttan och frågan är inte om Guardiolas manskap vinner, utan hur stora siffrorna blir. Ettan är lika given som procenten antyder.

6. Newcastle - Watford - 2
Steve Bruce fick fira sin första seger i sin nya klubb förra veckan när Newcastle mycket överraskande besegrade Tottenham på bortaplan. Nyförvärvet Joelinton målade i mitten av den första halvleken och därefter kunde “Skatorna” hålla tätt trots ihärdig press från hemmalaget. En minst sagt stark seger som dock inte för stora växlar ska dras av. Truppen ser alltjämt svag ut och det kommer av allt att döma bli krig i de nedre regionerna för de svartvita.

Det är fallet för Watford just nu som fått en bedrövlig start på säsongen. Tre raka förluster för “Bålgetingarna” som under inledningen släppt in alldeles för enkla mål. Kapaciteten är dock hög, det vet vi sedan i fjol då de gulsvarta stod för flera fina insatser. Roberto Pereyra och Gerard Deulofeu är två klasspelare och dessutom ska nyförvärvet Ismaïla Sarr, målskytt i veckans 3-0-seger i Ligacupen, nu vara redo att starta.

För Newcastles tränare Steve Bruce hopar sig däremot problemen då skadelistan börjar bli väldigt välfylld. Namn som Almirón, Joelinton, Saint-Maximin och Ritchie är alla stora frågetecken inför lördagens drabbning. Det är fyra av hemmalagets allra största offensiva hot.

Trots detta målas Newcastle upp till klara favoriter på tipset. Watford är för mig ett klart bättre fotbollslag och mot The Magpies brukar dessutom Javi Gracias gäng trivas. Sett till de åtta senaste inbördes mötena har The Hornets sex vinster och här på St. James’ Park har tre av de fyra senaste besöken slutat med vinst. Tvåan streckas i skrivande stund under 30 procent och det är alltför lockande för att innebära något annat än en spik.

Skrällarna

4. Leicester - Bournemouth - 12
Två offensivt lagda lag drabbar samman på King Power Stadium under lördagseftermiddagen. Det har förvisso inte bjudits på speciellt många mål än i Leicesters matcher, men det har främst berott på ineffektivitet för frejdig fotboll har “Rävarna” spelat.

Den offensiva kvartetten med Vardy, Maddison, Pérez och Tielemans ser väldigt spännande ut men har fortsatt inte visat i närheten av sin kapacitet. Något förvånande valde Brendan Rodgers att spela så gott som ordinarie manskap mot Newcastle i Ligacupen i onsdags. Det slutade med ett avancemang efter straffar men kan möjligen bli kostsamt här.

Bournemouth avancerade också på straffar mot lilla Forest Green Rovers men då ska det sägas att Eddie Howe vilade betydligt fler spelare. Nödvändigt med tanke på att truppen är skadedrabbad. Trots det finns det en hel del klass hos de rödsvarta. Joshua King, Callum Wilson, Harry Wilson är bland annat fyra spelare som ska nämnas med största respekt.

Leicester kliver ut som favoriter men tenderar stundtals att falla ur ramen. Samtidigt är Bournemouth ett lag som kan blixtra till när man minst anar det. Med tanke på det ska tvåan verkligen inte uteslutas på King Power Stadium. Fin rensare som måste synas!

9. Leeds - Swansea - 1X2
Det vankas tidig seriefinal i The Championship på Elland Road denna lördag. Leeds är topptippade och har hittills motsvarat förväntningarna med 13 poäng på fem omgångar. Att Swansea, som tappat spelare som Daniel James, Jordan Ayew och Oliver McBurnie, skulle stå noterade för lika många poäng är däremot en skräll.

Borja Bastón, som tillhört klubben sedan 2016, men varit utlånad till Málaga och Alavés de senaste säsongerna, har dock visat magisk form sedan han kom tillbaka till Wales. Fem mål från spanjoren hittills innebär att han toppar skytteligan. Två andra spelare som utmärkt sig är skotten Jay Fulton och Bersant Celina från Kosovo. Svenskarna Kristoffer Nordfeldt och Kristoffer Peterson har dock haft svårt att slå sig in i Steven Coopers elva.

Leeds har också en glödhet anfallare i form av Patrick Bamford. Förra hösten fick 25-åringen stå i skymundan för Kemar Roofe men när Nottingham-bördige Bamford fick chansen i våras tog han den. Sedan dess har målen haglat från strikerns fötter. Marcelo Bielsa har dock en mängd offensiva hot. Pablo Hernández, Egzijan Alioski och Hélder Costa är de tre övriga spelare som sticker ut mest.

Att The Whites inte är helt pålitliga är dock vida känt och i veckans Ligacupmatch hemma mot Stoke syntes brister. Bielsa vilade förvisso flera spelare men förlusten efter straffar var inte mycket att hänga i granen. Ettan ser ut att streckas till 65-70 procent vilket är för mycket. Gardera hela vägen och jobba in “Svanarna” från Wales!

Kort om övriga matcher

2. Chelsea - Sheffield United - 1X
Frank Lampard fick äntligen jubla när hans Chelsea segrade med 3-2 borta mot Norwich förra veckan. Vinsten gav dock inte sken av någon som helst stabilitet och frågorna är med rätta fortfarande många kring Londonlaget. Sheffield United har, precis som övriga nykomlingar, sett spännande ut. Att de snor åt sig en poäng på Stamford Bridge ska inte uteslutas.

3. Crystal Palace - Aston Villa - X2
Både Palace och Villa kommer från meriterande trepoängare, värdarna besegrade förvånande United (2-1) på Old Trafford medan gästerna tog en stabil vinst mot Everton (2-0) hemma i Birmingham. Utifrån de tre inledande omgångarna känns ändå Aston Villa som det något starkare laget. Palace har samtidigt varit svaga på Selhurst Park det senaste året och trivs generellt bättre mot topplagen. Bra läge då att chansa bort favoritettan.

7. West Ham - Norwich - 1
West Ham och framförallt Sébastien Haller visade sin kapacitet förra helgen när Watford slogs tillbaka med 3-1 på Vicarage Road. Fransmannen var tillbaka från skada och blev tvåmålsskytt. Spännande match i matchen här mot Pukki som redan tryckt in fem baljor för Norwich. Utgångsetta men The Hammers ojämnhet gör att tvåan bör övervägas.

8. Örebro - AFC Eskilstuna - 1X
ÖSK har ryckt upp sig under sommaren, till stor del tack vare Carlos Strandberg som öst in mål. 23-åringen noterades för ett hattrick i 4-3-vinsten mot Sirius senast. AFC stred tappert hemma mot Häcken men föll till slut med 0-2 efter att bland annat ha missat en straff. Därmed återfinns de orangea fortsatt under strecket. På Behrn Arena slår gästerna ur underläge men detta möte bör ändå betraktas som relativt öppet.

10. Nottingham - Preston - 1
Toppmatch på City Ground där två klubbar som ska kunna blanda sig i playoff-striden ställs mot varandra. Framförallt ser Nottingham spännande ut med superstrikern Lewis Grabban längst fram. Han avgjorde senast borta mot Fulham. Preston kommer också från en trepoängare men det är hemma på Deepdale de är som klart bäst. Ettan ska hållas som trolig.

11. Reading - Charlton - 1
Även på Madejski Stadium är hemmalaget befogade favoriter. Reading har gjort en satsning inför den här säsongen och plockat in flera starka namn, bland annat rumänen George Puscas. Det har hittills gett frukt och The Royals ska kunna sluta betydligt högre än de senaste säsongernas bottenplaceringar. Charlton är en frejdig nykomling men verkligheten bör snart komma ikapp Londonlaget. Ettan gillas.

12. Sheffield Wednesday - QPR - 1X
Två klubbar som öppnat säsongen fullt godkänt drabbar samman på Hillsborough. Spelmässigt finns det dock mer att ta av från båda dessa lag, framförallt Wednesday även om de står på nio pinnar efter fem omgångar. Den högre kapaciteten finns med det sagt hos Sheffield och här ska värdarna lösa minst en pinne.

13. West Bromwich - Blackburn - X
Tight och målsnålt är att vänta på The Hawthorns när Slaven Bilic West Brom ställs mot Tony Mowbrays Blackburn. Värdarna ser stabila ut men saknar viss spets, tre kryss på fem matcher så här långt vittnar om detta. Blackburn är samtidigt solida bakåt med tre raka nollor. Detta luktar oavgjort lång väg. Som Holmgren brukar säga - alltid kryss i match 13!

Systemförslag

Stryktipset 31/896 rader576 rader2592 rader
1. Burnley - Liverpool222
2. Chelsea - Sheffield United1X1X1X
3. Crystal Palace - Aston VillaX2X2X2
4. Leicester - Bournemouth121X21X2
5. Manchester City - Brighton111
6. Newcastle - Watford222
7. West Ham - Norwich11212
8. Örebro - AFC Eskilstuna1X1X1X2
9. Leeds - Swansea1X21X21X2
10. Nottingham - Preston111X
11. Reading - Charlton 111
12. Sheffield Wednesday - QPR1X1X1X
13. West Bromwich - BlackburnXX21X2

Spela Stryktipset

/ Henrik Johansson

15 miljoner i Jackpot sätter krydda på Stryktipset även denna vecka. Dessutom ska det återigen spelas ett stormöte, denna gång på Anfield när Arsenal gästar Liverpool. Sex Premier League-matcher, lika många kamper från The Championship och ett allsvenskt möte är det som ska avverkas i jakten på Jackpotten. Notera att match 6; Wolves - Burnley spelas under söndagen. Nu tar vi sikte på 13 rätt!

Läs mer om spelexperten och hitta fler speltips och analyser här.
Spela Stryktipset!

Spikarna

2. Liverpool - Arsenal - 1
Endast två fullpoängare i Premier League efter två omgångar och dessa ställs mot varandra på Anfield under lördagskvällen. Trots två raka vinster har dock varken Liverpool eller Arsenal kommit upp i sin fulla kapacitet ännu, fullt logiskt förvisso med tanke på att säsongen fortsatt är i inledningsfasen.

Jürgen Klopps röda maskin följde upp vinsten i Supercupen med att besegra Southampton nere på sydkusten senast. Sadio Mané gjorde sin första PL-start för säsongen och såg väldigt spelsugen ut i 2-1-segern. Här kommer senegalesen bilda den livsfarliga anfallstrion med Mohamed Salah och Roberto Firmino bredvid. Även om Liverpool slarvade i viss mån på St. Mary’s var det enda oroväckande Adrians tavla. Den spanska målvakten inger inte i närheten av lika mycket förtroende som skadade Allison.

Arsenal har tagit två uddamålssegrar mot förmodade bottenlag. Det har inte direkt sprudlat om The Gunners utan det är främst den individuella skickligheten, inte minst på Aubameyang, som rott trepoängarna i hamn. Nu kommer den oprövade fyrbackslinjen testas på allvar när Londonlaget väntas vara tillbakapressade från start.

Här på Anfield har Emerys manskap inte trivts genom åren. Liverpool har stundtals haft show och faktiskt gjort galna 22 mål på lagens sex senaste möten på arenan. I fjol slutade det 5-1 och säsongen dessförinnan 4-0. Pool har inte noterat någon förlust i ligasammanhang i Merseyside sedan april 2017. Det ändras knappast här. Komfortabel seger att vänta för Champions League-mästarna!

4. Sheffield United - Leicester - 2
De sensationella mästarna från 2015/16 har inlett säsongen med två raka oavgjorda matcher. Det får betraktas som i underkant. Med lite bättre effektivitet från framförallt Vardys och Maddisons fötter hade det kunnat bli tre pinnar både i premiären mot Wolves och nu senast mot Chelsea.

Både trupp- och spelmässigt känns “Rävarna” väldigt intressanta. Trots att Harry Maguire lämnat för Manchester United känns fyrbackslinjen solid och framåt kommer kvartetten med de två nämnda spelarna samt nyförvärven Pérez och Tielemans bara bli bättre. Wolves, Leicester och Everton lär som väntat göra upp om sjundeplatsen, där någon av klubbarna möjligen skulle kunna slå sig in bland “The big six”.

Sheffield United plockade hem sin första seger i den engelska högstaligan sedan 2007 när de helt välförtjänt slog tillbaka Crystal Palace här i söndags. Mittfältaren John Lundstram blev matchvinnare när han höll sig framme på en retur från Guaita. Målvakten Dean Henderson och ytterbacken Enda Stevens var två ytterligare spelare som var bra i den tillställningen.

Här kommer det dock bli väldigt tufft för de rödvitrandiga. Leicester har som sagt imponerat på mig och jag tror bara det ska vara en tidsfråga innan vinsterna börjar rulla in för Brendan Rodgers manskap. På Bramall Lane finns ett ypperligt läge. Så länge tvåan inte passerar 50-strecket får det anses vara en bra spik. Men håll koll på procenten!

5. Watford - West Ham - 1
Det har inte varit någon vidare start på säsongen för varken Watford eller West Ham. Hemmalaget står på noll pinnar och är tillsammans med Crystal Palace enda lag som inte målat. West Ham är i sin tur det lag som släppt in flest mål, detta efter den pinsamma 0-5-torsken mot Manchester City i premiären.

The Hammers var inte heller bra senast när de turligt fick med sig en poäng mot Graham Potters Brighton. Nyförvärvet Sébastien Haller saknades då och är högst osäker till spel här. Detsamma gäller viktiga Felipe Anderson. Tunga avbräck för Manuel Pellegrini i så fall. 

Det har Javi Gracia inte heller fått men det ska sägas att Watford såg relativt bra ut i 0-1-förlusten mot Everton förra veckan. I den tuffa bortamatchen stod The Hornets upp väl och förtjänade en poäng. Troy Deeney saknas här men däremot kommer 300-miljonersmannen Ismaïla Sarr allt närmare sitt första framträdande i den gulsvarta tröjan.

Förra helgen såg jag betydligt bättre tendenser hos Watford och när de nu är tillbaka på Vicarage Road lär vi få se ett rejält boostat hemmalag efter den pinsamma insatsen i premiären mot Brighton. Mycket fin värdespik!

Skrällarna

6. Wolverhampton - Burnley - 1X2
Då Wolverhampton är mitt inne i pågående Europa League-kval har detta möte flyttats till söndag klockan 17.30. Sist ut på Stryktipskupongen alltså.

“Vargarna” från West Midlands övertygade i torsdags när de var på besök i Turin. De orangea spelade väldigt smart och utnyttjade sina chanser mot ett under långa stunder uppretat Torino. Det banade väg i en 3-2-seger som innebär att utsikterna för att Wolves ska få spela i Europa långt in på hösten för första gången sedan 1971 får betraktas som väldigt goda.

Med ett tätt spelschema och returen mot italienarna i antågande blir jag inte förvånad om Nuno Espírito Santo väljer att rotera. Spelare som Cutrone, Gibbs-White och Neto är förvisso inga duvungar men det går inte att neka till att det ger en liten öppning för Burnley.

Gästerna har också sett skapliga ut hittills. 3-0 i premiären mot Southampton var i överkant men visade på styrka. Senast mot Arsenal (1-2) kunde det dessutom blivit poäng med lite tur. Ashley Barnes har visat toppform och stått för tre mål. Där har Burnley en matchvinnare av rang.

Utifrån förutsättningarna vågar jag inte lita på hemmalaget. Wolves hade det dessutom bekymmersamt mot lågt liggande lag förra säsongen. Till rådande streckning är detta en given helgardering för mig. Krysset och tvåan bjuder in till alltför bra värde för att inte synas.

13. QPR - Wigan - X2
Förlorare har varit det gemensamma temat på dessa två kombattanter den senaste veckan. QPR kunde inte följa upp 0-2-torsken mot Bristol förra lördagen utan åkte på ännu ett nederlag när Swansea blev för svåra här på Loftus Road. 1-3 skrevs siffrorna till efter att walesarna utnyttjat Londonlagets blottor i försvaret.

Wigan premiärvann med 3-2 mot Cardiff men har därefter kammat noll både i poäng- och målkolumnen. Efter 0-1-förlusten borta mot Middlesbrough i veckan var ändå tränaren Paul Cook positiv. Där såg The Latics spelmässigt betydligt bättre ut och det var knappa marginaler som fällde avgörandet till Boros fördel.

Jag ser en krampaktig historia framför mig mellan två lag som av allt att döma kommer tillhöra botten av The Championship. Att då QPR ser ut att streckas över 60 procent är givetvis inte befogat. Värdet finns på gästerna och då utgår jag från X2. Med det sagt är det inte fel att säkra upp med ettan i ett tidigt skede då Wigan sällan trivs på bortagräs

Kort om övriga matcher

1. Manchester United - Crystal Palace - 1X
En straffmiss från Pogba skiljde United från att ha full pott efter två omgångar. Solskjaers gäng fick nöja sig med en pinne borta mot Wolves och utifrån hur den andra halvleken såg ut ska de vara nöjda med 1-1-resultatet. Crystal Palace på Old Trafford nu, en match där stor press ligger på United. Gästerna har inte övertygat men defensiven är solid och de brukar trivas mot topplagen. 0-0 här i fjol bland annat. Till tio procent kan inte krysset uteslutas.

3. Brighton - Southampton - 1X
Sydkustderby från Falmer Stadium där lagen fått vitt skilda starter. Graham Potters Brighton står på fyra pinnar och förtjänade även tre poäng senast mot West Ham. Nyförvärven Maupay och Trossard har båda målat och ser spännande ut. Southampton kommer från två raka förluster och fortsätter underprestera. Strecken faller från vänster trots överstreckning på hemmalaget.

7. Sirius - Örebro - 1
Tung period för Sirius som nu ligger farligt nära kvalstrecket. Spelet i förlustmatchen mot IFK Norrköping gav dock vissa positiva vibbar. Örebro har gjort det skapligt på slutet men ligger i ingenmansland utan speciellt mycket att spela för. Sirius ska ha god chans till en trepoängare hemma i Uppsala men krysset bör plockas med på större system.

8. Stoke - Leeds - X2
Fortsatt tungt för Stoke som är jumbo i The Championship. Leeds återfinns i motsatt ände av tabellen efter tio poäng på fyra omgångar. Detta bör vara året då The Whites tar sig tillbaka till Premier League. Här blir dock tvåan lite väl övervärderad. Stoke är kryssglatt och delad pott förvånar inte. X2 bör med det sagt stå sig väl.

9. Blackburn - Cardiff - 1X
Båda dessa lag vann i veckan, Blackburn besegrade Hull på bortagräs medan Cardiff slog tillbaka Huddersfield hemma i Wales. Det osade mest klass över Rovers seger och i kraft av hemmaplan får de gälla som favoriter här. Utgå från vänster.

10. Fulham - Nottingham - 1
Scott Parkers svartvita maskineri har trummat igång rejält. Efter förlusten mot Barnsley i premiären har nu Fulham tre raka vinster, senast med förkrossande 4-0 mot Millwall. Mitrovic ser bra ut och likaså Wolves-lånet Cavaleiro. Nottingham är inte oävet men brukar ha svårt att leverera utanför City Ground. Högst trolig etta på Craven Cottage.

11. Middlesbrough - Millwall - 1
Svidande derbyförlust för Millwall senast alltså. Jed Wallace saknades och är alltjämt avstängd. Middlesbrough tog en skön seger mot Wigan efter att den specielle målskytten Britt Assombalonga satt dit matchens enda mål. Ny match på Riverside och återigen goda förutsättningar för en trepoängare för det rödvita hemmalaget. Krysset är dock inte dumt.

12. Preston - Sheffield Wednesday - 1
Preston har sett riktigt fina ut hemma på Deepdale hittills, två vinster och hela sex mål framåt. Sheffield Wednesday återfinns tre poäng före i tabellen men har i ärlighetens namn inte imponerat nämnvärt de två senaste omgångarna. Fördel Preston i Lancashire och ettan får betraktas som en gångbar spik.

Systemförslag

Stryktipset 24/896 rader576 rader2592 rader
1. Man United - Crystal Palace1X1X1X
2. Liverpool - Arsenal111
3. Brighton - Southampton1X1X1X2
4. Sheffield United - Leicester222
5. Watford - West Ham111
6. Wolverhampton - Burnley1X21X21X2
7. Sirius - Örebro11X1X
8. Stoke - LeedsX2X2X2
9. Blackburn - Cardiff1X1X1X2
10. Fulham - Nottingham111
11. Middlesbrough - Millwall11X1X
12. Preston - Sheffield W111X
13. QPR - WiganX21X21X2

Spela Stryktipset

/ Henrik Johansson

Den första av tre magiska jackpot-veckor står för dörren denna lördag när Stryktipset bjuder på massvis med engelsk fotboll. City mot Spurs toppar kupongen men även lag som Liverpool, Everton, Newcastle och Hammarby återfinns i de 13 matcherna. Jackpotten är satt till massiva 15 miljoner så här finns all anledning att göra en grundlig analys. Nu kickar vi igång detta!

Läs mer om spelexperten och hitta fler speltips och analyser här.
Spela Stryktipset!

Spikarna

1. Manchester City - Tottenham - 1
Lördagens kvällsmatch är inte vilken som helst. Där ställs nämligen de regerande mästarna mot CL-finalisterna i en sprakande drabbning på Eastlands. City är på jakt efter revansch efter det nesliga uttåget mot Spurs i Champions Leagues kvartsfinal förra säsongen, och av allt döma kommer de segra hemma i Manchester.

I fjol var de ljusblå närmast omutliga inför hemmapubliken. 18 vinster på 19 matcher la stor grund till klubbens andra raka ligatitel. Premiären gav heller inget sken av att Pep Guardiolas maskin ska vara sämre den här säsongen, snarare tvärtom. 5-0 borta mot West Ham gav rejält eko i England om att City är sugna på att tangera Uniteds rekord på tre raka Premier League-titlar. Raheem Sterling visade för övrigt stor klass i London när han stod för ett hattrick.

Hos Tottenham heter den stora målskytten Harry Kane och han frälste Spurs i en länge jobbig premiär. Aston Villa ledde i London fram till den 73:e minuten då nyförvärvet Ndombélé kvitterade med ett mäktigt skott utifrån. Därefter stod Kane för två strutar och gav Pochettinos manskap andrum. Första halvleken från de vitkläddas sida var dock bedrövlig och nu saknas återigen kreativa hot som Dele Alli och Heung-Min Son.

City är klassen bättre och hemma på Etihad Stadium tappar de inga poäng trots tufft motstånd. Dryga 70 procent på ettan må vara mycket i ett toppmöte, men faktum är att det är fullt befogat. Jag spikar med gott samvete.

6. Norwich - Newcastle - 1
Förlust för båda dessa förmodade bottenlag i premiären. Norwich torsk mot Liverpool blev klar med siffrorna 1-4 i baken men den gav ändå sken av att “Kanariefåglarna” är en pigg nykomling som kommer ställa till det för en mängd konkurrenter.

Teemu Pukki fick direkt måla i premiären. Otroligt viktigt att få igång fjolårets skyttekung i The Championship. Samtidigt såg spelare som Emiliano Buendía samt de unga ytterbackarna Max Aarons och Jamal Lewis spännande ut. På Carrow Road var de gröngula grymt starka i fjol så här kommer det bli att åka av för Newcastle.

The Magpies torskade sin premiär med 0-1 mot Arsenal i en minst sagt sömnig tillställning. Klubbens dyraste värvning någonsin, Joelinton, gjorde inga större avtryck där och känns spontant som ett nedköp jämfört med Salomón Rondón och Ayoze Pérez. Steve Bruce är heller inte på något sätt samma skickliga manager som Rafa Benítez och jag ställer mig redan högst tveksam till “Skatorna” anno 2019/20.

Här tror jag att ett frejdigt Norwich kommer koppla kommandot från start och göra det svårt för detta Newcastle. Daniel Farkes lag må vara nykomlingar men omkring 40 procent på ettan ska likväl betraktas som bra. Fin värdespik!

7. Hammarby - GIF Sundsvall - 1
Det mesta är uppåt på Söder just nu. Hammarby går fram som en ångvält i Allsvenskan med 16 poäng på de sex senaste. Guldet blir svårt att nå men en topp 3-placering som leder ut i Europa finns definitivt inom räckhåll. Det stora framgångsreceptet har varit “Bajens” offensiv som fullkomligt glimrat under sommaren. 24 mål på de sex senaste är ett smått vansinnigt facit.

Faktum är att det är fem mål fler än vad krisande Sundsvall stått för på hela säsongen. Norrlänningarna har inte segrat sedan april och goda råd börjar nu verkligen bli dyra för fjolårets succélag. Johan Blomberg och David Mitov Nilsson har plockats in men då ett koppel av spelare lämnat är det knappast två namn som lyfter “Giffarna” från bottenträsket.

Här har Joel Cedergrens gäng en av säsongens allra tuffaste uppgifter när det som minst passar. Hammarby har raden 7-2-0 hemma på Tele2 Arena och är alltså i magisk form just nu. Här återkommer dessutom Djurdjic från avstängning för de grönvita. Detta ska bara kunna sluta med hemmaseger. Jag slösar inga tecken trots att ettan streckas i högsta laget.

Skrällarna

3. Aston Villa - Bournemouth - 2
Förra säsongen hade Bournemouths succétränare, Eddie Howe, ett koppel av spelare på skadelistan. Tyvärr ser det inte mycket bättre ut för “Körsbären” nu då inte mindre än sex betydande pjäser missade premiären mot Sheffield United (1-1).

De är heller inte tillgängliga när sydkustlaget reser till Englands näst största stad för ett möte mot nykomlingarna Aston Villa. Trots det kan de rödsvarta mönstra en spetsig elva. Här finns namn som Ake, Cook, Mepham och Lerma. Viktigast av allt är dock att båda de stora offensiva hoten, Joshua King och Callum Wilson, finns tillgängliga.

Hemmalaget stod för en spelmässigt fullt godkänd insats i Premier League-comebacken mot Tottenham. Det räckte dock inte hela vägen för “Lejonen” som till slut tappade en 1-0-ledning till en 1-3-förlust. Prestationen visade åtminstone att en hel del bitar redan fallit på plats i Dean Smiths lagbygge.

Här går det dock inte att frånse streckningen. Villa streckas upp som solklara favoriter vilket inte känns helt korrekt, de är trots allt nykomlingar. Bournemouth besitter samtidigt en hög nivå och ska ses med alla möjligheter att få med sig poäng från Birmingham. Med omkring 20 procent på tvåan är det inte bara ett streck som ska med, utan också en potentiell spik. Kryssgarderingen åker med på mina större system.

4. Everton - Watford - 1X2
Watford hade en framgångsrik säsong i fjol när de länge krigade om sjundeplatsen och dessutom nådde final i FA-cupen. Då vann “Bålgetingarna” sina fyra första matcher i Premier League. Någon sådan start blev det dock inte på 2019/20. Istället blev det platt fall för Javi Gracias manskap i premiären när de föll med hela 0-3 hemma mot Brighton.

Insatsen på Vicarage Road förra veckan var under all kritik och är bara att glömma för alla med Watford-hjärta. För stora växlar ska dock inte dras av den matchen. Truppen ser trots allt väldigt intressant ut och en skyhög kapacitet finns, det vet vi. Här ska den argentinska landslagsspelaren, Roberto Pereyra, vara tillgänglig från start efter att ha dragits med en lättare skada. Det höjer de gulsvartas offensiv ett par nivåer.

Precis som gästerna hade Everton en relativt intetsägande premiär. Varken The Toffees eller Crystal Palace bjöd upp till något vidare skönspel på Selhurst Park och 0-0 var därför helt rättvist. Flera spelare såg lite ringrostiga ut där och Morgan Schneiderlin fick dessutom syna det röda kortet. Han är således avstängd här. Moise Kean kan dock mycket väl få göra sin första start i sin nya klubb.

Hemma på Goodison Park brukar normalt Everton stå för stabila insatser. Det råder heller ingen tvekan om att de ska ha god segerchans nuå. Så god som 65-70 procent är den dock inte. Värdarna har inte bevisat tillräckligt hittills för att leva upp till en sådan streckning, särskilt inte med tanke på att ett giftigt Watford står på andra sidan. Helgarderingen bör komma tidigt, åtminstone för de som letar efter en stor del av jackpot-kakan.

Kort om övriga matcher

2. Southampton - Liverpool - X2
Liverpool kommer till St. Mary’s Stadium med en lång resa i Istanbul i benen. Där krävdes dessutom 120 minuter och straffar för att plocka hem Supercupen mot Chelsea. Skadade Alisson saknas och det är givetvis ett enormt avbräck. Supertrion Salah-Firmino-Mané lär dock starta. Southampton har potential men levde inte upp till förväntningarna i premiären. Topplag brukar de dock trivas emot. Krysset är inte otänkbart.

5. Brighton - West Ham - X2
3-0 för Brighton och 0-5 för West Ham. Trots detta tror jag något mer på The Hammers mot Graham Potters nya lag denna lördag. En jämn tillställning är att vänta men strecken gör att X2 lockar klart mest. Dags för nyförvärvet Sébastien Haller att måla?

8. Barnsley - Charlton - 1
Båda dessa lag tog klivet upp från League One till The Championship föregående säsong. Starten i andradivisionen har också varit lovande trots halvdana resurser. Charlton har två raka vinster men här får Londonlaget det tufft. Barnsley har inte förlorat hemma på Oakwell i ligasammanhang sedan våren 2018. Den vågade spikar ettan.

9. Blackburn - Middlesbrough - 1X
En poäng har dessa klubbar skrapat ihop tillsammans de inledande två omgångarna. Någon bottenstrid ska det inte behöva bli men spelmässigt ser det oroväckande ut, framförallt för Middlesbrough som defensivt inte är att känna igen. Blackburn brukar leverera på Ewood Park och bör åtminstone lösa en pinne.

10. Bristol City - QPR - 12
QPR har inte den bästa av trupper men har övertygat så här långt. Fyra poäng och avancemang i Ligacupen är starka papper. Bristol City har haft en tyngre start men har en trupp för att kunna blanda sig i playoff-striden. Att lita helt på Niclas Eliasson och company finns dock inte på kartan efter den bleka öppningen med en poäng på två matcher. Gardera!

11. Millwall - Sheffield Wednesday - 1X
Hemmastarka Millwall tar sig an serieledande Wednesday denna lördag. För gästerna har det varit frid och fröjd så här långt efter två komfortabla vinster. Dessa har dock kommit mot förmodade bottenlag. Betydligt tuffare att ställas mot Millwall på fruktade The Den. “Lejonen” från London har sett stabila ut med endast ett insläppt mål så här långt. Här ska de gälla som favoriter. Jag chansar bort den överstreckade tvåan.

12. Nottingham - Birmingham - 1
Fin start på säsongen för Pep Clotets Birmingham. Vinsten borta mot Brentford var dock något av ett rån och verkligheten bör komma ikapp The Blues. Nottingham tog en stark poäng borta mot Leeds senast och ska vara ett lag för den övre halvan. På City Ground vinner normalt hemmalaget detta.

13. Wigan - Leeds - 2
Leeds är favoriter till att plocka hem The Championship denna säsong och öppningen har också varit fullt godkänd. På hösten brukar dessutom den klassiska klubben vara som bäst. Wigan på bortaplan är ingen lätt nöt att knäcka men här vann gästerna i fjol och hemmalaget kommer från en ytterst tveksam insats mot Preston (0-3). Trolig tvåa men pass upp så den inte sticker iväg för mycket. Då är garderingar på sin plats.

Systemförslag

Stryktipset 17/896 rader576 rader2592 rader
1. Manchester City - Tottenham111
2. Southampton - LiverpoolX2X2X2
3. Aston Villa - Bournemouth2X2X2
4. Everton - Watford1X21X21X2
5. Brighton - West HamX2X21X2
6. Norwich - Newcastle111
7. Hammarby - GIF Sundsvall111
8. Barnsley - Charlton11X1X
9. Blackburn - Middlesbrough1X1X1X2
10. Bristol City - QPR121X21X2
11. Millwall - Sheffield Wednesday1X1X1X
12. Nottingham - Birmingham111
13. Wigan - Leeds22X2

Spela Stryktipset

/ Henrik Johansson

Stryktipset är tillbaka i vanlig skepnad! Fokus på engelsk fotboll när fem matcher från Premier League och sex fighter från The Championship ska analyseras. Dessutom hittar två matcher från vår kära allsvenska in på kupongen. Kan någon nykomling sprattla till i PL, kan krisande GIF Sundsvall ta en efterlängtad seger och kan Djurgården befästa sin serieledning i Allsvenskan? Frågorna är många och svaren fås förhoppningsvis här!

Läs mer om spelexperten och hitta fler speltips och analyser här.
Spela Stryktipset!

Spikarna

3. Burnley - Southampton - 2
Varken Burnley eller Southampton gjorde knappast fansen nöjda i fjol, men lyckades efter många och men, främst genom en skaplig vår, bärga kontraktet. Nu är förväntningarna högre, framförallt på “Helgonen” från sydkusten som på pappret ser relativt spännande ut.

Danny Ings har skrivit på permanent för Southampton och bland nyförvärven märks även Che Adams och Moussa Djenepo. Ralph Hasenhüttl har dessutom fått behålla James Ward-Prowse som var fenomenal under våren. Det gör att truppen ser slagkraftig ut och att en position på den övre halvan inte ska vara omöjligt om allt klaffar.

För Burnley är det fortfarande succétränaren från 2017/18 som rattar spakarna, Sean Dyche. Han hade det som sagt kämpigt med sitt The Clarets förra säsongen och truppen ser något begränsad ut, inga direkt imponerande nyförvärv men heller inga tunga spelartapp borgar för en placering i de nedre regionerna.

Jag håller Southampton snäppet högre men trots detta streckas Burnley som favoriter i skrivande stund. Finns tvåan till under 35 procent är det en väldigt spännande spik i jakten på de stora pengarna.

4. Crystal Palace - Everton - 2
Ett lag som storsatsat de senaste säsongerna men inte riktigt fått utdelning är Everton. Kanske är det dags att utmana de sex topplagen på allvar denna säsong för truppen ser makalöst fin ut.

Viktiga pjäser som André Gomes, Richarlison och Gylfi Sigurdsson är alla kvar i truppen medan flertalet spännande nyförvärv gjorts. Djibril Sidibé lånas in från Monaco, Fabian Delph ansluter från Manchester City, vassa innermittfältaren Jean-Philippe Gbamin är ny från Mainz och framförallt tillkommer superlöftet Moise Kean från Juventus. Kan Marco Silva få bitarna på plats kan det bli en väldigt trevlig säsong på Goodison Park.

Crystal Palace blandade och gav i fjol. Då var hemmaspelet på Selhurst Park den stora akilleshälen för Roy Hodgsons manskap, endast 20 av lagets 49 poäng plockades inför sina högljudda fans. Wilfried Zaha ser av allt att döma ut att bli kvar men däremot har Aaron Wan-Bissaka lämnat för Manchester United. Truppen är tillräckligt bra för en mittenplacering men en position på den övre halvan lär det inte bli för “Örnarna”.

Kupongen ser väldigt svårlöst ut och då väljer jag att ge Everton allt förtroende, åtminstone så länge tvåan inte överstiger 50 procent. Hittar The Toffees rätt redan i den inledande omgången ska de trots allt vara klassen för bra för Crystal Palace.

8. Djurgården - Sirius - 1
Här hemma rullar Allsvenskan vidare och det är dags för den 19:e omgången. Djurgården har gått som tåget under en längre tid och är välförtjänta serieledare med tolv återstående matcher. Senast orsakade “Blåränderna” Elfsborgs första hemmaförlust för säsongen när de vann med 1-0 i Borås, stockholmarnas tredje raka seger och tionde match i följd utan förlust.

Under lördagen väntar en speciell match för Djurgårdens succétränare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. De kamperade nämligen ihop i Sirius mellan åren 2012-2018. Superkoll på motståndarna här således och DIF har också haft lätt mot Uppsalalaget. I juni togs en komfortabel 2-0-seger på Studenternas och båda mötena i fjol slutade också med seger för “Järnkaminerna”.

Sirius har tagit några skrällartade poäng här och var, men det skulle förvåna oerhört om de räcker till på Tele2 Arena över 90 minuter. Insatsen i 1-4-förlusten mot Häcken senast var direkt svag och ett oerhört stabilt Djurgården ska inte ha några problem att manövrera ut de blåsvarta. Runt 80 procent på ettan är i högsta laget men jag spikar likväl hemmalaget.

Skrällarna

1. Tottenham - Aston Villa - 1X2
Klassiska Aston Villa är äntligen tillbaka i Premier League efter att ha huserat i The Championship tre säsonger. I julas tydde också allt på att fallet skulle bli så ytterligare en säsong. Efter en magisk vår norpade dock Birmingham-klubben en playoff-plats som de sedermera utnyttjade efter vinst på Wembley mot Derby.

Man kan inte beskylla Villa för att inte ha satsat i sin återkomst. En bra bit över en miljard kronor har lagts på nyförvärv där Wesley från Club Brügge är det största namnet. Viktigast av allt var dock att kulturbäraren Jack Grealish stannar i klubben. Tränare Dean Smith har en lurig uppgift framför sig men förutsättningarna finns definitivt för en framskjuten placering om han får ihop alla spelare till en enhet.

Hos Champions League-finalisten Tottenham har inte speciellt mycket hänt - till i torsdags. Då hämtades både Ryan Sessegnon och Giovani Lo Celso in. Därmed spetsas truppen ytterligare efter att Tanguy Ndombélé tidigare handplockats från Lyon. En spelare som lämnat är dock Kieran Trippier.

Det finns ändå en hel del som bekymrar Mauricio Pochettino inför denna premiär. Dele Alli lär inte komma till spel på grund av skada. Dessutom är både Heung-Min Son och Juan Foyth avstängda efter utvisningar i slutet av förra säsongen. Inget optimalt truppläge således även om en stark elva naturligtvis kan ställas på benen.

Ettan ser ut att landa omkring 80 procent och det är i mitt tycke för mycket. Tottenham har förvisso övertygat under försäsongen men Aston Villa är ett lag jag ändå vill varna för. Här har gästerna ingenting att förlora och nykomlingar tenderar att skrälla de inledande omgångarna. Jag plockar med samtliga tecken redan på mindre system och håller en tumme för “Lejonen” från Birmingham.

6. Middlesbrough - Brentford - X2
I The Championship ställs två klubbar mot varandra som knappast var nöjda över sina premiärer. Middlesbrough fick 3-3 borta mot nykomlingen Luton men där såg de rödvita allt annat än stabila ut. Tony Pulis destruktiva, men oftast effektiva, fotboll har bytts ut på tränarbänken mot Jonathan Woodgate. Något som minst sagt syntes i premiären.

Brentford hade det också kämpigt när Birmingham gästade Griffin Park. Trots total dominans från Londonlaget slutade det med en svidande 0-1-förlust. Med det sagt var det inget fel på prestationen och utifrån matchbilden vinner “Bina” den tillställningen nio av tio gånger.

Truppen Thomas Frank förfogar över ser väldigt spännande ut. Skyttekungen Neal Maupay har förvisso lämnat för spel i Brighton men Bryan Mbeumo, Pontus Jansson och Mathias Jensen är alla vassa nyförvärv. Ollie Watkins och Saïd Benrahma är även de två spelare att hålla ögonen på.

Gästerna från London vann detta möte i fjol och här ska de ha stora möjligheter att upprepa bedriften. Middlesbrough är inte alls så märkvärdiga som det svenska folket vill få det till utan detta är på pappret en jämn match. Då är det läge att skippa den kraftigt överstreckade ettan, åtminstone på mindre system.

Kort om övriga matcher

2. Bournemouth - Sheffield United - 1
Vitality Stadium slår upp portarna för en ny Premier League-säsong. Bournemouth har på allvar etablerat sig i det engelska finrummet och lär inte ha några problem att lösa kontraktet även denna säsong. Här ska de ha goda möjligheter att inleda med en trepoängare när nykomlingarna Sheffield United gästar. Bortalaget har rustat men kommer av allt att döma få kriga i botten av PL. Trolig etta på sydkusten.

5. Watford - Brighton - 1X
Graham Potter har en tuff säsong framför sig med Brighton. “Fiskmåsarna” har förvisso värvat en del men truppen ser likväl inte speciellt märkvärdig ut. Här ställs de mot en av fjolårssäsongens stora överraskningar, Watford. “Bålgetingarna” har fått behålla grundstommen och är i grunden ett bättre lag än Brighton. I denna premiär blir dock ettan på tok för högt streckad för att stå ensam. Krysset måste med omgående.

7. GIF Sundsvall - Östersund - X2
Norrländskt derby och ett mycket viktigt sådant. Dessa lag har nämligen haft det kämpigt på slutet, framförallt Sundsvall som efter tolv raka matcher utan seger är jumbo i Allsvenskan. Spelarflykt råder och spelmässigt ser det väldigt torftigt ut hos hemmalaget. Här blir det maximalt en pinne för “Giffarna”.

9. Birmingham - Bristol City - X2
Det var Birmingham som vann premiären av dessa lag när de skrällde borta mot Brentford. Den segern var dock något av ett rån och jag blir förvånad om värdarna inte komma hålla till i botten under säsongen. Bristol City ska vara snäppet vassare och vann här på St Andrew’s i fjol. Att skippa ettan är ett fint drag.

10. Fulham - Blackburn - 1
Tung start på säsongen för båda dessa klubbar som föll mot bottentippade nykomlingar. Nu är Fulham dock tillbaka på Craven Cottage och där är Londonlaget normalt väldigt vassa. Blackburn hade stora problem på resande fot i fjol och bör inte kunna mäta sig med det mer namnkunniga motståndet.

11. Derby - Swansea - 1
Phillip Cocu har tagit över som huvudtränare i Derby efter Frank Lampard. Han fick en lysande start när “Baggarna” segrade med 2-1 borta mot Huddersfield efter två snygga mål av Tom Lawrence. Hemmaplan nu mot ett Swansea som vände underläge till seger mot Hull i premiären. Här blir det dock tufft för walesarna. Utgå från ettan och bygg på med krysset om stålarna räcker till.

12. QPR - Huddersfield - 2
QPR fick en smakstart på säsongen när Stoke besegrades på bortaplan. För stora växlar ska dock inte dras av den trepoängaren, rent truppmässigt ser Londonlaget högst begränsat ut. Fjolårets Premier League-lag, Huddersfield, föll snöpligt mot Derby men bör vara ett topplag i denna serie. Här finns det alldeles för bra värde att hämta tvåan för att inte utgå där.

13. Hull - Reading - X2
Reading har stått för två spännande nyförvärv den senaste veckan. George Puscas, som gjorde succé i U21-EM, är ny från Inter och Lucas Joao är ytterligare en förstärkning från Sheffield Wednesday. Kanske kan dessa spelare få de blåvita att lyfta. Mot ett inte alltför märkvärdigt Hull ska de åtminstone ha bra chans att ta säsongens första poäng. Jag utgår från skrällen men denna match mår bäst av samtliga tecken.

Systemförslag

Stryktipset 10/896 rader576 rader2592 rader
1. Tottenham - Aston Villa1X21X21X2
2. Bournemouth - Sheffield United111X
3. Burnley - Southampton222
4. Crystal Palace - Everton222
5. Watford - Brighton1X1X1X
6. Middlesbrough - BrentfordX2X21X2
7. GIF Sundsvall - ÖstersundX2X2X2
8. Djurgården - Sirius111
9. Birmingham - Bristol CityX2X2X2
10. Fulham - Blackburn111
11. Derby - Swansea11X1X
12. QPR - Huddersfield2X21X2
13. Hull - ReadingX21X21X2

Spela Stryktipset

/ Henrik Johansson