Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Spela på e-sport

E-sport, eller elektronisk sport, är samlingsnamnet för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler. Tävlingarna/matcherna spelas via internet, lokala nätverk och LAN-partyn. Spelare kan även samsas vid samma konsol. Begreppet e-sport föddes i Sydkorea i slutet av 1990-talet och är i dag ett vedertaget begrepp i hela världen.
Spela på E-sport på Oddset


Inom e-sporten går det att tävla i en mängd olika genrer. De allra största listas nedan:

  • ARTS (Action Real-Time Strategy)
  • MOBA (Multiplayer Online Battle Arena)
  • FPS (First-person Shooter)
  • Sport och fighting

Bland de mest populära spelen inom e-sport märks bland andra:

  • League of Legends (LoL)
  • Dota 2
  • Counterstrike: Global Offensive (CS: GO)
  • World of Warcraft (WoW)
  • FIFA.

Det tävlas i olika format i dessa spel, dels i nationella/regionala ligor men även i tävlingar och världsomfattande mästerskap.

Spela på E-sport på Oddset

Vad är League of Legends?

League of Legends, som ofta förkortas LoL, ingår i genren MOBA och släpptes 2009. Det är ett lagbaserat spel där det övergripande målet är att förstöra motståndarnas bas. Oftast har varje lag fem spelare, och en match tar vanligtvis mellan 15 och 45 minuter att spela.  

I League of Legends finns det totalt nio olika ligor: Iron, Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond, Master, Grandmaster och Challenger. I varje liga finns det i sin tur fyra olika divisioner - förutom i de tre högsta ligorna som bara har en division.

Vad är Dota 2?

Dota 2 är en fortsättning på DotA (Defense of the Ancients), ett spel som släpptes 2003. Dota 2 ingår, precis som League of Legends, i genren MOBA och hade sin premiär 2013. Även detta spel är lagbaserat med fem spelare, så kallade hjältar, i varje lag. Målet är att tillsammans eliminera motståndarnas bas.

Det finns många olika ligor på olika nivåer i Dota 2, som är det spel som hittills haft de största prissummorna inom e-sport. Den allra största enskilda turneringen är The International som avgörs i Seattle varje år. Svenska laget Alliance vann The International 2013 och de fem spelarna fick då dela på motsvarande nio miljoner kronor i prispengar. Sedan dess har prissumman ökat betydligt i turneringen.

Vad är CS: GO?

Counterstrike: Global Offensive, eller CS: GO, är det fjärde spelet i Counterstrike-serien. CS: GO släpptes 2012 och tillhör FPS-genren. Tävlandet sker i lag med fem spelare, där det ena laget är "terrorister" och det andra laget är "anti-terrorister". Lagen har varsitt mål som ska fullgöras samtidigt som motståndarna ska elimineras.

Det finns stora proffsligor i CS:GO - ESL Pro League - i Asien, Europa, Nordamerika, Sydamerika och Oceanien. Svenska lagen Fnatic, Ninjas in Pyjamas och Dignitas är alla etablerade i världstoppen och haft stora framgångar.

Spela på E-sport på Oddset