Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kalmar FF 2024

Kalmar FF har tre riktigt fina säsonger bakom sig i svensk fotbolls finrum. Mycket imponerande av smålänningarna! Vad kan KFF göra 2024?
Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

Bild på en fotboll och en supporterhalsduk med allsvenska laget Kalmars färger

Fakta om Kalmar FF

Smeknamn: KFF, Röda Bröder
Grundad: 1910
Hemmaarena: Guldfågeln Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Henrik Jensen

Efter att ha varit ett jojo-lag mellan Division 1/Superettan och Allsvenskan så lyckades Kalmar med sin tredje kvalificering till Allsvenskan (2003) på några få år äntligen skapa en kontinuitet som gjorde klubben stabil i den högsta serien. Tränare Nanne Bergstrand ihop med en större brassesatsning (Dedé Anderson, Fabio Augusto, César Santin) lade grunden för ett par riktigt fina fotbollsår i Kalmar. “Storhetstiden” kröntes genom klubbens enda SM-guld 2008 där lagkapten Henrik Rydström, med de tighta shortsen, fick lyfta bucklan. Därutöver har Kalmar FF vunnit Svenska Cupen tre gånger och Supercupen en gång. 

Efter att ha kört fast med kanelbulls-vurmaren Nanne genomgick smålänningarna en ordentlig förvandling under Henrik Rydström 2021. Mannen med den spegelblanka hjässan fick KFF att spela bollen längs backen och på samma väg fortsatte det 2022. Sedan 2023 återfinns dock Rydström i Malmö FF men Henrik Jensen fortsatte på inslagen väg och lotsade smålänningarna till en stark sjätteplats under sin första säsong på Guldfågeln.

Spelare i Kalmar FF

Henrik Jensen hade en lyckad första säsong som boss i Kalmar FF. Dansken hade stor nytta av leveransen från sin landsman Mileta Rajovic som sedermera såldes till England under sommaren. Under vintern har KFF försvagats ytterligare när Henrik Rydström lagt rabarber på stjärnmålvakten Ricardo Friedrich samtidigt som spjutspetsen Deniz Hümmet stuckit till Djurgården. Å andra sidan har smålänningarna fått in starka ersättare i form av keepern Samuel Brolin samt centern Dino Islamovic. En nyckel framöver är att underbarnet Carl Gustafsson slipper de skador som saboterade fjolåret.

Lars Saetra

Född: 1991-07-24
Land: Norge
Position: Försvarare

Kalmars långa och stabila mittback Lars Saetra debuterade redan 2009 i den norska ligan för Strömsgodset och 2013 var han med och vann Eliteserien, då Tippeligan. Drammen-sonen tillhörde Godset fram till 2014 då Hammarby värvade baggen. Saetra var med och spelade upp Bajen från Superettan och under Nanne Bergstrands styre växte Lars fram till en nyckelspelare i den grönvita tröjan. Baggen testade sedan lyckan i Kina, dock utan framgång. Efter det misslyckade äventyret i Fjärran Östern blev det tillbaka till Strömsgodset och Tromsö innan Kalmar lyckades få till en övergång inför säsongen 2021. Saetra har varit tokgiven i smålänningarnas mittlås, faktum är att han medverkade i samtliga allsvenska matcher i fjol, utom en då han var avstängd. Larsa kommer även att vara en viktig byggsten 2024.

Robert Gojani

Född: 1992-10-19
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Det är inte många killar från Kalix som är fotbollsproffs men Robert Gojani håller i den norrbottniska fanan. Under större delen av karriären är det på småländsk mark som 31-åringen spenderat sin tid, i huvudsak hos Jönköpings Södra. I Smålands Jerusalem var Gojani bofast på det mobila mittfältet när Jimmy Thelin förde upp de grönklädda i finrummet. Thelins ögonsten följde med sin läromästare till Knalleland där Gojani gjorde 3,5 år hos IF Elfsborg. Efter ett och ett halvt år i danska Silkeborg kom Robert tillbaka till småländskt territorium, denna gång i landskapets östra del i rödvit skrud. 23 matcher blev det med Kalmar FF under 2023, kontraktet sträcker sig till och med säsongen 2025.

Romarinho

Född: 1985-08-10
Land: Brasilien
Position: Mittfältare

Romario Pereira Sipiao, eller bara Romarinho, är en i raden av framgångsrika brasilianska fotbollsspelare i Kalmar, i fotspåren av Ari Da Silva, Fabio Augusto och Cesar Santin. 38-åringen gör faktiskt sin 16:e säsong i Allsvenskan 2024. Mittfältaren kom till svensk fotboll och GAIS 2009 och stannade i göteborgsklubben tills de åkte ner i Superettan 2012. Då gick flyttlasset till Kalmar FF istället. I staden vid Ölandsbrons mynning har Romarinho varit en nyckelspelare och finns i stort sett alltid med på planen. I fjol figurerade den centrala fältaren i alla 30 seriematcher. Målskyttet har avtagit med åren, men detta är fortfarande en oerhört viktig kugge i Kalmars lagmaskineri.

Simon Skrabb

Född: 1995-01-19
Land: Finland
Position: Mittfältare/Anfallare

Simon Skrabb är kanske allra mest känd för sitt spektakulära skorpionmål i Åtvidabergs-tröjan 2015. Från en fotbollsfostran hemma i Jakobstads och FC Jaro bar det av till just den ovannämnda kultklubben, men det var i ett annat östgötsk lag som “Skrabben” uträttade mest. I IFK Norrköpings dress mäktade han med 14 pytsar och elva assist på tre säsonger. Det tog honom hela vägen till en mindre lyckad sejour i Brescia, innan han inför fjolåret valde tryggheten i Kalmar FF. Skrabb är oändligt laglojal, användbar i många olika positioner och kompenserar för den snabbhet och styrka som möjligen gått förlorad i och med de stora skadebekymren med en smartness som lyfter hela laget. Den gode finländaren har inte gjort sig känd som någon vass poängspelare men 2023 exploderade produktionen. 9+8 innebar att ingen annan bidrog till måleri på ett lika brett sätt i Kalmar. Det är låga odds på att han blir en offensiv nyckelspelare även 2024. 

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset