Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kalmar FF

Läs mer om Kalmar FF - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Grundad: 1910
Hemmaarena: Guldfågeln Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Nanne Bergstrand (ny)

Efter att ha varit ett jojo-lag mellan Division 1/Superettan och Allsvenskan så lyckades Kalmar med sin tredje kvalificering till Allsvenskan (2003) på några få år äntligen skapa en kontinuitet som gjorde klubben stabil i den högsta serien. Tränare Nanne Bergstrand ihop med en större brassesatsning (Dedé Anderson, Fabio Augusto, César Santin) lade grunden för ett par riktigt fina fotbollsår i Kalmar. “Storhetstiden” kröntes genom klubbens enda SM-guld 2008 där lagkapten Henrik Rydström, med de tighta shortsen, fick lyfta bucklan. Därutöver har Kalmar FF vunnit Svenska Cupen tre gånger och Supercupen en gång. Fjolårssäsongen var ett rejält fiasko där till slut smålänningarna kvalade sig kvar i Allsvenskan. Mycket talar för att det återigen kan bli en tuff säsong för KFF. Oddsen på att de åker ur är nämligen inte speciellt höga.

Spela på Kalmar i Allsvenskan på Oddset.
Läs mer om lagen i Allsvenskan.

Tongivande spelare

Viktor Elm

Född: 1985-11-13
Land: Sverige
Position: Försvarare

Mellanbrorsan Elm har hunnit bli 34 år gammal och är lagkapten i Kalmar FF. Han har på äldre dar flyttat ner i mittförsvaret och varit ett givet inslag i KFF:s startelva. Viktor Elm missar inte speciellt mycket matcher och under 2019 deltog han i 26 av Kalmars 32 fajter. Han har varit en nyckelspelare för de rödvita smålänningarna hela sin karriär och varit med och vunnit två av de fyra stora titlar som klubben tagit. Därför var det en ovan situation för den nickstarka försvararen att vara med i bottenstriden av Allsvenskan. KFF klarade sig till slut kvar i serien efter ett nervigt kvalspel mot Brage. Ska smålänningarna ha chans att göra bättre ifrån sig 2020 är det ett måste att Viktor Elm styr upp försvaret. Dessutom är oddsen små att att den 192 centimeter långa försvararen skallar in ett par bollar framåt.

Romarinho

Född: 1985-08-10
Land: Brasilien
Position: Mittfältare

Romario Pereira Sipiao, eller bara Romarinho, är en i raden av framgångsrika brasilianska fotbollsspelare i Kalmar, i fotspåren av Ari Da Silva, Fabio Augusto och Cesar Santin. 34-åringen gör faktiskt sin tolfte säsong i Allsvenskan 2020. Mittfältaren kom till svensk fotboll och GAIS 2009 och stannade i göteborgsklubben tills de åkte ner i Superettan 2012. Då gick flyttlasset till Kalmar FF istället. I staden vid Ölandsbrons mynning har Romarinho varit en nyckelspelare och har på senare år även börjat göra lite mål. De fyra senaste säsongerna har nämligen hela 24 strutar producerats av veteranen. Romarinho har inför säsongen 2020 mäktat med över 200 matcher i den rödvita dressen. Inför säsongen 2019 tecknade dessutom brassen ett nytt kontrakt på 4,5 år. Räkna därför med sambatakter ett bra tag framöver på Guldfågeln Arena.  

Svante Ingelsson

Född: 1998-06-14
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Svante Ingelsson är ett perfekt exempel på hur Kalmar FF vill jobba. Han började spela fotboll som liten grabb i IFK Berga, en liten kvartersklubb i Kalmar, där han fick göra debut i Division 3 redan som 13-åring. Givetvis gjorde det att områdets storklubb KFF fick upp ögonen för supertalangen. Året efter tog han klivet över till de rödklädda och redan som 17-åring gjorde Ingelsson sitt första framträdande i Allsvenskan. Det blev bara ett par säsonger för smålänningarna innan större klubbar kom och ryckte i mittfältaren och sommaren 2017 värvades han av italienska Serie A. Där har talangen haft svårt att ta plats och det hade han även i Serie B-klubben Pescara som Ingelsson lånades ut till. Nu har istället Kalmar lånat tillbaka sin gamla guldklimp fram till sommaren och räkna med att den U21-landslagsmeriterade fältaren kommer göra allt för att kickstarta igång sin karriär igen. Kommer Svante Ingelsson till sin rätt kan det vara en av seriens allra största attraktioner under våren. Kapaciteten finns där.

Nils Fröling

Född: 2000-04-20
Land: Sverige
Position: Anfallare

Nils Fröling är en spelare som Kalmar FF hoppas mycket på ska blomma ut under säsongen. Den löpstarke anfallaren är faktiskt bara tonåring när säsongen börjar, även om det känns som han varit med längre än så. Som 17-åring spelade han för Åtvidaberg i Superettan men valde att lämna klubben när östgötarna trillade ur andradivisionen. Då plockades han upp av KFF där det första säsongen blev 14 matcher och två mål, bland annat den enda baljan i matchen mot Sirius som var Frölings första fajt från start i Allsvenskan. 2019 tog tonåringen steget fullt ut till att vara en stabil allsvensk lirare genom att spela samtliga 30 matcher i serien och dunka in sex mål. Nu hoppas smålänningarna mycket på att Fröling ska utvecklas ännu mer och kanske till och med kunna utmana om segern i skytteligan. Det hade varit en skräll modell större, men omöjligt är det inte.

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.