Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kan KFF följa upp succén?

Kalmar FF gjorde en mycket stark säsong under 2022 som slutade med en överraskande fjärdeplats. Succétränaren Henrik Rydström har nu lämnat KFF. Kan laget knipa en plats på övre halvan igen?
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Kalmar FF - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om Kalmar FF

Smeknamn: KFF, Röda Bröder
Grundad: 1910
Hemmaarena: Guldfågeln Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Henrik Jensen

Efter att ha varit ett jojo-lag mellan Division 1/Superettan och Allsvenskan så lyckades Kalmar med sin tredje kvalificering till Allsvenskan (2003) på några få år äntligen skapa en kontinuitet som gjorde klubben stabil i den högsta serien. Tränare Nanne Bergstrand ihop med en större brassesatsning (Dedé Anderson, Fabio Augusto, César Santin) lade grunden för ett par riktigt fina fotbollsår i Kalmar. “Storhetstiden” kröntes genom klubbens enda SM-guld 2008 där lagkapten Henrik Rydström, med de tighta shortsen, fick lyfta bucklan. Därutöver har Kalmar FF vunnit Svenska Cupen tre gånger och Supercupen en gång. Efter att ha kört fast med kanelbulls-vurmaren Nanne genomgick smålänningarna en ordentlig förvandling under Henrik Rydström 2021. Mannen med den spegelblanka hjässan fick KFF att spela bollen längs backen och på samma väg fortsatte det 2022. Inför 2023 återfinns dock Rydström i Malmö FF och det ska bli spännande att se om Henrik Jensen kan fortsätta på Rydströms inslagna väg. 

Spelare i Kalmar FF

Henrik Rydström gjorde underverk med en i grunden ganska begränsad trupp och när målkungen Oliver Berg nu flyttat vidare är det svårt att se vem som ska göra målen. Ska smålänningarna ha chans att nå den övre halvan måste mittbacken Lars Saetra och den mycket duktige keepern Ricardo spela på topp.

Ricardo Friedrich

Född: 1993-02-18
Land: Brasilien
Position: Målvakt

Lucas “Vägg” Johansson flyttade till Vejle inför 2022 och in kom istället Ricardo Henrique Shuck Friedrich. Brassen inledde sin karriär i Internacional, men som av en händelse hamnade burväktaren år 2015 i RoPS i Finland. Efter att jultomten till sportchef skickat iväg Ricardo på lån i två säsonger till Santa Claus skrev förstaslipsen på för Bodö/Glimt 2017. Resten är historia. Keepern var med på B/G:s häftiga resa i två år innan Ankaragücü lyfte på luren inför säsongen 2020/21. Efter något år där tappade Ricardo förstaplatsen i sin turkiska fotbollsklubb vilket ledde till att Kalmar FF nappade förra vintern. Det gjorde KFF rätt i för 30-åringen var makalöst bra under hela 2022 och varvade mjuka fötter med några riktiga idioträddningar. Ricardo är nu given i Kalmars mål och ska ses som en av seriens allra bästa målvakter.

Lars Saetra

Född: 1991-07-24
Land: Norge
Position: Försvarare

Kalmars långa och stabila mittback Lars Saetra debuterade redan 2009 i den norska ligan för Strömsgodset och 2013 var han med och vann Eliteserien, då Tippeligan. Drammen-sonen tillhörde Godset fram till 2014 då Hammarby värvade baggen. Saetra var med och spelade upp Bajen från Superettan och under Nanne Bergstrands styre växte Lars fram till en nyckelspelare i den grönvita tröjan. Baggen testade sedan lyckan i Kina, dock utan framgång. Efter det misslyckade äventyret i Fjärran Östern blev det tillbaka till Strömsgodset och Tromsö innan Kalmar lyckades få till en övergång inför säsongen 2021. Saetra har varit tokgiven i smålänningarnas mittlås, faktum är att han medverkade i samtliga 30 allsvenska matcher i fjol. Larsa kommer även att vara en viktig byggsten 2023.

Robert Gojani

Född: 1992-10-19
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Det är inte många killar från Kalix som är fotbollsproffs men Robert Gojani håller i den norrbottniska fanan. Under större delen av karriären är det på småländsk mark som 30-åringen spenderat sin tid, i huvudsak hos Jönköpings Södra. I Smålands Jerusalem var Gojani bofast på det mobila mittfältet när Jimmy Thelin förde upp de grönklädda i finrummet. Thelins ögonsten följde med sin läromästare till Knalleland där Gojani gjorde 3,5 år hos IF Elfsborg. Efter ett och ett halvt år i danska Silkeborg är Robert tillbaka på småländskt territorium, denna gång i landskapets östra del i rödvit skrud. Kontraktet med Kalmar FF sträcker sig till och med säsongen 2025.

Romarinho

Född: 1985-08-10
Land: Brasilien
Position: Mittfältare

Romario Pereira Sipiao, eller bara Romarinho, är en i raden av framgångsrika brasilianska fotbollsspelare i Kalmar, i fotspåren av Ari Da Silva, Fabio Augusto och Cesar Santin. 37-åringen gör faktiskt sin 15:e säsong i Allsvenskan 2023. Mittfältaren kom till svensk fotboll och GAIS 2009 och stannade i göteborgsklubben tills de åkte ner i Superettan 2012. Då gick flyttlasset till Kalmar FF istället. I staden vid Ölandsbrons mynning har Romarinho varit en nyckelspelare och finns i stort sett alltid med på planen. I fjol figurerade den centrala fältaren i alla 30 seriematcher. Målskyttet har avtagit med åren, men detta är fortfarande en oerhört viktig kugge i Kalmars lagmaskineri.

Simon Skrabb

Född: 1995-01-19
Land: Finland
Position: Mittfältare/Anfallare

Simon Skrabb är kanske allra mest känd för sitt spektakulära skorpionmål i Åtvidabergs-tröjan 2015. Från en fotbollsfostran hemma i Jakobstad och FC Jaro bar det av till just den ovannämnda kultklubben, men det var i ett annat östgötsk lag som “Skrabben” uträttade mest. I IFK Norrköpings dress mäktade han med 14 pytsar och elva assist på tre säsonger. Det tog honom hela vägen till en mindre lyckad sejour i Brescia, innan han inför fjolåret valde tryggheten i Kalmar FF. Skrabb är oändligt laglojal, användbar i många olika positioner och kompenserar för den snabbhet och styrka som möjligen gått förlorad i och med de stora skadebekymren med en smartness som lyfter hela laget. Inte Allsvenskans vassaste poängspelare, men oj så nyttig han är, den gode finländaren.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset