Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Efter att ha varit ett jojo-lag mellan Division 1/Superettan och Allsvenskan lyckades Kalmar med sin tredje kvalificering till Allsvenskan (2003) på några få år äntligen skapa en kontinuitet som gjort klubben stabil i den högsta serien.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Kalmar FF - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om KFF

Grundad: 1910
Hemmaarena: Guldfågeln Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Henrik Rydström

Tränare Nanne Bergstrand ihop med en större brassesatsning (Dedé Anderson, Fabio Augusto, César Santin) lade grunden för ett par riktigt fina fotbollsår i Kalmar. “Storhetstiden” kröntes genom klubbens enda SM-guld 2008 där lagkapten Henrik Rydström, med de tighta shortsen, fick lyfta bucklan. Därutöver har Kalmar FF vunnit Svenska Cupen tre gånger och Supercupen en gång. Efter att ha kört fast med kanelbulls-vurmaren Nanne genomgick smålänningarna en ordentlig förvandling under Henrik Rydström i fjol. Mannen med den spegelblanka hjässan fick KFF att spela bollen längs backen och det ska bli ruskigt spännande att se vad Kenka Rydis och hans pågar kan åstadkomma under 2022. Den vågade och vilde kan gott testa en tv-peng på att KFF når topp 3 till saftigt odds. Höjden för bedriften finns med Rydström vid rodret.  

Aktuella fotbollskuponger

Kalmar FF – trupp

Det blåste medvind i sydöstra Småland i fjol. Fortsätter det så även under 2022? Ett urval av spelarna i Kalmars trupp nedan.

Ricardo 

Född: 1993-02-18

Land: Brasilien

Position: Målvakt

Kalmar FF gjorde som bekant en succéartad säsong i fjol och inför den kommande började smålänningarna systematiskt när det gäller nyförvärv. Lucas “Vägg” Johansson flyttade till Vejle och in kom istället Ricardo Henrique Shuck Friedrich. Brassen inledde sin karriär i Internacional, men som av en händelse hamnade burväktaren år 2015 i RoPS i Finland. Efter att jultomten till sportchef skickat iväg Ricardo på lån i två säsonger till Santa Claus skrev förstaslipsen på för Bodö/Glimt 2017. Resten är historia. Keepern var med på B/G:s häftiga resa i två år innan Ankaragücü lyfte på luren inför säsongen 2020/21. I fjol tappade Ricardo förstaplatsen i sin turkiska fotbollsklubb vilket ledde till att Kalmar FF nappade i vintras. 29-åringen släppte bara in ett mål i gruppspelet av Svenska Cupen och spås bli en viktig pusselbit i KFF:s jakt på nya framgångar. 

Romarinho 

Född: 1985-08-10

Land: Brasilien

Position: Mittfältare

Romario Pereira Sipiao, eller bara Romarinho, är en i raden av framgångsrika brasilianska fotbollsspelare i Kalmar, i fotspåren av Ari Da Silva, Fabio Augusto och Cesar Santin. 36-åringen gör faktiskt sin 14:e säsong i Allsvenskan 2022. Mittfältaren kom till svensk fotboll och GAIS 2009 och stannade i göteborgsklubben tills de åkte ner i Superettan 2012. Då gick flyttlasset till Kalmar FF istället. I staden vid Ölandsbrons mynning har Romarinho varit en nyckelspelare och har på senare år även börjat göra lite mål. De sex senaste säsongerna har nämligen hela 30 strutar producerats av veteranen. Inför säsongen 2019 tecknade brassen ett nytt kontrakt på fyra år. Räkna därför med sambatakter ytterligare några år framöver från en av lirarna som utmärkte sig allra mest under Henrik Rydström i fjol.

Kevin Jensen 

Född: 2001-06-15

Land: Sverige

Position: Anfallare

Född och uppvuxen i Tågarp tog Kevin Jensen sina första stapplande fotbollssteg i Billeberga GIF, en förening som bedriver sin verksamhet i de lägre skånska serierna. Redan som tolvåring blev Jensen uppsnappad av Landskrona BoIS där han fick A-lagsdebutera vid blott 15 års ålder. Debuten gick som på räls då anfallaren pangade in två baljor mot Helsingborg Östra IF i DM, något som senare fick ledningen att agera. Knappt torr bakom öronen kritade Kevin på ett treårskontrakt med BoIS där det ordentliga genombrottet kom i Superettan i fjol. Med sin frejdiga spelstil nådde den irrationella 20-åringen upp i tvåsiffrigt antal personliga poäng vilket fick toppklubbar i Allsvenskan att få upp ögonen. Efter många rykten valde till slut Jensen att sälla sig till Henrik Rydström och Kalmar FF. Smålänningarna har därmed lagt vantarna på en kolossalt spännande talang. Fart, teknik och ett snabbt tillslag med båda fötterna är egenskaper som utmärker den svenska fotbollsspelaren. 

Oliver Berg 

Född: 1993-08-28

Land: Norge

Position: Anfallare/Mittfältare

Ibland står alla stjärnor helt rätt och en spelare får allt att fungera i en klubb. Så har fallet varit för Oliver Berg. Han var ingen stor målskytt under sina år i Odd. Där blev det faktiskt bara en fullträff på 67 omgångar. Inte gick det speciellt mycket bättre i halvåret i Dalkurd där Berg noterades för en balja på 13 matcher. Resan gick vidare till GIF Sundsvall där Oliver stod för två mål på 36 ligamatcher under de första ett och ett halvt åren. 2020 fick norrmannen däremot saker och ting att lossna och nio mål samt sex assist var ett helt okej facit i Superettan. Kalmar FF hämtade därför in Oliver och under Henrik Rydströms vingar har han blommat ut ordentligt. Rydströms spelfilosofi bygger på ett stort bollinnehav, men det krävs att det finns någon som kan sätta punkt för anfallen och den rollen har Berg tagit. Tolv mål och fem framspelningar blev det under 2021, något som gjorde att han utnämndes till Smålands bästa fotbollsspelare det året. Med ytterligare några månader tillsammans med Rydström kommer den offensiva fotbollsspelaren bara bli bättre och kan han ta ytterligare ett steg i sin utveckling blir KFF att räkna med under 2022.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset