Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Ecuador har haft ett starkt 2000-tal! Detta är fjärde gången landet kvalificerat sig för VM på de senaste sex försöken, och detta i den tuffa sydamerikanska konkurrensen. 
Spela på Fotbolls-VM 2022 på Oddset

Ecuadors flagga på en fotboll framför ett mål i Fotbolls-VM 2022

Fakta om Ecuadors landslag

Förbundskapten: Gustavo Alfaro
Meriter: -
Antal VM: 3 st
Smeknamn: La Tri (De tre)

Ecuador har spelat tre stycken världsmästerskap genom historien och allra bäst gick det 2006 när sydamerikanerna tog sig förbi gruppstadiet. Anförda av Enner Valencia har Ecuador nu en jättechans att göra om den bedriften. Gruppen är definitivt inte en av de svåraste och att Ecuador kom fyra i den det sydamerikanska kvalet visar på vilken kvalité som finns i truppen. Det finns en liten risk att Ecuador kastas ut ut mästerskapet för att ha använt en spelare som inte var ecuadorian i det framgångsrika kvalet, men om de får resa till Qatar är detta ett landslag värt att hålla ögonen på!

Spelschema – när spelar Ecuador sina matcher?

SÖNDAG 20 NOVEMBER, 2022
17:00  Qatar - Ecuador 

FREDAG 25 NOVEMBER, 2022
17:00  Nederländerna - Ecuador

TISDAG 29 NOVEMBER, 2022
16:00  Ecuador - Senegal

Vilken grupp spelar Ecuador i?

Ecuador spelar i Grupp A med Qatar, Senegal och Nederländerna. Och det blir en nyckelmatch direkt för sydamerikanerna. Det lär krävas seger mot värdnationen Qatar för att chansen om slutspel ska leva.
 

Spela på Fotbolls-VM 2022 på Oddset

Tongivande spelare i Ecuador

Ecuador är en nation som tagit stora kliv de senaste åren och en stor anledning till detta är att flera av lirarna har hittat över till Europa. Estupinán och Caicedo lirar i Brighton, Plata i Valladolid och den stora härföraren Enner Valencia lirar till vardags i Fenerbahce. Spelare som kommer utmärka sig i Qatar.

Alexander Domínguez

Ålder: 35
Fotbollsklubb: LDU Quito
Position: Målvakt
Landskamper: 67
Landslagsmål: 0

Alexander Domínguez har spelat en av huvudrollerna i det ecuadorianska landslagets något otippade VM-kvalificering. Den rutinerade burväktaren har hunnit vara runt i Sydamerikas alla hörn i sin fotbollskarriär. Efter en kort sejour i colombianska Deportes Tolima tog han sitt pick och pack för att sluta cirkeln hemma i LDU Quito. Jätten Domínguez gör sitt andra VM-framträdande i Qatar, efter att ha medverkat i VM i Brasilien 2014 där han spikade igen målburen fullständigt mot självaste Frankrike. Nu får 35-åringen en nyckelroll i “La Tricolor”, både som sista utpost och som lagpappa. Kan han leda sitt lag till slutspel?

Pervis Estupiñán

Ålder: 24
Fotbollsklubb: Brighton
Position: Försvarare
Landskamper: 28
Landslagsmål: 3

Brightons excellenta scoutingavdelning hittade Pervis Estupiñan på Villareals avbytarbänk när Marc Cucurella lämnade för Chelsea. Den offensivt skicklige vänsterbacken har redan satt färg i Premier League, som ett lokomotiv fram och tillbaka på flanken med pricksäkra inlägg. I Ecuadors färger har 24-åringen tidigare spelat VM på både U17- och U20-nivå. Nu får han äntligen göra debut i senior-VM i Qatar efter att ha varit en av lagets mest tongivande spelare i CONMEBOL-kvalet. Kan den i startelvan självskrivne Estupiñan fixa den defensiva biffen och fortsätta hitta pannan på Enner Valencia kan succétåget fortsätta. Blinka inte när han ränner längst kanten, då kanske du missar honom!

Piero Hincapié

Ålder: 20
Fotbollsklubb: Bayer Leverkusen
Position: Försvarare
Landskamper: 21
Landslagsmål: 1

Piero Hincapié är Bayer Leverkusen och hela det ecuadorianska folkets lilla guldklimp. Flytten från hemlandet till Argentina blev en stor succé och sedan dagen då hans tyska klubb hostade upp knappa 70 miljoner svenska riksdaler har den stora talangen varit  i stort sett ordinarie. Större klubbar knackar nu på dörren och det ryktas om flytt till både London och Milano. I elva raka tävlingsmatcher har den moderna, bollspelande mittbacken varit gjuten i landslagets mittlås och bland annat en starkt bidragande faktor till 1-1-matcher mot både Argentina och Brasilien. Ynglingen är van att slängas in i hetluften direkt och det finns ingen risk för premiärnerver den 20:e november!

Jackson Porozo

Ålder: 22
Fotbollsklubb: Troyes
Position: Försvarare
Landskamper: 6
Landslagsmål: 0

Under majoriteten av kvalet var det Félix Torres som prenumererade på platsen bredvid Piero Hincapié, men i de senaste matcherna har tränaren Gustavo Alfaro använt sig av framtidsnamnet Jackson Porozo. Trots  hemmavist på Ligue 1:s nedre hälft har den gänglige mittbacken fått rejäl skjuts på sin fotbollskarriär efter flytten från portugisiska Boavista. Porozo omnämndes som en av de starkast lysande stjärnorna i det Ecuadorianska U20-landslag som vann regionalt 2019 men det är först nu som han ges chansen på riktigt.  Tveklöst ett oprövat kort att slänga in i en VM-premiär i Qatar, men fysiken och målfarligheten gör honom till en potentiell X-faktor, inte minst på fasta situationer.

Ángelo Preciado

Ålder: 24
Fotbollsklubb: Genk
Position: Försvarare
Landskamper: 25
Landslagsmål: 0

Ángelo Preciado har återtagit en ordinarie plats som ytter hos Genk samtidigt som den belgiska serieledaren har stormat fram under hösten. Nyligen hamnade den hetlevrade Preciado i blåsväder efter att ha måttat ett slag mot en motståndare. I Gustavo Alfaros formation används den versatile 24-åringen snarare som högerback, men går gärna på överlapp längs sidlinjen. Innan resan över Atlanten återfanns han i drömelvan i Ecuadorianska Serie A (2020) när hans Independiente del Valle knep silvermedaljen. Kan han hålla känslorna i schack i Qatar, eller får han åskåda VM från botbänken?

Moisés Caicedo

Ålder: 21
Fotbollsklubb: Brighton
Position: Mittfältare
Landskamper: 25
Landslagsmål: 2

Brightons nya stjärnskott tillika mittfältsdynamo Moisés Caicedo har slagit igenom med dunder och brak på den största scenen under säsongsupptakten i Premier League. Från att vara tongivande i Independiete del Valle packade han väskan för att bege sig till de brittiska öarna, men fick emellertid mellanlanda ett halvår i belgiska Beerschot. Passningsfoten och spelskickligheten kommer väl till pass när han dirigerar noterna i sitt fotbollslandslag. Ungtuppen har redan ögonen på sig från flera storklubbar och uppmärksamheten lär knappast minska vid en fin prestation i Qatar. Ecuadors öde vilar i Caicedos händer!

Carlos Gruezo

Ålder: 27
Fotbollsklubb: Augsburg
Position: Mittfältare
Landskamper: 45
Landslagsmål: 1

Carlos Gruezo håller ställningarna på Augsburgs defensiva mittfält och bidrar med välbehövlig balans till den offensiva backlinjen. Städgumman förtjänar mycket kredd för sina insatser i kvalspelet och är fortsatt en bjälke för förbundskaptenen att luta sig mot. Som lovande 19-åring kastades Gruezo in i hetluften redan i VM i Brasilien 2014 och tillhör tveklöst den mer rutinerade skaran av spelare. Det vill till att han gör ett hästjobb framför backlinjen för att “La Tri” ska bibehålla samma soliditet bakåt och ge sig själva chansen i VM i Qatar.

Romario Ibarra

Ålder: 28
Fotbollsklubb: Pachuca
Position: Mittfältare
Landskamper: 24
Landslagsmål: 3

För kreativiteten och frejdigheten på det ecuadorianska mittfältet står 28-årige Romario Ibarra. I det sydamerikanska kvalet var det först i slutrundorna som tränare Gustavo Alfaro började nyttja sin aviga spelare, som kan axla såväl rollen som playmaker som någon av ytterpositionerna. Ett tag kamperade han ihop med sin äldre bror Renato i truppen, men när brodern fasats ut är det Romario som får försvara familjens färger. Efter en blandad sejour i staterna har Ibarra fått upp ångan i Mexikanska topplaget Pachuca och kommer in i detta Qatar-VM kanske sitt livs form. Finns där nog med finlir för att lösa ett gruppavancemang?

Gonzalo Plata

Ålder: 22
Fotbollsklubb: Valladolid
Position: Mittfältare
Landskamper: 29
Landslagsmål: 5

Gonzalo Plata utsågs till tredje bästa spelare i hela turneringen när Ecuador vann bronsmedaljen vid U20-VM i Polen 2019. Det tog honom hela vägen till Sporting Lissabon, där den kvicke Plata fick idel möjligheter att visa sin kvalitet utan att ta dem. Säsongen 2021/22 blev han istället utlånad till Valladolid, då i Segunda División, och gjorde så stort avtryck att övergången blev permanent i somras. I seniorlandslaget är Plata given på högeryttern och har för vana att skapa oreda för motståndarnas försvar. I de avgörande momenten är han stundom trubbig, men till denna oslipade diamant går det inte att lämna för mycket utrymme!

Michael Estrada

Ålder: 26
Fotbollsklubb: Cruz Azul
Position: Anfallare
Landskamper: 36
Landslagsmål: 8

Ecuadors bäste målskytt i VM-kvalet var förvånande nog inte nationalikonen Enner Valencia, utan istället 26-årige Michael Estrada som till vardags håller till i Mexico och Cruz Azul, på lån från konkurrenten Toluca. Genom hela sin fotbollskarriär har Estrada varit en gedigen målskytt, men var knappast något underbarn och har således inte representerat något ungdomslandslag. VM i Qatar blir spjutspetsen första chans att visa upp sig i ett globalt sammanhang och hans exceptionella kombination av snabbhet och styrka lär innebära stora bekymmer för motståndarförsvaren. Ett kul bet till trevligt odds är att lira Estreda som lagets bästa målskytt i mästerskapet. Se upp för Estrada i Qatar!

Enner Valencia

Ålder: 33 
Fotbollsklubb: Fenerbahce
Position: Anfallare
Landskamper: 74
Landslagsmål: 35

Ecuadors kapten och stora härförare är alltjämt den rutinerade Enner Valencia, som är landslagets bästa målskytt genom alla tider. I VM 2014 snittade “Superman”, som han kallas, ett mål per match och trots att succén för nationen uteblev gav Valencias målfacit en biljett till de brittiska öarna. Hans sejourer i Everton och West Ham satte inga djupa spår hos supportrarna men på ålderns höst har 33-åringen hittat makalös målform igen i Turkiet. Om Ecuador ska avancera från gruppen måste Valencia leda vägen, med sin skicklighet på planen och rutin i omklädningsrummet.

Spela på Fotbolls-VM på Oddset