Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Värdnationen Qatar gör sitt första VM-slutspel någonsin. Fotbollsmässigt är det lite osäkert var laget står just nu. Qatar vann överraskande det asiatiska mästerskapet 2019, och kan trots allt inte räknas bort.
Spela på Fotbolls-VM 2022 på Oddset

Qatars flagga på en fotboll framför ett mål i Fotbolls-VM 2022

Fakta om Qatars landslag

Förbundskapten: Félix Sánchez
Meriter: 1 AFC Asian Cup-titel
Antal VM: 0 st
Smeknamn: The Maroon (de rödbruna)

Qatar har aldrig varit i närheten av att kvalificera sig för ett mästerskap innan de köpte sin plats till detta VM genom att arrangera kalaset. Ett arrangemang som har fått enorm kritik från olika människorättsorganisationer och vi kan nog räkna med att neutrala åskådare gärna ser att Qatar åker ur gruppen med huvudet före. Det är dock en trupp som jobbat mot detta mål tillsammans under en lång tid och de kommer garanterat komma in i turneringen fullt förberedda. Om det räcker för att, till höga odds, skrälla sig vidare från gruppen återstår att se.

Spelschema – när spelar Qatar sina matcher?

SÖNDAG 20 NOVEMBER, 2022
17:00  Qatar - Ecuador

FREDAG 25 NOVEMBER, 2022
14:00  Qatar - Senegal 

TISDAG 29 NOVEMBER, 2022
16:00  Nederländerna - Qatar 

Vilken grupp spelar Qatar i?

Qatar spelar i Grupp A med Ecuador, Senegal och Nederländerna. Oddsen talar för att Qatar får tufft i detta sällskap, men kanske kan hemmafördelen lyfta laget.
 
Spela på Fotbolls-VM 2022 på Oddset

Tongivande spelare i Qatar

Qatar har en trupp som uteslutande består av spelare från hemlandet. De har länge tränat för just detta mästerskap och samhörigheten lär det inte vara något fel på. Det saknas dock kvalité. Visst är Hassan Al-Haydos, med galna 168 landskamper, och målkungen Almoez Ali duktiga spelare, men i en internationell jämförelse håller de inte måttet. Det är inte den individuella kvalitén som är nyckeln till framgång för värdnationen.

Saad Al Sheeb

Ålder: 32
Fotbollsklubb: Al-Sadd
Position: Målvakt
Landskamper: 75
Landslagsmål: 0

Det finns många målvakter som kommer att få det svettigt i vinterns världsmästerskap. Al-Sadds 32-åriga burväktare är en av dessa. Saad Al Sheeb har över 70 landskamper på sitt cv och med rutin kombinerat med snabba reflexer längs mållinjen ska förstaslipsen kompensera för sitt tillkortakommande i luftspelet. Att mäta under 190 centimeter i strumplästen behöver inte vara någon nackdel för en fotbollsmålvakt anno 2022, men Al Sheeb kommer likväl behöva stå på huvudet om värdnationen ska ha någon chans mot länder som Ecuador, Senegal och Nederländerna.

Ró-Ró

Ålder: 32
Fotbollsklubb: Al-Sadd
Position: Försvarare
Landskamper: 79
Landslagsmål: 1

Efter samtliga stora mästerskap ska diverse priser utdelas. Snyggast mål, dribbling och räddning är bara ett axplock av några kategorier, men coolast namn har redan Ró-Ró vunnit. Pedro Miguel Carvalho Deus Correia, som han egentligen heter, har varit både fyndig och enkelspårig i valet av artistnamn och backen behöver vara fyndig och resolut i sitt försvarsspel denna vinter. Att hålla koll på anfallarna i den qatariska ligan är en sak, att göra detsamma när motståndarna heter Enner Valencia, Sadio Mané och Memphis Depay är en annan.

Bassam Al-Rawi

Ålder: 25
Fotbollsklubb: Al-Duhail
Position: Försvarare
Landskamper: 53
Landslagsmål: 2

En av få qatariska försvarare som kan gå ett genombrott till mötes denna vinter är Bassam Al-Rawi. Den blott 25-årige backen är en väldigt uppskattad pjäs i klubblaget Al-Duhail där han med sin bollskicklighet dikterar tempot i matcherna långt ner i banan. Det är en egenskap få lirare besitter och Al-Rawi är kapabel att skicka iväg såväl korta som långa passningar på läppen på sina medspelare. Att ligga lågt och låta Al-Rawi söka de offensiva spelarna med sin känsliga högerfot är en taktik som mycket väl kan funka för Qatar.

Abdelkarim Hassan

Ålder: 29
Fotbollsklubb: Al-Sadd
Position: Försvarare
Landskamper: 125
Landslagsmål: 15

Abdelkarim Hassan tillhör de mer rutinerade pjäserna i Qatars landslag. Den vänsterfotade fotbollsspelaren behärskar konsten att spela såväl vänsterback som mittback och med sina 15 mål på drygt 130 landskamper är Hassan en klippa att luta sig mot när det börjar blåsa i de bakre leden. Publiken i Al-Sadd vet vad Hassan går för och kan han visa samma egenskaper för flera miljoner tv-tittare lär den breda massan också få upp ögonen för den väldige backbjässen. Se upp för 29-åringen på vänsterkanten!

Boualem Khoukhi

Ålder: 32
Fotbollsklubb: Al-Sadd
Position: Försvarare
Landskamper: 100
Landslagsmål: 20

Boualem Khoukhi har vandrat den klassiska vägen som de flesta åldrande fotbollsspelare gör på karriärens höst. 32-åringen inledde karriären som ytter och flyttades sedan in centralt i banan när snabbheten började ge vika. När tempot blev för högt på mittfältet fick Al-Sadds rutinerade herre flytta ner i backlinjen. Det är också i de bakre leden som karriären kommer att avslutas. 20 gjorda mål på 100 landskamper är en respektabel siffra, men några bets på att det blir fler under kommande hemma-VM är inget som ligger nära till hands.

Homam Ahmed

Ålder: 23
Fotbollsklubb: Al-Gharafa
Position: Försvarare
Landskamper: 27
Landslagsmål: 2

Homam Ahmed är den minst rutinerade fotbollsspelaren i backlinjen som väntas starta för Qatar i VM. 23-åringen har bara 27 landskamper på kontot och även om det lär bli betydligt fler under kommande år ska det bli spännande att se om Al-Gharafas vänsterfotade herre klarar av testen som stundar i världsmästerskapet. En av Ahmeds största styrkor är mångsidigheten som gör att han kan operera både på mittfältet och i backlinjen. Prestationerna i Asiens variant av Champions League har varit gedigna denna säsong, kan han ta dessa med sig in i VM är mycket vunnet.

Karim Boudiaf

Ålder: 32
Fotbollsklubb: Al-Duhail
Position: Mittfältare
Landskamper: 111
Landslagsmål: 5

Karim Boudiaf föddes i Frankrike med föräldrar från Algeriet och Marocko. Han slog sig dock aldrig fram i den franska fotbollen utan fick istället sitt genombrott i qatariska klubben Lekhwiya. Efter några år där fick Karim ett pass från Qatar och 2013 gjorde han så debut för sin nya nation. Där har han verkligen blivit en nyckelfigur och med sina 111 landskamper är 32-åringen femma på listan över mesta landslagsmän. Under karriären med Qatar har Boudiaf spelat i Asian Cup, Gold Cup, Gulf Cup, Arab Cup och till och med ett Copa América. Inget kan dock mäta sig med ett världsmästerskap som Boudiaf, som nuförtiden tillhör Al-Duhail, ska kliva in i med sina lagkamrater. Ska det bli en framgångsrik vinter måste den rutinerade mittfältaren spela på topp!

Abdulaziz Hatem

Ålder: 32
Fotbollsklubb: Al Rayyan
Position: Mittfältare
Landskamper: 98
Landslagsmål: 11

Med föräldrar från Sudan föddes Abdulaziz Hatem i Doha och i Qatar har han tillbringat hela sin karriär. Efter sejourer i Al-Arabi och Al-Gharafi kom mittfältaren till Al Rayyan 2019 där han spelar än idag. Redan 2009 gjorde 32-åringen sin debut för landslaget och sedan dess har han varit en ordinarie lirare. 98 landskamper har det blivit totalt och med det är han nia på listan över spelare från Qatar. Elva mål har det blivit på dessa matcher och Hatems offensiva kvalitéer kommer bli oerhört viktiga i detta Hemma-VM. Ett bet på att Abdulaziz hittar nätet under vintern kan vara en rolig TV-peng till högt odds.

Hassan Al-Haydos

Ålder: 31
Fotbollsklubb: Al-Sadd
Position: Anfallare
Landskamper: 165
Landslagsmål: 34

Hassan Al-Haydos är definitionen av en klubblegendar. Han kom till Al-Sadd som åttaåring och spelar fortfarande kvar i den klubben 23 år senare. Anfallaren har aldrig representerat något annat lag. Legendar är han verkligen i Qatar också där Al-Haydos har nått upp till galna 165 landskamper. Med det är han mer än 40 matcher före tvåan på den listan. 34 mål har det blivit under de perioden och då Hassan endast är 31 år gammal finns det utrymme för att öka på båda de listorna. Är det någon som Qatar sätter sitt hopp till under sitt hemma-VM är det kaptenen och härföraren Hassan Al-Haydos. Håll ögonen öppna för 31-åringen.

Almoez Ali

Ålder: 26
Fotbollsklubb: Al-Duhail
Position: Anfallare
Landskamper: 76
Landslagsmål: 39

Almoez Ali föddes i Sudan och flyttade till Qatar som barn. Där fick han sin fotbollsfostran innan strikern provade lyckan i Österrike. Efter en kort sejour i Europa där äve Spanien besöktes under en kort period, vände Ali hem till Qatar igen där han sedan 2016 spelar för Al-Duhail. Det året gjorde Almoez även debut i landslaget där han har vräkt in mål och har ett snitt på ungefär ett halvt mål per match. Under 2021 vann han skytteligan i Gold Cup med fyra fullträffar och han är tveklöst lagets farligaste spelare även i detta VM. Att betta på Ali som lagets bästa målskytt i turneringen känns som ett givet spel på oddset.

Akram Afif

Ålder: 26
Fotbollsklubb: Al Sadd
Position: Anfallare
Landskamper: 86
Landslagsmål: 26

Akram Afif är en av få spelare i Qatars lag som har varit en längre sväng i Europa. I januari 2015 kom den offensiva liraren till Eupen i Belgien där det blev stor succé. Villarreal, som Afif hade tillhört som junior, plockade tillbaka Akram under sommaren 2016 och därmed blev han den första fotbollsspelaren från Qatar att någonsin signas till en La Liga-klubb. Det blev dock inga matcher för “Den gula ubåten” utan istället blev det utlåningar till Sporting Gijón, Eupen och Al Sadd som 26-åringen tillhör idag. Där har han vräkt in mål och för tillfället spelar Afif sitt livs fotboll. Kan han hålla formen över VM kan detta vara en riktigt obehaglig överraskning för Qatars motståndare.

Spela på Fotbolls-VM på Oddset