Djurgårdens IF

Läs mer om lagen i SHL.

Djurgårdens IF har vunnit flest SM-guld i ishockey, men det senaste kom för snart 20 år sen, år 2001. Sedan dess har det blivit en final, men också två säsonger i Hockeyallsvenskan. Mängder av klassiska spelare har representerat Järnkaminerna som Rolle Stoltz, Sven Tumba, Charles Berglund, Jens Öhling, Håkan Södergren, Lasse Björn och Nichlas Falk. Djurgårdens glansperiod var när man vann sex raka SM-guld 1958-1963.

Grundad: 1891
Hemmaarena: Hovet och Globen
SM-guld: 16 st
Tränare: Robert Ohlsson

Spela på Djurgårdens IF.

Några framstående spelare

  Adam Reideborn

Djurgårdens målvakt Adam Reideborn har haft två utmärkta säsonger i klubben och var SHL:s bästa målvakt förra säsongen, statistiskt sett. Reideborn släppte bara in drygt 1,5 mål per match, med marginal det bästa målsnittet under säsongen. 26-åringen hade också bäst räddningsprocent, med hela två procents marginal. Stockholmaren har spelat i division 1, Hockeyallsvenskan och SHL under sin karriär. Han tillhörde Djurgården under deras tid i Hockeyallsvenskan, men gick sen till Modo där det blev spel i SHL och J20, kombinerat med utlåningar till Timrå och Björklöven. Reideborns kanonsäsonger i SHL de senaste åren har fått klubbarna i NHL att reagera, men ännu är burväktaren kvar i SHL och Djurgården.

Född: 1992-01-18
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

Jacob Josefson

Den gamle djurgårdaren Jacob Josefson kan göra sin sista säsong i NHL. Skadorna har varit många för 26-åringen som hoppades kunna få sin karriär på rätt spår när han skrev på ett 1-årskontrakt med Buffalo Sabres sommaren 2017. Nya skador har dock gjort att det inte blivit så mycket spel nu heller för Josefson, som när han väl spelar oftast får relativt lite speltid. Kanske väntar en nystart i ishockeykarriären i SHL eller KHL för Jacob Josefson. Och mycket riktigt, så blev fallet också. Under sommaren 2018 vände Josef med familj hem till Sverige, Stockholm och Djurgården. Blir han SHL-säsongens utropstecken?

Namn: Jacob Josefson
Född: 1991-03-02
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 20:e totalt av New Jersey Devils
Meriter: JVM-silver, JVM-brons
Klubbar: Buffalo Sabres, New Jersey Devils, Albany Devils, Djurgårdens IF

  Axel Andersson

Talangen Axel Andersson är en del av det svenska backundret i ishockey som kommit fram de senaste åren. Stockholmaren gick i andra rundan av NHL Entry Draft sommaren 2018, men hela sex svenska backar hade då redan gått i draften, bland andra supertalangen Rasmus Dahlin. 18-åringen deltog två år i tv-pucken och har spelat för alla Tre Kronors ungdomslandslag och gjorde flest poäng av alla backar i J20 i Sverige förra säsongen. Boston Bruins har skrivit kontrakt med talangen och kommer att ha luckor att fylla, när bland andra legendaren Zdeno Chara beslutar sig för att lägga skridskorna på hyllan. Den här säsongen är Axel Andersson formellt på lån till SHL och Djurgårdens IF.

Född: 2000-02-10
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

  Linus Hultström

25-årige Linus Hultström har vunnit backarnas poängliga i lagen han spelat i de fyra senaste säsongerna, tre med Djurgårdens IF och en med Leksands IF i SHL. Det gjorde att Florida Panthers skrev kontrakt med den odraftade Hultström sommaren 2016, men han har ännu inte spelat i NHL. Istället fortsätter smålänningen att vara en nyckelspelare för Djurgården, framför allt i powerplay. Linus Hultström har också fått debutera för Tre Kronor och spela några matcher i Euro Hockey Tour bland annat.

Född: 1992-12-09
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

  Niclas Bergfors

31-årige Niclas Bergfors är den forne supertalangen som inte klarade av att slå sig in i NHL, trots många försök, men som totalt sett haft en habil karriär strax under landslagsnivån. Bergfors var den ende svensken som draftades i den första rundan av NHL Entry Draft 2005, samma år som Sidney Crosby draftades, och under en period i svensk hockey med svagare talangutveckling var förväntningarna stora på forwarden. Men det blev bara drygt två säsongers spel i NHL under sju år i Nordamerika för Bergfors. Efter ett antal år i KHL kom han sommaren 2016 tillbaka till SHL, först i Linköping och sedan i Djurgården. Niclas Bergfors är en bra tvåvägsspelare som enligt oddsen bör kunna göra 25-30 poäng för Djurgården den här säsongen.

Född: 1987-03-07
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

  Andreas Engqvist

Andreas Engqvist kom förra säsongen tillbaka till Djurgården och SHL efter sju säsonger i NHL och KHL. Under åren utomlands har Engqvist presterat ganska bra, men också råkat ut för ett par hjärnskakningar som hållit honom från isen under längre perioder. Den 190 centimeter långe centern draftades aldrig men skrev kontrakt med Montreal Canadiens som 21-åring år 2009. På femton matcher i NHL över två säsonger lyckades dock Engqvist inte göra någon poäng utan det blev mest spel i AHL. Efter att kontraktet med mesta Stanley Cup-mästarna gått ut valde Engqvist spel i KHL. Under åren i Ryssland, och nu i SHL har Engqvist fått spela en del med Tre Kronor i Euro Hockey Tour, men hans enda VM gjorde han 2010, när Sverige vann brons. Samma år vann Engqvist SM-silver med Djurgården. Hjärnskakningarna har avlöst varandra och Enqvist försvann tidigt på säsongen med ytterligare en. Frågan alla i hockeysverige ställer sig nu är om han kommer att komma tillbaka?

Född: 1987-12-23
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Höger

 Dick Axelsson

Dick Axelsson är aktiv i sociala medier periodvis, framför allt på Twitter, där han både delar ut och får en hel del psykningar. På isen har 31-åringen haft en fin karriär som mest tillbringats i SHL. Han draftades av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2004 och gjorde en säsong i Nordamerika, med Red Wings farmarlag Grand Rapids Griffins. Stockholmaren har annars mest spelat i Sverige. I SHL med Djurgården, Färjestad, Modo, Frölunda och nu igen Djurgården. Det har också blivit tre säsonger i Davos för Axelsson. Förra säsongen gjorde den humoristiska hockeyspelaren 45 poäng för Färjestad, faktiskt karriärens högsta poängsumma. Han spelade också OS för Tre Kronor. Dick Axelsson har vunnit VM-guld och VM-brons, två SM-guld och en ligatitel i Schweiz.

Född: 1987-04-25
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.