Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Djurgården Hockey

Djurgårdens IF är en av landets mest framgångsrika idrottsklubbar. Det gäller inte minst för ishockey där DIF är mesta mästarna. När tar Stockholmsklubben SM-guld nästa gång?

Läs mer om och spela på Djurgården

Grundad: 1891
Hemmaarena: Hovet och Globen
SM-guld: 16 st
Tränare: Barry Smith

Djurgårdens IF har vunnit flest SM-guld i ishockey, men det senaste kom för snart 20 år sen, år 2001. Sedan dess har det blivit två finaler (senast säsongen 2018/19), men också två säsonger i Hockeyallsvenskan. Mängder av klassiska spelare har representerat Järnkaminerna som Rolle Stoltz, Sven Tumba, Charles Berglund, Jens Öhling, Håkan Södergren, Lasse Björn och Nichlas Falk. Djurgårdens glansperiod var när man vann sex raka SM-guld 1958-1963. Klubben har anställt 69-årige tränaren Barry Smith, som bland annat har jobbat för NHL-lagen Detroit, Chicago, Pittsburgh och Buffalo.  

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan

Stjärnor - Djurgården Hockey

Niklas Svedberg 

Född: 1989-09-04
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: Odraftad

Målvakten Niklas Svedberg följde inte med Timrå IK ner i Hockeyallsvenskan utan valde att axla Adam Reideborns stora mantel i Djurgården, säsongen 2019/20. Det gjorde 31-åringen med bravur. Svedberg hade innan säsongen 2018/19 i Timrå gjort sex säsonger i NHL och KHL. Målvakten, med samma moderklubb som Mats Sundin, tillhörde Djurgårdens IF som junior men bytte till Modo där han fick debutera i SHL. Det stora genombrottet kom dock i Brynäs IF där Niklas Svedberg gjorde två fina säsonger och krönte tiden i Gavlerinken med ett SM-guld. Det gjorde att den odraftade burväktaren skrev kontrakt med Boston Bruins i NHL. Han gjorde inte bort sig i NHL men fick bara spela 19 matcher över tre år i Bruins. Svedberg lämnade NHL för KHL och Salavat Yulaev Ufa under två säsonger innan han återvände till NHL för en säsong med Minnesota Wild. Har gjort några landskamper för Tre Kronor men aldrig fått spela VM. 

Jacob Josefson 

Född: 1991-03-02
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #20 av New Jersey Devils i NHL Entry Draft 2009

Jacob Josefson är en klassisk svensk hockeycenter, som både spelar i powerplay och boxplay och ofta matchas mot motståndarnas bästa spelare. 30-åringen har också en spelstil som passar något bättre på större rinkar i Europa än de mindre isarna i Nordamerika. Under åtta säsonger i NHL och AHL lyste poängen ofta med sin frånvaro, men när han haft på sig järnkaminernas blå tröja har poängen trillat in. Jacob Josefson har också representerat Tre Kronor, främst på juniornivå där han bland annat vunnit JVM-silver men han har även gjort ett VM med det svenska landslaget. Josefsson har dessvärre varit väldigt skadedrabbad på senare år och drog under försäsongen upp en gammal skada som håller honom borta från spel, troligtvis fram till jul.

Marcus Högström

Född: 1989-03-20
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Sommaren 2018 tog den då 29-årige backen Marcus Högström en chansning och lämnade Djurgården för att försöka ta en plats i Calgary Flames. Men det blev inget spel i NHL för Högström som istället fick tillbringa säsongen i AHL. Sommaren 2019 vände jämtlänningen tillbaka till Järnkaminerna i Stockholm. Marcus Högström är en late bloomer, så sent som 24-åring gjorde han matcher med moderklubben Sveg i division 2. Han anslöt till Djurgården inför kvalserien till SHL 2014 och har under alla sina fem säsonger i klubben spelat mest eller näst mest i laget. Backen var aldrig aktuell för Tre Kronor som junior men har faktiskt fått göra några landskamper som senior. Lär få en stor roll i Djurgården även denna säsong.

Niclas Bergfors 

Född: 1987-03-07
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #23 av New Jersey Devils i NHL Entry Draft 2005

Niclas Bergfors är den forne supertalangen som inte klarade av att slå sig in i NHL, trots många försök, men som totalt sett haft en habil karriär strax under landslagsnivån. 34-åringen var den enda svensken som draftades i den första rundan 2005, samma år som Sidney Crosby draftades, och under en period i svensk hockey med svagare talangutveckling var förväntningarna stora på forwarden. Men det blev bara drygt två säsongers spel i NHL under sju år i Nordamerika för Bergfors. Efter ett antal år i KHL kom han sommaren 2016 tillbaka till SHL, först till Linköping och sedan Djurgården. Niclas Bergfors är en bra tvåvägsspelare som enligt oddsen bör kunna göra 25-30 poäng för Djurgården den här säsongen.

Tobias Ekberg 

Född: 1994-01-13
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Tobias Ekberg är lite av en latebloomer i svensk ishockey. Västgöten är förvisso bara 27 år gammal men spelade faktiskt i Hockeyettan för Östersunds IK så sent som år 2016. Töreboda-produkten fick redan som 15-åring testa på seniorhockey i moderklubben, något som gjorde att Leksand fick upp ögonen för tvåvägsbacken som sedermera tillbringade tre år på LIF:s hockeygymnasium innan flyttlasset gick vidare till Jämtland. Tobias Ekberg fick sitt genombrott i IK Pantern säsongen 2017/18 och tog sedan stora kliv under tiden han spenderade i Malmö Redhawks. Ishockeybacken hade det tungt under sitt första år i DIF och noterades exempelvis för -14 i plus/minus-statistiken. Nu återstår det att se om han kan växla upp. 

Rhett Rakhshani

Född: 1988-03-06
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #100 av New York Islanders i NHL Entry Draft 2006

Amerikanen Rhett Rakhshani, med rötter i Iran, har flera framgångsrika säsonger bakom sig i SHL och gjorde sin första säsong (35 matcher) med Djurgården säsongen 2020/21. Han är dessutom svåger med Noah Welch, som har flera säsonger bakom sig i SHL. Rakhshani var en talang som ung och spelade både JVM och J18-VM för USA. Efter det valde han spel i college och var kapten i University of Denver sin sista säsong i laget. Amerikanen draftades av New York Islanders i NHL Entry Draft 2006, men gjorde bara sju matcher i NHL. Efter två säsonger i Bridgeport Sound Tigers i AHL värvades Rakhshani av HV71 år 2012. Sedan dess har han spelat i SHL, med HV, Växjö Lakers, Linköping HC, Malmö Redhawks och Frölunda och gjort runt 30 poäng per säsong. Vann SM-guld med Växjö 2015 och Frölunda 2019.

Ludvig Rensfeldt 

Född: 1992-01-29
Land: Sverige
Position: Vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #35 av Chicago Blackhawks i NHL Entry Draft 2010

Ludvig Rensfeldt lyckades inte leverera i den utsträckning fansen i Örebro hade hoppats på under säsongen 2019/20. 29-åringen spelade dock upp sig i fjol även om han svarade för ett svagt slutspel. Rensfelt var en stor talang som ung. Han har spelat TV-pucken och var bofast i alla Tre Kronors ungdomslandslag. Han var också med och vann JVM-guld 2012, när Mika Zibanejad avgjorde finalen i sudden death. Gävlesonen har spelat SHL-hockey för moderklubben Brynäs, Rögle, Timrå, Örebro och skrev i våras på för Djurgården. Han har också spelat i Hockeyallsvenskan med Malmö Redhawks och Karlskoga. Säsongen 2011/12 gjorde vänsterforwarden en säsong i Sarnia Sting i OHL, med bland andra draftettan från 2012, Nail Yakupov. 

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan