Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

En av landets mest populära och fruktade hockeyklubbar återfinns i Karlstad. Färjestad är nästan alltid med och kämpar om de ädlaste medaljerna även om vi får gå tillbaka till 2011 för det senaste guldet.

Läs mer om och spela på Färjestad

Grundad: 1932
Hemmaarena: Löfbergs Arena
SM-guld: 9 st
Tränare: Johan Pennerborn

Färjestad är en av svensk hockeys mest omtalade klubbar. När klubben bytte bort sin lila färg mot grön år 2006 sade elaka tungor att det berodde på att Löfbergs Lila tappade försäljning på grund av sin koppling till klubben. Färjestad har vunnit flest SM-guld sedan Elitserien bildades 1975 och är Sveriges rikaste ishockeyförening. Ibland har Färjestad kallats för “Familjen”, och Håkan Loob (som nu lämnat) för Gudfadern, för klubbens val att ta in gamla spelare i olika funktioner. Många legender har spelat för FBK, som nämnde Loob, Jörgen Jönsson, Rickard Wallin, Ulf Sterner, Thomas Rundqvist och Zdeno Chara. Färjestad vann SM-guld senast 2011, men är i år oddsfavoriter till att bärga ett nytt SM-tecken.

Här kan du spela på SHL

Stjärnor - Färjestad

Henrik Haukeland 

Född: 1994-12-06
Land: Norge
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

Henrik Haukeland, Leksands IF stora hjälte från direktkvalet 2016 då den norske burväktaren mer eller mindre på egen hand såg till att masarna tog klivet upp i SHL. Haukeland var helt sagolik under hela serien mot MODO inte minst i den den sjunde och avgörande striden i Ö-vik. 2010 lämnade Haukeland Fredrikstad och moderklubben Stjernen Hockey för att börja på Umeå:s hockeygymnasium. Den då lovande junioren fick det dock inte att stämma i Björklöven och var efter två år åter tillbaka i Stjernen där det blev ytterligare tre säsonger innan Leksand visade sitt intresse för talangen. Henrik Haukeland spenderat två säsonger i Finland där han 2019/20 gjorde succé i uppstickaren KooKoo. Det resulterade i ett tvåårskontrakt med Färjestad där norrmannen, precis som i fjol, kommer att få axla rollen som förstemålvakt. 

Victor Ejdsell 

Född: 1995-06-06
Land: Sverige
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Karlstadsonen Victor Ejdsell är störst i laget med sina 97 kilo fördelat på 195 centimeter. Han kom under sommaren 2019 tillbaka till svensk hockey efter att ha provat vingarna i NHL under 1,5 säsong. Det blev dock bara sex matcher för original six-laget Chicago Blackhawks. Anfallaren har samma moderklubb som bland andra Conny Evensson och Linus Persson och debuterade för Viking HC redan som 13-åringen. Han anslöt inte till en SHL-klubb förrän han blev 18 år trots spel i exempelvis TV-pucken. Ejdsell lyckades aldrig ta en ordinarie tröja i Färjestad utan lämnade för BIK Karlskoga innan han fick kontrakt med Chicago Blackhawks och lånades ut till HV71 2017. När NHL-kontraktet gick ut valde Ejdsell att vända tillbaka till SHL och Färjestad sommaren 2019. Delar födelsedag med Hall of Fame-målvakten Ed Giacomin.

Adam Ginning  

Född: 2000-01-13
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #50 av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft 2018

Linköpingsfostrade Adam Ginning är en stor defensiv back, som mäter 193 centimeter och väger 93 kg. Ginning har haft ett ”C” eller ”A” på bröstet i både TV-pucken, U17-landslaget och J20-landslaget vilket vittnar om ledaregenskaper hos backen. I samband med draften 2018 berättade Ginning att han gjort intervjuer med hela 22 av de då 31 lagen i NHL. Till slut valdes han i den andra rundan av Philadelphia Flyers, där han ska försöka förvalta arvet från bland andra Kjell Samuelsson, som en storväxt defensiv back. När Adam Ginning spelade TV-pucken gjorde hockeyspelaren faktiskt flest poäng av backarna, men på 180 SHL-matcher i LHC och FBK har Ginning bara gjort sju mål. 

Linus Johansson 

Född: 1992-11-30
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Linus Johansson är mellanbror i en skara om tre och den mest framgångsrika av bröderna. Johansson är en duktig tvåvägscenter som är lika bra bakåt som framåt. Trots att han bara 28 år har han spelat i division 1, Hockeyallsvenskan den norska ligan, SHL samt i två KHL-klubbar. Linus Johansson har också provat på spel i NAHL, den näst högsta juniorligan i USA, efter USHL. Den är inte särskilt känd, men en bit över 100 svenskar har testat lyckan där, och storspelare som Pat Lafontaine, Doug Weight och Mike Modano har huserat i ligan. I SHL är Linus Johansson god för runt 25 poäng per säsong och har dessutom fått representera Tre Kronor. 

Mikael Wikstrand 

Född: 1993-11-05
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #196 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft 2012

Efter två år i KHL-klubben Ak Bars Kazan är Mikael Wikstrand åter i “Solstaden” och Färjestads BK. IFK Ore är Wikstrands moderklubb, men det var i Mora som han fick sin gymnasieutbildning och sedermera slog igenom som junior. Han representerade U17, U18 och U20-landslaget och spåddes en lång under framgångsrik NHL-karriär. Någon NHL-match blev det emellertid aldrig för tvåvägsbacken, en del menade att det berodde på att han var för lat och inte la ner tillräckligt mycket tid på gymmet. På europeiskt mark har Micke Wikstrand alltid levererat, både i SHL, KHL och med Tre Kronor. På 27-åringens meritlista syns bland annat ett VM-guld från 2018. Med FBK har ishockeyspelaren tecknat ett avtal som löper fram till 2024.  

Jacob de la Rose 

Född: 1995-05-20
Land: Sverige
Position: Forward/Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #34 av Montreal Canadiens i NHL Entry Draft 2012 

Som född och uppväxt i Arvika, och med fyra säsonger i Leksands junior- och seniorlag, trodde nog de flesta att Jacob de la Rose skulle välja Dalarna och LIF den dagen han ville vända hem till Sverige. Färjestad valde dock att lätta på lädret rejält och fick därmed 26-åringens namnteckning. Med sina sju säsonger i NHL och över 250 spelade matcher i världens bästa liga för Montreal, Detroit och St. Louis är Jacob de la Rose en av SHL:s mest meriterade spelare. Räkna med att Johan Pennerborn ger sin nye centerstjärna en stor roll som innefattar mycket istid i fem mot fem och specialteams. 

Spela på Färjestad BK