Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Färjestad BK

Läs mer om lagen i SHL.

Om FBK

Färjestad är en av svensk hockeys mest omtalade klubbar. När klubben bytte bort sin lila färg mot grön år 2006 sade elaka tungor att det berodde på att Löfbergs Lila tappade försäljning på grund av sin koppling till klubben. Färjestad har vunnit flest SM-guld sedan Elitserien bildades 1975, och är Sverige rikaste ishockeyförening. Ibland har Färjestad kallats för Familjen, och Håkan Loob (som nu lämnat klubben) för Gudfadern, för klubbens val att ta in gamla spelare i olika funktioner. Många legendarer har spelat för FBK, som nämnde Loob, Jörgen Jönsson, Rickard Wallin, Ulf Sterner, Thomas Rundqvist och Zdeno Chara. Färjestad vann SM-guld senast 2011 och har åkt ur i kvartsfinal tre säsonger i rad.

Grundad: 1932
Hemmaarena: Löfbergs Arena
SM-guld: 9 st
Tränare: Johan Pennerborn

Spela på Färjestad BK.

Några framstående spelare

Victor Ejdsell

Född: 1995-06-06
Land: Sverige
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Karlstadsonen Victor Ejdsell är tillsammans med anfallskollegan Johan Ryno störst i laget med sina 97 kilo fördelat på 195 centimeter. Han är sommaren 2019 tillbaka i svensk hockey efter att ha provat vingarna i NHL under 1,5 säsonger. Det blev dock bara sex matcher för original six-laget Chicago Blackhawks för anfallaren. Victor Ejdsell har samma moderklubb som bland andra Conny Evensson och Linus Persson och debuterade för Viking HC redan som 13-åringen. Han anslöt inte till en SHL-klubb förrän han blev 18 år trots spel i exempelvis TV-pucken. Ejdsell lyckades aldrig ta en ordinarie tröja i Färjestad utan lämnade för BIK Karlskoga innan han fick kontrakt med Chicago Blackhawks och lånades ut till HV71 2017. Där gjorde han sin första hela säsong i SHL och var sedan en sväng på andra sidan Atlanten. När NHL-kontraktet gick ut valde Ejdsell att vända tillbaka till SHL och Färjestad sommaren 2019. Delar födelsedag med Hall of Fame-målvakten Ed Giacomin.

Linus Johansson

Född: 1992-11-30
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Linus Johansson är mellanbror i en skara om tre och den mest framgångsrika av bröderna. Centern är en klassisk svensk tvåvägscenter som är lika bra bakåt som framåt. Trots att han bara är lite mer än 25 år har han spelat i division 1, Hockeyallsvenskan och den norska ligan. Linus Johansson har också provat på spel i NAHL, den näst högsta juniorligan i USA, efter USHL. Den är inte särskilt känd, men drygt 100 svenskar har spelat där, och storspelare som Pat Lafontaine, Doug Weight och Mike Modano har spelat i ligan. Linus Johansson är god för runt 20 poäng per säsong och har fått representera Tre Kronor.

Sebastian Erixon

Född: 1989-09-12
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Sebastian Erixon kom till Färjestad sommaren 2015 och är därmed, tillsammans med Johan Ryno, den som varit i FBK längst av nuvarande spelare. Backen debuterade i SHL för Timrå säsongen 2006/07 och har varit ligan trogen, undantaget en säsong i AHL när han försökte slå sig in i NHL-klubbarna Vancouver Canucks och Anaheim Ducks. Av spelarna i dagens Färjestad är det bara Per Åslund och Martin Johansson som gjort fler matcher i SHL än Erixon. Backen vann SM-guld med Växjö Lakers 2015 och spelade JVM 2009 tillsammans med bland andra NHL-stjärnorna Erik Karlsson och Mikael Backlund.

Ville Leskinen

Född: 1994-02-18
Land: Finland
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Ville-Valtteri Leskinen är en av bara tre utländska hockeyspelare i Färjestad säsongen 2019/20, tillsammans med tjecken Vojtech Mozik och amerikanen Jonathon Blum. Anfallaren gör sin första säsong utanför hemlandet efter att ha vunnit poängligan i SM-Liiga säsongen 2018/19 och varit en stabil poängplockare de tre senaste säsongerna i den finska ligan. Ville Leskinen draftades inte men har vunnit JVM-guld och även gjort seniorlandskamper för de finska lejonen. Han har även en ligatitel från den finska ligan. Delar födelsedag med gamle ryske stjärnan Alexander Mogilny.

Jonathon Blum

Född: 1989-03-30
Land: USA
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #23 av Nashville Predators i NHL Entry Draft 2007

Amerikanen Jonathon Blum är ny i Färjestad inför säsongen 2019/20 och den med överlägset mest erfarenhet från spel i NHL. Victor Ejdsell har gjort sex matcher, Vojtech Mozik sju och Blum 110 matcher i National Hockey League. Blum var en stor talang som ung, och vann juniortiteln i Kanada, Memorial Cup, med Vancouver Giants. Han var även kapten för USA:s JVM-lag 2009 och spelade OS för USA 2018. Den offensive backen Jonathon Blum väntas axla en del av den stora mängd poäng som tomrummet efter Jesse Virtanen lämnat efter sig i FBK. Jonathon Blum är också känd som den förste spelaren som är född och uppvuxen i Kalifornien att draftas i den första rundan av NHL-draften.

Linus Arnesson

Född: 1994-09-21
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #60 av Boston Bruins i NHL Entry Draft 2013

Stockholmaren Linus Arnesson är en stabil men ospektakulär back på isen. Säsongen 2018/19 gjorde han dock 13 poäng, hans högsta siffra sedan han gjorde 15 poäng i J20 SuperElit säsongen 2011/12. Arnesson var en stor talang som ung. Han har vunnit Tv-pucken och har tre silver från U18-VM och JVM. Sommaren 2014 skrev han på ett entry level contract med Boston Bruins, som har en rik backtradition med backar som Eddie Shore, Bobby Orr, Raymond Bourque och Zdeno Chara. Men det blev aldrig några matcher i NHL för Arnesson utan drygt två säsonger i AHL och klassiska Providence Bruins innan Arnesson vände tillbaka till SHL sommaren 2017.

Markus Svensson

Född: 1984-07-09
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: Odraftad

Markus Svensson är 35 år men lär ha ett antal säsonger kvar att spela på hög nivå. Målvakten har tålmodigt jobbat sig uppåt genom karriären. Som 20-åring spelade han i division 1 med Mariestad BoIS. Efter det blev det sju säsonger i Hockeyallsvenskan med IK Oskarshamn och Malmö Redhawks innan Svensson hamnade i Skellefteå AIK i SHL. Där utvecklades smålänningen till SHL:s bästa målvakt och vann Honken Trophy år 2016. Med SAIK vann Svensson två SM-guld och spelade två ytterligare finaler. Efter två säsonger med betydligt sämre statistik i KHL och Spartak Moskva är målisen tillbaka i SHL och Färjestad sedan sommaren 2018. Delar födelsedag med legendaren och Hall of Fame-invalde Red Kelly, den som vunnit flest Stanley Cup (8 st) utan att spela för Montreal Canadiens.

Johan Ryno

Född: 1986-06-05
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #137 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2005

33-åringen Johan Ryno har haft en karriär med många toppar och dalar. Bland annat slog han Thomas Rhodins elva år gamla assistrekord i Färjestad säsongen 2017/18, och gjorde karriärens högsta poängsiffra. Ryno spelade i samma JVM-lag som Nicklas Bäckström och Niclas Bergfors och draftades av Detroit Red Wings i draften där Sidney Crosby gick som etta av Pittsburgh Penguins. Men den store centern, 196 centimeter/98 kg, lyckades inte ta en plats i NHL och efter dussinet matcher i AHL med Grand Rapids Griffins, vände Ryno hem till Sverige igen. Johan Ryno har spelat för många klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan; IFK Arboga, Frölunda Indians, Djurgårdens IF, AIK, Timrå IK, IK Oskarshamn, Leksands IF och sedan 2015 Färjestad BK. Ryno har gjort flera matcher för Tre Kronor i Euro Hockey Tour, men aldrig fått spela VM.

Färjestad i slutspel 18/19

Ligaplacering: 1
Publiksnitt: 7 231
Powerplay-procent: 23,87%
Boxplay-procent: 85,63%
Poängkung: Jesse Virtanen (41 poäng)

Klassiska Färjestad BK har gjort flest mål i SHL den här säsongen, med ganska god marginal, men faktum är att det är en back som gjort flest poäng i laget. Jesse Virtanen gör sin andra säsong i Karlstad och har fyra säsonger i rad, i SHL och SM-Liiga, gjort över 30 poäng. FBK har alltid krav på sig att gå långt i SM-slutspelet men har åkt ut i kvartsfinal eller play-in de fyra senaste säsongerna. I år finns potential för något bättre. Värmlänningarna har stor bredd framåt och bakåt har målvakterna, möjligen något oväntat, spikat igen. Det fanns frågetecken kring rutinerade Markus Svensson, som vände tillbaka till SHL efter två säsonger i KHL, och 21-årige Anton Werner gör i år sin första säsong på allvar i SHL. Men båda burväktarna har visat en imponerande jämnhet och delat på ansvaret i kassen. Färjestad är i år bäst i både powerplay och boxplay, något som kan vara utslagsgivande i ett slutspel. Det, i kombination med bra målvaktsspel, kan skapa förutsättningar för ett tionde SM-guld till samlingen.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.