Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

FBK 2023/2024

En av landets mest populära och fruktade hockeyklubbar återfinns i Karlstad. Färjestad är nästan alltid med och kämpar om de ädlaste medaljerna och tog senaste SM-guldet 2022. FBK tillhör favoriterna, som så ofta, även denna säsong.
Spela på SHL på Oddset

Läs mer om och spela på Färjestad

Fakta om Färjestad

Grundad: 1932
Hemmaarena: Löfbergs Arena
SM-guld: 10 st
Tränare: Tomas Mitell

Färjestad BK är en av svensk hockeys mest omtalade klubbar. När laget bytte bort sin lila färg mot grön år 2006 sade elaka tungor att det berodde på att Löfbergs Lila tappade försäljning på grund av sin koppling till klubben. Färjestad har vunnit flest SM-guld sedan Elitserien bildades 1975 och är Sveriges rikaste ishockeyförening. Ibland har Färjestad kallats för “Familjen”, och Håkan Loob (som nu lämnat) för “Gudfadern”, för klubbens val att ta in gamla spelare i olika funktioner. Många legendarer har spelat för FBK, som nämnde Loob, Jörgen Jönsson, Ulf Sterner, Thomas Rundqvist, Zdeno Chara och Rickard Wallin. Den sistnämnde figurerar numera som sportchef. Färjestad vann SM-guld så sent som 2022 och ingen skulle bli förvånad om Karlstadgänget är med och tampas om ett nytt guld under säsongen 2023/24.

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i Färjestad

Carl Lindbom

Född: 2003-05-20
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: #222 av Vegas Golden Knights i NHL Entry Draft 2021

Carl Lindbom har, precis som sin äldre bror Olof, alltid varit en talangfull ishockeymålvakt och representerat samtliga svenska ungdoms- och juniorlandslag, från U16 hela vägen upp till Juniorkronorna. Ekerö-produkten är förhållandevis kort (185 centimeter), men väger upp detta med sina reptilsnabba händer och fötter. 20-åringen hade ett fantastiskt fjolår med Djurgården i Hockeyallsvenskan där han utsågs till ligans bästa målvakt och tilldelades guldgallret som bästa junior. I en av de fyra stekheta derbymatcherna AIK stoppade Lindbom en puck bakom eget mål och skickade över hela isen in i den tomma AIK-kassen. Tillhör numera de regerande Stanley Cup-mästarna Vegas Golden Knights, men är denna säsong utlånad till Färjestad i SHL.

Mikael Wikstrand

Född: 1993-11-05
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #196 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft 2012

Efter två år i KHL-klubben Ak Bars Kazan återvände Mikael Wikstrand åter till “Solstaden” och Färjestad BK inför säsongen 2021/22. IFK Ore är Wikstrands moderklubb, men det var i Mora som han fick sin gymnasieutbildning och sedermera slog igenom som junior. Han representerade U17, U18 och U20-landslaget och spåddes en lång och framgångsrik NHL-karriär. Någon NHL-match blev det emellertid aldrig för tvåvägsbacken, en del menade att det berodde på att han var för lat och inte la ner tillräckligt mycket tid på gymmet. På europeiskt mark har Micke Wikstrand alltid levererat, i SHL, KHL och med Tre Kronor. På 29-åringens meritlista syns bland annat ett VM-guld från 2018 samt ett SM-guld från 2022. Missade hela föregående säsong på grund av en skada, men väntas göra comeback till hösten.

Magnus Nygren

Född: 1990-06-07
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #113 av Montréal Canadiens i NHL Entry Draft 2011

Inför säsongen 2022/23 vände flera svenska toppbackar tillbaka till SHL, vilket gjorde ligan starkare än på många år. Magnus Nygren valde emellertid att stanna i Schweiz och där han för sjätte året i följd spelade i den klassiska klubben HC Davos. I Vaillant Arena var “Nygga” en favorit där han bjöd publiken på många stenhårda skott och läckra framspelningar från den offensiva blålinjen. Sex säsonger i den blågula dressen fick räcka för den landslagsmeriterade backen som numera bor på mammas gata hemma i Karlstad. På meritlistan syns utöver ett VM-brons även ett SM-guld som han bärgade i moderklubben, Färjestads BK, säsongen 2013/14.

Carl Dahlström

Född: 1995-01-28
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #55 av Chicago Blackhawks i NHL Entry Draft 2013

Carl Dahlström är en renodlad defensiv back som under sin karriär blott har tickat över 20 pinnar en gång under en och samma säsong. Det var under säsongen 2017/18 som stockholmaren slog till med 28 poäng i Chicagos farmarlag, Rockford Icehogs. Sedan Dahlström lämnade tryggheten i Linköping har han åkt upp och ned mellan NHL (Chicago, Winnipeg och Toronto) och farmarligan, American Hockey League. 28-åringen har aldrig testat på spel med Tre Kronor, men har 19 juniorlandskamper på meritlistan. Värt att notera är att ishockeybacken endast har spelat 67 NHL-matcher under de sju säsonger han spenderade i Nordamerika. Med det i åtanke är +5 i plus/minus-statistiken en respektabel siffra och vi kan räkna med att Carl Dahlström kommer göra mycket nytta i Färjestads försvarszon.

Victor Ejdsell

Född: 1995-06-06
Land: Sverige
Position: Center/forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Karlstadsonen Victor Ejdsell är den största forwarden i Färjestad med sina 97 kilo fördelat på 195 centimeter. Han kom under sommaren 2019 tillbaka till svensk hockey efter att ha provat vingarna i NHL under 1,5 säsong. Det blev dock bara sex matcher för Original Six-laget Chicago Blackhawks. Anfallaren har samma moderklubb som bland andra Conny Evensson och Linus Persson och debuterade för Viking HC redan som 13-åring. Han anslöt sig inte till en SHL-klubb förrän han blev 18 år trots spel i exempelvis TV-pucken. Ejdsell lyckades aldrig ta en ordinarie tröja i Färjestad utan lämnade för BIK Karlskoga innan han fick kontrakt med Chicago Blackhawks och lånades ut till HV71 2017. När NHL-kontraktet gick ut valde Ejdsell att vända tillbaka till SHL och FBK sommaren 2019 där han spelade en nyckelroll under lagets guldsäsong 2021/2022. Delar födelsedag med Hall of Fame-målvakten Ed Giacomin.

Linus Johansson

Född: 1992-11-30
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Linus Johansson är mellanbror i en skara om tre och den mest framgångsrika av bröderna. Johansson är en duktig tvåvägscenter som är lika bra bakåt som framåt. 30-åringen har spelat i division 1, Hockeyallsvenskan, den norska ligan, SHL samt i två KHL-klubbar. Linus Johansson har också provat på spel i NAHL, den näst högsta juniorligan i USA, efter USHL. Den är inte särskilt känd, men en bit över 100 svenskar har testat lyckan där, och storspelare som Pat Lafontaine, Doug Weight och Mike Modano har huserat i ligan. I SHL är Linus Johansson god för runt 25 poäng per säsong och har dessutom fått representera Tre Kronor i såväl OS som VM. En av lagets nyckelspelare, lite i skymundan.

Henrik Björklund

Född: 1990-09-22
Land: Sverige
Position: Forward 
Klubbfattning: Höger
Draftad: #111 av Calgary Flames i NHL Entry Draft 2009

Henrik Björklund är Hockeyallsvenskans främsta målskytt genom tiderna. Den evigt unge Björklund gjorde karriärens bästa säsong för tre år sedan då han som 30-åring bombade in 34 mål på 63 matcher (inklusive slutspel) i BIK Karlskoga. Trots stora framgångar i den svenska andraligan med klubbar som MoDo, Örebro, Rögle och Karlskoga tog det många år innan han lyckades slå sig in i SHL, lite märkligt tycker många. Någon vidare fart på skridskorna har Björklund aldrig haft, men å andra sidan besitter han ett av Sveriges snabbaste och mest välriktade skott. Möjligen att “Björka“ tidigare har varit nöjd med tillvaron i Nobelhallen och inte vill flytta på familjen i slutet av karriären. Inför säsongen 2022/23 valde Björklund att signa med Färjestad där han nästan snittade en poäng per match innan en huvudskada satte stopp för 32-åringen som missade närmare 40 matcher i grundserien. Får han vara frisk är oddsen låga på ytterligare en poängmässigt fin säsong.

Joakim Nygård

Född: 1993-01-08
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Speedkulan Joakim Nygård har representerat Färjestad i tio säsonger och Skå-produkten särskiljer sig från de flesta andra svenska stjärnorna som dominerat i det blågula finrummet. Nygård har nämligen aldrig testat vingarna i schweiziska ligan eller KHL, trots flertalet anbud från en rad storklubbar. Mellan 2019 och 2021 fick han däremot chansen att visa upp sina färdigheter i NHL med Edmonton Oilers. Det blev endast 42 matcher och nio pinnar (3+6) på andra sidan Atlanten för 30-åringen som uppenbarligen trivs som allra bäst hemma i de värmländska skogarna. Sedan återkomsten till FBK har Joakim Nygård snittat omkring 0,8 poäng per match och med sina 15 pinnar på 19 fighter i SM-slutspelet 2022 var han en stor bidragande orsak till Färjestads SM-guld. Ett kul bet till trevligt odds är att Nygård vinner FBK:s interna poängliga. 

Spela på SHL på Oddset