Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

En av landets mest populära och fruktade hockeyklubbar återfinns i Karlstad. Färjestad är nästan alltid med och kämpar om de ädlaste medaljerna även om vi får gå tillbaka till 2011 för det senaste guldet.
Spela på SHL

Läs mer om och spela på Färjestad

Fakta om Färjestad

Grundad: 1932
Hemmaarena: Löfbergs Arena
SM-guld: 10 st
Tränare: Tomas Mitell

Färjestad BK är en av svensk hockeys mest omtalade klubbar. När laget bytte bort sin lila färg mot grön år 2006 sade elaka tungor att det berodde på att Löfbergs Lila tappade försäljning på grund av sin koppling till klubben. Färjestad har vunnit flest SM-guld sedan Elitserien bildades 1975 och är Sveriges rikaste ishockeyförening. Ibland har Karlstadsklubben kallats för “Familjen”, och Håkan Loob (som nu lämnat) för “Gudfadern”, för klubbens val att ta in gamla spelare i olika funktioner. Många legender har spelat för FBK, som nämnde Loob, Jörgen Jönsson, Ulf Sterner, Thomas Rundqvist, Zdeno Chara och Rickard Wallin. Den sistnämnde figurerar numera som sportchef. FBK vann SM-guld så sent som i fjol och ingen skulle bli förvånad om värmlänningarna är med och tampas om ett nytt guld under säsongen 2022/21. 

Spela på SHL

Spelschema SHL

Tongivande spelare i Färjestad

Matt Tomkins 

Född: 1994-06-19

Land: Kanada

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Draftad: #199 av Chicago Blackhawks i NHL Entry Draft 2012

Matt Tomkins var länge på tapeten att hamna hos Leksand inför säsongen 2021/22, men dalaklubben valde att gå en annan väg då man signade med Kasimir Kaskisuo. Tomkins valde istället att flytta till Göteborg och Frölunda där han var en av SHL:s bästa målvakter fram till jul och tog välförtjänt även en plats i Team Canada under det olympiska spelen i Peking där han bland annat vaktade kassen i kvartsfinalen mot Tre Kronor. Den Edmonton-bördige ishockeymålvakten stod åtta matcher i SM-slutspelet med Frölunda och noterades för blygsamma 88,5 i räddningsprocent. Detta till trots har de regerande mästarna valt att satsa på kanadicken som kommer att tillhöra den värmländska klubben under de kommande två säsongerna.

Ville Pokka

Född: 1994-06-03

Land: Finland

Position: Back

Klubbfattning: Höger

Draftad: #34 av New York Islanders i NHL Entry Draft 2012

Ville Pokka är en välmeriterad finsk back som har vunnit OS, VM, JVM, Gagarin Cup samt ett Liiga-guld. Finländaren föddes i Tornio, precis vid den svenska gränsen, och har huserat i samtliga landslag hela vägen från U16 till de finska seniorlejonen. 28-åringen draftades 2012 i andra rundan som nummer 34 totalt av New York Islanders, men har ännu inte fått chansen i världens bästa liga utan endast huserat i AHL med Rockford IceHogs samt Bellaville Senators. Ville Pokka håller med det sagt hög internationell nivå och kommer enligt alla odds att få en stor roll i FBK under det kommande året.

Mikael Wikstrand

Född: 1993-11-05

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #196 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft 2012

Efter två år i KHL-klubben Ak Bars Kazan återvände Mikael Wikstrand åter till “Solstaden” och Färjestads BK inför säsongen 2021/22. IFK Ore är Wikstrands moderklubb, men det var i Mora som han fick sin gymnasieutbildning och sedermera slog igenom som junior. Han representerade U17, U18 och U20-landslaget och spåddes en lång under framgångsrik NHL-karriär. Någon NHL-match blev det emellertid aldrig för tvåvägsbacken, en del menade att det berodde på att han var för lat och inte la ner tillräckligt mycket tid på gymmet. På europeiskt mark har Micke Wikstrand alltid levererat, både i SHL, KHL och med Tre Kronor. På 28-åringens meritlista syns bland annat ett VM-guld från 2018 samt ett SM-guld från i fjol. Med FBK har ishockeyspelaren ett kontrakt som löper fram till 2024.

Max Lindroth

Född: 1996-08-24

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Max Lindroths resa upp till svensk hockeys finrum har långt ifrån varit spikrak. Max växte upp i Partille och sköt sina allra första handledsskott som knatte i Partille Hockeyklubb. Som ungdomsspelare var den hårdskjutande backen inte speciellt talangfull, han blev exempelvis inte uttagen i Göteborgs TV-puckslag. Början av juniortiden spenderades i Borås och det var i J18 som Lindroth började göra lite väsen av sig, främst genom att bidra med väldigt mycket poäng. Som senior gjorde Lindroth två turer i Hockeyettan med Troja och Tingsryd innan Linköping pockade på uppmärksamheten. I “Flygplansstaden” gjorde 26-åringen stora framsteg, så pass stora att de regerande mästaren Färjestad ryckte åt sig Lindroth under sommaren. Det blir intressant att följa Max fortsatta utvecklingen i ett offensivt skickligt FBK.

Victor Ejdsell 

Född: 1995-06-06

Land: Sverige

Position: Center/vänsterforward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Karlstadsonen Victor Ejdsell är största forward i laget med sina 97 kilo fördelat på 195 centimeter. Han kom under sommaren 2019 tillbaka till svensk hockey efter att ha provat vingarna i NHL under 1,5 säsong. Det blev dock bara sex matcher för Original Six-laget Chicago Blackhawks. Anfallaren har samma moderklubb som bland andra Conny Evensson och Linus Persson och debuterade för Viking HC redan som 13-åringen. Han anslöt inte till en SHL-klubb förrän han blev 18 år trots spel i exempelvis TV-pucken. Ejdsell lyckades aldrig ta en ordinarie tröja i Färjestad utan lämnade för BIK Karlskoga innan han fick kontrakt med Chicago Blackhawks och lånades ut till HV71 2017. När NHL-kontraktet gick ut valde Ejdsell att vända tillbaka till SHL och FBK sommaren 2019 där han spelade en nyckelroll under lagets guldsäsong i fjol. Delar födelsedag med Hall of Fame-målvakten Ed Giacomin.

Linus Johansson 

Född: 1992-11-30

Land: Sverige

Position: Center

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Linus Johansson är mellanbror i en skara om tre och den mest framgångsrika av bröderna. Johansson är en duktig tvåvägscenter som är lika bra bakåt som framåt. Trots att han bara är 29 år har Linus spelat i division 1, Hockeyallsvenskan den norska ligan, SHL samt i två KHL-klubbar. Linus Johansson har också provat på spel i NAHL, den näst högsta juniorligan i USA, efter USHL. Den är inte särskilt känd, men en bit över 100 svenskar har testat lyckan där, och storspelare som Pat Lafontaine, Doug Weight och Mike Modano har huserat i ligan. I SHL är Linus Johansson god för runt 25 poäng per säsong och har dessutom fått representera Tre Kronor i de Olympiska Spelen.

Henrik Björklund 

Född: 1990-09-22

Land: Sverige

Position: Forward 

Klubbfattning: Höger

Draftad: #111 av Calgary Flames i NHL Entry Draft 2009

Henrik Björklund är Hockeyallsvenskans främsta målskytt genom tiderna. Den evigt unge Björklund gjorde karriärens bästa säsong i förfjol då han som 30-åring bombade in 34 mål på 63 matcher (inklusive slutspel) i sitt kära BIK Karlskoga. Trots stora framgångar i den svenska andraligan med klubbar som MODO, Örebro, Rögle och Karlskoga har han aldrig lyckats slå sig in i SHL, lite märkligt tycker många. Någon vidare fart på skridskorna har Björklund aldrig haft, men å andra sidan besitter han ett av svensk hockey snabbaste och mest välriktade skott. Möjligen att “Björka“ tidigare har varit nöjd med tillvaron i Nobelhallen och inte vill flytta på familjen i slutet av karriären. Det ska hursomhaver bli väldigt intressant att se vad den högerfattade snipern kan uträtta i Sveriges bästa hockeyliga då han kommande säsong kommer att representera moderklubben, Färjestad. Ett kul bet till högt odds är att den rutinerade hockeyspelaren äntligen hittar målet i finrummet och löser magiska 20 mål. 

Spela på SHL