Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Frölunda 2023/2024

Göteborgspubliken har vallfärdat till Scandinavium de senaste decennierna. Detta eftersom stadens hockeystolthet haft stora framgångar. Oddsen är låga på att Frölunda utmanar om SM-guldet även denna säsong.
Spela på SHL på Oddset

Puck med SHL-laget Frölundas logga

Fakta om Frölunda HC

Grundad: 1944
Hemmaarena: Scandinavium/Frölundaborg
SM-guld: 5 st
Tränare: Roger Rönnberg

Frölunda har varit ett av SHL:s mest framgångsrika lag under hela 2000-talet. Det är bara Färjestad och Luleå som har en längre svit i SHL. Många namnkunniga spelare har dragit på sig den röda och periodvis gröna matchtröjan genom åren. Ulf Sterner, Lars-Erik Sjöberg, Jörgen Pettersson, Daniel Alfredsson, Patrik Carnbäck, Niklas Andersson och bröderna Henrik och Joel Lundqvist är ett axplock, och supertalangerna Rasmus Dahlin och Lucas Raymond skulle kunna ansluta till legendarerna i framtiden. Frölunda har vunnit fem SM-guld och spelat sju SM-finaler. Göteborgsklubben har även varit väldigt framgångsrik i CHL med fyra titlar och en finalplats under de åtta säsonger som Champions Hockey League spelats. Klubben heter sedan 2022 Frölunda Hockey Club och har ersatt den klassiska Indianen med en helt ny logotyp.

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i Frölunda HC

Lars Johansson

Född: 1987-07-11
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

Efter sex säsonger utomlands är landslagsmeriterade Lars Johansson tillbaka på svensk mark sedan säsongen 2022/23 och i klubben där han slog igenom under mitten av 2010-talet. I Frölunda HC (dåvarande Indians) huserade ishockeymålvakten mellan 2013 och 2016 där han bland annat bärgade ett SM-guld och en CHL-titel. Masen utsågs under säsongen 2015/16 till SHL:s bästa målvakt och belönades med ett NHL-kontrakt med Chicago Blackhawks. Det blev emellertid endast spel i farmarklubben Rockford Icehogs för “Lasse” som efter en säsong vände tillbaka till Europa där han under fem år representerade CSKA Moskva och SKA St. Petersburg i KHL. Johansson har länge rankats som en av världens bästa målvakter utanför National Hockey League och har representerat Tre Kronor i såväl VM som OS.

Henrik Tömmernes

Född: 1990-08-28
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #210 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2011 

Henrik Tömmernes är född och uppväxt i Karlstad men flyttade inför säsongen 2008/09 till Göteborg där han gjorde SHL-debut (dåvarande Elitserien) med Frölunda. Som 20-åring fick den spelskickliga ishockeybacken chansen att testa vingarna i Tre Kronor och från 2009/10 och ytterligare fem säsonger, med en kort avstickare till Vancouvers Canucks organisation, var värmlänningen bofast i Frölundas A-lag. Något spel i världens bästa ishockeyliga blev det dock aldrig för 33-åringen som efter sex lyckosamma säsonger i Genève-Servette nu vänder tillbaka till Göteborg där han kommer att vara en av Frölundas nyckelspelare i jakten på klubbens sjätte SM-tecken. På Tömmernes meritlista finns bland annat SM-guld, en NL-titel och två CHL-titlar. Han har dessutom blivit uttagen till National Leagues All-Star Team fyra gånger och även utsetts till SHL:s bästa back.

Max Lindroth

Född: 1996-08-24
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Max Lindroths resa upp till svensk hockeys finrum har långt ifrån varit spikrak. Max växte upp i Partille utanför Göteborg och sköt sina allra första handledsskott som knatte i Partille Hockeyklubb. Som ungdomsspelare var den hårdskjutande backen inte speciellt talangfull, han blev exempelvis inte uttagen i Göteborgs TV-pucklag. Början av juniortiden spenderades i Borås och det var i J18 som Lindroth började göra lite väsen av sig, främst genom att bidra med väldigt mycket poäng. Som senior gjorde Lindroth två turer i Hockeyettan med Troja och Tingsryd innan Linköping pockade på uppmärksamheten. I “Flygplansstaden” gjorde 27-åringen stora framsteg, så pass att Färjestad ryckte åt sig Lindroth inför säsongen 2022/23. Efter bara ett år i Karlstad gick flyttlasset söderut, tillbaka hem på mammas gata i rikets näst största stad.

Gustav Rydahl

Född: 1994-09-11
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Gustav Rydahl förknippas i första hand med moderklubben Färjestads BK där han bland annat spelade en viktig roll när klubben vann SM-guld 2022. De två sista gymnasieåren spenderade centertanken på västkusten i Göteborg och det var också under denna period som Rydahl tog sina första skridskoskär i den svenska högstaligan. Värmlänningen har även representerat Växjö och Luleå i SHL, men det var under återkomsten till Färjestad som karriären tog fart och han kritade inför säsongen 2022/23 på sitt första och hittills enda NHL-kontrakt. Efter bara ett år på andra sidan Atlanten, och endast spel i AHL, är Rydahl åter tillbaka i SHL och till mångas förvåning valde han att signa kontrakt med Frölunda Hockey Club.

Max Friberg

Född: 1992-11-20
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #143 av Anaheim Ducks i NHL Entry Draft 2011

Max Friberg är en klassisk svensk tvåvägsspelare med stora ledaregenskaper. Han spelar i powerplay och boxplay och matchas ofta mot motståndarnas bästa spelare. Friberg spelade seniorhockey med moderklubben Skövde redan under gymnasietiden men i och med att Skaraborgsklubben spelade i division 1 valde Friberg att flytta till Timrå och SHL för att utvecklas som ishockeyspelare. Forwarden var med i det klassiska svenska JVM-lag som tog guld 2012, och var en av Juniorkronornas allra bästa spelare i mästerskapet. Året efter åkte Friberg över till Nordamerika för att försöka ta en plats i Anaheim Ducks. Men det blev bara sex matcher i NHL under de fyra åren som Friberg tillhörde Ducks och klassiska Montreal Canadiens organisationer. Sedan 2017 är Max Friberg tillbaka i SHL och Frölunda där han är en av Roger Rönnbergs stöttepelare. Västgöten har deltagit i två VM och ett OS på seniornivå.

Carl Klingberg

Född: 1991-01-28
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger 
Draftad: #34 av Atlanta Thrashers i NHL Entry Draft 2009

Lerumsonen Carl Klingberg har ett digert CV som bland annat innehåller över 100 SHL-matcher, närmare 400 NL-matcher, en KHL-säsong, tre VM, två JVM och strax över 300 AHL-kamper. Den högerfattade forwarden har likväl stått i skuggan av sin yngre bror, John, som varit en toppback i NHL under det senaste decenniet. Carl lyckades aldrig ta en ordinarie tröja i varken Atlanta eller Winnipeg, men var en viktig pjäs för Zug i den schweiziska ligan där han under sina sju säsonger fick titulera sig som NL-mästare inte mindre än två gånger. Är en ledartyp som besitter spetsegenskaper i såväl offensiv som defensiv zon. Det torde vara lågt odds på att Carl Klingberg tar plats framför målet i Frölundas powerplay kommande säsong.

Spela på SHL på Oddset