Frölunda HC

Läs mer om lagen i SHL.

Västra Frölunda har varit ett av SHL:s mest framgångsrika lag under 2000-talet och det är bara Färjestad, Luleå, HV71 och Brynäs som har en längre nuvarande svit i SHL, än Frölunda Indians. Många namnkunniga spelare har dragit på sig den röda och periodvis gröna, matchtröjan genom åren. Ulf Sterner, Lars-Erik Sjöberg, Jörgen Pettersson, Daniel Alfredsson, Patrik Carnbäck, Niklas Andersson och Henrik Lindqvist är ett axplock, och supertalangen Rasmus Dahlin skulle kunna ansluta till legendarerna i framtiden. Frölunda har vunnit fyra SM-guld och spelat nio SM-finaler. Göteborgarnas senaste titel kom 2016.

Grundad: 1938
Hemmaarena: Scandinavium
SM-guld: 4 st
Tränare: Roger Rönnberg

Spela på Frölunda HC.

Några framstående spelare

  Johan Gustafsson

Målvakten Johan Gustafsson är bara 26 år gammal och skulle med målvaktslogik vara på väg in i sin bästa tid som hockeyspelare. Trots sin ringa ålder har västmanlänningen hunnit med det mesta som spelare. Han gick hela vägen från spel i tv-pucken, där han blev utsedd till bästa målvakt, vann silver på J18VM, var med i JVM-laget som tog guld 2012, draftades av Minnesota Wild, spelade några säsonger i Nordamerika med Wild i NHL, Iowa Wild i AHL och Alaska Aces i ECHL, innan han återvände till SHL och Frölunda sommaren 2015. Gustafsson har vunnit SM-guld, VM-guld, två CHL-titlar och även ett SM-silver. Målvakten gjorde ett par säsonger i Luleå med ett GAA på en bra bit under 2,00, en strålande siffra. De tre senaste säsongerna i Frölunda har Gustafsson blandat och gett mer. Det skulle kunna vara sköna odds på att Johan Gustafsson åter gör en supersäsong i SHL.

Född: 1992-02-28
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

  Chay Genoway

Den korte, 176 centimeter, backen gör sin första säsong i SHL, efter fyra säsonger i KHL. 31-åringen är en offensiv pointman som gör många poäng i powerplay. Chay Genoway har inte kommit upp i tvåsiffrigt i antal mål som senior, men har oftast snittat strax under en halv poäng per match, och kommer att bli viktig för Frölundas spel i numerärt överläge. Som junior gjorde Chay Genoway en säsong med omtalade Shattuck St. Mary's Midget Prep, där han spelade med bland andra Jonathan Toews och Kyle Okposo. Även Sidney Crosby har spelat för laget. Genoway är inte draftad men gjorde en match med Minnesota Wild i NHL, där han dessutom gjorde poäng. Chay Genoway var också med i det amerikanska OS-lag som tog brons vid OS i Pyeongchang.

Född: 1986-12-20
Land: Kanada
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Gustav Lindström

Talangen Gustav Lindström är syskonbarn till den tidigare NHL-spelaren Marcus Ragnarsson. Backen valdes av svenskklubben Detroit Red Wings i den andra rundan av NHL Entry Draft 2017. Lindström är en mångsidig back, som både spelar fysiskt och gör en del poäng. Som senior talar en del för att upplänningen mer kommer att axla defensiva uppgifter. Lindström har spelat för Almtuna IS i Hockeyallsvenskan och efter påskrivet kontrakt med Red Wings har han lånats ut till Frölunda i SHL. Gustav Lindström spelade JVM för Tre Kronor som tog silver i turneringen som avgjordes i bland annat Buffalo Sabres hemmaarena.

Född: 1998-10-20
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

  Ryan Lasch

Amerikanen Ryan Lasch är bara drygt 170 centimeter lång och har fått kämpa sig igenom hockeykarriären. 31-åringen har gjort det bra och blivit en publikfavorit i Scandinavium. Lasch är odraftad och valde collegespel som ung. Efter avslutad utbildning 2010 hamnade han i Södertälje SK. Efter det har Lasch inte gjort två säsonger i rad i en och samma klubb. Flyttlasset har gått från SSK i SHL, över till SM-Liiga, hem till Norfolk Admirals i AHL, ner till ECHL, på lån till Växjö Lakers, tillbaka till Toronto Marlies i AHL, över till Finland, till Frölunda, ner till Schweiz och SC Bern, innan han förra säsongen åter landade i Göteborg. Där levererade han sin poängmässigt näst bästa säsong i karriären. Den lille ytterforwarden har också gjort ett VM för USA.

Född: 1987-01-22
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

  Joel Lundqvist

Henrik Lundqvist nämns nästan alltid i samma andetag som Joel Lundqvist, men den yngre tvillingbrorsan har skaffat sig kultstatus i Göteborg och Frölunda. Joel draftades faktiskt före Henrik i NHL Entry Draft 2000, men lyckades aldrig ta en fast plats i Dallas Stars under tre säsonger i NHL. Istället vände han hem till SHL och Frölunda sommaren 2009 och mottogs som en frälsare. 36-åringen gör i år sin tionde säsong som kapten för Indians och han har många titlar i prisskåpet. Tre SM-guld, två CHL-titlar, tre VM-guld och två VM-brons. Bland många framgångsrika spelare i Frölundas historia kommer Joel Lundqvist att vara bland de första som nämns när han lägger skridskorna på hyllan.

Född: 1982-03-02
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

 Rhett Rakhshani

Amerikanen Rhett Rakhshani, med rötter i Iran, har flera framgångsrika säsonger bakom sig i SHL och gör sin första säsong med Frölunda. Han är dessutom svåger med Noah Welch, som har flera säsonger bakom sig i SHL. Rakhshani var en talang som ung och spelade både JVM och J18VM för USA. Efter det valde han spel i college och var kapten i University of Denver sin sista säsong i laget. Amerikanen draftades av New York Islanders i NHL Entry Draft 2006, men gjorde bara sju matcher i NHL. Efter två säsonger i Bridgeport Sound Tigers i AHL värvades Rakhshani av HV71 år 2012. Sedan dess har han spelat i SHL, med HV, Växjö Lakers, Linköping HC och Malmö Redhawks och gjort runt 30 poäng per säsong. Vann SM-guld med Växjö 2015.

Född: 1988-03-06
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.