Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Frölunda HC

Läs mer om lagen i SHL.

Om FHC

Västra Frölunda har varit ett av SHL:s mest framgångsrika lag under 2000-talet och är regerande mästare. Det är dessutom bara Färjestad, Luleå, HV71 och Brynäs som har en längre nuvarande svit i SHL, än Frölunda Indians. Många namnkunniga spelare har dragit på sig den röda och periodvis gröna, matchtröjan genom åren. Ulf Sterner, Lars-Erik Sjöberg, Jörgen Pettersson, Daniel Alfredsson, Patrik Carnbäck, Niklas Andersson och Henrik Lundqvist är ett axplock, och supertalangen Rasmus Dahlin skulle kunna ansluta till legendarerna i framtiden. Frölunda har vunnit fem SM-guld och spelat sju SM-finaler. Frölunda har även varit framgångsrika i CHL med tre titlar och en finalplats under de fem säsonger som Champions Hockey League spelats.

Grundad: 1944
Hemmaarena: Scandinavium
SM-guld: 5 st
Tränare: Roger Rönnberg

Spela på Frölunda HC.

Några framstående spelare

Max Friberg

Född: 1992-11-20
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #143 av Anaheim Ducks i NHL Entry Draft 2011

Max Friberg är en klassisk svensk tvåvägsspelare med stora ledaregenskaper. Han spelar i powerplay och boxplay och matchas ofta mot motståndarnas bästa spelare, tillsammans med legendaren Joel Lundqvist. Friberg spelade seniorhockey med moderklubben Skövde redan under gymnasietiden men i och med att Skaraborgsklubben spelade i division 1 valde Friberg att flytta till Timrå och SHL för att utvecklas som spelare. Högerforwarden var med i det klassiska svenska JVM-lag som tog guld 2012. Året efter åkte Friberg över till Nordamerika för att försöka ta en plats i Anaheim Ducks. Men det blev bara sex matcher i NHL under fyra säsonger som Friberg tillhörde Ducks och klassiska Montreal Canadiens organisationer. Sedan 2017 är Max Friberg tillbaka i SHL och Frölunda.

Simon Hjalmarsson

Född: 1989-02-01
Land: Sverige
Position: Vänsterforward
Klubbfattning:  Vänster
Draftad:  #39 av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2007

Simon Hjalmarsson har hunnit bli 30 år och har faktiskt en diger meritlista, trots att han inte varit en stjärna nån gång under karriären. VM-guld, SM-guld, CHL-titlar, JVM-silver, J18VM-brons och VM-brons har det blivit för smålänningen. Hjalmarsson är assisterande kapten i Frölunda, i ett omklädningsrum fullt av hockeyspelare med erkända ledaregenskaper. Han draftades av de Stanley Cup-mästarna St. Louis Blues 2007 men Hjalmarsson har aldrig försökt ta en plats i NHL. Däremot har han gjort två säsonger i klassiska CSKA Moskva i KHL, där han spelade med bland andra Alexander Radulov och Viktor Fasth.

Johan Sundström

Född: 1992-09-21
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Höger
Draftad: #50 av New York Islanders i NHL Entry Draft 2011

Frölundasonen Johan Sundström gör 2019/20 sin tredje sejour i hemmaklubben. Han blev klar för Frölunda bara en vecka efter att klubben säkrade sitt femte SM-guld 2019 och är mycket omtyckt i Göteborg. Centern har varit en talang hela sitt liv. Han spelade TV-pucken, var en del av det JVM-lag som tog guld 2012, med bland andra nuvarande lagkamraten Max Friberg och har spelat VM för Tre Kronor. Sundström draftades av New York Islanders 2011 och under tre säsonger på sitt rookiekontrakt fick han spela elva matcher i NHL. Övrig tid tillbringades i AHL. Centern har varit en poängspelare när han lirat i Frölundas rödgröna tröja, men inte när han  spelat någon annanstans. Sundström har gjort både 36 och 38 poäng i SHL och ett modigt bet är att han når upp till samma nivå igen denna säsong.

Lucas Raymond

Född: 2002-03-28
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Tillgänglig för NHL Entry Draft 2020

Supertalangen Lucas Raymond fick debutera i SHL i oktober 2018 och blev den förste spelaren född 2002 att göra debut i SHL. Efter det har hockeylivet rullat på för Raymond som är en av de topprankade hockeyspelarna inför NHL-draften 2020, tillsammans med bland andra Djurgårdens Alexander Holtz. Skulle Raymond gå som etta skulle det bli andra gången på tre år som en Frölundaspelare väljs först av alla, och i så fall den tredje svensken efter Rasmus Dahlin och legendaren Mats Sundin. Raymonds något ovanliga namn kommer från hans pappa som är från Frankrike. Den offensive, men komplette, anfallaren är redan meriterad. Brons i TV-pucken, guld, silver och brons i J18-SM, silver i klassiska Hlinka Gretzky Cup och guld i J18-VM. 

Julius Bergman

Född: 1995-11-02
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #46 av San Jose Sharks i NHL Entry Draft 2014

Inför säsongen 2019/20 är Julius Bergman tillbaka i svensk hockey och regerande mästarna Frölunda efter att ha gjort en match i SHL våren 2014 med Frölunda och sedan åkt över till Nordamerika för att försöka ta en plats i NHL. Under en säsong i juniorligan OHL och klassiska London Knights spelade han med blivande NHL-stjärnor som Mitch Marner och Max Domi. Efter det blev det bara spel i AHL för backen under sina fyra säsonger i Nordamerika. Under åren tillhörde han San Jose Sharks, Ottawa Senators, Columbus Blue Jackets och New York Rangers utan att spela en enda match i NHL för något av lagen. Julius Bergman har potential att göra en del poäng och i och med Chay Genoways flytt från Frölunda finns möjligheter för Bergman att bli en poängspelare i klubben.

Ryan Lasch

Född: 1987-01-22
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Amerikanen Ryan Lasch är bara drygt 170 centimeter lång och har fått kämpa sig igenom hockeykarriären. 32-åringen har gjort det bra och blivit en publikfavorit i Scandinavium. Lasch är odraftad och valde collegespel som ung. Efter avslutad utbildning våren 2010 hamnade han i Södertälje SK. Flyttlasset gick sedan från SSK i SHL, över till SM-Liiga, hem till Norfolk Admirals i AHL, ner till ECHL, på lån till Växjö Lakers, tillbaka till Toronto Marlies i AHL, över till Finland, till Frölunda, ner till Schweiz och SC Bern, innan han förrförra säsongen åter landade i Göteborg. Den lille ytterforwarden har också gjort ett VM för USA. Lasch kommer att bli den mest poängrike nordamerikanen i SHL genom tiderna under säsongen, och därmed passera Brynäs klassiske lirare Tom Bissett.

Joel Lundqvist

Född: 1982-03-02
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #68 av Dallas Stars i NHL Entry Draft 2000

Henrik Lundqvist nämns nästan alltid i samma andetag som Joel Lundqvist, men den yngre tvillingbrorsan har skaffat sig kultstatus i Göteborg och Frölunda. Joel draftades faktiskt före Henrik i NHL Entry Draft år 2000, men lyckades aldrig ta en fast plats i Dallas Stars under tre säsonger i NHL. Istället vände han hem till SHL och Frölunda sommaren 2009 och mottogs som en frälsare. 37-åringen gör i år sin elfte säsong som kapten för Indians och han har många titlar i prisskåpet. Fyra SM-guld, tre CHL-titlar, tre VM-guld och två VM-brons. Bland många framgångsrika spelare i Frölundas historia kommer Joel Lundqvist att vara bland de första som nämns när han lägger skridskorna på hyllan.

Rhett Rakhshani

Född: 1988-03-06
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #100 av New York Islanders i NHL Entry Draft 2006

Amerikanen Rhett Rakhshani, med rötter i Iran, har flera framgångsrika säsonger bakom sig i SHL och gjorde sin första säsong med Frölunda säsongen 2018/19. Han är dessutom svåger med Noah Welch, som har flera säsonger bakom sig i SHL. Rakhshani var en talang som ung och spelade både JVM och J18VM för USA. Efter det valde han spel i college och var kapten i University of Denver sin sista säsong i laget. Amerikanen draftades av New York Islanders i NHL Entry Draft 2006, men gjorde bara sju matcher i NHL. Efter två säsonger i Bridgeport Sound Tigers i AHL värvades Rakhshani av HV71 år 2012. Sedan dess har han spelat i SHL, med HV, Växjö Lakers, Linköping HC och Malmö Redhawks och gjort runt 30 poäng per säsong. Vann SM-guld med Växjö 2015 och Frölunda 2019.

Frölunda i slutspel 18/19

Ligaplacering: 3
Publiksnitt: 10 071
Powerplay-procent: 21,02%
Boxplay-procent: 84,03%
Poängkung: Ryan Lasch (50 poäng)

Frölunda har haft en bra säsong i SHL, men drabbats en del av skador på tänkbara nyckelspelare. Poängkungen Ryan Lasch har missat matcher, Rhett Rakhshani har haft otur med smällar mot bland annat huvudet, Patrik Carlsson och Jonathan Sigalet har också tvingats vila. Men Frölunda har fått överraskande produktion av unge Samuel Fagemo och Anders Grönlund gjorde debut i SHL som 30-åring och har spelat bra. Lagets ledare och motor är Joel Lundqvist som bland annat tekar bäst och tacklar mest i indianerna, två egenskaper som kanske inte alltid syns i matchfaktan efter matcherna. Västkustlaget har också haft nytta av framgången i CHL för sitt spel i SHL och tränaren Roger Rönnberg har pratat flera gånger om betydelsen av CHL för Frölunda. Indians vann SM-guld 2016 men åkte ut redan i kvartsfinal i fjol. I år hoppas de trogna göteborgarna på bättre resultat för sitt lag. Något som kan tala för det är Frölundas fina bortaspel.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.