Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Göteborgspubliken har vallfärdat till Scandinavium de senaste decennierna. Detta eftersom stadens hockeystolthet haft stora framgångar. När tar Frölunda SM-guld nästa gång?
Spela på SHL

Puck med SHL-laget Frölundas logga

Fakta om Frölunda

Grundad: 1944
Hemmaarena: Scandinavium/Frölundaborg
SM-guld: 5 st
Tränare: Roger Rönnberg

Frölunda har varit ett av SHL:s mest framgångsrika lag under 2000-talet. Det är bara Färjestad, Luleå, och Brynäs som har en längre nuvarande svit i SHL. Många namnkunniga spelare har dragit på sig den röda och periodvis gröna, matchtröjan genom åren. Ulf Sterner, Lars-Erik Sjöberg, Jörgen Pettersson, Daniel Alfredsson, Patrik Carnbäck, Niklas Andersson och bröderna Henrik och Joel Lundqvist är ett axplock, och supertalangerna Rasmus Dahlin och Lucas Raymond skulle kunna ansluta till legendarerna i framtiden. Frölunda har vunnit fem SM-guld och spelat sju SM-finaler. Göteborgsklubben har även varit framgångsrik i CHL med fyra titlar och en finalplats under de sju säsonger som Champions Hockey League spelats. Heter numera Frölunda Hockey Club och har ersatt den klassiska Indianen med en helt ny logotype.

Spela på SHL

Spelschema SHL

Tongivande spelare i Frölunda HC

Lars Johansson 

Född: 1987-07-11

Land: Sverige

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Draftad: Odraftad

Efter sex säsonger utomlands är Lars Johansson tillbaka på svensk mark och i klubben där han slog igenom under mitten av 2010-talet. I Frölunda HC (dåvarande Indians) huserade ishockeymålvakten mellan 2013 och 2016 där han bland annat bärgade ett SM-guld och en CHL-titel. Masen utsågs under säsongen 2015/16 till SHL:s bästa målvakt och belönades med ett NHL-kontrakt med Chicago Blackhawks. Det blev emellertid endast spel i farmarklubben Rockford Icehogs för “Lasse” som efter en säsong vände tillbaka till Europa där han under de senaste fem åren representerat CSKA Moskva och SKA St. Petersburg. Har länge rankats som en av världens bästa målvakter utanför National Hockey League och har representerat Tre Kronor i såväl VM som OS.

Andreas Borgman

Född: 1995-06-18

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Kraftpaketet Andreas Borgman väger hela 93 kilo trots att han bara mäter 1,83 centimeter på längden, Stockholmaren är en typisk allroundback som både är skicklig med puck och inte heller tvekar på att använda sin hydda i sarghörnen. 26-åringen fick sin grundutbildning i talangfabriken Huddinge IK, men gick hockeygymnasiet i Timrå där han som B-junior debuterade i dåvarande Elitserien under säsongen 2012/13. Ishockeybacken huserade sedan i Hockeyallsvenskan med både Timrå och Västerås innan han vann SM-guld med HV71 2017. Under samma säsong utsågs “Borga” till årets rookie och belönades med ett NHL-kontrakt. Det blev emellertid bara drygt 50 framträdanden i hockeyns finrum för Borgman innan han vände tillbaka till Europa. Efter en kort sejour i Ässät tillhör den vänsterfattade backen, sedan säsongen 2021/22, Frölunda.

Joel Lundqvist 

Född: 1982-03-02

Land: Sverige

Position: Center

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #68 av Dallas Stars i NHL Entry Draft 2000

Henrik Lundqvist nämns nästan alltid i samma andetag som Joel Lundqvist, men den yngre tvillingbrorsan har skaffat sig kultstatus i Göteborg och Frölunda. Joel draftades faktiskt före Henrik i NHL Entry Draft år 2000, men lyckades aldrig ta en fast plats i Dallas Stars under tre säsonger i NHL. Istället vände han hem till SHL och Frölunda sommaren 2009 och mottogs som en frälsare. 40-åringen gör i år sin 14:e säsong som kapten för FHC och han har många titlar i prisskåpet. Fyra SM-guld, fyra CHL-titlar, tre VM-guld och två VM-brons. Bland många framgångsrika spelare i Frölundas historia kommer Joel Lundqvist att vara bland de första som nämns när han lägger skridskorna på hyllan. Oddsen på en tröja i taket är obefintligt låga. 

Jan Mursak 

Född: 1988-01-20 

Land: Slovenien

Position: Center/Forward

Klubbfattning: Höger

Draftad: #182 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2006

Efter Los Angeles Kings superstjärna Anze Kopitar är Jan Mursak Sloveniens främsta ishockeyspelare genom tiderna. Mursak har visserligen endast gjort 42 matcher och fyra poäng i världens bästa ishockeyliga, men i Europa har han varit framgångsrik i flera år. På 236 KHL-matcher (inklusive slutspel) har forwarden, som även kan spela center, noterats för imponerande 139 poäng. Mursak har dessutom gjort 33 pinnar på 45 framträdanden i det slovenska landslaget. Mursak är inne på andra sejouren i Frölunda, 2017/18 anslöt slovenen i slutet på grundserien och svarade för starka 23 poäng på 21 fighter. 18 poäng på 45 grundseriematcher i fjol är den slovenska ishockeyspelaren säkerligen inte nöjd med. Kan 34-åringen studsa tillbaka denna säsong?

Max Friberg 

Född: 1992-11-20

Land: Sverige

Position: Högerforward

Klubbfattning: Höger

Draftad: #143 av Anaheim Ducks i NHL Entry Draft 2011

Max Friberg är en klassisk svensk tvåvägsspelare med stora ledaregenskaper. Han spelar i powerplay och boxplay och matchas ofta mot motståndarnas bästa spelare, tillsammans med legendaren Joel Lundqvist. Friberg spelade seniorhockey med moderklubben Skövde redan under gymnasietiden men i och med att Skaraborgsklubben spelade i division 1 valde Friberg att flytta till Timrå och SHL för att utvecklas som spelare. Högerforwarden var med i det klassiska svenska JVM-lag som tog guld 2012. Året efter åkte Friberg över till Nordamerika för att försöka ta en plats i Anaheim Ducks. Men det blev bara sex matcher i NHL under de fyra åren som Friberg tillhörde Ducks och klassiska Montreal Canadiens organisationer. Sedan 2017 är Max Friberg tillbaka i SHL och Frölunda där han är Rogers Rönnbergs favoritspelare tillsammans med Lundqvist. Västgöten har deltagit i två VM och ett OS på seniornivå.

Ryan Lasch 

Född: 1987-01-22

Land: USA

Position: Forward

Klubbfattning: Höger

Draftad: Odraftad

Amerikanen Ryan Lasch är bara drygt 170 centimeter lång och har fått kämpa sig igenom hockeykarriären. 35-åringen har gjort det bra och blivit en publikfavorit i Scandinavium. Lasch är odraftad och valde collegespel som ung. Efter avslutad utbildning våren 2010 hamnade han i Södertälje SK. Flyttlasset gick sedan från SSK i SHL, över till SM-Liiga, hem till Norfolk Admirals i AHL, ner till ECHL, på lån till Växjö Lakers, tillbaka till Toronto Marlies i AHL, över till Finland, till Frölunda, ner till Schweiz och SC Bern, innan han för fyra säsonger sedan åter landade i Göteborg. Efter en utflykt till Finland och Schweiz för två år sedan är fansens favorit för tredje gången tillbaka i Scandinavium. Den lille ytterforwarden har också gjort ett VM för USA. Lasch är den mest poängrike nordamerikanen i SHL genom tiderna och gjorde flest poäng i ligan föregående säsong. Ett säkert bet är att amerikanen finns med högt upp i poängligan även i år.

Jacob Nilsson

Född: 1993-10-12

Land: Sverige

Position: Center/Forward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Mörrumprodukten Jacob Nilsson föddes i Stockholm, men familjen flyttade tidigt ner till Sölvesborg där Nilsson inledde sin hockeykarriär i Mörrums GoIS innan flyttlasset gick vidare till Tingsryd. I de småländska skogarna fick centern ett ordentligt lyft, i juniorligorna J18 Elit och Superelit stod han för mycket poäng trots att TAIF ständigt huserade i de nedre regionerna av tabellerna. Efter tre lyckosamma år i Mora, både i Hockeyallsvenskan och SHL tog Jacob Nilsson chansen och åkte över till Nordamerika där det blev två NHL-matcher med Chicago och 123 fighter med farmarlaget Rockford IceHogs i AHL. Efter ett blekt år med Färjestad och en skadefylld säsong med Frölunda i fjol suktar ishockeyforwarden efter revansch.

Spela på SHL