Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

HV71 2023/2024

Klassiska HV71 åkte chockartat ur SHL våren 2021. Smålänningarna tog sig snabbt tillbaka till finrummet, och tänker givetvis återetablera sig där. Klubben har tagit inte mindre än fyra SM-guld på 2000-talet. Så bra lär det knappast gå denna säsong, men hur långt räcker HV?
Spela på SHL på Oddset

Läs mer om HV71 och spela på Hockeyallsvenskan

Fakta om HV71

Grundad: 1971
Hemmaarena: Husqvarna Garden
SM-guld: 5 st
Tränare: -

Jönköpings-laget HV71 (en sammanslagning av klubbarna Husqvarna IF och Vätterstads IK år 1971) har varit en av svensk hockeys mest framgångsrika hockeyklubbar de senaste 30 åren. Sedan HV chockade hockeysverige genom att vinna SM-guld 1995, med Sune Bergman som tränare, har HV spelat ytterligare åtta finaler och tagit fyra SM-guld. HV71 har många gånger lyckats med värvningar från Finland, från prestigeförvärv på 1980-talet som Kari Eloranta och Kari Takko, till Esa Keskinen och senare Jukka Voutilainen och Mikko Luoma. Andra spelare att nämna är naturligtvis Johan Davidsson, Martin Thörnberg och pappa Ove Thörnberg, Fredrik Stillman, Stefan Örnskog, David Petrasek, Boo Ahl och Stefan Liv, som omkom i flygolyckan med Lokomotiv Jaroslavl år 2011. Säsongen 2020/21 åkte HV71 chockartat ur SHL och fick därmed börja om i Hockeyallsvenskan, men kunde efter ett år i den svenska andradivisionen snabbt ta sig tillbaka till finrummet. Var på vippen att behöva kvala sig kvar i fjol och har inför denna säsong rustat truppen med många spännande namn. Tomas Montén var ny på tränarposten i Jönköpingsklubben inför säsongen, men efter tolv omgångar och bottenplats i tabellen fick Montén lämna. 

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i HV71

Joni Ortio

Född: 1991-04-16
Land: Finland
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: #171 av Calgary Flames i NHL Entry Draft 2009

Joni Ortio kliver in på sin femte säsong i svensk hockeys finrum. Mellan 2016 och 2018 tillhörde den finländska ishockeymålvakten Skellefteås stjärnfyllda trupp och vann bland annat ett SM-silver under sitt sista år i Västerbotten. Ortio fostrades i den anrika klubben TPS Åbo och tillhörde representationslaget där mellan 2009 och 2011. Året därpå gick flyttlasset över Atlanten där Ortio huserade i Calgary Flames organisation under en handfull säsonger. 32-åringen står noterad för för 37 NHL-matcher med Flames, men huserade mestadels i farmarligan och var dessutom utlånad till både TPS och HIFK. Ortio var sedan lyckosam i såväl KHL som schweiziska National League innan HV71 kallade på hans tjänster. I Jönköping avslutande målvakten förra säsongen oerhört starkt och var en stor bidragande orsak till att “Tjurarna” undvek ett nytt nervkittlande kval.    

Anton Strålman

Född: 1986-07-01
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #216 av Toronto Maple Leafs i NHL Entry Draft 2005

Västgöten från Tibro vid Vättern fick kämpa för varenda minut han spelat i NHL. Hösten 2011 hade nog många andra hockeyspelare gett upp tanken på NHL, om man varit i Anton Strålmans skridskor. Columbus Blue Jackets förlängde inte Strålmans kontrakt sommaren 2011 och inte heller ringde några andra hockeyklubbar på denna nivå. Till slut tog han en try-out med New Jersey Devils men lyckades inte ta en plats. En månad in på säsongen skrev han till slut på ett ettårskontrakt med New York Rangers och resten är historia. Strålman tog en plats i Rangers och gick sedan till Stanley Cup-final två år i rad, först säsongen 2013/14 med Rangers och året efter med Tampa Bay Lightning. Efter en skadefylld säsong 2018/19 skrev Tibrosonen på ett slags 2+1-årskontrakt med Florida som gav honom 5,5 miljoner dollar per säsong. Sista året på kontraktet valde Florida att göra sig av med svensken för att frigöra löneutrymme. Nästa anhalt blev Arizona där Strålman faktiskt gjorde sin poängmässigt bästa säsong (8+15) sedan 2015/16. Det räckte ändå inte för ett förlängt kontrakt. Hans sjunde och sista NHL-klubb i karriären blev istället Boston Bruins. Nu påbörjar Strålman sin andra sejour i SHL, den första var med Timrå som han lämnade för spel med Maple Leafs inför säsongen 2007/08. Den rutinerade backen, nu HV71-spelare, ökar chanserna för att laget ska slippa stångas om kontraktet ännu en säsong.

Fredrik Forsberg

Född: 1996-12-12
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Precis som sin storebror tillika NHL-stjärnan, Filip Forsberg, var Fredrik oerhört lovande som ungdom- och juniorspelare. “Mini-Foppa” var exempelvis bofast i samtliga juniorlandslag, från U16 hela vägen upp till Juniorkronorna, även om han aldrig blev uttagen till att spela i JVM med 1996-kullen. Det har främst blivit spel i Hockeyallsvenskan för den högerfattade snipern, mycket på grund av att han ansågs sakna farten som krävs för att lyckas på SHL-nivå. Forsberg besitter emellertid gudabenådade händer och förfogar dessutom över ett skott av yppersta världsklass. Är född i Uppsala, men fick sin utbildning i Leksand där han inte har spelat sedan säsongen 2017/18. Stod för ett hattrick i den sjätte hockeyallsvenska finalen 2022 och var den som sköt HV71 tillbaka till svensk hockeys finrum. Forsberg har kritat ett nytt tvåårskontrakt med smålänningarna. Ett roligt bet är att tippa Fredrik Forsberg som vinnare bland HV71-spelare i den interna skytteligan.

André Petersson

Född: 1990-09-11
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #109 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft 2008

Utanför mäktiga NHL har 33-årige André Petersson varit en av Sveriges främsta ishockeyforwards under det senaste decenniet.  Att det endast blev en match i världens bästa liga med Ottawa Senators beror antagligen på att Tingsryd-produkten endast mäter 177 centimeter och väger runt 80 kilo. I AHL snittade den tekniska och skridskostarka anfallaren strax under en poäng per match och i KHL var han konstant god för omkring 35-45 poäng per säsong. Petersson var en dominant spelare i de svenska ungdoms- och juniorlandslagen och har bland annat silver och brons från JVM på meritlistan. Han vann den interna poängligan i HV71 i fjol och oddset på att han upprepar bedriften är av förklarliga skäl inte det högsta. 

Isac Brännström

Född: 1998-04-21
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Isac Brännström är fostrad i småländska Nässjö HC men bytte redan som pojklagsspelare klubb till HV71 där han öste in poäng i U16 Elit och sedermera blev uttagen till U16-landslaget 2013/14. Det blev emellertid endast tre ungdomslandskamper för den kortväxta forwarden som inte fick dra på sig den blågula Tre Kronor-tröjan förrän åtta år senare, då som senior och efter en stark start på säsongen med Luleå i SHL. Efter fyra framgångsrika år i Norrbotten, där Isac var med i laget som föll i SM-finalen 2022,  är smålänningen tillbaka i HV71 där han förväntas få en framträdande roll av nya tränaren Tomas Montén.  

Spela på SHL på Oddset