Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Det blev en kortvarig frånvaro – klassiska HV71 är tillbaka i SHL! Smålänningarna verkar dessutom relativt väl förberedda och kan sikta någorlunda högt redan denna säsong. Spännande fortsättning följer!
Spela på SHL 

Läs mer om HV71 och spela på Hockeyallsvenskan

Fakta om HV71

Grundad: 1971
Hemmaarena: Husqvarna Garden
SM-guld: 5 st
Tränare: Tommy Samuelsson

Jönköpingslaget HV71 (en sammanslagning av klubbarna Husqvarna IF och Vätterstads IK år 1971) har varit en av svensk hockeys mest framgångsrika hockeyklubbar de 25 senaste åren. Sedan HV chockade hockeysverige genom att vinna SM-guld 1995 med Sune Bergman som tränare har HV spelat ytterligare åtta finaler och tagit fyra SM-guld. HV71 har många gånger lyckats med värvningar från Finland, från prestigeförvärv på 1980-talet som Kari Eloranta och Kari Takko, till Esa Keskinen och senare Jukka Voutilainen och Mikko Luoma. Andra spelare att nämna är naturligtvis Johan Davidsson, Martin Thörnberg och pappa Ove Thörnberg, Fredrik Stillman, Stefan Örnskog, David Petrasek, Boo Ahl och Stefan Liv, som dog i flygolyckan med Lokomotiv Jaroslavl år 2011. Säsongen 2020/21 åkte HV71 chockartat ur SHL och fick därmed börja om i Hockeyallsvenskan men kunde efter ett år i den svenska andradivisionen snabbt ta sig tillbaka. Några skyhöga favoriter är knappast smålänningarna i år utan får helt enkelt slå ur underläge där en playin-plats bör vara en rimlig målsättning.

Spela på SHL

Spelschema SHL

Tongivande spelare i HV71

Jonas Gunnarsson 

Född: 1992-03-31

Land: Sverige

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Draftad: Odraftad

Smålänningen Jonas Gunnarsson kom till HV71 som tonåring och fick spela 27 matcher under fem säsonger fram till 2014, när han lämnade för Malmö Redhawks i Hockeyallsvenskan. Efter två starka säsonger i Percy Nilssons klubb skrev den odraftade målvakten ett ettårskontrakt med Nashville Predators i NHL. Gunnarsson lyckades dock inte ta hand om båsdörren bakom dåvarande superstjärnan Pekka Rinne, utan vände tillbaka till SHL efter en säsong i AHL. Sedan sommaren 2018 är Jonas Gunnarsson HV71:s spelare permanent, efter ett kort lån till Jönköpings-klubben säsongen innan. Delar födelsedag med Mr Hockey, Gordie Howe, och the Russian Rocket, Pavel Bure.

Rasmus Bengtsson 

Född: 1993-05-14

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #59 av Florida Panthers i NHL Entry Draft 2011

Rasmus Bengtsson inledde sin hockeykarriär i Landskronaklubben, IF Lejonet. Som 15-åring flyttade den då unge backtalangen till Ängelholm där det blev tre säsonger för Rögles juniorer och en säsong i A-laget, som då spelade i Allsvenskan. 2011 draftades han av Florida Panthers som nummer 59 totalt. Bengtsson är en offensivt skicklig back som dessutom har bra storlek, något som NHL-klubbar värderar högt. Pågen fick dock vänta länge på sitt genombrott som senior. Efter hockeyallsvenskt spel i nästan ett decennium fick den 29-årige ishockeyspelaren chansen i SHL med Djurgården där han svarade för en klart godkänd säsong trots lagets kräftgång. Har välförtjänt kritat på ett kontrakt med SHL-nykomlingen HV71. Bengtsson har  gjort 51 juniorlandskamper för Sverige.

Emil Andrae 

Född: 2002-02-23

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #54 av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft 2020

Emil Andrae är en av Sveriges stora backtalanger och spås en framtid i världens bästa ishockeyliga, National Hockey League. Västervik-sonen har representerat Småland i TV-pucken vid två tillfällen, där han skejtade omkring med ett “C” på bröstet under ett av åren. Den vänsterfattade ishockeybacken var även lagkapten i såväl U18 som U20-landslaget. 20-åringen var en av HV71:s främsta spelare i Hockeyallsvenskan under guldsäsongen 2021/22 och prisades inte helt oväntat som ligans bästa junior. Den kortväxta backen (175 centimeter) har framförallt sina styrkor i det offensiva spelet och kommer mest troligen att få en roll som point i HV:s powerplay, precis som i fjol. En lyckad SHL-säsong kan mycket väl generera i ett NHL-kontrakt med Flyers för Emil Andrae. 

Simon Önerud 

Född: 1988-06-16

Land: Sverige

Position: Center/Forward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Jönköpingssonen Simon Önerud har vunnit två SM-guld med moderklubben och 34-åringen är sedan 2019 kapten för den småländska föreningen. Förutom spel med HV71 har Simon Önerud spelat i SHL med MODO och Timrå och även spenderat ett år i KHL. När HV vann SM-guld 2017 fick Önerud Stefan Liv Memorial Trophy, priset till slutspelets bäste spelare. Då avgjorde han match 7 i finalen, framspelad av Martin Thörnberg. Simon Önerud har också fått representera Tre Kronor, men inte spelat några mästerskap för det svenska landslaget i ishockey. Var lagets stora ledare när smålänningarna tog sig tillbaka upp till SHL under fjolårets säsong. Opererades under sommaren och väntas vara åter först efter jul.

Lucas Elvenes 

Född: 1999-08-18

Land: Sverige

Position: Forward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #127 av Vegas Golden Knights i NHL Entry Draft 2017

Lucas Elvenes har bokstavligen Rögle BK i blodet. Farfar Björn Elvenes spelade i Rögle, pappa Stefan Elvenes och hans bröder Roger Elvenes och Tord Elvenes spelade i Rögle. Lucas spelade själv i Skåneklubben som knatte hela vägen upp till A-laget. Således är det tämligen oväntat att valet föll på HV71 när han nu åter landat på svensk mark. Elvenes draftades av Vegas Golden Knights i draften 2017 och skrev kontrakt med NHL-klubben sommaren 2018. Det blev dock aldrig några NHL-matcher för 22-åringen som huserade i AHL med Chicago Wolves, Henderson och San Diego under tre långa och tuffa säsonger. Ishockeyforwarden har spelat i alla viktiga turneringar som junior för Tre Kronor, inklusive U18-VM och Hlinka Gretzky Cup. Elvenes har också spelat TV-pucken för Skåne. 

Fredrik Forsberg 

Född: 1996-12-12

Land: Sverige

Position: Forward

Klubbfattning: Höger

Draftad: Odraftad

Precis som sin storebror tillika NHL-stjärnan, Filip Forsberg, var Fredrik oerhört lovande som ungdom- och juniorspelare. “Mini-Foppa” var exempelvis bofast i samtliga juniorlandslag, från U16 hela vägen upp till Juniorkronorna, även om han aldrig blev uttagen till att spela i JVM med 1996-kullen. Det har främst blivit spel i Hockeyallsvenskan för den högerfattade snipern, mycket på grund av att han saknar den farten som krävs för att lyckas på SHL-nivå. Forsberg besitter emellertid gudabenådade händer och förfogar dessutom över ett skott av yppersta världsklass. Är född i Uppsala, men fick sin utbildning i Leksand där han inte har spelat sedan säsongen 2017/18. Stod för ett hattrick i den sjätte hockeyallsvenska finalen 2022 och var den som sköt HV71 tillbaka till svensk hockeys finrum.  

Spela på SHL