Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

HV71

Läs mer om lagen i SHL.

Om HV

Jönköpingsklubben HV71 (en sammanslagning av klubbarna Husqvarna IF och Vätterstads IK år 1971) har varit en av svensk hockeys mest framgångsrika klubbar de 25 senaste åren. Sedan HV chockade hockeysverige genom att vinna SM-guld 1995 med Sune Bergman som tränare har HV spelat ytterligare åtta finaler och tagit fyra SM-guld. HV71 har många gånger lyckats med värvningar från Finland, från prestigeförvärv på 1980-talet som Kari Eloranta och Kari Takko, till Esa Keskinen och senare Jukka Voutilainen och Mikko Luoma. Andra spelare att nämna är naturligtvis Johan Davidsson, Martin Thörnberg och pappa Ove Thörnberg, Fredrik Stillman, Stefan Örnskog, David Petrasek, Boo Ahl och Stefan Liv, som dog i flygolyckan med Lokomotiv Jaroslav år 2010.

Grundad: 1971
Hemmaarena: Kinnarps Arena
SM-guld: 5 st
Tränare: Stephan "Lillis" Lundh

Spela på HV71.

Några framstående spelare

Axel Holmström

Född: 1996-06-29
Land: Sverige
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #196 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2014

Axel Holmström är tillbaka i svensk ishockey säsongen 2019/20 efter att ha spelat ut sitt rookiekontrakt utan att lyckats ta en plats i NHL. Norrbottningen har gått igenom Skellefteå AIK:s ungdomsverksamhet och debuterade för SAIK som tonåring. Holmström, född 1996, har varit en stor talang hela sin karriär. Han har spelat TV-pucken två gånger, två JVM och blivit utsedd till årets junior i SHL. Med Skellefteå spelade anfallaren två SM-finaler och gjorde faktiskt flest poäng av alla i slutspelet 2015 - som junior. 2017 blev han en av relativt få svenskar som vunnit AHL-mästerskapet, Calder Cup. Holmström har gjort en del poäng genom sin karriär och det kan vara värt ett bet på att han slår sitt tidigare personbästa i SHL på 23 gjorda poäng, sin första säsong i Jönköping och HV71.

Juuso Ikonen

Född: 1995-01-03
Land: Finland
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Juuso Ikonen delar födelsedag med hockeylegendaren Bobby Hull och kommer till HV71 inför säsongen 2019/20. En svensk klubb som haft stora framgångar med finska spelare genom åren, bland andra Esa Keskinen, Jukka Voutilainen, Kari Eloranta, Kari Takko och på senare år Mikko Lehtonen. 24-årige Jusso Ikonen är tillbaka i SHL efter en säsong i AHL, efter jakt på en plats i Washington Capitals i NHL. Ikonen har tidigare spelat för Brynäs och Djurgården i Sverige. Han var med i det finska JVM-lag som tog guld i Malmö, ett lag som inkluderade spelare som Teuvo Teräväinen, Rasmus Ristolainen och Esa Lindell. Både Ikonens pappa, Juha Ikonen, och hans bror Joni Ikonen har spelat i SHL. Båda tillhörde faktiskt Frölunda. Juuso Ikonen snittar runt en halv poäng per match över sin karriär.

Joakim Andersson

Född: 1989-02-05
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #88 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2007

Joakim Andersson har blivit 30 år fyllda men var som junior en av de som spelat flest ungdomslandskamper för Tre Kronor genom tiderna. Som senior har det blivit en landskamp för centern. Joakim Andersson är ingen stjärna men han är viktig för HV71 och spelar i alla spelformer, inklusive powerplay och boxplay. Andersson har spelat SHL-hockey med Frölunda och Örebro Hockey och gjort 205 matcher i NHL med Detroit Red Wings. Faktum är att Joakim Andersson är den enda spelaren i HV71 2019/20 med erfarenhet från NHL. Han har gjort ungefär lika många matcher i AHL och vann Calder Cup med Grand Rapids Griffins 2013.

Simon Önerud

Född: 1988-06-16
Land: Sverige
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Jönköpingssonen Simon Önerud har vunnit två SM-guld med moderklubben och 31-åringen delar på kaptensskapet med den levande HV-legendaren Martin Thörnberg som var otroligt skadedrabbad säsongen 2018/19. Förutom spel med HV71 har Simon Önerud spelat i SHL med Modo och Timrå och gjort en säsong i KHL. När HV vann SM-guld 2017 fick Önerud Stefan Liv Memorial Trophy, priset till slutspelets bäste spelare. Då avgjorde han match 7 i finalen, framspelad av Thörnberg. Simon Önerud har också fått representera Tre Kronor, men inte spelat några mästerskap för det svenska landslaget i ishockey.

Jonas Gunnarsson

Född: 1992-03-31
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

Smålänningen Jonas Gunnarsson kom till HV71 som tonåring och fick spela 27 matcher under fem säsonger fram till 2014, när han lämnade för Malmö Redhawks i Hockeyallsvenskan. Efter två starka säsonger i Percy Nilssons klubb skrev den odraftade målvakten ett ettårskontrakt med Nashville Predators i NHL. Gunnarsson lyckades dock inte ta hand om båsdörren bakom superstjärnan Pekka Rinne, utan vände tillbaka till SHL efter en säsong i AHL. Sedan sommaren 2018 är Jonas Gunnarsson HV71:s spelare permanent, efter ett kort lån till jönköpingsklubben säsongen innan. Delar födelsedag med Mr Hockey, Gordie Howe, och the Russian Rocket, Pavel Bure.

Nils Andersson

Född: 1991-10-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Nils Andersson har haft en stabil hockeykarriär strax under den internationella toppen. Han har lyckats med något unikt i att han tagit sig från Hockeyallsvenskan till SHL med hela tre olika klubbar. Växjö Lakers år 2011, Djurgårdens IF 2014 och Malmö Redhawks 2015. Norrlänningen hamnade i Jönköping tack vare bästa kompisen Markus Ljungh. Nils Andersson har varit bland de tio bästa poängplockarna i backligan de tre senaste säsongerna i SHL, och bidrar med runt 25 poäng per säsong. Andersson har gjort några matcher i Euro Hockey Tour för Tre Kronor men väntar på sitt internationella genombrott.

David Gustafsson

Född: 2000-04-11
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #60 av Winnipeg Jets i NHL Entry Draft 2018

Centertalangen David Gustafsson flyttade sommaren 2015 från Tingsryd för att gå på hockeygymnasiet i Jönköping och bytte samtidigt klubb från TAIF till HV71. Där har den reslige centern blivit ungdomslandslagsman för Tre Kronor och både spelat i J18VM och nästan ännu mer ansedda Hlinka Gretzky Cup. Gustafsson är en klassisk svensk tvåvägscenter som behöver bli något rappare på rören och hittills inte utvecklat sin stora offensiva potential. I HV71 får han dock både spela lite i powerplay och boxplay. Delar födelsedag med Detroit Red Wings legendariske ledare Jim Nill.

Martin Thörnberg

Född: 1983-08-06
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Jönköpingsgrabben Martin Thörnberg är HV71 i själ och hjärta. Hans pappa Ove Thörnberg gjorde 15 säsonger i klubben och krönte det med SM-guldet 1995. Sonen är dock än mer framgångsrik med HV71, han har vunnit fyra SM-guld. 36-åringen var ingen större talang som junior. Spelade inte JVM och draftades inte heller av något lag i NHL. Men Thörnberg har vunnit VM-guld med Tre Kronor. Ytterforwarden har gjort fyra säsonger i KHL, men annars varit HV71 trogen hela sin karriär. Av spelarna i truppen 2019/20 är det Thörnberg och Oscar Sundh som varit i klubben längst, sedan 2015.

Christian Sandberg

Född: 1987-10-23
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Christian Sandberg var länge AIK:s själ och hjärta. Han debuterade faktiskt för AIK när klubben spelade i division 1 under lockoutssäsongen i NHL år 2005. Sedan dess har Sandberg haft många roller i sin moderklubb. Offensiv stjärna eller defensiv grovjobbare, centern har gjort allt. De senaste säsongerna var han dessutom varit lagkapten. Sandberg är AIK:s näst meste spelare genom tiderna, efter legendaren David Engblom. Men från och med sommaren 2019 ska han spela med lillebrorsan Filip Sandberg i HV71. Christian Sandberg har spelat TV-pucken men aldrig fått dra på sig Tre Kronors tröja.

HV71 i slutspel 18/19

Ligaplacering: 8
Publiksnitt: 6 550
Powerplay-procent: 17,73%
Boxplay-procent: 77,78%
Poängkung: Markus Ljungh (40 poäng)

HV71 har sedan 1995 vunnit fyra SM-guld, men har åkt ut i kvartsfinal i sju av de åtta senaste säsongerna i SHL. Den här säsongen skulle kunna följa det senare alternativet då HV på många sätt varit ett medelbra lag i grundserien och framför allt varit väldigt ojämna. Det har också visat sig i tabellen där kurvan är lik en bergochdalbana. Smålänningarna är sjunde bäst både på bortaplan och hemmaplan, i mitten gällande gjorda mål och insläppta och så vidare. En del tippade HV71 som dark horse till att vinna SM-guld, och det kan hända. Sedan HV bytte tränare 25 november har man varit ett topplag. Dessutom gjorde lagkaptenen och trotjänaren Martin Thörnberg comeback i slutet av februari, efter att ha missat nästan hela säsongen på grund av skador. Något som talar emot succé i slutspelet är att HV i år inte alls varit bra när matchen gått till sudden death eller straffar. Två nyckelspelare i slutspelet blir Simon Önerud och Mattias Tedenby. Önerud har gjort flest matchvinnande mål för Jönköpings-laget i grundserien och delade segern i den ligan när HV vann SM-guld 2017. Tedenby gjorde flest matchvinnande mål i grundserien under senaste SM-guld-säsongen.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.