HV71

Läs mer om lagen i SHL.

Jönköpingsklubben HV71 har varit en av svensk hockeys mest framgångsrika klubbar de 25 senaste åren. Sedan HV chockade hockeysverige genom att vinna SM-guld 1995 med Sune Bergman som tränare har HV spelat ytterligare åtta finaler och tagit fyra SM-guld. HV71 har många gånger lyckats med värvningar från Finland, från prestigeförvärv på 1980-talet som Kari Eloranta och Kari Takko, till Esa Keskinen och senare Jukka Voutilainen och Mikko Luoma. Andra spelare att nämna är naturligtvis Johan Davidsson, Martin Thörnberg och pappa Ove Thörnberg, Fredrik Stillman, Stefan Örnskog, David Petrasek, Boo Ahl och Stefan Liv, som dog i flygolyckan med Lokomotiv Jaroslav år 2010.

Grundad: 1971
Hemmaarena: Kinnarps Arena
SM-guld:5 st
Tränare: Stephan "Lillis" Lundh

Spela på HV71.

Några framstående spelare

  Felix Sandström

Felix Sandström blev år 2015 den sjätte svenske målvakten som draftats av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft. Tidigare har bland andra Pelle Lindbergh, Tommy Söderström och Johan Hedberg draftats av de dubbla Stanley Cup-mästarna. Gävlesonen Felix Sandström har gått igenom Brynäs legendariska måvaktsskola men hade en tuff säsong 2017/2018 med en magåkomma som inte släppte och det blev spel för både Brynäs, IK Oskarshamn och HV71 under säsongen. Sandström har bra mått för en målvakt, 188 centimeter och 87 kg, och har spelat för alla Tre Kronors U-landslag, inklusive JVM, där han 2017 utsågs till turneringens bästa målvakt när Sverige tog silver. Sandström har också blivit utsedd till bäste målvakt i tv-pucken.

Född: 1997-01-12
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

  Martin Fehervary

Slovaken Martin Fehervary var VM:s näst yngste spelare i Danmark våren 2018 och draftades några veckor senare av Stanley Cup-mästarna Washington Capitals den andra rundan av NHL Entry Draft. Backen är en spännande spelare som spelat hockey i Sverige sedan han var 15 år gammal. Han är den yngste utländske spelaren någonsin som debuterat i SHL. Fehervary var bara 16 år och tre månader gammal när han debuterade för Malmö Redhawks i SHL 2016. Fram till sommaren 2017 tillhörde Fehervary Malmö och spelade sedan en säsong med IK Oskarshamn i Hockeyallsvenskan, innan han återvände till SHL och HV71. Har spelat för alla U-landslag i Slovakien och fick även göra VM-debut våren 2018.

Född: 1999-10-06
Land: Slovakien
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Nils Andersson

27-årige Nils Andersson har haft en stabil hockeykarriär strax under den internationella toppen. Han har lyckats med något unikt i att han tagit sig från Hockeyallsvenskan till SHL med hela tre olika klubbar. Växjö Lakers år 2011, Djurgårdens IF 2014 och Malmö Redhawks 2015. I år gör hans sin första säsong med HV71, dit han blivit lockad av bästa kompisen Markus Ljungh. Nils Andersson har varit bland de tio bästa poängplockarna i backligan de tre senaste säsongerna i SHL, och bidrar med runt 25 poäng per säsong. Andersson har gjort några matcher i Euro Hockey Tour för Tre Kronor men väntar på sitt internationella genombrott.

Född: 1991-10-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

  David Gustafsson

Centertalangen David Gustafsson flyttade sommaren 2015 från Tingsryd för att gå på hockeygymnasiet i Jönköping och bytte samtidigt klubb från TAIF till HV71. Där har den reslige centern blivit ungdomslandslagsman för Tre Kronor och både spelat i J18VM och nästan ännu mer ansedda Hlinka Gretzky Cup. Gustafsson är en klassisk svensk tvåvägscenter som behöver bli något rappare på rören och hittills inte utvecklat sin stora offensiva potential. Han draftades av Winnipeg Jets i NHL Entry Draft 2018.

Född: 2000-04-11
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

  Mattias Tedenby

Mattias Tedenbys karriär nådde nästan sin topp innan han fyllt 22 år. Fram till dit hade han hunnit göra flest mål i tv-pucken, vinna Hlinka Gretzky Cup, SM-guld, SM-silver, JVM-silver och VM-silver och dessutom debuterat i NHL. Sedan dess har karriären planat ut något för 28-åringen. Tedenby lyckades aldrig ta en fast plats i NHL och New Jersey Devils, utan fick mest spela med Albany Devils i AHL, under fyra säsonger i Nordamerika. Sedan Mattias Tedenby återvände till SHL och HV71 år 2014 har han bidragit med 25-30 poäng per säsong. 2016 blev det en del spel med Tre Kronor, men inget de två senaste åren. Tedenby är dock ännu ung, och det kan vara värt ett bet på att han tar sig tillbaka till landslagsdiskussionen.

Född: 1990-02-21
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

 Martin Thörnberg

Jönköpingsgrabben Martin Thörnberg är HV71 i själ och hjärta. Hans pappa Ove Thörnberg gjorde 15 säsonger i klubben och krönte det med SM-guldet 1995. Sonen är dock än mer framgångsrik med HV71, han har vunnit fyra SM-guld. 35-åringen var ingen större talang som junior. Spelade inte JVM och draftades inte heller av något lag i NHL. Men Thörnberg har vunnit VM-guld med Tre Kronor. Ytterforwarden har gjort fyra säsonger i KHL, men annars varit HV71 trogen hela sin karriär. Martin Thörnberg blev inför förra säsongen utsedd till lagkapten för sin moderklubb.

Född: 1983-08-06
Land:  Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.