Linköping HC

Läs mer om lagen i SHL.

Det är svårt att nämna LHC och inte nämna Mike Helber. Amerikanen kom till Linköping 1992, var med och spelade upp klubben i SHL i slutet av 1990-talet och blev efter avslutad karriär 2002 klubbdirektör i klubben i tolv år. Det är under den perioden som Linköping varit mest framgångsrik, med två SM-finaler som största merit. LHC har etablerat sig i Sveriges högsta serie i hockey under 2000-talet, tiden före det tillbringades i lägre divisioner. Linköping har haft en förmåga att locka till sig poängkungar. Två av de fem bästa offensiva säsongerna i SHL:s historia har gjorts av LHC-spelare. Pär Arlbrandt var bara fem poäng från Håkan Loobs rekord år 2014 och Tony Mårtensson gjorde den femte bästa poängnoteringen genom tiderna år 2008.

Grundad: 1976
Hemmaarena: Saab Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Tommy Jonsson

Spela på Linköping HC.

Några framstående spelare

  Jonas Gustavsson

Det är tio år sedan den då 24-årige Jonas Gustavsson fick smeknamnet ”Monstret”, efter ett otroligt bra slutspel där målvakten bara släppte in ett mål per match när Färjestad vann SM-guld. Samma säsong fick han Guldpucken som årets spelare i svensk hockey. Efter den historiskt starka säsongen åkte Gustavsson över till NHL och klassiska Toronto Maple Leafs. Det blev åtta år för målvakten i NHL, och även en del spel i AHL. Han gjorde matcher för Maple Leafs, Detroit Red Wings, Boston Bruins och Edmonton Oilers. Jonas Gustavsson hade under åren i NHL också problem med hjärtat, och tvingades till operation vid några tillfällen. Stockholmaren har med Tre Kronor vunnit OS-silver och två VM-brons. “Monstret” är en stor målvakt, 193 centimeter lång, något som blivit stilbildande för yngre målvakter efter honom. Gustavsson är så viktig för LHC att han blivit utsedd till assisterande kapten.

Född: 1984-10-24
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

  Lukas Bengtsson

24-årige Lukas Bengtsson slog igenom sitt sista år som junior, när han tog en plats i Hockeyallsvenskan och Mora IK, vilket kulminerade i att han blev uttagen till JVM, utan att tidigare ha spelat med Tre Kronor, och vann silver. Bengtsson gick dock odraftad, men värvades till Frölunda Indians och vann SM-guld 2016. Det fick klubbarna i NHL att få upp ögonen för backen, som skrev på ett tvåårskontrakt med regerande Stanley Cup-mästarna Pittsburgh Penguins. Men det blev inget spel med Sidney Crosby och grabbarna utan bara i AHL för Bengtsson, som när kontraktet gick ut sommaren 2018 vände hem till SHL och Linköping HC.

Född: 1994-04-14
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

  Adam Ginning

Linköpingsfostrade Adam Ginning är en stor defensiv back, som trots att han bara är 18 år mäter 193 centimeter och väger 93 kg. Ginning har haft ett ”C” eller ”A” på bröstet i både tv-pucken och U17-landslaget, vilket vittnar om ledaregenskaper hos den unge backen. I samband med NHL Entry Draft 2018 berättade han att han gjort intervjuer med hela 22 av de 31 lagen i NHL. Till slut valdes Ginning i den andra rundan av Philadelphia Flyers, där han ska försöka förvalta arvet från bland andra Kjell Samuelsson, som en storväxt defensiv back. När Adam Ginning spelade tv-pucken gjorde han faktiskt flest poäng av backarna, men på 40 matcher i SHL inför säsongen, har Ginning bara gjort ett mål. Det borde vara en lågoddsare att han gör fler i år.

Född: 2000-01-13
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Broc Little

Amerikanen Broc är faktiskt Little, han är bara 175 centimeter lång och 77 kg tung, i en sport där snittstorleken på spelarna är 184 centimeter och 90 kg. 30-åringen från Phoenix, samma ställe som talangen Auston Matthews är uppväxt, draftades aldrig utan spelade hockey på college i USA och flyttade sedan till Sverige 2011. Framgången var omedelbar och Broc Little vann poängligan i Hockeyallsvenskan med VIK Västerås. Efter den lyckade säsongen värvades Little till SHL och AIK och lyckades så bra där att han valde att skriva kontrakt med Columbus Blue Jackets farmarlag Springfield Falcons i AHL. Men det blev bara en säsong i NHL:s farmarliga innan han vände tillbaka till Europa. Från 2014-2017 spelade han för Linköping och slutade bland de tre bästa i lagets poängliga varje säsong. Efter ett år i klassiska HC Davos är Broc Little tillbaka i LHC. Han spelade OS för USA 2018.

Född: 1988-03-24
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

  Olle Lycksell

Det är nya tider i NHL när Philadelphia Flyers väljer att drafta en förhållandevis liten lintott från Sverige. Även om det är över 40 år sedan Broad Street Bullies härjade i NHL har Flyers haft en förkärlek för stora och fysiska spelare genom åren. Talangen Olle Lycksell är tveklöst något annat. 19-åringen väntar på sitt stora genombrott som senior, och man skulle kunna sätta ett bet på att det kommer den här säsongen. Linköping har förvisso på pappret många offensiva kanoner som Broc Little, Derek Roy och Andrew Gordon, men Lycksell har gjort många poäng på J18- och J20-nivå.

Född: 1999-08-24
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

 Derek Roy

Kanadensaren Derek Roy är bland de mest meriterade importerna i hela SHL. Av Linköpingsspelarnas drygt 1100 matchers erfarenhet från NHL står Roy för 738. Han var med och vann Memorial Cup, juniortiteln i Kanada, och har tagit silver i JVM. 35-åringen gjorde elva säsonger i NHL innan han inte fick något nytt kontrakt och flyttade till Europa. Roy gjorde åtta av elva säsonger i Buffalo Sabres, de sista säsongerna tillhörde han Dallas Stars, Vancouver Canucks, St. Louis Blues, Nashville Predators och Edmonton Oilers. Assistkungen har gjort en säsong i SC Bern och en säsong i KHL innan han kom till Linköping sommaren 2017. Sin första säsong i LHC vann han den interna poängligan och spelade OS för Kanada, där lönnlöven vann brons.

Född: 1983-05-04
Land: Kanada
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.