Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Linköping HC 2023/2024

LHC har tillbringat så gott som hela 2000-talet i SHL. Som bäst har det blivit två SM-silver för östgötarna. När kommer första SM-guldet? Oddsen inför denna säsong talar för att det blir bottenstrid för laget.
Spela på SHL på Oddset

Läs mer om och spela på Linköping HC

Fakta om Linköping HC

Grundad: 1976
Hemmaarena: Saab Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Klas Östman

Det är svårt att prata om LHC och inte nämna Mike Helber. Amerikanen, som kom till Linköping 1992, var med och spelade upp klubben i SHL i slutet av 1990-talet och blev efter avslutad karriär 2002 klubbdirektör i tolv år. Det är under den perioden som Linköping varit mest framgångsrik, med två SM-finaler som största merit. LHC har etablerat sig i Sveriges högsta serie i hockey under 2000-talet, tiden före det tillbringades i lägre divisioner. Lejonen har haft en förmåga att locka till sig poängkungar. Två av de fem bästa offensiva säsongerna i SHL:s historia har gjorts av LHC-spelare. Pär Arlbrandt var bara fem poäng från Håkan Loobs rekord år 2014 och Tony Mårtensson gjorde den femte bästa poängnoteringen genom tiderna år 2008. Östgötarna har på senare år varit ett lag som kämpat i botten av tabellen. Niklas Persson var länge ifrågasatt i sin roll som sportchef och till nästa säsong tar Peter Jakobsson över ansvaret. Återstår att se om gotlänningen kan föra Cluben till ett efterlängtat slutspel. 

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i Linköping

Marcus Högberg

Född: 1994-11-25
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: #78 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft 2013

Marcus Högberg är åter i Linköping. Detta efter flera säsonger på andra sidan Atlanten i Ottawa Senators organisation där den storväxte målvakten (195 centimeter och 95 kilo) skrapade ihop 42 framträdanden i Daniel Alfredssons forna lag. Högberg huserade annars mestadels i AHL-klubbarna Binghamton och Belleville och närkingens siffror från tiden i Nordamerika är av blandad karaktär. Med det vita lejonet på bröstet har Högberg som sämst haft en räddningsprocent på 91,7 och under sin sista säsong med “Cluben”, innan flyttlasset till NHL, noterades Örebro-produkten för 93,2 i räddningsprocent. Han har varit lagets viktigaste spelare i de två senaste säsongerna och belönades med en plats i Tre Kronors VM-lag 2022 där han fick chansen från start i en gruppspelsmatch.

Oscar Fantenberg

Född: 1991-10-07
Land: Sverige    
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Det var många som höjde på ögonbrynen när Oscar Fantenberg, efter sex säsonger på vift i bland annat NHL och KHL, valde att signa ett fyraårskontrakt med Linköping inför säsongen 2022/23. Troja-produkten hade tidigare gjort stora avtryck i såväl HV71 som Frölunda, klubbar med betydligt större ekonomiska muskler och som i princip alltid har siktet inställt på SM-guld. LHC vann emellertid dragkampen och på östgötaslätten blev Fantenberg snabbt en favorit bland fansen på ståplatsläktaren. Smålänningen drog ett tungt lass i Linköpings tunna defensiv och var en av backarna som spelade mest i hela ligan. Har närmare 50 landskamper på sitt CV och representerade Sverige under de Olympiska Spelen i Beijing 2022. Är inte känd för att vara en poänggörare, men fick mycket speltid i powerplay i fjol. “Fanten” är sedan säsongen 2023/24 ny lagkapten hos LHC.

Markus Ljungh

Född: 1991-01-11
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Markus Ljungh är född och uppvuxen i Västerås och spelade för VIK hela vägen från Björnligan upp till Hockeyallsvenskan innan centern valde att flytta till Stockholm och Djurgården 2012. I den blåröda tröjan blev det inte mindre än sex säsonger, två i HA och fyra i SHL innan flyttlasset gick vidare till KHL-laget Admiral Vladivostok via en kort sejour med HV71. Markus Ljung är en skicklig tvåvägscenter som dessutom noterats för en hel del poäng genom åren. 2019/20 stod 31-åringen för finfina 37 pinnar på 57 matcher med Admiral och två år senare för elva mål och 25 assist på 52 matcher med LHC. Lite kul kuriosa är att Ljungh brukar träna ihop med Nicklas Lidströms söner och fotbollsproffset Victor Nilsson Lindelöf under sommarmånaderna hemma i Västerås.

Broc Little

Född: 1988-03-24
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Amerikanen Broc är faktiskt Little, han är bara 175 centimeter lång och 77 kg tung, i en sport där snittstorleken på spelarna är 184 centimeter och 90 kg. 35-åringen från Phoenix, samma ställe som NHL-stjärnan Auston Matthews är uppväxt, draftades aldrig utan spelade hockey på college i USA och flyttade sedan till Sverige 2011. Framgången var omedelbar och Broc Little vann poängligan i Hockeyallsvenskan med VIK Västerås. Efter den lyckade säsongen värvades Little till SHL och AIK och lyckades så bra där att han valde att skriva kontrakt med Columbus Blue Jackets farmarlag Springfield Falcons i AHL. Men det blev bara en säsong i NHL:s farmarliga innan han vände tillbaka till Europa. Från 2014-2017 spelade han för Linköping och slutade bland de tre bästa i lagets poängliga varje säsong. Efter ett år i klassiska HC Davos kom Broc Little tillbaka till LHC 2018. Han spelade OS för USA samma år. Den lille hockeyspelaren har vunnit skytteligan i SHL tre gånger, senast under säsongen 2019/20 och bär från 2018 ett “A” på bröstet. Amerikanen kan utan överdrift klassas som en av Clubens viktigaste ishockeyspelare genom alla tider.

Patrick Russell

Född: 1993-01-04
Land: Danmark
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Efter åtta säsonger i Nordamerika är Patrick Russell tillbaka i staden som fostrade honom under gymnasietiden. Russell föddes i danska Birkeröd och spelade sin ungdomshockey i Gentofte innan han flyttade till Östergötland och Linköping där powerforwarden snittade en bra bit över en poäng per match, både i J18 och J20. Han var även bofast i de danska ungdoms- och juniorlandslagen och har dessutom spelat senior-VM för de röde og hvide fyra gånger. Russell blev aldrig draftad, men valde ändå att resa över Atlanten och testa lyckan på St. Clouds universitet där dansken noterades för 66 poäng på 81 matcher. Edmonton fick upp ögonen för den skarpa högerskytten, men under tre år i Oilers organisation huserade Russell mestadels i AHL och fick blott spela 59 NHL-matcher. 30-åringen sköt flest fullträffar (18) i Linköping för två år sedan och landade in på tredje plats i den interna poängligan i fjol.

Ty Rattie

Född: 1993-02-05
Land: Kanada
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: # av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2011

Ty Rattie valdes så pass tidigt som i början av andra rundan i NHL Entry Draft 2011 och spåddes en lång karriär i världens bästa hockeyliga. Den avige kanadensaren fick dock aldrig fäste hos Blues och huserade främst i AHL-laget Chicago Wolves. Flytten till Edmonton såg till en början riktigt lovande ut och Rattie svarade för nio pinnar, varav fem mål, på 14 NHL-matcher med Oilers 2018. Men blott elva poäng på 50 kamper ett år senare ledde till att powerplay-specialisten flög österut för att testa lyckan på europeisk mark. På denna sida om Atlanten har Rattie gjort avtryck, inte minst under säsongen 2021/22 då han stod för hisnande 52 poäng på 55 matcher med Timrå. 30-åringen gjorde respektabla 34 pinnar med LHC i fjol, men -38 över två säsonger i SHL vittnar om att transatlanten har problem i egen zon. Det blir viktigt att tränare Östman sätter en defensiv center bredvid Rattie. Det är låga odds på att nyförvärvet Remi Elie får den rollen.

Spela på SHL på Oddset