Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

LHC har tillbringat så gott som hela 2000-talet i SHL. Som bäst har det blivit två SM-silver för östgötarna. När kommer första SM-guldet?
Spela på SHL

Läs mer om och spela på Linköping HC

Fakta om Linköping HC

Grundad: 1976
Hemmaarena: Saab Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Klas Östman

Det är svårt att prata om LHC och inte nämna Mike Helber. Amerikanen som kom till Linköping 1992, var med och spelade upp klubben i SHL i slutet av 1990-talet och blev efter avslutad karriär 2002 klubbdirektör i tolv år. Det är under den perioden som Linköping varit mest framgångsrik, med två SM-finaler som största merit. LHC har etablerat sig i Sveriges högsta serie i hockey under 2000-talet, tiden före det tillbringades i lägre divisioner. Lejonen har haft en förmåga att locka till sig poängkungar. Två av de fem bästa offensiva säsongerna i SHL:s historia har gjorts av LHC-spelare. Pär Arlbrandt var bara fem poäng från Håkan Loobs rekord år 2014 och Tony Mårtensson gjorde den femte bästa poängnoteringen genom tiderna år 2008. Östgötarna har på senare år varit ett lag som kämpat i botten av tabellen. Sportchef Niklas Persson har varit hårt ifrågasatt och det återstår att se om “Pajens” nya lagbygge kan resa sig kommande säsong och nå en slutspelsplats.

Spela på SHL

Spelschema SHL

Tongivande spelare i Linköping

Marcus Högberg 

Född: 1994-11-25

Land: Sverige

Position: Målvakt

Plockhand: Vänster

Draftad: #78 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft 2013

Marcus Högberg är åter i Linköping efter flera säsonger på andra sidan Atlanten i Ottawa Senators organisation där den storväxte målvakten (195 centimeter och 95 kilo) skrapade ihop 42 framträdanden i Daniel Alfredssons forna lag. Högberg huserade annars mestadels i AHL-klubbarna Binghamton och Belleville och närkingens siffror från tiden i Nordamerika är av blandad karaktär. Med det vita lejonet på bröstet har Högberg som sämst haft en räddningsprocent på 91,7 och under sin sista säsong med “Cluben”, innan flyttlasset till NHL, noterades Örebro-produkten för 93,2 i räddningsprocent. Var lagets viktigaste spelare föregående säsong och belönades med en plats i Tre Kronors VM-lag där han fick chansen från start i en gruppspelsmatch.

Jonas Junland 

Född: 1987-12-15

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #64 av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2006

Jonas Junland är född och uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping. Med Linköpings HC vann den hårdskjutande backen SM-guld i U16 och i J20 2003 respektive 2006. Efter två tunga finalförluster i följd med A-laget valde LHC-produkten att testa lyckan i Nordamerika med St. Louis Blues där han vräkte in poäng och snabbt blev en publikfavorit i Blues farmarlag Peoria Riverman. Framgången i AHL till trots fick Junland aldrig riktigt chansen i NHL där det bara blev fyra matcher innan han flyttade tillbaka till Sverige och Färjestad där han fick vinna ett SM-guld som senior. Efter några år i KHL och schweiziska National League är Junland tillbaka i hemstaden för att stanna. Är fortfarande en av ligans bästa ishockeybackar med puck men emellanåt har 44:an problem med att hänga med i det höga SHL-tempot. Är LHC:s lagkapten sedan tre år tillbaka. 

Markus Ljung 

Född: 1991-01-11

Land: Sverige

Position: Center

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Markus Ljung är född och uppvuxen i Västerås och spelade för VIK hela vägen från björnligan upp till Hockeyallsvenskan innan centern valde att flytta till Stockholm och Djurgården 2012. I den blåröda tröjan blev det inte mindre än sex säsonger, två i HA och fyra i SHL innan flyttlasset gick vidare till KHL-laget Admiral Vladivostok via en kort sejour med HV71. Markus Ljung är en skicklig tvåvägscenter som dessutom noterats för en hel del poäng genom åren. 2019/20 stod 31-åringen för finfina 37 poäng på 57 matcher med Admiral under de senaste två åren har västmanlänningen varit LHC:s genomgående bästa spelare. Lite kul kuriosa är att Ljung brukar träna ihop med Nicklas Lidströms söner och fotbollsproffset Victor Nilsson Lindelöf under sommarmånaderna hemma i Västerås.

Broc Little 

Född: 1988-03-24

Land: USA

Position: Forward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Amerikanen Broc är faktiskt Little, han är bara 175 centimeter lång och 77 kg tung, i en sport där snittstorleken på spelarna är 184 centimeter och 90 kg. 34-åringen från Phoenix, samma ställe som NHL-stjärnan Auston Matthews är uppväxt, draftades aldrig utan spelade hockey på college i USA och flyttade sedan till Sverige 2011. Framgången var omedelbar och Broc Little vann poängligan i Hockeyallsvenskan med VIK Västerås. Efter den lyckade säsongen värvades Little till SHL och AIK och lyckades så bra där att han valde att skriva kontrakt med Columbus Blue Jackets farmarlag Springfield Falcons i AHL. Men det blev bara en säsong i NHL:s farmarliga innan han vände tillbaka till Europa. Från 2014-2017 spelade han för Linköping och slutade bland de tre bästa i lagets poängliga varje säsong. Efter ett år i klassiska HC Davos kom Broc Little tillbaka till LHC 2018. Han spelade OS för USA 2018. Den lille hockeyspelaren har vunnit skytteligan i SHL tre gånger, senast under säsongen 2019/20 och bär från 2018 ett “A” på bröstet. Amerikanen kan utan överdrift klassas som en av Clubens viktigaste spelare genom alla tider.

Patrick Russell 

Född: 1993-01-04

Land: Danmark

Position: Forward

Klubbfattning: Höger

Draftad: Odraftad

Efter åtta säsonger i Nordamerika är Patrick Russell tillbaka i staden som fostrande honom under gymnasietiden. Russell föddes i danska Birkeröd och spelade sin ungdomshockey i Gentofte innan flyttlasset gick till Östergötland och Linköping där powerforwarden snittade en bra bit över en poäng per match, både i J18 och J20. Han var även bofast i de danska ungdom- och juniorlandslagen och har dessutom spelat senior-VM för de röde og hvide tre gånger. Russell blev aldrig draftad, men valde ändå att resa över Atlanten och testa lyckan på St. Clouds universitet där dansken noterades för 66 poäng på 81 matcher. Edmonton fick upp ögonen för den skarpa högerskytten, men under tre år i Oilers organisation huserade Russell mestadels i AHL och fick blott spela 59 NHL-matcher. 29-åringen sköt flest fullträffar (18) i Linköping den gångna säsongen, de flesta rakt framför moståndarkassen där han besitter sina största styrkor.

Spela på SHL