Luleå Hockey

Läs mer om lagen i SHL.

Av nuvarande lag i SHL är det bara Brynäs IF och Färjestad BK som har fler säsonger i svit än Luleå HF, som varit i SHL sedan 1984. Men medan Brynäs (3 SM-guld), Färjestad (8 st) och HV71 (5 st) har vunnit flera titlar har Luleå bara vunnit ett SM-guld under den perioden. Luleå var som bäst i mitten av 1990-talet när man vann sitt SM-guld och spelade final året därpå. I laget fanns klassiska spelare som nuvarande tränaren Thomas ”Bulan” Berglund, Tomas ”Demolition Man” Holmström, Jarmo Myllys, Roger Åkerström och Jiri Kucera. Även sedermera populäre hockeyexperten Erik Granqvist gjorde två matcher för Luleå den säsongen. På senare år har spelare som Mikael Renberg, Jonathan Hedström, Per Ledin och Linus Omark varit synonyma med klubben.

Grundad: 1977
Hemmaarena: Coop Norrbotten Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Thomas Berglund

Spela på Luleå HF.

Några framstående spelare

  Joel Lassinantti

Joel Lassinantti är en liten målvakt med dagens mått mätt i hockey, 176 centimeter lång. 25-åringen har trots flera bra säsonger för moderklubben Luleå inte blivit uppvaktad tillräckligt av klubbar i NHL för att det ska bli något kontrakt. År 2015 vann Luleå Champions Hockey League och senare på säsongen fick Lassinantti Honken Trophy som SHL:s bästa målvakt. Sedan dess har han spelat för ett Luleå som inte släppt in många mål, och inte heller så många skott på mål. Så hans GAA är bättre än hans räddningsprocent. Lassinantti blev uttagen till VM 2016 men fick inte spela några matcher för Tre Kronor.

Född: 1993-01-08
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Sverige

  Erik Gustafsson

Erik Gustafsson är ett av de mest omtalade nyförvärven i SHL säsongen 2018/2019. Backen med Njurunda SK som moderklubb, samma som legendaren Henrik Zetterberg och även Triple Gold Club-medlemmen Fredrik Modin. Erik Gustafsson valde en ovanlig väg för svenska hockeyspelare genom att spela på college i USA, där han dessutom var kapten sitt sista år i laget. Efter det fick den odraftade backen kontrakt med Philadelphia Flyers i NHL. Gustafsson delade spel i NHL med spel i klassiska Phantoms i AHL under fyra säsonger innan han lämnade Nordamerika för KHL. Gustafsson var med i Tre Kronor och vann VM-guld 2013. Med Luleå kommer hockeyspelaren göra sina första matcher i SHL i karriären.

Född: 1988-12-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Nils Lundqvist

Nils Lundqvist är född med Luleåblod i ådrorna. Han är förvisso född i Piteå men är syskonbarn till Luleålegendaren Jan Sandström. Lundqvist har varit kapten för både Luleås J16- och J18-lag och lyckades ta sig till A-laget förra säsongen. Det gjorde att han sent tog stora kliv på draftexperternas rankingar och till slut tog Henrik Lundqvists New York Rangers Nils Lundqvist i den första rundan av NHL Entry Draft 2018. Lundqvist är en mångsidig back, bra med pucken och bra defensivt i egen zon. En draftsajt har jämfört honom med Tampa Bay Lightnings Anton Strålman.

Född: 2000-07-27
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

  Isac Lundeström

I en draft fylld av svenska backtalanger blev Isac Lundeström den förste svenske forward att gå i NHL Entry Draft 2018, när Anaheim Ducks valde honom i den första rundan. 99-an Lundeström debuterade i SHL redan 2015 och blev då den näst yngste spelaren någonsin att debutera i SHL. En del har jämfört Luleåtalangen med Minnesota Wilds Mikko Koivu, som en bra tvåvägsspelare som både bidrar i offensiven och kämpar hårt i defensiven. Lundeström var med i det Tre Kronor-lag som tog silver på JVM i Buffalo 2018.

Född: 1999-11-06
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

  Jack Connolly

Jack Connolly är 29 år gammal och har spelat hockey i Sverige sedan 2012. Före det spelade den korte, 173 centimeter, amerikanen på ansedda hockeyuniversitetet University of Minnesota-Duluth. Där var Connolly en av nyckelspelarna när laget vann hela collegemästerskapet NCAA. I laget fanns blivande NHL-spelare som Justin Faulk och J.T. Brown. I Sverige har Jack Connolly gjort fem säsonger i SHL, med Färjestad, Leksand och Rögle, och en säsong i Hockeyallsvenskan med Rögle. Han kommer till Luleå med tre säsonger i rad med minskad poängproduktion. Från 37 poäng 2016 till 19 poäng 2018. Läge att lägga ett bet på att amerikanen förbättrar sig sin första säsong i Norrbotten och Luleå HF?

Född: 1989-08-15
Land: USA
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

 Niklas Olausson

32-årige Niklas Olausson har haft en gedigen karriär i hockey och är lagkapten i Luleå HF. Smålänningen tillhörde Tingsryds AIF som ung och gjorde ett antal säsonger i division 1 innan han valde Hockeyallsvenskan och Nyköping. Samtidigt värvades assistkungen till Linköping i SHL där han inte lyckades ta en dominerande roll. Istället var det efter en säsong med VIK Västerås i Hockeyallsvenskan säsongen 2008/2009 som Olausson, tillsammans med Pär Arlbrandt och Sebastian Meijer, dominerade serien och både Arlbrandt och Olausson värvades av Luleå efter säsongen. Sedan dess har Niklas Olausson varit en stabil SHL-spelare och provade efter fem säsonger i Coop Norrbotten Arena spel utomlands, först i NLA och sedan i SM-Liiga. Sedan sommaren 2017 är Niklas Olausson tillbaka i Luleå.

Född: 1986-05-12
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.