Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Luleå Hockey har spelat i SHL (Elitserien) ända sedan 1985. Ett SM-guld har det blivit, 1996. Och det var ytterst nära ett andra guld i våras för Norrbottens hockeyhjältar. Nya tag nu!
Spela på SHL

Läs mer om och spela på Luleå i SHL

Fakta om Luleå Hockey

Grundad: 1977
Hemmaarena: Coop Norrbotten Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Thomas Berglund

Av nuvarande lag i SHL är det bara Brynäs IF och Färjestad BK som har fler säsonger i följd än Luleå HF, som varit i SHL sedan 1984. Medan Brynäs (3 SM-guld) och Färjestad (10) bärgat flera titlar har Luleå bara vunnit ett SM-guld under den perioden. Luleå var som bäst i mitten av 1990-talet när man vann sitt guld och spelade final året därpå. I laget fanns klassiska ishockeyspelare som nuvarande tränaren Thomas ”Bulan” Berglund, Tomas ”Demolition Man” Holmström, Jarmo Myllys, Roger Åkerström och Jiri Kucera. Även sedermera populäre hockeyexperten Erik Granqvist gjorde två matcher för Luleå den säsongen. På senare år har spelare som Mikael Renberg, Jonathan Hedström, Per Ledin och Linus Omark varit synonyma med klubben. Föll i den sjunde och helt avgörande SM-finalen mot Färjestad i våras.

Spela på SHL

Spelschema SHL

Tongivande spelare i Luleå Hockey

Joel Lassinantti 

Född: 1993-01-08

Land: Sverige

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Draftad: Odraftad

Borta bra men hemma bäst! Joel testade efter ett par makalösa säsonger i Luleå vingarna i KHL och HK Sochi. Tiden i Ryssland blev dock inte långvarig och 29-åringen sökte sig för två år sedan tillbaka till Norrland och klubben i sitt hjärta. Lassinantti är en tämligen liten målvakt (175 cm) men har en makalös rörelseförmåga, gudomlig blick för spelet och är dessutom väldigt säker med plockhandsken. I Luleå-dressen har Lassinantti åtta raka grundseriesäsonger med ett snitt över 91,1 i räddningsprocent vilket är otroligt bra. Att Måttsund-sonen också fått spela landslagshockey med Tre Kronor de senaste åren är såklart givet. Liksom hela laget är såklart även “Lassi” revanschsugen efter fjolårets finalförlust mot Färjestad.     

Erik Gustafsson 

Född: 1988-12-15

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Erik Gustafsson var ett av de mest omtalade nyförvärven i SHL säsongen 2018/19. Backen med Njurunda SK som moderklubb, samma som legendaren Henrik Zetterberg och även Triple Gold Club-medlemmen Fredrik Modin. Erik Gustafsson valde en ovanlig väg för svenska hockeyspelare genom att spela på college i USA, där han dessutom var kapten sitt sista år i laget. Efter det fick den odraftade hockeyspelaren kontrakt med Philadelphia Flyers i NHL. Gustafsson delade spel i NHL med spel i Phantoms i AHL under fyra säsonger innan han lämnade Nordamerika för KHL. Gustafsson var med i Tre Kronor och vann VM-guld 2013. Han har noterats för 109 poäng under de senaste tre åren och kliver in på femte säsongen som kapten för Luleå.

Oscar Engsund 

Född: 1993-08-03

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Efternamnet Engsund är starkt förknippat med ishockeyklubben, IK Oskarshamn. Oscar och brodern Filiph har tagit sig hela vägen upp till SHL medan kusinerna Ludvig och Hugo (båda är målvakter) har ett antal hockeyallsvenska matcher på respektive CV. Oscar Engsund är den mest framgångsrika av kvartetten med drygt 350 SHL-matcher samt fem landskamper med Tre Kronor på meritlistan. Den hårdhudade backen huserar sedan säsongen 2015/16 i Luleå där han med sina bryska tacklingar och tuffa tag i sarghörnen blivit en riktig favorit bland fansen. Har på senare år även utvecklat sitt offensiva spel och stod bland annat för nio fullträffar i grundserien föregående säsong, fler än vad 29-åringen mäktat med på de senaste fyra åren. De är garanterat höga odds på att ishockeyspelaren tar sig över den siffran denna säsong.

Jack Connolly 

Född: 1989-08-15

Land: USA

Position: Center

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Jack Connolly är 33 år gammal och har spelat hockey i Sverige sedan 2012. Före det spelade den korte, 173 centimeter, amerikanen på ansedda hockeyuniversitetet University of Minnesota-Duluth. Där var Connolly en av nyckelspelarna när laget vann hela collegemästerskapet NCAA. I laget fanns blivande NHL-spelare som Justin Faulk och J.T. Brown. I Sverige har Jack Connolly gjort sju säsonger i SHL, med Färjestad, Leksand och Rögle, och en säsong i Hockeyallsvenskan med Rögle. Han kom sommaren 2018 till Luleå efter tre säsonger i rad med minskad poängproduktion. I Norrbotten har Connolly levt upp igen, och är en av lagets viktigaste offensiva hockeyspelare, på samtliga delar av isen.

Brendan Shinnimin 

Född: 1991-01-07

Land: Kanada

Position: Center/vänsterforward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Kanadensaren Brendan Shinnimin kom till Växjö sommaren 2017 och blev snabbt en av klubbens mest omtyckta spelare. Kanadensaren vann bland annat ett SM-guld med smålänningarna 2018.  Han har alltid gjort mycket poäng, bland annat 134 poäng på bara 69 matcher under en säsong i WHL. Men Shinnimin blev aldrig draftad och har aldrig spelat för Kanadas landslag, där konkurrensen är stenhård. Han har dock tolv NHL-matcher på sin meritlista, även om det blivit betydligt fler i AHL för forwarden. I juniorlaget spelade Shinnimin en period med en spelare som har hockeyvärldens kanske skönaste namn, Colton Yellow Horn. Efter en säsong med Adler Mannheim vände Shinnimin till Sverige för två år sedan. Är en högoktanig forward i sina bästa stunder, men har på senare år haft för vana att falla väldigt lätt. Något som har upprört många och skapat många tidningsrubriker.

Juhani Tyrväinen

Född: 1990-09-11

Land: Finland

Position: Center/Forward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Med sina 32-vårar och hela tolv spelade säsonger i SM-Liiga och SHL är Juhani Tyrväinen en av Luleås mest ärrade veteraner. Den finländske ishockeyspelaren huserade i hemlandet fram till säsongen 2019/20 där han bland annat representerade Pelicans, Jokerit och HIFK. Det var under de två åren i HIFK som “Tyrre” blommade ut till en produktiv center och för första gången fick chansen att dra på sig den blåvita landslagströjan. Under 2019 vann 32-åringen VM-guld med “Lejonen” innan flytten gick till Luleå där han snabbt blev en favorit i Coop Norrbotten Arena. Har ett kontrakt som sträcker sig över de kommande två åren.

Spela på SHL