Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Luleå Hockey

Luleå Hockey har spelat i SHL (Elitserien) ända sedan 1985. Ett SM-guld har det blivit, 1996. När blir Norrbottens hockeyhjältar svenska mästare nästa gång?

Läs mer om och spela på Luleå i SHL

Grundad: 1977
Hemmaarena: Coop Norrbotten Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Thomas Berglund

Av nuvarande lag i SHL är det bara Brynäs IF och Färjestad BK som har fler säsonger i följd än Luleå HF, som varit i SHL sedan 1984. Medan Brynäs (3 SM-guld) och Färjestad (8) bärgat flera titlar har Luleå bara vunnit ett SM-guld under den perioden. Luleå var som bäst i mitten av 1990-talet när man vann sitt guld och spelade final året därpå. I laget fanns klassiska spelare som nuvarande tränaren Thomas ”Bulan” Berglund, Tomas ”Demolition Man” Holmström, Jarmo Myllys, Roger Åkerström och Jiri Kucera. Även sedermera populäre hockeyexperten Erik Granqvist gjorde två matcher för Luleå den säsongen. På senare år har spelare som Mikael Renberg, Jonathan Hedström, Per Ledin och Linus Omark varit synonyma med klubben. Är på pappret den stora utmanaren till FBK denna säsong. 

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan

Stjärnor - Luleå Hockey

Joel Lassinantti 

Född: 1993-01-08
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

Borta bra men hemma bäst! Joel testade efter ett par makalösa säsonger i Luleå vingarna i KHL och HK Sochi. Tiden i Ryssland blev dock inte långvarig och 28-åringen sökte sig under fjolåret tillbaka till Norrland och klubben i sitt hjärta. Lassinantti är en tämligen liten målvakt (175 cm) men har en makalös rörelseförmåga, gudomlig blick för spelet och är dessutom väldigt säker med plockhandsken. I Luleå-dressen har Lassinantti sju raka grundseriesäsonger med ett snitt över 91,4 i räddningsprocent vilket är otroligt bra. Att Måttsund-sonen också fått spela landslagshockey med Tre Kronor de senaste åren är såklart givet. Lassinanttis försäsong kunde däremot varit något bättre då ett knä spökat och en operation framtvingad. Med Joel tillbaka i form är det dock ingen tvekan om vem som kommer vara förstaslipsen hos Björnarna.    

Erik Gustafsson

Född: 1988-12-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Erik Gustafsson var ett av de mest omtalade nyförvärven i SHL säsongen 2018/19. Backen med Njurunda SK som moderklubb, samma som legendaren Henrik Zetterberg och även Triple Gold Club-medlemmen Fredrik Modin. Erik Gustafsson valde en ovanlig väg för svenska hockeyspelare genom att spela på college i USA, där han dessutom var kapten sitt sista år i laget. Efter det fick den odraftade hockeyspelaren kontrakt med Philadelphia Flyers i NHL. Gustafsson delade spel i NHL med spel i Phantoms i AHL under fyra säsonger innan han lämnade Nordamerika för KHL. Gustafsson var med i Tre Kronor och vann VM-guld 2013. Han har noterats för 32 poäng per säsong två år i följd och kliver in på fjärde säsongen som kapten för Luleå.

Daniel Sondell 

Född: 1984-03-01
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

37-årige backen Daniel Sondell har varit en spelare strax under den absoluta toppen under sin karriär. Han var en talang som ung, har spelat både TV-pucken och gjort landskamper för Tre Kronor som junior, men lyckades aldrig ta steget in i världseliten som senior. Det har blivit över 200 matcher i Hockeyallsvenskan och över 400 matcher i SHL för den Björklövenfostrade backen. Daniel Sondell är en offensiv back som vunnit poängligan eller assistligan bland backar i både Hockeyallsvenskan och den schweiziska ligan NLA. Sondell har också avancerat från Allsvenskan till SHL tre gånger, en gång med Skellefteå AIK och två gånger med Rögle BK. Sondell har aldrig gjort tio mål under en säsong i SHL och det torde vara höga odds på att han lyckas med den bedriften kommande år. 

Jack Connolly 

Född: 1989-08-15
Land: USA
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Jack Connolly är 32 år gammal och har spelat hockey i Sverige sedan 2012. Före det spelade den korte, 173 centimeter, amerikanen på ansedda hockeyuniversitetet University of Minnesota-Duluth. Där var Connolly en av nyckelspelarna när laget vann hela collegemästerskapet NCAA. I laget fanns blivande NHL-spelare som Justin Faulk och J.T. Brown. I Sverige har Jack Connolly gjort sex säsonger i SHL, med Färjestad, Leksand och Rögle, och en säsong i Hockeyallsvenskan med Rögle. Han kom sommaren 2018 till Luleå efter tre säsonger i rad med minskad poängproduktion. I Norrbotten har Connolly levt upp igen, och är en av lagets viktigaste offensiva spelare, framförallt i powerplay.

Brendan Shinnimin

Född: 1991-01-07
Land: Kanada
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Kanadensaren Brendan Shinnimin kom till Växjö sommaren 2017 och blev snabbt en av klubbens mest omtyckta spelare. Kanadensaren vann bland annat ett SM-guld med smålänningarna 2018.  Han har alltid gjort mycket poäng, bland annat 134 poäng på bara 69 matcher under en säsong i WHL. Men Shinnimin blev aldrig draftad och har aldrig spelat för Kanadas landslag, där konkurrensen är stenhård. Han har dock tolv NHL-matcher på sin meritlista, även om det blivit betydligt fler i AHL för forwarden. I juniorlaget spelade Shinnimin en period med en spelare som har hockeyvärldens kanske skönaste namn, Colton Yellow Horn. Efter en säsong med Adler Mannheim är Shinnimin åter i svensk hockey och SHL med men nu med Luleå.

Linus Omark 

Född: 1987-02-05
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #97 av Edmonton Oilers i NHL Entry Draft 2007

Linus Omark är tillbaka i Luleå igen efter en lång och framgångsrik utlandskarriär. Efter den fullkomligt makalösa säsongen 2008/09 med 55 poäng i Luleå-dressen och spel i landslaget blev det Dynamo Moskva som lyckades knyta till sig den lilla trollkarlen från norr. Ett 70-tal matcher lite drygt har det också blivit på andra sidan Atlanten där både Edmonton och Buffalo fått ta del av Omarks kunskaper. Efter drygt fem år i Ryssland och med Salavat Yulaev Ufa valde Omark att testa på spel i Schweiz där Servette blev 34-åringens sista anhalt innan Bulan och gänget i Luleå lyckades få hem Övertorneå-sonen. Omark är en solklar favorit till att plocka hem poängligan i årets SHL och en enormt viktig pusselbit för att laget ska lyckas med bedriften att utmana om Le Mat-pokalen. 

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan