Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Luleå Hockey

Läs mer om lagen i SHL.

Om LHF

Av nuvarande lag i SHL är det bara Brynäs IF och Färjestad BK som har fler säsonger i svit än Luleå HF, som varit i SHL sedan 1984. Men medan Brynäs (3 SM-guld), Färjestad (8 st) och HV71 (5 st) har vunnit flera titlar har Luleå bara vunnit ett SM-guld under den perioden. Luleå var som bäst i mitten av 1990-talet när man vann sitt SM-guld och spelade final året därpå. I laget fanns klassiska spelare som nuvarande tränaren Thomas ”Bulan” Berglund, Tomas ”Demolition Man” Holmström, Jarmo Myllys, Roger Åkerström och Jiri Kucera. Även sedermera populäre hockeyexperten Erik Granqvist gjorde två matcher för Luleå den säsongen. På senare år har spelare som Mikael Renberg, Jonathan Hedström, Per Ledin och Linus Omark varit synonyma med klubben. Luleå är säsongen 2019/20 SHL:s minsta lag, sett till längd och vikt.

Grundad: 1977
Hemmaarena: Coop Norrbotten Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Thomas Berglund

Spela på Luleå HF.

Några framstående spelare

Robin Kovacs

Född: 1996-11-16
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #62 av New York Rangers i NHL Entry Draft 2015

Stockholmaren Robin Kovacs draftades 2015 men debuterade i SHL redan i januari 2013, för AIK mot Rögle. 2014 och 2015 var han ordinarie i Hockeyallsvenskan med AIK och sommaren 2016 skrev han på ett entry level contract med New York Rangers. Men det blev inget spel i NHL för Kovacs som fick tillbringa hela säsongen i AHL. 2019/20 gör Kovacs sin tredje säsong som ordinarie i SHL och Luleå. Robin Kovacs är en offensiv spelare som slutat topp-3 i poängligan i Luleå sina säsonger i klubben och spelar en hel del i powerplay. Har fått Guldgallret som bäste junior i Hockeyallsvenskan två gånger och gjort flera landskamper för Tre Kronor som junior.

Daniel Sondell

Född: 1984-03-01
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

35-årige backen Daniel Sondell har varit en spelare strax under den absoluta toppen under sin karriär. Han var en talang som ung, har spelat både TV-pucken och gjort landskamper för Tre Kronor som junior, men har inte lyckats ta steget in i världseliten som senior. Det har blivit över 200 matcher i Hockeyallsvenskan och över 340 matcher i SHL för den Björklövenfostrade backen. Daniel Sondell är en offensiv back som vunnit poängligan eller assistligan bland backar i både Hockeyallsvenskan och den schweiziska ligan NLA. Sondell har också avancerat från Allsvenskan till SHL tre gånger, en gång med Skellefteå AIK och två gånger med Rögle BK. Sondell har aldrig gjort tio mål under en säsong i SHL, men varit nära flera gånger. Det kan vara ett intressant bet på att han klarar det kommande säsong.

Petter Emanuelsson

Född: 1991-08-07
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Petter Emanuelsson är faktiskt född samma dag som Sidney Crosby, men fyra år efter superstjärnan. Han är också storebror till den sex år yngre lagkamraten Einar Emanuelsson. Luleå är storleksmässigt SHL:s minsta lag 2019/20 och Petter Emanuelsson är med sina 91 kilo faktiskt näst tyngst i laget. Bara tacklingskungen Oscar Engsund är tyngre. Även om Emanuelsson är från Börje Salmings hemtrakter i Kiruna har han fått sin hockeyfostran i Skellefteå AIK, som han också vunnit dubbla SM-guld med. Efter det första, år 2013, skrev han som odraftad free agent på för San Jose Sharks och efter en utlåning till SAIK gav Emanuelsson NHL en chans, men fick under de två återstående åren på rookiekontraktet bara spela i AHL. När han återvände till SHL 2016 gjorde han det inte till Skellefteå utan till norrlandsrivalen Luleå, för att spela med lillebror Einar Emanuelsson. På senare år har Petter Emanuelsson också fått debutera för Tre Kronor.

Karl Fabricius

Född: 1982-09-29
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Karl Fabricius är född 1982 och är därmed en av de äldsta spelarna i hela SHL, tillsammans med gamla Frölundakompisen Joel Lundqvist, David Printz och Viktor Fast. Han är femma på listan över flest spelade matcher för Luleå och om han får spela hela säsongen 2019/20 kommer han att passera klassiska Luleå-namn som nuvarande tränaren Tomas Berglund, Anders Burström och Roger Åkerström. Fabricius har, undantaget en säsong i Lev Poprad i KHL, spelat hela sin karriär i Sverige. Mest i Luleå men även i Frölunda i SHL och Piteå och moderklubben Boden i Hockeyallsvenskan. Fabricius är ingen poängspelare men gjorde säsongen 2018/19 tio mål, det var första gången sedan 2007/08 som ytterforwarden gjorde tvåsiffrigt i SHL. Fabricius har gjort landskamper för Tre Kronor, men det är tio år sedan sist.

Fredrik Styrman

Född: 1991-04-03
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Fredrik Styrman är en defensiv back. Han har gjort ett mål på 227 matcher i SHL inför säsongen 2019/20. Men säsongen 2014/15 fick Kalixkillen en lidnersk knäpp i IK Oskarshamn och gjorde 20 poäng på 51 matcher. De offensiva siffrorna har 28-åringen inte varit i närheten av varken förr eller senare. Styrman var en stor talang som ung. Han spelade Tv-pucken och med Tre Kronor hela vägen upp till JVM där han var assisterande kapten. Men som senior har backen mest varit en lojal truppspelare som oftast spelar i tredje backparet och ibland får spela i boxplay. I SHL har Fredrik Styrman mest spelat för Luleå, men även Frölunda, HV71, Brynäs och Skellefteå. 

David Rautio

Född: 1985-07-08
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: Odraftad

Norrbottningen David Rautio är tillbaka i Luleå inför säsongen 2019/20 efter två säsonger i Linköping och tre i Brynäs. Faktum är att Rautios statistik, både rörande räddningsprocent och insläppta mål per match, blivit sämre fyra säsonger i rad. 34-åringen har spelat JVM för Sverige men bara fått göra en landskamp för Tre Kronor. Målvakten har spelat hela sin karriär i Sverige, förutom en säsong i Lillehammer i Norge. De nio senaste säsongerna har Rautio varit ordinarie i SHL, före det blev det även en del spel i Hockeyallsvenskan och division 1.

Joel Lassinantti

Född: 1993-01-08
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: Odraftad

Joel Lassinantti är en liten målvakt med dagens mått mätt i hockey, 176 centimeter lång. 26-åringen har trots flera bra säsonger för moderklubben Luleå inte blivit uppvaktad tillräckligt av klubbar i NHL för att det ska bli något kontrakt. År 2015 vann Luleå Champions Hockey League och senare på säsongen fick Lassinantti Honken Trophy som SHL:s bästa målvakt. Sedan dess har han spelat för ett Luleå som inte släppt in många mål, och inte heller så många skott på mål. Så hans GAA är bättre än hans räddningsprocent. Lassinantti blev uttagen till VM 2016 men fick inte spela några matcher för Tre Kronor.

Erik Gustafsson

Född: 1988-12-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Erik Gustafsson var ett av de mest omtalade nyförvärven i SHL säsongen 2018/2019. Backen med Njurunda SK som moderklubb, samma som legendaren Henrik Zetterberg och även Triple Gold Club-medlemmen Fredrik Modin. Erik Gustafsson valde en ovanlig väg för svenska hockeyspelare genom att spela på college i USA, där han dessutom var kapten sitt sista år i laget. Efter det fick den odraftade backen kontrakt med Philadelphia Flyers i NHL. Gustafsson delade spel i NHL med spel i klassiska Phantoms i AHL under fyra säsonger innan han lämnade Nordamerika för KHL. Gustafsson var med i Tre Kronor och vann VM-guld 2013. 

Nils Lundqvist

Född: 2000-07-27
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #28 av New York Rangers i NHL Entry Draft 2018

Nils Lundqvist är född med Luleåblod i ådrorna. Han är förvisso född i Piteå men är syskonbarn till Luleålegendaren Jan Sandström. Lundqvist har varit kapten för både Luleås J16- och J18-lag och lyckades ta sig till A-laget förra säsongen. Det gjorde att han sent tog stora kliv på draftexperternas rankingar och till slut tog Henrik Lundqvists New York Rangers Nils Lundqvist i den första rundan av NHL Entry Draft 2018. Lundqvist är en mångsidig back, bra med pucken och bra defensivt i egen zon. En draftsajt har jämfört honom med Tampa Bay Lightnings Anton Strålman.

Filip Hållander

Född: 2000-06-29
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #58 av Pittsburgh Penguins i NHL Entry Draft 2018

I en av svensk hockeys bästa drafter någonsin valdes Filip Hållander av Pittsburgh Penguins i den andra rundan av NHL Entry Draft 2018. Därmed finns möjligheter att spela med superstjärnor som Sidney Crosby och Evgeni Malkin. Talangen Filip Hållander har spelat för Tre Kronor sedan han var sexton år gammal och bland annat varit med i klassiska Hlinka Gretzky Cup. Hållander har också spelat TV-pucken för Medelpad. Anfallaren är fostrad i Timrå IK och var en viktig spelare när klubben tog sig tillbaka till SHL, efter fem säsonger i Hockeyallsvenskan. Filip Hållander jämför sig med dubble Stanley Cup-mästaren Patric Hörnqvist. 

Jack Connolly

Född: 1989-08-15
Land: USA
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Jack Connolly är 30 år gammal och har spelat hockey i Sverige sedan 2012. Före det spelade den korte, 173 centimeter, amerikanen på ansedda hockeyuniversitetet University of Minnesota-Duluth. Där var Connolly en av nyckelspelarna när laget vann hela collegemästerskapet NCAA. I laget fanns blivande NHL-spelare som Justin Faulk och J.T. Brown. I Sverige har Jack Connolly gjort fem säsonger i SHL, med Färjestad, Leksand och Rögle, och en säsong i Hockeyallsvenskan med Rögle. Han kom sommaren 2018 till Luleå efter tre säsonger i rad med minskad poängproduktion. I Norrbotten har Connolly levt upp igen, och är en av lagets viktigaste offensiva spelare.

Niklas Olausson

Född: 1986-05-12
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

33-årige Niklas Olausson har haft en gedigen karriär i hockey. Smålänningen, från Väckelsång, tillhörde Tingsryds AIF som ung och gjorde ett antal säsonger i division 1 innan han valde Hockeyallsvenskan och Nyköping. Samtidigt värvades assistkungen till Linköping i SHL där han inte lyckades ta en dominerande roll. Istället var det efter en säsong med VIK Västerås i Hockeyallsvenskan säsongen 2008/2009 som Olausson, tillsammans med Pär Arlbrandt och Sebastian Meijer, dominerade serien och både Arlbrandt och Olausson värvades av Luleå efter säsongen. Sedan dess har Niklas Olausson varit en stabil SHL-spelare och provade, efter fem säsonger i Coop Norrbotten Arena, på spel utomlands. Först i NLA och sedan i SM-Liiga. Sedan sommaren 2017 är hockeyspelaren Niklas Olausson tillbaka i Luleå.

Luleå i slutspel 18/19

Ligaplacering: 2
Publiksnitt: 5 363
Powerplay-procent: 20%
Boxplay-procent: 86,15%
Poängkung: Niklas Olausson (35 poäng)

Norrbottningarna försvarar sig till segrar i svensk hockey. När Luleå är framgångsrika i SHL under 2010-talet korrelerar det med att laget inte släpper in många mål. Den här säsongen är det framför allt under den andra halvan av säsongen som Luleå varit extremt svåra att göra mål på. Under februari spelade de gulsvarta åtta matcher och släppte bara in sju mål. Luleå släpper till minst antal skott mot eget mål, och är dessutom överlägsna på att inte låta motståndarna skjuta från slottet. Målvakten Joel Lassinantti har fått mycket beröm för sin fina säsong. Luleå är bland de lagen som spelat flest matcher som gått till övertid och straffar och varit framgångsrika när matcherna gått så långt. En intressant paradox rörande topplagen Luleå och Färjestad är att FBK:s spelare suttit mest tid i utvisningsbåset och Luleå är bland de lag som har haft minst speltid i box play i SHL i år. Det sägs att anfall vinner matcher och försvar vinner mästerskap. Det skulle tala för Luleås första SM-guld sedan 1996.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.