Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Luleå Hockey 2023/2024

Luleå Hockey har spelat i SHL (Elitserien) ända sedan 1985. Ett SM-guld har det blivit, 1996. Kan laget från Norrbotten ta det andra guldet nu? Oddsen inför säsongen talar åtminstone för att det finns en finfin chans!
Spela på SHL på Oddset

Läs mer om och spela på Luleå i SHL

Fakta om Luleå Hockey

Grundad: 1977
Hemmaarena: Coop Norrbotten Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Thomas Berglund

Av nuvarande lag i SHL är det bara Färjestad BK som har fler säsonger i följd än Luleå HF, som varit i SHL sedan 1984. Medan Färjestad bärgat flera titlar har Luleå bara vunnit ett SM-guld under den perioden. Luleå var som bäst i mitten av 1990-talet när man vann sitt guld och spelade final året därpå. I laget fanns klassiska ishockeyspelare som nuvarande tränaren Thomas ”Bulan” Berglund, Tomas ”Demolition Man” Holmström, Jarmo Myllys, Roger Åkerström och Jiri Kucera. Även den populäre hockeyexperten Erik Granqvist gjorde två matcher för Luleå Hockey den säsongen. På senare år har spelare som Jonathan Hedström, Per Ledin, Erik Gustafsson och Linus Omark varit synonyma med klubben. Föll i den sjunde och avgörande SM-finalen mot Färjestad för två år sedan och åkte ut redan i kvarten senast.

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i Luleå Hockey

Joel Lassinantti

Född: 1993-01-08
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

Borta bra men hemma bäst! Joel testade efter ett par makalösa säsonger i Luleå Hockey vingarna i KHL och HK Sochi. Tiden i Ryssland blev dock inte långvarig och 30-åringen sökte sig för tre år sedan tillbaka till Norrland och klubben i sitt hjärta. Lassinantti är en liten målvakt (175 cm) men har en makalös rörelseförmåga, gudomlig blick för spelet och är dessutom väldigt säker med plockhandsken. I Luleå-dressen hade Lassinantti åtta raka säsonger med ett snitt över 91,1 i räddningsprocent vilket är otroligt bra. Måttsund-sonen var inte lika framgångsrik under fjolårets grundserie, men visade vilken hög klass han håller när norrbottningarna oväntat pressade Växjö till sju matcher i kvartsfinalen. Liksom hela laget är såklart även “Lassi” revanschsugen efter en medioker säsong 2022/23.

Erik Gustafsson

Född: 1988-12-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Erik Gustafsson var ett av de mest omtalade nyförvärven i SHL säsongen 2018/19. Backen med Njurunda SK som moderklubb, samma som legendaren Henrik Zetterberg och även Triple Gold Club-medlemmen Fredrik Modin. Erik Gustafsson valde en ovanlig väg för svenska hockeyspelare genom att spela på college i USA, där han dessutom var kapten i sitt sista år. Efter det fick den odraftade hockeyspelaren kontrakt med Philadelphia Flyers i NHL. Gustafsson delade spel i NHL med spel i Phantoms i AHL under fyra säsonger innan han lämnade Nordamerika för KHL. Gustafsson var med i Tre Kronor och vann VM-guld 2013. Han kliver in på sjätte säsongen som kapten för Luleå.

Jack Connolly

Född: 1989-08-15
Land: USA
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Jack Connolly är 34 år gammal och har spelat hockey i Sverige sedan 2012. Före det spelade den korta, 173 centimeter, amerikanen på ansedda universitetet University of Minnesota-Duluth. Där var Connolly en nyckelspelare när de vann collegemästerskapet NCAA. I laget fanns blivande NHL-spelare som Justin Faulk och J.T. Brown. I Sverige har Jack Connolly gjort sju säsonger i SHL, med Färjestad, Leksand och Rögle, och en säsong i Hockeyallsvenskan med Rögle. Han kom sommaren 2018 till Luleå efter tre säsonger i rad med minskad poängproduktion. I Norrbotten har Connolly levt upp igen, och är en av lagets viktigaste offensiva hockeyspelare, på samtliga delar av isen.

Brendan Shinnimin

Född: 1991-01-07
Land: Kanada
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Kanadensaren Brendan Shinnimin kom till Växjö sommaren 2017 och blev snabbt en av klubbens mest omtyckta spelare. Kanadensaren vann bland annat ett SM-guld med smålänningarna 2018.  Han har alltid gjort många poäng, bland annat 134 stycken på bara 69 matcher under en säsong i WHL. Men Shinnimin blev aldrig draftad och har aldrig spelat för Kanadas landslag, där konkurrensen är stenhård. Han har dock tolv NHL-matcher på sin meritlista, även om det blivit betydligt fler i AHL för forwarden. I juniorlaget spelade Shinnimin med en spelare som har hockeyvärldens kanske skönaste namn, Colton Yellow Horn. Efter en säsong med Adler Mannheim vände Shinnimin till Sverige för tre år sedan. Han är en högoktanig forward i sina bästa stunder, men har på senare år haft för vana att falla väldigt lätt. Något som har upprört många och skapat tidningsrubriker.

Juhani Tyrväinen

Född: 1990-09-11
Land: Finland
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Med sina 33-vårar och hela 13 spelade säsonger i SM-Liiga och SHL är Juhani Tyrväinen en av Luleås mest ärrade veteraner. Den finländske ishockeyspelaren huserade i hemlandet fram till säsongen 2019/20 där han bland annat representerade Pelicans, Jokerit och HIFK. Det var under de två åren i HIFK som “Tyrre” blommade ut till en produktiv center och för första gången fick chansen att dra på sig den blåvita landslagströjan. Under 2019 vann 33-åringen VM-guld med “Lejonen” innan flytten gick till Luleå Hockey där han snabbt blev en favorit i Coop Norrbotten Arena. Har ett kontrakt som bara sträcker sig över kommande säsong .

Linus Omark

Född: 1987-02-05
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #97 av Edmonton Oilers i NHL Entry Draft 2007

Linus Omark kom tillbaka till Luleå HF för två år sedan efter en lång och framgångsrik utlandskarriär. Efter den fullkomligt makalösa säsongen 2008/09 med 55 poäng i Luleå-dressen och spel i landslaget blev det Dynamo Moskva som lyckades knyta till sig den lilla trollkarlen från norr. Ett 70-tal matcher lite drygt har det också blivit på andra sidan Atlanten där både Edmonton och Buffalo fått ta del av Omarks kunskaper. Efter drygt fem år i Ryssland  med Salavat Yulaev Ufa valde Omark att testa på spel i Schweiz där Servette blev 35-åringens sista anhalt innan Bulan och gänget i Luleå lyckades få hem Övertorneå-sonen. Omark vände tillbaka till Genève efter finalförlusten med Luleå 2022 och var en viktig kugge för Servette när klubben plockade hem sin första ligatitel. Nu är han åter i Luleå och är, enligt oddsen, en av favoriterna att vinna poängligan i SHL.

Pontus Andreasson

Född: 1998-08-24
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad:  Odraftad

Pontus Andreasson är tillbaka på svensk mark och Luleå Hockey efter bara en säsong i Detroits organisation. Man kan lugnt säga att Munkedals-sonen haft en kometkarriär då han så sent som 2019 var utlånad till Hanhals som då huserade i Hockeyettan. I de två efterföljande säsongerna var bohuslänningen en pålitlig poängplockare i Björklöven, men det var först under säsongen 2021/22 med Luleå som Andreasson slog igenom på allvar. Uppe i Norrbotten bildade 25-åringen ett oerhört giftigt radarpar tillsammans med en viss Linus Omark och det torde vara låga odds på att duon återförenas i samma kedja när båda nu har återvänt från respektive utlandsäventyr.  

Spela på SHL på Oddset