Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Malmö Redhawks

Läs mer om lagen i SHL.

Om Malmö

Malmö Redhawks har fyra  raka säsonger bakom sig i SHL, efter sju säsonger i Hockeyallsvenskan. Redhawks hade sin bästa period i början av 1990-talet när klubben spelade femton raka säsonger i SHL och vann två SM-guld. Faktum är att skåningarna är hundraprocentiga i SM-finaler. Två gånger har man gått till final och båda gångerna har man vunnit. Andra SM-guldet togs i den berömda matchserien mot Modo när Peter "Foppa" Forsberg var skogstokig. Peter "Pekka" Lindmark, nuvarande tränaren Peter Andersson, Mats Lusth, Jesper Mattsson, Daniel Rydmark och Patrik Sylvegård är profiler som spelat i Percy Nilssons lag.

Grundad: 1972
Hemmaarena: Malmö Arena
SM-guld: 2 st
Tränare: Peter Andersson

Spela på Malmö Redhawks.

Några framstående spelare

Jesper Jensen

Född: 1987-02-05
Land: Danmark
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

32-årige Jesper Jensen är en av dansk hockeys mest rutinerade ishockeyspelare genom tiderna. Centern har gjort hela nio VM-turneringar för Danmark. Även om Jensen har Nybro IF som moderklubb spelade han som ung i Danmark och flyttade inte utomlands förrän han var närmare 25 år gammal. Först till den tyska ligan DEL och sedan 2012 har Jensen spelat i Sverige. Hans första säsong i Brynäs, 2016/2017, var hans stora genombrott som senior när assistkungen gjorde 42 poäng på 50 matcher. Malmö har haft flera danska profiler i klubben genom åren, som Kim Staal, Frederik Storm och Jesper Damgaard. 

Emil Molin

Född: 1993-02-03
Land: Sverige
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #105 av Dallas Stars i NHL Entry Draft 2011

Emil Molin har haft svårt att ta med sig framgångsrikt spel i Hockeyallsvenskan till SHL. 26-åringen har blandat och gett under karriären. Ibland inte ens tio poäng under en hel säsong för forwarden, men också en poängligatitel i Hockeyallsvenskan till exempel. Gävlesonen har spelat för moderklubben Brynäs, Mora, Almtuna, Rögle, Modo och Malmö Redhawks i Sverige. Molin skrev ett entry level contract med Dallas Stars men fick inte spela i NHL och knappt ens i AHL, utan gjorde huvuddelen av året i Nordamerika i ECHL. Emil Molin var ordinarie i det Brynäs som vann SM-guld i ishockey 2012, och han har även en silvermedalj från JVM med Tre Kronor på meritlistan. Delar födelsedag med den gamle kultspelaren Dave “Tiger” Williams, som är NHL:s mest utvisade spelare genom tiderna.

Max Görtz

Född: 1993-01-28
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #172 av Nashville Predators i NHL Entry Draft 2012

Max Görtz var en stor talang som ung och har spelat för alla juniorkronor från 16-års ålder och framåt, men några landskamper för Tre Kronor har det inte blivit för 26-åringen. Görtz är fostrad i Redhawks organisation men har även spelat SHL-hockey för Färjestad och Frölunda. Nashville Predators draftade Görtz 2012 och skåningen gjorde ett försök i Nordamerika men det blev inget spel i NHL, utan i AHL och ECHL. Max Görtz är en ganska stor spelare, 189 centimeter lång och 91 kilo tung, och gör runt 20 poäng per säsong. 

Emil Sylvegård

Född: 1993-03-02
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Emil Sylvegård är tillbaka i moderklubben Malmö Redhawks sedan sommaren 2018 efter en sju säsonger lång resa i andra klubbar. Den fysiske vänsterforwarden lämnade MIF som junior för att prova på spel i Kanada. Först med Drummondville Voltigeurs i QMJHL i östra Kanada, och en säsong i Regina Pats i WHL i västra Kanada. I Pats spelade Sylvegård bland annat med blivande Stanley Cup-mästaren Chandler Stephenson. Efter två säsonger i Kanada vände Sylvegård hem till Sverige och Hockeyallsvenskan. Efter en säsong med IK Oskarshamn, plockades hockeyspelaren upp av Luleå i SHL. Det blev två år i Luleå och två i Linköpings HC innan han vände hem till Malmö Redhawks. Emil Sylvegård bidrar med 15-20 poäng per säsong och är en jobbig spelare att möta. Har gjort några landskamper för Tre Kronor.

Henrik Hetta

Född: 1989-08-17
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

30-årige Henrik Hetta var under sin förra sejour i Malmö Redhawks faktiskt lagkapten. Norrlänningen har jobbat metodiskt för att nå SHL, där han spelat de fyra senaste säsongerna. 2007/08 spelade Hetta i division 2 och efter det tre säsonger i division 1. Sommaren 2012 värvades forwarden av Malmö Redhawks i Hockeyallsvenskan och var med om att spela upp klubben till SHL. De två senaste säsongerna gjorde Hetta med Skellefteå AIK, innan han vände ”hem” till Malmö sommaren 2018. Hetta bidrar med 10-15 poäng per säsong i SHL och är en viktig spelare för Malmö Redhawks.

Konstantin Komarek

Född: 1992-11-08
Land: Österrike
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Österrikaren har utvecklats i Luleå, dit han kom som 16-åring 2008. Under fyra år i Norrbotten tog sig Komarek upp till SHL och gjorde 1,5 säsonger med Luleå innan han vände tillbaka till Österrike och Salzburg. Anfallaren har spelat med alla Österrikes landslag och gjort sex VM-turneringar. Sedan 2016 är Komarek tillbaka i SHL, först med Malmö och sedan med Karlskrona, som åkte ur, och då vände han tillbaka till Malmö. Gör runt 25 poäng per säsong i snitt, vilket lär vara värdefullt för Malmö Redhawks. Är den ende ickenordiske hockeyspelaren i skånelaget säsongen 2019/20.

Malmö i slutspel 18/19

Ligaplacering: 6
Publiksnitt: 6 888
Powerplay-procent: 21,59%
Boxplay-procent: 73,89%
Poängkung: Konstantin Komarek (39 poäng)

Trots att Malmö Redhawks gått till semifinal i SM-slutspelet de två senaste åren, och blivit utslagna av de blivande mästarna båda gångerna, var förväntningarna låga på skåningarna inför säsongen. Så sjätteplatsen i grundserien var en liten överraskning. Malmö har levt mycket på en av SHL:s bästa målvakter de senaste säsongerna, Oscar Alsenfelt. Skåningarnas boxplay har varit ett av SHL:s sämsta under säsongen, men Alsenfelt har högst räddningsprocent av alla målvakter i spel fem mot fem. Lagkaptenen Fredrik Händemark har varit en nyckelspelare för Malmö. Han vann utvisningsligan i hela SHL, har varit en av ligans bästa tekare och slutade trea i interna poängligan. En intern poängliga som vanns av återvändande österrikaren Konstantin Komarek. Komarek gjorde, tillsammans med Frölundas Ryan Lasch, flest poäng av alla i SHL i powerplay. Kan Redhawks få ordning på SHL:s näst sämsta box play kan det bli ett roligt slutspel för de dubbla svenska mästarna. Om inte kan det ta slut fort för Malmö Redhawks.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.