Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Malmö Redhawks har återetablerat sig i SHL efter en sejour i Hockeyallsvenskan (2007-2015). När är det dags för skåningarnas tredje SM-guld?
Spela på SHL

Läs mer om och spela på Malmö i SHL

Fakta om Malmö Redhawks

Grundad: 1972
Hemmaarena: Malmö Arena
SM-guld: 2 st
Tränare: Tomas Kollar

Malmö Redhawks har sju raka säsonger bakom sig i SHL, efter sju säsonger i Hockeyallsvenskan. Redhawks hade sin bästa period i början av 1990-talet när klubben spelade femton raka säsonger i SHL och vann två SM-guld. Faktum är att skåningarna är hundraprocentiga i SM-finaler. Två gånger har de röda hökarna gått till final och båda gångerna har de vunnit. Andra SM-guldet togs i den berömda matchserien mot Modo när Peter Foppa Forsberg var ursinnig på domare Börje Johansson. Peter Pekka Lindmark, Peter Andersson, Mats Lusth, Jesper Mattsson, Daniel Rydmark, Patrik Sylvegård och Carl Söderberg är profiler som har representerat Rödhökarna.

Spela på SHL

Spelschema SHL

Tongivande spelare i Malmö Redhawks

Daniel Marmenlind 

Född: 1997-11-14

Land: Sverige

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Draftad: Odraftad

Daniel Marmenlind var en lovande målvakt som ung och representerade Sverige från U16 upp till U20-landslaget. Den relativt kortväxte målvakten (183 centimeter) har Arlanda HC som moderklubb och började på Djurgårdens hockeygymnasium innan Örebro snappade upp stockholmskisen där han SHL-debuterade under säsongen 2015/16. Det blev dock bara en fight i högstaligan under tiden i Närke för Marmenlind som under sin seniorkarriär främst huserat i Hockeyettan i klubbar som Wings, Arboga, Lindlöven, Skövde och Visby/Roma. “Latebloomern” fick chansen med Västervik i Hockeyallsvenskan under 2020/21 där han var en av seriens bästa målvakter och noterades för 92,4 i räddningsprocent i grundserien och 93,5 i slutspelet. Marmenlind belönades med ett SHL-kontrakt redan efter en säsong i HA och stod för en klart godkänd debutsäsong i svensk hockeys finrum.

Oliver Lauridsen 

Född: 1989-03-24

Land: Danmark

Position: Back

Klubbfattning: Vänster 

Draftad: #196 av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft 2009 

Oliver Lauridsen är en gigantisk back, mäter 197 centimeter och väger 106 kilo, som jobbar stenhårt i varje byte. Dansken har gjort sig ett namn genom att spela resolut i egen zon samt att alltid sätta laget i första hand. Den Gentofte-födde 33-åringen gick hockeygymnasium i Linköping innan han valde att testa lyckan i de amerikanska juniorligorna. Föga förvånande var det Philadelphia som tingade den väldige backen i draften 2009. Lauridsen fick chansen i Flyers 2012/13, men hade svårt att hänga med i det höga tempot. I Malmö Redhawks spelar den danske landslagsspelaren tillsammans med brodern Markus. Brödraparet drar även ett enormt lass i landslagets defensiv, som många nationer hyser stor respekt numera.   

Markus Lauridsen

Född: 1991-02-28 

Land: Danmark

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Markus Lauridsen gick precis som sin äldre bror på Linköpings hockeygymnasium innan han som 19-åring packade väskorna och flyttade till USA och Wisconsin för att spela collegehockey med Green Bay Gamblers. Det som skiljer brodern åt är att Markus utvecklat sitt spel med pucken på äldre dagar och dessutom svarat för en hel del poäng. För tre år sedan stod dansken för 30 pinnar med HV71 vilket räckte till en finfin åttondeplats i backarnas totala poängliga. Markus Lauridsen får alltsomoftast ett stort förtroende i offensiva situationer, som powerplay. Fick chansen att representera Danmark i OS under vintern 2022 och har åtta VM på sin meritlista.

Pathrik Westerholm

Född: 1992-01-06

Land: Sverige

Position: Center

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #180 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2011

Pathrik Westerholm är tvillingbror till Ponthus Westerholm och tillsammans har de båda bröderna från Karlskrona haft framgångsrika ishockeykarriärer. Pathrik och Ponthus har alltid spelat i samma klubb och ofta i samma kedja. Undantaget är att Pathrik fått chansen att representera Tre Kronor i tolv matcher mellan 2015 och 2017. Gymnasieutbildningen fick de båda i Malmö där de poängstarka åren avlöste varandra. Pathrik spelar oftast som center och är den som brukar sätta dit pucken på pass från brorsan. Efter att tidigare ha spelat för Brynäs och Frölunda (där det blev SM-guld)  är Malmö Redhawks Pathriks tredje klubb i SHL. 

Carl Söderberg 

Född: 1985-10-12

Land: Sverige

Position: Center/Forward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #49 av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2004

Carl Söderbergs karriär var nära att ta slut innan den ens börjat. Anledningen till 36-åringens ansenliga visir är att han höll på att bli blind redan som 22-åring. Kombinerat med att moderklubben Malmö Redhawks mest höll till i Hockeyallsvenskan blev det spel i näst högsta ligan i Sverige istället för i NHL. Efter två år i Linköping där skåningen bland annat gjorde flest mål i SHL säsongen 2012/13 kom chansen för Söderberg, som 28-åring, och efter två bra säsonger i Boston Bruins skrev han på ett stort kontrakt med Colorado Avalanche. Många ifrågasatte kontraktet och Söderberg inledde också med blandad kompott de första två åren i klippiga bergen. Trots ett riktigt bra tredje år med Colorado fanns det inte plats för Söderberg i laget och ishockeyspelaren skrev istället på för Arizona. Efter bara en säsong med “Ökenhundarna” blev det sedermera Chicago för Söderberg innan han åter hamnade i Avalanche. Nu har han återvänt till moderklubben där han sannolikt kommer att avsluta karriären. Han bor i Zlatans gamla omtalade 40-miljonershus i Malmö.

Lukas Wernblom 

Född: 2000-07-22

Land: Sverige 

Position: Center/Forward 

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Som son till MODO-legendaren Magnus Wernblom har Lukas en hel del att leva upp till. Det ska dock sägas att till skillnad mot sin far så besitter Lukas fler skills, även om bägaren ibland kan rinna över även för Wernblom junior. Ansågs vara en stor talang som ungdomsspelare och vann TV-pucken med Ångermanland 2015 där han utsågs till turneringens bästa forward (Sven Tumbas stipendium). Wernblom fick förrförra säsongen testa på spel i SHL för första gången (med HV71), och efter ytterligare en 40+ säsong med Mora valde Malmö att erbjuda 22-åringen ett tvåårskontrakt med klubben. Att Övikaren ska mäkta med att nå upp till samma höga poänghöjder i Redhawks-tröjan är det givetvis höga odds på. Men ett tjugotal pinnar är knappast omöjligt för den snabbskrinnande forwarden. 

Emil Sylvegård 

Född: 1993-03-02

Land: Sverige

Position: Forward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Emil Sylvegård är tillbaka i moderklubben Malmö Redhawks sedan sommaren 2018 efter en sju säsonger lång resa i andra klubbar. Den fysiske vänsterforwarden lämnade MIF som junior för att prova på spel i Kanada. Först med Drummondville Voltigeurs i QMJHL i östra Kanada, och en säsong i Regina Pats i WHL i västra Kanada. I Pats spelade Sylvegård bland annat med blivande Stanley Cup-mästaren Chandler Stephenson. Efter två säsonger i Kanada vände Sylvegård hem till Sverige och Hockeyallsvenskan. Efter en säsong med IK Oskarshamn, plockades hockeyspelaren upp av Luleå i SHL. Det blev två år i Luleå och två i Linköpings HC innan han vände hem till Malmö Redhawks. Emil Sylvegård bidrar med 15-30 poäng per säsong, plus ett antal rubriker i tidningarna per säsong och är en jobbig hockeyspelare att möta. Har gjort 25 landskamper för Tre Kronor under de senaste fyra åren.

Spela på SHL