Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Malmö Redhawks 2023/2024

Malmö Redhawks har återetablerat sig i SHL efter en sejour i Hockeyallsvenskan (2007-2015). När är det dags för skåningarnas tredje SM-guld? Oddsen inför säsongen talar för att det blir bottenstrid.
Spela på SHL på Oddset

Läs mer om och spela på Malmö i SHL

Fakta om Malmö Redhawks

Grundad: 1972
Hemmaarena: Malmö Arena
SM-guld: 2 st
Tränare: Tomas Kollar

Malmö Redhawks har åtta raka säsonger bakom sig i SHL, efter sju säsonger i Hockeyallsvenskan. Redhawks hade sin bästa period i början av 1990-talet när klubben spelade femton raka säsonger i SHL och vann två SM-guld. Då var företagaren Percy Nilsson en viktig faktor bakom spakarna. Faktum är att skåningarna är hundraprocentiga i SM-finaler. Två gånger har de röda hökarna gått till final och båda gångerna har de vunnit. Andra SM-guldet togs i den berömda matchserien mot MoDo när Peter “Foppa” Forsberg var ursinnig på domare Börje Johansson. 

Peter "Pekka" Lindmark, Peter Andersson, Mats Lusth, Jesper Mattsson, Daniel Rydmark, Patrik Sylvegård och Carl Söderberg är några av de profiler som har representerat Rödhökarna. Laget överlevde fjolårssäsongens negativa kvalserie mot Brynäs och laddar således om för ännu en säsong i den blågula högstaligan.

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i Malmö Redhawks

Daniel Marmenlind

Född: 1997-11-14
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

Daniel Marmenlind var en lovande målvakt som ung och representerade Sverige från U16 upp till U20-landslaget. Den relativt kortväxte målvakten (183 centimeter) har Arlanda HC som moderklubb och började på Djurgårdens hockeygymnasium innan Örebro snappade upp Stockholmskisen där han SHL-debuterade under säsongen 2015/16. Det blev dock bara en fight i högstaligan under tiden i Närke för Marmenlind som under sin seniorkarriär främst huserat i Hockeyettan i klubbar som Wings, Arboga, Lindlöven, Skövde och Visby/Roma. “Latebloomern” fick chansen med Västervik i Hockeyallsvenskan under 2020/21 där han var en av seriens bästa målvakter och noterades för 92,4 i räddningsprocent i grundserien och 93,5 i slutspelet. Marmenlind belönades med ett SHL-kontrakt redan efter en säsong i HA och får återigen tampas om förstaspaden med NHL-meriterade Adam Werner.

Markus Lauridsen

Född: 1991-02-28 
Land: Danmark
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Markus Lauridsen gick precis som sin äldre bror Oliver på Linköpings hockeygymnasium innan han som 19-åring packade väskorna och flyttade till USA och Wisconsin för att spela collegehockey med Green Bay Gamblers. Det som skiljer brodern åt är att Markus utvecklat sitt spel med pucken på äldre dagar och dessutom svarat för en hel del poäng. För fyra år sedan stod dansken för 30 pinnar med HV71 vilket räckte till en finfin åttondeplats i backarnas totala poängliga. I fjol blev dock Lauridsen tilldelad en defensiv roll av tränare Kollar och var inte minst en viktig kugge i det negativa kvalet mot Brynäs. Fick chansen att representera Danmark i OS under vintern 2022 och har inte mindre än nio VM på sin meritlista.

Lukas Wernblom

Född: 2000-07-22
Land: Sverige 
Position: Center/Forward 
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Som son till MoDo-legendaren Magnus Wernblom har Lukas en hel del att leva upp till. Det ska dock sägas att till skillnad mot sin far så besitter Lukas fler skills, även om bägaren ibland kan rinna över även för Wernblom junior. Han var lovande som ungdomsspelare och vann TV-pucken med Ångermanland 2015 där han utsågs till turneringens bästa forward (Sven Tumbas stipendium). Wernblom fick testa på spel i SHL för första gången med HV71 under säsongen 2020/21 och efter ytterligare en 40+ säsong med Mora valde Malmö att erbjuda 23-åringen ett tvåårskontrakt inför föregående säsong. Att ångermanlänningen skulle mäkta med att nå upp till samma höga höjder i Redhawks-tröjan var det givetvis höga odds på och det blev blott fem assist på 44 grundseriematcher. Islossningen (4+1) lät dock inte vänta på sig då Wernblom stundtals dominerade i Play Out-serien mot Brynäs.

Janne Kuokkanen

Född: 1998-05-25
Land: Finland
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad:  #43 av Carolina Hurricanes i NHL Entry Draft 2016

Janne Kuokkanen ansågs vara en stor talang i sina yngre dagar och var bofast i samtliga finska ungdoms- och juniorlandslag. 25-åringen fick en gedigen utbildning i den anrika klubben Kärpät, som bland annat tränats av Mikko Manner, och blev uttagen till JVM två år i följd. 2016 tingades Kuokkanen av Carolina och två år senare gjorde han debut för Hurricanes. Det blev dock endast elva matcher och noll poäng för Raleigh-klubben innan resan fortsatte i New Jersey Devils där centerforwarden hade ett bra första år och snittade en halv pinne per match. Han lyckades ändå aldrig ta en ordinarie plats där borta och efter en bra säsong i National League med Fribourg presenterades Janne Kuokkanen av Malmö Redhawks i våras. Denna säsong blir finnens första i det svenska finrummet. Räkna med att den välmeriterade ishockeyspelaren kommer att få en stor roll av Tomas Kollar.  

Carl Persson

Född: 1995-06-28
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Cars Persson har varit Malmö trogen sedan han återvände till Sverige efter en kortare sejour i ECHL med Atlanta Gladiators. Pågen från Kristianstad kliver in på sin sjätte säsong i Redhawks och kommer att tillhöra klubben i minst ytterligare två år. Det är först på senare år som Persson visat att han gjort sig förtjänt av en plats i en toppkedja och med ett snitt på 0,5 poäng per match landade 28-åringen in på en finfin tredjeplats i den interna poängligan förra säsongen. Är en av SHL:s snabbaste hockeyspelare på skridskorna och besitter ett underskattat handledsskott som kan överlista samtliga målvakter i ligan. Har tyvärr perioder där han försvinner och för att ta nästa steg i karriären behöver Persson höja lägstanivån under en hel säsong, framför allt i spel fem mot fem.

Spela på SHL på Oddset