Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Modo 2023/2024

Anrika Modo tog sig efter sju säsongers kamp tillbaka till SHL! Nu är siktet först och främst inställt på återetablera sig i finrummet. Oddsen talar för att det blir bottenstrid för ångermanlänningarna.
Spela på SHL på Oddset

Läs mer om ishockeyklubben Modo Hockey i SHL

Fakta om Modo Hockey

Grundad: 1921 
Hemmaarena: Hägglunds Arena
SM-guld: 2 st
Tränare: Mattias Karlin

MoDo hade länge ett rykte som en av världens största talangfabriker inom hockeyn, och spelare som Peter Forsberg, Markus Näslund, Niklas Sundström och bröderna Sedin kommer för alltid att vara synonyma med Öviks-klubben. Av nuvarande NHL-spelare är Victor Hedman den mest kände MoDo-produkten. Föreningen är också förknippad med träindustrin i Norrland och Örnsköldsvik, men precis som industrin har det gått sämre för klubben på senare år vilket kulminerade i degraderingen från SHL i den episka matchserien mot Leksand 2016. Två SM-guld har MoDo vunnit, med 28 års mellanrum, 1979 och (aningen oväntat) 2007. Varken Foppa eller Daniel och Henrik Sedin vann SM-guld med klubben, trots att man tog laget till final. MoDo har gjort 55 säsonger i högsta serien i Sverige där man är tillbaka efter det hockeyallsvenska guldet i fjol.

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i Modo

Olle Eriksson Ek

Född: 1999-06-22
Land: Sverige    
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad:  #153 av Anaheim Ducks i NHL Entry Draft 2017

Olle Eriksson Ek kommer från en tvättäkta hockeyfamilj. Pappa Klas Eriksson spelade tolv säsonger i Färjestads BK och vann tre SM-guld med klubben medan hans farbror, Björn Eriksson, är en hyllad ikon i Bofors/Karlskoga. Mest framgångsrik i familjen är dock Olles två år äldre bror, Joel Eriksson Ek som bland annat vunnit VM-guld med Tre Kronor och närmar sig tio säsonger i NHL med Minnesota Wild. Precis som övriga släktingar har Olle Färjestad som moderklubb, men den tidigare målvaktstalangen hann aldrig SHL-debutera innan han valde att testa lyckan i Anaheims organisation. Efter fyra hela säsonger på den amerikanska västkusten och endast ett NHL-framträdande har 25-åringen gett upp drömmen, åtminstone temporärt, för att istället försöka slå sig in som förstakeeper i SHL-nykomlingen, MoDo.

Kristians Rubins

Född: 1997-12-11
Land: Lettland
Position: Back
Klubbfattning: Vänster 
Draftad: Odraftad

Inför VM i Riga/Tammerfors 2023 var Kristians Rubins ett okänt namn för den breda hockeypubliken, men lettländaren tillbringade faktiskt gymnasietiden i Västerås och gjorde 14 matcher för VIK i Hockeyallsvenskan mellan 2014 och 2016. Efter vårens världsmästerskap kommer dock alla som har ett genuint hockeyintresse sent att glömma Rubins. Det defensiva ankaret sköt två fullträffar, däribland det avgörande målet i sudden, när Lettland bärgade nationens första VM-medalj efter segern mot USA i bronsmatchen. På vägen fram till bronset slog även letterna ut Tre Kronor i kvartsfinalen. 25-åringen dubblade därmed sin totala målskörd i sin 22:a VM-match i den vinröda dressen. Ishockeybacken har även tre NHL-matcher med Toronto Maple Leafs på sitt CV och detta blir hans första säsong i den svenska högstadivisionen.

David Bernhardt

Född: 1997-12-01
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster 
Draftad: #199 av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft 2016

David Bernhardt är född i Huddinge men handplockades i ung ålder av Nacka HK innan storklubben Djurgården snappade upp den spelskickliga backen. Med Järnkaminerna spelade Bernhardt i sju år och SHL-debuterade 2016/17, då endast 19 år gammal. Samma säsong blev David uttagen till Juniorkronorna och noterades för tre assist på sju framträdanden i JVM. 25-åringen hade därefter svårt att färga i SHL med Djurgården och sedermera Växjö. Ishockeybackens offensiva kvaliteter har alltid funnits där, men på den absoluta elitnivån har inte hans defensiva egenskaper räckt till. Han öste in poäng under sina två hockeyallsvenska år med MoDo och var lagets bästa ishockeyspelare i slutspelet 2022/23 när ångermanlänningarna äntligen tog steget upp tillbaka till SHL. Han blir en nyckelfigur i MoDo:s powerplay även i SHL, men har Bernhardt verkligen vad som krävs för att spela omkring 15-20 minuter per match i Sveriges bästa liga? Den som lever får se.

Pontus Näsén

Född: 1996-08-16
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Så sent som säsongen 2020/21 fick den dåvarande IK Oskarshamns-backen Pontus Näsén testa på spel i Tre Kronor. Efter en riktigt svag säsong med IKO fick inte masen nytt kontrakt med smålänningarna utan fick söka sig vidare och hamnade så småningom i Hockeyallsvenskan med MoDo. 27-åringen har haft en intressant karriär där han efter spel i Hockeytvåan och Hockeyettan klev rakt upp i SHL i samband med Oskarshamns avancemang till finrummet. Ett steg som visade sig bli väl stort för Näsén. MoDo blev från och med säsongen 2021/22 ny klubbadress och med 54 poäng på totalt 65 matcher blev ishockeybacken bästa poängplockare i hela laget. Toppade den noteringen i fjol och det ska bli intressant att se om Näsén kan utveckla skridskoåkningen för att hänga med i SHL.

Riley Woods

Född: 1998-06-25
Land: Kanada
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Snacka om fullträff! Riley Woods var en av de mest lyckosamma värvningarna i Hockeyallsvenskan inför säsongen 2021/22 då MoDo plockade in den AHL-meriterade anfallsspelaren från Regina, Kanada. Woods karriär på andra sidan pölen hade aldrig tagit fart efter sina fina år i Spokane Chiefs i WHL. Både spelet i Colorado Eagles och Toronto Marlies var begränsat men sportchef Henrik Gradin hade sett något hos 25-åringen. Resten är historia i Övik. Woods löste 49 pinnar på 52 grundseriematcher i MoDo-tröjan för två år sedan och SHL-klubbarna stod på rad för att lägga vantarna på den hårfagre hockeyspelaren. Woods valde under sommaren 2022 att förlänga sitt kontrakt med MoDo vilket givetvis alla i och omkring laget var väldigt nöjda med. Stod för 14 pinnar i slutspelet och hade en stor del i MoDo:s HA-guld och avancemang till SHL. Ett stabilt bet till trevligt odds är att Woods vinner den interna poängligan.

Mikael Ruohomaa

Född: 1988-11-17
Land: Finland
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Sportchef Thomas “Tjomme” Johansson hade nog en del huvudbry då skridskorna efter giganterna Hrivík och Cehlárik skulle fyllas för två år sedan. En stabil förstacenter som löser 20 minuter per match stod på inköpslistan och i Mikael Ruohomaa fick Leksand en fullträff. Den finländske landslagsspelaren var en starkt bidragande kraft till att Leksand länge fanns med i toppen av tabellen innan han, precis som hela laget, tappade mot slutet av säsongen. Ruohomaa har aldrig fått chansen på andra sidan pölen och är en riktig late bloomer då Mikael så sent som säsongen 2014/15 på allvar klev upp i Liiga med KalPa. Med stark poängproduktion och ruggig stabilitet över egentligen hela banan har 34-åringen varit mer eller mindre bofast i landslaget sedan 2017/18 och över tre säsonger har han dessutom löst över 100 poäng i KHL. Finländaren hamnade dock i kläm efter Hrivíks återkomst och valde inför säsongen 2023/24 att lämna Dalarna för spel i SHL-nykomlingen, MoDo.

Spela på SHL på Oddset