Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Örebro HK

Läs mer om lagen i SHL.

Om ÖHK

Örebro Hockey spelade i början av 2000-talet i Hockeyallsvenskan men åkte ur 2004. Efter det kämpade ÖHK hårt för att snabbt komma tillbaka och värvade bland annat gamla profiler som Mikko Peltola och Mika Niskanen. Men det tog fem säsonger innan klubben kom tillbaka till Hockeyallsvenskan, och efter fyra säsonger där gick man upp i SHL. Örebro har fostrat bland annat Stanley Cup-mästaren Carl Gunnarsson, som har spelat över 580 matcher i NHL. Även Conny Strömberg, en stor profil i svensk hockey, har gjort några säsonger i ÖHK. Klubbens största merit är en plats i kvartsfinalen från 2015, klubbens andra säsong i SHL. Inför säsongen 2019/20 har laget tappat flera av sina bästa spelare, som Jhonas Enroth, Nick Ebert, Aaron Palushaj, Jere Sallinen och Rodrigo Abols.

Grundad: 1990
Hemmaarena: Behrn Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Niklas Eriksson

Spela på Örebro HK.

Några framstående spelare

Ludvig Rensfeldt

Född: 1992-01-29
Land: Sverige
Position: Vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #35 av Chicago Blackhawks i NHL Entry Draft 2010

Inför säsongen 2019/20 har Örebro tappat flera av sina offensivt bästa spelare så ansvaret vilar tungt på nyförvärv som Ludvig Rensfeldt att leverera. 27-åringen var en stor talang som ung. Han har spelat TV-pucken och var bofast i alla Tre Kronors ungdomslandslag. Rensfeldt var också med och vann JVM-guld 2012, när Mika Zibanejad avgjorde finalen i sudden death. Gävlesonen har spelat SHL-hockey för moderklubben Brynäs, Rögle, Timrå och sedan 2019 även Örebro. Han har också spelat i Hockeyallsvenskan för Malmö Redhawks och Bofors. Säsongen 2011/12 gjorde han också en säsong i Sarnia Sting i OHL, med bland andra draftettan från 2012, Nail Yakupov. 

Sakari Salminen

Född: 1988-05-31
Land: Finland
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Finske Sakari Salminen är bland de minsta spelarna i Örebro Hockey med sina 73 kilo, fördelat på 180 centimeter. Ytterforwarden har tidigare gjort ett gästspel i SHL, i Växjö Lakers säsongen 2015/16. Har gjort runt 0,7 poäng per match i både SM-Liiga och KHL. Bör därmed vara god för runt 40 poäng i SHL. Det är välkomna poäng i Örebro som tappat spelare som Aaron Palushaj, Rodrigo Abols och Jere Sallinen inför säsongen 2019/20. Det är några år sedan som Salminen senast spelade för de finska lejonen, men den högerfattade spelaren har vunnit OS-brons och spelat både VM och JVM med Finland. Delar födelsedag med dubble Norris Trophy-vinnaren i NHL, Erik Karlsson.

Stefan Warg

Född: 1990-02-06
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #143 av Anaheim Ducks av NHL Entry Draft 2008

Stefan Warg är en stor, 191 centimeter och 100 kg, och relativt spelskicklig back som fick NHL-scouterna att slicka sig om munnen inför örebroarens draftår 2008. Anaheim Ducks tog honom och ville att han skulle spela i WHL. Warg åkte över till Seattle Thunderbirds men vände tillbaka till Sverige och Hockeyallsvenskan efter två säsonger i Nordamerika, utan spel i NHL. Efter tre säsonger i Örebro och VIK Västerås i Hockeyallsvenskan testade Warg ännu en säsong i Nordamerika men det blev bara spel i farmarligan AHL och ECHL. Sedan han på allvar återvände till svensk hockey sommaren 2014 har bjässen spelat för Malmö Redhawks, men bytte till Örebro under säsongen 2018/19. Warg har gjort blott fyra mål på de fyra senaste säsongerna och oddsen talar inte för att det blir någon målexplosion från backens klubba i år heller. 

Dominik Furch

Född: 1990-04-19
Land: Tjeckien
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: Odraftad

Att heta Dominik och vara målvakt från Tjeckien förpliktigar. Landsmannen Dominik Haseks meritlista inkluderar två Stanley Cup-titlar, ett OS-guld, fyra VM-medaljer, sex Vezina Trophys, två Hart Trophys och tre tjeckiska ligatitlar. Dominik Furch är på intet sätt lika meriterad, och har stora benskydd att fylla säsongen 2019/20 efter att Jhonas Enroth lämnat Örebro. Furch har dock vunnit den tjeckiska ligan. 29-åringen har de fyra senaste säsongerna spelat i KHL, med fina stats, så det finns goda chanser att han ska kunna axla manteln i Örebro Hockey. Furch draftades aldrig och har aldrig spelat i NHL. 

Lukas Pilö

Född: 1999-09-07
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Talangen Lukas Pilö fick säsongen 2017/18 debutera i SHL med Örebro HK. Den spelskicklige backen gjorde inga poäng, men har gjort en del poäng i J20 Superelit och J18. Pilö fick också debutera i juniorlandslaget för Tre Kronor. 19-åringen är inte draftad av något lag i NHL, vilket ÖHK är glada för. Lukas Pilö kom till lägret inför TV-pucken som anfallare men lämnade som back, vilket han varit sedan dess. Säsongen 2018/19 delade han mellan Örebro i SHL och IK Oskarshamn i Hockeyallsvenskan. Delar födelsedag med bland andra Aaron Palushaj, lagkamrat i fjol, och Jacques Lemaire som vunnit nio Stanley Cup som spelare och coach.

Rasmus Rissanen

Född: 1991-07-13
Land: Finland
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #178 av Carolina Hurricanes i NHL Entry Draft 2009

28-årige Rasmus Rissanen är en stor, defensiv back som under flera säsonger i Nordamerika försökte slå sig in i NHL. Efter att ha draftats av Carolina Hurricanes 2009 åkte Rissanen över till den kanadensiska juniorligan WHL där han under sin andra säsong utsågs till assisterande kapten. Under de efterföljande fem säsongerna blev det bara sex matcher i NHL för Rasmus Rissanen, som fick spela i farmarligan AHL istället. Sommaren 2016 vände Rissanen hem till Finland och gjorde två säsonger i SM-Liiga, innan Örebro värvade honom. Gör i snitt ett mål per säsong, plus några assists. Har gjort några landskamper för Finland, men inte spelat VM.

Marcus Weinstock

Född: 1984-02-15
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

34-årige Marcus Weinstock är en trotjänare i Örebro. Han anslöt efter Örebros första säsong i comebacken till Hockeyallsvenskan 2010 och har tillhört klubben sedan dess. Tio säsonger i ÖHK är Weinstock uppe i. Vänsterforwarden har alltid bidragit med assists och gör 20-30 poäng per säsong. Har de senaste åren förlängt sitt kontrakt med ett år i taget. Ishockeyspelaren Marcus Weinstock har aldrig fått representera Tre Kronor, men gjort några landskamper för juniorlandslaget. Fyller år samma dag som den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr, som bland annat gjort näst flest poäng i NHL:s historia, efter Wayne Gretzky.

Örebro i slutspel 18/19

Ligaplacering: 10
Publiksnitt: 5 178
Powerplay-procent: 22,22%
Boxplay-procent: 72,22%
Poängkung: Nick Ebert (33 poäng)

Örebro har haft en säsong med höga toppar och djupa dalar. I oktober och november var närkingarna SHL:s näst sämsta lag och i januari skadades poängkungen Aaron Palushaj så illa att han sannolikt missar resten av säsongen. Dessutom gjorde målvakten Eero Kilpeläinen, som i fjol höll flest nollor i SHL, sin sämsta säsong på över tio år. Men i mitten av februari lyckades Örebro göra årets värvning när målvakten Jhonas Enroth återvände till svensk hockey för första gången sedan NHL-lockouten 2012. Enroth har haft en räddningsprocent på över 94% i fem av de tio matcherna han spelade i slutet av grundserien och bidrog till att de vitsvarta var ett av SHL:s bästa lag under den sista månaden av serien. Så hockeyklubben går in i slutspelet med bra form, även om man tog sig till slutspelet med minsta möjliga marginal. Örebro har hela säsongen haft ligans sämsta boxplay, men där har Jhonas Enroth haft en avgörande effekt, där han varit SHL:s överlägset bästa målvakt i den spelformen. ÖHK släppte också bara in ett enda mål i numerärt underläge på de fyra sista matcherna av serien. Så närkingarna kan bli en obehaglig överraskning för konkurrenterna i SM-slutspelet.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.