Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Örebro HK 2023/2024

Örebro HK är numera etablerat i SHL, och har imponerat de senaste säsongerna. Kan närkingarna till och med utmana om guldet våren 2024?
Spela på SHL på Oddset

Läs mer om och spela på Örebro i SHL

Fakta om Örebro Hockey

Grundad: 1990
Hemmaarena: Behrn Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Johan Hedberg

Örebro Hockey spelade i början av 2000-talet i Hockeyallsvenskan men åkte ur 2004. Efter det kämpade ÖHK hårt för att snabbt komma tillbaka och värvade bland annat gamla profiler som Mikko Peltola och Mika Niskanen. Det tog dock fem säsonger innan klubben kom tillbaka till HA och efter fyra säsonger där gick närkingarna upp i SHL. Örebro har bland annat fostrat Stanley Cup-mästaren Carl Gunnarsson, som har spelat över 600 matcher i NHL. Även Conny Strömberg, en stor profil i svensk hockey, har gjort några säsonger i ÖHK. Klubbens största meriter är de två semifinalerna från 2020/21 och 2022/23. Klubben har anställt Johan Hedberg som ny huvudtränare medan tidigare succétränaren Niklas Eriksson numera figurerar som sportchef. Närkingarna har är en oddsmässig outsider att utmana om Le Mat denna säsong.

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i Örebro HK

Jhonas Enroth

Född: 1988-06-25
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: #46 av Buffalo Sabres i NHL Entry Draft 2006

Efter diverse turer och lösa rykten tecknade Jhonas Enroth ett avtal med Örebro inför säsongen 2020/21, ett avtal som löpte ut efter föregående säsong. “Rothen” har emellertid förlängt med ÖHK i ytterligare tre år. Enroth är född i Stockholm och har Huddinge IK som moderklubb där han under hela sin uppväxt kamperade med Stefan Ridderwall, son till Rolf Ridderwall, om platsen mellan stolparna hos talangfabriken. Karriären fortsatte sedan i Södertälje där den relativt kortväxta målvakten år 2008 nominerades till årets rookie i Elitserien. Året därpå flyttade Enroth till Nordamerika där det blev sju säsonger med Buffalo, Dallas, LA Kings och Toronto. På meritlistan syns bland annat ett OS-silver, VM-guld, JVM-silver samt dubbla guld i TV-pucken med Stockholm. Enroth utsågs till SHL:s bästa målvakt för två år sedan och hade 92,3 i räddningsprocent under Örebros slutspelsresa i fjol.

Rasmus Rissanen

Född: 1991-07-13
Land: Finland
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #178 av Carolina Hurricanes i NHL Entry Draft 2009

32-årige Rasmus Rissanen är en stor, defensiv back som under flera säsonger i Nordamerika försökte slå sig in i NHL. Efter att ha draftats av Carolina Hurricanes 2009 åkte Rissanen över till den kanadensiska juniorligan WHL där han under sin andra säsong utsågs till assisterande kapten. Under de efterföljande fem säsongerna blev det bara sex matcher i NHL för Rasmus Rissanen, som fick spela i farmarligan AHL istället. Sommaren 2016 vände Rissanen hem till Finland och gjorde två säsonger i Liiga, innan Örebro värvade honom. Har varit en av närkingarnas absolut bästa backar mellan 2019-2023, något +37 i plus/minus-statistiken indikerar. Han fick säsongen 2021/22 förstörd på grund av en korsbandsskada, men kom tillbaka starkare än någonsin i fjol och stod för karriärens klart bästa säsong sett till antalet poäng i grundserien och slutspelet. Har gjort några landskamper för Finland, men inte spelat VM.

Filip Berglund

Född: 1997-05-10
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #91 av Edmonton Oilers i NHL Entry Draft 2016

I fjol kom Filip Berglund tillbaka till svensk hockey efter en säsong i Kanada med Edmonton Oilers organisation, NHL-klubben som tingade Berglund i draften 2016. Den högerfattade ishockeybacken är född och uppvuxen i Skellefteå och tog sina första skridskoskär i Bergsbyns SK. Berglund fick sedan en gedigen hockeyutbildning i SAIK och vann guld i TV-pucken med Västerbottens 97-kull. Inför säsongen 2019/20 flyttade 26-åringen till Linköping där han hade en misslyckad sejour med LHC under ledning av Bert Robertsson, Berglunds forna tränare i Skellefteå. Han lyckades heller aldrig att slå sig in i Oilers utan spelade endast för farmarlaget Bakersfield Condors. Är i sina bästa stunder en stabil tvåvägsback, och han har onekligen hittat tillbaka till sitt rätta jag i Närke med Örebro HK.

Philip Holm

Född: 1991-12-08
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Precis som många andra duktiga 80- och 90-talister har Philip Holm Huddinge IK som moderklubb. Liksom de flesta som formas av talangfabriken söder om Stockholm tillhörde han HIK upp till U15. Föga förvånande hörde de mera etablerade klubbarna av sig och Philip tillbringade tiden som juniorspelare hos Nacka och sedermera Djurgården. Det var hos de mesta mästarna som ishockeybacken SHL-debuterade, men det var i Växjö Lakers under säsongen 2016/17 som han slog igenom. Holm snittade strax under 0,5 poäng per match och noterade hisnande +24 på 52 grundseriematcher med smålänningarna och lämnade året därpå för spel på andra sidan Atlanten. Någon lyckad NHL-karriären fick emellertid aldrig Philip Holm, men i de europeiska ligorna (KHL, SHL och NL) har stockholmaren alltid haft en nyckelroll och det har dessutom blivit spel i två VM samt ett OS för 31-åringen.          

Emil Larsson  

Född: 1993-08-04
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster 
Draftad: Odraftad

Emil Larsson, son till Brynäs-legendaren Jan Larsson, föddes i schweiziska Lugano men är uppvuxen i Gävle och spelade under sina ungdomsår i klassiska Strömsbro IF som bland annat har fostrat spelare som Gert Blomé och Bertil “Masen” Karlsson. Efter fyra raka säsonger med Almtuna i Hockeyallsvenskan signade Emil 2017 med Luleå i SHL där det blev omedelbar succé för den storväxte forwarden som noterades för 32 poäng under hans rookieår. Året därpå blev inte lika lyckosamt poängmässigt i SHL, men å andra sidan fick 30-åringen testa på spel med Tre Kronor. I den blågula tröjan har Larsson noterats för åtta poäng på 22 landskamper. Sedan säsongen 2020/21 huserar ishockeyforwarden i Örebro där han är en nyckelspelare. Har dock endast bokförts för tre poäng på de senaste 19 slutspelsmatcherna, siffror som ej är i paritet med Larssons lönekuvert.

Mathias Bromé 

Född: 1994-07-29
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Mathias Bromé var ett av SHL:s mest prestigefyllda nyförvärv inför säsongen 2022/23. Örbysonen, som fick sin fostran i talangfabriken Huddinge, var på resande fot i två år och testade bland annat på spel i NHL med Detroit Red Wings. På 26 NHL-fighter noterades Bromé endast för två poäng och -9 i plus/minus-statistiken. Desto bättre gick det i schweiziska NLA. I alplandet var Mathias en av ligans absolut främsta spelare och stod bland annat för 49 poäng på 41 matcher i grundserien. Forwarden gjorde så starka avtryck att Garpenlöv gav honom chansen i Tre Kronor under de Olympiska Spelen i Peking. Den hårfagre speedkulan kritade på ett långtidskontrakt med Örebro och är en viktig kugge i klubbens jakt på första SM-guldet.

Spela på SHL på Oddset