Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Örebro HK är numera etablerat i SHL, och har imponerat de senaste säsongerna. Kan närkingarna till och med utmana om guldet våren 2023?
Spela på SHL

Läs mer om och spela på Örebro i SHL

Fakta om Örebro Hockey

Grundad: 1990
Hemmaarena: Behrn Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Niklas Eriksson

Örebro Hockey spelade i början av 2000-talet i Hockeyallsvenskan men åkte ur 2004. Efter det kämpade ÖHK hårt för att snabbt komma tillbaka och värvade bland annat gamla profiler som Mikko Peltola och Mika Niskanen. Det tog dock fem säsonger innan klubben kom tillbaka till HA och efter fyra säsonger där gick närkingarna upp i SHL. Örebro har bland annat fostrat Stanley Cup-mästaren Carl Gunnarsson, som har spelat över 600 matcher i NHL. Även Conny Strömberg, en stor profil i svensk hockey, har gjort några säsonger i ÖHK. Klubbens största merit är en semifinal från säsongen 2020/21 där Örebro gick en jämn serie mot de blivande mästarna, Växjö. Har kapacitet till att utmana om Le Mat denna säsong.

Spela på SHL

Spelschema SHL

Tongivande spelare i Örebro HK

Jhonas Enroth

Född: 1988-06-25

Land: Sverige

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Draftad: #46 av Buffalo Sabres i NHL Entry Draft 2006

Efter diverse turer och lösa rykten tecknade Jhonas Enroth ett avtal med Örebro i förfjol, ett avtal som sträcker sig fram över denna säsong. Enroth är född i Stockholm och har Huddinge IK som moderklubb där han under hela sin uppväxt kamperade med Stefan Ridderwall, son till Rolf Ridderwall, om platsen mellan stolparna hos talangfabriken. Karriären fortsatte sedan i Södertälje där den relativt kortväxta målvakten år 2008 nominerades till årets rookie i Elitserien. Året därpå flyttade Enroth till Nordamerika där det blev sju säsonger med Buffalo, Dallas, LA Kings och Toronto. På meritlistan syns bland annat ett OS-Silver, VM-guld, JVM-silver samt dubbla guld i TV-pucken med Stockholm. Enroth utsågs till SHL:s bästa målvakt föregående säsong. Att lägga en slant på att 34-åringen upprepar den bedriften är ett kul bet.

Rasmus Rissanen

Född: 1991-07-13

Land: Finland

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #178 av Carolina Hurricanes i NHL Entry Draft 2009

31-årige Rasmus Rissanen är en stor, defensiv back som under flera säsonger i Nordamerika försökte slå sig in i NHL. Efter att ha draftats av Carolina Hurricanes 2009 åkte Rissanen över till den kanadensiska juniorligan WHL där han under sin andra säsong utsågs till assisterande kapten. Under de efterföljande fem säsongerna blev det bara sex matcher i NHL för Rasmus Rissanen, som fick spela i farmarligan AHL istället. Sommaren 2016 vände Rissanen hem till Finland och gjorde två säsonger i Liiga, innan Örebro värvade honom. Var en av närkingarnas absolut bästa spelare mellan 2019-2021, något +25 i plus/minus-statistiken indikerar. Han fick dock fjolåret förstört på grund av en korsbandsskada, men är nu redo för comeback. Har gjort några landskamper för Finland, men inte spelat VM.

Filip Berglund

Född: 1997-05-10

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Höger

Draftad: #91 av Edmonton Oilers i NHL Entry Draft 2016

Filip Berglund är tillbaka på svensk mark efter en säsong i Kanada med Edmonton Oilers organisation, NHL-klubben som tingade Berglund i draften 2016. Den högerfattade ishockeybacken är född och uppvuxen i Skellefteå och tog sina första skridskoskär i Bergsbyns SK. Berglund fick sedan en gedigen hockeyutbildning i SAIK och vann guld i TV-pucken med Västerbottens 97-kull. Inför säsongen 2019/20 flyttade 25-åringen till Linköping där han hade en misslyckad sejour med LHC under ledning av Bert Robertsson, Berglunds forna tränare i Skellefteå. Han lyckades heller aldrig att slå sig in i Oilers utan spelade endast för farmarlaget Bakersfield Condors. Är i sina bästa stunder en stabil tvåvägsback, frågan är om han kan hitta tillbaka till sitt rätta jag i Närke med Örebro HK. 

Rodrigo Abols

Född: 1996-01-05

Land: Lettland

Position: Center

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #184 av Vancouver Canucks 2016 i NHL Entry Draft

Precis som sin pappa gjorde i början av 2000-talet har Rodrigo Abols tagit svensk hockey med storm. Mellan 2000 och 2004 öste Artis Abols in poäng med Nyköpingslaget NH90. 20 år senare är Rodrigo en av SHL:s absolut bästa importspelare. Den gängliga centern anlände till SHL och Örebro innan 2017/18, men hade svårt att acklimatisera sig till den stora isen och det höga tempot efter två säsonger i lägre nordamerikanska ligor. Abols skrapade endast ihop en poäng på 26 matcher under sitt första år i Närke och lånades ut till Karlskoga, något som visade sig vara ett klokt beslut av ÖHK. I Hockeyallsvenskan tog Abols enorma steg framåt. Kommer nu från två starka år i “skostaden” och spelade dessutom OS med Lettlands landslag. Passa på och njut, för det lär bara vara en tidsfråga innan Rodrigo Abols får ett nytt kontrakt på andra sidan pölen. 

Emil Larsson

Född: 1993-08-04

Land: Sverige

Position: Forward

Klubbfattning: Vänster 

Draftad: Odraftad

Emil Larsson, son till Brynäs-legendaren Jan Larsson, föddes i schweiziska Lugano men är uppvuxen i Gävle och spelade under sina ungdomsår i klassiska Strömsbro IF som bland annat har fostrat spelare som Gert Blomé och Bertil “Masen” Karlsson. Efter fyra raka säsonger med Almtuna i Hockeyallsvenskan signade Emil 2017 med Luleå i SHL där det blev omedelbar succé för den storväxte forwarden som noterades för 32 poäng under hans rookieår. Året därpå blev inte lika lyckosamt poängmässigt i SHL, men å andra sidan fick 29-åringen testa på spel med Tre Kronor. I den blågula tröjan har Larsson noterats för sju poäng på 19 landskamper. Sedan säsongen 2020/21 huserar ishockeyspelaren i Örebro där han är en nyckelspelare. 

Mathias Bromé

Född: 1994-07-29

Land: Sverige

Position: Forward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Hemvändaren Mathias Bromé är ett av SHL:s mest prestigefyllda nyförvärv inför säsongen 2022/23. Örby-sonen, som fick sin fostran i talangfabriken Huddinge, har varit på resande fot i två år och testade bland annat på spel i NHL med Detroit Red Wings. På 26 NHL-fighter noterades Bromé endast för två poäng och -9 i plus/minus-statistiken. Desto bättre gick det i schweiziska NLA. I alplandet var Mathias en av ligans absolut främsta spelare och stod bland annat för 49 poäng på 41 matcher i grundserien. Forwarden gjorde sådana starka avtryck att Garpenlöv gav honom chansen i Tre Kronor under de Olympiska Spelen i Peking. Den hårfagre speedkulan har kritat på ett långtidskontrakt med Örebro och blir en viktig kugge i klubbens jakt på SM-guldet.

Spela på SHL

Det här är Örebro!

Fredrik Warg och Road to SHL är i Örebro och Behrn Arena. Häng på när vi möter upp med Lars ”Mozart” Andersson, Robin Kovács, Stefan Bengtzén, Emil Kåberg, Jhonas Enroth och inte minst huvudtränaren Niklas Eriksson. Det här är ÖHK!
Till Oddset