Örebro HK

Läs mer om lagen i SHL.

Örebro Hockey spelade i början av 2000-talet i Hockeyallsvenskan men åkte ur 2004. Efter det kämpade ÖHK hårt för att snabbt komma tillbaka och värvade bland annat gamla profiler som Mikko Peltola och Mika Niskanen. Men det tog fem säsonger innan klubben kom tillbaka till Hockeyallsvenskan, och efter fyra säsonger där gick man upp i SHL. Örebro har fostrat bland annat Carl Gunnarsson, som har spelat över 550 matcher i NHL. Även Conny Strömberg, en stor profil i svensk hockey, har gjort några säsonger i ÖHK. Klubbens största merit är en plats i åttondelsfinalen från 2015, klubbens andra säsong i SHL.

Grundad: 1990
Hemmaarena: Behrn Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Niklas Eriksson

Spela på Örebro HK.

Några framstående spelare

  Eero Kilpeläinen

Finland fick med årskullarna 1980-1987 fram enormt många duktiga målvakter, som Mika Noronen, Kari Lehtonen, Pekka Rinne och Tuukka Rask, som alla blivit stjärnor i NHL. Eero Kilpeläinen kom fram mitt under den framgångsperioden, men fick aldrig spela i NHL, trots att han draftades av New York Islanders i den legendariska draften 2003. Kilpeläinen kom till Örebro inför förra säsongen och det var 33-åringens blott andra säsong utanför Finland. Han gjorde en säsong med EV Zug 2013/2014. I Finland blev Eero Kilpeiäinen utsedd till årets målvakt 2016/2017, och blev förra säsongen uttagen till VM, men fick inte spela något.

Född: 1985-05-07
Land: Finland
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

  Lukas Pilö

Talangen Lukas Pilö fick förra säsongen debutera i SHL med Örebro HK. Den spelskicklige backen gjorde inga poäng, men har gjort en del poäng i J20 Superelit och J18. Pilö fick också debutera i juniorlandslaget för Tre Kronor. 19-åringen är inte draftad av något lag i NHL, vilket ÖHK är glada för. Lukas Pilö kom till lägret inför tv-pucken som anfallare men lämnade som back, vilket han varit sedan dess.  

Född: 1999-09-07
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

  Rasmus Rissanen

27-årige Rasmus Rissanen gör sin första säsong i Örebro HK och SHL. Rissanen är en stor, defensiv back som under flera säsonger i Nordamerika försökte slå sig in i NHL. Efter att ha draftats av Carolina Hurricanes 2009 åkte Rissanen över till den kanadensiska juniorligan WHL där han under sin andra säsong utsågs till assisterande kapten. Under de efterföljande fem säsongerna blev det bara sex matcher i NHL för Rasmus Rissanen, som fick spela i farmarligan AHL istället. Sommaren 2016 vände Rissanen hem till Finland och gjorde två säsonger i SM-Liiga, innan Örebro värvade honom. Gör i snitt ett mål per säsong, plus några assists. Har gjort några landskamper för Finland, men inte spelat VM.

Född: 1991-07-13
Land: Finland
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Aaron Palushaj

Amerikanen Aaron Palushaj är från samma stad som Mike Modano och Ryan Kesler, som gjort mängder med matcher i NHL. Palushaj spelade ett par säsonger på college med University of Michigan och draftades av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2007. På sammanlagt sju säsonger med NHL-kontrakt blev det dock bara 68 matcher för högerforwarden. 29-åringen har också gjort några säsonger i KHL med blandat resultat och förra säsongen var Palushajs första i SHL, med Brynäs IF. I den klassiska svenska hockeyföreningen vann amerikanen den interna poängligan, och värvades sommaren 2018 av Örebro HK. Det vore ingen skräll om han gjorde om bedriften i sin nya klubb.

Född: 1989-09-07
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

  Rodrigo Abols

Letten Rodrigo Abols ådrog sig en fraktur på ett finger i en av träningsmatcherna inför SHL-premiären och missar två månader av säsongen. En missräkning för både Abols och Örebro, som hoppats på att 22-åringen nu ska få sitt genombrott. Innan Abols kom till Örebro sommaren 2017 hade han gjort två säsonger i kanadensiska juniorligor, först WHL och sedan QMJHL. Han draftades av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2016, och blev därmed den första lettiske spelaren som draftats av Canucks. Abols har trots sin ringa ålder redan spelat tre VM för Lettland.

Född: 1996-01-05
Land: Lettland
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

 Marcus Weinstock

34-årige Marcus Weinstock är en trotjänare i Örebro. Han anslöt efter Örebros första säsong i comebacken till Hockeyallsvenskan 2010 och har tillhört klubben sedan dess. Nio säsonger i ÖHK är Weinstock uppe i. Vänsterforwarden har alltid bidragit med assists och gör 20-30 poäng per säsong. Förra säsongen var första gången som Weinstock gjorde över tio mål på en säsong i SHL. Har de senaste åren förlängt sitt kontrakt med ett år i taget. Ishockeyspelaren Marcus Weinstock har aldrig fått representera Tre Kronor, men gjort några landskamper för juniorlandslaget.

Född: 1984-02-15
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.