Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Örebro HK

Örebro HK är numera etablerat i SHL - och har klubbens bästa säsong bakom sig med en semifinalplats våren 2021. Kan närkingarna följa upp den prestationen?

Läs mer om och spela på Örebro i SHL

Grundad: 1990
Hemmaarena: Behrn Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Niklas Eriksson

Örebro Hockey spelade i början av 2000-talet i Hockeyallsvenskan men åkte ur 2004. Efter det kämpade ÖHK hårt för att snabbt komma tillbaka och värvade bland annat gamla profiler som Mikko Peltola och Mika Niskanen. Men det tog fem säsonger innan klubben kom tillbaka till HA och efter fyra säsonger där gick man upp i SHL. Örebro har fostrat bland annat Stanley Cup-mästaren Carl Gunnarsson, som har spelat över 600 matcher i NHL. Även Conny Strömberg, en stor profil i svensk hockey, har gjort några säsonger i ÖHK. Klubbens största merit är en plats i semifinalen från säsongen 2020/21 där närkingarna gick en jämn serie mot de blivande mästarna, Växjö. 

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan

Stjärnor - Örebro HK

Jhonas Enroth 

Född: 1988-06-25
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: #46 av Buffalo Sabres i NHL Entry Draft 2006

Efter diverse turer och lösa rykten tecknade Jhonas Enroth ett avtal med Örebro i fjol, ett avtal som sträcker sig fram till säsongen 2022/23. Enroth är född i Stockholm och har Huddinge IK som moderklubb där han under hela sin uppväxt kamperade med Stefan Ridderwall, son till Rolf Ridderwall, om platsen mellan stolparna hos talangfabriken. Karriären fortsatte sedan i Södertälje där den relativt kortväxta målvakten år 2008 nominerades till årets rookie i Elitserien. Året därpå flyttade Enroth till Nordamerika där det blev sju säsonger med Buffalo, Dallas, LA Kings och Toronto. På meritlistan syns bland annat ett OS-Silver, VM-guld, JVM-silver samt dubbla guld i TV-pucken med Stockholm. Enroths främsta styrka är hans finfina spelförståelse.

Stefan Warg 

Född: 1990-02-06
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #143 av Anaheim Ducks av NHL Entry Draft 2008

Stefan Warg är en stor, 191 centimeter och 100 kilo, och relativt spelskicklig back som fick NHL-scouterna att slicka sig om munnen inför örebroarens draftår 2008. Anaheim Ducks tog honom och ville att han skulle spela i WHL. Warg åkte över till Seattle Thunderbirds men vände tillbaka till Sverige och Hockeyallsvenskan efter två säsonger i Nordamerika, utan spel i NHL. Efter tre säsonger i Örebro och VIK Västerås i Hockeyallsvenskan testade Warg ännu en säsong i Nordamerika men det blev bara spel i farmarligorna, AHL och ECHL. Sedan han på allvar återvände till svensk hockey sommaren 2014 har bjässen spelat för Malmö Redhawks, men bytte till Örebro under säsongen 2018/19. Warg har gjort blott åtta mål på de sju senaste säsongerna och oddsen talar knappast för att det blir någon målexplosion från backens klubba i år heller. 

Rasmus Rissanen

Född: 1991-07-13
Land: Finland
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #178 av Carolina Hurricanes i NHL Entry Draft 2009

30-årige Rasmus Rissanen är en stor, defensiv back som under flera säsonger i Nordamerika försökte slå sig in i NHL. Efter att ha draftats av Carolina Hurricanes 2009 åkte Rissanen över till den kanadensiska juniorligan WHL där han under sin andra säsong utsågs till assisterande kapten. Under de efterföljande fem säsongerna blev det bara sex matcher i NHL för Rasmus Rissanen, som fick spela i farmarligan AHL istället. Sommaren 2016 vände Rissanen hem till Finland och gjorde två säsonger i SM-Liiga, innan Örebro värvade honom. Har varit en av närkingarnas absolut bästa spelare sista två åren, något +25 i plus/minus-statistiken indikerar. Har gjort några landskamper för Finland, men inte spelat VM.

Emil Larsson 

Född: 1993-08-04
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster 
Draftad: Odraftad

Emil Larsson, son till Brynäs-legendaren Jan Larsson, är född och uppvuxen i Gävle och spelade under sina ungdomsår i klassiska Strömsbro IF som bland annat har fostrat spelare som Gert Blomé och Bertil “Masen” Karlsson. Efter fyra raka säsonger med Almtuna i Hockeyallsvenskan signade Emil 2017 med Luleå i SHL där det blev omedelbar succé för den storväxte forwarden som noterades för 32 poäng under hans rookieår. Året därpå blev inte lika lyckosamt poängmässigt i SHL, men å andra sidan fick 28-åringen testa på spel med Tre Kronor. I den blågula tröjan har Larsson noterats för sex poäng på 16 landskamper. Sedan säsongen 2020/21 huserar ishockeyspelaren i Örebro och är en nyckelspelare hos närkingarna.

Robin Kovacs 

Född: 1996-11-16
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #62 av New York Rangers i NHL Entry Draft 2015

Stockholmaren Robin Kovacs draftades 2015 men debuterade i SHL redan i januari 2013, för AIK mot Rögle. 2014 och 2015 var han ordinarie i Hockeyallsvenskan med AIK och sommaren 2016 skrev han på ett entry level contract med New York Rangers. Men det blev inget spel i NHL för Kovacs som fick tillbringa hela säsongen i AHL. 2021/22 gör Kovacs sin femte säsong som ordinarie i SHL. För två år sedan bytte han Norrbotten och Luleå mot Närke och Örebro. Robin Kovacs är en offensiv spelare som slutade topp-3 i poängligan i Luleå under sina tre första säsonger i klubben och spelar en hel del i powerplay. Har fått Guldgallret som bäste junior i Hockeyallsvenskan två gånger och gjort flera landskamper för landslaget som junior. Oddsen talar för att han, precis som i fjol, blir en av Örebros bästa poängplockare denna säsong.

Rodrigo Abols 

Född: 1996-01-05
Land: Lettland
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #184 av Vancouver Canucks 2016 i NHL Entry Draft

Precis som sin pappa gjorde i början av 2000-talet har Rodrigo Abols tagit svensk hockey med storm. Mellan 2000 och 2004 öste Artis Abols in poäng med Nyköpingslaget, NH90, och knappt 20 år senare är Rodrigo en av SHL:s absolut bästa importspelare. Den gängliga centern anlände till SHL och Örebro innan säsongen 2017/18, men hade svårt att acklimatisera sig till den stora isen och det höga tempot efter två säsonger i lägre nordamerikanska ligor. Abols skrapade endast ihop en poäng på 26 matcher under sitt första år i Närke och lånades ut till Karlskoga, något som visade sig vara ett klokt beslut av ÖHK. I Hockeyallsvenskan tog Abols enorma steg framåt och kommer närmast från ett magiskt år i “Skostaden” och kvalade dessutom in till OS med Lettlands landslag. Passa på och njut, för det lär bara vara en tidsfråga innan Rodrigo Abols får ett nytt kontrakt på andra sidan pölen. 

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan