Rögle BK

Läs mer om lagen i SHL.

Rögle BK var faktiskt en bandyklubb först, men har sedan 1950 haft ishockey i föreningen. Skåningarna har oftast varit ett stabilt lag i Sverige näst högsta serie i hockey, numera Hockeyallsvenskan, men har nu fyra raka säsonger bakom sig i SHL. Rögle har aldrig varit nära att vinna något SM-guld, men har haft många profiler i klubben genom åren. Framför allt familjen Elvenes, men även Kenny Jönsson, Ulf Sterner, Jonas Bergqvist, Heinz Ehlers (pappa till NHL-spelaren Nicolai Ehlers), Jörgen Jönsson, Daniel Tjärnqvist och Roger Hansson.

Grundad: 1932
Hemmaarena: Lindab Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Cam Abbott

Spela på Rögle BK.

Några framstående spelare

  Justin Pogge

Som ung var Justin Pogge tänkt som arvtagare till Curtis Joseph i Toronto Maple Leafs. Han avslutade juniorkarriären med att bli utsedd till bäste målvakt i WHL och vann JVM-guld med Kanada. Men framgången uteblev i Maple Leafs och NHL för Pogge, som flyttade runt till Anaheim Ducks, Phoenix Coyotes och Carolina Hurricanes organisation, men det blev mest spel i AHL och även några matcher i ECHL för den store målvakten. Sedan 2012 spelar Pogge i Europa, först i Italien, sedan Hockeyallsvenskan med BIK Karlskoga, SHL med Färjestad, Slovan Bratislava i KHL och sedan sommaren 2017 med Rögle BK i SHL. Hans första säsong i Ängelholm motsvarade inte alls hans tidigare statistik i SHL, och det kan vara värt ett bet på att han kommer tillbaka och gör en fin säsong i Rögle.

Född: 1986-04-22
Land: Kanada
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

  Alen Bibic

Bröderna Bibic är omtalade i hockeysverige för deras ibland väl fysiska spelstil. Alen Bibic är också aktiv i bland annat sociala medier. På isen är Bibic en jätte, 195 centimeter/101 kg, som rensar framför eget mål men inte gör mycket offensivt. Förra säsongen i Rögle var faktiskt Bibic bästa offensivt, när han gjorde två mål och fem assists på 52 matcher. Alen Bibic har Leksand som moderklubb men gör sin femte säsong i Rögle. Har aldrig fått göra några landskamper för Tre Kronor.

Född: 1991-10-16
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Rasmus Sandin

Talangen Rasmus Sandin valde under sitt draftår att åka över till OHL för att spela med klassiska juniorlaget Sault Ste. Marie, där bland andra Wayne Gretzky, Ron Francis och Joe Thornton spelat. Det gjorde susen för Sandin som draftades som den andra Rasmus i den första rundan av NHL Entry Draft 2018, efter supertalangen Rasmus Dahlin. Toronto Maple Leafs valde upplänningen som får förvalta ett arv av svenska backar i Toronto, från Börje Salming till Kenny Jönsson och på senare år Timothy Liljegren. Rasmus Sandin är en mångsidig back som räknades som ett säkert kort i draften. Skrev kontrakt med Toronto Maple Leafs och är på lån till Rögle.

Född: 2000-03-07
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Christian Thomas

26-årige Christian Thomas har inte haft en karriär som scouterna trodde att han skulle ha när han slog igenom i Oshawa Generals, en klubb som fostrat spelare som Bobby Orr, Eric Lindros och John Tavares. Den lille, 174 centimeter, högeryttern draftades redan i den andra rundan av New York Rangers, men det blev bara 27 matcher i NHL över sex säsonger i Nordamerika för Thomas. De två senaste säsongerna har Christian Thomas tillhört Washington Capitals och Pittsburgh Penguins farmarlag och är den här säsongen nyförvärv i SHL och Rögle. Är son till Steve Thomas, som gjorde över 1200 matcher i NHL under sin karriär.

Född: 1992-05-26
Land: Kanada
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

  Lucas Elvenes

Lucas Elvenes har bokstavligen Rögle BK i blodet. Farfar Björn Elvenes spelade i Rögle, pappa Stefan Elvenes och hans bröder Roger Elvenes och Tord Elvenes spelade i Rögle och nu spelar Lukas och hans bror Ludvig Elvenes i Rögle. Lucas draftades av sensationen i NHL förra säsongen, expansionslaget Vegas Golden Knights, i NHL Entry Draft 2017 och skrev kontrakt med NHL-klubben sommaren 2018. 19-åringen har spelat i alla viktiga turneringar som junior för Tre Kronor, inklusive J18VM och Hlinka Gretzky Cup. Elvenes har också spelat tv-pucken för Skåne. Lukas Elvenes gör en del poäng men förväntas vara en klassisk svensk tvåvägscenter som senior.

Född: 1999-08-18
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

 Nils Höglander

Rasmus Dahlin draftades som Sveriges andra förstaval genom tiderna år 2018, efter Mats Sundin 29 år tidigare. 2019 års NHL Entry Draft förväntas inte bli lika stark för svensk hockey, men en av de högst rankade svenskarna är Nils Höglander. Vänsterforwarden är från Bockträsk och kom till AIK sommaren 2016, där han direkt fick spela i Hockeyallsvenskan. Efter två säsonger där, lyckades Rögle värva talangen. Det blir säkert en del spel i J20 för Höglander, som ändå tippas gå i den första rundan av NHL-draften sommaren 2019.

Född: 2000-12-20
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.