Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Rögle BK

Läs mer om lagen i SHL.

Om RBK

Rögle BK var faktiskt en bandyklubb först, men har sedan 1950 haft ishockey i föreningen. Skåningarna har oftast varit ett stabilt lag i Sverige näst högsta serie i hockey, numera Hockeyallsvenskan, men har nu fyra raka säsonger bakom sig i SHL och gick dessutom till SM-slutspel i våras. Rögle har aldrig varit nära att vinna något SM-guld, men har haft många profiler i klubben genom åren. Framför allt familjen Elvenes, men även Kenny Jönsson, Ulf Sterner, Jonas Bergqvist, Heinz Ehlers (pappa till NHL-spelaren Nicolai Ehlers), Jörgen Jönsson, Daniel Tjärnqvist och Roger Hansson.

Grundad: 1932
Hemmaarena: Lindab Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Cam Abbott

Spela på Rögle BK.

Några framstående spelare

Dominik Bokk

Född: 2000-02-03
Land: Tyskland
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #25 av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2018

St. Louis Blues gillade den tyske supertalangen Dominik Bokk så mycket att de trejdade upp för att kunna välja honom i den första rundan av draften 2018. Den 185 centimeter långe och 82 kg tunge ytterforwarden jämförs naturligtvis med landsmannen Leon Draisaitl, som är något längre och än så länge betydligt tyngre än den 19-årige Bokk. Men båda spelarna har till exempel spelat för Kölner EC i Tyskland. Den offensive hockeyspelaren var dominant i J20 Superelit och har en full säsong i SHL i ryggen. I Rögle får han sin tidigare juniortränare, Cam Abbott, som coach igen.

Mattias Sjögren

Född: 1987-11-27
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Mattias Sjögren beskrevs som en drömvärvning när han gjorde comeback i Rögle sommaren 2018, efter år på andra håll. Han är ny kapten för i år, efter Craig Schira, som istället fått ett “A” på bröstet. Mattias Sjögren är äldst i Rögle och debuterade för klubben, i Hockeyallsvenskan, redan 2005. Han var med och spelade upp Ängelholmsklubben till SHL 2008, men valde att lämna Rögle för Färjestad 2010. Där blev han svensk mästare direkt, vilket gav den odraftade centern ett NHL-kontrakt med Washington Capitals. Det blev dock inget spel i NHL för Sjögren, utan två säsonger i AHL och klassiska Hershey Bears. Tillbaka i Sverige valde Sjögren Linköping i två säsonger innan det blev spel i KHL och sedan NLA innan comebacken i Rögle. Mattias Sjögren har gjort fyra VM för Tre Kronor och vunnit VM-silver och VM-brons. Han har även en ligatitel från Schweiz på meritlistan.

Daniel Zaar

Född: 1994-04-24
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #152 av Columbus Blue Jackets i NHL Entry Draft 2012

25-årige Daniel Zaar har haft en karriär precis under världseliten. Han draftades förvisso, men i näst sista rundan. Han har spelat landskamper för Tre Kronor både som senior och junior men inte spelat några mästerskap. Han har försökt ta en plats i NHL, men istället fått spela i AHL. Skåningen har dock inte gått lottlös för det. Under sin enda säsong i Luleå vann han CHL, och året efter vann Zaar Calder Cup, AHL-titeln, tillsammans med Lake Erie Monsters. En annan som gjorde exakt samma resa de två åren vad Dean Kukan. I Luleålaget som vann CHL 2015 fanns nuvarande Rögletränaren Cam Abbott med - som spelare. Daniel Zaar är en poängspelare som gör runt 30 poäng per säsong.

Ted Brithén

Född: 1990-11-25
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Skåningen Ted Brithén är faktiskt född i Stockholm, där hans pappa Jim Brithén var tränare för tillfället. Centern har spelat i både Hockeyallsvenskan och SHL med moderklubben Rögle och var bland annat med och spelade upp bandyklubben till SHL 2012. Han lämnade för HV71 sommaren 2013 och kom tillbaka till Ängelholm som färst svensk mästare i ishockey 2017. Brithén gjorde faktiskt några matcher i klassiska Sarnia Sting som junior, en kanadensisk juniorklubb som fostrat spelare som Steven Stamkos och Alex Galchenyuk. Ted Brithén spelade aldrig Tv-pucken och gjorde inga landskamper som junior. Men som senior har han fått spela för Tre Kronor och dessutom varit kapten eller assisterande kapten i både HV71 och Rögle.

Leon Bristedt

Född: 1995-03-14
Land: Sverige
Position: Vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Blott 172 centimeter långe Leon Bristedt har dock 86 kilo till sin ringa längd. Kraftpaketet har varit en stor talang hela sitt liv. 24-årige Leon Bristedt spelade Tv-pucken för Stockholm och spelade både J18VM och JVM för juniorkronorna. Efter det valde Bristedt att spela på college i USA, i klassiska University of Minnesota Golden Gophers. Minneapolisklubben har producerat NHL-spelare som Phil Kessel och Miracle on Ice-spelare Neal Broten. Bristedt är sedan sommaren 2018 tillbaka i Sverige och SHL, och har även fått debutera för Tre Kronor. Som barn i Vaxholm hade Bristedt legendaren Börje Salming som tränare en kort period. Han delar födelsedag med en annan legendar, tjecken Vaclav Nedomansky. 

Nils Höglander

Född: 2000-12-20
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #40 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2019

Rasmus Dahlin draftades som Sveriges andra förstaval genom tiderna år 2018, efter Mats Sundin 29 år tidigare. 2019 års NHL Entry Draft var inte lika stark, men Nils Höglander draftades av Vancouver Canucks i början av den andra rundan. Vänsterforwarden är från Bockträsk och kom till AIK sommaren 2016, där han direkt fick spela i Hockeyallsvenskan. Efter två säsonger där, lyckades Rögle värva talangen. Sin första säsong i Ängelholm, 2018/19, fick han spela runt 12 minuter per match och matchades även en del i powerplay. Höglander är kort, 176 centimeter, men vägbyggd med sina 86 kilo. Storleken kan dock varit en bidragande orsak till att hockeyspelaren föll till andra rundan i draften.

Rögle i slutspel 18/19

Ligaplacering: 9
Publiksnitt: 4 424
Powerplay-procent: 17,71%
Boxplay-procent: 75,52%
Poängkung: Ted Brithén (38 poäng)

Rögle tippades inför säsongen lite överallt i tabellen, men mest i mitten. Skåningarna började säsongen uruselt men framåt mitten av oktober började man vinna matcher och har sedan dess legat strax under mitten av tabellen. Röglet har vilat offensivt på starka säsonger från nyckelspelaren Ted Brithén och nyförvärven Leon Bristedt och backen Kodie Curran. Däremot lyckades inte alls den omskrivne Olle Liss göra några större avtryck sin första hela säsong i Rögle. Ängelholmsklubben har kämpat mot nedflyttning varje säsong sedan man gjorde comeback i SHL 2015 så ens en vunnen slutspelsserie i år får ses som en högoddsare. Det är värt att hålla lite koll på Rögle och första målet. Rögle har näst högst vinstprocent när man gör första målet, och högst vinstprocent när laget leder efter första perioden. Så utifrån betting kan man värdera sina spel efter det, eftersom bara ett lag gjort första målet färre gånger än de grönvita i år. Så när Rögle gör första målet är man bra, men gör man inte det, vilket oftast varit fallet i år, är RBK ett helt annat lag.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.