Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

I Västerbotten är det AIK som gäller, Skellefteå AIK. Klubben har en stor och trogen supporterskara – och brukar numera ofta vara med i toppen av SHL.
Spela på SHL

Läs mer om och spela på Skellefteå AIK i SHL

Fakta om Skellefteå AIK

Grundad: 1921
Hemmaarena: Skellefteå Kraft Arena
SM-guld: 3 st
Tränare: Robert Ohlsson

Skellefteå AIK var utan tvekan 2010-talets mest dominanta lag i svensk hockey, men också den kanske största besvikelsen. SAIK spelade SM-final sju av åtta säsonger 2011-2018, men vann bara två gånger. SAIK:s första storhetsperiod kom på 1970-talet med spelare som Hardy Nilsson, Göran Lindblom, Per "Tjuven" Johansson, Rolle Stoltz och Jan X:et Erixon. 1978 vann Skellefteå klubbens första SM-guld. Föreningen har gjort 45 säsonger i SHL, eller Sveriges högsta serie i hockey, och är också numera en av landets rikaste klubbar

Spela på SHL

Spelschema SHL

Tongivande spelare i Skellefteå AIK

Gustaf Lindvall 

Född: 1991-01-08

Land: Sverige

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Draftad: Odraftad

Som ungdomsspelare i Skellefteå AIK ansågs ishockeymålvakten Gustaf Lindvall vara en talang av stora mått. Han representerade de svenska landslagen hela vägen upp till U18 och hade allt som oftast bra siffror. Men karriären stod sedan still under ett par år och Lindvall harvade på i Hockeyettan med Tingsryd och sedermera Arlanda Wings samtidigt som han jobbade på Arlanda flygplats med att lasta bagage. Vändningen kom 2015/16 då västerbottningen hade ett fantastiskt år med AIK i Hockeyallsvenskan och belönades med ett kontrakt i moderklubben. I SAIK har 31-åringen bland annat vunnit ett SM-silver och blivit utsedd till SHL:s bästa målvakt. Fick även chansen i Tre Kronor under fjolåret.

Petter Granberg 

Född: 1992-08-27

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Höger

Draftad: #116 av Toronto Maple Leafs i NHL Entry Draft 2010

29-årige Petter Granberg är tillbaka i Skellefteå AIK sedan sommaren 2018 efter fem säsonger i AHL och NHL. Den defensive backen draftades av Toronto Maple Leafs 2010, men fick bara spela åtta matcher för den klassiska NHL-klubben. Granberg plockades av Nashville Predators och gjorde några fler matcher med countryklubben, men spelade mest i AHL. Petter Granberg är välmeriterad. Han har vunnit VM-guld, SM-guld, SM-silver, JVM-guld och silver i TV-pucken. Han är ingen stor poängplockare, i snitt gör hockeyspelaren en poäng var tionde match, men är väldigt nyttig i egen zon. Framförallt i det fysiska spelet. 

Rickard Hugg 

Född: 1999-01-18

Land: Sverige

Position: Center/vänsterforward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Rickard Hugg är född 1999 och gjorde sin överlägset poängbästa säsong i karriären under 2021/22 med 40 pinnar på 52 matcher i grundserien. Trots att han både gjort många poäng och visat ledaregenskaper som junior draftades Hugg aldrig av något NHL-lag. Han debuterade i SHL redan i december 2016 för Leksand och gjorde ytterligare tio matcher under den säsongen. Han var kapten för Tre Kronors U18-VM-lag och valde sommaren 2017 att åka över till den kanadensiska juniorligan OHL och Gabriel Landeskogs gamla klubb Kitchener Rangers. Sin andra säsong i klubben blev forwarden också den andre icke nordamerikanske spelaren, efter Landeskog, att få “C” på bröstet. Hugg var assisterande kapten i JVM 2019 för juniorkronorna, och vände sommaren 2019 hem till SHL igen, och Skellefteå AIK där Hugg nu kliver in på sitt fjärde år. 

Joakim Lindström

Född: 1983-12-05

Land: Sverige

Position: Forward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #41 av Columbus Blue Jackets i NHL Entry Draft 2002

Skellefteå-fostrade Joakim Lindström har alltid gjort mycket poäng. Han draftades redan 2002 av Columbus Blue Jackets och åkte över till Nordamerika 2005. Under fyra säsonger i NHL och AHL snittade Lindström nästan en poäng per match i AHL, men lyckades aldrig ta en ordinarie plats i världens bästa liga. 2011 åkte han tillbaka till Nordamerika men det blev bara en halv säsong i Peter Forsbergs gamla klubb Colorado Avalanche. 2014 gjorde den då 31-årige högerforwarden ytterligare ett försök i NHL och delade säsongen mellan St. Louis Blues och Toronto Maple Leafs. Sedan 2016 är Joakim Lindström tillbaka i SHL och Skellefteå där poängmaskinen fortsätter att snitta omkring en poäng per match. Har vunnit två SM-guld, och ett VM-brons med Tre Kronor, under sin karriär. Säsongen 2022/23 är han med marginal Skellefteås äldsta hockeyspelare, sex år äldre än Oscar Möller. Men oddsen talar för att han ännu en säsong blir en av SAIK:s bästa poängplockare. 

Jonathan Johnson

Född: 1993-01-11 

Land: Sverige

Position: Center

Klubbfattning: Vänster 

Draftad: Odraftad

Jonathan Johnson är son till Jonas Johnson, tidigare SM-guldvinnare med Brynäs och Frölunda, och storebror till Andreas Johnson som huserar i NHL med New Jersey. Jonathan föddes i Gävle, men växte upp i Göteborg där han spelade för Hanhals Kings från Kungsbacka och sedermera Frölunda. Johnson lyckades aldrig ta en tröja i Frölundas A-lag utan har istället fått ta en lång omväg via Hockeyettan och Allsvenskan för att signa sitt första SHL-kontrakt. Under säsongen 2019/20 noterades tvåvägscentern för sanslösa 79 poäng i MODO, ett nytt allsvenskt rekord. Han bildade där en vass duo med Adam Tambellini som numera huserar i Rögle BK. Poängfabrikationen avtog rejält i SAIK under hans första år, men den vänsterfattade hockeyspelaren behövde bara ett år för att acklimatisera sig i SHL. I fjol snittade Johnson strax över en poäng per match i grundserien.

Spela på SHL