Skellefteå AIK

Läs mer om lagen i SHL.

Skellefteå AIK är utan tvekan 2010-talets mest dominanta lag i svensk hockey, men också den kanske största besvikelsen. SAIK har spelat SM-final i sju av de åtta senaste säsongerna, men bara vunnit två gånger. SAIK:s första storhetsperiod kom på 1970-talet med spelare som Hardy Nilsson, Göran Lindblom, Per Tjuven Johansson, Rolle Stoltz och Jan X:et Erixon. 1978 vann Skellefteå klubbens första SM-guld. Föreningen har gjort 42 säsonger i SHL, eller Sveriges högsta serie i hockey, och är också numera en av landets rikaste klubbar.

Grundad: 1921
Hemmaarena: Skellefteå Kraft Arena
SM-guld: 3 st
Tränare: Tommy Samuelsson

Spela på Skellefteå AIK.

Några framstående spelare

  Mantas Armalis

Mantas Armalis har blivit 26 år men spelat hockey i Sverige sedan han var 16 år. Litauern har av idag typiska målvaktsmått, 194 centimeter/93 kg. Armalis har varit förstemålvakt i Litauens landslag sedan han var tonåring. I Sverige har han spelat mest för Mora IK som ung och gjorde en säsong i Hockeyallsvenskan, innan Armalis anslöt till Djurgårdens IF. Efter två hyfsade säsonger med Järnkaminerna skrev den odraftade målvakten på ett kontrakt med San Jose Sharks i NHL, men fick bara spela med farmarlaget i AHL. Efter en säsong i KHL med Dinamo Riga är Mantas Armalis tillbaka i SHL, nu med Skellefteå AIK.

Född: 1992-09-06
Land: Litauen
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

  Jonathan Pudas

25-årige Jonathan Pudas är en offensiv back som är tillbaka i Skellefteå efter några säsonger söderut. Pudas har Kiruna IF som moderklubb och kom till SAIK som J18-spelare. Som 21-åring, utan att få ha spelat A-lagshockey med Skellefteå, lämnade Pudas för Karlskrona. Efter första säsongen, som bara gav fem assist på 52 matcher, har Pudas fått upp ångan. 25 poäng i Hockeyallsvenskan har följts upp av minst 19 poäng per säsong i SHL, först med Brynäs IF under två säsonger, och förra säsongen med Skellefteå. Pudas var förra säsongen också den enda backen som gjorde tio mål i grundserien. Trots sina offensiva egenskaper har det bara blivit tre landskamper på U17-nivå för Pudas med Tre Kronor.

Född: 1993-04-26
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

  Petter Granberg

26-årige Petter Granberg är tillbaka i Skellefteå AIK efter fem säsonger i AHL och NHL. Den defensive backen draftades av Toronto Maple Leafs i mitten av NHL Entry Draft 2010, men fick bara spela åtta matcher för den klassiska NHL-klubben. Granberg plockades av Nashville Predators och gjorde några fler matcher med countryklubben, men spelade mest i AHL. Petter Granberg är välmeriterad. Han har vunnit VM-guld, SM-guld, SM-silver, JVM-guld och silver i tv-pucken.

Född: 1992-08-27
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

  Jimmie Ericsson

Jimmie Ericsson har blivit 38 år gammal och är faktiskt äldst av spelarna i SHL den här säsongen. Ericsson är otroligt meriterad men har aldrig spelat i NHL. Han har rent av varit svensk hockey trogen undantaget en säsong i KHL. Där vann han för övrigt Gagarin Cup. Utöver det har östgöten, med Vita Hästen som moderklubb, vunnit VM-guld, VM-silver, VM-brons, OS-silver och två SM-guld. Jimmie Ericsson är bror till Jonathan Ericsson, som gjort flera säsonger i NHL med Detroit Red Wings.

Född: 1980-02-22
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

  Joakim Lindström

Skellefteå-fostrade Joakim Lindström har alltid gjort mycket poäng. Han draftades redan 2002 av Columbus Blue Jackets och åkte över till Nordamerika 2005. Under fyra säsonger i NHL och AHL snittade Lindström nästa en poäng per match i AHL, men lyckades aldrig ta en ordinarie plats i NHL. 2011 åkte han tillbaka till NHL men det blev bara en halv säsong i Peter Forsbergs gamla klubb Colorado Avalanche. 2014 gjorde den då 31-årige högerforwarden ytterligare ett försök i NHL och delade säsongen mellan St. Louis Blues och Toronto Maple Leafs. Sedan 2016 är Joakim Lindström tillbaka i SHL och Skellefteå och fortsätter att snitta över en poäng per match. Har vunnit två SM-guld, och ett VM-brons med Tre Kronor, under sin karriär. Joakim Lindström är den ende som vunnit Guldhjälmen tre gånger. Borde vara en av odds-favoriterna att ta hem poängligan i årets grundserie.

Född: 1983-12-05
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

 Bud Holloway

Transatlanten Bud Holloway kom till Skellefteå första gången år 2011 och var en sensation. Holloway hade förvisso en fin juniorkarriär bakom sig i WHL och draftades i den tredje rundan av NHL Entry Draft 2006, av Los Angeles Kings. Men Holloway nådde aldrig NHL, trots tre säsongers försök. Istället blev det SHL och Skellefteå för den poängstarke högerforwarden. Efter tre säsonger, med dubbla SM-guld, lämnade Holloway för SC Bern och skrev efter ett år i Schweiz kontrakt med Montreal Canadiens i NHL. Där fick han till slut debutera i NHL, men det blev bara en match under säsongen, och istället spel i AHL. Bud Holloway lämnade för en halv säsong i KHL innan han återvände till SHL och SAIK, där 30-åringen ännu inte varit alls lika framgångsrik som under sin första sejour i klubben.

Född: 1988-03-01
Land: Kanada
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.