Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Skellefteå AIK 2023/2024

I norra Västerbotten är det AIK som gäller, Skellefteå AIK. Klubben har en stor och trogen supporterskara – och brukar numera ofta vara med i toppen av SHL.
Spela på SHL på Oddset

Läs mer om och spela på Skellefteå AIK i SHL

Fakta om Skellefteå AIK

Grundad: 1921
Hemmaarena: Skellefteå Kraft Arena
SM-guld: 3 st
Tränare: Robert Ohlsson

Skellefteå AIK var utan tvekan 2010-talets mest dominanta lag i svensk hockey, men också den kanske största besvikelsen. SAIK spelade SM-final sju av åtta säsonger 2011-2018, men vann bara två gånger. SAIK:s första storhetsperiod kom på 1970-talet med spelare som Hardy Nilsson, Göran Lindblom, Per Tjuven Johansson, Rolle Stoltz och Jan X:et Erixon. 1978 vann Skellefteå klubbens första SM-guld. Föreningen har gjort 46 säsonger i SHL, eller Sveriges högsta division i hockey, och är också numera en av landets rikaste klubbar. Tog ännu ett silver i och med finalförlusten mot Växjö i våras.

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i Skellefteå AIK

Linus Söderström

Född: 1996-08-23
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: #95 av New York Islanders i NHL Entry Draft 2014

Linus Söderström har haft en svängig karriär där SM-guldet med HV71 2017 är stockholmarens allra största ögonblick. Åren som följde kan inte annat än beskrivas som oerhört mörka för den talangfulle målvakten som hamnade i New York Islanders frysbox och som dessutom brottades med skador och mentala problem. Vändpunkten kom efter att han signat med Ässät i den finska ligan där Söderström välförtjänt fick axla rollen som förstaslips och kunde bygga upp sitt självförtroende. Var tilltänkt som back up till rutinerade Gustaf Lindvall, men stal tidigt förstaspaden i fjol och resten är som en saga. Linus Söderström stod på huvudet hela säsongen i Skellefteå, räddade omkring 93 procent av alla skott och utsågs till SHL:s bästa målvakt. Har startat i samtliga blågula juniorlandslag och representerat Juniorkronorna i JVM två år i följd.

Petter Granberg

Född: 1992-08-27
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #116 av Toronto Maple Leafs i NHL Entry Draft 2010

30-årige Petter Granberg är tillbaka i Skellefteå AIK sedan sommaren 2018 efter fem säsonger i AHL och NHL. Den defensive backen draftades av Toronto Maple Leafs 2010, men fick bara spela åtta matcher för den klassiska NHL-klubben. Granberg plockades av Nashville Predators och gjorde några fler matcher med countryklubben, men spelade mest i AHL. Petter Granberg är välmeriterad. Han har vunnit VM-guld, SM-guld, SM-silver, JVM-guld och silver i TV-pucken. Han är ingen stor poängplockare, i snitt gör hockeyspelaren en poäng var tionde match, men är väldigt nyttig i egen zon. Framförallt i det fysiska spelet.

Jonathan Pudas

Född: 1993-04-26
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

30-årige ishockeyspelaren Jonathan Pudas är en offensiv back som, bortsett från en säsong i KHL med Jokerit (2020/21), har tillhört Skellefteå sedan sommaren 2017. Pudas har Kiruna IF som moderklubb och kom till SAIK som J18-spelare. Som 21-åring, utan att ha spelat A-lagshockey med SAIK, lämnade Pudas för Karlskrona. Efter första säsongen med KHK, som bara gav fem assist på 52 matcher, fick Pudas upp ångan. 25 poäng under sin bästa säsong i Hockeyallsvenskan har följts upp av minst 28 poäng per säsong i SHL med Skellefteå. Pudas kommer från karriärens två bästa år och är numera en given back i Tre Kronor. Har bland annat tre VM och ett OS på meritlistan.

Rickard Hugg

Född: 1999-01-18
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Rickard Hugg är född 1999 och gjorde sin poängbästa säsong i karriären under 2021/22 med 40 pinnar på 52 matcher i grundserien. Trots att han både gjort många poäng och visat ledaregenskaper som junior draftades Hugg aldrig av något NHL-lag. Han debuterade i SHL redan i december 2016 för Leksand och gjorde ytterligare tio matcher under säsongen. Han var kapten för Tre Kronors U18-VM-lag och valde sommaren 2017 att åka över till den kanadensiska juniorligan OHL och Gabriel Landeskogs gamla klubb Kitchener Rangers. Sin andra säsong i klubben blev forwarden också den andre icke nordamerikanska spelaren, efter Landeskog, att få “C” på bröstet. Hugg var assisterande kapten i JVM 2019 för juniorkronorna, och vände sommaren 2019 hem till SHL igen, och Skellefteå AIK där Hugg nu kliver in på sitt femte år. Hugg fick även testa vingarna med Tre Kronor i fjol.

Jonathan Johnson

Född: 1993-01-11 
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster 
Draftad: Odraftad

Jonathan Johnson är son till Jonas Johnson, tidigare SM-guldvinnare med Brynäs och Frölunda, och storebror till Andreas Johnson som har flera NHL-säsonger bakom sig. Jonathan föddes i Gävle, men växte upp i Göteborg där han spelade för Hanhals Kings från Kungsbacka och sedermera Frölunda. Johnson lyckades aldrig ta en tröja i Frölundas A-lag utan har istället fått ta en lång omväg via Hockeyettan och Allsvenskan för att signa sitt första SHL-kontrakt. Under säsongen 2019/20 noterades tvåvägscentern för sanslösa 79 poäng i MoDo, ett nytt allsvenskt rekord. Han bildade där en vass duo med Adam Tambellini som numera huserar i Rögle BK. Poängfabrikationen avtog rejält i SAIK under hans första år, men den vänsterfattade hockeyspelaren behövde bara ett år för att acklimatisera sig i SHL. Under de två senaste säsongerna står Johnson noterad för ett snitt strax under en poäng per match i grundserien.

Pär Lindholm

Född: 1991-10-05
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Pär Lindholm är en typiskt svensk center som inte besitter några offensiva kvaliteter som gör honom till en världsspelare men som likväl har klarat av att spela på alla nivåer, inklusive NHL. Lindholm, som har Kågedalens AIF som moderklubb, är en ishockeyspelare som alla tränare älskar att ha i sitt lag. Kan leda en förstakedja, men har på senare år gjort sig känd som en “shutdown center” av hög internationell klass. 31-åringen debuterade i Skellefteås A-lag redan 2010 och har efter några turer i Hockeyettan och Hockeyallsvenskan med Piteå, Sundsvall och Karlskrona varit Gulsvart trogen när inte utlandet kallat. Står noterad för över 100 NHL-matcher med Toronto, Winnipeg och Boston och har även gjort ett år i KHL med Ak Bars Kazan. Två VM samt ett OS med Tre Kronor finns även på Lindholms meritlista.

Oscar Lindberg

Född: 1991-10-29
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #57 av Phoenix Coyotes i NHL Entry Draft 2010

Tio år har passerat sedan Oscar Lindberg tog sina senaste skär i SHL, eller Elitserien som det hette på den tiden. Efter en handfull säsonger i Nordamerika, där Lindberg representerade lag som New York Rangers, Vegas Golden Knights och Ottawa Senators, och spel i europeiska storklubbar som Dynamo Moskva, Bern och Zug är han tillbaka på svensk mark och i staden där han växte upp och snörade på sig sina första skridskor, Skellefteå. Likt Pär Lindholm är Oscar Lindberg kompatibel i samtliga spelformer och i dessa herrar förfogar SAIK över två av ligans absolut bästa centrar. Lindberg har även ett gediget internationellt CV som såklart toppas av dubbla VM-guld med Tre Kronor från 2013 och 2017. Det är ingen högoddsare att 31-åringen får drösvis med istid av Robban Ohlsson. 

Spela på SHL på Oddset