Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Skellefteå AIK

Läs mer om lagen i SHL.

Om SAIK

Skellefteå AIK är utan tvekan 2010-talets mest dominanta lag i svensk hockey, men också den kanske största besvikelsen. SAIK spelade SM-final sju av åtta säsonger 2011-2018, men vann bara två gånger. SAIK:s första storhetsperiod kom på 1970-talet med spelare som Hardy Nilsson, Göran Lindblom, Per Tjuven Johansson, Rolle Stoltz och Jan X:et Erixon. 1978 vann Skellefteå klubbens första SM-guld. Föreningen har gjort 42 säsonger i SHL, eller Sveriges högsta serie i hockey, och är också numera en av landets rikaste klubbar.

Grundad: 1921
Hemmaarena: Skellefteå Kraft Arena
SM-guld: 3 st
Tränare: Tommy Samuelsson

Spela på Skellefteå AIK.

Några framstående spelare

Philip Broberg

Född: 2001-06-25
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #8 av Edmonton Oilers i NHL Entry Draft 2019

Philip Broberg är född 2001 och den senaste i raden av svenska supertalanger på backsidan i ishockey. Han är också yngst i Skellefteå AIK säsongen 2019/20. 18-åringen är redan över 190 centimeter lång och väger 90 kilo, men är inte bara en defensiv back. Han får exempelvis spela i powerplay, men är ingen stor poängplockare. Broberg har spelat TV-pucken och spelat för alla Tre Kronors ungdomslandslag. Slog igenom i AIK säsongen 2018/19, men är fostrad i Örebro. Fyller år samma dag som Hockey Hall of Fame-legendaren Doug Gilmour.

Jacob Olofsson

Född: 2000-02-08
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #56 av Montreal Canadiens i NHL Entry Draft 2018

Centern Jacob Olofsson draftades av anrika Montreal Canadiens 2018. Han blev den 21:e svensk att draftas av mesta Stanley Cup-mästarna i NHL. Den förste var legendaren Mats Näslund. Den store, 189 centimeter och 89 kilo, centern är en klassisk svensk tvåvägscenter som har fått sin hockeyfostran i samma klubb som Henrik Zetterberg, Timrå IK. Olofsson är dock ifrån hockeyfästet Piteå. Säsongen 2017/18 fick Jacob Olofsson Guldgallret, priset till Hockeyallsvenskans bästa junior. Olofsson har varit ordinarie i alla Tre Kronors juniorlandslag. Är en av fem spelare födda på 2000-talet i Skellefteå säsongen 2019/20.

Jonatan Berggren

Född: 2000-07-16
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #33 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2018

Jonathan Berggren har tillhört Skellefteås organisation sedan han som 16-åring lämnade moderklubben Enköping, efter att ha dominerat TV-pucken för Uppland. 19-åringen är en offensiv spelare med mjuka händer som hittar in med listiga passningar till sina lagkamrater. Berggren gick som första svensk i andra rundan av NHL-draften 2018, en draft där Rasmus Dahlin blev andre svensk att draftas först av alla (efter Mats Sundin). Han valdes av den gamla svenskklubben Detroit Red Wings och fyller år samma dag som ett stort hatobjekt för Red Wings-fansen, Claude Lemieux.

Rickard Hugg

Född: 1999-01-18
Land: Sverige
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Rickard Hugg är född 1999 men kanske redan vid ett vägskäl i karriären säsongen 2019/20. Trots att han både gjort många poäng och visat ledaregenskaper som junior draftades han aldrig av något NHL-lag. Han debuterade i SHL redan i december 2016 för Leksand och gjorde ytterligare tio matcher under den säsongen. Han var kapten för Tre Kronors U18-VM-lag och valde sommaren 2017 att åka över till den kanadensiska juniorligan OHL och Gabriel Landeskogs gamla klubb Kitchener Rangers. Sin andra säsong i klubben blev han också den andre icke nordamerikanske spelaren, efter Landeskog, att få “C” på bröstet. Hugg var assisterande kapten i JVM 2019 för juniorkronorna, och vände sommaren 2019 hem till SHL igen, och Skellefteå AIK.

Mantas Armalis

Född: 1992-09-06
Land: Litauen
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: Odraftad

Mantas Armalis har blivit 27 år men spelat hockey i Sverige sedan han var 16 år. Litauern har av idag typiska målvaktsmått, 194 centimeter/93 kg. Armalis har varit förstemålvakt i Litauens landslag sedan han var tonåring. I Sverige har han spelat mest för Mora IK som ung och gjorde en säsong i Hockeyallsvenskan, innan Armalis anslöt till Djurgårdens IF. Efter två hyfsade säsonger med Järnkaminerna skrev den odraftade målvakten på ett kontrakt med San Jose Sharks i NHL, men fick bara spela med farmarlaget i AHL. Efter en säsong i KHL med Dinamo Riga är Mantas Armalis tillbaka i SHL sedan sommaren 2018, med Skellefteå AIK. 

Jonathan Pudas

Född: 1993-04-26
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

26-årige ishockeyspelaren Jonathan Pudas är en offensiv back som är tillbaka i Skellefteå sedan sommaren 2017, efter några säsonger söderut. Pudas har Kiruna IF som moderklubb och kom till SAIK som J18-spelare. Som 21-åring, utan att få ha spelat A-lagshockey med Skellefteå, lämnade Pudas för Karlskrona. Efter första säsongen, som bara gav fem assist på 52 matcher, har Pudas fått upp ångan. 25 poäng i Hockeyallsvenskan har följts upp av minst 19 poäng per säsong i SHL, först med Brynäs IF under två säsonger, och två med Skellefteå. Trots sina offensiva egenskaper har det bara blivit tre landskamper på U17-nivå för Pudas med Tre Kronor.

Petter Granberg

Född: 1992-08-27
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #116 av Toronto Maple Leafs i NHL Entry Draft 2010

27-årige Petter Granberg är tillbaka i Skellefteå AIK sedan sommaren 2018 efter fem säsonger i AHL och NHL. Den defensive backen draftades av Toronto Maple Leafs 2010, men fick bara spela åtta matcher för den klassiska NHL-klubben. Granberg plockades av Nashville Predators och gjorde några fler matcher med countryklubben, men spelade mest i AHL. Petter Granberg är välmeriterad. Han har vunnit VM-guld, SM-guld, SM-silver, JVM-guld och silver i Tv-pucken. Han är ingen stor poängplockare, i snitt gör han en poäng var tionde match. 

Joakim Lindström

Född: 1983-12-05
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #41 av Columbus Blue Jackets i NHL Entry Draft 2002

Skellefteå-fostrade Joakim Lindström har alltid gjort mycket poäng. Han draftades redan 2002 av Columbus Blue Jackets och åkte över till Nordamerika 2005. Under fyra säsonger i NHL och AHL snittade Lindström nästa en poäng per match i AHL, men lyckades aldrig ta en ordinarie plats i NHL. 2011 åkte han tillbaka till NHL men det blev bara en halv säsong i Peter Forsbergs gamla klubb Colorado Avalanche. 2014 gjorde den då 31-årige högerforwarden ytterligare ett försök i NHL och delade säsongen mellan St. Louis Blues och Toronto Maple Leafs. Sedan 2016 är Joakim Lindström tillbaka i SHL och Skellefteå och fortsätter att snitta över en poäng per match. Har vunnit två SM-guld, och ett VM-brons med Tre Kronor, under sin karriär. Joakim Lindström är den ende som vunnit Guldhjälmen tre gånger. Säsongen 2019/20 är han med marginal Skellefteås äldsta hockeyspelare, fyra år äldre än Tom Pyatt och Robin Alvarez.

Skellefteå i slutspel 18/19

Ligaplacering: 5
Publiksnitt: 4 523
Powerplay-procent: 20,65%
Boxplay-procent: 78,53%
Poängkung: Joakim Lindström (42 poäng)

Skellefteå AIK är 2010-talets dominant i svensk ishockey. På de åtta senaste säsongerna har västerbottningarna gått till final sju gånger. Till fansens stora besvikelse har det dock bara blivit två SM-guld under den tiden för AIK. Årets säsong har inte inneburit samma höga förväntningar på laget, så en finalplats i år är mer osannolik. Å andra sidan hävdar experterna att 6-8 lag har lika stor chans att vinna SM-guld i år och AIK är ett av de lagen. Som lag har Skellefteå i år haft framgång för att de skjutit mycket. Då har målen till slut trillat in, även om skottprocenten inte varit särskilt hög för laget. Individuellt lutar man som vanligt sig emot Joakim Lindström, 35-åringen som inte visar tecken på att åldras. Han är återigen i toppen av poängligan i SHL. Lindström och kedjekamraten Oscar Möller skjuter mest i hela SHL den här säsongen. Skellefteå är kanske inte lika starka i år som vissa tidigare säsonger, men i och med att lagen är jämnare i år kan AIK vara en outsider för att vinna SM-guld ändå.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.