Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Timrå IK 2023/2024

Det senaste decenniet har klassiska Timrå pendlat mellan Hockeyallsvenskan och SHL. Kan medelpadingarna etablera sig i finrummet för en längre tid?
Spela på SHL på Oddset

Läs mer om och spela på Timrå IK i SHL

Fakta om Timrå IK

Grundad: 1928
Hemmaarena: NHK Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Anders Karlsson

Timrå har 37 säsonger bakom sig i SHL/Elitserien genom åren, varav 15 har kommit sedan år 2000. En glansperiod som sammanfaller med Henrik “Zäta” Zetterbergs ankomst till laget. Den svenska NHL-legendaren var med och spelade upp Timrå i SHL år 2000 och spelade även för klubben under lockouten i NHL, år 2005. Många profiler har spelat för klassiska Timrå IK genom åren; Lill-Strimma Svedberg, Inge Hammarström, Pekka Lindmark, Mats Näslund, Fredrik Bremberg, Jonathan Hedström och nu på senare tid Elias Pettersson och Jonathan Dahlén. Lyckades hänga kvar i SHL via Play Out för två år sedan och studsade tillbaka i fjol och pressade Örebro till sju matcher i kvartsfinalen.

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i Timrå IK

Jacob Johansson

Född: 1993-09-10
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

När Sunnes J18-lag tog sig till J18 Allsvenskan, landets högsta juniorliga, berodde det nästan enbart på Jacob Johanssons fantastiska spel mellan stolparna. Värmlänningen kom från ingenstans och hade inte ens spelat TV-pucken, men Linköping HC var inte sena med att plocka in målvakten till stadens ishockeygymnasium. Johansson blev sedan kvar i Östergötland mellan 2011-2020, med undantag från säsongen 2013/14 som han tillbringade i USHL med Tri-City Storm. “Jake” var en pålitlig andramålvakt bakom Jonas Gustavsson i flera år och valde tre år sedan att prova vingarna i Timrå IK som omedelbart tog klivet upp i landets finrum. Klev fram i direktkvalet för två år sedan och var en av lagets bästa spelare när TIK säkrade ett nytt SHL-kontrakt. Johansson debuterade för Tre Kronor i fjol och plockade tredjespaden i VM när kompisen, Marcus Högberg, valde att tacka nej. Kommer att få mer sparsamt med speltid denna säsong med Tim Juel som sparringpartner.

Tim Erixon

Född: 1991-06-24
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #23 av Calgary Flames i NHL Entry Draft 2009

Tim Erixon är son till Skellefteå-legendaren Janne “Xet” Erixson som bland annat spelade tio säsonger i New York Rangers. Tim draftades av Calgary Flames 2009, men trejdades till Rangers och debuterade i NHL 2012. Backen lyckades dock inte slå igenom i världens bästa liga som sin far utan spenderade mestadels tiden i olika AHL-klubbar. Efter åtta år i Nordamerika kritade Erixon på för Växjö Lakers där han vann SM-guld 2021. Det var Tim Erixons första riktiga titel efter att han bland annat tagit dubbla silver och brons i VM och JVM. Erixon, som numera i första hand är en defensivt inriktad back, har hunnit bli 32 år gammal men är trots det fortfarande en pålitlig SHL-back och har bland annat stort förtroende i boxplay.

Albin Lundin

Född: 1996-03-15
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Albin Lundin var inför säsongen 2019/20 ganska så anonym för den breda hockeypubliken i Sverige. Sollentuna-produkten gick Djurgårdens hockeygymnasium där han under sitt sista år var kapten för klubbens J20-lag och dessutom fick känna på spel i SHL. Efter några turer i Väsby, Almtuna och Skellefteå kritade den aviga centern på för Timrå i Hockeyallsvenskan, i Medelpad gjorde Lundin stor succé tillsammans med sin radarpartner Jonathan Dhalén. 27-åringen noterades för hela 68 poäng 2019/20, vilket är fler än vad han tidigare gjort under hela sin karriär som seniorspelare. 22 poäng på 49 grundseriematcher i SHL under 2021/2022 är inte heller illa pinkat och det ska bli spännande att se om Lundin kan studsa tillbaka, efter ett svagt fjolår.

Emil Pettersson

Född: 1994-01-14
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #155 av Nashville Predators i NHL Entry Draft 2013

Emil Pettersson har samma moderklubb som Stanley Cup-vinnaren Samuel Påhlsson (Ånge IK) och är storebror till NHL-stjärnan Elias Pettersson, som bland annat fick Calder Trophy som årets rookie i NHL 2019. Emil Pettersson har också varit en talang, om än inte på samma nivå som sin lillebror. Men det blev spel i TV-pucken, och han fick göra några matcher med juniorkronorna sitt sista år som junior. 29-årige Emil Pettersson tog vägen via Timrå IK och Hockeyallsvenskan innan han debuterade i SHL för MoDo. Han har även spelat för Skellefteå AIK och Växjö Lakers i SHL. Sommaren 2017 skrev centern på ett entry level contract med Nashville Predators, men det blev inte några matcher i NHL för Pettersson den gången. Istället blev det spel i AHL under två säsonger för hockeyspelaren. Emil Pettersson är tillbaka i Sverige efter en kort sejour i KHL med Spartak Moskva och har kontrakt med Timrå som sträcker sig över ytterligare tre säsonger.

Jonathan Dahlén

Född: 1997-12-20
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #42 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft 2016

Jonathan Dahlén, son till legendaren Ulf Dahlén, draftades 2016 som nummer 42 av Ottawa Senators men det var under efterföljande säsong som han på allvar slog igenom. Dahlèn noterades för 50 poäng på 49 matcher i Timrå och hann dessutom med att panga dit fem mål på sex matcher i JVM. Säsongen 2017/18 förde Jonathan sitt Timrå hela vägen upp till SHL innan skutan styrdes vidare över Atlanten och Vancouver. För en handfull  säsonger sedan trejdades han till San Jose Sharks där det blev sju fighter för farmarlaget Barracuda i AHL. Talangen stod för hela 148 poäng under två säsonger i Hockeyallsvenskans grundserie under 2019-2021 och förde sitt kära Timrå tillbaka upp i SHL, för andra gången. “Jonte” belönades med ett NHL-kontrakt med Sharks och fick till en början mycket speltid, både fem mot fem men också i powerplay. Produktionen stannade emellertid av ju längre säsongen led och efter en lång och oviss sommar blev Dahlén klar för ytterligare en comeback i ett för ovanlighetens skull stjärnspäckat Timrå. Dahlén kommer enligt alla odds bli Timrås stora poängkung, precis som han blev i fjol.

Anton Wedin

Född: 1993-03-01
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Anton Wedin är född och uppvuxen i Sundsvall där han under nästan hela sin karriär har representerat Timrå IK. I den rödvita tröjan hade den skridskostarka forwarden länge en anonym tillvaro, men under säsongen 2018/19 kom så äntligen lyftet för Wedin som på 39 SHL-matcher noterades för hela 36 poäng och belönades med både landslagsspel och ett kontrakt med NHL-laget Chicago Blackhawks. I Chicagos organisation blev det dock endast fyra matcher med Blackhawks, den resterande tiden spenderades i Rockford IceHogs där Wedin producerade skapligt med poäng. Efter bara en säsong i Nordamerika valde medelpadingen att flytta hem till Sverige för spel med HV71. Jönköpingslaget trillade ur SHL, men personligen blev sejouren i Småland lyckad för Wedin som snittade just under en poäng per match och belönades med ett KHL-kontrakt. Var tillbaka i Timrå i fjol, men en knäskada stoppade 30-åringen som missade halva säsongen. Tillhör TIK fram till och med år 2027.

Filip Hållander

Född: 2000-06-29
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #58 av Pittsburgh Penguins i NHL Entry Draft 2018

I en av svensk hockeys bästa drafter någonsin valdes Filip Hållander av Pittsburgh Penguins i den andra rundan av NHL Entry Draft 2018, men trejdades till Toronto under sommaren 2020. Den forna talangen har spelat för de olika landslagen sedan han var 16 år gammal och bland annat varit med i klassiska Hlinka Gretzky Cup för J18-spelare. Hållander har också spelat TV-pucken för Medelpad. Anfallaren är fostrad i Timrå IK och var en viktig spelare när klubben tog sig tillbaka till SHL 2018, efter fem säsonger i Hockeyallsvenskan. Filip Hållander jämför sig med dubble Stanley Cup-mästaren Patric Hörnqvist och är efter fyra år på vift i Luleå och Pittsburgh tillbaka i moderklubben. Ett spännande nyförvärv som ger ytterligare en dimension till Timrås omtalade offensiv.

Spela på SHL på Oddset