Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Timrå IK

Det senaste decenniet har klassiska Timrå pendlat mellan Hockeyallsvenskan och SHL. Kan medelpadingarna etablera sig i finrummet för en längre tid?

Läs mer om och spela på Timrå IK i SHL

Grundad: 1928
Hemmaarena: NHK Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Fredrik Andersson

Timrå har 36 säsonger bakom sig i SHL/Elitserien genom åren, varav 14 har kommit sedan år 2000. En glansperiod som sammanfaller med Henrik “Zäta” Zetterberg ankomst till laget. Den svenska NHL-legendaren var med och spelade upp Timrå i SHL år 2000 och spelade även för klubben under lockouten i NHL, år 2005. Många profiler har spelat för klassiska Timrå IK genom åren; Lill-Strimma Svedberg, Inge Hammarström, Pekka Lindmark, Mats Näslund, Fredrik Bremberg, Jonathan Hedström och nu på senare tid supertalangerna Elias Pettersson och Jonathan Dahlén. Är nykomlingar i svensk hockeys finrum inför säsongen 2021/22.

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan

Stjärnor - Timrå IK

Jacob Johansson 

Född: 1993-09-10
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

När Sunnes J18-lag tog sig till J18 Allsvenskan, landets högsta juniorliga, berodde det nästan enbart på Jacob Johanssons fantastiska spel mellan stolparna. Värmlänningen kom från ingenstans och hade inte ens spelat TV-pucken, men Linköping HC var inte sena med att plocka in målvakten till stadens ishockeygymnasium. Johansson blev sedan kvar i Östergötland mellan 2011-2020, med undantag från säsongen 2013/14 som han spenderade i USHL med Tri-City Storm. “Jake” var en pålitlig andramålvakt bakom Jonas Gustavsson i flera år och valde inför fjolårets säsong att prova vingarna i Timrå IK som omedelbart tog klivet upp i landets finrum. Återstår att se om 28-åringen är redo att ta nästa steg i karriären och ta hand om förstaspaden i SHL.

Albin Lundin 

Född: 1996-03-15
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Albin Lundin var inför säsongen 2019/20 ganska så anonym för den breda hockeypubliken i Sverige. Sollentuna-produkten gick Djurgårdens hockeygymnasium där han under sitt sista år var kapten för klubbens J20-lag och dessutom fick känna på spel i SHL. Efter några turer i Väsby, Almtuna och Skellefteå kritade den aviga centern på för Timrå i Hockeyallsvenskan, i Medelpad gjorde Lundin stor succé tillsammans med sin radarpartner Jonathan Dhalén. 25-åringen noterades för hela 68 poäng 2019/20, vilket är fler än vad han tidigare gjort under hela sin karriär som seniorspelare. 56 pinnar i fjol plus 19 i slutspelet är också starka siffror och det ska bli intressant att följa Lundins framfart i svensk hockeys finrum där oddsen på fler personliga poäng är låga. 

Jacob Blomqvist 

Född: 1986-11-08
Land: Sverige
Position: Center/forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Efter sex raka säsonger i Brynäs fick Jacob Blomqvist, inför säsongen 2020/21, inte förnyat kontrakt med Gävleklubben. Blomqvist debuterade i SHL redan som 18-åring hösten 2005, men fick sedan ta den långa vägen tillbaka till den högsta hockeyligan i Sverige. Det blev åtta matcher i SHL den säsongen, men betydligt fler i J20 SuperElit. Efter det fick den ganska stabila poängplockaren ta vägen via division 1 och Hockeyallsvenskan innan han kom till Modo 2010. Men det blev bara fem poäng på 49 matcher i SHL den säsongen och anfallaren vände tillbaka till hockeyallsvenskan och två säsonger med klassiska Leksand. Sedan 2014 har han spelat för Brynäs och haft en ledarbokstav på bröstet alla säsonger utom en. Den 34-årige ishockeyspelaren är en viktig ledargestalt i Timrå IK.

Jacob Olofsson 

Född: 2000-02-08
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #56 av Montreal Canadiens i NHL Entry Draft 2018

Centern Jacob Olofsson draftades av anrika Montreal Canadiens 2018. Han blev den 21:e svensk att draftas av mesta Stanley Cup-mästarna i NHL. Den förste var legendaren Mats Näslund. Den store, 189 centimeter och 89 kilo, centern är en klassisk svensk tvåvägscenter som har fått sin hockeyfostran i samma klubb som Henrik Zetterberg, Timrå IK. Olofsson är dock från Piteå men spelade som knatte i Boden. Säsongen 2017/18 fick Jacob Olofsson Guldgallret, priset till Hockeyallsvenskans bästa junior. Norrbottningen har varit ordinarie i alla Tre Kronors juniorlandslag. Efter en svag säsong i Skellefteå laddar Olofsson för en ny utmaning i Timrå.

Tim Erixon 

Född: 1991-06-24
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #23 av Calgary Flames i NHL Entry Draft 2009

Tim Erixon är son till Skellefteå-legendaren Janne “Xet” Erixson som bland annat spelade tio säsonger i New York Rangers. Tim draftades av Calgary Flames 2009, men trejdades till Rangers och debuterade i NHL 2012. Backen lyckades dock inte slå igenom i världens bästa liga som sin far utan spenderade mestadels tiden i olika AHL-klubbar. Efter åtta år i Nordamerika kritade Erixon på för Växjö Lakers som i fjol blev Svenska Mästare hemma i SHL, det var Tim Erixons första riktiga titel efter att han bland annat tagit dubbla silver och brons i VM och JVM. Erixon, som numera i första hand är en defensivt inriktad back, har tecknat ett tvåårskontrakt med Timrå och kan mycket väl komma att spela omkring 22-25 minuter per match hos de rödvita medelpadingarna.    

Viktor Lodin

Född: 1999-06-02
Land: Sverige        
Position: Center/Vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #94 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft 2019

Viktor Lodin kommer från sin bästa säsong i karriären efter framfarten med Timrå i Hockeyallsvenskan. Leksingen svarade för 40 poäng på 47 grundseriematcher och ytterligare nio pinnar i på 13 fighter i slutspelet för. 22-åringen bjöd på flertalet drömmål under säsongen som var och belönades med ett avtal hos NHL-klubben Ottawa Senators, men kommer alltså att vara utlånad till TIK för att eventuellt ta en plats i Senatorerna kommande säsong. Det är Timrå såklart väldigt glada över och det ska bli intressant att se vad dribblern Viktor Lodin kan åstadkomma i Sveriges bästa ishockeyliga.

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan