Timrå IK

Läs mer om lagen i SHL.

Timrå IK är tillbaka i SHL efter fem säsonger i Hockeyallsvenskan. Sundsvallsklubben har 35 säsonger bakom sig i SHL genom åren, varav tretton har kommit sedan år 2000. En glansperiod som sammanfaller med Henrik “Zäta” Zetterberg ankomst till laget. Den svenska NHL-legendaren var med och spelade upp Timrå i SHL år 2000 och spelade även för klubben under lockouten i NHL, år 2005. Många profiler har spelat för klassiska Timrå IK genom åren; Lill-Strimma Svedberg, Inge Hammarström, Pekka Lindmark, Mats Näslund, Fredrik Bremberg, Jonathan Hedström och nu på senare tid talangerna Jonathan Dahlén och Elias Pettersson.

Grundad: 1928
Hemmaarena: NHK Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Fredrik Andersson

Spela på Timrå IK.

Några framstående spelare

  Niklas Svedberg

Timrå IK kan ha gjort en kanonvärvning i Niklas Svedberg. 28-åringen är den här säsongen tillbaka i svensk hockey efter sex säsonger i NHL och KHL. Målvakten, med samma moderklubb som Mats Sundin, tillhörde Djurgårdens IF som junior men bytte till Modo där han fick debutera i SHL. Det stora genombrottet kom dock i Brynäs IF där Niklas Svedberg gjorde två fina säsonger och krönte tiden i Gavlerinken Arena med ett SM-guld. Det gjorde att den odraftade Svedberg skrev kontrakt med Boston Bruins i NHL. Han gjorde inte bort sig i NHL men fick bara spela nitton matcher över tre år i Bruins. Svedberg lämnade NHL för KHL och Salavat Yulaev Ufa under två säsonger innan han återvände till NHL för en säsong med Minnesota Wild. I år är Niklas Svedberg tillbaka i SHL och Timrå IK och har stora förväntningar på sig. Har gjort några landskamper för Tre Kronor men aldrig fått spela VM.

Född: 1989-09-04
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

  Alexander Falk

Stockholmaren Alexander Falk har för första gången lämnat huvudstaden och ska se till att hålla rent framför stjärnmålvakten Niklas Svedberg i Timrå IK. 25-åringen tog på allvar en plats i Djurgården under åren i Hockeyallsvenskan och har gjort sex säsonger för mesta mästarna. Alexander Falk snittar ett mål per säsong, så han ska inte misstas för Erik Karlsson eller Paul Coffey, utan gör sitt jobb i egen zon. Hans åtta poäng från förra säsongen var dock personbästa och kanske kan miljöombytet göra att det är värt att lägga ett bet på att han gör fler poäng i år. Har aldrig spelat i Tre Kronor som senior.

Född: 1993-05-24
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Andreas Söderberg

Skellefteå-fostrade Andreas Söderberg lyckades aldrig ta en plats i SAIK utan har de två senaste säsongerna spelat i Malmö, och IK Pantern i Hockeyallsvenskan. Den reslige, 194 centimeter/93 kg, backen är inte särskilt meriterad men storlek imponerar på scouter i NHL och Söderberg valdes av Chicago Blackhawks i den femte rundan av NHL Entry Draft 2014. Andreas Söderberg vann tv-pucken med Västerbotten och har gjort tre matcher för Tre Kronor som junior. I år ska 22-åringen på allvar försöka att bli en nyckelspelare i SHL.

Född: 1996-06-16
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Filip Hållander

I en av svensk hockeys bästa drafter någonsin valdes Filip Hållander av Pittsburgh Penguins i den andra rundan av NHL Entry Draft 2018. Därmed finns möjligheter att spela med superstjärnor som Sidney Crosby och Evgeni Malkin. Talangen Filip Hållander har spelat för Tre Kronor sedan han var sexton år gammal och bland annat varit med i klassiska Hlinka Gretzky Cup. Hållander har också spelat tv-pucken för Medelpad. Anfallaren är fostrad i Timrå IK och var en viktig spelare när klubben tog sig tillbaka till SHL, efter fem säsonger i Hockeyallsvenskan. Filip Hållander jämför sig med dubble Stanley Cup-mästaren Patric Hörnqvist.

Född: 2000-06-29
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

  Sebastian Olsson

Den korte forwarden Sebastian Olsson är lite lik gamle Timråspelaren Magnus Pääjärvi. Bra fart på rören och spelar med mycket energi, men gör inte så många poäng. 21-årige Sebastian Olsson har dock inte lyckats dra NHL-scouternas ögon åt sig, utan är odraftad, trots att han spelat JVM med Tre Kronor. Olsson har över tre säsonger bakom sig i SHL med Skellefteå, men hoppas få en mer offensiv roll i Timrå. Bör kunna bidra med en del rutin också, trots sin ringa ålder.

Född: 1997-03-04
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

 Mattias Guter

30-åringen kommer till Timrå IK för att bidra med mål och rutin. Högerforwarden har gjort över tio mål i SHL fyra säsonger i rad. När Karlskrona åkte ur SHL våren 2018 valde Guter att stanna i SHL och bytte till klubben som besegrade KHK i kvalet, Timrå. Mattias Guter har varit en stabil ishockeyspelare strax under den absoluta toppen, och arbetade sig metodiskt upp till SHL, via spel med Vita Hästen i division 1 och sedan fem säsonger i Hockeyallsvenskan, innan han nådde SHL med Djurgården år 2014.

Född: 1988-07-23
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.