Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Det senaste decenniet har klassiska Timrå pendlat mellan Hockeyallsvenskan och SHL. Kan medelpadingarna etablera sig i finrummet för en längre tid?
Spela på SHL

Läs mer om och spela på Timrå IK i SHL

Fakta om Timrå IK

Grundad: 1928
Hemmaarena: NHK Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Anders Karlsson

Timrå har 37 säsonger bakom sig i SHL/Elitserien genom åren, varav 15 har kommit sedan år 2000. En glansperiod som sammanfaller med Henrik “Zäta” Zetterberg ankomst till laget. Den svenska NHL-legendaren var med och spelade upp Timrå i SHL år 2000 och spelade även för klubben under lockouten i NHL, år 2005. Många profiler har spelat för klassiska Timrå IK genom åren; Lill-Strimma Svedberg, Inge Hammarström, Pekka Lindmark, Mats Näslund, Fredrik Bremberg, Jonathan Hedström och nu på senare tid Elias Pettersson och Jonathan Dahlén. Lyckades hänga kvar i SHL via Play Out i fjol och har inför säsongen 2022/23 satsat rejält för att etablera sig i svensk hockeys finrum.

Spela på SHL

Spelschema SHL

Tongivande spelare i Timrå IK

Jacob Johansson 

Född: 1993-09-10

Land: Sverige

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Draftad: Odraftad

När Sunnes J18-lag tog sig till J18 Allsvenskan, landets högsta juniorliga, berodde det nästan enbart på Jacob Johanssons fantastiska spel mellan stolparna. Värmlänningen kom från ingenstans och hade inte ens spelat TV-pucken, men Linköping HC var inte sena med att plocka in målvakten till stadens ishockeygymnasium. Johansson blev sedan kvar i Östergötland mellan 2011-2020, med undantag från säsongen 2013/14 som han spenderade i USHL med Tri-City Storm. “Jake” var en pålitlig andramålvakt bakom Jonas Gustavsson i flera år och valde två år sedan att prova vingarna i Timrå IK som omedelbart tog klivet upp i landets finrum. Klev fram i direktkvalet föregående säsong och var en av lagets bästa spelare när TIK säkrande ett nytt SHL-kontrakt. 

Tim Erixon 

Född: 1991-06-24

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #23 av Calgary Flames i NHL Entry Draft 2009

Tim Erixon är son till Skellefteå-legendaren Janne “Xet” Erixson som bland annat spelade tio säsonger i New York Rangers. Tim draftades av Calgary Flames 2009, men trejdades till Rangers och debuterade i NHL 2012. Backen lyckades dock inte slå igenom i världens bästa liga som sin far utan spenderade mestadels tiden i olika AHL-klubbar. Efter åtta år i Nordamerika kritade Erixon på för Växjö Lakers där han vann SM-guld för två år sedan. Det var Tim Erixons första riktiga titel efter att han bland annat tagit dubbla silver och brons i VM och JVM. Erixon, som numera i första hand är en defensivt inriktad back, tecknade ett tvåårskontrakt med nykomlingen Timrå i fjol och fick stort förtroende av tränare Anders Karlsson i Play Out-spelet mot Djurgården.

Jakob Stenqvist 

Född: 1998-03-17

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Höger

Draftad: #176 av Dallas Stars i NHL Entry Draft 2016 

Jakob Stenqvist har varit lyckosam i Hockeyallsvenskan, Liiga och KHL under de senaste fyra åren, men är ändå relativt okänd för de svenska hockeyfansen. Den 24-årige masen är fostrad i Mora IK där han bland annat stod för 31 poäng på 24 matcher i U16 Elit under säsongen 2013/14. Ishockeybacken hade dock svårt att platsa i J18 och lånades bland annat ut till Orsa IK. Gick hockeygymnasiet i MODO och debuterade i Hockeyallsvenskan 2016. Signade därefter med Frölunda, men lånades omgående ut till Björklöven där Stenqvist snittade strax under en halv poäng per match under sina två år i Umeå. Lämnade sedan för finska Ässät och kommer närmast från en stark säsong med KHL-klubben Tjerepovets. Har tecknat ett kontrakt med Timrå som sträcker sig över den kommande säsongen. 

Albin Lundin 

Född: 1996-03-15

Land: Sverige

Position: Center/Forward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Albin Lundin var inför säsongen 2019/20 ganska så anonym för den breda hockeypubliken i Sverige. Sollentuna-produkten gick Djurgårdens hockeygymnasium där han under sitt sista år var kapten för klubbens J20-lag och dessutom fick känna på spel i SHL. Efter några turer i Väsby, Almtuna och Skellefteå kritade den aviga centern på för Timrå i Hockeyallsvenskan, i Medelpad gjorde Lundin stor succé tillsammans med sin radarpartner Jonathan Dhalén. 26-åringen noterades för hela 68 poäng 2019/20, vilket är fler än vad han tidigare gjort under hela sin karriär som seniorspelare. 22 poäng på 49 grundseriematcher i SHL föregående säsong är inte heller illa pinkat och det ska bli spännande att se om Lundin kan ta ytterligare ett steg år två. För den inbitne Timrå-supportern kan ett kul långtidsspel, till smaskigt odds, vara att Lundin löser över 30 poäng denna säsong.

Jacob Blomqvist 

Född: 1986-11-08

Land: Sverige

Position: Center/forward

Klubbfattning: Höger

Draftad: Odraftad

Efter sex raka säsonger i Brynäs fick Jacob Blomqvist, inför säsongen 2020/21, inte förnyat kontrakt med Gävleklubben. Blomqvist debuterade i SHL redan som 18-åring hösten 2005, men fick sedan ta den långa vägen tillbaka till den högsta hockeyligan i Sverige. Det blev åtta matcher i SHL den säsongen, men betydligt fler i J20 SuperElit. Efter det fick den ganska stabila poängplockaren ta vägen via division 1 och Hockeyallsvenskan innan han kom till Modo 2010. Men det blev bara fem poäng på 49 matcher i SHL den säsongen och anfallaren vände tillbaka till hockeyallsvenskan och två säsonger med klassiska Leksand. Sedan 2014 har han spelat för Brynäs och haft en ledarbokstav på bröstet alla säsonger utom en. Den 35-årige ishockeyspelaren kliver in på sitt tre år med Timrå och är en viktig ledargestalt hos “Ante” Karlssons lagbygge.

Emil Pettersson 

Född: 1994-01-14

Land: Sverige

Position: Center

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #155 av Nashville Predators i NHL Entry Draft 2013

Emil Pettersson har samma moderklubb som Stanley Cup-vinnaren Samuel Påhlsson (Ånge IK) och är storebror till unge NHL-stjärnan Elias Pettersson, som bland annat fick Calder Trophy som årets rookie i NHL 2019. Emil Pettersson har också varit en talang, om än inte på samma nivå som sin lillebror. Men det blev spel i TV-pucken, och han fick göra några matcher med juniorkronorna sitt sista år som junior. 28-årige Emil Pettersson tog vägen via Timrå IK och Hockeyallsvenskan innan han debuterade i SHL för MODO. Han har även spelat för Skellefteå AIK och Växjö Lakers i SHL. Sommaren 2017 skrev centern på ett entry level contract med Nashville Predators, men det blev aldrig några matcher i NHL för Pettersson den gången. Istället blev det spel i AHL under två säsonger för hockeyspelaren. Emil Pettersson är tillbaka i Sverige efter en säsong i KHL med Spartak Moskva och har skrivit på ett fyraårskontrakt med Timrå. 

Jonathan Dahlén 

Född: 1997-12-20

Land: Sverige

Position: Forward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #42 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft 2016

Jonathan Dahlén, son till legendaren Ulf Dahlén, draftades 2016 som nummer 42 av Ottawa Senators men det var under efterföljande säsong som han på allvar slog igenom. Dahlèn noterades för 50 poäng på 49 matcher i Timrå och hann dessutom med att panga dit fem mål på sex matcher i JVM. Säsongen 2017/18 förde Jonathan sitt Timrå hela vägen upp till SHL innan skutan styrdes vidare över Atlanten och Vancouver. För fyra säsonger sedan trejdades han till San Jose Sharks där det blev sju fighter för farmarlaget Barracuda i AHL. Talangen stod för hela 148 poäng under två säsonger i Hockeyallsvenskans grundserie under 2019-2021 och förde sitt kära Timrå tillbaka upp i SHL, för andra gången. “Jonte” belönades med ett NHL-kontrakt med Sharks och fick till en början mycket speltid, både fem mot fem men också i powerplay. Produktionen stannade emellertid av ju längre säsongen led och efter en lång och oviss sommar blev Dahlén klar för ytterligare en comeback i ett för ovanlighetens skull stjärnspäckat Timrå. Kommer enligt alla odds bli Timrås stora poängkung denna säsong. 

Spela på SHL