Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Växjö Lakers 2023/2024

Växjö Lakers är en av Hockeysveriges yngsta elitklubbar. Och konkurrerar i dag om de ädlaste medaljerna. Just nu är Lakers regerande svenska mästare! Kan laget försvara SM-guldet i vår?
Spela på SHL på Oddset

Läs mer om och spela på Växjö Lakers i SHL

Fakta om Växjö Lakers

Grundad: 1997
Hemmaarena: Vida Arena
SM-guld: 4 st
Tränare: Jörgen Jönsson

Växjö Lakers har med svensk hockeys mått mätt gjort en raketkarriär. 26 år efter bildandet har klubben vunnit fyra SM-guld. Lakers tog sig från Division 4 till Hockeyallsvenskan på sex säsonger och när man tagit sig hela vägen till SHL tog det bara fyra säsonger innan Växjö blev svenska mästare. Två spelare har sina nummer pensionerade i klubben, Stefan Nilsson och Johan Markusson. De allra flesta profilerna i Lakers härstammar från nutid; Martin Gerber, Shjon Podein, Tomi Kallio, Josh MacNevin, Steve Saviano, Josh Soares, Brendan Shinnimin, Richard Gynge, Joel Persson och Robert Rosén är några spelare att nämna. Smålänningarna blev svepta av Frölunda i kvarten för två år sedan varpå Sam Hallam lämnade för att bli förbundskapten i Tre Kronor. I fjol var Lakers en oddsmässig outsider inför säsongen, men klubben visade stabilitet och styrka när man under Jörgen Jönssons ledning tog fjärde SM-titeln.  

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i Växjö Lakers

Emil Larmi  

Född: 1996-09-28
Land: Finland
Position: Målvakt
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odrsftad

Emil Larmi anslöt till Växjö just innan transfermarknaden stängde under säsongen 2021/22. Henrik Evertsson ångrar knappast beslutet att signa med den finländska burväktaren. I Småland har Larmi blommat ut som en fullfjädrad toppmålvakt och var stundtals omöjlig att överlista under slutspelet 2023 när Lakers vann klubbens fjärde SM-guld. 26-åringen belönades med en plats i det finska landslaget och knep välförtjänt förstaspaden under VM som spelades i Tammerfors. Emil Larni har alltid haft snabba reflexer och kvicka fötter. I Växjö har han dessutom utvecklat sitt grundspel vilket gör honom till en nästintill komplett ishockeymålvakt.

Joel Persson

Född: 1994-03-04
Land: Sverige
Position: Back 
Klubbfattning: Höger 
Draftad: Odraftad

Joel Persson har inte haft en helt enkel resa upp till elithockeyn. Persson spelade aldrig TV-pucken och gick inte heller på något nationellt hockeygymnasium. Den hårdskjutande backen fick sin hockeyutbildning i Kristianstad där han även växte upp. Som junior spelade Persson för moderklubben från handbollsstaden fram till 2017 då han bytte Hockeyettan mot SHL-hockey med Växjö. I Lakers dominerade Persson omgående, i synnerhet i det offensiva spelet. Som belöning fick 29-åringen testa på spel med Tre Kronor, vilket i sin tur gav skåningen ett kontrakt med Edmonton Oilers. Efter bara en säsong “där borta” vände Persson tillbaka till Småland där han nu laddar stora bössan från offensiv blå i Vida Arena.

Brian Cooper

Född: 1993-11-01
Land: USA
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #127 av Anaheim Ducks i NHL Entry Draft 2012

Brian Cooper mäter inte ens 180 centimeter, men ansågs vara en sådan talang att han valdes av Anaheim Ducks i NHL Entry Draft 2012. Några NHL-matcher har det aldrig blivit för Cooper, vars karriär inte tog fart förrän han bestämde sig för att lämna De Förenta Staterna och testa lyckan med Björklöven i Hockeyallsvenskan. På svensk mark har Cooper gjort succé i Löven, Oskarshamn och Växjö. Ishockeybacken fick ett stort förtroende av Jörgen Jönsson under Växjös guldsäsong 2022/23 och fick allt som oftast mer speltid än sina högre rankade backokollegor. Cooper är en allround back som kanske inte riktigt fått det erkännande han förtjänar.

Robert Rosén

Född: 1987-06-25
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Robert Rosén har under elva säsonger varit en ledande ishockeyspelare i SHL. Alvesta-sonen är en typisk svensk center som är minst lika bra i egen zon som i offensiven. Efter två år i KHL med HK Sochi återvände Rosén till Växjö inför 2020/21 där han nu gör sin 15:e säsong i klubben han har vunnit fyra SM-guld med 2015, 2018, 2021 och 2023. 36-åringen har en förmåga att ständigt finnas på rätt plats, en egenskap som gjort honom otroligt framgångsrik även på internationell nivå trots att smålänningens fart på skridskorna alltid varit begränsad. Sin senaste säsong gjorde Rosén, precis som året innan, 38 poäng i grundserien. Det är höga odds på att han mäktar med att upprepa den bedriften.

Emil Sylvegård

Född: 1993-03-02
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Emil Sylvegård lämnade Malmö som junior för att prova på spel i Kanada. Först med Drummondville Voltigeurs i QMJHL i östra Kanada, och en säsong i Regina Pats i WHL i västra Kanada. I Pats spelade den fysiske power forwarden bland annat med blivande Stanley Cup-mästaren Chandler Stephenson. Efter två säsonger i Kanada vände Sylvegård hem till Sverige och Hockeyallsvenskan. Efter en säsong med IK Oskarshamn, plockades hockeyspelaren upp av Luleå i SHL. Det blev två år i Luleå och två i Linköpings HC innan han vände hem till Malmö Redhawks. Efter tre raka säsonger i moderklubben väntar spel med de regerande mästarna Växjö där Emil tippas få en roll som grovjobbare i någon av de lägre kedjorna. Han har gjort 25 landskamper för Tre Kronor under de senaste fem åren.

Marcus Sylvegård

Född: 1999-05-04
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Marcus Sylvegård är en av tre hockeyspelare i årets upplaga av Växjö Lakers som har Malmö Redhawks som moderklubb. De övriga två är brorsan Emil samt talangen Victor Stjernborg. Marcus gör sin andra sejour i Lakers efter att han tillbringat de senaste två säsongerna i Malmö. 2021 var den högerfattade ishockeyforwarden en av Växjös absolut bästa spelare i slutspelet och stod för fyra mål samt sex passningspoäng när smålänningarna fick äran att lyfta Le Mat för tredje gången. Marcus besitter alla verktyg som krävs för att bli en internationell toppspelare. Han är snabb på skridskorna, tvekar inte att använda sina 86 kilo på ett effektivt sätt och har ett av ligans snabbaste handledsskott. Malmö-pågen kommer från karriärens bästa säsong och det ska bli intressant att se vilken roll han tilldelas hos de regerande svenska mästarna. 

Spela på SHL på Oddset