Växjö Lakers HC

Läs mer om lagen i SHL.

Växjö Lakers har med svensk hockeys mått mätt gjort en raketkarriär. 21 år efter bildandet har klubben vunnit dubbla SM-guld. Lakers tog sig från division 4 till Hockeyallsvenskan på sex säsonger och när man tagit sig hela vägen till SHL tog det bara fyra säsonger innan Växjö blev svenska mästare. Två spelare har sina nummer pensionerade i klubben, Stefan Nilsson och Johan Markusson. De allra flesta profilerna i Lakers härstammar från nutid; Martin Gerber, Shjon Podein, Tomi Kallio, Josh MacNevin, Steve Saviano, Josh Soares och Richard Gynge är några spelare att nämna.

Grundad: 1997
Hemmaarena: Vida Arena
SM-guld: 2 st
Tränare: Sam Hallam

Spela på Växjö Lakers HC.

Några framstående spelare

  Viktor Fasth

36-åringen Viktor Fasth fick förra säsongen för tredje gången Honken Trophy, som årets målvakt i Sverige. Det var hans comeback i SHL efter fyra säsonger utomlands. Viktor Fasth utvecklades sent, som målvakter ibland gör, och debuterade i SHL först som 29-åring med AIK. Före det gjorde Fasth tre säsonger med Växjö Lakers i Hockeyallsvenskan. Under två år i AIK utvecklades Viktor Fasth till SHL:s bästa målvakt och fick dessutom Guldpucken, som seriens bästa spelare. När Tre Kronor tog silver i VM samma år blev Fasth utsedd till bäste målvakt även där. Året efter vann den Kalix-födde målvakten Honken Trophy igen och fick ett kontrakt med Anaheim Ducks i NHL. Efter tre säsonger i NHL med Ducks och Edmonton Oilers, plus några matcher i AHL, flyttade Fasth till KHL och klassiska CSKA Moskva. Sedan ifjol är Fasth tillbaka i SHL och har kontrakt med Lakers till 2020.

Född: 1982-08-08
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

  Daniel Rahimi

Daniel Rahimis mått, 191 centimeter och 97 kg, gjorde honom attraktiv för scouterna i NHL och svensken, med iransk pappa, draftades av Vancouver Canucks i den tredje rundan av NHL Entry Draft 2006. Rahimi försökte ta en plats i bröderna Sedins lag men fick bara spela i farmarligan AHL och även ECHL under två säsonger. Rahimi vände tillbaka till Sverige och har spelat i SHL sedan hösten 2009, med undantag för en säsong i NLA med HC Davos. En intressant detalj är Rahimi har gjort prick 14 poäng per säsong sina tre senaste säsonger i SHL. Daniel Rahimi var med och vann SM-guld med Lakers ifjol och har vunnit brons i VM med Tre Kronor.

Född: 1987-04-28
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Joel Persson

24-årige Joel Persson har gjort en raketkarriär. På ett år tog han sig från division 1 till NHL-kontrakt, kan man säga. Skåningen spelade fram till 2017 hockey i och omkring Kristianstad i division 1 och division 2. Han fick sedan en plats i Växjö Lakers sommaren 2017 och tog den. Persson slutade tvåa i backarnas poängliga i SHL, efter Lawrence Pilut, vann SM-guld och skrev sommaren 2018 på ett kontrakt med Edmonton Oilers i NHL. Den här säsongen är han på lån till Växjö. Joel Persson gör sina poäng i powerplay i första hand. Har aldrig spelat med Tre Kronor och draftades aldrig, men har alltså ändå fått ett NHL-kontrakt.

Född: 1994-03-04
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

  Dominik Bokk

St. Louis Blues gillade den tyske talangen Dominik Bokk så mycket att de trejdade upp för att kunna välja honom i den första rundan av NHL Entry Draft 2018. Den 185 centimeter långe och 82 kg tunge ytterforwarden jämförs naturligtvis med landsmannen Leon Draisaitl, som är något längre och än så länge betydligt tyngre än den 18-årige Bokk. Men båda spelarna har till exempel spelat för Kölner EC i Tyskland. Den offensive hockeyspelaren var dominant i J20 Superelit och fick även spela femton matcher med Växjö Lakers i SHL ifjol. Den här säsongen är han på lån från Blues, som har skrivit ett entry level-kontrakt med Dominik Bokk.

Född: 2000-02-03
Land: Tyskland
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

  Janne Pesonen

Janne Pesonen har en lång karriär bakom sig. 36-åringen blev utsedd till årets rookie i SM-liiga år 2004 och blev samma år finsk ligamästare. Mästartiteln i Finland har Pesonen vunnit sammanlagt fyra gånger, han har också vunnit KHL-mästerskapet Gagarin Cup och SM-guld. Med de finska lejonen har Pesonen vunnit VM-guld. Finländaren har alltid gjort många poäng, oavsett var han spelat. Han fick, efter flera framgångsrika säsonger i hemlandet, chansen i NHL och Pittsburgh Penguins, men det blev bara sju matcher i NHL för Pesonen. Han gjorde dock 82 poäng på 70 matcher i AHL. Sin första säsong i Växjö Lakers gjorde han 22 poäng på 30 matcher och det är inte orimligt att han håller samma poängsnitt även i år, trots stigande ålder.

Född: 1982-05-11
Land: Finland
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

 Erik Josefsson

31-årige Erik Josefsson är förvisso från Gislaved i från början, men numera minst lika synonym med Växjö. Han har spelat för Lakers sedan 2008/2009, när klubben spelade i Hockeyallsvenskan. Sedan dess har centern varit med och skapat den stora framgång som klubben haft de senaste åren. Josefsson är en skridskostark defensiv center, som bidrar med 10-15 poäng per säsong. Har aldrig spelat för Tre Kronor, men spelade faktiskt tv-pucken för Småland. Har numera dubbla SM-guld på sin meritlista.

Född: 1987-02-18
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.