Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Växjö Lakers är en av Hockeysveriges yngsta elitklubbar. Och konkurrerar i dag om de ädlaste medaljerna. Det tredje SM-guldet i klubbens korta historia bärgades 2021.
Spela på SHL

Läs mer om och spela på Växjö Lakers i SHL

Fakta om Växjö Lakers

Grundad: 1997
Hemmaarena: Vida Arena
SM-guld: 3 st
Tränare: Jörgen Jönsson

Växjö Lakers har med svensk hockeys mått mätt gjort en raketkarriär. 25 år efter bildandet har klubben vunnit tre SM-guld. Lakers tog sig från Division 4 till Hockeyallsvenskan på sex säsonger och när man tagit sig hela vägen till SHL tog det bara fyra säsonger innan Växjö blev svenska mästare. Två spelare har sina nummer pensionerade i klubben, Stefan Nilsson och Johan Markusson. De allra flesta profilerna i Lakers härstammar från nutid; Martin Gerber, Shjon Podein, Tomi Kallio, Josh MacNevin, Steve Saviano, Josh Soares, Brendan Shinnimin, Richard Gynge och Robert Rosén är några spelare att nämna. Smålänningarna blev svepta av Frölunda i kvarten den gångna säsongen varpå Sam Hallam lämnade för att bli förbundskapten i Tre Kronor. Det är svårt att veta var Växjö står och under nya tränaren Jörgen Jönsson får de ses som en oddsmässig outsider denna säsong. 

Spela på SHL

Spelschema SHL

Tongivande spelare i Växjö Lakers

Adam Åhman

Född: 1999-07-31

Land: Sverige

Position: Målvakt

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Västervikssonen Adam Åhman har varit Småland trogen under hela sin karriär – utöver moderklubben Västerviks IK har ishockeymålvakten representerat HV71, Oskarshamn, HA74, Tingsryd och Växjö. Åhman kliver in på sitt andra år med Lakers och spås dela på förstaspaden med den finländske burväktaren Emil Larmi. Adam var i fjol utlånad till HV71 där han stod två matcher i den hockeyallsvenska finalen, däribland i den sjätte fighten då HV säkrade avancemanget till SHL. 23-åringen ståtar med landskamper med såväl Småkronorna som Juniorkronorna och det skulle inte förvåna om Adam Åhman får dra på sig den blågula Tre Kronor-tröjan (som senior) inom de kommande åren.    

Joel Persson

Född: 1994-03-04

Land: Sverige

Position: Back 

Klubbfattning: Höger 

Draftad: Odraftad

Joel Persson har inte haft en helt enkel resa upp till elithockeyn. Persson spelade aldrig TV-pucken och gick inte heller på något nationellt hockeygymnasium. Den hårdskjutande backen fick sin hockeyutbildning i Kristianstad där han även växte upp. Som junior spelade Persson för moderklubben från handbollsstaden fram till 2017 då han bytte Hockeyettan mot SHL-hockey med Växjö. I Lakers dominerade Persson omgående, i synnerhet i det offensiva spelet. Som belöning fick 28-åringen testa på spel med Tre Kronor vilket i sin tur gav skåningen ett kontrakt med Edmonton Oilers. Efter bara en säsong “där borta” vände Persson tillbaka till Småland där han nu laddar stora bössan från offensiva blå i Vida Arena.

Lukas Bengtsson

Född: 1994-04-14

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Höger

Draftad: Odraftad

28-årige Lukas Bengtsson slog igenom sitt sista år som junior, när han tog en plats i Hockeyallsvenskan och Mora IK. Det kulminerade i att han blev uttagen till JVM, utan att tidigare ha spelat med Tre Kronor, och vann silver. Bengtsson gick dock odraftad, men värvades till Frölunda och vann SM-guld 2016. Det fick klubbarna i NHL att få upp ögonen för backen, som skrev på ett tvåårskontrakt med Pittsburgh Penguins. Det blev emellertid inget spel med Sidney Crosby och grabbarna utan bara i AHL för Bengtsson, som när kontraktet gick ut sommaren 2018 vände hem till SHL och Linköping HC. Efter några lyckosamma år i KHL är stockholmaren åter tillbaka i SHL där han tecknat ett treårskontrakt med Växjö Lakers.

Amil Krupic

Född: 1995-08-15

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Amil Krupic är en stor och stark back som dessutom utvecklat sitt offensiva spel på senare dagar. Krupic föddes i fotbollsstaden Halmstad där han spelade för Halmstad Hammers till han var 15 år gammal. Då blev det istället Rögle BK för Krupic som efter framgångsrika säsonger i klubbens U16, J18 och J20 valde att lämna för värsta rivalen Malmö Redhawks. Ett väldigt kaxigt byte att göra som 18-åring. Krupic hann även med att representera Pantern, Saskatoon Blades i kanadensiska WHL, Kallinge/Ronneby och Vita Hästen innan han under säsongen 2019/20 verkligen slog igenom på seniornivå. 27-åringen noterades för hela 36 poäng hos Hockeyallsvenskans nykomlingar Kristianstad som back 2019/20. Ruskigt starka siffror. De personliga framgångarna och utvecklingen hos hockeyspelaren från Halland har till säsongen 2022/23 bidragit med att Amil, under en hel säsong, är tänkt att representera Växjö. En förening han redan i fjol var på lån till. 

Erik Josefsson

Född: 1987-02-18

Land: Sverige

Position: Center

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

Erik Josefsson är förvisso från Gislaved, men numera minst lika synonym med Växjö. 35-åringen har spelat för Lakers sedan 2008/09, när klubben spelade i Hockeyallsvenskan. Sedan dess har centern varit med och skapat den stora framgång som klubben haft de senaste åren. Josefsson är en skridskostark defensiv center, som bidrar med 10-20 poäng per säsong. Har aldrig spelat för Tre Kronor, men spelade TV-pucken för Småland. Har numera trippla SM-guld på sin meritlista. Erik Josefsson gjorde sitt poängmässigt bästa år någonsin i SHL 2019/20 med 19 poäng fördelat på tio mål och nio assist. En notering det är låga odds att han bräcker kommande säsong. Gör sitt fjärde år som kapten för Lakers. 

Robert Rosén

Född: 1987-06-25

Land: Sverige

Position: Center

Klubbfattning: Höger

Draftad: Odraftad

Robert Rosén har under tio säsonger varit en ledande spelare i SHL. Alvesta-sonen är en typisk svensk center som är minst lika bra i egen zon som i offensiven. Efter två år i KHL med HK Sochi återvände Rosén till Växjö inför 2020/21 där han nu gör sin 14:e säsong i klubben han har vunnit tre SM-guld med 2015, 2018 och 2021. 35-åringen har en förmåga att ständigt finnas på rätt plats, en egenskap som gjort honom otroligt framgångsrik även på internationell nivå trots att smålänningens fart på skridskorna alltid varit begränsad. Sin senaste säsong gjorde Rosén 38 poäng på 39 matcher. Det är spännande odds på att han klarar av att ta sig upp till 40-poängsvallen igen. 

Spela på SHL