Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
Jackpot
33 528 900 kr
Startar idag 16:25
Välj lopp
Startlistor och resultat
     
                                                                               

Dags för Prix d’Amérique!

Varje måndag och fredag under Vintermeetinget skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2023-01-27: På söndag smäller det. Då körs Prix d’Amérique på Vincennes. Jag tippar på att det blir en fransk uppgörelse, mellan främst IDAO DE TILLARD, HORSY DREAM och HOOKER BERRY. I dag går jag igenom vad vi har att vänta oss. Och vad ni svenskar har att vänta er med era deltagare.


Vi får ett maktskifte

Jag har nu under ett års tid skrivit i mina krönikor, att de yngre hästarna (årgångar som börjar på bokstaven I och H) är bättre än de ”äldre”, som Etonnant (Elitloppet 2022) eller Davidson du Pont (P d’A 2022).
Det här styrkeförhållandet har låtit dröja på sig, till det andra halvåret 2022. Vilket beror på att tävlingsprogrammet för fyra- och femåringar, hållit dem borta från att möta de äldre.

Inför söndagen tvivlar jag inte på att de unga, representerade av IDAO DE TILLARD och HORSY DREAM i synnerhet, ser till att vi får ett maktskifte i Prix d’Amérique.

Det här är en observation, inte en dom. H-hästarna har tagit över i år, när vi ser till de största loppen där tävlat mot äldre hästar. Tre av de fyra kvalloppen till Prix d’Amérique, de fyra B-loppen, vanns av H-hästar, som HIP HOP HAUFOR, HOOKER BERRY och HORSY DREAM.
En sådan som HOHNECK, som slutade femma i fjolårets Prix d’Amérique, var föregångaren till de här andra H-framgångar vi nu ser. Framgångar som kommer sent eftersom de haft stora pengar att tjäna i sina egna åldersklasser, utan att möta de äldre.

Kan växla tempo tre gånger

När nu vintern kom, gav sig H-hästarna i kast med de äldre (bara HOHNECK tog för sig med stor framgång i somras). Allt medan I-hästarna kunde avvakta.

H slog F (Flamme du Goutier), E (Etonnant, som nu sent ströks i P d’A på grund av sjukdom), D (Délia du Pommereux, Décoloration) och dom bästa G (Gelati Cut, Gu d’Héripré, Gangster du Wallon, Galius) har en efter en förvunnit från storloppscirkusen. Under tiden har ett särskilt I dykt upp under vintern: IDAO DE TILLARD.

IDAO DE TILLARD, med kapacitet att växla tempo tre gånger under ett lopp, imponerade i omgångar under 2022 och till och med slog H-hästarna (Happy Valley, Héraut d’Armes, Hohneck) i Prix Marcel Laurent i början av vintern.
En månad före den framgången, hade IDAO DE TILLARD (då fyra år) slagit de äldre i Bordeaux, där Elie de Beaufort fick bita i gräset, en häst som anses vara Frankrikes bästa valack.

Ja, under det senare halvåret i fjol, stod det klart att I- och H-hästarna tagit över från de äldre. På söndag kommer fem- och sexåringarna att ta lejonparten av priskakan i Prix d’Amérique

Idao, starkare än någonsin

På söndag körs Prix d’Amérique 2023. Vi har två klara favoriter i IDAO DE TILLARD och HORSY DREAM.
Jag har redan beskrivit IDAO DE TILLARD, men inte sagt att han ser starkare ut än någonsin. Inte heller har jag skrivit om att hans enda nederlag under vinter-meetinget, då han var trea, kom efter en avsiktlig taktisk manöver, där det inte hade tjänat hästen väl att gå för tufft.
Ibland, vet ni, måste man lära känna förlusten för att bättre veta hur man ska vinna.
Jag tror att hästens unga kusk Clément Duvaldestin har tagit till sig det här (vilket inte alltid varit fallet i tidigare lopp).

Hela vintern har jag haft på känn att IDAO DE TILLARD kan vinna Prix d’Amérique, men jag har förstås inte varit opåverkad av utvecklingen för HORSY DREAM.
Den här sexåringen, som tränas av Pierre Belloche, har fått till bra resultat sedan förra våren. När Belloche blev medveten om hästens enorma potential, såg han till att ha Eric Raffin i sulkyn under den här vintern. Ett succépar vi lärt känna.

Horsy Dream är en utmanare

Tittar jag närmare på HORSY DREAM, ser jag inget som stör. Precis som IDAO DE TILLARD är han den perfekta hästen. En snabbstartare som kan växla tempo åtminstone två gånger under ett lopp. Trivs både i ledningen och med ett lopp på väntan och kommer till söndagens Prix d’Amérique med formen helt på topp.
Jag trodde han skulle tappa form efter att ha tävlat ofta under den andra halvan av 2022, men den tron försvann efter hans resultat i vinter.

Helt klart är HORSY DREAM utmanare 1 till IDAO DE TILLARD.
Men Prix d’Amérique blir inte enbart en match mellan dessa två.

För dom här två favoriterna gäller det att inte gå i några fällor, att ta de rätta initiativen under loppets gång. Det finns nämligen en tredje häst som kan överraska dem.

Han kröp under radarn

I motsats till de flesta var jag inte besviken på HOOKER BERRY i Prix de Belgique. Jag såg en Jean-Michel Bazire som från sulkyn ägnade sig åt att iaktta sina konkurrenter och kom därmed i mål med en ”förklädd” HOOKER BERRY. Han kröp under radarn, som det kan heta, och att tro att han var klart sämre än de andra, är ett misstag.
Därutöver, hans senaste jobb på Grosbois visade en ”klarvaken” individ. Dessutom med Bazire själv i sulkyn, vilket inte hänt under vintern.

Jag tvekar inte på att vi kommer att få se en mycket bra HOOKER BERRY på söndag. Ja, chansen finns att han kommer att vara bättre än någonsin.
För att ta analysen till sitt slut: IDAO DE TILLARD är superfavoriten, där HOOKER BERYY och HORSY DREAM är de som kan äventyra hans framgång.
Som ni alla vet vi det här laget, lutar jag åt att IDAO DE TILLARD vinner.

Hur går det för Sverige?

I en krönika för en svensk publik måste jag skriva om era deltagare och hur jag ser på dem. Kort sagt, har de ingen chans. Även om MONI VIKING inte var dålig i Prix de Belgique, anser jag inte att han är bra nog för den yppersta franska eliten.

Efter Propulsion-affären har Daniel Redéns sjunkit i popularitet i Frankrike. Nu förstår jag inte alls vad han är ute efter i år. Utan att jag underskattar hans hästar DON FANUCCI ZET och HONEY MEARAS, ser jag ingen av dem sluta Topp 3, eller ens Topp 5.
När det gäller DON FANUCCI ZET kan jag inte dra mig till minnes att någon gjort comeback i Prix d’Amérique och vunnit. När det gäller HONEY MEARAS så var hon tidigt slagen i Prix Ténor de Baune på julafton.

Daniel Redén har uttalat sig för svensk press att årets Prix d’Amérique ”är mindre när hästar som Bold Eagle och Face Time Bourbon inte är med”.
Han måste sakna TV och internet för att inte känna till IDAO DE TILLARD.
Förra året däremot, hade vi ett lättare Prix d’Amérique. I år är nivån verkligen högre.

Utan chauvinism tror jag att fransmännen gör upp om segern i år. Den bästa europeiska chansen står AMPIA MEDE SM för, då Gocciadoros VERNISSAGE GRIF och VIVID WISE AS inte ser ut att vara i toppform. COKSTILE har aldrig hävdat sig över lång distans.

Prix d’Amérique blir förstås High Five på söndag. Min analys till High Five kan du läsa på sedvanlig plats här på sajten, så fort lördagens High Five är klar.

Och på måndag ska det bli spännande att lägga ut texten kring vad som hände i P d’A 2023.
Ha nu en riktigt fin helg.

Yann Hayoun
Paris

------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 27/1 2023

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

 

Kommande starter: Äntligen Prix d’Amérique!!

Då har det blivit dags för årets största travhelg i Frankrike med Prix d’Amérique på Vincennes som höjdpunkt. Vi har många svensktränade hästar i startlistorna, här nedan hittar du lopp och starttider. 

Lördag – Vincennes
Stall Goop inleder helgen med Icarus Bourbon som ska ut i Prix Offshore Dream (13:23) och uppsatt kusk är Yoann Lebourgeois. Se loppet här.

I Prix du Luxembourg (15:15) hittar vi tre svensktränade hästar bakom startbilen. Från fina startspår 5 har vi Fredrik B Larssons Milliondollarrhyme som ska köras av Franck Nivard. Marcus Lindgrens Dear Friend startar från spår 13 tillsammans med Örjan Kihlström och Conrad Lugauer kör själv sin Ferrari Sisu från spår 16 i det andra ledet bakom bilen. Se loppet här.

Tomas Malmqvists Kalicia Josselyn jagar fjärde segern i sjätte starten när hon ska ut i Grupp 2-löpningen Prix Roquepine (15:50). Den här gången sitter Eric Raffin upp i sulkyn, se startlistan här.

Samme tränare har anmält Crack Atout till Prix de Vittel (16:25) och Gabriele Gelormini tar plats i sulkyn. Se loppet här.

Tomas Malmqvists Kamehameha ska försöka ta revansch på Koctel du Dain i Grupp 2-löpningen Prix Paul Viel (17:00) och Eric Raffin sköter tömmarna som på slutet. Se loppet här.

Lördag – Argentan
Tomas Malmqvist sänder Jakarta för att starta i Prix de Picardie (13:40) och Leo Abrivard har fått förtroendet som kusk. Se startlistan här.

Lördag – Saint Galmier
Fredrik Wallin gör resan till Saint-Galmier för att starta två av stallets hästar i samma löpning, Prix des Cerisiers (18:45). Det handlar om Criterion som han ska köra själv och Orlando som får David Bekaert i vagnen. Se loppet här

Söndag – Vincennes
Hela elva lopp ska genomföras denna söndag på huvudstadsbanan och Marie Norberg är först ut när hon ska köra sin egentränade Justess Viking i Prix de Meadowlands (12:00). Se startlistan här

Stall Goop har anmält Jack l’Eventreur till Prix WTW Hipcover Assurances Hippiques (14:30) och han får ingen mindre än Örjan Kihlström i sulkyn. Se startlistan här.

Tomas Malmqvist har med Jazzy Perrine (Eric Raffin) och Jarmo Niskanen ska starta Joyful Diva (Franck Nivard) i Prix Ourasi (15:05). Se motståndet här.

Mer Niskanen och Malmqvist i den efterföljande montélöpningen Prix Camille Blaisot (15:40). Marine Beudard sitter upp på Niskanens India Song medan Adrien Lamy ska rida Intuition. Se startfältet här.

Klockan 16:25 går Prix d’Amérique av stapeln och vi har tre svensktränade hästar med på startlinjen. Daniel Redén har två av dessa, Honey Mearas som ska köras av Örjan Kihlström och Don Fanucci Zet som ska testas med Yoann Lebourgeois i sulkyn. Sen har även Moni Viking nyligen växlat över till Stall Goop och Björn Goop kommer även att sköta tömmarna i storloppet. Här kan ni se aktuella odds till Prix d’Amérique.

Fredrik Wallin har anmält Iceland Falls till Prix Helen Johansson (17:10) och hon ska där köras av Björn Goop. Se startlistan här.

Tre svensktränade hästar finns med i startlistan till Grupp 1-löpningen Prix Bold Eagle (17:43) varav Tomas Malmqvist har två, Invictus Madiba som får Adrien Lamy i vagnen och Isla Jet med Eric Raffin som kusk. Team Westholm har med Imhatra Am i samma lopp och hon ska köras av Björn Goop. Se hela startfältet här.

Även i Grupp 3-löpningen Prix Jean Rene Gougeon (18:16) är det tre svenskhästar med bakom startbilens vingar. Stall Goops Belker startar från spår 9 med Yoann Lebourgeois, Jarmo Niskanens Cyrano de B. lottades till spår 10 tillsammans med Franck Ouvrie och Tomas Malmqvists Eric The Eel har spår 16 med Adrien Lamy. Se startlistan här.

/Peter Langemar

SVENSKKOLLEN 25/1 2023

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: Tre svensksegrar

Lördag – Argentan
Tomas Malmqvists Killer Queen slutade tvåa i Prix d’Urou et Crennes. Adrien Lamy kom farande långt ut i banan från start men slog på en kort galopp in mot den första svängen och fick börja om längst bak i fältet. På den första upploppsrakan valde kusken att avancera i tredjespår och tog sig fram utvändigt ledaren, men blev kort därefter avlöst och fick andra par utvändigt. In i slutkurvan ryckte ledande Kalyste Piya till sig ett par längder som hon sedan höll in i mål medan Killer Queen avslutade bra till andraplatsen värd 3 000 euro. Se loppreprisen här. 

Lördag – Vincennes
Tomas Malmqvists Kalicia Josselyn startade som klar favorit i det rumphuggna Prix de Maisons-Lafitte som endast hade fyra startande hästar och infriade spelarnas förväntningar till slut. David Thomain tog en lugn start och kom iväg som tredje häst i ”pärlbandet” men i början av uppförsbacken gjorde kusken slag i saken och körde till ledningen. När det enda eventuella hotet, Karla de Mai, galopperade i rygg på Kalicia Josselyn vid ingången till upploppet blev det till slut en mycket enkel seger på 1.15,0/2175v. Förstapriset uppgick till 22 500 euro vilket var riktigt bra betalt sett till vad Follow You-stoet behövde uträtta för att ta hem segern. Se loppvideon här.

Söndag – Vincennes
Tomas Malmqvists Howdy Partner slutade trea i Grupp 3-löpningen Prix Michel Marcel Gougeon. Adrien Lamy kom iväg helt ok från start och bjöd sin häst på en ryggresa i andra- respektive tredjespår fram till dess att det var dags för upplopp. Via en fin avslutning knep Repeat Love-sonen tredjeplatsen kort före mållinjen, noterade sluttiden 1.13,7/2700v och inkasserade 12 600 euro. Se loppet i repris här.

Johan Untersteiners Indy Rock fick äntligen med sig en pallplacering efter att ha galopperat bort sig i de två tidigare starterna på fransk mark. Den här gången blev det en tredjeplats värd 12 600 euro i Prix de Mirande efter en stark prestation. Eric Raffin som satt upp bakom Readly Express-sonen för första gången träffade starten perfekt och brisade till ledningen omgående och i den positionen valde kusken att köra hela loppet. In på upploppet blev det en spännande uppgörelse mot loppets två favoriter Ino du Lupin och Inexess Bleue där den sistnämnde avgick med segern och Indy Rock alltså slutade trea på tiden 1.13,2/2700v. Se loppvideon här.

Tisdag – Vincennes
Stall Goops In Love d’Ecajeul tog andra segern på tre Frankrike-starter när han på ett fint sätt tog hem Prix de Brossac från ledningen. Yoann Lebourgeois tog sats längst ut i banan från start, träffade galant och kunde köra till ledningen redan i den första kurvan. Därefter fick han dämpa tempot innan han kunde lämna det övriga fältet på behörigt avstånd över upploppet. Klockan stannade på 1.15,6/2700v och Love You-sonen fyllde på kontot med 14 850 euro. Se segerloppet här.

Onsdag – Angers
Team Westholms auktionsdyring (170 000 euro) Hand Full tog första segern på över ett år när han vann Prix Speedy Blue tillsammans med Mathieu Mottier. Efter att ha kommit iväg bra från start valde kusken att gå ner som femte häst på innerspår en bit innan han vred ut och blev första häst utvändigt ledaren dryga varvet kvar. Där fick Ready Cash-sonen vandra resterande del av loppet men kunde trots det avgöra till slut via en knapp men säker seger. Prischecken bestod av 7 200 euro och Hand Full landade på tiden 1.16,1/3125v. Se segerloppet här. Hand Full kommer för övrigt att bjudas ut på Prix d’Amerique-auktionen som anordnas på Vincennes nu på fredag. Läs mer här.

Kommande starter: Andra raka för Jorgio de Vandel?

Torsdag – Vincennes
Tomas Malmqvist har Jorgio de Vandel till start i Prix de Vienne-Krieau (14:25) och ska där köras av David Thomain. Se loppet här.

Fredrik Wallins Icone de l’Etre gör ett nytt försök i monté när han ska ut i Prix des Baleares (15:35) med Guillaume Martin i sadeln. Se loppet här.

Stall Goops Geoffrey d’Am är anmäld till Prix de Wolvega (16:10) och får Yoann Lebourgeois i sulkyn. Se startlistan här.

/Peter Langemar