Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
Tippa de 5 första hästarna i mål
Startar idag 13:55
Välj lopp
Startlistor och resultat
     
                                                                               

Fem raka segrar i monté!

På lördag (23/11) på Vincennes får vi två fina G3-lopp för tvååringarna. Hingstarna för sig (Prix Timoko) och stona för sig (Prix Vourasie).
Dom som är tidiga i sin utveckling ska förstås ses med bra vinstchanser, men vi ska också vara beredda på att vi i dom här startfälten kan få se en blivande stjärna.

Utöver detta bjuder lördagen på Prix Joseph Lafosse, vilket är en G2 för femåringar, där vi får se en av favoriterna i Prix de Cornulier som körs i januari, nämligen JEROBOAM D’ERABLE, som nu har fem raka segrar i monté.
Lägg till Prix de Chenonceaux, ett europeiskt lopp för fyra- och femåringar, där du ska vara uppmärksam på svenske Bengan (Daniel Redén), och vi landar i en tävlingsdag med mycket bra sport.

Mer ovisst bland stona

Resultatet av dom här två M-loppen kommer att ge oss en dagsaktuell ranking av de bästa tvååringarna. Medan hierarkin bland hingstarna redan tagit form, ser det mer ovisst ut bland stona.
Här i Prix Vourasie är frågan om 8 MISTY GREEN ska förbli obesegrad när hon nu gör sin tredje start. Hon möter två hästar från Philippe Allaire, 11 MASSIVE ATTACK och 12 MELODY COOL, som är de vinstrikaste i årgången just nu.

Men vi har ett annat obesegrat sto i fältet, nämligen Sébastien Guaratos 3 MARION D’ATOUT. Hon får här ett skarpt test mot de bästa. Sett till de tider hon presterat och hur hon har sett ut, tvivlar jag inte på att hon kan ge dem en match.
10 MORALITY är en tidigt utvecklad tvååring som också är lätt att hantera och ska nämnas tidigt med respekt. 9 MAGGY JENILOU, som ännu är lite speciell, skulle kunna överraska en vacker dag. Hon ska inte underskattas.

Mitt tips: 3-8-10-11-12-9

Han var ju galet bra

Sedan har vi hingstarna i Prix Timoko. Här ser vi att 8 MONZON NORMAND redan satt tonen och visat att han just nu är den bäste i årgången. Jag tror att han framöver kan rada upp G2- och G1-segrar. Att han var diskad senast på Graignes ändrar inte på det. Jag minns ju att han var galet bra den 18:e oktober, över samma villkor som det är imorgon, lördag.
Han kanske inte kommer att vinna varje lopp i vinter, men jag tror inte att han kommer att ge bort något till sina konkurrenter heller. Och som hans namn säger (Monzon är namnet på den berömda boxaren från Argentina – Carlos – som var Philippe Allaires idol) får dom motståndare som försöker sig på att utmana honom, vara beredda på en eller annan upper-cut.

7 MARSHAL DE CELLAND slog honom visserligen den 1:a oktober på Vincennes stora bana, men hade då fördel av att skugga honom hela vägen. Sedan fick han stryk för första gången den 18:e oktober i Prix Louis Cauchois, och ska nu på lördag återställa sin roll som en av de bästa.
Utan att se ner på de andra i loppet, tror jag att de får svårt att rubba dessa två. Sannolikt blir Prix Timoko en match mellan 8 MONZON NORMAND och 7 MARSHAL DE CELLAND.

Mitt tips: 8-7-5-6

Fem raka segrar i monté

9 JEROBOAM D’ERABLE (en son till Prodigious och tränad av familjen Thomain) är helt klart den bäste bland femåringarna i monté. Ändå sedan i våras har han varit obesegrad i denna disciplin, där de fem senaste loppen gett fem segrar (fyra G2 och en G1).
I år ser han starkare ut än någonsin och kretsen kring hästen drömmer förstås som Prix de Cornulier som kommer att köras i januari. Sett till hans tider och uppförande, är det helt logiskt att hoppas på stor framgång där.

Men även om 9 JEROBOAM D’ERABLE blir stor favorit i morgondagens Prix Joseph Lafosse, kommer alla ögon att följa 8 JE M’ENVOLE som i fjol som fyraåring var årgångens bästa. Tyvärr fick han problem med benen, vilket höll honom borta i nästan ett år. Nu kommer han till start efter två lopp för sulky, vilket har vässat till formen, och det ska bli mycket intressant att se var han står när han nu är tillbaka i monté.

10 JEAN BALTHAZAR var en av de bästa i årgången tidigt i år, men fick i våras se sig passerad av just 9 JEROBOAM D’ERABLE. Trots det är han ett stabilt spelobjekt på den här nivån.
4 DAMISELA kommer precis från en seger på ett bra sätt och provar här lyckan mot de bästa. Jag tror inte att hon kan vinna, men en pallplats kan det bli.

Mitt tips: 9-8-10-4

Var uppmärksam på svenske Bengan

6 JOUMBA DE GUEZ var väldigt imponerande i sitt senaste lopp och blir troligen favorit i Prix de Chenonceaux. Hon har sparats för vintermeeinget, men Jean-Michel Bazires femåring får se upp med 11 JAZZMAN DEBAILLEUL som vi vet vad han kan på den här nivån.

Daniel Redén är tillbaka på Vincennes med 9 BENGAN och är någon vi ska vara uppmärksamma på. 8 KRISTAL JOSSELYN och 10 KSAR (med skorna på), är de bästa chanserna bland fyraåringarna, i lag med 4 KIARA DE VANDEL, nyligen tvåa bakom tipsettan 6 JOUMBA DE GUEZ.

Mitt tips: 6-11-4-9-10-8

Svenskkollen 22/11 2024

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svensktränade hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: Segrar för Versace Face & Fighter Simoni

 

Versace Face vid segern i Prix d’Aigues Mortes i söndags. Foto: ScoopDyga 

Söndag – Vincennes
Daniel Redéns Versace Face segrade direkt i debuten på fransk mark, när han körd av Francois Lagadeuc tog hem Prix d’Aigues Mortes. Förstapriset bestod av 25 200 euro och här kan ni se segerloppet

San Moteur knappt slagen tvåa i Prix de Bretagne. Foto: Equidia

San Moteur och Björn Goop stod för en mycket strong prestation i Prix de Bretagne, där man fick se sig mycket knappt besegrade av Hussard de Landret. Båda ekipagen noterade sluttiden 1.11,4/2700v, och andraplatsen betalade 30 000 euro. Se loppet i repris här.

Onsdag – Toulouse
Maria Törnqvists Fighter Simoni fortsätter att leverera på fransk mark. Den här gången blev det en seger värd 13 500 euro i Prix Zenitude. Alexandre Abrivard satt i sulkyn och här kan ni se loppvideon

Kommande starter: Franska comebacker för Bengan och Behind Bars

Fredag – Vincennes
Kvällens High Five-löpning Prix Triton (20:15) har inga svenska deltagare, men passa på att läsa min tipsgenomgång och se loppet
Lördag – Vincennes
Marie Norberg har anmält Justess Viking till montélöpningen Prix Joseph Lafosse (14:33), och Nathalie Henry tar plats i sadeln. Se loppet här. 

Daniel Redéns Bengan gör comeback på fransk mark när han ska ut i Prix de Chenonceaux (15:50), med Francois Lagadeuc i sulkyn. Se loppet här
Söndag – Moulins (a Saint-Galmier)
Jimmy Dahlmans Global Attention gör Frankrike-debut i Grand Prix Jean Tortel (15:30), tillsammans med Jonathan Cuoq i vagnen. Se startlistan här
Söndag – Salon de Provence
Johan Untersteiners Behind Bars är tillbaka i Frankrike. Nu ska han ut i Grand Prix d’Automne (16:10), och där köras av David Bekaert. Se motståndet här

Söndag – Reims
Jarmo Niskanen har Lady Godiva till start i Prix du Musee Saint-Remy (20:07), och Franck Ouvrie är anlitad som kusk. Se startlistan här

/Peter Langemar

"Bra vinstchanser på Marseille den 28:e"

Romain Derieux, 40 år, tränar och kör Go On Boy som just nu är en av förhandsfavoriterna till att ta hem segern i Prix d’Amérique i januari. För Svenska Spel skriver Derieux åtta krönikor, där vi får följa Go On Boy och stallets andra hästar under vintern. Go On Boy har varit med i Elitloppet de två senaste åren och vann i maj ett Elitloppsförsök. I oktober tog Go On Boy sin största seger när han vann UET Grand Circuit Final. En annan stor seger för Derieux var när han vann Elitloppet med Dijon 2019. Derieux har sin verksamhet i Cheptainville i Paris förorter och har i år redan slagit alla siffror. Stallet har i år 110 segrar på 413 starter, vilket ger en segerprocent på 27%.

Jag har haft en ganska lugn vecka, men var mycket glad över att vinna High Five-loppet på Mauquenchy med NICE PRESENT. Det var första gången kretsen kring honom vann ett High Five-lopp, och det är stort i Frankrike och Belgien. Lite som att vinna ett V75-lopp i Sverige.
Alla var glada. NICE PRESENT är en häst jag kvalade och jag har därefter ofta fått köra honom. Vi har alltså en historia ihop, så det här var riktigt roligt.

Ett annat glädjeämne var att en lärling hos mig vann på Chartres i söndags. Det är viktigt att involvera lärlingarna i stallets framgångar, för det motiverar dem att vara noga med hästarna.

Däremot var jag besviken på KALMIA QUICK på Mauquenchy, där jag hade överlåtit styrningen till Raffin för att verkligen ta tillvara chansen. Men resultatet kom som en örfil.
Den krävande resan i "dödens" kan vara en förklaring, och visar ju vikten av att det måste klaffa även när vinstchansen ska vara bra. Men så trodde jag inte heller att hästarna på den första volten skulle trava 1’13’’4. Alltså blev vårt tillägg på 25 meter en omöjlig uppgift.

Kalmia Quick har nu skärpts till

På onsdag kommer LOU PANTAIL att göra sin första start efter att ha varit borta från tävling en tid. Jag tror han kommer att göra bra ifrån sig. Det är inte ett PMU-lopp (så man kan inte satsa på honom), men onsdagens lopp slipar formen för nästa start, som blir på Cagnes-sur-Mer, och då i ett PMU-lopp.

KALMIA QUICK startar igen på torsdag på Vincennes. Eftersom hon inte gick bra senast men samtidigt inte var andfådd efter loppet (vilket betyder att hon kanske inte gav allt), bestämde jag mig för att prova igen. Kanske ville hon bara retas senast?
Jag hart skärpt till henne i träningen, och vi vet mer var hon står efter loppet. Hon möter bra hästar, men jag gillar henne.

Bra vinstchanser på Marsielle

Nästa veckas torsdag, den 28 november på Vincennes, har jag LALUNA DES FORGES. Hon vann på Reims i sin första start för mig, från spets. Med tanke på att hon tränat väldigt bra trodde jag att vi skulle vinna med större marginal. Kommande start blir nu ett bra test på var hon står. Hon är ett nervöst sto som kommer att vara bättre bakifrån.

Dagen innan, alltså onsdag 27 november, har jag två bra vinstchanser på Marseille. Dels med JALNY DE CASTELLE i ett lopp för lärlingar. Jag har sparat honom för detta lopp för att premiera mina anställda. Jag har också IDEAL DE JEAN som tävlat på Vincennes, men det är för tufft för honom i Paris. Eftersom han nu har ett bra lopp i Marseille passar det att ta med honom på resan. Han kommer att göra ett riktigt bra lopp.

Två som övertygade på mig

De två första i mål i Prix de Bretagne, HUSSARD DU LANDRET och SAN MOTEUR, var verkligen väldigt bra. Vi kunde se att HUSSARD DU LANDRET, med lättare balans och utrustning (blinkers och öronproppar), inte är samma häst. Han fick ingen bra resa men tog i hela vägen.
SAN MOTEUR var också snabbt med i tätgruppen och gjorde flera förflyttningar under resans gång. Trots detta var han nära att vinna, vilket bevisar att han är tillbaka i sitt bästa.
Dessa två övertygade på mig.

JOSH POWER kördes för att vinna och det kostade honom förmodligen en placering bland de fyra bästa. Eric Raffin tog initiativ som den favorit han var. Det kan man inte lasta honom för. EMERAUDE DE BAIS hade jag trott att skulle tävla bättre. HOKKAIDO JIEL tog stryk i nedförsbacken.

Jag tar en extra risk

Men det nya kvalsystemet oroar mig, när det inte kommer att finnas några platser för de "rikaste" hästarna i Prix d’Amérique, per automatik. De som kvalificerade sig i söndags kommer att tävla "lugnt" nu, och i de kommande tre "B"-loppen kommer vi att få fyra nya namn varje gång.
Det lägger extra press på mig med GO ON BOY.
Jag hade tänkt att ge honom ett "lätt" program i början av vintern för att hålla honom fräsch inför Prix de France och Prix de Paris, efter Prix d'Amérique. Men genom att stå över B-loppet i söndags – och även nästa B-lopp – tar jag samtidigt en extra risk.

Hur är läget med Go On Boy?

Efter det senaste loppet i Italien har GO ON BOY fått ta igen sig på Haras de Sassy. Han har bara joggat och simmat och precis återupptagit träningen med korta amerikanska träningspass (mycket lätta övningar) och fortsätter att simma. Jag kommer inte att sätta honom i form där, utan tar honom tillbaka i slutet av november. Då ska jag förbereda honom för B-loppet Prix de Bourgogne (söndag 29 december). Det är vinterns första mål för GO ON BOY.

Romain Derieux,
Paris

Svenskkollen 15/11 2024

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svensktränade hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: Stallform hos Niskanen

Kiss Wood vid segern i Mauquenchy. Foto: ScoopDyga

Lördag – Caen
Jarmo Niskanens Lady Godiva inkom som trea i Prix des Symphorines (Gr A), tillsammans med Joan Melis Macias i sulkyn. Tredjepriset var värt 2 170 euro och här kan ni se loppvideon 
Lördag – Chatelaillon-La Rochelle
Team Westholms Made of Stars tappade mycket mark i starten men kom tillbaka starkt och slutade trea i montélöpningen Prix Landois. Guillaume Martin satt i sadeln och tredjeplatsen betalade ut 4 200 euro. Se loppet i repris 

Onsdag – Mauquenchy

Stefan Arvidssons G.K.Justus och Louis Baudoin knep tredjeplatsen i Prix Jacques Brion, och belönades med 4 900 euro. Se loppreprisen här.

Jarmo Niskanen hade två hästar till start i Prix l’Horizon - Canteleu och det blev en lyckad utflykt. Segern värd 15 750 euro gick till Kiss wood med Franck Ouvrie i vagnen, medan Benjamin Rochard och Kai La Sha lade beslag på tredjeplatsen (4 900 euro). Se segerloppet här


Kommande starter: 

Söndag – Vincennes
Certainly gör debut för Team Westholm i Prix d’Aigues Mortes (13:58), tillsammans med Mathieu Mottier i sulkyn. I samma löpning gör Daniel Redéns Versace Face debut på fransk mark. Francois Lagadeuc tar hand om tömmarna. Se startlistan här.

Vi har två svensktränade hästar med i startlistan till Prix de Bretagne (15:15). San Moteur ska som brukligt köras av Björn Goop, medan Francois Lagadeuc sitter upp bakom Daniel Redéns Don Fanucci Zet för första gången. Se den fullständiga startlistan här

Läs en längre text om Prix de Bretagne här

Måndag – Vincennes
Daniel Redén har anmält Kentucky river till måndagens High Five-löpning Prix de Montignac-Charente (13:55), 

och även där har Francois Lagadeuc anlitats som kusk. Se motståndet här

/Peter Langemar