Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
High Five
Jackpot
5 119 000 kr
Startar idag 15:15

Jean-Michel Bazire väver sitt nät

Varje måndag och fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2022-01-14: Don Fanucci Zet står med feber och kommer inte till start i Prix d’Amérique. Den franska montéhästen Bilibili, som vunnit Prix de Cornulier två gånger, ska nu förbättras med 75 m på 15 dagar. Kan det verkligen gå? Och tränaren Fabrice Souloy byter fot igen. Nu verkar han slutligen ha bestämt sig. Allt medan Jean-Michel Bazire väver sitt nät för att fånga Face Time Bourbon.

Nu börjar det att hetta till

Vi var nästan uttråkade, ända sedan början av vinter-meetinget. Vi journalister och spelare. Den rätta magin har inte infunnit sig, den där laddade atmosfären uteblivit.
Men sen. Bara på en vecka börjar saker och ting att hända. Nu börjar det äntligen att hetta till, så här två veckor före Prix d’Amérique och Prix de Cornulier. De här två loppen är de största vi har i Frankrike. Låt oss inventera lite i vad vi har och vad som har hänt

Fadu du Chene – ute ur leken

Som vi kunnat ana, kommer Fado du Chene inte till start i Prix de Cornulier. Efter det senaste loppet står han nu med en inflammerad sena. Det kommer inte som någon överraskning eftersom han inte funkade vare sig i värmningen eller i loppet senast. Visst är han en topphäst, men jag tycker inte att han har alla kvaliteter som en vinnare av Prix de Cornulier ska ha. Han är inte helt lätt att hantera och kan inte växla tempo på ett avgörande sätt.

Bilibili ska bli 75 m bättre

Här har vi ett sensationellt uttalande av Alexandre Abrivard. Det stod att läsa i Paris-Turf för några dagar sedan. Om Bilibili sa Abrivard:
- Vi kommer att förbättra honom med 75 m på 15 dagar.
Jag har svårt att avgöra om det här är på allvar och hur de i så fall ska lyckas med det. Men det är något liknande som krävs om Bilibili ska komma Topp 3 i Prix de Cornulier, för han var mycket dålig i söndags.
Bara som en påminnelse: Då kunde inte Bilibili ta sig förbi en enda häst på upploppet. Jag tyckte heller inte att han var bra i värmningen.
Så jag delar inte Abrivards entusiasm. Bilibili börjar bli gammal. Jag tror inte alls på honom i Prix de Cornulier.

Etonnant – ett stort tomrum

Det förvånar mig att Richard Westerink inte låter Etonnant vara med i Prix de Cornulier. Enligt mig så kan han vinna loppet. Tränaren till den forne stjärnan Timoko, har i stället valt att spara Etonnant till Prix d’Amérique där han på nytt ska möta Face Time Bourbon. Det är ett djärvt val av Westerink. Bra gjort att göra ett försök i P d’A!

Ampia Mede Sm – först JA, sedan NEJ

Fabrice Souloy har tagit plats i alla nyheter under veckans gång. Till allas förvåning var det nu tänkt att Ampia Mede Sm likafullt skulle göra ett nytt försök för Prix d’Amérique, genom att vara med i söndagens Prix de Belgique. Dessutom med Eric Raffin (som är kusk till Face Time Bourbon).
Det var ju redan förra veckan som det deklarerades att Ampia Mede Sm skulle ut i Prix de Cornulier med Yoann Lebourgeois. Fabrice Souloy har inte bara ändrat sig en gång, nu har han också dragit tillbaka Ampia Mede Sm från Prix de Belgique. Han väljer en lättare uppgift.
Det som nu gäller, vilket också tidigare sagts, är att hästen ska ut i Prix de Munich den 12:e februari. Ett lopp som är stängt vid 515 000 euro (Ampia har 419 996 euro).

Mycket har nu skrivits för ingenting. Men det har skapat virvlar i söndagens Prix de Belgique. Till sist visar det sig att Eric Raffin visst kommer att köra för Souloy, men bakom Violetto Jet.

Bazire väver sitt nät

Ända sedan vinter-meetinget drog i gång, har Jean-Michel Bazire trott mycket på sin Ganay de Banville och hans chans i Prix d’Amérique. På söndag är han dock inte med i Prix de Belgique, därför att hästen stått och hostat i veckan. Bazire säger:
- Det är inget allvarligt, men jag vill inte ta någon risk inför den stora dagen. Det här gör nu att jag kan köra Feydeau Seven som vann förra helgen utan att förta sig. Jag tror att han kan sluta bland de tre främsta och ta en biljett till Prix d’Amérique.

Jean-Michel Bazire har spelat sina kort klokt. Han vet att Face Time Bourbon normalt sett är oslagbar. Men nu försöker han att kvala in så många hästar som möjligt i Prix d’Amérique. Det är orsaken till att han sätter hästar i träning hos sin son Nicolas, därför att en tränare inte får ha fler än tre hästar med i ett High Five-lopp, vilket P d’A kommer att vara. Men jag ser hur Jean-Michel Bazire kommer att ha flera allierade i årets Prix d’Amérique som ska hjälpa Ganay de Banville att ta hem segern.

Det här förfarandet gav Bazire prov på redan 2007, men utan att lyckas. Då med Kesaco Phedo mot Offshore Dream. Vi såg det även ifjol då han ville vinna med Davidson du Pont mot Face Time Bourbon.
I årets Prix d’Amérique kan vi få se hans hästar i täten för att krångla till det för de värsta hoten. Bazire väver ett nät för att Ganay de Banville ska vinna Prix d’Amérique.

På tal om Bazire

Jean-Michels Bazire blir alltmer populär i Frankrike. Och han gör sig alltmer tillänglig för spelare också. I ett live-framträdande i tv-kanalen Equidia härförleden ville en spelare tacka honom, genom att visa sitt spelkvitto. Bazire som blivit astigmatiker, skrattade till mitt under en intervju och sa:
- Du visar mig bongen, men jag kan inte se. Vad har du spelat på?
Spelaren svarade: - Dig!
Bazire avrundar intervjun med orden:
- Den här killen litar på mig, och så har han råd att spela.
Sympatiskt och lite roligt. För Bazire har jobbat med sina framträdanden. Likt ett bra vin så blir han allt bättre.

Prix d’Amérique – utan Don Fanucci Zet

Don Fanucci Zet, på plats i Paris, har haft feber den här veckan och kommer inte till start i Prix d’Amérique. Jag känner att det här är en ”diplomatisk” ursäkt för att dra sig ur världens största lopp. Jag tror till exempel att om Face Time Bourbon hade feber idag, skulle han inte så snabbt dra sig ur Prix d’Amérique.

Nej, jag tror att Daniél Redén, intelligent som han är, såg att Don Fanucci Zet inte har den rätta nivån för Vincennes, att hans sätt att trava inte passar på Vincennes. Lägg dessutom till att han ska ersätta LeTrot med 700 000 euro i Propulsion-ärendet.
Att Don Fanucci Zet står med feber blir ett elegant sätt att dra sig ur.

Från dag ett, har jag inte kunnat tro att Don Fanucci Zet skulle kunna räcka till i Prix d’Amérique. Jag tycker att Daniel Redén har fattat rätt beslut och jag är säker på att hästen kommer att få en fantastisk vår i Skandinavien.

Mitt tips för söndagens Prix de Belgique kommer i min spelanalys för High Five. Sen hörs vi igen på måndag. Då kommer jag att analysera söndagens resultat. Ha det bra fram till dess!

Yann Hayoun
Paris

------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 13/1

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Helgen som varit: Svensk debutantdubbel

Tisdag
Vi fick ett par svenska framgångar i Mauquenchy. Jasmin du Vallon från Stall Tomas Malmqvist blev till slut tvåa i sin tävlingsdebut i Prix Quo Vadis. Francois Lagadeuc fick en ok start, avancerade framåt och körde till rejält för att överta ledningen från Jurella de Palm. I utgången av sista svängen backade sig Jurella Palm ut i andra par utvändigt och satte in en attack. Det blev en spännande duell upploppet ned och i mål skiljde det ett huvud, till fördel för Jurella de Palm. Två riktigt fina debutanter som vi säkerligen får se mer av landade på samma tid, 1.17,0/2850v. Jasmin du Vallon fick 3 500 euro i andrapris, se loppet här.

Prix Guide Moi Forgan blev en svensk uppgörelse när Frankrikedebutanterna Mister Donald (Björn Goop) och Iceland Falls (Fredrik Wallin) gjorde upp om segern i ytterligare en tät slutstrid. Clement Duvaldestin träffade starten bäst med Iceland Falls och tog hand om spets initialt, kort därefter anmälde Björn Goop, som startade längs ut i banan, intresse och fick ta över ledningen. Dessa positioner hölls fram till slutkurvan när Jason Dragon satte in en hastig attack mot Mister Donald. Då gled Iceland Falls ut i rygg på Jason Dragon och över upploppet stod det länge och vägde mellan dessa tre ekipage. När mållinjen passerades var det Iceland Falls som skar linjen först, huvudet före Mister Donald. De tre första hästarna i mål noterade samma sluttid, 1.14,3/2850v, Iceland Falls belönades med 10 350 euro medan Mister Donald erhöll 5 750 euro. Se segerloppet här.

Veckan som kommer: Formstarka svenskhästar på rivieran

Torsdag
Vi beger oss till banan i Cagnes-Sur-Mer, vackert belägen alldeles vid Medelhavet. Tomas Malmqvist och Robert Bergh har fyllt transporterna och sänt dessa i riktning mot sydöstra Frankrike. 

Fyra svensktränade hästar är anmälda till Prix de la Cote d’Azur (13:50). Robert Bergh har två hästar anmälda till loppet, Pinto Bob som han skall köra själv och Vikens High Yield som får Gabriele Gelormini i sulkyn. Tomas Malmqvist har också två hästar med i loppet, Eric The Eel som skall köras av Adrien Lamy och Empire som återigen har Eric Raffin som kusk. Loppet är även dagens High Five-löpning och här kan ni se startlistan samt läsa vilka chanser Fredrik Otter tillmäter de svenska hästarna.

Tomas Malmqvist har Inca Turgot till start i Prix Pierre Bocquet (16:45), han skall där köras av Eric Raffin. Se startlista här.

I Prix de Cagnes-Sur-Mer (17:20) har vi två svensktränade hästar i startlistan. Speedy Tilly, tränas och körs av Robert Bergh samt Tomas Malmqvists Holy Water, där Eric Raffin är uppsatt som kusk. Se loppet här.

I dagens avslutande löpning, Prix Kaizer Soze (17:55), kör Robert Bergh sin egentränade Ivory di Quattro medan Pierre Vercruysse sitter upp bakom Tomas Malmqvists Crack Atout. Se startlistan här.

Fredag
Tre svensktränade hästar finns med i startlistan till Prix de Mauriac (13:50) på Vincennes. Björn Goop tränar två av dessa, Billions som skall köras av Yoann Lebourgeois och Balsamine Font som han själv sitter upp bakom. Tomas Malmqvist har med Howdy Partner som får Adrien Lamy som kusk. Se startlistan här.

Björn Goop skall köra sin egentränade Jack l’Eventreur i Prix Ramses (15:00). Se motståndet här.

Tomas Malmqvists Jolly Roger jagar andra raka montésegern i Prix de Bollene (16:10), återigen sitter Adrien Lamy i sadeln. Se startlista här.

Ett riktigt ”svensklopp” har vi framför oss i Prix de Ranes (16:45), där inte mindre än sju (!) hästar med svensk anknytning är med i startfältet. Xanthis Delicious (F. Wallin), Alhambra Mail (M. Dahlén), Sharp Dream (J. Untersteiner), Digital Class (R. Kuiper/S. Melander), Vikens Fingerprint (R. Bergh), Gina Mearas (J. Untersteiner) och Mily (R. Bergh). Se den fullständiga startlistan här.

Vi har även flertalet svenska ekipage med i anmälningslistorna till lördagens och söndagens tävlingar på Vincennes, dock är inga definitiva startlistor klara ännu. Håll utkik på Svenska Spels Travsida.

Bon week-end!

/Peter Langemar

SVENSKKOLLEN 11/1

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Helgen som varit: Jazzy Perrine G2-segrare!

Lördag 8/1
Prix de Vic Sur Cere på Vincennes fick en svensk segrare i form av Cyrano de B. Franck Ouvrie träffade starten bra med Jarmo Niskanens springare, ledningen togs efter 600 meter men kort därefter överläts taktpinnen till loppets favorit Gamay de l’Iton. I utgången av sista kurvan uppstod lucka, Cyrano de B. sköt till mycket bra och tog till slut en klar seger. Segertiden blev 1.13,3/2850v och förstapriset uppgick till hela 31 500 euro. Se loppet här.

Tomas Malmqvists Jazzy Perrine fick till slut sin välförtjänta Grupp 2-viktoria! Det var i Prix Gelinotte som hon slog till, med Eric Raffin i sulkyn. Det 3-åriga Django Riff-stoet fick en lättare väg till förstaplatsen då en av förhandsfavoriterna Just Love You ströks och obesegrade Jamaica Turbo spolierade sina chanser direkt i starten. Det förringar dock inte Jazzy Perrines seger som togs på ett imponerande vis. Det blev ett ryckigt lopp med många positionsbyten men över upploppet speedade Jazzy Perrine till en säker vinst på 1.17,4/2700v och fick för det 54 000 euro! Se segervideon här.

Björn Goop och Dandy de Godrel öppnade snabbt bakom bilen och tog komfortabelt hand om ledningen i Prix de Breteuil. Där stannade ekipaget och in på upploppet såg det för ett tag ut att räcka hela vägen, men blev till slut passerade av segrande Eagle Meslois och El Santo Haufor. Tredjeplatsen belönades med 7 980 euro och Dandy de Godrel kom i mål på 1.12,5/2100a. Se loppet här.

Söndag 9/1
Johan Untersteiners Dear Friend stod för en ny hedervärd insats i Prix de Lille, på sin favoritbana Vincennes. Pang till spets för att sedan släppa till Björn Goop och Global Trustworthy var melodin som gav en silverpeng. När luckan uppenbarade sig in på upploppet var det för sent att göra något åt segrande Feydeau Seven, men andraplatsen värd 22 500 euro kneps kort före mål. Se loppet här.

Jerry Riordan startade Zarenne Fas i monteloppet Prix du Calvados och det slutade med en biljett till världens största montelöpning, Prix de Cornulier, som avgörs 23:e januari. Efter en bra start gav jockeyn Guillaume Martin Zarenne Fas en invändig resa och in på upploppet utmanade man ledande Fantaisie. Det räckte inte ända fram men andraplatsen på samma sluttid som segraren, 1.12,8/2850v, togs klart före övriga fältet. Insatsen som lovar gott inför årets stora monté-slag belönades med 37 500 euro och här kan du se loppvideon.

Veckan som kommer: Svenskt i Mauquenchy

Tisdag
Mauquenchy anordnar dagtävlingar och vi har flera svenskhästar anmälda.

I Prix Quo Vadis (12:20) ser vi en debutant från Stall Tomas Malmqvist. Jasmin du Vallon heter hingsten efter Royal Dream som i dag har Francois Lagadeuc som stöttning i sulkyn. Se startlistan här.

I det efterföljande loppet, Prix Intermede (12:50), har vi två svensktränade med i fältet. Fredrik Wallin startar Ilie de Touchyvon som körs av Björn Goop. Jarmo Niskanen selar ut Ines Suedoise som skall framföras av Franck Ouvrie. Se loppet här.

Team Westholm har Grahal des Rioults till start i Prix Normand (14:07) och uppsatt kusk är Björn Goop. Se startlistan här.

Björn Goop tränar och kör Inductif som skall starta i Prix le Parfait (14:42). Se motståndet här.

I dagens sista löpning, Prix Guide Moi Forgan (15:52), ser vi tre svensktränade hästar i startfältet. Fredrik Wallin har två hästar till start, Ies Elisabet som han kör själv och Frankrikedebuterande Iceland Falls som får Clement Duvaldestin i sulkyn. I samma lopp debuterar Björn Goops Mister Donald på fransk mark och tränaren själv sitter i sulkyn. Se loppet här.

/Peter Langemar