Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
Jackpot
5 436 200 kr
Startar idag 15:15

En blixt från en klar himmel

Varje fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2022-09-23: Det skakar till bland de stora spelbolagen I Frankrike. PMU:s huvudkonkurrent heter Zeturf/Zebet som nu köps upp av La Francaise Des Jeux. På sikt kan det här få stora konsekvenser för hela verksamheten av att tävla med hästar i Frankrike. Philippe Allaire var tränaren alla talade om förra söndagen på Vincennes. Han är en av tre stora tränare som tar alltmer av priskakan. Jag avslutar veckans krönika med att titta till helgens tävlingar på Vincennes.

En överraskning ingen väntat sig

Det kom som en blixt från en klar himmel. Det franska spelbolaget La Francaise Des Jeux är på väg att köpa online-spelbolaget Zeturf/Zebet, där Zeturf inriktar sig på spelet på hästar. Det här är en stor överraskning som ingen väntat sig i hästvärlden i Frankrike.

Zeturf/Zebet är den huvudsakliga konkurrenten till PMU när det gäller online-spel på hästar. Zeturf har tagit 20 procent av marknaden och har under flera år kunnat visa upp en tillväxt som ingen annat spelbolag. När nu La Francaise Des Jeux gör entré i spelet på hästar, kommer saker och ting att förändras.

PMU var länge ensam om online-betting. Men 2010 förändrades villkoren i Europa. Många aktörer införskaffade licenser för att ta spel, men just på hästar var de färre och inte så aggressiva i sin marknadsföring. Bara Zeturf har under tio års verksamhet tagit en betydande del av marknaden, mer än 20 procent. PMU har 75 procent.

Kommer vårt system att brytas ner?

Förra veckan blev det känt att La Francaise Des Jeux ger sig in i spelet på hästar genom att förvärva Zeturf/Zebet. Det gör man med ekonomisk styrka och med bra kunskap. Under de kommande månaderna lär vi bli varse vilken strategi som FDJ har.

Fram till 2019 var La Francaise Des Jeux (precis som PMU) till 100 procent ägt av staten. Sedan en tid har staten sålt 80 procent av FDJ, vilket privatiserat bolaget som nu återfinns på börsen. Utan tvekan är det så att om FDJ blir en mer betydande part i spelet på hästar, så lär de inte vara intresserade av att medfinansiera dom 60 000 personer som livnär sig på att tävla med hästar.

Ger La Francaise Des Jeux oss nya möjligheter? Eller kommer systemet med att tävla med hästar att brytas ner, ett system som fungerat väl med PMU som starkaste part? Framtiden lär visa oss.

Allaire, en av tre dominanta tränare

Förra söndagen hade vi stjärnspäckade årgångslopp på Vincennes, där de tre Critérium-loppen gav oss en stor vinnare vid namn Philippe Allaire. Det var nära att den franske tränaren gjort en Grand Slam med att ta hem alla tre loppen.
Allaire vann Critérium des 3 ans med Just a Gigolo. Han vann Critérium des 4 ans med Italiano Vero. Och sedan var hans femåring Hohneck bara slagen med en hals i Critérium des 5 ans.

Och visst är det som jag skrev i en krönika för några månader sedan: de största franska loppen lägger i huvudsak tre tränare beslag på. Bland yngre hästar är det Philippe Allaire och Sébastien Guarato som dominerar. Bland äldre hästar är det Jean-Michel Bazire.

Den här trenden bevisas dag efter dag. Gapet mellan stora och små tränare blir alltmer uppenbar. Det är alarmerande och något som hände fransk galopp för ungefär 30 år sedan, då många små tränare tappade sugen eller lönsamhet, och följaktligen stängde sin verksamhet. Sedan dess gör de stora tränarna i Frankrike upp med tränare från utlandet i de största G1-loppen. Inom galoppen.

Negativt för sportens nerv

Travet är ännu inte där, men det för inte bara gott med sig, att vi nu har tre stora tränare som dominerar i de stora loppen. Missförstå mig inte, visst förtjänar de framgångarna, men se hur PSG varje helg möter andra franska klubbar och hela tiden bevisar sig som nummer 1. En trötthet infinner sig, vilket är negativt för sportens nerv.
När det gäller entrén av spelbolaget La Francaise Des Jeux får vi se om tränarnas topp koncentreras.

Hästar som kan vinna på söndag

På söndag tävlar Vincennes. Det största loppet är ett montélopp som heter Prix des Elites (lopp 8), vilket är ett Grupp 1-lopp. Här bestäms vilken häst som är den bästa fyraåringen över 2 175 m.

Jag tycker att loppet är mer öppet än det kan se ut. De logiska favoriterna är 7 INTUITION (som vann G1-loppet Prix du Président de la République i juni), 8 INES DES RIOULTS och 9 IDEAL DU CHENE.
Men jag tror att hästar som 1 ISLA DE BANVILLE och 2 IRINA DU RIS kan oroa favoriterna.
Sedan ska vi inte glömma 10 ICI C’EST PARIS som sprungit in mest av alla, och som gick från Philippe Allaire till Nicolas Bridault efter en nätauktion i somras.

Bland söndagens övriga lopp är 9 JACK BARROW ett bra spel i Prix Dangeul (lopp 1). Jag vet att tränaren Fabrice Soloy håller honom högt och att han siktat in sig på det här loppet.

I lopp 5 är 7 FIRE CRACKER tillbaka i monté och hans ägare andas tillförsikt. 9 GRANVILLAISE BLEUE är märren att slå.

Till sist försäkrade Antoine Marion mig om att 5 HISTOIRE D’UNA (lopp 6) har storform. Hon är mycket intressant till vad jag tror kan vara 5-6 gånger insatsen.

Men jag väntar förstås också på nästa helg då det är dags för Qatar Prix de l’Arc de Triomphe, vilket är den största slätlöpningen vi har i Frankrike. Då blir det också många miljoner extra i potten på High Five. Nästa fredag ägnar jag hela krönikan till detta.

Till dess att vi hörs igen, trevlig helg!

Yann Hayoun
Paris

------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 23/9 2022

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: Hårt i mål på La Capelle

Onsdag – La Capelle
Team Westholms Feerie de Fael fick med sig ett tredjepris i Prix la Table de Sandorine. Efter en ok start blev det flera ledarskiften och in i den sista svängen satt ekipaget i sjätte par invändigt. Matthieu Abrivard vred ut när luckan uppenbarade sig och via en vass avslutning blev det en tredjeplats värd 3 640 euro på tiden 1.15,2/2750v. Se loppet här.

Det blev en spännande slutstrid i Prix du Credit Agricole Nord-Est där Franck Ouvrie slutade tvåa med Jarmo Niskanens Cyrano de B. medan Team Westholms Rocky Tilly tog tredjeplatsen tillsammans med Alexandre Abrivard. Cyrano de B. kämpade tappert utvändigt ledaren sista 1000 och Rocky Tilly fick smygresan i vinnarhålet. I en mycket snabb avslutning rådde dock ingen av dom på ledande och segrande Espoir des Champs. Cyrano de B. erhöll 8 250 euro för andraplatsen medan Rocky Tilly fick 4 620 euro för bronsplatsen. Här kan du se loppreprisen.

Torsdag – Vincennes
Christoffer Erikssons Ingo inkom som trea i High Five-löpningen Prix Bernard le Quelleq. Alexandre Abrivard träffade starten fint och tog över ledningen på den första upploppsrakan men i slutet av nedförsbacken släppte man över täten till loppets favorit Galileo Bello. Luckan kom i utgången av slutkurvan och via en snabb avslutning bärgades tredjepriset på ritsen. Infinitif-sonen belönades med 9 100 euro och passerade därmed 300 000 euro intjänat. Se loppvideon här.

Starter i helgen: Intuition jagar ny Grupp 1-viktoria!

Lördag – Chartres
Jarmo Niskanen har anmält Honey Money till start i Prix Vert Marine (16:07) och Franck Ouvrie ska sköta tömmarna. Se loppet här.

I det efterföljande loppet, Prix Hommage a Jehan Lechesne (16:42), ska Yoann Lebourgeois köra Stall Goops Geoffrey d’Am. Se motståndet här.

Lördag – Vichy
Än längre söderut sänder Jarmo Niskanen Infinity Babel för start i Prix Vichy Spa Hotel les Celestines (19:00). Benjamin Rochard har fått köruppdraget. Se loppet här.

Söndag – Le Mont-San-Michel
Tomas Malmqvist startar Frozen Queen i Prix d’Avranches (17:30) och uppsatt som kusk är Gerald Blandin. Se startlistan här.

Söndag – Vincennes
I Prix PMU l’Etincelle de Villemomble (14:33) hittar vi tre svensktränade hästar i startlistan. Alexandre Abrivard ska köra Johan Untersteiners Racing Ribb. Christoffer Erikssons Hurricane River får Franck Ouvrie i sulkyn medan Team Westholms Anchor Man körs av Mathieu Mottier. Se motståndet här.

Team Westholms Rocky Tilly startar igen efter tredjeplatsen i onsdags. Nu ska han ut i High Five-löpningen Grand Prix du Portugal (15:15) tillsammans med Franck Nivard. Se startlistan här.

Jarmo Niskanen har hittat en fin uppgift till Homonymie som ska ut i Prix PMU SLB Benfica d’Antony (16:18) tillsammans med Franck Ouvrie i vagnen. Se startlistan här.

Tomas Malmqvists Intuition startar i dagens högst doterade löpning, Prix des Elites (G1) (17:35). Disciplinen är monté och 108 000 euro tillfaller segraren. Återigen sitter Adrien Lamy upp i sadeln när ekipaget ska försöka ta sin andra Grupp 1-seger för året. Se motståndet här.

/Peter Langemar

SVENSKKOLLEN 20/9 2022

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Helgen som varit: Två segrar för Tomas Malmqvist

Lördag – Caen
Tomas Malmqvists Jagababa tog sina andra seger i karriärens tredje start när han var först i mål i Prix de Moult. Cedric Parys missade starten längst ut i banan och kom iväg bland de sista hästarna med det 3-åriga stoet efter Jag de Bellouet. I den första kurvan valde dock kusken att avancera i fältet och tog över ledningen på den bortre långsidan. Man valde att hålla ett högt tempo och in på upploppet hade Jagababa ett klart försprång till klungan. Den enda som mäktade ta upp jakten var Jesta Buissonay och det blev till slut väldigt hårt in i mål. Båda ekipagen noterade sluttiden 1.15,2/2450v och Jagababa erhöll 9 000 euro i förstapris. Se segervideon här.

Stall Goops Inductif tog i den efterföljande löpningen, Prix de Valseme, en andraplats tillsammans med Yoann Lebourgeois i sulkyn. Kusken träffade starten fint långt ut i banan och hittade ner i andra par utvändigt. Där låg man kvar när ”tåget” kom i tredjespår men över upploppet blev det öppningar i fältet. Via en rapp avslutning mitt i banan blev det till slut ett andrapris värt 5 000 euro på tiden 1.14,9/2450v. Se loppet här.

Söndag – Vincennes
Jarmo Niskanens Icare Williams slutade trea i montélöpningen Prix de Dormans. Man kom iväg fint mitt i banan och landade som fjärdehäst i det lilla fältet. I nedförsbacken avancerade Benjamin Rochard mot ledningen, men fick nöja sig med vinnarhålet. I uppförsbacken valde jockeyn att gå utvändigt om ledaren igen och trots en stark avslutning in mot mål var ekipaget aldrig aktuellt för segern. Tredjeplatsen togs på 1.13,9/2700v och inbringade 6 160 euro. Se loppreprisen här.

Söndag – Laon
Tomas Malmqvists 3-årige Ready Cash-son Jorgio de Vandel noterades för sin första seger i tredje försöket när han vann Prix MMA Rozoy Sur Serre. Efter att ha kommit iväg som sista ekipage i starten blev det galopp för många hästar i fältet vilket gjorde att man hittade en fin position i andraspår. Efter ytterligare avancemang hittade Cedric Parys ner i vinnarhålet på den första bortre långsidan. Där kunde man bida sin tid fram till slutkurvan när hästen fick full marschorder och rundade fram till ledningen, som sedan utökades hela vägen in mot mål. Det blev till slut en närmast överlägsen seger på 1.19,4/2850v värd 5 850 euro. Se segerloppet här.

Starter i veckan: Svenskinvasion på La Capelle

Tisdag – Vincennes
Stall Goop har anmält Icarus Bourbon till Prix de Bazet (17:37) och han ska köras av Jeremy Koubiche. Se startlistan här.

Tomas Malmqvist har 2-årige Kash Madrik (e. Ready Cash) till start i Prix Centaurus (19:45) där han får Gerald Blandin i sulkyn. Se loppet här.

Onsdag – La Capelle
Team Westholm startar Feerie de Fael i Prix la Table de Sandorine (15:00). Uppsatt kusk är Matthieu Abrivard. Se motståndet här.

Prix du Credit Agricole Nord-Est (16:10) är ett riktigt ”svensklopp” med hela fem svensktränade hästar i startfältet. Team Westholm har två hästar till start. Rocky Tilly ska köras av Alexandre Abrivard medan Gardner Shaw får David Thomain i vagnen. Cedric Parys tar hand om tömmarna till stall Tomas Malmqvists Crack Atout och Franck Ouvrie är uppsatt som kusk på Jarmo Niskanens Cyrano de B. Slutligen har Nicolas Bazire tackat ja till att köra Stall Goops Giant Shadow. Här ser du loppet.

/Peter Langemar