Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
Omsättning just nu
21 369 173 kr
Startar idag 13:50

Vincennes, söndag 26/6. En stor dag för fransk travsport

Varje fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2022-06-23: Det var en önskan från LeTrots nye ordförande, Jean-Pierre Barjon, att skapa en tävlingsdag med flera grupp 1-löpningar på programmet. Att utmärka de två stora travdagarna i Frankrike; Prix d'Amérique-dagen i slutet av januari och ”Presidentens dag” i juni. Tre år efter att ha blivit vald som chef för det företag som organiserar travlopp i Frankrike, har mannen som förknippas med Meaulnes du Corta, Niky och Bilibili ändrat G1-racingprogrammet för att uppnå detta mål. Är det en framgång? Framtiden får utvisa. För min del tycker jag att idén är utmärkt men att projektet ännu ej är avslutat. Och jag förklarar kort varför nedan.

Lite historia och en reflektion

Man är kritisk om man säger att meetinget som väntar oss under söndagen på Vincennes inte håller hög klass! Vi kommer att få se championhästar hela dagen och vi kan glädjas åt att nästan samtliga kulltoppar är anmälda till Grupp 1-löpningarna. Därför är det utan tvekan en framgång på papperet, till och med en bedrift att ha förändrat och framförallt utvecklat mentaliteten hos "dinosaurierna" som suttit inom LeTrot. I åratal har dessa vägrat någon form av evolution under förevändningen "man ändrar inte på ett fungerande system”.

Vi tittar lite närmare på söndagens tävlingar och framförallt de fem G1-loppen. Om de franska spelarna var som de svenska spelarna, det vill säga att de gillade "horisontell" tippning, att hitta vinnarna i olika lopp under dagen, skulle det här vara ett lysande tillfälle för det! Men fransmän är "vertikala" spelare som gillar att hitta de fem första i mål i ett och samma lopp. Ackumuleringen av storlopp samma tävlingsdag kommer därmed inte att gynna PMU-insatserna nämnvärt.

Jag har sagt det i flera år; så länge spelarnas intresse inte är PMU:s och racingbolagens (LeTrot och France Galop) målbild nummer 1, kommer vi aldrig att få se en strukturerad återupplivning av vår formidabla värld av hästkapplöpning. Det är därför ett oavslutat projekt i mina ögon. Till söndag är det till exempel synd att man inte har skapat en SUPER-V5:a specifikt för dagen, förslagsvis med dagens fem G1-löpningar och därtill addera en jackpott.

Prix d’Essai (3-åriga)

Jag är inte helt entusiastisk över det här loppet. Attraktionen i loppet består av att få bevittna debuten i monté av JOYNER SPORT, direkt på G1-nivå. Jag tvivlar inte på honom. Han har bevisat sin kvalitet och Philippe Allaire är en mästare på att förbereda en häst för monté. Han är min favorit till segern. Jag har alltid gillat den lilla JUBILE PRIOR. Jag beundrar även familjen Desmarres, som i tysthet tar fram bra hästar på löpande band. Den mest pålitliga hästen är förvisso JASPERS TURGOT, som har visat talang ända sedan debuten. JOYEUSE skulle ha varit mitt förstaval men Mathieu Mottier varnar mig: "hon hade ett svullet knä för tio dagar sedan och jag kunde inte träna henne som jag ville... Hon var aldrig halt men jag tvekade länge på att starta henne i det här loppet. Om jag efter uppvärmningen känner att mitt sto inte mår bra, kommer hon inte att tävla". Det är ett väldigt öppet lopp där det kan dyka upp överraskningar, eftersom ingen häst dominerar kullen för tillfället.

Prix du Président de la République (4-åriga)

IDEALE DU CHENE vs INDIGO DU PORET. Det här är duellen som jag förväntar mig att få se, även om andra hästar också kan vara med och slåss om segern, till exempel ICI C'EST PARIS och INES DES RIOULTS. Jag tror inte heller att ICARE DES VALOIS och speciellt IRON JET (som nyligen gick väldigt bra i attelé) kommer att göra bort sig. Tränare till min vinnare, Julien Le Mer är mycket hoppfull: "IDEALE DU CHENE har haft fina förberedelser, precis som jag har önskat. Hennes senaste träningsjobb har varit perfekta. Jag ska tävla henne utan skor för första gången, det borde vara ett plus."

Prix de Normandie (5-åriga)

HIRONDELLE DU RIB, vinnare av Prix President Republique förra året, kommer att bli favorit i detta lopp även om hon inte har segrat på sina fem senaste starter. Joël Hallais sto har förberetts för denna uppgift som hennes tränare påpekade: "Jag har varit snäll mot henne i jobben de senaste tre månaderna men efter hennes senaste lopp har jag ökat på träningen. Hon har tävlat på olika banor för att hålla uppe motivationen. Jag kommer nu att köra henne barfota, vilket inte har varit fallet de senaste starterna”. Hon kommer att ha fyra motståndare i första hand, varav tre har slagit henne i de senaste starterna: HANDY BOURBON, som jag egentligen föredrar över kortare distanser, HAPPY AND LUCKY, som är på gång, och HATCHET MAN, som har utvecklats. Kvar har vi den "gåtfulla" HALLIX, som har pausat i nästan ett år på grund av skadeproblem, och formen är dunkel. Men hennes tränare Guillaume Gillot varnar: "Jag tog med mitt sto till Grosbois träningscenter för några dagar sedan för att ge henne ett tuffare träningsjobb. Hon" flög" fram och jag ser verkligen fram emot att starta henne på söndag.”

Prix René Ballière (4-10-åriga)

Även om vi inte har så många startande (10 st) i detta "sommarens Prix d'Amérique", är nästan alla de bästa med på startlinjen, undantaget Davidson du Pont och Flamme du Goutier. Ett lopp som doftar krut eftersom flera hästar kommer att vilja besegra ETONNANT, bulldozern, färsk segrare i Sveriges vackraste Grupp 1-löpning, Elitloppet. Richard Westerink sa lite på skämt: "Mästaren har återhämtat sig bra från sina ansträngningar, jag har intrycket att den långa resan slet mer än hans två prestationer i loppen". AMPIA MEDE SM, som jag fortfarande anser vara det bästa stoet i Frankrike, kommer att försöka ge mig rätt. Eric Raffin gjorde ett misstag senast och jag litar på att han inte gör om samma misstag två gånger. HOHNECK, som nyligen imponerade mot hästar i sin årskull, VIVID WISE AS, som inte visade sitt rätta jag på Solvalla, och DELIA DU POMMEREUX, fortfarande aktuell, kommer också att vara seriösa kandidater till en topplacering. Jag glömmer inte heller GALIUS och DIABLE DE VAUVERT, men dessa två hästar förblir mer effektiva över längre distanser än dagens 2100 meter.

Prix Albert Viel (3-åriga)

Philippe Allaires JUST A GIGOLO galopperade i det sista "förberedande" loppet inför denna start. "Han gör så ibland" sa Franck Nivard lite irriterad strax efter loppet. En Franck Nivard som kommer att få se loppen från läktaren denna stordag, eftersom han avtjänar en månads avstängning. För att återkomma till JUST A GIGOLO, har han utkristalliserat sig som den bästa i kullen sedan i vintras, och han kommer (logiskt) att bli loppets favorit. Men faran kan komma från olika håll, eftersom dessa 3-åringar utvecklas snabbt. De två utmärkta stona JOKE och JAZZY PERRINE, till exempel, kommer säkert att vilja vara med i kampen om segern. JAKARTAS DES PRES vann nyligen i fin stil på en imponerande sluttid, 1'11''5/2175v. "Han har tagit ett steg framåt sedan jag lättade honom i balansen" sa tränare Maxime Bézier. Liksom JOSH POWER (1'13''9/2700v), som har höga ambitioner idag. Det är många av hästarna här, som kan dyka upp på prispallen. Det kommer med all sannolikhet att vara kuskarnas taktiska val som avgör utgången av loppet.

Yann Hayoun
Paris

------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 22/6 2022

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Helgen som varit: Tre svensksegrar!

Lördag – Enghien
Jarmo Niskanens Homonymie imponerade när han tog andra raka segern i Prix de Blamont. Det rejäla Orlando Vici-stoet togs lugnt från start och lufsade fram utvändigt ledaren efter ett halvvarv. In på den sista bortre långsidan körde Benjamin Rochard till och övertog ledningen men blev i sin tur överflyglad. Ut direkt i andraspår igen och över upploppet var man klart starkast och gick undan till en mycket säker seger. Homonymie kom i mål på 1.14,2/2150a och belönades med 19 800 euro för segern. Se loppreprisen här.

 

Söndag – Les Andelys
Stall Tomas Malmqvist M.T.Oscar segrade i Prix Rene Tomasini. Yarrah Boko-sonen kom iväg fint från sitt tillägg och Adrien Lamy valde att fortsätta framåt i tredjespår. Med knappa varvet kvar till mål pressade man sig till ledningen och kördes sedan där. In på upploppet såg det lovande ut för den svensktränade hästen och även om Gala des Crennes avslutade fort långt ut i banan höll M.T.Oscar undan till en klar seger. Förstapriset uppgick till 9 900 euro, och här kan du se segervideon.

 

Söndag – Rambouillet
Team Westholms Holster tog sin första och stallets andra seger för året när han var först i mål i Prix SGRP Maconnerie. Holster kom iväg som fjärdehäst på första volten och kusken för dagen Gabriele Gelormini valde att sätta sig utvändigt ledaren. In på den sista bortre långsidan tog man över kommandot och därifrån svarade man envist på attacker. Över upploppet kom det hästar i ”alla spår”, men Holster hade krafter kvar till att hålla samtliga ekipage bakom sig. Segerchecken skrevs på 8 100 euro och här kan ni se loppet i repris.

Veckan som kommer:

Torsdag – Mauquenchy
Jarmo Niskanen har anmält Quite E.Wood till Prix du Week End de Neufchatel en Bray (18:07), där han skall köras av Joan Melis Macias. I samma lopp hittar vi Christer Otterström-tränade Staro Mojito som får Sebastien Olivier i sulkyn. Staro Mojito har två andraplatser på Fransk mark, kommer första segern nu? Här kan ni se loppet.

Torsdag – Vichy
Jarmo Niskanen skall starta Goutte de Pluie i Prix de Troncais (18:42) och hon skall köras av Tony Le Beller. Se loppet här.

I dagens avslutande löpning (monté), Prix d’Enghien (22:01), skall Tomas Malmqvists Fighter Kiss ridas av Antonin Andre. Se startlistan här.

/Peter Langemar

En dag då legender skapats

Varje fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2022-06-17: Prix de Diane på Chantilly på söndag. De bästa galopptjejerna i årgången gör upp. Vem minns inte superhästen Zarkava som 2008 vann loppet, ja allt stort hon kunde vinna, innan hon drog sig tillbaka som obesegrad efter sju starter. Vem ska vinna i år? Jag går igenom franska hästar och en brittisk, de som ser mest intressanta ut. I slutet av dagens text kommer några tips till lördagens trav på Enghien.

Inte lika starka britter i år

På söndag är det en stor galopp-dag i Frankrike. På banan Chantilly ska det bästa treåriga stoet krönas i loppet Prix de Diane (G1).

Konstigt nog är det brittiska inslaget inte lika starkt som under senaste åren. Kan det vara så att man på den andra sidan kanalen skrämts av franske Vedani, som för två veckor sedan vann Prix du Jockey Club med hela fem längder? Då gällde det killarna.
Hur som helst, dom två tjejer som tränas utanför Frankrike, tillhör de som kan vinna Prix de Diane.

En dag då legender skapats

Dagen med Prix de Diane har under många år förknippats med fransk elegans och förfining. Det är ingen tillfällighet att Hermès sponsrade Prix de Diane under 90-talet och 2000-talet, och att sedan Longines tog över och sponsrar än i dag.
Den här stora dagen på Chantilly är också en dag då den vackraste hatten ska utses bland damerna i publiken. Fler än 400 tävlande väntas, där publiken i slutet av dagen hyllar vinnaren.

Det här är dagen som legender skapats. Englands drottning Elisabeth II var på plats och fick se de brittiska färgerna segra 1974. Vinnaren hette Highclere.
2008 fick vi se vad som nog är den bästa vinnaren i loppets historia. Då vann stjärnan Zarkava som var något alldeles extra, ja hon galopperade hem något unikt: Prix Marcel Boussac, Poule d’Essai des Pouliches och sedan Prix de Diane, innan hon gick ut och vann Prix de l’Arc de Triomphe.
För att sedan lämna tävlandet obesegrad efter sju starter.

Minnesvärd är också Treve som 2013 sänkte rekordet för Prix de Diane med två sekunder till 2:03.77, för att sedan gå ut och vinna Arcen.
Treve är till dags dato den senaste stora stjärnan som vi haft.

Favoriten är ändå Engelsk

Det finns ingen anledning att underskatta någon i söndagens fält, men jag tycker inte att kullen med treåringar ser stark ut i år. I de lopp som föregått Prix de Diane, har jag inte sett något tecken på yppersta klass. Det kan vara förklaringen till att årets favorit förmodligen är engelsk i form av 4 NASHWA. Tjejen som tränas i Newmarket av John Gosden, kommer från en tredjeplats i Cazoo Oaks (G1) på Epsom den 3:e juni.

Att Nashwa bara var trea tillskrivs jockeyn Hollie Doyle som gav hästen en dålig resa. Men John Gosden, som den gentleman han är, lade fram en mycket mer nyanserad förklaring för den engelska pressen:
- Vi var inte säkra på Nashwas styrka före loppet. Hollie trodde att 2 400 m skulle innebära slutet för vårt jordklot och att hon maximalt skulle stå 2 100 m. Därför red hon henne som fjärde häst på insidan, sa Doyle och fortsatte: vi kan inte låta oss nedslås av resultatet för hon är ännu färsk, med bara tre lopp innan det här. Hon var ändå trea i en G1-löpning, säger han, och avslutar: det här loppet gör att hon kommer att vara vassare i Prix de Diane.

Mina två vinnare från Fabre

André Fabre är Frankrikes bästa tränare. Han har fyra hästar i årets Prix de Diane. Det är rätt ovanligt, men i början av säsongen sa Fabre till Racing Post att han har ”en bra årgång med 3-åriga ston”.

Jag erkänner att jag charmades av 6 ZELLIE förra året, när hon på ett snyggt sätt vann Prix Marcel Boussac. Detta efter en strålande avslutning. I år han hon tävlat bara två gånger utan att vinna (tvåa i Deauville i comebacken i en G3 och sedan fyra i Newmarket i en G1).

6 ZELLIE ska nu tackla distansen 2 100 m för första gången. Jag tror inte att det blir ett problem så länge jockeyn kan ge henne en bra resa, utan att hon måste gå utan rygg för tidigt.

2 AGAVE ser ut som en oslipad diamant. Obesegrad i tre starter mot enbart tjejer, var hon senast slagen av killen Onesto, som senare var femma i Prix du Jockey Club. Det var över söndagens distans, men distansen oroar inte eftersom hon vunnit över den. I mina ögon är hon mest pålitlig i fältet.

Två hästar till från Fabre

5 PLACE DU CARROUSEL, nyligen tvåa i Prix Saint-Alary (G1), är det tredje kortet från Fabre, som i sin tur brukar kallas ”Sfinxen från Chantilly”. Place du Carrousel har vunnit G3 och varit tvåa i G1 i år. Det är resultat som talar för sig själva.

För Fabres del kommer jag slutligen till 17 BABALA som senast gjorde en bejublad comeback på Longchamp. Hon vann över 2 000 m utan att ridspöet användes alls. Hon ställs nu mot de bästa tjejerna i årgången, när Fabre hade möjlighet att låta henne få en enklare uppgift. Att hon tränats bland de andra tre korten från Fabre, får mig att tro att det inte är någon tillfällighet att hon ställer upp i Prix de Diane.

Här kommer mitt tips i Prix de Diane

Min kollega Fredrik Otter har ansvaret för tipset och analysen till Prix de Diane som alltså blir High Five på söndag. Men låt mig ha nöjet att utmana honom här, med de åtta hästar jag förordar.
Baser: 6 ZELLIE och 2 AGAVE.
Andra bra chanser: 17 BABALA – 4 NASHWA – 7 TIMES SQUARE – 5 PLACE DU CARROUSEL – 12 ROSACEA – 16 NADETTE

Några bra spel på lördagen

Jag avslutar dagens krönika med några ord om loppen på Enghien på lördagen. Jag vet ju att ni i Sverige är mer intresserade av trav än galopp.

Romain Derieux tror på 3 JOHN WICK (lopp 2), som han säger är den bästa treåringen i hans stall. Jag fick också veta att 8 GALBA RINGEAT ska vara en bra chans i lopp 8.

7 IDEAL DU POMMEAU (lopp 5) ska köras av Matthieu Abrivard eftersom Eric Raffin sparkades efter två förluster. Det är inte bara Björn Goop som får kicken av Scuderia Bivens.
Ideal du Pommeau tränas av Sébastien Guarato. Visst ska hästen ha en klar vinstchans på lördag, för det är sant, han har inte körts på bästa sätt på slutet.
Vill du spela i samma lopp som Ideal du Pommeau tycker jag att du kan lägga ett spel på 9 IBRA MESLOIS (Vinnare och Topp 3). Visst handlar det om comeback, men hästen håller hög klass och kan komma med en trevlig överraskning.

När det gäller tipset till High Five på Enghien på lördag, klicka in på min analys och mina kuponger på sedvanlig plats på sajten här.

Trevlig helg så hörs vi nästa fredag igen!

Yann Hayoun
Paris

------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.