Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

SVENSKKOLLEN 10/5

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Helgen som varit: Calle Crown bäst på kolstybben!

Strasbourg-banan i östra Frankrike tog Marie Norberg sin första kuskseger för året, i Prix de Varennes med Didier Broher-tränade hästen Gold du Metz. Förstapriset var 7 200 Euro och sluttiden 1.15,2 över 2825v. Se loppet här.

Svenskägde General du Nord, tränad och körd av Ron Kuiper, segrade igår på den 1310 meter långa gräsbanan Bernay. Segerpremien löd 6 750 Euro. Se loppet här.

Lite senare under söndagen fick vi se en riktigt fin svenskseger i Prix du Rouergue Vincennes! Det var Tomas Malmquists Calle Crown som visade sig från sin bästa sida. Calle Crown öppnade vasst bakom bilen och tog spetsen i nerförsbacken. Släppte ledningen till en annan av förhandsfavoriterna, Dexter Chatho, som höll tempot uppe med 1.10 första 1100 meterna. Dessa positioner hölls fram till upploppet då Equinoxe Jiel satte press på ledaren. Samtidigt uppenbarade sig luckan för Calle Crown, som avslutade sista 200 meterna rykande fort och lyckades ta sig förbi Equinoxe Jiel kort före mål. Kusken David Thomain körde enligt skolboken för att vinna lopp på Vincennes. Det belönades med 30 150 Euro och sluttiden landade på 1.11,4/2100a. Calle Crown avslutade sista 500 meterna på 1.05,2, en exceptionellt snabb avslutning för att vara på Vincennes. Här kan ni läsa hästarnas passertider från loppet.

I samma lopp startade Wild Love, hon slutade femma i mål efter en resa i tredje invändigt och tjänade 3 350 Euro. Se loppet här.

Veckan som kommer: ”Linkan” har tre till start på Vincennes

Ikväll har vi tävlingar med svenskintresse på Le Croisé-Laroche. Jarmo Niskanen har Hastig Västerbo till start i Prix de Wasquehal (18:07), Jarmo sitter själv upp i sulkyn. Startlista här.

Team Westholm selar ut Help Emge i Prix de la Madeleine (19:03), Franck Nivard kör. Startlista här.

I morgon tisdag tävlar Vincennes och där har Anders Lindqvist tre hästar till start. I dagens inledande montélopp Prix Tucana (15:35) har Anders två hästar ut, Iria Jive och Idole Bellot. I samma lopp ser vi Tomas Malmqvists Iron Jet. Charly du Noyer-hingsten rids av David Thomain. Se loppet här.

I det efterföljande loppet Prix Eugenia (16:05) startar Björn Goop Harmonie Merite. Yoann Lebourgeois sköter tömmarna på nytt. Se loppet här.

Anders Lindqvists tredje starthäst för dagen heter Hector Des Buttes, han startar i Prix Niobe (16:35) och rids av Jérémy Condette. Se loppet här.

Nicklas Westerholm skall testa Kalashnikov i monté på onsdag i Chartres. P.Y. Verva sitter i sadeln. Preliminär startlista här.

På torsdag kommer nästa Frankrike-text, väl mött!

/Peter Langemar

Frankrike skickar två bra hästar till Åby

Varje fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2021-05-07: I morgon lördag är det franska hästar med i Paralympiatravet på Åby. Jag tog ett snack med tränarna till både Gelati Cut och Delia du Pommereux. Och min egen ordningsföljd är klar. Det finns också skäl till att skriva om flera stora sportprofiler i den franska hästvärlden, där bl a den franske fotbollsstjärnan Antoine Griezmann nu blir ambassadör för PMU (det franska spelbolaget). Sen, på söndag, är det 500 000 euro extra i potten på High Five. Jackpot alltså.

 

Det blir en härlig sammandrabbning på lördag i Göteborg. Paralympiatravet ska köras, ett Grupp 1-lopp. Frankrike skickar två bra hästar som ska kunna utmana era bästa svenska.
Gelati Cut är en mycket bra häst som alltid gör sitt bästa, han gör aldrig någon besviken och har lyft sig flera nivåer de senaste två åren. Hans tränare Romain Larue har stark tro på sin häst, hör bara:
- Vi reste till Italien i fjol och där var han bra. Med lite tur hade han kunnat ta en eller två segrar. Han är verkligen fin i träningen just nu och jag ser fram emot att möta de bästa svenska hästarna. Han är lätt att ha att göra med och jag ger Gaby Gelormini fria händer när det gäller det taktiska. Uppriktigt sagt blir jag besviken om han inte är bland de tre, säger han.

Sylvain Roger, tränaren till Delia du Pommereux, är lika förhoppningsfull:
- Vi reser till Sverige med målet att stå på prispallen… och varför skulle jag utesluta att vi ställer oss överst? Hon har inte alltid haft turen med sig under vintern, men hon är bra nu. Jag ska villigt erkänna att jag inte känner motståndet så bra, men jag reser med en stark förhoppning, säger han.

Själv tror jag så här om ordningsföljden i mål: 2-8-4.

Griezmann blir ambassadör för PMU

Den franske fotbollsstjärnan Antoine Griezmann, målspottare i FC Barcelona, har nu blivit PMU’s ambassadör. Det finns en enkel och kort bakgrund till hur det här gick till.
Griezmann skickade helt enkelt en tweet till PMU’s CEO Cyril Linette. 
Initiativet kom alltså från Griezmann själv, som för närvarande äger tio galoppörer och fyra travhästar. Hans roll för PMU kommer att klarna under de kommande veckorna, men nr 7 i Barcelona, förklarade i tidningen JDD (Journal du Dimanche):
- Jag vill gjuta nytt liv i hästtävlingarna. Passionen för hästar är spännande. Jag vill hjälpa den här verksamheten att hitta nya spelare, säger Griezmann.

Kort efter att det här blev känt kom turen till en annan sportprofil, före detta NBA-stjärnan (basket) Tony Parker, som lät höra om sig i vår värld av hästar i Frankrike. Då kom nämligen hans första seger som delägare (35%) med hästen Best Sixteen. Det hände i Nantes, och även om Parker inte var på plats poserade han ändå för fotograferna – genom FaceTime!

PC Boudot tillbaka med full kraft

André Fabre är den bästa galopptränaren i Frankrike (i hela Europa till och med). I söndags öppnade han upp säsongen med att vinna med Mare Australis.
Jockeyn PC Boudot iscensatte på nytt ett otroligt lopp som vi länge ska minnas. Han valde att rida med tålamod – i ledningen!
PC Boudot var nyligen avstängd i tio dagar, men är tillbaka med full kraft och i tisdags tog han sin 100:e seger, bara i år. Han fortsätter att skriva fransk galopphistoria.

På Argentan i söndags kördes Critérium de Vitesse de Basse Normandie. Efter ett perfekt lopp i andrapar utvändigt vann Ce Bello Romain på 1.09,9. För närvarande är han en av de bästa i Frankrike när han får den här typen av lopp.
Etonnant var däremot en besvikelse i loppet, och det gick heller inte bra för Billie de Montfort, som inte tog sig förbi någon över upploppet.

Tråkiga besked i veckan som gick

I måndags dog Dominik Cordeau av en hjärtattack. Han styrde tävlingsbanan Angoulême, där han dagen innan närvarade officiellt. Hans plötsliga död kom som en chock för många.
Cordeau var mannen bakom Galopin du Ravary, som slutade tvåa i Prix d’Amérique år 2000, mellan stjärnhästar som Général du Pommeau och Varenne.

Hästen Cleangame, en av Frankrikes bästa valacker, blir borta från tävling en tid. Hans tränare Jean-Michel Bazire säger till Paris-Turf att hästen fortfarande har problem med en sena och att det kan dröja till hösten innan vi får se honom igen.
Mer bekymmer. Årets trea i Prix d’Amérique, Gu d’Heripre, är också skadad, vars orsak sägs bero på hans avelsarbete. Hästens tränare Fabrice Souloy hoppas på att Gu d’Heripre är redo att tävla igen nästa vinter.

Jackpot på High Five på söndag – 500 000 euro extra i potten

På söndag på Vincennes är det 500 000 euro extra i potten på High Five. Mina tips till loppet kommer på lördag under vinjetten ”Spelanalys/High Five”. 

Samma dag på Vincennes är det dags för Prix Kerjacques.
Utan missöde bör Dorgos de Guez vinna, medan Detroit Castelets (tillbaka i bästa form igen) ska kunna ta andraplatsen.

Bonne chance!
Nästa fredag är jag tillbaka med fler nyheter och spelförslag.

Yann Hayoun
Paris

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.