Bollnäs GIF

Läs mer om lagen i Elitserien.

Bollnäs är en av de riktigt klassiska klubbarna i svensk bandy med 66 säsonger i den högsta serien. Klubben längtar dock efter nya SM-titlar då det var över 60 år sedan de vann Elitserien sist. SM-finalisten från 2017 led under förra säsongen svårt av att mittfältaren Daniel Berlin vänt åter till Sandviken och att anfallaren Patrik Nilsson missade stora delar av säsongen på grund av sjukdom och slutade sjua i serien. Nu är Patrik Nilsson frisk, och man har dessutom tagit in förbundskaptenen Svenne Olsson som tränare (han ska dubblera och är fortsatt förbundskapten). Så oddsen på att Bollnäs hittar en mer framskjuten placering än i fjol är goda.

Grundad: 1985
Hemmaarena: Sävstaås IP (utomhus)
SM-guld: 2 st (senaste 1956)
Tränare: Svenne Olsson

Spela på Bollnäs på Oddset.

Tongivande spelare

Andreas Westh

Född: 1977
Land: Sverige
Position: Libero
Tidigare bandyklubbar: Sandvikens AIK

Andreas Westh har under det senaste decenniet varit Sveriges främsta libero och har hållit ihop Bollnäs försvar. Visst, han kämpar med en del krämpor och det sägs att han blivit långsam. Men det är inte farten på skridskorna utan spelsinne och ledaregenskaper som gjort honom ovärderlig för Bollnäs och landslaget i många år. Den rutinerade bandyspelaren är numer dessutom lagkamrat med sonen Oskar som tillför fart på Bollnäs mittfält. Liberon tog sitt första VM-guld 2003 och var även med under det senaste, 2017 på hemmaplan i Sandviken. Westh har varit en stabil kapten för det svenska landslaget i många herrans år, men tackade nyligen för sig i den blågula dressen.

Per Hellmyrs

Född: 1983
Land: Sverige
Position: ytterhalv/mittfältare
Tidigare bandyklubbar: Edsbyns IF, Raketa Kazan, Dynamo Moskva

Det är kanske några säsonger sedan Hellmyrs ansågs vara världens bäste bandyspelare. Men fortfarande är det få som tar bollen från honom och ska Bollnäs vara bra behöver Hellmyrs vara bra. Hans passningsspel och genomåkningar tillhör det vackraste med bandysporten. Totalt har det blivit en bra bit över 100 landskamper för 35-åringen som även har hela fem VM-guld i prishyllan.

Kasper Milerud

Född: 1995
Land: Sverige
Position: Mittfältare
Tidigare bandyklubbar: Hammarby IF

Kasper Milerud gjorde debut i Hammarby redan som 15-åring, men det var inte förrän säsongen 17/18 som han på allvar gjorde avtryck i ett stjärnspäckat Bajen. Särskilt i slutspelet visade han prov på sin kraft och sitt skott som ledde till sju gjorda mål. Milerud gjorde under säsongen hattrick mot toppklubbarna Villa, Sandviken och Edsbyn. Inför den här bandysäsongen lockades han till Bollnäs där oddsen är goda på att mittfältaren kan fortsätta utvecklas.

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.