Edsbyns IF

Läs mer om lagen i Elitserien.

Edsbyn har ett långt förflutet i Elitserien i bandy och går nu in på sin 74:e säsong i finrummet. 2003 stod klubbens nya arena klar, den första inomhusarenan för bandy i Sverige. Anläggningen sägs vara en stor del till lagets framgångar under 2000-talet. I fjol var Edsbyn inte favorit-tippat, men liksom så många gånger förr stod de ändå där som svenska mästare i mars. En rad rutinerade spelare kompletteras med egna unga talanger som Oskar Wikblad och Martin Fridh. Bröderna Hans och Ola Johansson finns med i ledarstaben vilket brukar borga för framgång. Som spelare och ledare har Ola varit med i 22 finaler – och vunnit 18.

Grundad: 1909
Hemmaarena: Svenska Fönster Arena (inomhus)
SM-guld: 11 st (senaste 2018)
Tränare: Thomas Liw

Spela på Edsbyn på Oddset.

Tongivande spelare

Anders Svensson

Född: 1975
Land: Sverige
Position: Målvakt
Tidigare bandyklubbar: Ljusdals BK, IFK Rättvik, Dynamo Kazan, Volga

När Anders Svensson var på väg hem efter sin sejour i Ryssland tyckte Edsbyn att de hade det väl beställt på målvaktssidan och visade inget stort intresse för den tidigare guldmålvakten. Inte heller andra klubbar ansåg Svensson värd att satsa på, kanske på grund av den höga åldern. När Edsbyn väl tog sitt förnuft till fånga och tog in Svensson gav det resultat. Det har blivit två SM-guld sedan hemkomsten och burväktaren har haft stor del i triumferna. Svensson är en makalös straffmålvakt och var åter med i landslaget vid senaste Bandy-VM. Totalt har målvakten fyra VM-guld på meritlistan.

Hans Andersson

Född: 1982
Land: Sverige
Position: Ytterhalv
Tidigare bandyklubbar: Dynamo Kazan

Hans Andersson har varit landslagsspelare i flera år. Men det är först på senare år som ytterhalven fått erkännandet från den stora bandypubliken. Vid 35 års ålder gjorde spelmotorn sin bästa säsong någonsin 2016/17 och var även i fjol starkt bidragande till Edsbyns guld. Mångsidig, spelskicklig och bra skott gör honom till varje tränares önskespelare. Är en av de aktiva bandyspelare i Sverige med flest landskamper på meritlistan och har även tre VM-guld i samlingen.

Tuomas Määttä

Född: 1996
Land: Finland
Position: Mittfält
Tidigare bandyklubbar: Botnia

Det hade pratats om Tuomas Määttä redan innan han kom till svenska Elitserien. Men få förstod hur bra den unge finländaren faktiskt redan var. I sin första SM-final avgjorde han med ett solomål där han tog bollen från ett straffområde till ett annat. I sin andra gjorde han det avslutande 4-0-målet. Bara 22 år gammal har mittfältaren alltså två SM-guld med Edsbyn och oddsen talar  för att Tuomas Määttä kan bli Finlands bäste spelare genom tiderna.

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.