Sandvikens AIK

Läs mer om lagen i Elitserien.

SAIK är de senaste 25 årens gigant i svensk bandy. Inte sedan 1994 har laget missat semifinal. Med sitt stjärnspäckade lag som leds av Erik Säfström, Christoffer Edlund och lagkapten Daniel Berlin får chanserna att förlänga den sviten bedömas som goda. Även om ekonomin är ett orosmoment, liksom sjukskrivne tränare Magnus Muhréns hälsa.

Grundad: 1901
Hemmaarena: Göransson Arena (inomhus)
SM-guld: 9 (senaste 2014)
Tränare: Magnus Muhrén

Spela på SAIK på Oddset.

Tongivande spelare

Christoffer Edlund

Född: 1987
Land: Sverige
Position: Anfallare
Tidigare bandyklubbar: Vetlanda BK, Jenisej

Sedan han kom från Vetlanda 2009 har han öst in mål i den svarta tröjan. Han gör viktiga mål och han gör många mål (mot Katrineholm 2009 gjorde han 12 mål i samma match) och ingen blir gladare än Sandvikens nummer 21 när bollen går i nät. Men av tränare är han också uppskattad för sitt hårda arbete. Edlund vann skytteligan i VM 2014 med tolv mål och har tre VM-guld i prishyllan. Målkungen har dessutom vunnit skytteligan i Elitserien sex gånger på de senaste tio åren (2009/10 smackade han in 91 mål på 26 matcher, tre mål från Patrik Nilssons rekord). Säsongen 2014/15 tog han en avstickare till Ryssland, gjorde 62 mål på 30 matcher och blev rysk mästare. Smålänningen är, som vanligt, en lågoddsare till att göra flest mål i serien även i år. .

Erik Säfström

Född: 1988
Land: Sverige
Position: Ytterhalv
Tidigare bandyklubbar: Örebro SK, Neftyannik

Elitseriens mest komplette ytterhalv. Han driver offensiven och han håller tätt i defensiven. Han inleder ofta säsongerna lite försiktigt, men framåt februari och mars är det vanligt att Säfström dominerar matcherna. Efter två säsonger i Ryssland, där han den andra blev rysk mästare, ser nu Örebrosonen ut att ha kommit hem till Sandviken för att stanna. Det är sådant som gör att det är svårt att se SAIK som annat än ett topplag. Säfström är inte bara ansedd som en av världens bästa på sin position, utan har också tre SM-guld och två VM-guld att stoltsera med.

Daniel Berlin

Född: 1986
Land: Sverige
Position: Mittfältare
Tidigare bandyklubbar: IK Sirius, Dynamo Moskva, Bollnäs GIF

Han är en urkraft på mittfältet. Hans betydelse för ett bandylag kan illustreras av att hans tidigare klubb Bollnäs gick från final till chanslöst i kvartsfinal när Berlin lämnade klubben. I Sandviken är han hemma och liksom Säfström en garant för att Sandviken är ett topplag. Mittfältaren har två SM-guld och fyra VM-guld på meritlistan. Blev i fjol dessutom utsedd till Årets herrspelare i svensk bandy.

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.