IFK Vänersborg

Läs mer om lagen i Elitserien.

Efter den kortvariga satsningen på ryska stjärnor var det många som inför förra säsongen räknade bort IFK inför fjolårets Elitseriestart. Men Ari Holopainen vet hur man bygger ett svårslaget lag och till slut tog man sig välförtjänt till slutspel. Det finns hög kvalitet på vissa positioner, och det finns tillräcklig bredd för att kunna spela kvartsfinal även till våren. Men fortfarande återstår för Vänersborg att utnyttja den potential som publikintresset och hallen ger. 29 säsonger i den högsta serien till trots, och en tiondeplats i marathon-tabellen, något SM-guld har Vänersborg inte varit nära.

Grundad: 1934
Hemmaarena: Arena Vänersborg (inomhus)
SM-guld: 0
Tränare: Ari Holopainen

Spela på Vänerborg på Oddset.

Tongivande spelare

Robin Öhrlund

Född: 1997
Land: Sverige
Position: Mittfältare
Tidigare bandyklubbar: Örebro SK

Samtliga Elitserieklubbar var intresserade, men Öhrlund från Örebro valde chansen att spela med världsstjärnan Sergei Lomanov i Vänersborg. När Lomanov flyttade hem öppnades utrymme för Öhrlund att glänsa, och det gjorde han. En av Sveriges stora talanger som i år kommer vara en nyckelspelare för IFK. Tillsammans med Emil Viklund är han en spelare att bygga en fartfylld offensiv på i många år framöver. Var dessutom uttagen i Svenne Olssons senaste landslagstrupp, där oddsen är låga på att han kommer få göra många matcher i framtiden.

Joakim Hedqvist

Född: 1977
Land: Sverige
Position: Anfallare
Tidigare bandyklubbar: Brobergs IF, Edsbyn IF, Zorkij

Mannen som inte kan sluta göra mål. Över 700 mål i Elitserien, innan dess ett antal i Divison 1 med Broberg. Han skjuter hårdast och bäst i serien, om detta är de flesta överens. Men hur länge till orkar han ut på isen? Han är ju trots allt över 40. Men ännu håller han. Viktigt för Vänersborg att han gör det ännu en säsong. Hedqvist har under karriären vunnit fyra SM-titlar med Edsbyn och debuterade i det svenska landslaget under Bandy-VM 2009. Debuten gick helt ok...det slutade inte bara med VM-guld, kanonmannen tog även hem skytteligan på 14 baljor och blev framröstad som turneringens bästa anfallare.

Kimmo Kyllönen

Född: 1983
Land: Finland
Position: Målvakt
Tidigare bandyklubbar: Kampparit, Sirius IK, IFK Kungälv, IK Tellus

Trots att han av många anses vara en av världens bästa målvakter var det först med Vänersborg han fick spela sina första slutspelsmatcher i Sverige efter att ha bytt klubb från Tellus inför i fjol. En matchvinnare som i vissa matcher spikar igen fullständigt. Den finske landslagsmålvakten har en bra bit över 50 landskamper under bältet och spelat i sex världsmästerskap i bandy. Kyllönen blir givetvis en nyckelspelare för Vänersborg denna säsong.

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.