Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

AIK är en av de mest klassiska klubbarna i den allsvenska historien. Inget annat lag har spelat fler säsonger i Allsvenskan än klubben från Solna.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om AIK - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

AIK Fotboll

Grundad: 1891
Hemmaarena: Friends Arena
SM-guld: 12 st
Tränare: Bartosz Grzelak

Totalt har det blivit 93 säsonger i det svenska finrummet och “Gnaget” tog sitt första SM-guld 1931/32. Sedan dess har det blivit ytterligare elva SM-titlar i samlingen. Även i Svenska Cupen har AIK flera triumfer, totalt åtta guld. Få lag har så många fans som de svartgula. 40 gånger har de vunnit den allsvenska publikligan, vilket är överlägset bäst. Även ute i Europa har stockholmarna skördat framgångar. 1999 blev de ett av få svenska lag som kvalificerade sig för gruppspelet i Champions League. I fjol stod Solnaklubben för en kanonsäsong då de bland annat vann flest matcher av samtliga lag i det blågula finrummet. Sedan dess har trotjänaren Henok Goitom valt att lägga skorna på hyllan, men även utan honom ska “Gnaget” kunna utmana om Lennart Johanssons pokal. Lennart Johansson som för övrigt var en stor profil och är hedersordförande i klubben sedan 1999.

Aktuella fotbollskuponger

AIK – trupp

AIK har en mycket namnkunnig trupp med spelare såväl i som precis som utanför det svenska landslaget. Nedan är ett urval av spelarna i AIK-truppen 2022.

Kristoffer Nordfeldt 

Född: 1989-06-23

Land: Sverige

Position: Målvakt

Med sina blott 25 insläppta mål var "Gnaget" Allsvenskans bästa lag i defensiv riktning i fjol. Stor del av berömmet ska tillfalla Kristoffer Nordfeldt som på sina 14 spelade matcher faktiskt bidrog till att Solnalagets försvar blev ännu starkare. 32-åringen hämtades in från Genclerbirligi och med all den rutin som den svenska fotbollsspelaren samlat på sig genom åren dröjde det inte länge innan Nordfeldt tog över som förstaslips. Spelförståelse, snabba reflexer och ett mer än stabilt spel med fötterna är alla egenskaper som är signifikanta för Nordfeldt som fotbollsmålvakt. Det räckte som bekant inte till guld i fjol, men när Kristoffer finns med från start denna säsong är känslan att de svartgula blir minst lika svåra att lägga på rygg den här säsongen. Ett litet bet på de svartgula som mästare behöver inte vara fel om oddsen tilltalar. 

Sotirios Papagiannopoulos 

Född: 1990-09-05

Land: Sverige

Position: Försvarare

När det gick som tyngst under sommaren 2020 valde "Gnaget" att ge sig ut på marknaden. Flera spelare värvades in där Sotirios Papagiannopoulos var en av dessa. Det är en meriterad fotbollsspelare som fick sitt stora genombrott för den svenska publiken när han var en del av Östersunds succélag. De fina insatserna i Jämtland gav ett kontrakt med FC Köpenhamn där mittbacken spelade mellan 2018 och 2020. Fyra landskamper finns också med på CV:t. I AIK hann det bli tolv ligamatcher, fyra gula kort och ett rött under debutsäsongen som lovade mer. I fjol bidrog “Sotte” i allra högsta grad till att klubben hade Allsvenskans tätaste försvar och mittbacken är inte sällan ett hot på fasta situationer. Med 31-åringen i mittlåset är oddsen låga på att de svartgula behåller sin tron som innehavare av Allsvenskans bästa försvar.

Mikael Lustig 

Född: 1986-12-13

Land: Sverige

Position: Försvarare

Allsvenskans kanske populäraste spelare heter Mikael Lustig. Norrlänningen har sprungit upp och ned längs sin högerkant i över ett decennium och trots att inläggen, precis som stunderna han kramar stolpen, ofta varit för långa har han med glimten i ögat krigat sig hela vägen från moderklubben Umeå FC till legendstatus i Celtic till AIK. En lättsam herre vid sidan av plan och älskad av fansen, men desto tuffare att möta vilket gjort att han, utöver nära 300 matcher för den skotska jätten, haft äran att representera det svenska landslaget över 80 gånger. I fjol lades dock den blågula dressen på hyllan och medans Janne Andersson kliar sig i pannan efter en ersättare jublar Bartosz Grzelak som får en fullt AIK-fokuserad högerback till sitt förfogande. 

Axel Björnström 

Född: 1995-09-10

Land: Sverige

Position: Försvarare

Större steg har tagits år för år av late bloomern Axel Björnström. Först som 22-åring blev Axel fotbollsproffs på heltid då han skrev kontrakt med Sirius efter 61 matcher för Vasalund i Norrettan. Vänsterbacken tvingades samtidigt inse att det inte gick att ha kvar säsongsbiljetten till AIK-matcherna, som han innehaft i 15 års tid. Till 2022 är dock samma biljett på sätt och vis förnyad då “Acke” ska dra på sig den svartgula tröjan på riktigt. Efter sin tid i Sirius och en utflykt till Ryssland är Björnström invärvad på ett kontrakt som sträcker sig till och med nyårsafton 2024. Fart och fläkt kommer det att bli längs med vänsterkanten när Otieno och Björnström sätter fart under galoscherna. Oddsen är låga på att det blir Allsvenskans snabbaste vänsterkant.  

Sebastian Larsson 

Född: 1985-06-06

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Efter fotbolls-VM 2018 anslöt sig den landslagsmeriterade fotbollsspelaren Sebastian Larsson till "Gnaget" efter 18 tillbringade år på de brittiska öarna. Under sejouren i England hann “Seb” med att representera Arsenal, Birmingham City, Sunderland och Hull City. Säsongen 2018 var faktiskt Larssons debutsäsong i Allsvenskan och vilken lyckad sådan det blev för den hårt gnuggande mittfältaren – ett SM-guld där Sebastian tillsammans med spelare som Enoch Kofi Adu och Kristoffer Olsson gjorde mittfältet oerhört slagkraftigt. I ytterligare tre säsonger har Larsson varit enormt tongivande i den svartgula tröjan - och mer kommer det att bli! I december valde 36-åringen att förlänga sitt kontrakt och mycket talar för att kaptensbindeln kommer att sitta runt Larssons arm efter att Henok Goitom lagt skorna på hyllan. 

Nabil Bahoui 

Född: 1991-02-05

Land: Sverige

Position: Anfallare

Även om Nabil Bahoui fick sin fotbollsfostran i Mälarhöjdens IK och Brommapojkarna är det allra främst AIK som den offensivt lagde fotbollsspelaren förknippas med. Efter mindre lyckade utlandssejourer i bland annat Al-Ahli, Hamburg och Grasshoppers gör Bahoui sin tredje vända i klubben och känslan är att han är hemma för att stanna. I kunskapslådan finns allt man kan önska av en lirare i de främre leden och i fjol hittade Bartosz Grzelak, mot slutet av säsongen, ett framgångsrikt samarbete mellan Stefanelli och Bahoui. Den sistnämnda noterades till slut för tio strutar under säsongens gång vilket får sägas vara klart godkänt. På samma väg fortsatte Nabil i gruppspelet av Svenska Cupen 2022 där mål gjordes i parti och minut. Oddsen är låga på att han tar med sig formen in i Allsvenskan. 

Nicolás Stefanelli 

Född: 1994-11-22

Land: Argentina

Position: Anfallare

Sommaren 2017 gjorde "Gnaget" en av sina största satsningar på en enskild spelare då Nicolás Stefanelli hämtades från argentinska Defensa. Förutom övergångssumman på ett tvåsiffrigt miljonbelopp rekryterades ex-spelaren Ivan Obolo som personlig rådgivare och tolk åt Nicolás. 20 personliga poäng på 35 allsvenska framträdanden är starka papper men Stefanelli föll ändå inte i tillräckligt god jord hos Rikard Norling, trots SM-guldet 2018. Efter en sväng till Cypern och en vända till Chile för Nicos del samt en flytt till Norrköping för Norlings så kunde AIK och argentinaren återförenas inför säsongen 2021. Succén lät inte vänta på sig för publikfavoriten som smällde in tolv strutar och behöll sitt snitt på över en halv personlig poäng per allsvenskt arrangemang. Efter fjärdeplatsen i skytteligan lär Nico vara redo att utmana om titeln i skytteligan samt bidra med sitt hårda arbete till att Gnaget återtar Lennart Johanssons pokal.

Läs mer om Allsvenskan

Spela på Allsvenskan 2022