Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

"Gnaget" – mesta allsvenskarna!

AIK är en av de mest klassiska klubbarna i den allsvenska historien. Inget annat lag har spelat fler säsonger i Allsvenskan än klubben från Solna.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om AIK - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

AIK Fotboll

Smeknamn: Gnaget
Grundad: 1891
Hemmaarena: Friends Arena
SM-guld: 12 st
Tränare: Andreas Brännström

AIK är en av de mest klassiska klubbarna i den allsvenska historien. Inget annat lag har spelat fler säsonger i Allsvenskan än Stockholmsklubben. 94 säsonger har det blivit i det svenska finrummet och “Gnaget” tog sitt första SM-guld 1931/32. Sedan dess har det blivit ytterligare elva SM-titlar i samlingen. Även i Svenska Cupen har AIK flera triumfer,  totalt åtta guld. Få lag har så många fans som de svartgula. 40 gånger har de vunnit den allsvenska publikligan, vilket är överlägset bäst. 

Även ute i Europa har stockholmarna skördat framgångar. 1999 blev de ett av få svenska lag som kvalificerade sig för gruppspelet i Champions League. I fjol stod AIK för en mellansäsong där Grzelak fick foten och ersattes av Henok Goitom. Efter säsongen har Andreas Brännström klivit in som tränare och han ska bygga nytt då Mikael Lustig och Sebastian Larsson lagt av. Ett stort jobb för “Brännan”, men får han några vettiga nyförvärv samtidigt som en spelare som John Guidetti hittar formen ska “Gnaget” kunna utmana om Lennart Johanssons pokal. Lennart Johansson som för övrigt var en stor profil och hedersordförande i klubben från 1999 fram till sin död.

Spelare i AIK

AIK har flera rutinerade pjäser som har varit med i hetluften förr. Nordfeldt, Milosevic och Guidetti är kvar sedan tidigare och får nu sällskap av Jimmy Durmaz och Viktor Fischer. Den kvintetten är en garanti för att jobbet hela tiden görs av samtliga spelare i laget och där finns dessutom enormt med kvalité. Hur långt kan de föra Gnaget?

Kristoffer Nordfeldt

Född: 1989-06-23
Land: Sverige
Position: Målvakt

Kristoffer Nordfeldt gjorde sin första hela säsong i Allsvenskan med AIK under 2022 och precis som hela laget gjorde han det okej, men knappast mer. Landslagsreserven visade prov på fina fötter, men kunde nog ha räddat någon boll mer. 33-åringen hämtades in från Genclerbirligi förra sommaren och med all den rutin som den svenska fotbollsspelaren samlat på sig genom åren dröjde det inte länge innan Nordfeldt tog över som förstaslips. Spelförståelse, snabba reflexer och ett mer än stabilt spel med fötterna är alla egenskaper som är signifikanta för Nordfeldt som fotbollsmålvakt. Ska AIK ta sig hela vägen upp på tronen behöver han visa prov på allt detta och lite till. Frågan är om Nordfeldt fortfarande har det i sig?

Sotirios Papagiannopoulos

Född: 1990-09-05
Land: Sverige
Position: Försvarare

När AIK gick som tyngst under sommaren 2020 valde Gnaget att ge sig ut på marknaden. Flera spelare värvades in där Sotirios Papagiannopoulos var en av dessa. Det är en meriterad fotbollsspelare som fick sitt stora genombrott för den svenska publiken när han var en del av Östersunds succélag. De fina insatserna i Jämtland gav ett kontrakt med FC Köpenhamn där mittbacken spelade mellan 2018 och 2020. Fyra landskamper finns också med på CV:t. I AIK har Papagiannopoulos status dalat något även om han spelade 28 matcher den gångna säsongen. Försvaret såg dock inte lika tätt ut som under 2021 och det känns som att “Sotte” behöver en ledare bredvid sig för att Gnagets defensiv ska hålla. Kan Alexander Milosevic hålla sig skadefri så finns den komponenten redan i truppen. Detta är en riktig nyckelsäsong i Papagiannopoulos karriär.

Axel Björnström

Född: 1995-09-10
Land: Sverige
Position: Försvarare

Större steg har tagits år för år av late bloomern Axel Björnström. Först som 22-åring blev Axel fotbollsproffs på heltid då han skrev kontrakt med Sirius efter 61 matcher för Vasalund i Norrettan. Vänsterbacken tvingades samtidigt inse att det inte gick att ha kvar säsongsbiljetten till AIK-matcherna, som han innehaft i 15 års tid. Till 2022 blev dock samma biljett på sätt och vis förnyad då “Acke” drog på sig den svartgula tröjan på riktigt. Det blev 26 framträdanden i Allsvenskan för AIK förra året och frågan är hur mycket speltid 27-åringen får denna säsong. Otieno är svårpetad på vänsterkanten och det finns viss risk att Björnström får spela andrafiolen. När han väl får chansen har Gnaget i alla fall en fotbollsspelare som kommer ge allt för klubbmärket.

Jimmy Durmaz

Född: 1989-03-22
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Det uppstod ett stort glapp i AIK efter säsongen 2022, både vad gäller spelmässig kvalitet och framför allt vad gäller ledare i laget. En stor del i detta förväntas Jimmy Durmaz råda bot på, få spelare i Allsvenskan har lika gediget CV. Närkingen utbildades i BK Forwards berömda plantskola och slog igenom hos Malmö FF med framstående prestationer och ett SM-guld. På grekisk mark införskaffade Jimmy dubbla guld med Olympiakos och därefter var den turkiske medborgaren i Istanbul och erövrade supercuppokalen med Galatasaray. Den 49-faldige landslagsmannen har på senare år gått från att vara en kantråtta till att ta klivet in i banan och styra spelet, något Gnaget kommer behöva i livet efter Sebastian Larsson.

Viktor Fischer

Född: 1994-07-09
Land: Danmark
Position: Mittfältare

När det fanns frågetecken kring AIK:s slagkraft anno 2023 briserade en äkta bomb i Solna. I februari kritade Viktor Fischer på ett låneavtal med Gnaget, från belgiska Royal Antwerp, och den mannen kommer lastad med både kraft, klass och mustiga meriter. 28-åringen har huserat i tulpanernas rike och vunnit Eredivisie vid två tillfällen med Ajax. Med den danska dominanten FC Köpenhamn har herr Fischer också grävt guld. Den offensiva pjäsen från Århus ingick dessutom i den rödvita VM-truppen i mästerskapet på rysk mark 2018. Dansken klev direkt in i Andreas Brännströms startelva och producerade dubbla strutar i Svenska Cupen, det blir väldigt intressant att se vad Fischer kan uträtta i gulsvart skrud framöver. Oddsen är låga på att han ligger högt upp i AIK:s poängliga när säsongen summeras.

John Guidetti

Född: 1992-04-15
Land: Sverige
Position: Anfallare

Henrik Jurelius stod för en av sommarens absolut mest spännande värvningar när han lyckades signa John Guidetti som närmast kom från Alavés i La Liga. I Spanien har den före detta landslagsanfallaren inte gjort särskilt stort intryck, men det ska också sägas att skador och annat satt stopp för strikerns framfart. Skador gäckade den uttrycksfulle anfallaren även under hösten och det blev bara fem mål i Allsvenskan förra säsongen. Istället rönte han mest uppmärksamhet i ett bråk med Alexander Jeremejeff där både mordhot och sexuella trakasserier förekom. Får Guidetti vara skadefri under hela vintern och kommer fulltränad till säsongstarten är det tveklöst en av seriens största profiler, men han hade mått bra av att låta fotbollen sköta snacket. Kan John fokusera på rätt saker är det en kandidat till att vinna skytteligan.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset