Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

AIK

Läs mer om AIK - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Läs mer om de andra lagen i Allsvenskan.

Grundad: 1891
Hemmaarena: Friends Arena
SM-guld: 12 st
Tränare: Rikard Norling

AIK är en av de mest klassiska klubbarna i den allsvenska historien. Inget annat lag har spelat fler säsonger i Allsvenskan än Solnaklubben. 91 säsonger har det blivit i det svenska finrummet och “Gnaget” tog sitt första SM-guld 1931/32. Sedan dess har det blivit ytterligare elva SM-titlar i samlingen. Även i Svenska Cupen har AIK flera triumfer, totalt åtta guld. Få lag har så många fans som de svartgula. 39 gånger har de vunnit den allsvenska publikligan, vilket är överlägset. Även ute i Europa har 08-orna skördat framgångar. 1999 blev de ett av få svenska lag som lyckats kvalificera sig för gruppspelet i Champions League. AIK nådde inte hela vägen fram till Lennart Johanssons pokal förra året, Lennart Johansson som för övrigt är hedersordförande i just AIK. Precis som vanligt är dock de gulsvarta definitivt en kandidat till guldet.

Spela på AIK i Allsvenskan på Oddset.

Tongivande spelare

Per Karlsson

Född: 1986-01-02
Land: Sverige
Position: Försvarare

Trotjänaren Per “Pertan” Karlsson är den enda spelaren i truppen som har tagit två SM-guld i den gulsvarta dressen. Mittbacken var fundamental i mittlåset under guldåret 2018 och 34-åringen lär få en betydande roll i Rikard Norlings försvarslinje även den här säsongen. Trots att “Pertan” nu gjort över 300 matcher för sitt AIK dröjde det fram till just 2018 för publikfavoriten Karlsson att tillägnas en egna ramsa från fansen. Den rutinerade mittbacken har sin styrka i sin spelförståelse och står nästintill aldrig för några misstag. Per Karlsson har även gjort två A-landskamper i sin långa, framgångsrika karriär.

Enoch Kofi Adu

Född: 1990-09-14
Land: Ghana
Position: Mittfältare

Sommaren 2014 blev Enoch Kofi Adu känd för den breda fotbollspubliken i Sverige då Malmö FF värvade in den mångsidige mittfältaren inför Champions League. Ghananen gjorde sig känd som en hårt arbetande, passningssäker och positionssäker trygghet i planens centrala del. Fältherren är den typ av pjäs som utför ett mastodontjobb i det tysta, en dröm för alla lag att ha hos sig och en mardröm att möta. Efter två och ett halvt år i Skåne lämnade Enoch de himmelsblå för att testa sina vingar på turkisk mark innan han återkom till det långa landet falukorv mindre än ett år senare. Adu har bibehållit sin förmåga att vara spindeln i nätet även hos AIK och den Nice-fostrade gnagaren var en vital del i SM-guldet 2018. Förutom Frankrike, Sverige och Turkiet har Adu även spelat i Norge, Danmark och Belgien. Spindelmannen har gjort en landskamp för Black Stars och har kontrakt med Gnaget till och med 2020.

Sebastian Larsson

Född: 1985-06-06
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Efter fotbolls-VM anslöt sig den landslagsmeriterade mittfältaren Sebastian Larsson till AIK efter 18 tillbringade år på de brittiska öarna. Under sejouren i England hann “Seb” med att representera Arsenal, Birmingham City, Sunderland och Hull City. Säsongen 2018 var faktiskt Larssons debutsäsong i Allsvenskan och vilken lyckad sådan det blev för den hårt gnuggande mittfältaren – ett SM-guld där Sebastian tillsammans med spelare som bland annat Enoch Kofi Adu och Kristoffer Olsson gjorde mittfältet oerhört slagkraftigt. Även 2019 var Larsson, som är given i Janne Anderssons landslagstrupp, högst tongivande i den svarta tröjan. Då blev det för ovanlighetens skull inte bara en mängd assist, utan även hela sex mål framåt. Sebastian Larsson har gjort över 100 landskamper för Sverige och är vital för såväl Blågult som AIK med sin känsliga högerfot.

Ebenezer Ofori

Född: 1995-07-01  
Land: Ghana
Position: Mittfältare

Ofori är åter tillbaka i AIK! 2016 lämnade ghananen Solna-laget för större utmaningar. Resan gick till Stuttgart där den då drygt 21-årige Ebenezer tecknade ett avtal med den tyska fotbollsklubben som då låg trea i Zweite Bundesliga. Säsongerna i Tyskland blev dock inte riktigt vad den stabile innermittfältaren tänkt sig. Bara tio matcher hos Die Roten finns noterat och sedan mars 2018 har 24-åringen varit utlånad till MLS-klubben New York City. Där har han bland annat spelat tillsammans med svenske Anton Tinnerholm. Nu är det alltså dags för ett nytt kapitel i Sverige. Kontraktet är skrivet över säsongen 2023. I Ofori kommer Gnaget få en lojal kamrat i omklädningsrummet som brinner för den gulsvarta tröjan samtidigt som hans spetskvalitéer framåt kommer skönjas i form av sportslig framgång. Ebenezer Ofori har redan över 100 tävlingsmatcher i Solna-lagets dress och med denna nystart i klubben är 200-strecket inom räckhåll!  

Henok Goitom

Född: 1984-09-22
Land: Sverige
Position: Anfallare

Goitom lämnade svensk klubbfotboll 2003, endast 19 år gammal, utan att ha spelat en enda match i varken Superettan eller Allsvenskan. Men Udinese lockade. I februari 2005 gjorde Husby-killen debut i Serie A mot självaste Inter. Goitom fick komma in i den andra halvleken och gjorde 1-1 i slutminuten på nick. Trots succén blev det inga fler matcher i A-laget och det blev istället fortsatt spel i spanska Segunda División och senare La Liga i bland annat Murcia, Valladolid och Almería. Efter nära ett decennium på resande fot skrev den forna svenska U21-landslagsmannen på för AIK. Där har han, med undantag från en utflykt till den amerikanska proffsligan MLS 2016, varit en bärande pelare. Totalt har anfallaren stått för 67 allsvenska mål i den gulsvarta tröjan. När Nisse Johansson lade fotbollsskorna på hyllan var det också Henok Goitom som fick äran att dra på sig lagets kaptensbindel. Kan han föra AIK till ett nytt SM-guld 2020?

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.