Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

AIK Fotboll 2024

AIK är en av de mest klassiska klubbarna i den allsvenska historien. Inget annat lag har spelat fler säsonger i Allsvenskan än klubben från Solna.
Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

Bild på en fotboll och en supporterhalsduk med AIK:s färger

AIK Fotboll-fakta

Smeknamn: Gnaget
Grundad: 1891
Hemmaarena: Friends Arena
SM-guld: 12 st
Tränare: Henning Berg 

AIK är en av de mest klassiska klubbarna i den allsvenska historien. Inget annat lag har spelat fler säsonger i Allsvenskan än Stockholmsklubben. 95 säsonger har det blivit i det svenska finrummet och “Gnaget” tog sitt första SM-guld 1931/32. Sedan dess har det blivit ytterligare elva SM-titlar i samlingen. Även i Svenska Cupen har AIK flera triumfer, totalt åtta guld. Få lag har så många fans som de svartgula. 41 gånger har de vunnit den allsvenska publikligan, senast 2023, vilket är överlägset bäst. Även ute i Europa har stockholmarna skördat framgångar. 1999 blev de ett av få svenska lag som kvalificerade sig för gruppspelet i Champions League. 

I fjol hade AIK en hemsk säsong med bottenstrid samt rotation på både sportchefskontoret, tränarbänken och i spelartruppen. Norska firman Thomas Berntsen och Henning Berg har skapat stadga efter stökigheterna på Skytteholm, får Gnaget dessutom igång en spelare som John Guidetti ska de gulsvarta kunna utmana om Lennart Johanssons pokal. Lennart Johansson som för övrigt var en stor profil och hedersordförande i klubben från 1999 fram till sin död.

Spelare i AIK

AIK har flera rutinerade pjäser som har varit med i hetluften förr. Nordfeldt, Milosevic, Papagiannopoulos och Guidetti är kvar sedan tidigare och får nu sällskap av en trio norrmän. Ellingsen, Celina och Tiedemann Hansen är välscoutade av Berntsen/Berg. Hur långt kan de föra Gnaget?

Kristoffer Nordfeldt

Född: 1989-06-23
Land: Sverige
Position: Målvakt

Kristoffer Nordfeldt gjorde sin första hela säsong i Allsvenskan med AIK under 2022 och precis som hela laget gjorde han det okej, men knappast mer. 34-åringen hade en sämre säsong 2023, precis som hela laget, enligt elaka tungor måste “Kribba” haft en hållhake på Janne Andersson eftersom landslagsplatsen var cementerad. Spelförståelse, snabba reflexer och stabilt spel med fötterna är alla egenskaper som är signifikanta för Nordfeldt som fotbollsmålvakt. Inför 2024 har Gnaget värvat in Ismael Diawara från Malmö FF, närkingen har knappast kommit för att sitta på kvisten. Klarar “Kribba” konkurrensen på ålderns höst?

Sotirios Papagiannopoulos  

Född: 1990-09-05
Land: Sverige
Position: Försvarare

När AIK gick som tyngst under sommaren 2020 valde Gnaget att ge sig ut på marknaden. Flera spelare värvades in där Sotirios Papagiannopoulos var en av dessa. Det är en meriterad fotbollsspelare som fick sitt stora genombrott för den svenska publiken när han var en del av Östersunds succélag. De fina insatserna i Jämtland gav ett kontrakt med FC Köpenhamn där mittbacken spelade mellan 2018 och 2020. Fem landskamper finns också med på CV:t. I AIK har Papagiannopoulos status dalat något även om han för det mesta tar plats i startelvan. Kontraktet med gulsvart går ut efter den här säsongen, då har halvgreken fyllt 34 bast. Detta är en riktig nyckelsäsong i Papagiannopoulos karriär.

Axel Björnström

Född: 1995-09-10
Land: Sverige
Position: Försvarare

Större steg har tagits år för år av late bloomern Axel Björnström. Först som 22-åring blev Axel fotbollsproffs på heltid då han skrev kontrakt med Sirius efter 61 matcher för Vasalund i Norrettan. Vänsterbacken tvingades samtidigt inse att det inte gick att ha kvar säsongsbiljetten till AIK-matcherna, som han innehaft i 15 års tid. Till 2022 blev dock samma biljett på sätt och vis förnyad då “Acke” drog på sig den svartgula tröjan på riktigt. Det blev 26 framträdanden i Allsvenskan för AIK under debutsäsongen men under kräftgången 2023 blev det mer sparsamt med speltid. Att peta Otieno var inte aktuellt, istället fick Björnström rollen som paniklösning på mittfältet när Andreas Brännström tvärvägrade att använda Jimmy Durmaz eller Magashy. Nu när Otieno är såld bör det bli mer speltid för Acke. När 28-åringen väl får chansen har Gnaget i alla fall en fotbollsspelare som kommer ge allt för klubbmärket.

Rui Modesto

Född: 1999-10-07
Land: Angola
Position: Försvarare/Mittfältare

“Du kommer vinna assistligan i Allsvenskan” sa Jimmy Durmaz till Rui Modesto under fjolårets försäsong. Fotbollsögat hos Durmaz har bleknat med åren men visst var det en vass värvning av AIK från finska FC Honka. Det blev endast två assist från Modestos tassar i det blågula finrummet men desto fler strutar, sex, och prestationer som en av ligans bästa högerlöpare. Portugisen har rötter i Angola och på Ruis CV finns en cuptitel från bastuträsket. Till Henning Bergs stora glädje fungerar 24-åringen lika bra som högerback och mittfältare samt ytterforward. Oddsen talar dock inte för att Durmaz får rätt retroaktivt denna säsong, men visst kommer det bli en del poäng!.

Anton Salétros

Född: 1996-04-12
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Den enskilt största anledningen till att AIK löste 2023 års prekära uppgift att hänga kvar i Allsvenskan var Anton Salétros. Gnaget var riktigt illa ute efter halva säsongen, som en frälsare studsade halvungraren in på Karlberg för att bidra med pondus på träningsplanen, lugn i omklädningsrummet och prydlig bollbehandling i matcherna. Förutom att Anton hade en stark kärlek för solnaiterna sedan tidigare så fanns ett band mellan mittfältaren och nya sportchefen Thomas Berntsen som skapats i norska Sarpsborg. Assistkungen har hunnit med spel i tre länder utanför Norden; Frankrike, Ryssland samt Ungern.

John Guidetti  

Född: 1992-04-15
Land: Sverige
Position: Anfallare

Henrik Jurelius stod för en av sommaren 2022 års absolut mest spännande värvningar när han lyckades signa John Guidetti som närmast kom från Alavés i La Liga. I Spanien hade den före detta landslagsanfallaren inte gjort särskilt stort intryck, men det ska också sägas att skador och annat satt stopp för strikerns framfart. Skador har gäckat den uttrycksfulle anfallaren även under tiden i AIK, parallellt med att Jurelius eftermäle klingar falskt i svartgula öron. Guidetti svarade för fem mål på sina 14 allsvenska framträdanden under första säsongen, under 2023 blev det åter 14 tillställningar men blott en ynka fullträff. Ska Gnaget nå en framskjuten placering är Johns leverans en avgörande pusselbit.

Ioannis Pittas

Född: 1996-07-10
Land: Cypern
Position: Anfallare

Efter sin tid på Cypern hade Henning Berg stenkoll på Ioannis Pittas. Det första baggen sa när han klev in på Karlberg var att bossen Berntsen skulle hämta den skarpskjutande cyprioten till smokinglirarna i Solna. Både Berg och Pittas kom till AIK i juli 2023, redan i centerns första fight målade han och bärgade poäng åt Gnaget på Guldfågeln Arena. De dubbla pytsarna i derbyt mot Djurgården gjorde inte supportarna mindre vänligt inställda till liraren från Limassol. Ioannis Pittas smällde in nio mål under sin första halva säsong i Allsvenskan, håller 27-åringen samma snitt 2024 kommer AIK att vara med i toppen av tabellen. Enligt oddsen är Pittas en av favoriterna till den allsvenska skytteligan 2024, något som kan vara värt ett bet. 

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset