Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

BP 2024

Det finns mycket att beundras över när det gäller IF Brommapojkarna. På ungdomssidan har Västerortsklubben varit dominerande i många år. Numera är även A-laget med och kan hota de bästa i Sverige. 
Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

 Bild på en fotboll och en supporterhalsduk med allsvenska laget Brommapojkarnas färger

Fakta om Brommapojkarna

Smeknamn: BP
Grundad: 1942
Hemmaarena: Grimsta IP
SM-guld: -
Tränare: Olof Mellberg/Andreas Engelmark

IF Brommapojkarna är ett jojolag som ständigt skiftar serie och skepnad. Föreningen i Västerort har gjort till sin paradgren att fostra morgondagens stjärnor, exempel på sådana är Albin Ekdal, Dejan Kulusevski och Viktor Gyökeres. BP kommer från en stark säsong som nykomling i Allsvenskan, i synnerhet den första halvan av 2023 var oerhört imponerande.

Vintern har innehållit enormt mycket spekulationer kring att Olof Mellberg skulle lämna Bromma för att ta över svenska landslaget men den forna landslagskaptenen har stannat på Grimsta. BP har tappat viktiga spelare som Amadeus Sögaard, Samuel Leach Holm och Oscar Pettersson men samtidigt finns fina förvärv i form av bland andra Rasmus Örqvist och Eric Björkander. Ekonomin har fått sig en rejäl skjuts på senare tid i och med klausulerna vid försäljningarna av Lucas Bergvall och Jonah Kusi-Asare.

Spelare i BP

Brommapojkarna kom tillbaka till finrummet inför fjolåret och imponerade, hängde kvar för ovanlighetens skull, även om det krävdes kval mot Utsikten. Att klubben fått behålla succéduon Olof Mellberg och Andreas Engelmark trots alla lockrop är oerhört viktigt inför kommande säsong. Flera starka profiler har lämnat BP men samtidigt finns gott om klass kvar via exempelvis Kevin Ackermann och Nikola Vasic. Kan Mellberg få in någon krydda innan transferfönstret stänger lär plantskolan slippa oroa sig över bottenstriden.

Filip Sidklev

Född: 2005-03-12
Land: Sverige
Position: Målvakt

Inför fjolårssäsongen valde BP att flytta upp Filip Sidklev från P19. Initialt var han tänkt som backup, men det dröjde inte länge innan tränarstabens tålamod med Oscar Linnérs grodor var förbrukat. Under våren tog Sidklev Allsvenskan med storm och staplade de hållna nollorna på hög samtidigt som Brommapojkarna överraskade positivt. Lagets form dippade under sommaren och 18-åringen gick samma öde till mötes. Lite såpa i vantarna gjorde att “Fille” fick se ett gäng matcher från sidan. När han återvände under hösten var det med nyfunnet självförtroende och viktiga lärdomar i ryggsäcken. Akademiprodukten är en exceptionell talang och med hans nästa kliv skapar förutsättningar för ett tabellmässigt lyft för Mellbergs mannar.

Ludvig Fritzson

Född: 1995-08-25
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Efter en fin tid i Östersund valde Ludvig Fritzson att krita på för BP då stockholmarna tog steget upp i Allsvenskan. Ludde startade sin karriär i Mölltorp/Breviks AIF och kickade också boll i Tibro innan Degerfors hämtade in mittfältaren 2015. 2022 var Fritzson en av de viktigaste pjäserna i ÖFK:s jakt på att rädda Superettan-kontraktet vilket i slutändan också lyckades. 28-åringen är en hårt jobbande spelare som också har ett fint löpsteg. Debutsäsongen i rödsvart skrud blev en succé, Fritzon var bofast i Olof Mellbergs bygge och svarade för sin poängmässigt bästa säsong i Allsvenskan.

Nikola Vasic

Född: 1991-10-04
Land: Sverige
Position: Anfallare

Nikola Karadjordje Vasic var ett av BP:s stora utropstecken under succésäsongen 2022. Bakom suveräne Oscar Pettersson var det Nikola som klev av säsongen poängbäst hos Brommapojkarna med tolv mål och fem målgivande framspelningar. Under 2023 i Allsvenskan hade inte Vasic lika mycket lycka men han klev fram när det behövdes som mest och smällde in tre strutar i kvalet mot Utsikten. Den 193 centimeter långe centertanken har också hunnit med att testa på spel i Italien då Reggina värvade den Stockholmsbördige fotbollsspelaren efter att Vasic vräkt in mål under ett par säsonger med Akropolis. Tiden på stöveln blev dock inte vad han tänkt sig och efter att signerat ett låneavtal med Vasalund under 2021 så landade Vasic i BP. Något varken Brommapojkarna eller 32-åringen lär ha ångrat.

Alexander Johansson

Född: 2000-01-27
Land: Sverige
Position: Anfallare

Sveriges svar på Ole Gunnar Solskjaer heter Alexander Johansson och han spelar sin fotboll i Brommapojkarna. Fram till den 15:e omgången i 2022 års upplaga av Superettan startade inte Johansson en enda match för sitt dåvarande lag, Halmstads BK. Detta till trots lyckades han göra inte mindre än sju mål från bänken. Ytterligare nio fullträffar följde sedan när den rappa fotbollsspelaren fick chansen från start och för att toppa det hela stängdes säsongen med ett rött kort som höll honom borta från de tre avslutande omgångarna. Ett snitt på 1,08 NPxG per – förväntat antal mål exkluderat straffar – per 90 minuter var ruskigt starkt. Lika trevlig tid hade inte Johansson i Halland under den allsvenska våren, efter löjligt sparsmakad speltid och noll poäng såldes forwarden till konkurrerande Brommapojkarna där det gick desto bättre. 24-åringen blev bättre och bättre under hösten i rödsvart tröja, som grädde på glassen blev det två strutar i kvalstriden mot Utsikten.

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset