Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

I fjol var Degerfors tillbaka i Sveriges finaste fotbollsserie. Och kontraktet säkrades till sist för klubben från bruket. Vad kan "Degen" göra under årets säsong?
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Degerfors IF - fakta, spelare, tränare, arena - på Svenska Spel Sport & Casino

Degerfors

Grundad: 1907
Hemmaarena: Stora Valla
SM-guld: -
Tränare: Tobias Solberg och Andreas Holmberg

Degerfors är tillbaka! Laget från den lilla värmländska bruksorten såg länge oslagbara ut i Superettan och även fast de rödvita darrade lite på manschetten mot slutet kunde de till slut ta steget upp i Allsvenskan. Detta har DIF löst genom ett offensivt spel, 64 fullträffar på 30 omgångar är starka siffror. Nu har värmlänningarna dessutom förstärkt med gamle skyttekungen Sargon Abraham. Detta blir Degerfors 30:e säsong i Allsvenskan och under årens lopp har flera legendarer huserat i klubben. Eller vad sägs om Tord Grip, Sven-Göran Eriksson, Erik Hamrén, Ralf Edström, Olof Mellberg, Ola Toivonen och Ulf “Mål-Otto” Ottosson? Den sistnämnde är klubbens bästa målskytt genom tiderna med 205 fullträffar. Som nykomlingar kommer såklart Degerfors vara nederlagstippade inför säsongsstarten, men denna klassiska klubb ska absolut inte räknas bort. Om publik tillåts på matcherna kommer det gunga på idylliska Stora Valla, speciellt när ärkerivalerna Örebro SK kommer på besök. Något att ringa in i kalendern redan nu!

Degerfors – trupp

Truppen i Degerfors kanske inte är Allsvenskans mest namnkunniga och stjärnspäckade. Men kollektivet är starkt, liksom stödet från hemmafansen. Nedan ett urval av rödvitts stjärnor.

Christos Gravius  

Född: 1997-10-14

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Född i Solna var det kanske inte så konstigt att det blev AIK för Christos Gravius. Som 10-åring gick han till storlaget från sin moderklubb IFK Viksjö. Där visade mittfältaren tidigt sin talang och redan som 16-åring fick han göra sin debut för klubben i en träningsmatch mot Flora Tallinn. Det dröjde ytterligare något år innan Gravius fick göra sin allsvenska debut, då 17 år gammal. Han lyckades dock aldrig riktigt ta steget upp till A-laget utan skickades istället ut på lån. Vasalund och Jönköpings Södra var två destinationer, med minimal speltid, innan det blev Degerfors 2018. Där visade Gravius sin potential som fotbollsspelare på elitnivå och tog genast plats centralt i banan. Efter två års lån på Stora Valla gjordes en permanent övergång till 2020 års säsong och där har succén fortsatt. 24-åringen var en fundamental del i det lag som löste nytt kontrakt i Allsvenskan och trots locktoner från större klubbar är det på Stora Valla som mittfältaren kommer att spela sin fotboll nästa säsong. Det nya kontraktet förlängdes på julafton och var precis den julklapp som supportrarna hade önskat sig. 

Johan Bertilsson  

Född: 1988-02-15

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Johan Bertilsson är en spelare som haft en brokig karriär så här långt. Den Hova-bördige fotbollsspelaren ansågs som en jättetalang tidigt och har spelat flera matcher med Sveriges U17- och U19-lag. Efter att ha inlett sin tid som senior i Carlstad United flyttade mittfältaren vidare som 19-åring till Degerfors. En klubb som ligger Bertilsson väldigt varmt om hjärtat. Där gjorde kreatören tre fina säsonger innan klubbkarusellen satte fart ordentligt. Kalmar FF, Jönköpings Södra, Zaglebie Lubin, Gefle, Östersund, Dalkurd och Örebro har alla fått njuta av Bertilssons trollkonster innan det 2020 blev dags att flytta “hem” igen. Det var dock inget snack om att runda av karriären, istället stod Bertilsson för sin målmässigt bästa säsong någonsin och kom tvåa i Superettans skytteliga. I Allsvenskan blev det åtta strutar trots begränsad speltid och Johan kommer att vara en viktig del av Degen även under säsongen 2022. 

Nikola Djurdjic 

Född: 1986-04-01

Land: Serbien

Position: Anfallare

Nikola Djurdjic är inne i sin fjärde allsvenska klubb och även om han har tillhört både Malmö FF och Helsingborg tidigare i sin karriär är det inget tvivel om att han gjorde störst avtryck i Hammarby. I den grönvita tröjan var serben mycket omtyckt och nätade 26 gånger på 54 ligamatcher innan resan gick vidare till den kinesiska ligan. Där blev det inte mycket spel och därför tittade anfallaren återigen mot Sverige i somras. Valet föll på Degerfors som Djurdjic kritade på ett kontrakt till slutet av 2023 för. Två mål och en assist stod han för på höstens elva seriematcher och det är inte helt oväntat att strikern också drog på sig tre ostskivor. Det är en fysisk spelare med vassa armbågar som spelar med känslorna utanför tröjan. Det är Djurdjic stora styrka men också hans stora svaghet. Kan serben ligga på rätt sida galenskapen är det en tillgång till vilken klubb som helst i den här serien. Oddsen talar för att Nikola blir en rubrikernas man även denna säsong. 

Spela på Allsvenskan 2022

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset