Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Djurgårdens IF

 
Läs mer om Djurgården - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Grundad: 1891
Hemmaarena: Tele2 Arena
SM-guld: 12 st
Tränare: Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf

Djurgårdens IF har haft fyra storhetstider under sin livstid. Under dessa epoker på 1910-, 1950-, 1960- och 2000-talen plockade “Järnkaminerna” hem elva SM-guld. Det tolfte kom 2019 när “Blåränderna” mycket överraskande gick hela vägen efter en fulländad säsong. Sin allra bästa laguppställning hade annars Stockholmsklubben på 2000-talet med namn som Kim Källström och Andreas Isaksson. Det slutade med DIF:s första SM-guld på 36 år 2002 och ytterligare titlar 2003 och 2005. Totalt har det blivit 64 säsonger i Allsvenskan och fem segrar i Svenska Cupen. Djurgårdens största rivaler är Hammarby och AIK. Derbyt mot AIK brukar kallas för Tvillingderbyt då klubbarna grundades samma år, 1891. Frågan är nu om Bergstrand och Lagerlöf kan upprepa fjolårssuccén? Med tufft motstånd tyder oddsen inte på det.

Läs mer om lagen i Allsvenskan. 
Spela på Djurgården i Allsvenskan på Oddset.

Tongivande spelare

Erik Berg

Född: 1988-12-30
Land: Sverige
Position: Försvarare

Erik Johansson, eller numera Erik Berg efter giftermålet med Carina Berg, slutade i landslaget redan 2016 men den 192 centimeter långe försvararen håller fortfarande en väldigt hög nivå. Berg har innan Djurgården representerat FC Köpenhamn och under sin sejour i Danmark vann svensken både Superligan och Danska Cupen. Erik skrev på för Djurgården i slutet av juni 2018 och han fick då direkt en tydlig roll i Özcan Melkemichels gäng där Berg briljerade stundtals, dock på mittfältet och inte i backlinjen där 30-åringen spelat mestadels av sin karriär. Under Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf fortsatte Berg att visa mångsidighet även om han oftast användes som mittback. Under hösten var den forne landslagsmannen knäskadad och frågan är hur hungrig han är på fotboll då han allt oftare syns i olika mediesammanhang. Klart är i alla fall att Berg kommer ha en nyckelroll i kvalet till Champions League när han är tillbaka från sin skada. Så viktig är han fortfarande för de regerande svenska mästarna, inte minst nu när Marcus Danielson lämnat för Kina.

Jonathan Augustinsson

Född: 1996-03-30
Land: Sverige
Position: Försvarare

Jonathan Augustinsson har fint släktskap att brås på då storebror heter Ludwig och är ordinarie i det svenska landslaget. Även Jonathan spelar ytterback och spås en fin framtid på sin vänsterkant. Till säsongen 2015, 18 år gammal, flyttades han upp till Brommapojkarnas A-lagstrupp och gjorde en fin säsong i Superettan. Djurgården fick upp ögonen för talangen och värvade in den 185 centimeter långe vänsterbacken, som även kan användas som mittback, 2016 där han har kontrakt fram till 2021. I Järnkaminerna gick det till en början så bra att förbundskapten Janne Andersson beslutade sig för att kalla in Augustinsson till landslagets januariturné i början av året. Det hann bli en match i den blågula landslagsdressen innan en vadskada satte stopp. Den skadan blev ganska kostsam för Augustinsson då Elliot Käck la beslag på vänsterbacksplatsen och sedan aldrig riktigt släppte den ifrån sig. Istället fick Jonathan hoppa runt bland positionerna och hade personligen en ganska misslyckad säsong, även om laget vann SM-guld. Nu är han dock fylld av revanschlusta och att kvalitén finns där är odiskutabelt.

Kevin Walker

Född: 1989-08-03
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Idol-Kevin är en av få allsvenska fotbollsspelare som även är känd bortom de sportintresserade, då han vann musiktävlingen Idol 2013. Fotboll har dock alltid varit förstavalet. Med en fotbollstränare som pappa (Patrick Walker) har han vuxit upp med bollen och var lovande i tidig ålder. Walker har bland annat representerat Sverige i både U17- som U19-landslaget. På seniornivå har mittfältaren spelat för klubbar som Örebro SK, AIK, Väsby United och Assyriska, men fick sitt genombrott efter övergången till GIF Sundsvall 2012. Där blev Walker stommen och hjärtat på norrlänningarnas mittfält. Efter totalt 91 matcher och 14 mål för Giffarna tog han klivet till Djurgården 2015. I Stockholmslaget har Walker gjort en hel del mål och assist från sin centrala roll på mittfältet. Den tvålfagra Idol-vinnaren har bland annat en fin frisparksfot och bar kaptensbindeln 2016. Även om speltiden minskat mer och mer för varje år har Walker gjort över 100 matcher i Djurgårdströjan och har blivit något av en kulturbärare för Blåränderna. Räkna med att Kevin kommer vara en viktig truppspelare för Djurgården även under 2020!

Jesper Karlström

Född: 1995-06-21
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Jesper Karlström gick hela vägen upp genom Brommapojkarnas ungdomsled, från tioåring upp till A-laget. Som senior blev det bara två säsonger i BP innan Djurgården säkrade mittfältarens namnteckning. Det är främst under de två senaste åren som Karlström blommat ut till att bli en riktig nyckelspelare och guldåret 2019 gjorde han 28 framträdanden i Allsvenskan. Att han är viktig för Järnkaminerna visades med all önskvärd tydlighet när Karlström skrev på ett nytt treårskontrakt för klubben under vintern. Nu är frågan om den centrala dirigenten kan ta nästa steg i utvecklingen, från en stabil allsvensk pjäs till en mittfältare som dominerar hela serien. Det ska bli oerhört intressant att följa BP-produktens fortsatta karriär.

Emir Kujovic

Född: 1988-06-22
Land: Sverige
Position: Anfallare  

Emir Kujovic startade sin fotbollskarriär i Klippan, Skåne. Som tonåring tog dock den svensk-montenegrinska unge mannen tillsammans med sin familj sitt pick och pack för att flytta till Landskrona. Efter provträningar med både Malmö och Helsingborg kändes BoIS rätt för Emir. A-lagskontrakt erbjöds i klubben men Kujovic valde istället en seniorkarriär ett tiotal mil norröver. Halmstad BK blev klubben att få Emirs signatur. Att brodern Ajsel redan återfanns i Hallands-laget spelade säkerligen in på hans val. Första säsongen lånades Kujovic ut till Superettan-gänget Falkenberg. Efter ett år hos de gulklädda blev det spel med Halmstad under åren 08-10. Efter en ganska lyckad sejour med ett 70-tal matcher och en del mål hos Bollklubben lockade till spel i utlandet. Turkiet och laget Kayserispor blev valet där ett fyraårskontrakt tecknades. Efter att ha fått sparsamt med speltid säsongen 2012/13, som dessutom innehöll en utlåning, flyttade Emir hem till Sverige. IFK Norrköping blev platsen där fyra framgångsrika säsonger skulle avhandlas. Guldsäsongen med Peking 2015 stod den då 27-årige strikern för magiska 21 mål! Emir har därefter testat lyckan i både Belgien samt Tyskland utan något större avtryck. En längre skada grusade delvis stora delar av säsongen 2018/19. En nystart i Sverige tillsammans med ett direkt bärgat guld med Djurgården var kanske precis vad som kan få ny fart på karriären. Kontraktet med Blåränderna sträcker sig nu över säsongen 2021.          

Kalle Holmberg

Född: 1993-03-03
Land: Sverige
Position: Anfallare

Karl Holmberg har varit en stabil målskytt i Allsvenskan genom åren. Han gjorde sina första spelminuter som 18-åring för ÖSK 2011 och två år senare gjorde Holmberg tio mål i Superettan för Örebro. Totalt har anfallaren gjort åtta säsonger i svensk fotbolls högsta serie och vann hela skytteligan i Allsvenskan 2017. Holmberg har också debuterat i landslaget. 2019 var ett mellanår i Karls karriär, det blev bara sex allsvenska framträdanden i IFK Norrköpings tröja med ett mål, en framspelning och en ostskiva som resultat. Därmed var det inte förvånande att Kalle rörde på sig från de östgötska vidderna när kontraktet löpte ut. Djurgården snappade upp en free transfer som mycket väl kan visa sig vara ett fynd. Lustigt nog var Holmbergs sista match för IFK Norrköping den mot Djurgården i början av november 2019. Samma match som gjorde DIF till allsvenska mästare. Kontraktet hos Blåränderna är skrivet över tre år.

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.