Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Djurgårdens IF har haft fyra storhetstider. Under dessa epoker på 1910-, 1950-, 1960- och 2000-talen plockade “Järnkaminerna” hem elva SM-guld. Hur går det för DIF i år?
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

 
Läs mer om Djurgården - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

DIF Fotboll

Grundad: 1891
Hemmaarena: Tele2 Arena
SM-guld: 12 st
Tränare: Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf

Djurgårdens IF är en av landets mest anrika idrottsföreningar. Fotbollsherrarnas tolfte SM-guld kom 2019 när “Blåränderna” mycket överraskande gick hela vägen efter en fulländad säsong. Lika bra gick det inte 2020, men en fjärdeplats innebär i alla fall att chans till Europaspel så länge någon av topp 3 (eller Djurgården själva) vinner cupen. Under säsongen framkom det en del kritik mot tränarduon där bland annat Kevin Walker gick ut i media och uttryckte sin besvikelse över behandlingen han fått utstå. Frågan är om detta verkligen är rätt ledare för att ta klubben till ännu ett guld. Totalt har det blivit 65 säsonger i Allsvenskan och fem segrar i Svenska Cupen för Järnkaminerna. Djurgårdens största rivaler är Hammarby och AIK. Derbyt mellan DIF Fotboll och AIK brukar kallas för Tvillingderbyt då klubbarna grundades samma år, 1891.

Aktuella fotbollskuponger

Djurgården – trupp

Det finns alltid höga förväntningar på Djurgården, inte minst från de egna fansen. Victor Edvardsen är ett intressant nyförvärv som är tänkt att agera målspruta. Ett urval av de tongivande spelarna i DIF:s trupp finns nedan.

Hjalmar Ekdal

Född: 1998-10-21

Land: Sverige

Position: Försvarare

Brommapojken Hjalmar Ekdal fostrades i BP där han var lagkapten när U19-laget vann SM-guld 2016. Efter ett års studier på college i North Carolina samt fotbollslir för UNC Wilmington Seahawks kritade Eka på för Hammarbys samarbetsklubb IK Frej. Debuten i Superettan skedde som 19-åring men det blev aldrig chans till allsvenskt spel i den grönvita dräkten. Under 2020 tog den yngste av Ekdal-bröderna ett litet steg nedåt i hierarkin för att få speltid i finrummet med IK Sirius. Succén kom omedelbart i Uppsala för den spelskicklige mittbacken som fick gott om speltid av Henrik Rydström när de blåsvarta charmade hela fotbolls-Sverige. Djurgårdsfamiljen med Bosse Andersson i spetsen blev allra mest charmade av Hjalmars framfart. Hos DIF fick försvararen suverän utväxling på direkten, förutom förstklassigt försvarsspel hos tabelltvåan så bidrog Hjalmar med fler mål än någonsin i karriären, fyra inknoppade kulor. Landslagslir är bara en tidsfråga då broder Albin flörtat med Janne Andersson på presskonferens och förbundskaptenen svarat att Hjalmar är högintressant.

Pierre Bengtsson 

Född: 1988-04-12

Land: Sverige

Position: Försvarare

Kumlasonen Pierre Bengtsson fostrades i IFK Kumla men lämnade moderklubben som 16-åring för att testa lyckan i AIK. Efter tre år i svartgul dress gick flyttlasset till Danmark där vänsterbacken främst gjorde sig ett namn i FC Köpenhamn. Bengtsson var också en del av det framgångsrika U21-landslag som tog sig hela vägen till semifinal i U21-EM 2009, där det till slut blev förlust mot England. Efter ett par säsonger i Bundesliga och Ligue 1 vände Pierre tillbaka till den danska huvudstaden 2017. Fram till 2021, då han var utlånad till Vejle, var han en given del av FCK och även svenska landslaget, men inför säsongen 2022 är svensken tillbaka på blågul, eller snarare blårandig mark. Djurgården har säkrat den arbetsvillige Bengtssons tjänster fram till vintern 2023 och det blir inte enkelt att bryta ned stockholmarnas vänsterkant. 

Magnus Eriksson 

Född: 1990-04-08

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Inför säsongen 2021 var Magnus Eriksson tillbaka i svensk fotboll och Djurgården. Ett dussintal klubbaadresser, på i stort sett alla kontinenter, hade passerat revy sedan den allsvenska debuten i Åtvidaberg för den passningsskickliga mittfältaren. En stor skopa pengar hämtades i Kina, den amerikanska drömmen avhandlades i San José och den danska mardrömmen bockades av i Bröndby. Förhoppningarna var stora inför comebacken hos Järnkaminerna och Pange-Mange gjorde ingen besviken. Med sina 13 framspelningar var ingen i närheten av att hota Eriksson i assistligan. Rättmätigt fick också 31-åringen mottaga priset som MVP för sin fina säsong, trots straffmissen mot Varberg i den näst sista omgången. Förlusten mot hallänningarna kostade Djurgården SM-guldet 2021, vad blir det av Eriksson och company anno 2022? Att han kommer vara högt i klubbens poängliga är ingen högoddsare. 

Joel Asoro

Född: 1999-04-27

Land: Sverige

Position: Anfallare

Ett av förra vinterns mest uppmärksammade nyförvärv inom svensk fotboll var när Djurgården presenterade Joel Asoro som deras fotbollsspelare. Den dåvarande U21-landslagsmannen flyttade som väldigt ung från Brommapojkarnas akademi till Sunderlands dito och den gode Asoro har också florerat i rödvitt på Netflix-succén Sunderland ‘Til I Die. Efter framstående prestationer i Sunderland belönades den svenske anfallaren sedermera med en flytt till walesiska Swansea, men väl där lyfte det aldrig riktigt för speedkulan. Efter utlåningar till både Holland och Italien kände till slut både Joel och Swansea att det var tid att gå skilda vägar och där klev Bosse Andersson in i bilden. Speed har saknats i Djurgårdens anfallsspel sedan Buya Turay försvann, men säsongen i blårandigt blev inte vad Asoro hade hoppats på. Tre blygsamma strutar är ett facit som måste förbättras om den snabbe fotbollsspelaren ska ta en ordinarie tröja hos de regerande bronsmedaljörerna. 

Kalle Holmberg 

Född: 1993-03-03

Land: Sverige

Position: Anfallare

Karl Holmberg har varit en stabil målskytt i Allsvenskan genom åren. Han gjorde sina första spelminuter som 18-åring för ÖSK 2011 och två år senare gjorde Holmberg tio mål i Superettan för Örebro. Totalt har anfallaren gjort tio säsonger i svensk fotbolls högsta serie där han vann hela skytteligan i Allsvenskan 2017. Holmberg har också debuterat i landslaget. 2019 var ett mellanår i Karls karriär, det blev bara sex allsvenska framträdanden i IFK Norrköpings tröja med ett mål, en framspelning och en ostskiva som resultat. Därmed var det inte förvånande att Kalle rörde på sig från de östgötska vidderna när kontraktet löpte ut. I Djurgårdens dress stod Holmberg för en klart godkänd debutsäsong, men i fjol gick det troll i målskyttet. Bara två mål och mängder av kritik från tränarduon gör att Kalle har en del att bevisa under 2022. Klarar den svenska fotbollsspelaren att leva upp till förväntningarna? Enligt alla odds bör Holmberg i alla fall öka fjolårets målskörd markant.  

Victor Edvardsen 

Född: 1996-01-14

Land: Sverige

Position: Anfallare

Vägen fram till den yppersta eliten har varit krokigare för Victor Edvardsen än för de flesta andra. Göteborgaren var en stor talang i IFK Göteborgs ungdomsakademi och deltog även i blåvita huligansammanhang. Något A-lagskontrakt med Änglarna blev det aldrig för Edvardsen som under en längre tid led av psykisk ohälsa och berättat att han hade långt gångna tankar på att avsluta sitt liv. Efter ett par år på lägre nivå fick den vältränade centern chansen hos Degerfors IF i Superettan 2020 där en explosion skedde. Med sina 26 personliga pinnar var Victor starkt bidragande till att bruksklubben återkom till finrummet där göteborgaren fortsatte leverera förstklassigt med 19 nya poäng. Efter att ha skjutit kvar Degen i finrummet fanns många bud på bordet, Edvardsens val föll på fjolårstvåan DIF Fotboll. Det som fattades för att Blåränderna skulle kunna rå på Malmö FF var just en pålitlig målskytt, något som den stenhårde 26-åringen mycket väl kan råda bot på. Ett bet på Edvardsen som allsvenskans skyttekung 2022 ger bra betalt. 

Läs mer om Allsvenskan

Spela på Allsvenskan 2022