Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

"Järnkaminerna" siktar på guld!

Djurgårdens IF har nosat på SM-guldet två säsonger i rad. Mycket talar för att DIF finns med i toppstriden även 2023. Visst lär Hjalmar Ekdal saknas, men truppen är bred och har fyllts på med omsorg.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Djurgården - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

DIF Fotboll

Smeknamn: Järnkaminerna, Blåränderna
Grundad: 1891
Hemmaarena: Tele2 Arena
SM-guld: 12 st
Tränare: Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf

Djurgårdens IF har haft fyra storhetstider under sin livstid. Under dessa epoker på 1910-, 1950-, 1960- och 2000-talen plockade “Järnkaminerna” hem elva SM-guld. Det tolfte kom 2019 när “Blåränderna” mycket överraskande gick hela vägen efter en fulländad säsong. Lika bra gick det inte 2020 men 2021 var Blåränderna länge med i kampen om SM-guldet. Inget lag spenderade så många omgångar på förstaplatsen som Djurgården, men efter en mental kollaps mot Varberg i den näst sista omgången fick stockholmarna nöja sig med bronspengen. I fjol gick det hela vägen till silver och totalt har det blivit 67 säsonger i Allsvenskan och fem segrar i Svenska Cupen för Järnkaminerna. Djurgårdens största rivaler är Hammarby och AIK. Derbyt mot AIK brukar kallas för Tvillingderbyt då klubbarna grundades samma år, 1891.

Spelare i DIF Fotboll

Bortsett från Hjalmar Ekdal har Djurgården fått behålla sin trupp från förra året och kunnat krydda den med lirare som Moros Gracia och Berg. Med Schüller, Eriksson och Finndell på mittfältet samt Asoro och Edvardsen på topp har Blåränderna ett av ligans bästa lag på pappret och det skulle förvåna om inte Djurgården är med och slåss om SM-guldet även denna säsong.

Carlos Moros Gracia

Född: 1993-04-15
Land: Spanien
Position: Försvarare

När rektorn Anders Torstensson anlitades för att städa upp spillrorna av Christian Järdlers misslyckande i Mjällby gjorde blekingarna succé. En defensiv av sällan skådat slag blev framgångsfaktorn för Torstensson som stolt kunde se på när Carlos Moros Gracia gick från klarhet till klarhet. Spanjoren hämtades in sommaren 2021 och behövde bara ett par minuters acklimatiseringstid innan han var given i mittförsvaret. Offervilja, placeringsförmåga och målfarlighet är alla egenskaper som kännetecknar Moros Gracia som nätade fyra gånger under 2022. Under Andreas Brännströms ledning fortsatte 29-åringen att utvecklas och det fick Bosse Andersson att ta fram checkhäftet. Nu blir det väldigt intressant att se om spanjoren kan prestera lika bra i en av Sveriges storklubbar. Djurgården har åtminstone hittat en bra ersättare efter Hjalmar Ekdals flytt till Burnley.

Pierre Bengtsson

Född: 1988-04-12
Land: Sverige
Position: Försvarare

Kumlasonen Pierre Bengtsson fostrades i IFK Kumla men lämnade moderklubben som 16-åring för att testa lyckan i AIK. Efter tre år i svartgul dress gick flyttlasset till Danmark där vänsterbacken främst gjorde sig ett namn i FC Köpenhamn. Bengtsson var också en del av det framgångsrika U21-landslag som tog sig hela vägen till semifinal i U21-EM 2009, där det till slut blev förlust mot England. Efter ett par säsonger i Bundesliga och Ligue 1 vände Pierre tillbaka till den danska huvudstaden 2017. Fram till 2021, då han var utlånad till Vejle, var han en given del av FCK och även svenska landslaget, men inför säsongen 2022 kom svensken tillbaka till blågul, eller snarare blårandig, mark. 34-åringen gjorde ett okej 2022, men känslan är att det finns mer att kräma ut hos Bengtsson. Kommer han upp i sin högstanivå är detta en av seriens bästa kantspringare.

Magnus Eriksson

Född: 1990-04-08
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Inför säsongen 2021 var Magnus Eriksson tillbaka i svensk fotboll och Djurgården. Ett dussintal klubbadresser, på i stort sett alla kontinenter, hade passerat revy sedan den allsvenska debuten i Åtvidaberg för den passningsskickliga mittfältaren. En stor skopa pengar hämtades i Kina, den amerikanska drömmen avhandlades i San José och den danska mardrömmen bockades av i Bröndby. Förhoppningarna var stora inför comebacken hos Järnkaminerna och Pange-Mange gjorde ingen besviken. Med sina 13 framspelningar var ingen i närheten av att hota Eriksson i assistligan. Rättmätigt fick också 32-åringen mottaga priset som MVP för sin fina säsong. 2022 fortsatte mittfältaren att leda sitt Djurgården centralt och fick även hänga med landslaget. Oddsen är låga på att Magnus Eriksson återigen finns med högt upp i den interna poängligan. Något som är ett måste för att detta ska bli en framgångsrik säsong för Blåränderna.

Oliver Berg

Född: 1993-08-28
Land: Norge
Position: Mittfältare/Anfallare

Ibland står alla stjärnor helt rätt och en spelare får allt att fungera i en klubb. Så har fallet varit för Oliver Berg. Han var ingen stor målskytt under sina år i Odd. Där blev det faktiskt bara en fullträff på 67 omgångar. Inte gick det speciellt mycket bättre under halvåret i Dalkurd där Berg noterades för en balja på 13 matcher. Resan gick vidare till GIF Sundsvall där Oliver stod för två mål på 36 ligamatcher under de första 1,5 åren. 2020 fick norrmannen däremot saker och ting att lossna och nio mål samt sex assist var ett helt okej facit i Superettan. Kalmar FF hämtade därför in Oliver och under Henrik Rydströms vingar blommade han ut ordentligt. Rydströms spelfilosofi byggde på ett stort bollinnehav, men det krävs att det finns någon som kan sätta punkt för anfallen och den rollen tog Berg. Tolv mål och fem framspelningar blev det under 2021, något som gjorde att han utnämndes till Smålands bästa fotbollsspelare det året. Året efter stod Oliver för lika många poäng även om det blev några mål färre och några fler assist. Nu har norrmannen tagit steget till Djurgården och kan han fortsätta sin utveckling har Blåränderna gjort ett kanonförvärv. Ett bet på Berg som lagets bästa målskytt är en högoddsare som mycket väl kan sitta.

Joel Asoro

Född: 1999-04-27
Land: Sverige
Position: Anfallare

Ett av de mest uppmärksammade nyförvärven inom svensk fotboll inför 2021 års säsong var när Djurgården presenterade Joel Asoro som deras fotbollsspelare. Den dåvarande U21-landslagsmannen flyttade som väldigt ung från Brommapojkarnas akademi till Sunderlands dito och den gode Asoro har också florerat i rödvitt på Netflix-succén Sunderland ‘Til I Die. Efter framstående prestationer i Sunderland belönades den svenske anfallaren sedermera med en flytt till walesiska Swansea, men väl där lyfte det aldrig riktigt för speedkulan. Efter utlåningar till både Holland och Italien kände till slut både Joel och Swansea att det var tid att gå skilda vägar och där klev Bosse Andersson in i bilden. Efter en svag första säsong i den svenska huvudstaden växlade Asoro upp under fjolåret där han löste sex mål och fem assist i Allsvenskan plus en handfull avgörande prestationer i Europaspelet. Asoro har helt klart kapacitet att öka målproduktionen ytterligare under 2023.

Jacob Bergström

Född: 1995-04-26
Land: Sverige
Position: Anfallare

“Fyra meter lång och 700 kilo tung” sprang Jacob Bergström runt och harvade i lägre divisioner med Ronneby när han var 20 år fyllda. Anfallaren med det ständiga leendet gjorde förvisso fler mål än matcher för Ronneby, men trots det var han enligt egen utsago inte särskilt sugen att satsa på fotboll fram till Mjällby hörde av sig 2018. Drygt 50 matcher, 16 mål och en uppflyttning till Superettan senare gav sig Bergström iväg till Mjöndalen. Det lossnade dock aldrig i Norge och efter bara tio matcher i baggeland vände den väldige anfallaren hem igen 2020. Det tackade Mjällby ödmjukt för. Efter ett par starka säsonger i den gulsvarta tröjan hade Bergström problem med skador under 2022 och noterades faktiskt bara för två seriemål. Därför var det förvånande att Bosse Andersson lyfte luren. Samtidigt är detta en perfekt plan b för Djurgården. När de kvicka anfallarna inte har dagen går det istället att pumpa inlägg mot den väldige centertanken. Hur Bergström klarar omställningen till det snabba konstgräset kan avgöra hur högt upp i skytteligan han återfinns i november.

Victor Edvardsen

Född: 1996-01-14
Land: Sverige
Position: Anfallare

Vägen fram till den yppersta eliten har varit krokigare för Victor Edvardsen än för de flesta andra. Göteborgaren var en stor talang i IFK Göteborgs ungdomsakademi och deltog även i blåvita huligansammanhang. Något A-lagskontrakt med Änglarna blev det aldrig för Edvardsen som under en längre tid led av psykisk ohälsa och berättat att han hade långt gångna tankar på att avsluta sitt liv. Efter ett par år på lägre nivå fick den vältränade centern chansen hos Degerfors IF i Superettan 2020 där en explosion skedde. Med sina 26 personliga pinnar var Victor starkt bidragande till att bruksklubben återkom till finrummet där göteborgaren fortsatte leverera förstklassigt med 19 nya poäng. Efter att ha skjutit kvar Degen i finrummet fanns många bud på bordet, Edvardsens val föll på Djurgårdens IF. Nio mål och lika många assist blev det i Allsvenskan för stockholmarna där ett hattrick mot gamla klubben IFK Göteborg såklart sticker ut lite extra. Med en säsong med Djurgården i benen kan det bli ännu bättre under detta år. Ett bet på Edvardsen som allsvenskans skyttekung 2023 ger bra odds. 

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset