Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

DIF Fotboll 2024

Djurgårdens IF tillhör landets storklubbar och håller allt som oftast till i Allsvenskans toppskikt. Fjärdeplatsen i fjol var en mindre besvikelse. Bättre i år?
Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

 Bild på en fotboll och en supporterhalsduk med Allsvenskanlaget DIF:s färger

Smeknamn: Järnkaminerna, Blåränderna
Grundad: 1891
Hemmaarena: Tele2 Arena
SM-guld: 12 st
Tränare: Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf

Djurgårdens IF har haft fyra storhetstider under sin livstid. Under dessa epoker på 1910-, 1950-, 1960- och 2000-talen plockade “Järnkaminerna” hem elva SM-guld. Det tolfte kom 2019 när “Blåränderna” mycket överraskande gick hela vägen efter en fulländad säsong. Lika bra gick det inte 2020 men 2021 var Blåränderna länge med i kampen om SM-guldet. Inget lag spenderade så många omgångar på förstaplatsen som Djurgården, men efter en mental kollaps mot Varberg i den näst sista omgången fick stockholmarna nöja sig med bronspengen. I fjol kom DIF fyra och blev därmed bästa 08-lag, totalt har det blivit 68 säsonger i Allsvenskan och fem segrar i Svenska Cupen för Järnkaminerna. Djurgårdens största rivaler är Hammarby och AIK. Derbyt mot AIK brukar kallas för Tvillingderbyt då klubbarna grundades samma år, 1891.

Spelare i DIF Fotboll

Den stora snackisen under vintern har varit följetongen kring underbarnet Lucas Bergvalls framtid. Slutligen såldes BP-produkten till Tottenham för en ny blårandig rekordsumma, som bonus för alla järnkaminer stannar mittfältaren på svensk mark fram till sommaren. Det är tveklöst mittfältet som är Djurgårdens starkaste lagdel, förutom Bergvall finns rutinerade stöttepelaren Rasmus Schüller, kaptenen Magnus Eriksson samt nyförvärven Samuel Leach Holm och Albin Ekdal. Får Kim & Tolle alla stjärnor att samverka lär DIF utmana om en ny guldpeng.

Jacob Widell Zetterström

Född: 1998-07-11
Land: Sverige
Position: Målvakt

Karriären fick sig en tidig törn när Jacob Widell Zetterström drabbades av dubbla hjärnskakningar. Säsongen 2020 spolierades med ett sabbatsår för JWZ som återkom iklädd hjälm för att skydda skallen från framtida skador. Stekaren från Lidingö har därefter lagt rabarber på förstaspaden i den blårandiga buren med ett stadigt grepp. Sveriges Petr Cech har tagits ut till det blågula landslagets januariturné två år i rad med start 2023. Widell Zetterström har reaktionsförmågan som sitt adelsmärke och kontraktet med Djurgårdens IF sträcker sig över säsongen 2025.

Marcus Danielson

Född: 1989-04-08
Land: Sverige
Position: Försvarare

Det är inte svårt att glädjas med Marcus Danielson som sannerligen har gjort sina hundår på fotbollsplanen. Med två månader kvar till sin 29-årsdag lämnade Danielson den konstgjorda bakgården i Sundsvall för att testa vingarna i Stockholms blårandiga del. Resten är historia. Den gänglige mittbacken vann omgående Svenska Cupen med Djurgårdens IF och var Allsvenskans bästa spelare säsongen 2019 när DIF lyfte Lennart Johanssons Pokal. Som ett brev på posten blev “Mackan” ekonomiskt oberoende via ett kontrakt med kinesiska Dalian. Tiden i Asien präglades av coronaviruset men kryddades av en plats i EM 2021 där Danielson blev utvisad i åttondelsfinalen. Sommaren 2022 återvände nickspecialisten från Strängnäs till Djurgårdens IF.

Albin Ekdal

Född: 1989-07-28
Land: Sverige
Position: Mittfältare

I både offentlighetens ljus och bakom lyckta dörrar har Bosse Andersson och Albin Ekdal flörtat med varandra under flera års tid. Slutligen kunde vägarna korsas mellan Ekdal och Djurgårdens IF inför säsongen 2024. Sällan har någon allsvensk klubb värvat en spelare med lika gedigen historia som mittfältaren med 70 landskamper i bagageluckan. Albin kom fram som en supertalang i Brommapojkarnas plantskola i slutet av 00-talet och har därefter genomfört ett 50-tal framträdanden i Bundesliga och över 300 strider i Serie A. Tre gånger har Ekdal blivit utsedd till “Årets mittfältare” i Sverige, karriären kulminerade i Milano 2014 med ett hattrick mot Inter.

Rasmus Schüller

Född: 1991-06-18
Land: Finland
Position: Mittfältare

Första gången Rasmus Schüller testade vingarna på svensk mark var 2016 i BK Häcken. 18 framträdanden för herrarna på Hisingen gav sex personliga pinnar från finnen som därefter intagit en mer defensiv roll på det centrala mittfältet. Efter en sejour hos Minnesota i MLS vände Schüller hem till HJK Helsingfors för att inkassera sin femte titel i Veikkausliiga år 2020. Tillsammans med sin fotbollsspelande svenska flickvän slog sedan den finske landslagsmannen ner sina pålar i Stockholm för spel med Djurgårdens IF. Från och med säsongen 2021 har Schüller varit vital för Blåränderna som städgumma framför backlinjen.

Magnus Eriksson

Född: 1990-04-08
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Inför säsongen 2021 var Magnus Eriksson tillbaka i svensk fotboll och Djurgården. Ett dussintal klubbadresser, på i stort sett alla kontinenter, hade passerat revy sedan den allsvenska debuten i Åtvidaberg för den passningsskickliga mittfältaren. En stor skopa pengar hämtades i Kina, den amerikanska drömmen avhandlades i San José och den danska mardrömmen bockades av i Bröndby. Förhoppningarna var stora inför comebacken hos Järnkaminerna och Pange-Mange gjorde ingen besviken. Med sina 13 framspelningar var ingen i närheten av att hota Eriksson i assistligan. Rättmätigt fick också 32-åringen mottaga priset som MVP för sin fina säsong. 2022 fortsatte mittfältaren att leda sitt Djurgården centralt och fick även hänga med landslaget. 2023 gick det lite sämre för den blårandiga kaptenen som stundtals sattes på kvisten och totalt svarade för fem poäng. Det blir intressant att se om åldermannen kan växla upp nu när konkurrensen på mittfältet hårdnat ytterligare.

Tobias Gulliksen

Född: 2003-07-09
Land: Norge
Position: Mittfältare

Det är inga små förväntningar som vilar på Tobias Gulliksens axlar. Många höjde på ögonbrynen när Djurgården lyckades värva en spelare med X-faktor från norska succélaget Bodö/Glimt efter blott ett halvår hos de gulsvarta. Med nyfylld Bergvall-kassa pyntade stockholmarna upp sin högsta transfersumma någonsin, kring 20 millar för 20-åringen. Ytterforwarden från Drammen presenterade sig omgående för sina färska fans genom ett drömmål mot IFK Göteborg i Svenska Cupen och hamnade på löpsedlarna efter sitt mål mot AIK då han firade mot den gulsvarta klacken. Den gode Gulliksen har lovat, givit ett konkret löfte, till Bosse Andersson att han ska bli den blårandiga bossens bästa nyförvärv någonsin. Hur man mäter detta är svårdefinierat men en rimlig start på sagan vore onekligen att norrmannen blir Djurgårdens klarast lysande stjärna i Allsvenskan 2024. Oddsen talar åtminstone för att vi kommer få se en hel del poäng från norrmannens fötter.

Deniz Hümmet

Född: 1996-09-13
Land: Turkiet
Position: Anfallare

Som sexåring startade Deniz Hümmet sin resa i Malmö FF. I sena tonåren gick flytten till Troyes där det blev en handfull fighter i både Ligue 2 och Ligue 1. På seniornivå har Deniz Hümmet representerat fem svenska föreningar och dessutom hunnit med en avstickare till turkiska Rizespor för spel i båda de högsta divisionerna. Säsongen 2023 vann Hümmet interna skytteligan i Kalmar FF, något som gjorde att intressenterna stod i kö för en signatur. Skåningen valde att krita på för Djurgårdens IF som hade svårt att hitta en pålitlig målskytt under fjolåret, kanske blir 27-åringen den avgörande brickan i det blårandiga guldbygget.

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset