Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vad kan Borås stolthet göra i år?

Klassiska IF Elfsborg debuterade i Allsvenskan 1926 och spelade därefter i Sveriges högsta serie i 28 raka år, med ett gäng SM-guld som resultat. I år är laget svårtippat, men det finns spets i truppen.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Elfsborg - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Elfsborg

Smeknamn: Di Gule
Grundad: 1904
Hemmaarena: Borås Arena
SM-guld: 6 st
Tränare: Jimmy Thelin

Klassiska IF Elfsborg debuterade i Allsvenskan 1926 och spelade därefter i Sveriges högsta serie i 28 raka år, med ett gäng SM-guld som resultat. Totalt har det blivit 79 säsonger i Allsvenskan. Efter sin senaste degradering 1986 så harvade boråsarna i lägre divisioner i tio säsonger innan idrottsföreningen 1997 tog klivet tillbaka efter att ha vunnit Division 1 Södra. I laget fanns då framtida landslagsspelare som Anders Svensson och Tobias Linderoth.

Efter att ha lyckats knyta till sig namnstarka fotbollsspelare som Svensson och Stefan Ishizaki vann de gulsvarta SM-guld 2006, det första på 45 år. Det senaste guldet kom 2012. Elfsborg har även plockat hem Svenska Cupen tre gånger. Säsongen 2020 blev en stor succé för boråsarna som slutade tvåa i Allsvenskan, en placering långt över förväntan. 2021 fick Jimmy Thelin och company nöja sig med en fjärdeplats och ännu sämre gick det i fjol efter en katastrofal vår. Dags att skärpa till sig nu, boråsare! 

Spelare i Elfsborg

Elfsborg har inte den bredaste truppen, men de spelare som finns tillgängliga håller hög klass. Ghananerna Baidoo och Boateng är redo att ta ännu ett steg i sin utveckling och leda boråsarna mot nya framgångar. Dessutom verkar veteranerna Hult och Larsson fortfarande sugna på mer. Ett spännande Elfsborg som dock är något skadekänsliga.

Tim Rönning

Född: 1999-02-15
Land: Sverige
Position: Målvakt

Tim Rönning gjorde sin första seniormatch för sin moderklubb Kilafors som 14-åring. Visserligen var det i Division 6 men det är inte vilken tonåring som helst som kan ställa sig i ett mål i en match mot vuxna män. Efter en kort period i Hudiksvall gick keepern till Elfsborg 2015 där han spelade med boråsarnas juniorlag. 2019, som 20-åring, gjorde Rönning allsvensk debut för klubben och det märktes snabbt att detta var en talang utöver det vanliga. Den två meter långe burväktaren konkurrerade ut klubbikonen Kevin Stuhr Ellegaard som flyttade hem till Danmark. Under 2020 gjorde så Rönning sin första hela säsong som ordinarie etta och det blev succé. Han spelade alla matcher för de gulsvarta när Elfsborg överraskande nog slutade tvåa i tabellen. Dessutom blev stortalangen uttagen till U21-landslaget där han satt på bänken under EM-kvalet. 2021 var också en bra säsong för keepern, men i fjol åkte han på sin första motgång i karriären då Tim stundtals var petad. Det råder en hälsosam konkurrenssituation i Elfsborg och nu gäller det för 24-åringen att visa att han har vad som krävs för att vara klar etta hos boråsarna.

Johan Larsson

Född: 1990-05-05
Land: Sverige
Position: Försvarare

Elfsborg värvade in kulturbäraren Johan Larsson inför säsongen 2020 och snacka om att han har gjort skillnad. Larsson var en stor anledning till succéåret som boråsarna gjorde när de knep andraplatsen. Efter det har han hjälpt sitt gäng till en fjärde- och en sjätteplats. Högerbacken var också en viktig del av truppen senast boråsarna tog SM-guld, 2012. Sommaren 2014 lämnade Larsson klubben för Bröndby och där huserade han i många år, med stor framgång ska tilläggas. Kantspringaren lever mycket på sin snabbhet och sina stora lungor där han kan forsa fram på kanten i 90 minuter plus tillägg. Det kommer vara en extremt viktig pusselbit även i Elfsborgs spel anno 2023. Oddsen är låga på att vi får se kul liraren bomba in ett inlägg som prickar Frickadonas panna och sedan går i nät.

Michael Baidoo

Född: 1999-05-14
Land: Ghana
Position: Mittfältare

Det blev en fullträff! När Elfsborg plockade in Michael Baidoo från Sandnes Ulf i den norska andradivisionen så fanns hoppet om att ghananen hade kraft och potential till att utmana om en startplats och möjligen leverera en handfull kassar. Det blev bättre än så. Baidoo var genomgående en av boråsarnas bästa fotbollsspelare det senaste året och med sina åtta påsar vann 23-åringen också den interna skytteligan. Med ett kontrakt som löper hela vägen fram till och med december 2025 så sitter Elfsborg inne på en riktig guldklimp offensivt. Frågan är om den Accra-födde liraren kan nå upp till tvåsiffrigt antal mål redan i år.

Alexander Bernhardsson

Född: 1998-09-08
Land: Sverige
Position: Mittfältare

En raketkarriär utan slutpunkt. Alexander Olof Bernhardsson har sedan bonnbolls-spel med Sävedalen 2018 snabbt klivit uppåt i den inhemska hierarkin och var under 2022 en av Elfsborgs allra viktigaste och bästa spelare. Efter att ha genomgått en lång och jobbig rehab 2020 på grund av två elakartade knäskador så har “Bambi” växt och byggt upp sin atletkropp som också varit mer eller mindre fri från större skador därefter. Efter att 24-åringen pressat in fem påsar på Elfsborgs sista åtta matcher i Allsvenskan så kunde inte heller Janne Andersson hålla igen mer. Mittfältaren blev uttagen till januariturnén och fick därmed dra på sig landslagsdressen för första gången. Känslan är att det kan bli många fler gånger som gulsvart-dräkt byts till gulblå.  

Per Frick

Född: 1992-04-14
Land: Sverige
Position: Anfallare

Per Frick är en man med många bollar i luften. Förutom att ha varit med och grundat, samt för tillfället frontar, klädmärket Ciszere är Kil-sonen även spjutspets i IF Elfsborg. I Knalleland har Frickadona gjort sig känd som en elaking på plan där vassa armbågar och djävlar anamma kännetecknar varför försvarare inte gärna går in i en duell med anfallaren. Per Frick var en bärande kugge i Elfsborgs fantastiska säsong 2020 som till slut renderade i en andraplats. Tillsammans med bland andra Jesper Karlsson, Rasmus Alm och Simon Olsson spred Frickelito skräck i hela Svedala. Mycket har hänt i Borås sedan dess men stöttepelaren Frick står alltjämt kvar längst fram i Jimmy Thelins anfallslinje. Det blev dock bara två baljor i Allsvenskan under 2022 och bättring krävs om 30-åringen ska ha kvar sin plats i startelvan även detta år. Det räcker inte att bara knuffa runt försvarare om krutet är blött i bössan. 

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset