Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Klassiska IF Elfsborg debuterade i Allsvenskan 1926 och spelade därefter i Sveriges högsta serie i 28 raka år, med ett gäng SM-guld som resultat. I år tillhör boråsarna lagen som kan tänkas hota i toppen, om allt faller på plats.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Elfsborg - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Elfsborg

Grundad: 1904
Hemmaarena: Borås Arena
SM-guld: 6 st
Tränare: Jimmy Thelin

Totalt har det blivit 78 säsonger i Allsvenskan för anrika IF Elfsborg. Efter sin senaste degradering 1986 så harvade boråsarna i lägre divisioner i tio säsonger innan klubben 1997 tog klivet tillbaka efter att ha vunnit Division 1 Södra. I laget fanns då framtida landslagsspelare som Anders Svensson och Tobias Linderoth. Efter att ha lyckats knyta till sig namnstarka fotbollsspelare som Svensson och Stefan Ishizaki vann de gulsvarta SM-guld 2006, det första på 45 år. Det senaste guldet kom 2012. Elfsborg har även plockat hem Svenska Cupen tre gånger. Säsongen 2020 blev en stor succé för boråsarna som slutade tvåa i Allsvenskan, en placering långt över förväntan. I fjol fick Jimmy Thelin och company nöja sig med en fjärdeplats trots häng på SM-guldet flera gånger om och den missade Europaplatsen gör därför att bättring krävs 2022. 

Aktuella fotbollskuponger

Elfsborg – trupp

Boråslaget kanske inte har Allsvenskans mest lyskraftiga stjärnor i truppen. Men det finns potential och lagbygget ser relativt stabilt ut. Ska utan tvekan räcka till en plats på övre halvan 2022.

Tim Rönning 

Född: 1999-02-15

Land: Sverige

Position: Målvakt

Tim Rönning gjorde sin första seniormatch för sin moderklubb Kilafors som 14-åring. Visserligen var det i Division 6 men det är inte vilken tonåring som helst som kan ställa sig i ett mål i en match mot vuxna män. Efter en kort period i Hudiksvall gick keepern till Elfsborg 2015 där han spelade med boråsarnas juniorlag. 2019, som 20-åring, gjorde Rönning allsvensk debut för klubben och det märktes snabbt att detta var en talang utöver det vanliga. Den två meter långe burväktaren konkurrerade ut klubbikonen Kevin Stuhr Ellegaard som flyttade hem till Danmark. Under 2020 gjorde så Rönning sin första hela säsong som ordinarie etta och det blev succé. Han spelade alla matcher för de gulsvarta när Elfsborg överraskande nog slutade tvåa i tabellen. Dessutom blev stortalangen uttagen till U21-landslaget där han satt på bänken under EM-kvalet. Kan ynglingen från Bollnäs ta nästa steg i utvecklingen är detta en framtida landslagsmålvakt!

Gustav Henriksson 

Född: 1998-02-03

Land: Sverige

Position: Försvarare

Ett förmånligt DNA med allsvensk ådra synas hos Gustav Henriksson som är kusin med legendaren Jonas Henriksson. Jonas huserade under 20 års tid i trippla Göteborgsklubbar medan Gustav är en one-club-man i rikets högsta serie. Efter fostran hemma i Grebbestad har unge herr Henriksson endast tillhört IF Elfsborg på svensk mark. Efter A-lagsdebut i Bohuslän redan som 14-åring lämnade Gustav hemmets trygghet inför gymnasiet då Knalleland kallade. Debuten i IFE på allsvensk nivå gjorde mittbacksresen som 20-åring och han hann inte komma upp i 30 allsvenska matcher innan utlandsäventyr stod på tur. Tiden i Österrike blev inte som bohusläningen hade tänkt sig, tiden i Wolfsberger AC stannade vid tolv framträdanden. Inför säsongen 2022 har Borås stolthet lockat hem Gustav Henriksson igen med ett fyraårskontrakt.

Johan Larsson 

Född: 1990-05-05

Land: Sverige

Position: Försvarare

Elfsborg värvade in kulturbäraren Johan Larsson inför säsongen 2020 och snacka om att han har gjort skillnad. Larsson var en stor anledning till succéåret som boråsarna gjorde när de knep andraplatsen. Högerbacken var också en viktig del av truppen senast boråsarna tog SM-guld, 2012. Sommaren 2014 lämnade Larsson klubben för Bröndby och där huserade han i många år, med stor framgång ska tilläggas. Kantspringaren lever mycket på sin snabbhet och sina stora lungor där han kan forsa fram på kanten i 90 minuter plus tillägg. Det kommer vara en extremt viktig pusselbit även i Elfsborgs spel anno 2022. Oddsen är låga på att vi får se kultliraren bomba in ett inlägg som prickar Frickadonas panna och sedan går i nät. 

Simon Olsson 

Född: 1997-09-14

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Simon Olsson fick sin första erfarenhet från A-lagsfotboll redan 2013, då i nybildade AFK Linköping (Division 3). Under vintern var flera fotbollsklubbar från Allsvenskan intresserade av den talangfulle mittfältaren och i januari 2014 värvades Simon till Elfsborgs akademi. Debuten i A-laget gjordes i en cupmatch mot IK Gauthiod 2016 och sedan säsongen 2017 har Olsson varit en relativt given pjäs på Elfsborgs mittfält. Han har utvecklats till en modern och teknisk mittfältare som spelar med ett stort lugn. Fjolårssäsongen blev inte mycket att hänga i granen då 24-åringen var enormt skadedrabbad, men i de matcher han fanns med visade Elfsborg att de är att räkna med i kampen om SM-guldet. Får Olsson vara skadefri under 2022 blir boråsarna svåra att tas med. 

Per Frick

Född: 1992-04-14

Land: Sverige

Position: Anfallare

Per Frick är en man med många bollar i luften. Förutom att ha varit med och grundat, samt för tillfället frontar, klädmärket Ciszere är Kil-sonen även spjutspets i IF Elfsborg. I Knalleland har Frickadona gjort sig känd som en elaking på plan där vassa armbågar och djävlar anamma kännetecknar varför försvarare inte gärna går in i en duell med anfallaren. Per Frick var en bärande kugge i Elfsborgs fantastiska säsong 2020 som till slut renderade i en andraplats. Tillsammans med bland andra Jesper Karlsson, Rasmus Alm och Simon Olsson spred Frickelito skräck i hela Svedala. Mycket har hänt i Borås sedan dess men stöttepelaren Frick står alltjämt kvar längst fram i Jimmy Thelins anfallslinje. Oddsen är låga på att centertanken blir Elfsborg främsta målgörare den här säsongen. 

Läs mer om Allsvenskan

Spela på Allsvenskan 2022