Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IF Elfsborg

Läs mer om Elfsborg - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Grundad: 1904
Hemmaarena: Borås Arena
SM-guld: 6 st
Tränare: Jimmy Thelin

Klassiska IF Elfsborg debuterade i Allsvenskan 1926 och spelade därefter i Sveriges högsta serie i 28 raka år, med ett gäng SM-guld som resultat. Totalt har det blivit 76 säsonger i Allsvenskan. Efter sin senaste degradering 1986 så harvade boråsarna i lägre divisioner i tio säsonger innan idrottsföreningen 1997 tog klivet tillbaka efter att ha vunnit Division 1 Södra. I laget fanns då framtida landslagsspelare som Anders Svensson och Tobias Linderoth. Efter att ha lyckats knyta till sig namnstarka fotbollsspelare som Svensson och Stefan Ishizaki vann de gulsvarta SM-guld 2006, det första på 45 år. Det senaste guldet kom 2012. Elfsborg har även plockat hem Svenska Cupen tre gånger. Efter en svag säsong 2018 ryckte Elfsborg upp sig i fjol. Blir det ytterligare en placering på den övre halvan?

Spela på Elfsborg i Allsvenskan på Oddset.
Läs mer om de andra lagen i Allsvenskan.

Tongivande spelare

Rami Kaib

Född: 1997-05-18
Land: Sverige
Position: Försvarare  

Den före detta stortalangen Rami Kaib fostrades hos Nyköping BIS. Som 13-åring var Rami nära på att sluta med fotbollen, men efter att hans matematiklärare Jonatan Hansson började träna “Bissarnas” ungdomslag började Kaib att blomstra. Som 15-åring skolades han om från yttermittfältare till vänsterback och då börjades intresset väckas från större fotbollsklubbar. Rami fick provspela för klubbar som bland annat AIK, IFK Norrköping och Fiorentina innan Elfsborg knöt åt sig talangen. Hos boråsarnas U17-lag bar Rami kaptensbindeln och i samma lag vann han SM-guld. Därefter flyttades Kaib upp till U19-laget och fick bland annat chansen i en match mot Real Madrid. Den dåvarande Real-tränaren Santiago Solari var inte blyg med sina hyllningarna kring Elfsborgs vänsterback efter matchen. Trots sin ringa ålder har Kaib redan gjort 41 matcher för Elfsborg i Allsvenskan. I fjol blev det dock bara nio framträdanden, men Rami avslutade fjolårssäsongen i bravur då vänsterbacken gjorde det avgörande 2-1-målet mot Helsingborg i den sista omgången. Kontraktet med “Ellos” går ut 2020.

Johan Larsson

Född: 1990-05-05
Land: Sverige
Position: Försvarare

Elfsborg gjorde som bekant en medelsäsong i fjol och för att råda bot på den saken har kulturbäraren Johan Larsson nu värvats in. Högerbacken var en viktig del av truppen senast boråsarna tog SM-guld, 2012. Sommaren 2014 lämnade Larsson klubben för Bröndby och där har han huserat sedan dess, med stor framgång ska tilläggas. Kantspringaren lever mycket på sin snabbhet och sina stora lungor där han kan forsa fram på kanten i 90 minuter plus tillägg. Det kommer vara en extremt viktig pusselbit i Elfsborgs spel anno 2020 och i de tre år framöver som Johan Larsson har kontrakt. Oddsen är små att kultspelaren kommer vara en stor publikfavorit under säsongen och kanske kan han föra Elfsborg till något bättre än fjolårets åttondeplacering.

Samuel Holmén

Född: 1984-06-28
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Samuel Holmén är en kultspelare i Elfsborg, men har inte lyckats så bra som många hoppats när han kom tillbaka till Allsvenskan efter tio år som utlandsproffs 2017. Han slog igenom som tonåring som en box-till-box-spelare med två lika bra fötter. Holmén kompletterade under några säsonger legendaren Anders Svensson på Elfsborgs mittfält och vann SM-guld och Svenska Cupen med klubben. Samuel har spelat för alla Sveriges landslag och har över 30 landskamper på sin meritlista. Sina år i utlandet tillbringades i danska Bröndby och flera olika klubbar i Turkiet, bland annat storlaget Fenerbahçe. Mittfältaren har rötter i Annelund utanför Borås och kommer från en fotbollsfamilj. Bland annat spelar lillebror Sebastian Holmén numera i den nederländska ligan och Willem II. Under 2019 var Samuel inte helt ordinarie och i sommar fyller mittfältaren 36 år. Frågan är hur mycket mer Holmén har att ge i sin karriär, om inte annat kommer han vara väldigt viktig för Elfsborgs undgomar!

Simon Olsson

Född: 1997-09-14
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Simon Olsson fick sin första erfarenhet från a-lagsfotboll redan 2013, då i nybildade AFK Linköping (Division 3). Under vintern var flera klubbar från Allsvenskan intresserade av den talangfulle mittfältaren och i januari 2014 värdes Simon till Elfsborgs akademi. Debuten i a-laget gjordes i en cupmatch mot IK Gauthiod 2016 och sedan säsongen 2017 har Olsson var en relativt given pjäs på Elfsborgs mittfält. Han har utvecklats till en modern och teknisk fältare som spelar med ett stort lugn. I fjol noterades Simon för två mål och fyra målgivande passningar på sina 26 framträdande i Allsvenskan. Att Elfsborgs nummer 18 blir en viktig pusselbit i Jimmy Thelins bygge under 2020 är knappast någon högoddsare. 

Jesper Karlsson

Född: 1998-07-25
Land: Sverige
Position: Anfallare

Jesper Karlsson började sparka boll i Falkenbergsklubben IF Böljan. Inför säsongen 2015 gjorde anfallaren den naturliga övergången till Falkenbergs FF där han snabbt gjorde stora framsteg med sin fantastiska teknik och tydliga målmedvetenhet. Under sin första säsong i Allsvenskan gjorde den unge anfallaren sju mål. Men hallänningarna trillade ur det svenska finrummet och efter säsongen värvades Karlsson av Elfsborg. I fjol var Jesper en av Ellos bästa spelare och med sina åtta fullträffar blev den snabbe anfallaren lagets främsta målskytt. Målet han gjorde mot sin gamla klubb Falkenberg i början av oktober blev dessutom framröstat till årets mål i Allsvenskan. Den fina fjolårssäsongen belönades med en plats till Janne Anderssons januariturné i Qatar, debuten för “Blågult” gjordes i 1-0-segern mot Moldavien den 9:e januari 2020. Frågan är hur länge Elfsborg kommer att kunna behålla sin guldklimp?

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.