IF Elfsborg

Grundad: 1904
Hemmaarena: Borås Arena
SM-guld: 6 st
Tränare: Jimmy Thelin

Klassiska IF Elfsborg debuterade i Allsvenskan 1926 och spelade därefter i Sveriges högsta serie i 28 raka år, med ett gäng SM-guld som resultat. Totalt har det blivit 75 säsonger i Allsvenskan. Efter sin senaste degradering 1986 så harvade boråsarna i lägre divisioner i tio säsonger innan idrottsföreningen 1997 tog klivet tillbaka efter att ha vunnit Division 1 Södra. I laget fanns då framtida landslagsspelare som Anders Svensson och Anders Linderoth. Efter att ha lyckats knyta till sig namnstarka fotbollsspelare som Mathias Svensson och Stefan Ishizaki vann de gulsvarta SM-guld 2006, det första på 45 år. Det senaste guldet kom 2012. Elfsborg har även tagit hem Svenska Cupen tre gånger. Efter en svag säsong i fjol är Elfsborg nederlagstippade i år, men kan bli en joker.

Spela på Elfsborg i Allsvenskan på Oddset.
Läs mer om de andra lagen i Allsvenskan.

Tongivande spelare

Kevin Stuhr Ellegaard

Född: 1983-05-23
Land: Danmark
Position: Målvakt

Elfsborgs mest givna startspelare är lagets kapten och målvakt, Kevin Stuhr Ellegaard. Ingen spelare i Elfsborg har klarat sig undan kritik de senaste säsongerna, förutom Ellegaard. 35-åringen har gedigna meriter, han var förstemålvakt i alla Danmarks U-landslag och värvades tidigt till Manchester City i Premier League. Han provade på spel med Hertha Berlin i Bundesliga och efter några år hemma i Randers gjorde Stuhr Ellegaard en säsong i Eredivisie och Heerenveen. Men när dansken anslöt till Elfsborg 2012 var han kontraktslös och ganska kall på marknaden. Hos boråsarna har målvakten dock varit given och de senaste säsongerna dessutom kapten. Kevin Stuhr Ellegaard har vunnit SM-guld och Svenska Cupen med Elfsborg och har kontrakt med klubben över säsongen 2020.

Samuel Holmén

Född: 1984-06-28
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Samuel Holmén är en kultspelare i Elfsborg, men har inte lyckats så bra som många hoppats när han kom tillbaka till Allsvenskan efter tio år som utlandsproffs 2017. Han slog igenom som tonåring som en box-till-box-spelare med två lika bra fötter. Holmén kompletterade under några säsonger legendaren Anders Svensson på Elfsborgs mittfält och vann SM-guld och Svenska Cupen med klubben. Samuel har spelat för alla Sveriges landslag och han har över 30 landskamper på sin meritlista. Sina år i utlandet tillbringades i danska Bröndby och flera olika klubbar i Turkiet, bland annat storklubben Fenerbahçe. Mittfältaren har rötter i Annelund utanför Borås och kommer från en fotbollsfamilj. Bland annat spelar lillebror Sebastian Holmén numera i den ryska ligan och Dynamo Moskva.

Simon Lundevall

Född: 1988-09-23
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Sörmlänningen Simon Lundevall är snubbelfotbollens mästare. När den offensive yttermittfältaren är i form tassar han på lätta framfötter fram emot motståndarna och kommer oftast förbi utan att någon vet riktigt hur det gick till. 30-åringen gör sin nionde säsong i Allsvenskan, varav sin femte i Boråsklubben Elfsborg. De fyra tidigare säsongerna har Lundevall vunnit assistligan i Ellos varje gång. Han är en nyckelspelare för de gulsvarta, men är lite ojämn. När vänstermittfältaren inte är i form tappar han väldigt många bollar på grund av sin variansfyllda spelstil med små marginaler. Kontraktet med Elfsborg löper över säsongen 2019.

Jonathan Levi

Född: 1996-01-23
Land: Sverige
Position: Anfallare

Skåningen Jonathan Levi kom till Elfsborg ganska sent under försäsongen, i början av februari. Den offensive Levi är utlånad från den norska storklubben Rosenborg under hela säsongen 2019. 23-åringen är listad som både anfallare och offensiv mittfältare och förväntas vara en poängspelare för Elfsborg. Levi fick debutera i landslaget under januariturnén 2019 och har även gjort en dryg handfull U21-landskamper. På meritlistan finns en färsk titel med Rosenborg i norska Eliteserien. Det återstår att se om talangen kan frälsa Elfsborg. Ett bet på att det blir många mål från Levis fötter behöver inte vara ett dåligt spel.

Pawel Cibicki

Född: 1994-01-09
Land: Sverige
Position: Anfallare

Anfallaren Pawel Cibicki har anslutit till Elfsborg på lån, med en köpoption, för att försöka få fart på sin karriär igen. 25-åringen hoppas att hans gamle tränare från tiden i Jönköping Södra, Jimmy Thelin, ska bidra till en framgångsrik säsong. Cibicki har rötter i Polen och har ha representerat både Sverige och Polen på U-landslagsnivå. Det har inte blivit några seniorlandskamper än för skåningen. Däremot två SM-guld med Malmö FF men sin bästa säsong individuellt gjorde Cibicki 2016 när han gjorde tio mål i Allsvenskan för Jönköping Södra. I Elfsborg kommer Pawel Cibicki få en nyckelroll eftersom laget förra säsongen bara gjorde 29 mål på 30 matcher i Allsvenskan.

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.