Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Sveriges kanske mest populära förening, IFK Göteborg, har en fantastisk historia att falla tillbaka på. Kamraterna ligger tvåa i Allsvenskans maratontabell bakom Malmö FF, vilket också är fallet när det gäller antalet SM-guld där de blåvita vunnit hela 18 stycken.
Spela på Allsvenskan 2022

Läs mer om IFK Göteborg - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Grundad: 1904
Hemmaarena: Gamla Ullevi
SM-guld: 18 st
Tränare: Mikael Stahre

“Änglarna”, som de kallas, hade sin storhetstid under 80- och 90-talet där mängder av landslagsspelare fanns i truppen och de vann SM-guld på löpande band. 1982 var ett för svensk fotboll historiskt år. IFK Göteborg vann då, med spelare som Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Torbjörn Nilsson, inte bara Allsvenskan, SM-slutspelet och Svenska Cupen utan som första svenska lag även en stor europeisk titel i form av UEFA-Cupen. 1987 vann klubben UEFA-Cupen ännu en gång. De senaste åren har “Blåvitt” haft stora ekonomiska bekymmer vilket lett till svagare resultat och under såväl 2020 som 2021 tillhörde “Änglarna” bottenstriden. Föreningen och kulturen runt densamma är alldeles för stor och stolt för att det ska upprepas 2022. Lyckas Mikael Stahre vända på skutan när lirare som Berg och Wendt finns med från start?

Aktuella fotbollskuponger

IFK Göteborg – trupp

Det saknas definitivt inte rutin i dagens "Blåvitt". Frågan är hur långt detta lagbygge räcker? Ett urval av nyckelspelarna i truppen nedan.

Carl Johansson 

Född: 1994-05-23

Land: Sverige

Position: Försvarare

Carl Anders Lorentz Johansson skrev på ett ungdomskontrakt för Helsingborgs IF som 15-åring och fram tills 2018 representerade Carl Skånelaget. Den högerfotade mittbacken inledde karriären som innermittfältare men under ungdomsåren i Helsingborg blev Johansson omskolad till central försvarare. Calle gick från ungdomslaget i HIF till A-laget, där han debuterade som 19-åring. 2014 spelade han cupfinal mot Elfsborg och samma år gjorde även mittbacken två U21-landskamper. 2019 kritade Johansson på ett tvåårskontrakt för Falkenbergs FF där han snabbt tog en ordinarie tröja. Under två säsonger var mittbacken en av Falkenbergs bästa spelare och när hallänningarna flyttades ner saknade inte den fysiska försvararen anbud. Valet föll till sist på IFK Göteborg som har haft det tunt på den positionen. Debutsäsongen i Blåvitt var till en början ett fiasko, men under hösten växte Calle och stod bland annat för två mål. Tar han ytterligare kliv och växer ut till en nyckelspelare i 2022 års IFK Göteborg?

Oscar Wendt 

Född: 1985-10-25

Land: Sverige

Position: Försvarare

Det är få fotbollsspelare i Allsvenskan som är lika meriterade som Oscar Wendt. Han hade varit Borussia Mönchengladbach trogen i tio år innan han under sommaren 2021 vände hem till Kamratgården där allting en gång började. Under tiden i Tyskland har Wendt fått uppleva framgångar i både det inhemska spelet och i Champions League och det var därför inte konstigt att vänsterbacken, med 28 landskamper på meritlistan, hade höga förhoppningar på sig när han återvände till Allsvenskan. Där såg Wendt trög ut under första delen av hösten och bland annat minns vi plattmatchen borta mot AIK. Precis som hela laget spelade dock Oscar upp sig och mot slutet av seriespelet såg han ut att vara den fotbollsspelare som alla hade sett framför sig. Nu väntar en lång försäsong och får vänsterbacken bara vara skadefri förfogar IFK över hela seriens kanske allra bästa ytterback. Nu vet han dock att det går inte att vila på gamla meriter, det gäller att prestera på planen också. Något vi lär få se under 2022.

Emil Salomonsson 

Född: 1989-04-28

Land: Sverige

Position: Försvarare

Mellan 2011 och 2018 gjorde Emil Salomonsson över 200 matcher och 20 mål för IFK Göteborg. 2019 gav sig den numera 32-årige fotbollsspelaren ut på ett äventyr till Japan och Sanfrecce Hiroshima. Där blev det dock bara en säsong innan flyttlasset gick vidare till Avispa Fukuoka. Ett säsongslångt lån och en permanent säsong senare hade Salomonsson, som är en erkänt skicklig straffskytt, fått nog av livet i Asien. Den numera avskedade sportchefen Pontus Farnerud hämtade i december 2021 hem Emil till Skötet på fri transfer. Ett kontrakt på tre år signades och med honom till höger och Oscar Wendt till vänster bör Blåvitt få ett betydligt bättre inläggsspel den här säsongen. Något en viss Marcus Berg lär vara belåten med. 

Gustav Svensson 

Född: 1987-02-07

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Återvändare var nyckelordet för IFK Göteborg under 2021 och en av alla pjäser som tog sig tillbaka hem till Kamratgården var Gustav Svensson. Mittfältaren har haft en lång och brokig karriär som har tagit honom till ställen som Turkiet, USA och Turkiet. Dessutom gjorde “Gurra” några säsonger i Ukraina som mynnade ut i att han mer eller mindre fick fly för livet när Ryssland annekterade Krim-halvön. 32 landskamper har det också blivit och under hela denna period har Svensson varit känd som en hårt arbetande fotbollsspelare som inte lägger några fingrar emellan i närkamperna. Däremot är han ingen större magiker med bollen vid fötterna, något som märktes tydligt när Gustav fick alldeles för mycket boll att hantera i början av hösten 2021. Ju längre säsongen gick, desto mer hittade Blåvitt dock rätt roll för mittfältsgnuggaren och mot slutet av året var han stundtals strålande. Används Gurra på rätt sätt är det en spelare av landslagsklass. Om vi får se det under 2022 återstår att se.

Simon Thern 

Född: 1992-09-18

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Simon Thern är son till legendariska VM 94-hjälten Jonas. Sonen är bara 29 år gammal men har haft en lång karriär. Thern debuterade i Division 1 med IFK Värnamo redan 2008, och har spelat i Allsvenskan med fem olika klubbar, Helsingborg, Malmö FF, AIK, IFK Norrköping och nu Änglarna från "Götet". Det har också blivit spel i Eredivisie med Heerenveen för Thern. Han har redan vunnit SM-guld tre gånger och kommit tvåa två gånger. Thern Jr har också vunnit Svenska Cupen i fotboll och gjort fyra landskamper. I sina bästa stunder är det en av seriens mest sevärda lirare och kan Simon skaka av sig det skadedrabbade fjolåret bör Blåvitt kunna höja sig ett par snäpp jämfört med i fjol. Thern har ett härligt driv med bollen som Stahres mannar kommer att behöva under kommande säsong. Se upp för Simon under 2022!

Hosam Aiesh 

Född: 1995-04-14

Land: Sverige

Position: Mittfältare

2009 gick Hosam Aiesh till BK Häcken som 14-åring och mellan åren 2011 till 2013 provtränade yttermittfältaren, med det palestinska påbråt, för Werder Bremen, FC Twente och Lyon. Det blev dock inget mer av det. 2013 tävlingsdebuterade Hosam för BK Häcken i Svenska Cupen och ett drygt år senare fick han göra allsvensk debut mot Falkenberg. Efter en utlåning och spel i Varbergs BOIS i Superettan 2014 bar det av till Jämtland och Östersund. 2018 imponerade den irrationelle yttern på många vilket han också fick ett fint kvitto på då Janne Anderssons tog ut Aiesh till januariturnén. Hosam har gjort en landskamp för Blågult och det var i 0-1-förlusten mot Finland den 8:e januari i Qatar 2019. Det året inleddes lika starkt och under sommaren plockades han in av de blåvitrandiga. Där blev Aiesh snabbt en publikfavorit på sin högerkant och när han spelar är det nästan alltid ett bra bet att satsa på att motståndarnas vänsterback ska bli varnad. Både 2020 och 2021 har med det sagt varit misslyckade för 27-åringen. Kan Hosam hitta tillbaka till självförtroendet under Mikael Stahre råder det dock ingen tvekan om att det är ett guldkorn Blåvitt har till förfogande. En Aiesh i form är en av seriens mest sevärda fotbollsspelare.

Marcus Berg 

Född: 1986-08-17

Land: Sverige

Position: Anfallare

Av alla återvändare som kom till Kamratgården under 2021 var Marcus Berg den mest efterlängtade. Anfallaren har haft en fantastisk karriär med 90 landskamper och 24 mål i den blågula tröjan. Han har spelat EM och VM och dessutom vräkt in mål i stort sett i samtliga klubbar strikern har varit i. Mot slutet av sin landslagskarriär var Berg stundtals hårt kritiserad, men i IFK-kretsar har han hela tiden varit extremt uppskattad. Marcus klev genast in som lagkapten för den krisande klubben och var spelaren framför alla som skulle få Blåvitt-skeppet att vända uppåt. Det gick trögt i början, men även när klubben spelade som sämst fotboll gjorde “Mackan” sina mål. Tio fullträffar blev det till sist på 18 matcher och det ger ungefär samma målsnitt som skytteligavinnaren Samuel Adegbenro. Framgångarna gav Berg en egen ramsa då supportrarna börjar sjunga på den gamla slagdängan Eloise med Arvingarna när den uppskattade veteranen gör något speciellt. Nu kliver Berg in som den stora ledaren i klubben och kommer han bara upp i nivå är detta tveklöst en av seriens bästa spelare, om inte den allra bästa. Om han kan leda Kamraterna högt upp i tabellen återstår att se.

Läs mer om Allsvenskan

Spela på Allsvenskan 2022