Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Turbulent hos "Änglarna" inför 2023!

Sveriges kanske mest populära fotbollsförening, IFK Göteborg, har en fantastisk historia att falla tillbaka på. "Blåvitt" ligger tvåa i Allsvenskans maratontabell och har bland annat 18 SM-guld. Men de senaste åren har varit skrala. Bättring nu?
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om IFK Göteborg - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino


Smeknamn: Blåvitt, Änglarna
Grundad: 1904
Hemmaarena: Gamla Ullevi
SM-guld: 18 st
Tränare: Ej klar ännu

 “Änglarna”, som de kallas, hade sin storhetstid under 80- och 90-talet där mängder av landslagsspelare fanns i truppen och de vann SM-guld på löpande band. 1982 var ett för svensk fotboll historiskt år. IFK Göteborg vann då, med spelare som Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Torbjörn Nilsson, inte bara Allsvenskan, SM-slutspelet och Svenska Cupen utan som första svenska lag även en stor europeisk titel i form av UEFA-Cupen. 1987 vann klubben UEFA-Cupen ännu en gång. De senaste åren har “Blåvitt” haft stora ekonomiska bekymmer vilket lett till svagare resultat och under såväl 2020 som 2021 tillhörde “Änglarna” bottenstriden. I fjol tog Blåvitt stundtals steg i rätt riktning, men en åttondeplats är inget som varken föreningen eller supportrarna är nöjda med. Micke Stahre fick sparken efter usla insatser i Svenska Cupen och nu återstår det att se om den nya tränaren  kan få laget att lyfta istället.

Spelare i IFK Göteborg

IFK Göteborgs taktik med att plocka in hemvändare har inte varit någon succé. Oscar Wendt är mer än lovligt trög på sin vänsterkant och försäsongen har verkligen inte lovat gott. Marcus Berg bär detta lag på sina axlar och går veteranen sönder är Blåvitt riktigt illa ute. Elias Hagen är dock ett fint nyförvärv som har potential att bli en riktig succé.

Johan Bångsbo

Född: 2003-02-10
Land: Sverige
Position: Försvarare

Johan Bångsbo slog igenom med dunder och brak under föregående säsong där Mikael Stahre till sist vågade peta Mattias Bjärsmyr till förmån för den lovande tonåringen. I början av 2023 jubilerar den svenska fotbollsspelaren – 20 år – och redan nu sägs flera utländska klubbar stå i kö för hans namnteckning. Det gör de onekligen rätt i. Bångsbo tillhör nutidens moderna mittback som vågar stå högt upp i banan och besitter en passningsfot av europeiskt snitt. Med en passningsprocent på 89, där flera av dessa öppnade upp lagdelar på löpande band, och nästan 7,0 brytningar per 90 spelade minuter är det inte vågat att påstå att oddsen är låga på att Bångsbo återfinns på högre nivå än Allsvenskan inom en snar framtid.

Oscar Wendt

Född: 1985-10-25
Land: Sverige
Position: Försvarare

Det är få fotbollsspelare i Allsvenskan som är lika meriterade som Oscar Wendt. Han hade varit Borussia Mönchengladbach trogen i tio år innan han under sommaren 2021 vände hem till Kamratgården där allting en gång började. Under tiden i Tyskland har Wendt fått uppleva framgångar i både det inhemska spelet och i Champions League och det var därför inte konstigt att vänsterbacken, med 28 landskamper på meritlistan, hade höga förhoppningar på sig när han återvände till Allsvenskan. Där såg Wendt svag ut under första delen av hösten och bland annat minns vi plattmatchen borta mot AIK. Hösten 2021 såg något bättre ut, men under hela 2022 var den meriterade kantspringaren en säkerhetsrisk i det blåvita försvaret. Wendt har sett trög och trött ut och kritiserats ganska hårt i supporterled. Frågan är om han har en sista kraftansträngning i sig eller om detta blir året när vi får se ett tronskifte på vänsterkanten i IFK.

Emil Salomonsson

Född: 1989-04-28
Land: Sverige
Position: Försvarare

Mellan 2011 och 2018 gjorde Emil Salomonsson över 200 matcher och 20 mål för IFK Göteborg. 2019 gav sig den numera 33-årige fotbollsspelaren ut på ett äventyr till Japan och Sanfrecce Hiroshima. Där blev det dock bara en säsong innan flyttlasset gick vidare till Avispa Fukuoka. Ett säsongslångt lån och en permanent säsong senare hade Salomonsson, som är en erkänt skicklig straffskytt, fått nog av livet i Asien. Den numera avskedade sportchefen Pontus Farnerud hämtade i december 2021 hem Emil till Göteborg på fri transfer. Ett kontrakt på tre år signades. Efter att från en början ha stått i bakgrunden då Alexander Jallow var given på högerkanten fick Salomonsson chansen under hösten 2022 när Jallow flyttade till Brescia. Då visade Salomonsson varför han är en sådan stor publikfavorit. Högerbacken ser ut att kunna springa hur mycket som helst och kombinerar sitt slit med ett härligt tillslag på bollen. En tränares dröm och vi kan nog räkna med att Emil är ett av de första namnen som ritas ner i startelvan.

Gustav Svensson

Född: 1987-02-07
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Återvändare var nyckelordet för IFK Göteborg under 2021 och en av alla pjäser som tog sig tillbaka hem till Kamratgården var Gustav Svensson. Mittfältaren har haft en lång och brokig karriär som tagit honom till ställen som Turkiet och USA. Dessutom gjorde “Gurra” några säsonger i Ukraina som mynnade ut i att han mer eller mindre fick fly för livet när Ryssland annekterade Krim-halvön. 32 landskamper har det också blivit och under hela denna period har Svensson varit känd som en hårt arbetande fotbollsspelare som inte lägger några fingrar emellan i närkamperna. Däremot är han ingen större magiker med bollen vid fötterna, något som märktes tydligt när Gustav fick alldeles för mycket boll att hantera i början av hösten 2021. Blåvitt har dock hittat rätt roll för “Gurra” och under 2022 var han Blåvitts näst bäste spelare bakom en överlägsen Marcus Berg. Nu börjar den defensive mittfältaren bli lite till åren, men han är fortfarande ovärderlig med sitt enorma slit och sina patenterade glidtacklingar. Med Svensson på plan blir det så mycket svårare att bryta ned detta IFK.

Simon Thern

Född: 1992-09-18
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Simon Thern är son till legendariska VM 94-hjälten Jonas. Sonen är bara 30 år gammal men har haft en lång karriär. Thern debuterade i Division 1 med IFK Värnamo redan 2008, och har spelat i Allsvenskan med fem olika klubbar, Helsingborg, Malmö FF, AIK, IFK Norrköping och nu IFK Göteborg. Det har också blivit spel i Eredivisie med Heerenveen för Thern. Han har redan vunnit SM-guld tre gånger och kommit tvåa två gånger. Thern Jr har också vunnit Svenska Cupen i fotboll och gjort fyra landskamper. I sina bästa stunder är det en av seriens mest sevärda lirare och han hade något riktigt stort på gång under 2022. När Simon var i toppform kom dock en jobbig skada och efter det kom aldrig Thern upp i samma nivå igen. När 30-åringen är som bäst har han ett härligt flyt med bollen vid fötterna som kombineras med ett starkt presspel. En frisk Thern är helt klart en given startspelare i detta Blåvitt.

Gustaf Norlin

Född: 1997-01-09
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Blåvitts stora utropstecken under 2022 var Gustaf Norlin. Med tio mål och sex målgivande passningar var det Norlin och Mackan Berg som stod ut som fullkomligt överlägsna i Änglarnas front. Faktum är att dessa två herrar stod för mer än hälften av alla mål för Kamratföreningen. Efter en något mer skymd roll i klubbar som Skövde och Varberg ligger nu världen öppen för 26-åringen. Straffområdes-specialisten (samtliga av Norlins mål gjordes innanför straffområdes-gränsen) har två år kvar på det blåvita kontraktet men givetvis lockar spel i utlandet. Att vi får se den Lidköpingsfödde fotbollsspelaren kvar i Sverige under en längre tid är en högoddsare och fortsätter leveransen under våren kommer säkerligen klubbar från länder som Nederländerna, Belgien och Danmark stå i kö för att knyta till sig den målfarlige ytterspringaren.

Marcus Berg

Född: 1986-08-17
Land: Sverige
Position: Anfallare

Av alla återvändare som kom till Kamratgården under 2021 var Marcus Berg den mest efterlängtade. Anfallaren har haft en fantastisk karriär med 90 landskamper och 24 mål i den blågula tröjan. Han har spelat EM och VM och dessutom vräkt in mål i stort sett i samtliga klubbar strikern har varit i. Mot slutet av sin landslagskarriär var Berg stundtals hårt kritiserad, men i IFK-kretsar har han hela tiden varit extremt uppskattad. Marcus klev genast in som lagkapten för den krisande klubben och var spelaren framför alla som skulle få Blåvitt-skeppet att vända uppåt. Det gick trögt i början, men även när klubben spelade som sämst fotboll gjorde “Mackan” sina mål. Tio fullträffar blev det till sist på 18 matcher. Framgångarna gav Berg en egen ramsa då supportrarna börjar sjunga på den gamla slagdängan Eloise med Arvingarna när den uppskattade veteranen gör något speciellt. Under 2022 var Berg den store ledaren i klubben och trots att han kämpar med en minst sagt sargad kropp var veteranen stundtals fullständigt överlägsen på planen. 13 fullträffar blev facit under året som gick och med det vann han såklart den interna skytteligan. Oddset på att en av seriens allra bästa anfallare ska göra om den bedriften under 2023 får sägas vara väldigt små så länge kroppen håller.
 

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset