Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IFK Göteborg

Läs mer om IFK Göteborg - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Grundad: 1904
Hemmaarena: Gamla Ullevi
SM-guld: 18 st
Tränare: Poya Asbaghi

Sveriges mest populära förening, IFK Göteborg, har en fantastisk historia att falla tillbaka på. Kamraterna ligger tvåa i Allsvenskans maratontabell bakom Malmö FF, vilket också är fallet när det gäller antalet SM-guld där de blåvita vunnit hela 18 stycken. “Änglarna”, som de kallas, hade sin storhetstid under 80- och 90-talet där mängder av landslagsspelare fanns i truppen och de vann SM-guld på löpande band. 1982 var ett för svensk fotboll historiskt år. IFK Göteborg vann då, med spelare som Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Torbjörn Nilsson, inte bara Allsvenskan, SM-slutspelet och Svenska Cupen utan som första svenska lag även en stor europeisk titel i form av UEFA-Cupen. 1987 vann klubben UEFA-Cupen ännu en gång. De senaste åren har “Blåvitt” haft stora ekonomiska bekymmer vilket lett till svagare resultat. Fjolåret var dock en framgångssaga där ett nederlagstippat IFK Göteborg slutade sjua och vände på ekonomin via ett par större spelarförsäljningar. Oddsen talar för att det blir ännu en placering strax bakom topplagen 2020.

Spela på Göteborg i Allsvenskan på Oddset.
Läs mer om de andra lagen i Allsvenskan.

Tongivande spelare

August Erlingmark

Född: 1998-04-22
Land: Sverige
Position: Mittfältare

August Erlingmark tog stora kliv i sin utveckling som fotbollsspelare under 2019. Han blev starkare, vann fler dueller och blev också mer bolltrygg under Poyas ledning. Det gav en plats i januariturnén med det svenska landslaget. Erlingmark är ett välkänt namn i fotbollssverige, pappa Magnus var en allround spelare som vann fyra SM-guld med IFK Göteborg och var med i det svenska bronslaget från fotbolls-VM 1994. August Erlingmark är i första hand central mittfältare men spelar ibland i försvarslinjen. Erlingmark är en viktig spelare för IFK Göteborg om laget ska hitta stabilitet i centrallinjen och så även i den allsvenska tabellen. Dessutom är han en riktig kulturbärare och en lirare som fansen verkligen uppskattar. Sådana spelare är oerhört viktigt att ha i ett lag. Nu kliver August in i 2020 med gott självförtroende och frågan är om han är redo att ta ännu ett kliv och bli en av seriens vassaste mittfältare. Tiden får utvisa.

Patrik Karlsson Lagemyr

Född: 1996-12-18
Land: Sverige
Position: Mittfältare

22-årige Patrik Karlsson Lagemyr har hittills fått karriären förstörd av skador. Förra våren fick han äntligen ut allt sitt kunnande på plan och var då IFK Göteborgs kanske allra bästa spelare. Det var magiskt att se trollkarlen flyta fram på sitt karakteristiska sätt. Potential finns verkligen för den lille “Paka”, som är två centimeter kortare än Lionel Messi. Den offensive mittfältaren spelar fotboll med stor frenesi och fin blick för spelet. Han föredrar möjligen att spela centralt, men kan också utgå ifrån en kant. Göteborgaren började faktiskt sin fotbollskarriär på Hisingen i BK Häcken, men bytte till IFK Göteborg redan som 11-åring. Det viktigaste för Lagemyr är att få en säsong helt utan skadefrånvaro, blir så fallet kan han bli en nyckel till “Blåvitts” offensiv under 2020.

Giorgi Kharaishvili

Född: 1996-07-29
Land: Georgien
Position: Mittfältare

Giorgi Kharaishvili var en positiv överraskning i IFK Göteborg när han anlände till Kamratgården. 23-åringen hade fram till han kom till Göteborg bara spelat fotboll i hemlandet, och kom dessutom på lån inledningsvis. Så förväntningarna på den offensive spelaren var försiktigt positiva. Efter en trevande start på sin sejour blev Kharaishvili IFK Göteborgs kanske viktigaste offensiva spelare sett över hela 2018. Han var också den enda fotbollsspelaren i Allsvenskan 2018 som gjorde mål direkt på hörna. Georgiern har en utgångsposition till vänster som ett mellanting mellan mittfältare och ytterforward. Under 2019 visade han flera gånger prov på sitt enorma skott då mittfältaren tar hand om samtliga fasta situationer för IFK Göteborg. Han har också fått debutera för Georgiens landslag och känslan är att Kharaishvili mycket väl kan bli nästa stora export från Blåvitt. Ändå känns det som att Giorgi inte fått ut allt av den enorma potential som finns. Tar han nästa steg i sin utveckling är oddsen låga att detta blir Giorgis målmässigt bästa år i karriären.

Hosam Aiesh

Född: 1995-04-14
Land: Sverige
Position: Mittfältare

2009 gick Hosam Aiesh till BK Häcken som 14-åring och mellan åren 2011 till 2013 provtränade yttermittfältaren, med det palestinska påbråt, för Werder Bremen, FC Twente och Lyon. Det blev dock inget mer av det. 2013 tävlingsdebuterade Hosam för BK Häcken i Svenska Cupen och ett drygt år senare fick han göra allsvensk debut mot Falkenberg där han byttes ut i den 83:e minuten mot Björn Anklev. Efter en utlåning och spel i Varbergs BOIS i Superettan 2014 bar det av till Jämtland och Östersund. 2018 imponerade den irrationelle yttern på många vilket han också fick ett fint kvitto på då Janne Anderssons tog ut Aiesh till januariturnén. Hosam har gjort en landskamp för Blågult och det var i 0-1-förlusten mot Finland den 8:e januari i Qatar. 2019 inleddes lika starkt och under sommaren plockades han in av IFK Göteborg. Där har Aiesh snabbt blivit en publikfavorit på sin högerkant och när han spelar är det nästan alltid ett bra bet att satsa på att motståndarnas vänsterback ska bli varnad. Med en ordentlig försäsong i benen med sitt IFK kommer Aiesh bara bli bättre och detta ska bli hans hittills bästa år i karriären!

Robin Söder

Född: 1991-04-01
Land: Sverige
Position: Anfallare

Robin Söder välkomnades som frälsare när han presenterades för sin gamla hemmapublik sommaren 2018. Han lyckades inte leva upp till de högt ställda förväntningarna då, men det gjorde å andra sidan få spelare i IFK Göteborg säsongen 2018. 2019 var betydligt bättre från Söders sida och han var inte alls långt ifrån att vinna den allsvenska skytteligan. En plats i januariturnén var ett fint kvitto på att anfallaren gjort det bra. Robin Söder har gjort över 200 matcher för “Blåvitt” och är en viktig kulturbärare. Söder är bara 29 år gammal men slog igenom tidigt, så karriären har varit lång. Han debuterade i Allsvenskan som 17-åring och blev den yngste att debutera i U21-landslaget. Samtidigt har det tidiga genombrottet bidragit till skadeproblem. Söder har vunnit Svenska Cupen två gånger med IFK Göteborg och varit utlandsproffs i Danmark och Belgien. Frågan är om det blir ännu en tur till utlandet eller om han spottar in mål på Gamla Ullevi hela säsongen lång.

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.