Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IFK Göteborg 2024

En av landets mest populära fotbollsföreningar, IFK Göteborg, har en fantastisk historia att falla tillbaka på. "Blåvitt" ligger tvåa i Allsvenskans maratontabell och har bland annat 18 SM-guld. Men de senaste åren har varit skrala. Bättring nu?
Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

Bild på en fotboll och en supporterhalsduk med Allsvenska laget Göteborgs färger

Fakta om IFK Göteborg

Smeknamn: Blåvitt, Änglarna
Grundad: 1904
Hemmaarena: Gamla Ullevi
SM-guld: 18 st
Tränare: Jens Berthel Askou

Sveriges mest populära förening, IFK Göteborg, har en fantastisk historia att falla tillbaka på. Kamraterna ligger tvåa i Allsvenskans maratontabell bakom Malmö FF, vilket också är fallet när det gäller antalet SM-guld där de blåvita vunnit hela 18 stycken. “Änglarna”, som de kallas, hade sin storhetstid under 80- och 90-talet där mängder av landslagsspelare fanns i truppen och de vann SM-guld på löpande band. 1982 var ett för svensk fotboll historiskt år. IFK Göteborg vann då, med spelare som Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Torbjörn Nilsson, inte bara Allsvenskan, SM-slutspelet och Svenska Cupen utan som första svenska lag även en stor europeisk titel i form av UEFA-Cupen. 1987 vann klubben UEFA-Cupen ännu en gång. 

De senaste åren har “Blåvitt” haft stora ekonomiska bekymmer vilket lett till svagare resultat och under såväl 2020 som 2021 och 2023 tillhörde “Änglarna” bottenstriden. I fjol inledde de blåvita göteborgarna supersvagt i Svenska Cupen, vilket fick Håkan Mild att kicka sin kumpan Mikael Stahre redan innan Allsvenskan inletts. Säsongen blev en enda nervös ökenvandring innan kontraktet bärgades i sista sekunden av frälsaren Adam Carlén på Varberg Energi Arena.

Spelare i IFK Göteborg

FK Göteborg har sagt tack och farväl till en av svensk fotbolls nyttigaste spelare i modern tid. Om inte Marcus Berg medverkat förra säsongen hade inte Blåvitt varit i Allsvenskan 2024. Det blir väldigt intressant att se hur Jens Barthel Askous armada klarar sig utan landslagslegendaren. Askou förlitar sig på gamla bekantskaper från andra sidan sundet, känslan är att säsongen kommer bli antingen fågel eller fisk.

Pontus Dahlberg

Född: 1999-01-21
Land: Sverige
Position: Målvakt

Nyss fyllda 18 bast ställde sig Pontus Dahlberg i den blåvita buren inför drygt 32.000 åskådare på Nya Ullevi. Den allsvenska premiären mot Malmö FF 2017 slutade 1-1 och Pontus lovordades av sin tränare Jörgen Lennartsson som spådde en lysande karriär. Mindre än ett år senare kritade Ängeln från Älvängen på för Premier League-laget Watford, då trodde nog fler än Lennartsson att Dahlberg var en blivande förstamålvakt i Sveriges landslag. Tiden hos The Hornets präglades av utlåningar, den mest lyckade var till Göteborgsrivalen Häcken. Sedan sommaren 2022 är Dahlberg hemma hos IFK Göteborg igen, hittills har han inte nått upp till förväntad nivå men 25-åringen är fortfarande relativt ung med målvaktsmått mätt.

Oscar Wendt  

Född: 1985-10-25
Land: Sverige
Position: Försvarare

Det är få fotbollsspelare i Allsvenskan som är lika meriterade som Oscar Wendt. Han hade varit Borussia Mönchengladbach trogen i tio år innan han under sommaren 2021 vände hem till Kamratgården där allting en gång började. Under tiden i Tyskland har Wendt fått uppleva framgångar i både det inhemska spelet och i Champions League och det var därför inte konstigt att vänsterbacken, med 28 landskamper på meritlistan, hade höga förhoppningar på sig när han återvände till Allsvenskan. Där har Wendt sett svag ut under stora delar, inte minst under hela 2022 då den meriterade kantspringaren var en säkerhetsrisk i det blåvita försvaret. Wendt har sett trög och trött ut och kritiserats ganska hårt i supporterled. Frågan är om han har en sista kraftansträngning i sig eller om detta blir året när vi får se ett tronskifte på vänsterkanten i IFK.

Emil Salomonsson

Född: 1989-04-28
Land: Sverige
Position: Försvarare

Mellan 2011 och 2018 gjorde Emil Salomonsson över 200 matcher och 20 mål för IFK Göteborg. 2019 gav sig den numera 34-årige fotbollsspelaren ut på ett äventyr till Japan och Sanfrecce Hiroshima. Där blev det dock bara en säsong innan flyttlasset gick vidare till Avispa Fukuoka. Ett säsongslångt lån och en permanent säsong senare hade Salomonsson, som är en erkänt skicklig straffskytt, fått nog av livet i Asien. Den numera avskedade sportchefen Pontus Farnerud hämtade i december 2021 hem Emil till Göteborg på fri transfer. Ett kontrakt på tre år signades. Efter att från början ha stått i bakgrunden då Alexander Jallow var given på högerkanten fick Salomonsson chansen under hösten 2022 när Jallow flyttade till Brescia. Då visade Salomonsson varför han är en så stor publikfavorit. Högerbacken ser ut att kunna springa hur mycket som helst och kombinerar sitt slit med ett härligt tillslag på bollen. En tränares dröm och vi kan nog räkna med att Emil är ett av de första namnen som ritas ner i startelvan.

Gustav Svensson

Född: 1987-02-07
Land: Sverige
Position: Försvarare/Mittfältare

Återvändare var nyckelordet för IFK Göteborg under 2021 och en av alla pjäser som tog sig tillbaka hem till Kamratgården var Gustav Svensson. Gnuggaren har haft en lång och brokig karriär som tagit honom till ställen som Turkiet och USA. Dessutom gjorde “Gurra” några säsonger i Ukraina som mynnade ut i att han mer eller mindre fick fly för livet när Ryssland annekterade Krim-halvön. 32 landskamper har det också blivit och under hela denna period har Svensson varit känd som en hårt arbetande fotbollsspelare som inte lägger några fingrar emellan i närkamperna. Däremot är han ingen större magiker med bollen vid fötterna, något som märktes tydligt när Gustav fick alldeles för mycket boll att hantera i början av hösten 2021. Blåvitt har sedermera hittat en ny roll åt Gurra som växt ut till en av Allsvenskans bästa mittbackar, 2023 var han lagets bästa spelare. Nu börjar den gamle U21-hjälten från EM på hemmaplan 2009 bli lite till åren, men han är fortfarande ovärderlig med sitt enorma slit och sina patenterade glidtacklingar. Med Svensson på plan blir det så mycket svårare att bryta ned detta IFK.

Arbnor Mucolli

Född: 1999-09-15
Land: Danmark
Position: Mittfältare

När sportchef Ola Larsson och övrig sportslig ledning i IFK Göteborg letade med ljus och lykta efter stjärnvärvningar som kunde dra laget upp ur bottenträsket. Från den danska andraligan hämtades vindsnabbe halvbrassen Thomas Santos och framförallt Arbnor Mucolli. Den hårfagre yttern kom från en tillvaro mot pålitlig poängspelare i Vejle och förväntningarna var högt ställda. Som de infriades. Med sin avighet och otroliga tillslag gav Mucolli en helt ny dimension till Blåvitts anfallsspel. Sex strutar och två mackor blev det, flera matchvinnande. Den albanskfödde dribblern kunde blivit stor syndabock med sin straffmiss i slutomgången mot Varberg, men som bekant löste det sig. Även i år kommer “Mucco” att dra ett blytungt offensivt lass. “Änglarnas” främsta målmakare anno 2024? Enligt oddsen mycket möjligt.

Gustaf Norlin

Född: 1997-01-09
Land: Sverige
Position: Mittfältare/Anfallare

Blåvitts stora utropstecken under 2022 var Gustaf Norlin. Med tio mål och sex målgivande passningar var det Norlin och Mackan Berg som stod ut som fullkomligt överlägsna i Änglarnas front. Faktum är att dessa två herrar stod för mer än hälften av alla mål för Kamratföreningen. Efter en något mer skymd roll i klubbar som Skövde och Varberg låg världen öppen för 27-åringen. Straffområdes-specialisten (samtliga av Norlins mål 2022 gjordes innanför straffområdes-gränsen) hade precis som IFK Göteborg ett mycket tyngre fjolår, det blev endast två stackars strutar. Att vi får se den Lidköpingsfödde fotbollsspelaren kvar i Sverige under en längre tid är högst troligt, frågan är om kontraktet på Kamratgården förlängs när det går ut efter säsongen 2024.

Oscar Pettersson

Född: 2000-02-01
Land: Sverige
Position: Anfallare

Efter en något mer anonym tillvaro i Djurgården och därefter Akropolis respektive organisationer så tog Oscar Pettersson Superettan med storm 2022. Ynglingen, uppväxt i Spånga, vann den svenska andradivisionens poängliga med 27 pinnar (15+12) och var den överlägset mest framstående i serien när det kom till målgivande passningar. Flyttrykten svävade över den duktige fotbollsspelaren under vintern men han valde att stanna med Brommapojkarna i Allsvenskan. Oscar Hans Pettersson visade sig vara en guldklimp för BP även på högsta nivå, med ett dussin poäng var “Ogge” lagets offensiva härförare. Lockropen ökade och stockholmaren valde att skifta kust för att axla manteln efter Marcus Berg i IFK Göteborgs anfall. På meritlistan finns ett antal juniorlandskamper och fortsätter leveransen i Götet är det inte helt omöjligt att både A-landslaget och de europeiska drakarna kommer att knacka på dörren.
 

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset