IFK Göteborg

Grundad: 1904
Hemmaarena: Gamla Ullevi
SM-guld: 18 st
Tränare: Poya Asbaghi

Sveriges kanske mest populära förening, IFK Göteborg, har en fantastisk historia att falla tillbaka på. Kamraterna ligger tvåa i Allsvenskans maratontabell bakom Malmö FF, vilket också är fallet när det gäller antalet SM-guld där de blåvita vunnit hela 18 stycken. Änglarna, som de kallas, hade sin storhetstid under 80- och 90-talet där mängder av landslagsspelare fanns i truppen och de vann SM-guld på löpande band. 1982 var ett för svensk fotboll historiskt år. IFK Göteborg vann då, med spelare som Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Torbjörn Nilsson, inte bara Allsvenskan, SM-slutspelet och Svenska Cupen utan som första svenska lag även en stor europeisk titel i form av UEFA-Cupen. 1987 vann klubben UEFA-Cupen ännu en gång. De senaste åren har Blåvitt, med stora ekonomiska bekymmer, haft det tuffare resultatmässigt och i år får storklubben, enligt oddsen, glömma titlar och sikta in sig på att fixa ett nytt kontrakt i Allsvenskan.

Spela på Göteborg i Allsvenskan på Oddset.
Läs mer om de andra lagen i Allsvenskan.

Tongivande spelare

Carl Starfelt

Född: 1995-06-01
Land: Sverige
Position: Försvarare

Under en säsong när det stormade rejält kring IFK Göteborg, både på och utanför planen, spelade nyförvärvet Carl Starfelt mest av alla. Backen startade alla matcher utom en för IFK, i en backlinje som hade stora problem och dessutom varierade mellan en fyrbackslinje och trebackslinje. 23-åringen tillhörde moderklubben Brommapojkarna innan han bytte Stockholm mot Göteborg och med BP spelade Starfelt både i Allsvenskan, Superettan och Division 1. Tröjnummer fyra går sällan in på den offensiva planhalvan och har på just fyra säsonger som senior bara gjort två mål, varav inget på två säsonger i Allsvenskan. Starfelt skrev som Bosman på ett treårskontrakt med IFK Göteborg, som gäller över säsongen 2020.

August Erlingmark

Född: 1998-04-22
Land: Sverige
Position: Mittfältare

August Erlingmark hade förra säsongen en mellansäsong. Han spelade förvisso något mer än under genombrottssäsongen 2017 men blev inte den tongivande spelaren som både IFK Göteborg och han själv hoppats på. Erlingmark är ett välkänt namn i fotbollssverige, pappa Magnus var en allround spelare som vann fyra SM-guld med IFK Göteborg och var med i det svenska bronslaget från fotbolls-VM 1994. August Erlingmark är i första hand central mittfältare men spelar ibland i försvarslinjen. 20-åringen är en lång, och ganska fysisk, spelare på fotbollsplanen. Erlingmark kan bli en viktig spelare för IFK Göteborg om laget ska hitta stabilitet i centrallinjen och så även i den allsvenska tabellen.

Sebastian Eriksson

Född: 1989-01-31
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Lagkaptenen har kommit tillbaka efter en halv säsong i grekiska Paneotiklos. Den som vill vara stygg skulle kunna hävda att IFK Göteborgs säsong började spåra ur på allvar när Sebastian Eriksson lämnade Gamla Ullevi i somras. Det säger också något om “Sebbans” betydelse för Blåvitt och tränaren Poya Asbaghi var lyrisk när Eriksson återvände. 30-åringen har hunnit samla på sig en hel del meriter. En dryg handfull landskamper, två cup-guld, två stora silver i Allsvenskan och 2,5 år som utlandsproffs i Serie A. Eriksson har mest spelat på det centrala mittfältet i sin karriär, men användes förra säsongen även en del som mittback till vänster i en trebackslinje, ansvarig för uppspelen i IFK Göteborg. Eriksson skrev ett treårskontrakt med Blåvitt när han återvände i början av 2019.

Patrik Karlsson Lagemyr

Född: 1996-12-18
Land: Sverige
Position: Mittfältare

22-årige Patrik Karlsson Lagemyr har hittills fått karriären förstörd av skador. Förra året missade han exempelvis hela första halvan av säsongen på grund av en stressfraktur. Men potential finns för den lille “Paka”, som är två centimeter kortare än Lionel Messi. Den offensive Patrik Karlsson Lagemyr spelar fotboll med stor frenesi och fin blick för spelet. Han föredrar möjligen att spela centralt i offensiven, men kan också utgå ifrån en kant. Göteborgaren började faktiskt sin fotbollskarriär på Hisingen i BK Häcken, men bytte till IFK Göteborg redan som 11-åring. Det viktigaste för Paka Lagemyr är att få en säsong helt utan skadefrånvaro, blir så fallet kan han bli en nyckel till Blåvitts offensiv under 2019.

Giorgi Kharaishvili

Född: 1996-07-29
Land: Georgien
Position: Mittfältare

Giorgi Kharashvili var en positiv överraskning i IFK Göteborg förra säsongen. 22-åringen hade fram till han anlände till Göteborg bara spelat fotboll i hemlandet, och kom dessutom på lån inledningsvis. Så förväntningarna på den offensive spelaren var försiktigt positiva. Efter en trevande start på säsongen blev Kharashvili IFK Göteborgs kanske viktigaste offensiva spelare sett över hela säsongen. Han var också den enda fotbollsspelaren i Allsvenskan 2018 som gjorde mål direkt på hörna. Georgiern har en utgångsposition till vänster som ett mellanting mellan mittfältare och ytterforward. Mot slutet av säsongen 2018 fick han också ta hand om många fasta situationer. Giorgi Kharashvili är nu lossköpt av IFK Göteborg och har kontrakt med Änglarna till sommaren 2022.

Robin Söder

Född: 1991-04-01
Land: Sverige
Position: Anfallare

Robin Söder välkomnades som frälsare när han presenterades för sin gamla hemmapublik sommaren 2018. Han lyckades inte leva upp till de högt ställda förväntningarna, men det gjorde å andra sidan få spelare i IFK Göteborg säsongen 2018. Men Robin Söder har gjort över 200 matcher för Blåvitt och blir en viktig kulturbärare om inte annat, när Tobias Hysén har valt att varva ner. Robin Söder är bara 27 år gammal men slog igenom tidigt, så karriären har varit lång. Han debuterade i Allsvenskan som 17-åring och blev den yngste att debutera i U21-landslaget. Samtidigt har det tidiga genombrottet bidragit till skadeproblem. Söder har vunnit Svenska Cupen två gånger med IFK Göteborg och varit utlandsproffs i Danmark och Belgien. Han har kontrakt med Blåvitt över säsongen 2021.

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.