Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

BK Häcken 2024

Hisingens stolthet har varit topp-sex i Allsvenskan sex av de senaste sju säsongerna. SM-guldet 2022 var givetvis den stora höjdpunkten. Kan Häcken göra det igen?
Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

Läs mer om BK Häcken - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om BK Häcken

Smeknamn: Getingarna
Grundad: 1940
Hemmaarena: Bravida Arena
SM-guld: 1 st (2022)
Tränare: Paco Johansen

BK Häcken från Hisingen i Göteborg är en av de ekonomiskt mer stabila fotbollsklubbarna i Allsvenskan. Mycket tack vare arrangemanget av ungdomsturneringen Gothia Cup varje år, som dock ställdes in både 2020 och 2021. Kim Källström, Stig Töfting, Teddy Lucic, Dioh Williams och Moestafa El Kabir är alla profiler som burit den svartgulrandiga tröjan och gulden i Svenska Cupen 2016, 2019 och 2023 är ädla noteringar i föreningens historia. 

Den största skalpen skördades 2022 när Per Mathias Högmo ledde “Getingarna” till sitt första SM-guld någonsin. Norrmannen, som tog över Häcken mitt under brinnande säsong 2021, fick de svartgula att spela en ruskigt effektiv passningsfotboll där bröderna Gustafson, Rygaard, Hovland och skyttekungen Jeremejeff alla stack ut. 2023 var åter ett starkt år med cupguld och pallplats även om Europaspelet blev en rejäl missräkning. Inför 2024 har Högmo lämnat och tagit med sig Samuel Gustafson till Japan. Nu stundar en ny norsk era på HIsingen med Paco Johansen som gulsvart boss.

Spelare i BK Häcken

Häcken har sina två bästa år någonsin i ryggen men kliver in i säsongen som ett oskrivet bland efter att både bossen Högmo, kaptenen Samuel Gustafson och underbarnet Momodou Sonko har lämnat klubben. Nyförvärven Adam Lundqvist och Julius Lindberg bör kunna kliva in i startelvan per omgående men Getingarna behöver ha Simon Gustafson skadefri samtidigt som Mikkel Rygaard fortsätter leverera på högsta nivå.

Simon Sandberg

Född: 1994-03-25
Land: Sverige
Position: Försvarare

Kom hem, vi börjar om igen, vi glömmer allt, där ute är det så kallt, så sjöng Martin Ericsson i luren när han ringde till sin gamle lagkamrat Simon Sandberg. Häckens sportchef såg en lucka i det gulsvarta försvaret inför 2023 och blickade mot transfermarknaden där ett ex befann sig som frifräsare. Mumma för regerande mästarna att plocka hem en egen produkt gratis för att bredda backlinjen och förhoppningsvis även spetsa högerkorridoren. Sandberg hade varit ordinarie i Hammarby under fem års tid och var dubbel svensk cupmästare, med både Bajen och Häcken. Därtill hade pojken från Partille testat lyckan i bulgariska Levski Sofia samt gjort en landskamp med Janne Anderssons vinterlandslag. 2023 på Hisingen spelade Sandberg 25 allsvenska matcher och fem fighter i Europa League, varierat mellan mittlåset och högerförsvaret.

Amane Romeo

Född: 2003-02-20
Land: Elfenbenskusten
Position: Mittfältare

ASEC Mimosas i Elfenbenskusten har fostrat många världsstjärnor i sin akademi, som Yaya Touré, Kolo Touré och Salomon Kalou. Till Allsvenskan har akademin i Abidjan bland annat slussat Odilon Kossounou till Hammarby, numera i Bayer Leverkusen. Och Amane Romeo som kom till BK Häcken inför säsongen 2022 och har varit väldigt nyttig med sitt riviga spel från box till box. Efter att ha visat upp sig i Europa League hade 21-åringen bud från bland andra Ajax samt Royal Antwerpen men i samband med att Häcken sålde sin kapten Samuel Gustafson var det inte läge att tappa kvicksilvret Romeo.

Mikkel Rygaard

Född: 1990-12-25
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Per Mathias Högmo gjorde flera genialiska värvningar inför säsongen 2022 som blev direkt avgörande i kampen om Lennart Johanssons pokal, bland annat dansken Mikkel Rygaard som hämtades från polska Lodz. Den 33-årige mittfältaren fostrades i Charlton men slog igenom i Næstved där han gjorde över 100 framträdanden innan han tog klivet till Lyngby och sedermera Nordsjälland i den danska Superligaen. Tillsammans med bröderna Gustafson, framförallt Samuel, bildade arbetshästen Rygaard Allsvenskans bästa mittfält. Kreatören från Nyköbing följde upp sina 15 pinnar från guldsäsongen genom att leverera 20 personliga pinnar 2023. När Samuel Gustafson lämnat Hisingen blir det viktigare än någonsin att Rygaard presterar på topp.

Simon Gustafson

Född: 1995-01-11
Land: Sverige 
Position: Mittfältare

Efter flera år utomlands är Simon Gustafsson tillbaka där det började – i hemstaden Göteborg. Precis som för tvillingen Samuel kom A-lagsdebuten i Fässberg som 15-åring, innan de i samlad trupp tog sig till Hisingen och Häcken. Efter ett par lyckosamma säsonger vinkade storebror Simon adjö både till brorsan och den svenska västkusten för ett äventyr i Nederländerna. En stabil utlandssejour följde, utan att det för den sakens skull lossnade riktigt ordentligt i varken Feyenoord, Roda eller Utrecht. Med allsvenska mått mätt håller den hårt jobbande, bolltrygga mittfältaren dock absolut toppnivå. Kvitto på det har vi sedan hemkomsten 2021 fått både i form av SM-guldet 2022 och en januariturné med Janne. Skadorna har dessvärre gäckat magikern från Mölndal som gjorde 14 framträdanden under guldåret och elva under fjolåret, ändå har han mäktat med nio assist inom detta spann. 2024 är det av högsta vikt att Simon hålls skadefri eftersom tvillingbrorsan Samuel har stuckit till Japan.

Edward Chilufya

Född: 1999-09-17
Land: Zambia
Position: Anfallare

2017 vann Zambia Afrikanska U20-mästerskapen på hemmaplan och turneringens skyttekung hette Edward Chilufya. Vid det laget hade redan Djurgårdens starke man Bosse Andersson satt klorna i “Chili”. Under sin tid i Stockholms blårandiga brödraskap stördes Chilufya inledningsvis av skadebekymmer innan han exploderade 2021. Säsongen 2022/23 i danska Midtjylland var riktigt klen från zambiern som gick mållös från sina 19 framträdanden i Superligan, varpå tigern från Kasama lånades ut till BK Häcken. Hösten på Hisingen renderade i ett lyft för den snabbe fotbollsspelaren, fem baljor på åtta allsvenska arrangemang. Lånet hos göteborgarna löper fram till sista juni 2024.

Amor Layouni

Född: 1992-10-03
Land: Tunisien
Position: Anfallare

Efter att ha tillhört Dalkurd, Brage och Degerfors på blågul mark begav sig Amor Layouni västerut för att testa lyckan i Norge 2017. Med Bodö/Glimt var masen med om att lyfta från andradivisionen till Eliteserien och förankra poplaget som ett gäng att räkna med. Efter 10+8 på 21 matcher i Eliteserien 2019 beslöt sig Layouni för att lämna Kjetil Knutsens kompani som därefter vann två raka ligaguld. Äventyren i Egypten och Australien bröts av med en ny norsk sejour, hos Vålerenga. Sommaren 2023 begick halvtunisiern allsvensk debut som 30-åring med dubbla strutar i Häckens 4-2-seger mot Brommapojkarna.

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset