Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

BK Häcken

Läs mer om BK Häcken - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino
 Grundad: 1940
Hemmaarena: Bravida Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Andreas Alm
 

BK Häcken från Hisingen i Göteborg är en av de ekonomiskt mer stabila fotbollsklubbarna i Allsvenskan. Mycket tack vare arrangemanget av ungdomsturneringen Gothia Cup varje år. Trots att en rad starka profiler som Kim Källström, Stig Töfting, Teddy Lucic, Dioh Williams och Moestafa El Kabir har burit den svartgulrandiga tröjan så har det ännu inte blivit några stora titlar för ö-laget, bortsett gulden i Svenska Cupen 2016 och 2019. 1983 debuterade “Getingarna” i Allsvenskan, men har pendlat friskt mellan Superettan och finrummet. Laget har egentligen inte etablerat sig i den högsta serien förrän efter den sista kvalificeringen 2008. Sedan dess har BK Häcken tagit steg för steg mot att slåss om de ädlare valörerna. De senaste åren har bollklubben lockat till sig rikligt av kvalitet till truppen och också tillhört toppen utan att nå hela vägen fram. Truppen ser denna säsong inte lika slagkraftig ut som tidigare men ett bet på Häcken topp 3 kan definitivt vara värt en slant.

Spela på Häcken i Allsvenskan på Oddset.
Läs mer om lagen i Allsvenskan.

Tongivande spelare

Rasmus Lindgren  

Född: 1984-11-29
Land: Sverige
Position: Försvarare

Rasmus Lindgren lämnade Landskrona BOIS som 18-åring för spel i Ajax ungdomslag. Då lirade spelare som Zlatan Ibrahimović, Rafael van der Vaart och Jari Litmanen i A-laget. Rasmus debuterade i Ajax A-lag 2005 och den defensive mittfältaren har gjort 58 framträdanden och sex mål för huvudstadslaget. Större delen av karriären har dock Lindgren tillbringat i Groningen där svensken gjort över 160 matcher, men trots detta har det “bara” blivit två landskamper för 35-åringen. 2016 blev Rasmus värvad till BK Häcken och 2017 förärad med kaptensbindeln. I Hisingslaget har Lindgren mestadels spelat mittback. Från den positionen kommer han vara en viktig del av Häckens drömmar om en topplacering. I fjol blev det en titel i Svenska Cupen, kan de denna säsong vinna ligan? Oddsen är absolut lockande.  

Erik Friberg  

Född: 1986-02-10
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Erik Friberg har varit en av Allsvenskans mest stabila fotbollsspelare de senaste säsongerna. 34-åringen är sinnebilden av en central mittfältare. Trygg med bollen, fint spelsinne, hämtar gärna boll från backlinjen, följer med upp i anfallen och är bra på att ta tillbaka bollen från motståndarna utan att nödvändigtvis dra på sig frisparkar. Friberg är från Göteborg men har varit runt på flera håll som senior. Han vann SM-guld med Malmö FF år 2013, har gjort två resor till MLS och Seattle Sounders (Fredrik Ljungbergs gamla klubb) och även spelat i gamla svensk-klubben Bologna i Serie A. Sedan 2017 är Erik Friberg tillbaka på Hisingen i Göteborg och BK Häcken. I ett lag med starka offensiva spelare är Friberg en nyckelspelare för balansen i laget och förlängde i början av 2019 sitt kontrakt till och med säsongen 2022.

Daleho Irandust  

Född: 1998-06-04
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Daleho Irandust är som en talisman för BK Häcken. Han har en utgångsposition på mittfältet men rör sig över stora ytor i offensiven och skapar lägen för lagkamraterna som ingen annan i laget. 20-åringen har bara 1,5 säsong bakom sig i Allsvenskan men uppträder väldigt rutinerat i alla aspekter av spelet. Irandust är född och uppvuxen i Göteborg och har utöver BK Häcken även representerat GAIS i ungdomen. Han har gjort en handfull U-landskamper och blev kallad till landslagets januariturné både 2019 och 2020. Daleho Irandust har kontrakt med BK Häcken ett par säsonger till, men gör han en stark vårsäsong lär scouterna flockas till Bravida Arena för att försöka värva unge Irandust. Han har själv tydligt sagt att han vill utomlands för att fortsätta sin utveckling. Oddsen talar för att mittfältaren får testa på spel i en större liga inom en snar framtid. 

Ahmed Yasin  

Född: 1991-04-22
Land: Irak
Position: MIttfältare

I Örebro tillbringade Ahmed Yasin sina ungdomsår tillsammans med sin familj. Ahmed var den yngsta av fyra bröder som la stor tid på fotbollsplanen. Istället för det kanske givna valet att direkt kliva in i Örebro SK:s ungdomsakademi startade Yasin med att spela fotboll för BK Forward under åren 2007-10. Under den tiden fick han också känna på hetluften i seniorlaget. Som 18-åring debuterade Ahmed för Bollklubben. 42 matcher senare och när säsongen 2010 tagit slut blev det Örebro SK som fick den mycket lovande svensk-irakierns signatur. Efter fem fina säsonger med massor av spel för ÖSK och dessutom landslagsdebut för Irak blev Aarhus nästa anhalt. En sejour som inte alls föll väl ut. Kort senare blev det åter Sverige där AIK snappade upp den då 25-årige mittfältaren. Därefter har proffslivet utomlands åter lockat. Två qatariska klubbar har avhandlats på vägen till där Ahmed Yasin är nu. I Häcken har en permanent plats på det offensiva mittfältet hittats. Den Bagdadfödde liraren har ett kontrakt som sträcker sig med Hisings-klubben fram till slutet av 2021. Det är dessutom inte bara på planen som Ahmed Yasin har gjort avtryck. 28-åringens instagramprofil har just nu över 320 000 följare!

Alexander Söderlund  

Född: 1987-08-03
Land: Norge
Position: Anfallare

En av säsongens allra häftigaste värvningar i Allsvenskan är Häckens nye anfallare Alexander Söderlund. Det är en oerhört meriterad striker som de två senaste säsongerna varit helt ordinarie i Rosenborg. Karriären inleddes dock i Haugesund där norrmannen slog igenom redan som tonåring. Därefter följde en period med många olika klubbyten under några år som tog Söderlund till den italienska tredje- och fjärdedivisionen samt den belgiska andraligan, allt utan någon större framgång. Karriären startade om i Haugesund igen där anfallaren kom till sin rätt och började hitta nätet regelbundet. Framgången där ledde till att Söderlund blev uttagen till det norska landslaget som han gjort 32 landskamper för. Fler framträdanden för Norge lär det knappast bli för veteranen, men han kan fortfarande göra en hel del nytta på topp och i Häcken kan målen mycket väl rassla in. Ett litet bet på Söderlund som vinnare av skytteligan behöver inte alls vara fel!

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.