Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

BK Häcken från Hisingen i Göteborg är en av de ekonomiskt mer stabila fotbollsklubbarna i Allsvenskan. Mycket tack vare arrangemanget av ungdomsturneringen Gothia Cup varje år, som dock ställdes in både 2020 och 2021.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om BK Häcken - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om BK Häcken

Grundad: 1940
Hemmaarena: Bravida Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Per Mathias Högmo

BK Häcken har stått för många fina säsonger under de senaste decennierna. Men trots att en rad starka profiler som Kim Källström, Stig Töfting, Teddy Lucic, Dioh Williams och Moestafa El Kabir har burit den svartgulrandiga tröjan har det ännu inte blivit några stora titlar för ö-laget, bortsett gulden i Svenska Cupen 2016 och 2019. 1983 debuterade “Getingarna” i Allsvenskan, men har pendlat friskt mellan Superettan och finrummet. Laget har egentligen inte etablerat sig i den högsta serien förrän efter den sista kvalificeringen 2008. Sedan dess har BK Häcken tagit steg för steg mot att slåss om de ädlare valörerna. De senaste åren har bollklubben lockat till sig rikligt av kvalitet till truppen och också tillhört toppen utan att nå hela vägen fram. Truppen ser denna säsong inte lika slagkraftig ut som tidigare men ett bet på Häcken topp 3, likt det som satt som en smäck under fjolåret, behöver inte alls vara dumt.

Aktuella fotbollskuponger

Häcken – trupp

Tolfteplatsen i Allsvenskan 2021 var en stor missräkning för BK Häcken. Erik Friberg med flera ämnar givetvis ta revansch i år. Ett urval av spelarna i truppen nedan.

Kadir Hodzic 

Född: 1994-08-05

Land: Sverige

Position: Försvarare

Kadir Hodzic hade egentligen bara gjort en hel säsong i Allsvenskan, med AFC Eskilstuna 2019, när Mjällby värvade honom under sommaren 2020. I Blekinge fann han sig tillrätta och tog en helt ordinarie tröja, oftast som wingback i en fembackslinje. I fjol var vänsterbacken, med den stora löpkapaciteten, vital i Anders Torstenssons omtalade pansarvagn som staplade upp hållna nollor på hög, något som fick BK Häcken att få upp ögonen. Kristoffer Lund Hansen får ursäkta, men sedan Martin Olsson flyttade till Malmö FF har grabbarna från Hisingen saknat en vänsterback av klass. Med nyförvärvet Kadir Hodzic på plats fylls den luckan. 

Erik Friberg 

Född: 1986-02-10

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Erik Friberg har varit en av Allsvenskans mest stabila fotbollsspelare de senaste säsongerna. 36-åringen är sinnebilden av en central mittfältare. Trygg med bollen, fint spelsinne, hämtar gärna boll från backlinjen, följer med upp i anfallen och är bra på att ta tillbaka bollen från motståndarna utan att nödvändigtvis dra på sig frisparkar. Friberg är från Göteborg men har varit runt på flera håll som senior. Han vann SM-guld med Malmö FF år 2013, har gjort två resor till MLS och Seattle Sounders (Fredrik Ljungbergs gamla klubb) och även spelat i gamla svensk-klubben Bologna i Serie A. Sedan 2017 är Erik Friberg tillbaka på Hisingen i Göteborg och BK Häcken. I ett lag med starka offensiva spelare är Friberg en nyckelspelare för balansen i laget. Dessutom är det en kulturbärare av rang som gjort över 300 matcher för klubben. Med det klev Erik förbi pappa Peter som stannade på 300 fajter i den gulsvarta tröjan. Familjen Friberg är gulsvarta och räkna med att mittfältaren även i år kommer göra allt för att laget ska nå framgång efter den fiaskoartade fjolårssäsongen. 

Leo Bengtsson 

Född: 1998-05-26

Land: Sverige

Position: Mittfältare

I närheten av Björnö Naturreservat inledde Leo Bengtsson sitt fotbollsspelande i Ingarö IF. Med de blixtsnabba trumpinnarna till ben flög han fram på kanten så pass framgångsrikt att scouter från Hammarby blev alldeles till sig. 2010 plockades Leo in till Bajens akademi där han huserade fram till 2016 då det var dags för debuten i A-laget. Tiden bland de stora grabbarna blev dock inte riktigt vad Bengtsson hade hoppats på. Trots en del lovande insatser fick mittfältaren skralt med speltid och det var just den bristen som ledde till att flyttlasset gick till Hisingen och BK Häcken 2020. Andreas Alm var mycket belåten med förstärkningen och redan under debutsäsongen i den svartgula dressen fick muntergöken till tränare ut en hel del av Bengtssons kapacitet. Per Mathias Högmo lyckades däremot inte med detsamma i fjol och både baggen och Bengtsson har en del att bevisa under 2022. Ska Häcken flyga behöver Leo göra samma sak.

Alexander Jeremejeff 

Född: 1993-10-12

Land: Sverige

Position: Anfallare

Det finns hemvändare och sedan finns det Alexander Jeremejeff. Anfallaren föddes 1993 i Kungsbacka och efter att ha representerat både Örgryte och Qviding tog han hösten 2013 steget över till BK Häcken. Med sin gänglighet och för sin storlek förvånansvärt imponerande teknik spelade han sig därefter till ett kontrakt hos de mesta mästarna Malmö FF 2016. Där hann fotbollsspelaren bland annat med att fylla på det personliga troféskåpet med två Lennart innan han valde att vända hem till Hisingen igen 2018. Förutom 17 mål på 34 gjorda matcher hann Jeremejeff då med att vara inblandad i en struptags-incident med Jonas Olsson som fick citat-maskinen Andreas Alm att ta till ord som går direkt in i den svenska komikens historieböcker. Därefter flyttade Alexander utomlands, men i fjol var han alltså tillbaka i den svartgula fotbollsklubben igen. Målsättningen ute på Hisingen var SM-guld, men hur det gick med den saken kan vi fråga Andreas Alm. Med Högmo vid rodret och Jeremejeff på topp siktar Getingarna betydligt högre i år. Ett bet på att Jeremejeff blir lagets bästa målskytt i Allsvenskan denna säsong ger inga höga odds. 

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset