Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

BK Häcken

Grundad: 1940
Hemmaarena: Bravida Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Andreas Alm
 

BK Häcken från Hisingen i Göteborg är en av de ekonomiskt mer stabila fotbollsklubbarna i Allsvenskan. Mycket tack vare arrangemanget av ungdomsturneringen Gothia Cup varje år. Trots att en rad starka profiler, som Kim Källström, Stig Töfting, Teddy Lucic,  Dioh Williams och Moestafa El Kabir har burit den svartgulrandiga tröjan så har det ännu inte blivit några stora titlar för ö-laget, bortsett guldet i Svenska Cupen 2016. 1983 debuterade “Getingarna” i Allsvenskan, men har pendlat friskt mellan Superettan och Allsvenskan. Laget har egentligen inte etablerat sig i den högsta serien förrän efter den sista kvalificeringen 2008. Sedan dess har BK Häcken tagit steg för steg mot att slåss om de ädlare valörerna. De senaste åren har bollklubben lockat till sig rikligt av kvalitet till truppen och slutade i fjol femma i tabellen efter en stark höst. Med fjolårets allsvenska skyttekung Paulinho fortsatt i startelvan finns det goda odds för att det kan bli en ännu bättre placering i år.

Spela på Häcken i Allsvenskan på Oddset.
Läs mer om lagen i Allsvenskan.

Tongivande spelare

Rasmus Lindgren

Född: 1984-11-29
Land: Sverige
Position: Försvarare

Rasmus Lindgren lämnade Landskrona BOIS som 18-åring för spel i Ajax ungdomslag. Då lirade spelare som bland annat Zlatan Ibrahimović, Rafael van der Vaart och Jari Litmanen i A-laget. Rasmus debuterade i Ajax A-lag 2005 och den defensive mittfältaren har gjort 58 framträdanden och sex mål för huvudstadslaget. Större delen av karriären har dock Lindgren tillbringat i Groningen där svensken gjort över 160 matcher men trots detta har det “bara” blivit två landskamper för 34-åringen. 2016 blev Rasmus värvad till BK Häcken och 2017 förärad med kaptensbindeln. I Hisingslaget har däremot Lindgren mestadels spelat mittback. Från den positionen kommer han vara en viktig del av Häckens drömmar om en topplacering. Kan det till och med bli guld? Oddsen är absolut lockande.

Erik Friberg

Född: 1986-02-10
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Erik Friberg har varit en av Allsvenskans mest stabila spelare de senaste säsongerna. 33-åringen är sinnebilden av en central mittfältare. Trygg med bollen, fint spelsinne, hämtar gärna boll från backlinjen, följer med upp i anfallen och är bra på att ta tillbaka bollen från motståndarna utan att nödvändigtvis dra på sig frisparkar. Friberg är från Göteborg men har varit runt på flera håll som senior. Han vann SM-guld med Malmö FF år 2013, har gjort två resor till MLS och Seattle Sounders (Fredrik Ljungbergs gamla klubb) och även spelat i gamla svensk-klubben Bologna i Serie A och en halv säsong i den danska ligan. Sedan 2017 är Erik Friberg tillbaka på Hisingen i Göteborg och BK Häcken. I ett lag med starka offensiva spelare är Friberg en nyckelspelare för balansen i laget och förlängde i början av 2019 sitt kontrakt till och med säsongen 2022.

Daleho Irandust

Född: 1998-06-04
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Daleho Irandust är som en talisman för BK Häcken. Han har en utgångsposition på mittfältet men rör sig över stora ytor i offensiven och skapar lägen för lagkamraterna som ingen annan i laget, inte ens storstjärnan Paulinho. 20-åringen har bara 1,5 säsong bakom sig i Allsvenskan men uppträder väldigt rutinerat i alla aspekter av spelet. Irandust är född och uppvuxen i Göteborg och har utöver BK Häcken även representerat GAIS i ungdomen. Han har gjort en handfull U-landskamper och blev kallad till landslagets januariturné 2019. Daleho Irandust har kontrakt med BK Häcken i tre säsonger till, men gör han en stark vårsäsong lär scouterna flockas till Bravida Arena för att försöka värva unge Irandust. Mycket talar för att mittfältaren får testa på spel i en större liga inom en snar framtid.

Alexander Jeremejeff  

Född: 1993-10-12
Land: Sverige
Position: Anfallare

Alexander Jeremejeff kom tillbaka till BK Häcken under sommaruppehållet 2018 och höstsäsongen var inget annat än en klang och jubelföreställning för Jeremejeff, som omedelbart hittade fin kemi med Paulinho, Daleho Irandust och Viktor Lundberg i Häcken. 25-åringen gjorde nio mål på femton matcher under hösten, hans högsta notering sedan han gjorde 14 mål i division 1 för Qviding säsongen 2013. Efter den lyckade säsongen i Qviding värvades anfallaren till Häcken och sedan vidare till Malmö FF där han vann två SM-guld. Efter bara en halv säsong tillbaka i Häcken har flyttryktena åter tagit fart under 2019 för den långe anfallaren. Det har snackats om en prislapp på 15 miljoner kronor för Jeremejeff, men en lyckad vårsäsong kan öka den summan rejält. Det är inga höga odds på att Jeremejeff lämnar i sommar, om Häcken får tillräckligt betalt.

Paulinho

Född: 1986-04-09
Land: Brasilien
Position: Anfallare

Paulo José de Oliveira, mer känd som Paulinho, föddes i sydöstra delen av Brasilien i delstaten Minas Gerais. Brassen flyttade till Sverige och Hisingen 2007 där han tillbringade tre år i Häcken-tröjan. 2010 noterades anfallaren för åtta mål för Göteborgs-laget. 2015 gjorde Paulinho comeback i Allsvenskan och den gulsvarta tröjan efter ett par år hemma i Brasilien och Förenade Arabemiraten. I fjol gjorde Hisingslaget en riktigt fin säsong, inte minst målmässigt, faktum är att Häcken gjorde flest antalet (58) mål i Allsvenskan. Detta till stor del tack vare Paulinho som stod för 20 av dessa fullträffar. Brassen vann därmed skytteligan. Oddset lär inte vara speciellt höga på att Häckens skyttekung befinner sig i toppen av skytteligan när 2019 når sitt slut.

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.