Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Svenska mästarna laddar om!

Hisingens stolthet gjorde verkligen ingen besviken förra säsongen. BK Häcken tog välförtjänt sitt första SM-guld. Truppen är fortsatt stark, och det finns god möjlighet till framgång även 2023.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om BK Häcken - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om BK Häcken

Smeknamn: Getingarna
Grundad: 1940
Hemmaarena: Bravida Arena
SM-guld: 1 st (2022)
Tränare: Per Mathias Högmo

BK Häcken från Hisingen i Göteborg är en av de ekonomiskt mer stabila fotbollsklubbarna i Allsvenskan. Mycket tack vare arrangemanget av ungdomsturneringen Gothia Cup varje år, som dock ställdes in både 2020 och 2021. Kim Källström, Stig Töfting, Teddy Lucic, Dioh Williams och Moestafa El Kabir är alla profiler som burit den svartgulrandiga tröjan och gulden i Svenska Cupen 2016 och 2019 är ädla noteringar i föreningens historia. Den största kom dock i fjol när Per Mathias Högmo ledde “Getingarna” till deras första SM-guld någonsin. Norrmannen, som tog över Häcken mitt under brinnande säsong 2021, fick de svartgula att spela en ruskigt effektiv passningsfotboll där bröderna Gustafson, Rygaard, Hovland och skyttekungen Jeremejeff alla stack ut. Med en stabil ekonomi och mängder av spännande spelare i truppen står Häcken väl rustade inför säsongen 2023. 

Spelare i BK Häcken

Häcken är regerande mästare och som sådana var det viktigaste att behålla stommen av sin guldtrupp. Jeremejeff har visserligen försvunnit, men bröderna Gustafson finns kvar och den duon dominerade mittfältet mot alla lag i Allsvenskan år 2022. Tvillingarna kommer dominera centralt även i år och är nyckeln till ytterligare titlar.

Even Hovland  

Född: 1989-02-14
Land: Norge
Position: Försvarare

Even Hovland inledde sin fotbollsresa i hembyn Vadheim och som 18-åring plockades han in av närliggande Sogndal. De huserade vid den tiden i den norska motsvarigheten till Superettan och mycket tack vare Hovland skulle de 2010 ta klivet upp i finrummet. En lyckosam sejour i Molde följdes av ett treårigt äventyr i Zweite Bundesliga och Nürnberg, innan det var dags att återvända till Norge. Från Rosenborg handplockades han av Per Mathias Högmo inför fjolårssäsongen och resten är historia. Hovland är lugn, spelintelligent och en bjässe i luftrummet i planens bägge ändar. Som den perfekta sista pusselbiten i en relativt orutinerad backlinje är han den tydliga härföraren. Hans blotta närvaro gör samtliga lagkamrater flera nivåer bättre. Hovlands medverkan i samtliga 30 matcher var fundamental för BK Häckens framgångar och utan minsta tveksamhet utsågs han till Årets Back i Allsvenskan 2022. Snabbare blir han kanske inte, den gode norrmannen, men i hans trygga famn kan “Getingarna” åstadkomma stordåd även i år.

Simon Sandberg

Född: 1994-03-25
Land: Sverige
Position: Försvarare

Kom hem, vi börjar om igen, vi glömmer allt, där ute är det så kallt, så sjöng Martin Ericsson i luren när han ringde till sin gamle lagkamrat Simon Sandberg. Häckens sportchef såg en lucka i det gulsvarta försvaret och blickade mot transfermarknaden där ett ex befann sig som frifräsare. Mumma för regerande mästarna att plocka hem en egen produkt gratis för att bredda backlinjen och förhoppningsvis även spetsa högerkorridoren. Sandberg har varit ordinarie i Hammarby under fem års tid och är dubbel svensk cupmästare, med både Bajen och Häcken. Därtill har pojken från Partille testat lyckan i bulgariska Levski Sofia samt gjort en landskamp med Janne Anderssons vinterlandslag.

Mikkel Rygaard

Född: 1990-12-25
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Per Mathias Høgmo gjorde flera genialiska värvningar inför säsongen 2022 som blev direkt avgörande i kampen om Lennart Johanssons pokal, bland annat dansken Mikkel Rygaard som hämtades från polska Lodz. Den 32-årige mittfältaren fostrades i Charlton men slog igenom i Næstved där han gjorde över 100 framträdanden innan han tog klivet till Lyngby och sedermera Nordsjälland i den danska Superligaen. Tillsammans med bröderna Gustafson, framförallt Samuel, bilade arbetshästen Rygaard Allsvenskans bästa mittfält den gångna säsongen och dansken blev Häckens näst bästa målgörare med sina elva fullträffar i Allsvenskan. 32-åringen kommer även att bli en viktig pusselbit i Høgmos lag 2023.

Samuel Gustafson

Född: 1995-01-11
Land: Sverige 
Position: Mittfältare

Samuel Gustafson har sedan flytten från Häcken 2016 samlat på sig en hel del rutin genom spel på stöveln. I augusti 2016 köpte Serie A-klubben Torino loss Mölndal-sonen där då Pontus Jansson redan återfanns, men något större avtryck gjorde aldrig Gustafson i Turin, istället blev det utlåningar till Perugia och Hellas Verona i Serie B. Inför säsongen 2019 värvades Göteborgssonen av Anders Limpars gamla Cremonese där Samuel drog ett tungt lass på mitten under två säsonger innan han vände tillbaka till Hisingen. Trots att Simon alltid setts som den mest lovande spelaren i familjen så var det ändå Samuel som var mest bidragande till SM-guldet i fjol. Med sin spelintelligens var han gjuten på Høgmos mittfält och startade 28 av 30 allsvenska matcher. Samuel debuterade även i landslaget i november 2022.

Simon Gustafson

Född: 1995-01-11
Land: Sverige 
Position: Mittfältare

Efter flera år utomlands är Simon Gustafsson tillbaka där det började – i hemstaden Göteborg. Precis som för tvillingen Samuel kom A-lagsdebuten i Fässberg som 15-åring, innan de i samlad trupp tog sig till Hisingen och Häcken. Efter ett par lyckosamma säsonger vinkade storebror Simon adjö både till brorsan och den svenska västkusten för ett äventyr i Nederländerna. En stabil utlandssejour följde, utan att det för den sakens skull lossnade riktigt ordentligt i varken Feyenoord, Roda eller Utrecht. Med allsvenska mått mätt håller den hårt jobbande, bolltrygga mittfältaren dock absolut toppnivå. Kvitto på det har vi sedan hemkomsten 2021 fått både i form av SM-guldet 2022 och en januariturné med Janne. Tillsammans med sin bror bildar han ett innermittfält som har många fina år framför sig.

Ibrahim Sadiq

Född: 2000-05-07
Land: Ghana
Position: Anfallare

Ett av de absolut största genombrotten i Allsvenskan 2022 var Ibrahim Sadiq. Med en fin skolning i högt respekterade Right to Dreams akademi tog sig Sadiq till Häcken via en mellanlandning i FC Nordsjälland och känslan är att Allsvenskan inte är 22-åringens slutdestination. På bara strax över 1000 spelade minuter hann Sadiq med att göra sju mål och fyra assist vilket var en starkt bidragande orsak till Häckens SM-guld. Sett till underliggande statistik såsom nyckelpassningar, förväntat antal mål exkluderat straffar och antal avslut – allt per 90 minuter – låg Sadiq i topp och det ska verkligen bli spännande att följa ghananen över en hel säsong. Om Häcken ens får behålla honom så länge, det vill säga. 
 

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset