Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Hammarby 2023

Hammarby IF, eller "Bajen" i folkmun, tillhör Sveriges allra mest populära idrottsföreningar. Det visar sig bland annat på läktarna, som alltid är välfyllda hemma på Tele2 Arena i södra Stockholm. Trolig toppkandidat 2023.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Hammarby - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Hammarby Fotboll

Smeknamn: Bajen
Grundad: 1897
Hemmaarena: Tele2 Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Martí Cifuentes

Bajen är de “sköna lirarnas” klubb, där vissa hävdar att det är viktigare att spela fin fotboll än att vinna titlar. Att tränare Sören Cratz, efter att ha tagit Hammarby till sitt första (och enda) allsvenska guld 2001, fick sparken för att laget inte spelade rätt sorts fotboll brukar vara ett argument som tas fram. Historiskt deltog Hammarby IF i den första allsvenska säsongen någonsin 1924/25. Totalt har det blivit 54 allsvenska säsonger vilket ger en tolfteplats i den allsvenska maratontabellen. De största rivalerna är tvillingklubbarna AIK och Djurgården vilka varit betydligt mer framgångsrika resultatmässigt. Fanbasen är ändå enorm för Bajen som alltid kan lita på att hemmaläktarna är fullsatta. 

Kända “Bajare” är bland andra Alexander Skarsgård, Björn Borg, Jan-Ove Waldner och Mikael Persbrandt. De senaste säsongerna har Hammarby dessutom lockat till sig allt större namn till truppen, något som gjort att de också tagit stora kliv resultatmässigt. Fjolåret blev dock inte vad Hammarby Fotboll hade hoppats på när Malmö FF besegrade stockholmarna i Svenska Cupen samtidigt som både Häcken och Djurgården slutade före Bajen i den allsvenska tabellen. Tar Cifuentes de grönvita till nya höjder säsongen 2023?

Spelartrupp Hammarby IF

Hammarby har tappat flera bärande pjäser under vintern som Bojanic, Andersen, Jeahze och Ludwigson. Istället bygger Bajen nytt med ungdomarna i centrum. Spelare som Erabi, Madjed och Djukanovic väntas slå igenom denna säsong. Dessutom kan Hammarby ha gjort seriens bästa nyförvärv i Tesfaldet Tekie. En mittfältare av hög klass.

Oliver Dovin

Född: 2002-07-11
Land: Sverige
Position: Målvakt

Även om Oliver Dovin fick delar av fjolårssäsongen spolierad av skador hann den London-födda fotbollsspelaren med att visa upp vilken oerhört lovande målvakt han är. Tidigt i karriären snappades Dovin upp av Hammarby från Enskede och under Martí Cifuentes ledning har förstaslipsens skicklighet med fötterna visat sig. Den silkeslena högerfoten smekte upp passningsprocenten på 94(!) i fjol och det är något som Cifuentes prioriterar oerhört högt i sin passningsorienterade filosofi. Misstagen blev en del – närmare bestämt 0,17 per 90 minuter – men det har Dovins spanska tränare överseende med. Får målvakten vara skadefri kommande säsong har Hammarby en skicklig sista utpost att luta sig mot. Med en räddningsprocent på över 70 låg Dovin en bit över snittet för en allsvensk målvakt i fjol.  

Edvin Kurtulus

Född: 2000-03-05
Land: Sverige
Position: Försvarare

Från att vara en sporadisk startman i Halmstad BK till att vara en del av det svenska fotbollslandslaget är steget aldrig långt. Fråga bara Edvin Kurtulus. När Phil Ofosu-Ayeh drog på sig en knäskada inför Allsvenskan 2021 kastades Kurtulus in som given startspelare och det går inte att påstå annat än att han tog chansen. Trots att Halmstad åkte ur Allsvenskan samma säsong snappade Hammarby upp högerbacken och förvandlade honom till en mittback av rang under 2022. I såväl lyckad passningsprocent som antalet progressiva löpningar med boll tillhörde Kurtulus Allsvenskans allra bästa i fjol och när Janne Andersson drabbades av multipla återbud i Nations League gavs Edvin en väg in i det svenska landslaget. Det ska bli väldigt spännande att följa Kurtulus under säsongen 2023.

Tesfaldet Tekie

Född: 1997-07-04
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Gunnilse IS har fostrat många framgångsrika fotbollsspelare, exempelvis Jeffrey Aubynn och Dorde Uzelac. Samt Tesfaldet Tekie som spenderade tre ungdomsår i GIS innan han lämnade Göteborg och blev östgöte hos IFK Norrköping som 16-åring. Trots att snidaren blott är 25 år gammal så har han hunnit med en hel del i karriären, utlandsäventyr i två länder och tre klubbar. Plus tre allsvenska klubbar, efter IFK Norrköping och Östersunds FK är det dags för mittfältsmagikern att slå ner pålarna på Söder i Stockholm. Halveritreanen har kritat på för fyra år med "Bajen" där han har alla möjligheter att bli en perfekt ersättare till Darijan Bojanic.

Loret Sadiku

Född: 1991-07-28
Land: Kosovo
Position: Mittfältare

Det tisslades och tasslades om att Loret Sadiku skulle återvända hem till IFK Värnamo inför säsongen 2022, men sedan klev Jesper Jansson in i leken. Mellan 2011 och 2014 tillhörde Sadiku Helsingborgs IF, Jansson var sportchef för skåningarna mellan 2008-2014, kopplingen är därför inte svår att förstå. Efter flytten från sundet har den numera Kosovo-bördige mittfältaren spenderat samtliga år i Turkiet där han bland annat gjorde 135 matcher för Kasimpasa, samma klubb som bland andra Andreas Isaksson tillhört under sina år i Hakan Sükürs hemland. Loret är en fotbollsspelare som inte lägger några fingrar emellan i närkamperna och 30-åringen behärskar också spelet med boll mer än väl. Under 2022 gjorde han 21 framträdanden i ligan för "Bajen" och var därmed en vital del i ett av seriens allra bästa mittfält. Känslan är dock att Sadiku har ännu mer att ge och är redo för en explosion under 2023.

Nahir Besara

Född: 1991-02-25
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Nahir Besara gjorde sig till ett respekterat allsvenskt namn under sina trippla perioder i Örebro, men frågan är om inte fjolårssäsongen i Hammarby Fotboll var den som cementerade Besara som Allsvenskans kanske bästa offensiva mittfältare? Bortsett 32-åringen kom ingen annan spelare upp i dubbla noteringar vad gäller mål och assist och sett till nästan all form av offensiv underliggande statistik låg Besara i framkant. Med sin taktiska hjärna och begåvade fötter styr Besara Hammarbys anfallsspel och han är heller inte sen med att dra igång stockholmarnas intensiva presspel. I såväl spelstil som statistik påminner Nahir i mångt och mycket om Bruno Fernandes och Bajen-supportrarna ska skatta sig lyckliga som får njuta av Besaras fotbollskonster. 

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset