Hammarby IF

Grundad: 1897
Hemmaarena: Tele2 Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Stefan Billborn

Bajen är de “sköna lirarnas” klubb, där vissa hävdar att det är viktigare att spela fin fotboll än att vinna titlar. Att tränare Sören Cratz, efter att ha tagit Hammarby till sitt första (och enda) allsvenska guld 2001, fick sparken för att laget inte spelade rätt sorts fotboll brukar vara ett argument som tas fram. Historiskt deltog Hammarby IF i den första allsvenska säsongen någonsin 1924/25. Totalt har det blivit 47 allsvenska säsonger vilket ger en 12:e plats i den allsvenska maratontabellen. De största rivalerna är tvillingklubbarna AIK och Djurgården vilka varit betydligt mer framgångsrika resultatmässigt. Fan-basen är ändå enorm för Bajen som alltid kan lita på att hemmaläktarna är fullsatta. Kända “Bajare” är bland andra Alexander Skarsgård, Björn Borg, Kenta Gustafsson, Jan-Ove Waldner och Mikael Persbrandt. De senaste säsongerna har Hammarby dessutom lockat till sig allt större namn till truppen. Även om klubbikonen Kennedy Bakircioglü har lagt fotbollsskorna på hyllan så går de grönvita en riktigt intressant säsong till mötes. Kan de rentav bli bästa Stockholmslag i år?

Spela på Hammarby i Allsvenskan på Oddset.
Läs mer om de andra lagen i Allsvenskan.

Tongivande spelare

Jeppe Andersen

Född: 1992-06-12
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Jeppe Andersen inledde karriären i Vejle Boldklub där han snabbt blev en viktig pjäs på mittfältet och senare också lagkapten. Andersen utvecklades kvickt vilket väckte stort intresse från andra klubbar i Danmark. 2013 kritade mittfältaren på för Esbjerg fB och under åren mellan 2010-2014 representerade Jeppe samtliga U-landslag för Danmark. Ett litet orosmoment för Bajens del när dansken värvades var dock skadehistoriken. Trots detta sågs Jeppe som en profilvärvning för Hammarby 2017 och beskrevs som en explosiv och individuellt skicklig spelare med hög arbetskapacitet som även kunde spela på alla positioner på mittfältet. I fjol gjorde Andersen 26 framträdanden för Bajen i Allsvenskan. Ett mål, två assist och nio ostskivor noterades dansken för i den grönvita tröjan då.  

Serge-Junior Martinsson Ngouali 

Född: 1992-01-23
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Serge-Junior Martinsson Ngouali är en svensk-gabonesisk fotbollsspelare som började spela fotboll på västkusten i klubbarna Gunnilse IS och Västra Frölunda. Som 11-åring flyttade dock Junior till Stockholm och började att spela för Brommapojkarnas ungdomslag där bland annat Albin Ekdal, Simon Tibbling och John Guidetti befann sig under samma era. Som 18-åring fick Junior göra debut i Allsvenskan och totalt blev det drygt 170 matcher för de rödsvarta mellan åren 2010 och 2017. Den centrala och defensive mittfältaren har under sin karriär representerat Sveriges ungdomslandslag men 2017 blev Junior uttagen till Gabons trupp att spela Afrikanska Mästerskapet. Totalt har det blivit sju A-landskamper. Inför den allsvenska säsongen 2017 värvades den landslagsmeriterade mittfältaren av Hammarby och i fjol noterades Martinsson Ngouali för 26 framträdanden på Stefan Billborns mittfält. Kontraktet med Bajen utgår 2020.

Muamer Tankovic

Född: 1995-02-22
Land: Sverige
Position: Mittfältare

“Tanken” föddes i Norrköping men redan 2011 flyttade Muamer till London för spel i Fulham. Tankovic fick göra debut i A-laget den 9:e februari 2014 på självaste Old Trafford i en match som slutade 2-2 mot Manchester United. I den tillställningen fanns Alexander Kacaniklic med på bänken för de vitsvarta. En knapp månad senare debuterade den tekniske och offensive mittfältaren i det svenska landslaget i en träningslandskamp mot Turkiet som Blågult förlorade med 1-2. Senare under sommaren skrev Tankovic på för nederländska AZ Alkmaar i Eredivisie men efter en ganska så lyckad debutsäsong hade “Tanken” svårare att få speltid under de två nästkommande åren. Det ledde till att den landslagsmeriterade mittfältaren vände hem till Sverige och Allsvenskan 2017. I fjol var Tankovic en stor bidragande orsak till Bajens vassa offensiv och det blir onekligen spännande att se vad den gamla Fulham-duon (Tankovic & Kacaniklic) kan uträtta i Allsvenskan under 2019.

Alexander Kacaniklic

Född: 1991-08-13
Land: Sverige
Position: Mittfältare

En av säsongens mest uppsnackade nyförvärv är Alexander Kacaniklic, och det är inte helt konstigt. Redan som 15-åring kontrakterades Alex av Liverpool där han tillbringade tre år i ungdomslaget. Därefter bar det av till Fulham där vänstermittfältaren fick sitt stora genombrott. Över 80 matcher och tio mål blev det för svensken från det vitsvarta London-laget. 2012 blev dock Kacaniklic utlånad för första gången, till Watford, och sedan dess har det gått trögt för Alex som tillbringat de senaste åren i Frankrike och Nantes utan någon framgång. Senaste gången den forne landslagsspelaren noterades för ett mål i en A-lagsmatch var faktiskt i Fulham-tröjan 2015. Frågan är om Kacaniklic kan få fart på karriären igen i Allsvenskan? Spel-experterna är oense.  

Vladimir Rodic

Född: 1993-09-07
Land: Serbien
Position: Mittfältare

Vladimir Rodic är en serbisk-montenegrinsk fotbollsspelare som föddes i det forna Jugoslavien. Som 17-åring anslöt sig Rodic till Belgrad-laget Rad där Vladimir tillbringade fem år. Det ska dock sägas att Rodic lånades ut till tre andra klubbar i Serbien under den tiden med ganska lyckade utfall vilket öppnade intresset från andra klubbar. I augusti 2015 sa Rodic att han nobbade ett bud från Atlético Madrid till The Sun och istället kritade yttermittfältaren på för Malmö FF där Vladimir noterades för fem mål på 21 framträdanden. Samma år debuterade Rodic för Montenegros A-landslag. Det blev dock bara en säsong för de himmelsblå men i augusti förra året gjorde Rodic comeback i Allsvenskan, då för Hammarby. Återstår att se vilken roll Stefan Billborn ger till den landslagsmeriterade mittfältaren den här säsongen.

Vidar Örn Kjartansson

Född: 1990-03-11
Land: Island
Position: Anfallare

Ett annat prestigefyllt nyförvärv Hammarby gjort inför säsongen är islänningen Vidar Örn Kjartansson som under 2016 representerade och vann SM-guld med Malmö FF. Kjartansson noterades då för 14 fullträffar i Allsvenskan och slutade därmed på andra plats i skytteligan. 2014 vann islänningen skytteligan i Vålerenga som slutade på sjätte plats i den norska ligan. Efter det belönades “Örnen” med att bli uttagen till landslaget. Efter sejouren i MFF flyttade den 188 cm långe anfallaren till Israel och Maccabi Tel Aviv där Kjartansson fortsatte att ösa in mål. Inför den förra säsongen blev dock islänningen såld till ryska Rostov där det inte riktigt flög som tidigare. Nu befinner Vidar sig på lån från den ryska klubben. Ett bet på att Kjartansson vinner skytteligan känns på förhand väldigt intressant, Bajens styrkor sitter trots allt i offensiven, inte minst nu med “Örnen” i spjutspetsen! Det luktar målgaranti.

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.