Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Hammarby IF

Läs mer om Hammarby - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Grundad: 1897
Hemmaarena: Tele2 Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Stefan Billborn

Bajen är de “sköna lirarnas” klubb, där vissa hävdar att det är viktigare att spela fin fotboll än att vinna titlar. Att tränare Sören Cratz, efter att ha tagit Hammarby till sitt första (och enda) allsvenska guld 2001, fick sparken för att laget inte spelade rätt sorts fotboll brukar vara ett argument som tas fram. Historiskt deltog Hammarby IF i den första allsvenska säsongen någonsin 1924/25. Totalt har det blivit 47 allsvenska säsonger vilket ger en 12:e plats i den allsvenska maratontabellen. De största rivalerna är tvillingklubbarna AIK och Djurgården vilka varit betydligt mer framgångsrika resultatmässigt. Fan-basen är ändå enorm för Bajen som alltid kan lita på att hemmaläktarna är fullsatta. Kända “Bajare” är bland andra Alexander Skarsgård, Björn Borg, Kenta Gustafsson, Jan-Ove Waldner och Mikael Persbrandt. De senaste säsongerna har Hammarby dessutom lockat till sig allt större namn till truppen. Även om klubbikonen Kennedy Bakircioglü har lagt fotbollsskorna på hyllan så går de grönvita en riktigt intressant säsong till mötes. Kan de rentav bli bästa Stockholmslag i år?

Spela på Hammarby i Allsvenskan på Oddset.
Läs mer om de andra lagen i Allsvenskan.

Tongivande spelare

Jeppe Andersen  

Född: 1992-06-12
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Jeppe Andersen inledde karriären i Vejle Boldklub där han snabbt blev en viktig pjäs på mittfältet och senare också lagkapten. Andersen utvecklades kvickt vilket väckte stort intresse från andra klubbar i Danmark. 2013 kritade mittfältaren på för Esbjerg fB och under åren mellan 2010-2014 representerade Jeppe samtliga U-landslag för Danmark. Ett litet orosmoment för Bajens del när dansken värvades var dock skadehistoriken. Trots detta sågs Jeppe som en profilvärvning för Hammarby 2017 och beskrevs som en explosiv och individuellt skicklig spelare med hög arbetskapacitet som kunde spela på alla positioner på mittfältet. Han har verkligen motsvarat alla förväntningar och har varit en av seriens allra bästa mittfältare i två år i rad. Som lagkapten för Bajen är det han som ska hjälpa de grönvita att ta nästa steg och lyfta Lennart Johanssons pokal. Oddsen på att Jeppe Andersen lyckas ta Bajen hela vägen 2020 lockar helt klart!  

Serge-Junior Martinsson Ngouali  

Född: 1992-01-23
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Serge-Junior Martinsson Ngouali är en svensk-gabonesisk fotbollsspelare som började spela fotboll på västkusten i klubbarna Gunnilse IS och Västra Frölunda. Som 11-åring flyttade dock Junior till Stockholm och började att spela för Brommapojkarnas ungdomslag där bland annat Albin Ekdal, Simon Tibbling och John Guidetti befann sig under samma era. Som 18-åring fick Junior göra debut i Allsvenskan och totalt blev det drygt 170 matcher för de rödsvarta mellan åren 2010 och 2017. Den centrala och defensive mittfältaren har under sin karriär representerat Sveriges ungdomslandslag men 2017 blev Junior uttagen till Gabons trupp att spela Afrikanska Mästerskapet. Totalt har det blivit sju A-landskamper. Inför den allsvenska säsongen 2017 värvades den landslagsmeriterade mittfältaren av Hammarby där han genast blev en viktig pjäs. 2019 blev till väldigt stora delar förstört av allvarliga skador, men kommer mittfältaren tillbaka i gammal god form kommer det vara en väldigt viktig pusselbit i jakten på SM-guld 2020.

Muamer Tankovic  

Född: 1995-02-22
Land: Sverige
Position: Mittfältare

“Tanken” föddes i Norrköping men redan 2011 flyttade Muamer till London för spel i Fulham. Tankovic fick göra debut i A-laget den 9:e februari 2014 på självaste Old Trafford i en match som slutade 2-2 mot Manchester United. I den tillställningen fanns Alexander Kacaniklic med på bänken för de vitsvarta. En knapp månad senare debuterade den tekniske och offensive mittfältaren i det svenska landslaget i en träningslandskamp mot Turkiet som Blågult förlorade med 1-2. Senare under sommaren skrev Tankovic på för nederländska AZ Alkmaar i Eredivisie men efter en ganska så lyckad debutsäsong hade “Tanken” svårare att få speltid under de två nästkommande åren. Det ledde till att den landslagsmeriterade mittfältaren vände hem till Sverige och Allsvenskan 2017. Första säsongen var Tankovic en stor bidragande orsak till Bajens vassa offensiv och 2019 var han tveklöst en av seriens allra bästa spelare med bland annat 14 ligamål. Det gjorde att den offensiva spelaren återigen blev uttagen till landslaget. Får Bajen behålla sin guldklimp hela säsongen är det värt mycket.

Darijan Bojanic  

Född: 1994-12-28
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Smålands Andrea Pirlo är något så ovanligt som en kombination av en supertalang och en late bloomer. Att Darijan Bojanic är en guldklimp var många ense om redan i tonåren då mittfältaren huserade i Östers IF. De första senioråren präglades av strul både på och utanför planen, Darijan hade svårt att ta till sig den professionella livsstil som krävs på högsta nivån och flyttade runt mellan många olika klubbar i Sverige. Vid 23 års ålder började Bojanic hitta rätt på riktigt med Helsingborg i Superettan och säsongen 2019 var smålänningen stundtals dominant på allsvensk nivå efter övergången till Hammarby. Darijan debuterade i svenska landslaget på januariturnén 2020 och lyftes efteråt fram av förbundskapten Janne Andersson som en av de bästa under matcherna i Qatar. I samma veva förlängde den store kreatören sitt kontrakt med Hammarby till och med 2023.

Alexander Kacaniklic  

Född: 1991-08-13
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Ett av förra säsongens mest uppsnackade nyförvärv var Alexander Kacaniklic, och det är inte helt konstigt. Redan som 15-åring kontrakterades Alex av Liverpool där han tillbringade tre år i ungdomslaget. Därefter bar det av till Fulham där vänstermittfältaren fick sitt stora genombrott. Över 80 matcher och tio mål blev det för svensken för det vitsvarta London-laget. 2012 blev dock Kacaniklic utlånad för första gången, till Watford, och sedan dess har utlandssejouren gått trögt för Alex som tillbringade de sista åren i Frankrike och Nantes utan någon framgång innan Hammarby lockade med ett kontrakt. På Söder har Kacaniklic fått fart på karriären igen och den tekniske mittfältaren fick plats i januariturnén 2020. Nu går fotbollsspelaren in i en ny säsong med större självförtroende än på mycket länge. Hur långt kan det bära?

Vladimir Rodic  

Född: 1993-09-07
Land: Serbien
Position: Mittfältare

Vladimir Rodic är en serbisk-montenegrinsk fotbollsspelare som föddes i det forna Jugoslavien. Som 17-åring anslöt sig Rodic till Belgrad-laget Rad där Vladimir tillbringade fem år. Det ska dock sägas att Rodic lånades ut till tre andra klubbar i Serbien under den tiden med ganska lyckade utfall vilket öppnade intresset från andra klubbar. I augusti 2015 sa Rodic att han nobbade ett bud från Atlético Madrid till The Sun och istället kritade yttermittfältaren på för Malmö FF där Vladimir noterades för fem mål på 21 framträdanden. Samma år debuterade Rodic för Montenegros A-landslag. Det blev dock bara en säsong för de himmelsblå men i augusti 2018 gjorde Rodic comeback i Allsvenskan, då för Hammarby. I Bajen hade Rodic stundtals problem att ta plats i Billborns stjärnfyllda offensiv och istället fick vi se honom jaga linjedomare längs med sidlinjen. Trots det stod Rodic för sex mål och får han bara mer speltid denna säsong är oddsen låga på att målkontot kommer fyllas upp betydligt mer.

Paulinho

Född: 1986-04-09
Land: Brasilien
Position: Anfallare

Paulo José de Oliveira, mer känd som Paulinho, föddes i sydöstra delen av Brasilien i delstaten Minas Gerais. Brassen flyttade till Sverige och Hisingen 2007 där han tillbringade tre år i Häcken-tröjan. 2010 noterades anfallaren för åtta mål för Göteborgs-laget. 2015 gjorde Paulinho comeback i Allsvenskan och den gulsvarta tröjan efter ett par år hemma i Brasilien och Förenade Arabemiraten. 2018 gjorde Hisingslaget en riktigt fin säsong, inte minst målmässigt, faktum är att Häcken gjorde flest antalet (58) mål i Allsvenskan. Detta till stor del tack vare Paulinho som stod för 20 av dessa fullträffar. Brassen vann därmed skytteligan. Förra året var inte lika framgångsrikt och nu testar brassen istället lyckan i den svenska huvudstaden när han drar på sig den grönvita dressen. Paulinho får anses som en av de största kandidaterna till att plocka hem Allsvenskans skytteliga 2020.

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.