Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Malmö FF

Läs mer om Malmö FF - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Grundad: 1910
Hemmaarena: Stadion
SM-guld: 20 st
Tränare: Jon Dahl Tomasson (ny)

Med sina fem SM-guld under 2010-talet har Malmö FF varit den stora dominanten inom svensk fotboll de senaste åren. Skåningarna har också klivit förbi IFK Göteborg som mesta mästare med totalt 20 SM-titlar. Även i Svenska Cupen har man flest triumfer med 14 inristningar. Den senaste togs dock, något förvånande, för så längesedan som 1989. Även i Europa har Malmö FF visat framfötterna de senaste åren där laget kvalificerade sig för gruppspelet i Champions League två säsonger på raken 2014 och 2015. I år stod de himmelsblå ännu en gång för en fin prestation i Europa League där man för andra säsongen i rad tog sig vidare till sextondelsfinal. Där blev Wolfsburg för svåra. De europeiska framgångarna har gjort att Malmö FF har byggt på kassan rejält de senare åren och har råd att locka till sig det “lilla extra” när det gäller fotbollsspelare. Fjolårets andraplats var en besvikelse och nu satsar MFF på ett nytt SM-guld att lägga till samlingen under nya tränaren Jon Dahl Tomasson.

 

Tongivande spelare

Johan Dahlin

Född: 1986-09-08
Land: Sverige
Position: Målvakt

Målvakten Johan Dahlin kommer från en fotbollsfamilj där pappa Stefan Tarzan Dahlin bland annat vaktat buren för Elfsborg, och lillebror Erik Dahlin spelat i Allsvenskan för IFK Göteborg. Än så länge är dock 33-årige Johan Dahlin mest framgångsrik. Han har vunnit tre SM-guld, en ligatitel i Danmark, och gjort några landskamper för Sverige. Dahlin började annars sin seniorkarriär i Norge och Lyn, innan han lånades ut till Trelleborg och sedan skrev på för Malmö FF sommaren 2009. Efter 4,5 år i MFF såldes han till Gençlerbirligi i den turkiska ligan, men där stannade han bara ett år innan flytten till Danmark och Midtjylland i januarifönstret 2015. Sedan sommaren 2017 är Johan Dahlin tillbaka i MFF och förlängde i januari 2019 sitt kontrakt med klubben som nu sträcker sig till 2023. Den gänglige keepern var också en av tre som nominerades till titeln “årets målvakt” på fotbollsgalan i november 2019.

Rasmus Bengtsson

Född: 1986-06-26
Land: Sverige
Position: Försvarare

Rasmus Bengtsson var tänkt att utgöra ryggraden i mittförsvaret när han värvades till Malmö FF i mars 2015, men 33-åringen har egentligen inte gått en enda säsong i karriären utan skador. Malmösonen har trots skadorna en gedigen fotbollskarriär bakom sig med spel i Bundesliga, med Hertha BSC, och Eredivisie med Twente. Han har vunnit SM-guld, Superettan, holländska cupen och kommit tvåa i svenska cupen, samt tvåa i holländska ligan. Mittbacken har även gjort fyra landskamper. Bengtsson lär bli kvar i Sverige under resten av karriären, i början av 2019 förlängde han sitt kontrakt med mesta mästarna Malmö FF över säsongen 2021.

Oscar Lewicki

Född: 1992-07-14
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Det som sticker ut med 173 centimeter långe Oscar Lewicki är hans huvudspel. Han har överlägset bäst spänst i Malmö FF den här säsongen (också) och bidrar både i Allsvenskan och landslaget med egenskaper som inte är typiska för spelaren. Lewicki tillhörde Bayern München som ungdomsproffs men Malmösonen valde sedan BK Häcken när han värvades tillbaka till Allsvenskan sommaren 2011. Sedan säsongen 2015 har den centrala mittfältaren tillhört moderklubben MFF. Lewicki spelade en stor roll i U21-landslaget som vann EM sommaren 2015 och har även gjort 13 seniorlandskamper. Hittills har han vunnit två SM-guld med Malmö. Enligt oddssättarna så är chanserna goda på att det blir fler. Trots anbud från utlandet valde Lewicki att skriva på ett långtidskontrakt efter fjolårets säsong. Det nya avtalet sträcker sig nu över 2024!

Anders Christiansen

Född: 1990-06-08
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Anders Christiansen var en nyckelspelare för Malmö FF när skåningarna vann två SM-guld i rad 2016 och 2017. Dansken fick det sistnämnda året ta emot priserna årets mittfältare och årets mest värdefulla spelare. Starka papper som gjort honom till en kelgris hos Malmö-fansen. Så det var kanske inte så konstigt att han sommaren 2018 återvände till “iff-iff” efter en något misslyckad sejour i belgiska Gent. Köpenhamns-sonen har även provat på spel i Serie A (Chievo) och före det gjorde han 4,5 säsong i den danska högstaligan. Den centrale mittfältaren har också gjort några landskamper för Danmark. Trots att Anders Christiansen “bara” är 29 år skrev han på ett 4,5-årskontrakt inför fjolårssäsongen med Malmö FF som håller honom i mästarklubben fram till och med 2022.

Sören Rieks

Född: 1987-04-07
Land: Danmark
Position: Mittfältare  

Sören Rieks blev känd för den svenska fotbollspubliken säsongen 2014. Den då 27-årige dansken värvades till IFK Göteborg efter ett par år i den nederländska ligan med NEC Nijmegen. Första säsongen i den blåvita dressen blev en introduktion till det som komma skulle. 2015 var Rieks en av göteborgarnas absolut viktigaste fotbollsspelare. 28 matcher från start och tio baljor blev facit under en säsong som till slut innebar en silvermedalj för Rieks och hans änglar.  Efter fyra säsonger på västkusten fortsatte resan söderut. Malmö FF blev nästa adress för den nu 32 år gamla Sören. En sejour som fortsatt varit lyckosam och under sommaren 2019 förlängde Rieks sitt avtal med klubben som nu sträcker sig över säsongen 2021. Den danskfödde yttern har i press även hintat om att eventuellt avsluta sin aktiva karriär hos di blåe. “Kan Mackan spela till han är 37 så kan jag nog också det”.  

Jo Inge Berget

Född: 1990-09-11
Land: Norge
Position: Anfallare

Jo Inge Berget var tillbaka i Allsvenskan efter ett år i MLS och New York City i fjol. Vikingen från Norge fostrades i Lyn och har under sin karriär bland annat representerat lag som Udinese, Cardiff City och Celtic. Under sina tidigare år i Malmö FF (2015-2017) var Berget en väldigt viktig pusselbit i det framgångsrika lag som bland annat vann Allsvenskan både 2016 och 2017. Norrmannen bidrog då med en hel del poäng men det Berget är mest känd för är den otroliga löpstyrkan och föga förvånande har anfallaren ett förflutet som längdskidåkare. Under en match mot Norrköping 2016 löpte Jo Inge 63 procent mer än genomsnittet i MFF. Berget var dock inte lika given från start i “Real Malmö” under säsongen som var. En tredjedel av matcherna fick nämligen inledas på bänken. Den tidigare så poängstarke Berget fick nöja sig med två mål på kontot. 29-åringen är dock en spelare med hög potential och faller saker och ting ut rätt är detta en matchvinnare av rang. Kontraktet med de himmelsblå är skrivet fram till och med säsongen 2022.

Marcus Antonsson

Född: 1991-05-08
Land: Sverige
Position: Anfallare  

Carl Marcus Christer Antonsson växte upp i den halländska orten Unnaryd. Här inledde den nu 28 år unga Mackan sin ungdomskarriär innan resan tog honom vidare till Halmstad. Hos Bollklubben gjorde Marcus allsvensk debut 2010 och tog sakta men säkert en ordinarie tröja hos hallänningarna de kommande åren. 2015 gick resan vidare till Småland. Ett treårskontrakt tecknades med Kalmar FF. Efter en succéartad tid hos KFF med 22 mål på 41 matcher kunde till slut inte den rödvita klubben tacka nej till ett utlandsbud på sin stjärnstriker. Karriären gick vidare för svensken i England. Leeds United var laget som lyckades plocka in den dåvarande 25-åringen. En övergång som gav Smålands-klubben en summa om 15-20 miljoner. Sejouren på de brittiska öarna blev dock inte vad Antonsson tänkt sig. Efter en sämre tid hos Leeds och en utlåning till Blackburn kritade Mackan på för Malmö FF inför säsongen 2018. Ett kontrakt som nu sträcker sig fram till vintern 2021.

Isaac Kiese Thelin

Född: 1992-06-24
Land: Sverige
Position: Anfallare

Isaac Kiese Thelin startade sin fotbollskarriär i Örebro. Karlslunds IF är moderklubben där både ungdoms- och seniorkärriären inleddes. När IFK Norrköping tog steget åter till Allsvenskan 2011 värvades den då 19-årige ynglingen till klubben. Hos östgötarna stannade därefter Isaac under fyra säsonger innan Malmö FF värvade in den långe anfallaren. Sejouren hos MFF blev denna gång bara ettårig. Franska Bordeaux blev tidigt intresserade av 22-åringen som till slut lämnade Skåne för ett nytt äventyr i Frankrike. Anderlecht blev nästa klubb att lägga vantarna på den svenske forwarden som under denna tid också fick chansen att få känna på hetluften i landslaget. Den belgiska storklubben valde dock under flera års tid att satsa på andra spelare i de offensiva leden vilket ledde till ett par utlåningar. Sin målmässigt bästa säsong gjorde han säsongen 2017/18 hos Waasland-Beveren med 16 strutar i huvudrundan. En skörd som placerade svensken på delad förstaplats i den belgiska skytteligan. Efter att ha nött bänk under stor del av säsongen som varit får nu Kiese Thelin åter visa upp sina kvalitéer för den svenska publiken. Låneavtalet med Malmö sträcker sig säsongen ut!

Till startsidan för Allsvenskan.