Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kan Rydström leda MFF till SM-guld?

Med sina fem SM-guld under 2010-talet - och två raka under 2020-talet - har Malmö FF varit den stora dominanten inom svensk fotboll i över ett decennium. 
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Fakta om Malmö FF

Smeknamn: Di Blåe, MFF
Grundad: 1910
Hemmaarena: Eleda Stadion
SM-guld: 22 st
Tränare: Henrik Rydström

Med sina fem SM-guld under 2010-talet - och två raka under 2020-talet - har Malmö FF varit den stora dominanten inom svensk fotboll i över ett decennium. Skåningarna har också distanserat sig från IFK Göteborg som mesta mästare med totalt 22 SM-titlar. Även i Svenska Cupen har man flest triumfer med 15 inristningar. Den senaste togs som bekant i fjol efter seger på straffar mot Hammarby. Även i Europa har Malmö FF visat framfötterna de senaste åren där laget kvalificerade sig för gruppspelet i Champions League två säsonger på raken 2014 och 2015. Säsongen 2019/20 stod de himmelsblå ännu en gång för en fin prestation i Europa League där klubben för andra säsongen i rad tog sig vidare till sextondelsfinal. Där blev Wolfsburg för svåra. 2021 var det Champions League som gällde och i fjol lirade MFF i gruppspelet av Europa League. Där var resultaten inte i paritet med föreningens målsättning och säsongen 2022 går, trots cuptiteln, inte att sammanfatta i annat än fiasko då MFF slutade sjua i Allsvenskan. Henrik Rydström har anlitats för att råda bot på detta och det råder inget tu tal om att det är en spännande tränare. Lyckas han lyfta även mesta mästarna till nästa nivå?

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Spelare i Malmö FF

Malmö FF gjorde ett praktfiasko i fjol och får inte kvala till Europa denna säsong. Bättring krävs nu under Rydströms ledning. I vanlig ordning har MFF seriens kanske allra mest profilstarka trupp där spelare som Kiese Thelin, Christiansen och Zeidan ska skapa chanser framåt. Dessutom blir det intressant att se nyförvärven Tinnerholm, Ali och Vecchia. Tveklöst en av trupperna med högst potential i ligan.

Johan Dahlin

Född: 1986-09-08
Land: Sverige
Position: Målvakt

Målvakten Johan Dahlin kommer från en fotbollsfamilj där pappa Stefan Tarzan Dahlin bland annat vaktat buren för Elfsborg och lillebror Erik Dahlin spelat i Allsvenskan för IFK Göteborg. Än så länge är dock 36-årige Johan Dahlin mest framgångsrik. Han har vunnit fem SM-guld, en ligatitel i Danmark, och gjort några landskamper för Sverige. Dahlin började annars sin seniorkarriär i Norge och Lyn, innan han lånades ut till Trelleborg och sedan skrev på för Malmö FF sommaren 2009. Efter 4,5 år i MFF såldes han till Gençlerbirligi i den turkiska ligan, men där stannade han bara ett år innan flytten till Danmark och Midtjylland i januarifönstret 2015. Sedan sommaren 2017 är Johan Dahlin tillbaka i MFF och förlängde i januari 2019 sitt kontrakt med klubben som nu är inne på sista året. Den gänglige keepern har haft problem med skador på senare år, men när han är frisk är det fortfarande en av Allsvenskans klart bästa målvakter. Någon brist på pondus råder inte hos den storsnusande förstaslipsen som är en riktig ledare i det skånska omklädningsrummet.

Anton Tinnerholm

Född: 1991-02-26
Land: Sverige
Position: Försvarare

Efter fem år i Nordamerika och spel med New York City så är Anton Tinnerholm “hemma” igen. Det var i MFF-dressen som den nu 32-årige försvararen slog igenom med dunder och brak och det är i Malmö den duktige backen ska ta nästa steg i sin karriär för att hjälpa Di Blåe till nya framgångar i form av SM-guld och givetvis också avancemang till Europa. Under tiden i USA har Tinnerholm utvecklat sitt spel till en mycket stabil och skicklig spelare. Med bollen vid sina fötter är det mer eller mindre alltid blicken framåt som gäller. Området till höger i banan är fotbollsspelaren från Brokinds kall och i Rydströms bygge kommer Anton passa perfekt in. En av Allsvenskans hetaste värvningar.

Oscar Lewicki

Född: 1992-07-14
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Det som sticker ut med 173 centimeter långe Oscar Lewicki är hans huvudspel. Han har väldigt bra spänst och brukar ligga i topp hos MFF när de mäter den förmågan under försäsongen. Lewicki tillhörde Bayern München som ungdomsproffs men Malmösonen valde sedan BK Häcken när han värvades tillbaka till Allsvenskan sommaren 2011. Sedan säsongen 2015 har den centrala mittfältaren tillhört moderklubben MFF. Lewicki spelade en stor roll i U21-landslaget som vann EM sommaren 2015 och har även gjort 15 seniorlandskamper. Hittills har han vunnit fyra SM-guld med Di Blåe. De senaste åren har varit en besvikelse för Oscar som på grund av skador bara gjorde elva seriematcher under 2022, lika många som 2021. Nu står 30-åringen inför ett ödesår i sin karriär. Får han bara en bra försäsong för att bygga upp kroppen är detta alltjämt en av seriens bästa mittfältare.

Anders Christiansen

Född: 1990-06-08
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Anders Christiansen var en nyckelspelare för Malmö FF när skåningarna vann två SM-guld i rad 2016 och 2017. Dansken fick det sistnämnda året ta emot priserna årets mittfältare och årets mest värdefulla spelare. Starka papper som gjort honom till en kelgris hos MFF-supportrarna. Så det var kanske inte så konstigt att den bolltrygga fotbollsspelaren sommaren 2018 återvände till “iff-iff” efter en något misslyckad sejour i belgiska Gent. Köpenhamns-sonen har även provat på spel i Serie A (Chievo) och före det gjorde han 4,5 säsong i den danska högstaligan. Den centrale mittfältaren har också gjort några landskamper för Danmark. 2022 var ett misslyckat år för fältaren precis som för de flesta av hans lagkamrater och det blev bara två allsvenska mål. Oddsen är dock oerhört låga på att dynamitdansken gör en bättre säsong under Rydströms ledning och hittar nätet betydligt fler gånger detta år.

Moustafa Zeidan

Född: 1998-06-07
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Moustafa Zeidan var trots sina blott 1027 spelade minuter en av få ljusglimtar i fjolårets upplaga av Malmö FF. Helsingborgaren, som tidigare representerat bland andra Jönköpings Södra och Sirius, besitter ett spelsinne som få andra och under Milos Milojevic ledning fick vi se stora ljusglimtar av Zeidans kunnande. Briljansen fortsatte till viss del under Andreas Georgsons stormiga period som tränare, men när Åge Hareide tog över skutan förpassades Zeidan till bänken. Henrik Rydströms filosofi bör dock passa oerhört bra med 24-åringens spetsegenskaper. I passningsspelet tillhör den offensiva mittfältaren Allsvenskans allra bästa vilket återspeglas i nyckelpassningar, förväntat antal assist samt passningsprocent där Zeidans underliggande siffror tillhör den yttersta percentilen. Ett bet på Moustafa som Allsvenskans assistkung kan vara väl investerade pengar till lockande odds säsongen 2023.

Sören Rieks

Född: 1987-04-07
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Sören Rieks blev känd för den svenska fotbollspubliken säsongen 2014. Den då 27-årige dansken värvades till IFK Göteborg efter ett par år i den nederländska ligan med NEC Nijmegen. Första säsongen i den blåvita dressen blev en introduktion till det som komma skulle. 2015 var Rieks en av göteborgarnas absolut viktigaste fotbollsspelare. 28 matcher från start och tio baljor blev facit under en säsong som till slut innebar en silvermedalj för Rieks och hans änglar. Efter fyra säsonger på västkusten fortsatte resan söderut. Malmö FF blev nästa adress för den nu 35 år gamla Sören. En sejour som fortsatt varit lyckosam och under sommaren 2021 förlängde Rieks sitt avtal med klubben som nu sträcker sig över säsongen 2023. Den danskfödde yttern har i press även hintat om att eventuellt avsluta sin aktiva karriär hos di blåe. “Kan Mackan spela till han är 37 så kan jag nog också det”. 2022 var ett skadefyllt år och hans två baljor var den sämsta noteringen i den allsvenska karriären. Hur mycket mer har Rieks att ge?

Isaac Kiese Thelin

Född: 1992-06-24
Land: Sverige
Position: Anfallare

Isaac Kiese Thelin är en centertank i uttryckets sanna bemärkelse och anfallarens speciella egenskaper har tagit honom till en hel del digra klubbadresser under karriärens gång. Bordeaux, Anderlecht och Bayer Leverkusen är alla fotbollsklubbar på 30-åringens CV, men mest känd är “IKT” från sejourerna i Malmö FF. I den himmelsblå tröjan har Thelin vunnit Allsvenskan och Svenska Cupen samt spelat både Champions League och Europa League. Säsongen 2022 blev varken vad Thelin eller Malmö FF hade hoppats på, men detta till trots låg anfallaren i den absoluta toppen av såväl NPxG – förväntat antal mål utan straffar – som bidragande till mål per 90 minuter. Lyckas han hålla i dessa siffror under Henrik Rydström, vars lag har presterat fina offensiva underliggande siffror tidigare år, blir säsongen 2023 en rolig sådan.  

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset