Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Med sina fem SM-guld under 2010-talet - och två raka under 2020-talet - har Malmö FF varit den stora dominanten inom svensk fotboll i över ett decennium. 
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Malmö FF - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om MFF

Grundad: 1910
Hemmaarena: Eleda stadion
SM-guld: 22 st
Tränare: Milos Milojevic

Skåningarna har också klivit förbi IFK Göteborg som mesta mästare med totalt 21 SM-titlar. Även i Svenska Cupen har man flest triumfer med 14 inristningar. Den senaste togs dock, något förvånande, för så längesedan som 1989. Även i Europa har Malmö FF visat framfötterna de senaste åren där laget kvalificerade sig för gruppspelet i Champions League två säsonger på raken 2014 och 2015. Säsongen 2019/20 stod de himmelsblå ännu en gång för en fin prestation i Europa League där klubben för andra säsongen i rad tog sig vidare till sextondelsfinal. Där blev Wolfsburg för svåra. De europeiska framgångarna har gjort att Malmö FF har byggt på kassan rejält de senare åren och har råd att locka till sig det “lilla extra” när det gäller fotbollsspelare. Jon Dahl Tomasson levererade guld i sin första säsong som tränare och det återstår att se om skåningarna även tar sig ut i Europa under danskens ledning.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Aktuella fotbollskuponger

Malmö FF – trupp

Truppen i Malmö FF är landets dyraste och bästa. Det råder inga större tvivel om detta. Frågan är om MFF:s lagbygge i år ger ytterligare ett SM-guld? Ett urval av spelarna i truppen nedan.

Johan Dahlin 

Född: 1986-09-08

Land: Sverige

Position: Målvakt

Målvakten Johan Dahlin kommer från en fotbollsfamilj där pappa Stefan Tarzan Dahlin bland annat vaktat buren för Elfsborg och lillebror Erik Dahlin spelat i Allsvenskan för IFK Göteborg. Än så länge är dock 35-årige Johan Dahlin mest framgångsrik. Han har vunnit fem SM-guld, en ligatitel i Danmark, och gjort några landskamper för Sverige. Dahlin började annars sin seniorkarriär i Norge och Lyn, innan han lånades ut till Trelleborg och sedan skrev på för Malmö FF sommaren 2009. Efter 4,5 år i MFF såldes han till Gençlerbirligi i den turkiska ligan, men där stannade han bara ett år innan flytten till Danmark och Midtjylland i januarifönstret 2015. Sedan sommaren 2017 är Johan Dahlin tillbaka i MFF och förlängde i januari 2019 sitt kontrakt med klubben som nu sträcker sig till 2023. Den gänglige keepern hade ett skadefyllt 2020 men visade  i fjol att han fortfarande är en av Allsvenskans klart bästa målvakter. Någon brist på pondus råder inte hos den storsnusande förstaslipsen som är given mellan stolparna i MFF anno 2022. 

Oscar Lewicki 

Född: 1992-07-14

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Det som sticker ut med 173 centimeter långe Oscar Lewicki är hans huvudspel. Han har överlägset bäst spänst i Malmö FF den här säsongen (också) och bidrar både i Allsvenskan och landslaget med egenskaper som inte är typiska för spelaren. Lewicki tillhörde Bayern München som ungdomsproffs men Malmösonen valde sedan BK Häcken när han värvades tillbaka till Allsvenskan sommaren 2011. Sedan säsongen 2015 har den centrala mittfältaren tillhört moderklubben MFF. Lewicki spelade en stor roll i U21-landslaget som vann EM sommaren 2015 och har även gjort 15 seniorlandskamper. Hittills har han vunnit fyra SM-guld med Di Blåe. Enligt oddssättarna så är chanserna goda på att det blir fler. Trots anbud från utlandet valde Lewicki att skriva på ett långtidskontrakt efter säsongen 2019. Det avtalet sträcker sig över 2024 och farbror Oscar är fortsatt en viktig del av de mesta mästarna. Om man får chansen att bjuda Lewicki på fika är det IKEA:s frysta kanelbullar som gäller.

Anders Christiansen 

Född: 1990-06-08

Land: Danmark

Position: Mittfältare

Anders Christiansen var en nyckelspelare för Malmö FF när skåningarna vann två SM-guld i rad 2016 och 2017. Dansken fick det sistnämnda året ta emot priserna årets mittfältare och årets mest värdefulla spelare. Starka papper som gjort honom till en kelgris hos MFF-supportrarna. Så det var kanske inte så konstigt att den bolltrygga fotbollsspelaren sommaren 2018 återvände till “iff-iff” efter en något misslyckad sejour i belgiska Gent. Köpenhamns-sonen har även provat på spel i Serie A (Chievo) och före det gjorde han 4,5 säsong i den danska högstaligan. Den centrale mittfältaren har också gjort några landskamper för Danmark. Trots att Anders Christiansen “bara” är 31 år skrev han på ett 4,5-årskontrakt inför 2019 med Malmö FF som håller honom i mästarklubben fram till och med 2022. Med två starka säsonger i ryggen siktar den danske dynamon och hans kumpaner på ännu ett guld när Allsvenskan sparkar igång till våren.

Sören Rieks

Född: 1987-04-07

Land: Danmark

Position: Mittfältare 

Sören Rieks blev känd för den svenska fotbollspubliken säsongen 2014. Den då 27-årige dansken värvades till IFK Göteborg efter ett par år i den nederländska ligan med NEC Nijmegen. Första säsongen i den blåvita dressen blev en introduktion till det som komma skulle. 2015 var Rieks en av göteborgarnas absolut viktigaste fotbollsspelare. 28 matcher från start och tio baljor blev facit under en säsong som till slut innebar en silvermedalj för Rieks och hans änglar. Efter fyra säsonger på västkusten fortsatte resan söderut. Malmö FF blev nästa adress för den nu 34 år gamla Sören. En sejour som fortsatt varit lyckosam och under sommaren 2021 förlängde Rieks sitt avtal med klubben som nu sträcker sig över säsongen 2023. Den danskfödde yttern har i press även hintat om att eventuellt avsluta sin aktiva karriär hos di blåe. “Kan Mackan spela till han är 37 så kan jag nog också det”.  

Jo Inge Berget 

Född: 1990-09-11

Land: Norge

Position: Anfallare

Jo Inge Berget var 2019 tillbaka i Allsvenskan efter ett år i MLS och New York City. Vikingen från Norge fostrades i Lyn och har under sin karriär bland annat representerat lag som Udinese, Cardiff City och Celtic. Under sina tidigare år i Malmö FF (2015-2017) var Berget en väldigt viktig pusselbit i det framgångsrika lag som bland annat vann Allsvenskan både 2016 och 2017. Norrmannen bidrog då med en hel del poäng men det Berget är mest känd för är den otroliga löpstyrkan och föga förvånande har anfallaren ett förflutet som längdskidåkare. Under en match mot Norrköping 2016 löpte Jo Inge 63 procent mer än genomsnittet i MFF. Berget var dock inte lika given från start i “Real Malmö” under säsongen 2019. En tredjedel av matcherna fick nämligen inledas på bänken. 31-åringen är dock en fotbollsspelare med hög potential och under säsongen 2021 bidrog Berget i allra högsta grad till att MFF återigen tog SM-guld. Norrmannens förlösande 1-0-mål borta mot Kalmar FF i den näst sista omgången betydde massor. 

Veljko Birmancevic 

Född: 1998-03-05

Land: Serbien

Position: Mittfältare

Veljko Birmancevic kom som så många andra serber fram i Partizan Belgrads ungdomsakademi. Han hade dock inte riktigt det som krävdes för att ta plats i A-laget utan stack iväg på flera lån. Mest utmärkte han sig i grannklubben Cukaricki som också blev nästa klubbadress. Under tredje säsongen för klubben från Belgrad exploderade Birmancevic med nio mål på 22 omgångar. Malmö FF fick upp ögonen för serben och skrev ett fyraårskontrakt med honom i mars 2021. Under sin första säsong i Skåne fick Veljko uppleva höjdpunkterna i hans karriär då han både var med om att vinna ligan och att ta MFF till ett gruppspel i Champions League. Nio ligamål blev det för den snabbfotade liraren från Balkan vars värde har skjutit i höjden efter framgången. Då han har kontrakt i ytterligare tre år sitter Malmö nu i en guldsits. Antingen får de njuta av en av seriens bästa spelare eller så kan de sälja honom dyrt. I vilket fall som helst har Birmancevic gjort väldigt mycket nytta i MFF och är verkligen uppskattad av fansen. Efter succéartade insatser under försäsongen, där anfallaren bombat in mål i Svenska Cupen, så är ett bet på Birmancevic som allsvensk skyttekung ett roligt drag till spännande odds. 

Ola Toivonen

Född: 1986-07-03

Land: Sverige

Position: Anfallare

Nils Ola Toivonen är född i Degerfors och bruksklubben gjorde under föregående säsong hans Malmö FF sällskap i Allsvenskan. Den ljushåriga anfallaren slog igenom i just Degerfors och hann också med Örgryte och just Malmö FF innan utlandet väntade. Efter spel i PSV Eindhoven, Rennes, Sunderland, Toulouse och Melbourne Victory slöts cirkeln inför säsongen 2020. Toivonen var då tillbaka i himmelsblått och mycket tyder på att ”OT” fyller ut kavajen efter pensionerade klubblegendaren Markus Rosenberg. Trots en relativt hackig och kort försäsong var Ola starkt bidragande till de mesta mästarnas 21:a SM-guld med acceptabelt antal mål och assist. Fjolårssäsongen blev däremot spolierad av en knäskada och det återstår att se i vilket skick som Toivonen kommer tillbaka under 2022. Har rehaben skötts ordentligt är ett tänkbart bet att MFF tar sitt tredje raka SM-guld. 

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset