Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Mjällby AIF

Läs mer om Mjällby AIF - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Läs mer om de andra lagen i Allsvenskan.

Grundad: 1939
Hemmaarena: Strandvallen
SM-guld: -
Tränare: Marcus Lantz och Christian Järdler

Få elitföreningar har lika lantlig koppling som Mjällby AIF. Arenan Strandvallen har en anrik historia, den gulsvarta klubben från Sölvesborg köpte sin fotbollsplan av en lokal lantbrukare 1941. MAIF har åkt hiss mellan serierna från tid till annan, 1979 gick klubben upp i finrummet för första gången men man trillade tillbaka med vändande post. På 80-talet hade Mjällby tre lika korta sejourer i Allsvenskan. Det skulle dröja till 2009 till nästa allsvenska resa för sölvesborgarna som då höll sig kvar i högsta serien för första gången i klubbens historia. Efter att ha varit nere och vänt i Division 1 Södra 2018 har Mjällby vunnit två serier på två säsonger. MAIF är tillbaka i finrummet 2020 med en tämligen oprövad spelartrupp men en desto mer erfaren tränartrojka. Både Marcus Lantz och Christian Järdler har mångårig erfarenhet från spel i både Allsvenskan och det utländska proffslivet.

Tongivande spelare

Eric Björkander

Född: 1996-06-11
Land: Sverige
Position: Försvarare

Eric Björkander kommer från Rödeby, någon mil utanför Karlskrona. En Blekingebo i själen således. Han gick också fotbollsgymnasiet i Sölvesborg och då var det naturligt att spela sin fotboll i Mjällby. 2014, som 18-åring, gjorde försvararen sin allsvenska debut. Det var dock ingen dag att minnas då det blev stryk mot Djurgården med 0-4. Inför säsongen 2016 värvades Björkander till GIF Sundsvall och flyttade de nätta 90 milen norrut. Där har han varit en viktig kugge under flera år, men när Giffarna efter degraderingen 2019 får börja om i Superettan följer inte mittbacken med. Istället har 23-åringen återvänt till Listerlandet för att återigen spela allsvensk fotboll med Mjällby. Kan han hjälpa till att göra så sejouren inte bara blir ettårig? Oddsen är åtminstone små att Eric Björkander kommer vara en oerhört viktig kugge hos denna nykomling.

Mamudo Moro

Född: 1995-03-07
Land: Ghana
Position: Mittfältare

Mamudo Moro är en fotbollsspelare från Ghana som gjort en raketkarriär i Sverige. 2014, som 19-åring, lämnade yttermittfältaren Golden Boot Academy för att spela fotboll med Sjöbo IF i Division 5. Där visades det sig tydligt att han var för bra för sin omgivning och efter två klubbyten på ett års tid var det i mars 2016 dags att krita på för Mjällby. Där gjorde den målfarliga yttern stor succé och det blev bara två säsonger i Sölvesborg innan Helsingborg plockade över ghananen. I Skåne var Moro en viktig pjäs när HIF tog sig upp i Allsvenskan och även 2019 fick han spela en hel del i högsta serien, även om det bara blev ett ligamål. När kontraktet gick ut under vintern valde mittfältaren att flytta tillbaka till nykomlingen Mjällby för att hjälpa dem att etablera sig i Allsvenskan. Att Moro ska bli lagets bästa målskytt kan absolut vara värt ett bet!

Bubacarr Jobe

Född: 1994-11-21
Land: Gambia
Position: Mittfältare

En lirare som lär utmana om att bli Mjällbys bästa målskytt är Bubacarr Jobe. 25 år gammal har den gambianska mittfältaren redan hunnit med en hel del, men nu ska han få spela allsvensk fotboll för första gången. Som 16-åring lämnade Jobe Afrika för att gå på en fotbollsakademi i USA. Där fick han nära kontakt med en familj som skulle hjälpa den talangfulle mittfältaren. De ansökte om barnvisum, men då Jobe hade hunnit fylla 18 ansågs han vistas olagligt i landet och utvisades i 10 år! Det blev istället spel i Toronto, men då deras förstalag spelar sina matcher i MLS, där de flesta kamper spelas i USA, blev det ohållbart. Istället flyttade gambianen till Skövde AIK av alla ställen. Där blev det bara en säsong innan Mjällby plockade in yttern. I Blekinge har Jobe fullständigt exploderat och tryckt in 26 mål på två säsonger. Succén har gjort att den målfarlige mittfältaren fått debutera för Gambias landslag. Siktet är inställt på Manchester United och det lär väl inte vara så sannolikt att han hamnar där. Däremot kan Bubacarr mycket väl vara en stor överraskning i Allsvenskan!


Till startsidan för Allsvenskan.