Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kan Mjällby överraska igen?

Få elitföreningar har lika lantlig koppling som Mjällby AIF. Arenan Strandvallen har en anrik historia, den gulsvarta klubben från Sölvesborg köpte sin fotbollsplan av en lokal lantbrukare 1941.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Mjällby AIF - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om Mjällby

Grundad: 1939
Hemmaarena: Strandvallen
SM-guld: 0 st
Tränare: Anders Torstensson

 MAIF har åkt hiss mellan serierna från tid till annan, 1979 gick fotbollsklubben upp i finrummet för första gången men trillade tillbaka med vändande post. På 80-talet hade Mjällby tre lika korta sejourer i Allsvenskan. Det skulle dröja till 2009 till nästa allsvenska resa för sölvesborgarna som då höll sig kvar i högsta serien för första gången i klubbens historia. Efter att ha varit nere och vänt i Division 1 Södra 2018 vann Mjällby två serier på lika många säsonger och i sin allsvenska återkomst slog Blekinge-gänget klubbrekord med en femteplats. Marcus Lantz hette succémakaren men hans efterträdare, Christian Järdler, var inte lika framgångsrik under 2021. Det hela slutade i pannkaka och till slut fick Anders Torstensson komma in och styra upp skutan. Torstensson har sedan dess vänt tillbaka till sitt tidigare arbete som rektor, låtit Andreas Brännström styra MAIF i en säsong, för att nu vara tillbaka på tränarposten. Lyckas han få Mjällbys defensiv lika vattentät som senast han basade över grabbarna från Listerlandet? 

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Spelare i Mjällby

I vanlig ordning har det varit stor rotation på spelare i Mjällby. Bergström och Moros Gracia har försvunnit från Blekinge. Innermittfältet med Gustafson, Gustavsson och Rosengren är den stora nyckeln till framgång och i försvaret är Tom Pettersson en utmärkt förstärkning. Defensivt lär de gulsvarta vara lika svårspelade som vanligt.

Tom Pettersson

Född: 1990-03-25
Land: Sverige
Position: Försvarare

Som liten grabb var det IFK Göteborg som Tom Pettersson supportade. Tiden i Blåvitt blev aldrig någon dröm för västgöten som inte drog jämnt med Jörgen Lennartsson. En viss Graham Potter såg potential i mittfältaren som skolades om till försvarare och gjorde succé med Östersunds FK. Efter utlandsäventyr i Belgien, USA samt Norge är Tompa tillbaka i svensk fotboll för att lotsa Mjällbys försvar. “Psykfallet och trubaduren från Trollhättan”, som han själv kallar sig, lär passa perfekt hos Sillastrybarna dit han anländer tillsammans med Lilleström-kumpanen Colin Rösler.

Viktor Gustafson

Född: 1995-03-22
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Viktor Gustafson har blivit en kultspelare i Mjällby efter en handfull säsonger på Listerlandet. Mittfältatskrigaren var med och spelade upp de gulsvarta från Division 1 till Allsvenskan inom loppet av två säsonger. Trots att Gustafson flugit upp genom seriesystemet har varken han eller för den delen laget haft några problem med att acklimatiseras sig i Allsvenskan. I fjol hade han sin målmässigt bästa säsong i Mjällby med sina fyra allsvenska baljor. Innan Viktor drog på sig den gulsvarta dressen representerade han FK Karlskrona och Asarums IF. Kontraktet med Mjällby sträcker sig till 2024.

Mamudo Moro

Född: 1995-03-07
Land: Ghana
Position: Mittfältare

Mamudo Moro är en fotbollsspelare från Ghana som gjort en raketkarriär i Sverige. 2014, som 19-åring, lämnade yttermittfältaren Golden Boot Academy för att spela fotboll med Sjöbo IF i Division 5. Där visade det sig tydligt att han var för bra för sin omgivning och efter två klubbyten på ett års tid var det i mars 2016 dags att krita på för Mjällby. Där gjorde den målfarliga yttern stor succé och det blev bara två säsonger i Sölvesborg innan Helsingborg plockade över ghananen. I Skåne var Moro en viktig pjäs när HIF tog sig upp i Allsvenskan och även 2019 fick han spela en hel del i högsta serien, även om det bara blev ett ligamål. När kontraktet gick ut under vintern valde mittfältaren att flytta tillbaka till nykomlingen Mjällby för att hjälpa dem att etablera sig i Allsvenskan, något som gick galant då det omgående blev fem Moro-baljor plus en femteplats under 2020. Sedan dess har Moro varit in och ut ur startelvan vilket såklart påverkat målproduktionen. Det återstår att se om han får ett större förtroende under 2023. Om så är fallet kan ett bet på att 28-åringen når upp till tvåsiffrigt antal mål vara värt en peng till högt odds.

Silas Nwankwo

Född: 2003-12-12
Land: Nigeria 
Position: Anfallare

Silas Nwankwo blev förra säsongens mest omdiskuterade nyförvärv när Mjällby lade vantarna på “unga” nigerianen. Anfallaren presenterades som 18-åring men många hävdade att han var betydligt äldre än så, något som han själv dementerade. Den första säsongen på Listerlandet blev hur som helst lyckad. Nwankwo snubblade, dunkade, petade och tofflade in bollar och landade tillslut på nio allsvenska fullträffar, men det räckte inte för att vinna “årets unga spelare” i Allsvenskan, istället gick priset till Hugo Larsson i Malmö. Silas medverkade i 28 av 30 matcher i fjol och han lär även få ett stort förtroende 2023.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset