Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Mjällby AIF 2024

Få elitföreningar har lika lantlig koppling som Mjällby AIF. Arenan Strandvallen har en anrik historia, den gulsvarta klubben från Sölvesborg köpte sin fotbollsplan av en lokal lantbrukare 1941.
Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

Bild på en fotboll och en supporterhalsduk med allsvenska laget Mjällbys färger

Fakta om Mjällby

Grundad: 1939
Smeknamn: Sillastrybarna
Hemmaarena: Strandvallen
SM-guld: 0 st
Tränare: Anders Torstensson

MAIF har åkt hiss mellan serierna från tid till annan, 1979 gick fotbollsklubben upp i finrummet för första gången men trillade tillbaka med vändande post. På 80-talet hade Mjällby tre lika korta sejourer i Allsvenskan. Det skulle dröja till 2009 till nästa allsvenska resa för sölvesborgarna som då höll sig kvar i högsta serien för första gången i klubbens historia. Efter att ha varit nere och vänt i Division 1 Södra 2018 vann Mjällby två serier på lika många säsonger och i sin allsvenska återkomst slog Blekinge-gänget klubbrekord med en femteplats. Marcus Lantz hette succémakaren men hans efterträdare, Christian Järdler, var inte lika framgångsrik under 2021. Det hela slutade i pannkaka och till slut fick Anders Torstensson komma in och styra upp skutan. Torstensson återvände sedan till jobbet som rektor innan han efterträdde Andreas Brännström med en stabil tiondeplats som slutkläm 2023. Lyckas han få Mjällbys defensiv lika vattentät framöver som vanligt? 

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

Spelare i Mjällby

För ovanlighetens skull har det inte varit någon större ruljans i Blekinge. Mjällby har fått behålla både sin pålitliga tränare och alla gedigna gnuggare i truppen. Vi kan kallt räkna med att Gustafson, Gustavsson och Bergström kommer göra livet surt för samtliga motståndare även 2024. Framför allt defensivt lär de gulsvarta vara lika svårspelade som vanligt.

Noel Törnqvist

Född: 2002-02-01
Land: Sverige
Position: Målvakt

Sedan Mattias Aspers glansdagar har Mjällby AIF haft trygga sista utposter på löpande band. Carljohan Eriksson gjorde succé i Sölvesborg och blev vald till “Årets målvakt” i Allsvenskan 2021 innan han stack till Skottland. Därefter tog AIK-lånet Samuel Brolin över handskarna med bravur. 2023 fick Noel Törnqvist förtroendet mellan de gulsvarta stolparna och löste uppgiften med bravur. Hallänningen fostrades i anrika IS Halmia och slog igenom på allvar i MAIF under 2023 med åtta hållna nollor. Törnqvist belönades med en plats till landslagets januariläger, dessvärre tvingades burväktaren lämna samlingen på Cypern eftersom han ådrog sig en översträckning i lårets baksida. Noel har redan haft utlandsbud och är en potentiell efterträdare till Robin Olsen i A-landslagets kasse.

Tom Pettersson

Född: 1990-03-25
Land: Sverige
Position: Försvarare

Som liten grabb var det IFK Göteborg som Tom Pettersson supportade. Tiden i Blåvitt blev aldrig någon dröm för västgöten som inte drog jämnt med Jörgen Lennartsson. En viss Graham Potter såg potential i mittfältaren som skolades om till försvarare och gjorde succé med Östersunds FK. Efter utlandsäventyr i Belgien, USA samt Norge är Tompa tillbaka i svensk fotboll för att lotsa Mjällbys försvar. “Psykfallet och trubaduren från Trollhättan”, som han själv kallar sig, passar perfekt hos Sillastrybarna dit han anlände tillsammans med Lilleström-kumpanen Colin Rösler. Silverpengen i Svenska Cupen under debutsäsongen i gulsvart lär ha gett mersmak.

Viktor Gustafson

Född: 1995-03-22
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Viktor Gustafson har blivit en kultspelare i Mjällby efter en handfull säsonger på Listerlandet. Mittfältatskrigaren var med och spelade upp de gulsvarta från Division 1 till Allsvenskan inom loppet av två säsonger. Trots att Gustafson flugit upp genom seriesystemet har varken han eller för den delen laget haft några problem med att acklimatisera sig i Allsvenskan. 2022 hade han sin målmässigt bästa säsong i Mjällby med sina fyra allsvenska baljor. Innan Viktor drog på sig den gulsvarta dressen representerade han FK Karlskrona och Asarums IF. Kontraktet med Mjällby förlängdes sommaren 2023 och sträcker sig över säsongen 2026.

Jacob Bergström

Född: 1995-04-26
Land: Sverige
Position: Anfallare

“Fyra meter lång och 700 kilo tung” sprang Jacob Bergström runt och harvade i lägre divisioner med Ronneby när han var 20 år fyllda. Anfallaren med det ständiga leendet gjorde förvisso fler mål än matcher för Ronneby, men trots det var han enligt egen utsago inte särskilt sugen att satsa på fotboll fram till Mjällby hörde av sig 2018. Drygt 50 matcher, 16 mål och en uppflyttning till Superettan senare gav sig Bergström iväg till Mjöndalen. Det lossnade dock aldrig i Norge och efter bara tio matcher i baggeland vände den väldige anfallaren hem igen 2020. Det tackade Mjällby ödmjukt för. Efter ett par starka säsonger i den gulsvarta tröjan hade Bergström problem med skador under 2022 och noterades faktiskt bara för två seriemål. Därför var det förvånande att Bosse Andersson lyfte luren. Tiden i huvudstaden blev klen och kortvarig, efter endast ett halvår blev det uppenbart för både järnkaminer, sillastrybare och Bergström själv att han hör hemma på Listerlandet. Det nya kontraktet med MAIF sträcker sig över säsongen 2026 och den skrattande brunkaren lär inte få för sig att röra på sig mer.

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset