Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Få elitföreningar har lika lantlig koppling som Mjällby AIF. Arenan Strandvallen har en anrik historia, den gulsvarta klubben från Sölvesborg köpte sin fotbollsplan av en lokal lantbrukare 1941.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Mjällby AIF - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om Mjällby

Grundad: 1939
Hemmaarena: Strandvallen
SM-guld: -
Tränare: Andreas Brännström

MAIF har åkt hiss mellan serierna från tid till annan, 1979 gick fotbollsklubben upp i finrummet för första gången men trillade tillbaka med vändande post. På 80-talet hade Mjällby tre lika korta sejourer i Allsvenskan. Det skulle dröja till 2009 till nästa allsvenska resa för sölvesborgarna som då höll sig kvar i högsta serien för första gången i klubbens historia. Efter att ha varit nere och vänt i Division 1 Södra 2018 vann Mjällby två serier på lika många säsonger och i sin allsvenska återkomst slog Blekinge-gänget klubbrekord med en femteplats. Marcus Lantz hette succémakaren men hans efterträdare, Christian Järdler, var inte lika framgångsrik i fjol. Det hela slutade i pannkaka och till slut fick Anders Torstensson komma in och styra upp skutan. Torstensson har däremot gått tillbaka till att vara rektor och under 2022 är det istället Andreas Brännström som har ansvaret.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Mjällby – trupp

Truppen på Listerlandet kanske inte är Allsvenskans allra starkaste. Men nye tränaren Andreas Brännström kan kanske få MAIF att bli ett svårslaget lag. Ett urval av spelarna i truppen nedan.

Carlos Moros Gracia 

Född: 1993-04-15

Land: Spanien

Position: Försvarare

När rektorn Anders Torstensson anlitades för att städa upp spillrorna av Christian Järdlers misslyckande i Mjällby gjorde blekingarna succé. En defensiv av sällan skådat slag blev framgångsfaktorn för Torstensson som stolt kunde se på när Carlos Moros Gracia gick från klarhet till klarhet. Spanjoren hämtades in förra sommaren och behövde bara ett par minuters acklimatiseringstid innan han var given i mittförsvaret. Offervilja, placeringsförmåga och målfarlighet är alla egenskaper som kännetecknar Moros Gracia. Andreas Brännström, ny tränare inför säsongen, är nöjd över att ha fått behålla spanjoren som är ett av de första namnen som plitas ned i startelvan oavsett motståndare. 

Mamudo Moro

Född: 1995-03-07

Land: Ghana

Position: Mittfältare

Mamudo Moro är en fotbollsspelare från Ghana som gjort en raketkarriär i Sverige. 2014, som 19-åring, lämnade yttermittfältaren Golden Boot Academy för att spela fotboll med Sjöbo IF i Division 5. Där visade det sig tydligt att han var för bra för sin omgivning och efter två klubbyten på ett års tid var det i mars 2016 dags att krita på för Mjällby. Där gjorde den målfarliga yttern stor succé och det blev bara två säsonger i Sölvesborg innan Helsingborg plockade över ghananen. I Skåne var Moro en viktig pjäs när HIF tog sig upp i Allsvenskan och även 2019 fick han spela en hel del i högsta serien, även om det bara blev ett ligamål. När kontraktet gick ut under vintern valde mittfältaren att flytta tillbaka till nykomlingen Mjällby för att hjälpa dem att etablera sig i Allsvenskan, något som tycks gå galant då det omgående blev fem Moro-baljor plus en femteplats under 2020. I fjol agerade Moro mestadels inhoppare och det återstår att se om den 26-årige fotbollsspelaren kan ta en ordinarie tröja under Andreas Brännströms ledning. 

Jacob Bergström 

Född: 1995-04-26

Land: Sverige

Position: Anfallare

Storväxte Jacob Bergström runt och harvade i lägre divisioner med Ronneby när han var 20 år fyllda. Anfallaren med det ständiga leendet gjorde förvisso fler mål än matcher för Ronneby, men trots det var han enligt egen utsago inte särskilt sugen att satsa på fotboll fram till Mjällby hörde av sig 2018. Drygt 50 matcher, 16 mål och en uppflyttning till Superettan senare gav sig Bergström iväg till Mjöndalen. Det lossnade dock aldrig i Norge och efter bara tio matcher i baggeland vände den väldige anfallaren hem igen 2020. Det tackar Mjällby ödmjukt för. I fjol stod Bergström för urtypen av ett Bergström-mål när han skallade Östersunds FK och hela målburen tillbaka till Jämtland och ner i Superettan. Vad strikern sade om sin balja i intervjun efter matchen? “Man är ju hjärndöd”. Bergström är svår att inte tycka om och nya minnen lär skapas på Strandvallen under 2022 med den 26-årige fotbollsspelaren.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset