Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Sirius

Grundad: 1907
Hemmaarena: Studenternas IP
SM-guld: 0 st
Tränare: Henrik Rydström och Mirza Jelecak

Sirius har faktiskt ett SM-silver på meritlistan. Det är dock en livstid gammalt då det togs 1924 då Uppsalalaget förlorade SM-finalen mot något obskyra Fässbergs IF på Gamla Ullevi. I modern tid så gjorde Sirius debut i Allsvenskan 1969, men sessionen blev ettårig. Efter ytterligare två allsvenska säsonger under 70-talet föll de blåsvarta i seriesystemet och var ett tag nere i division 4 och härjade. Det är först på 2010-talet det börjat trilla in sportsliga framgångar på Studenternas. 2014 klev Sirius upp i Superettan och tre säsonger senare vann de blåsvarta serien i stor stil, vilket belönades med uppflyttning till Allsvenskan. Nu har laget klarat kontraktet två säsonger på raken och vi får väl se vad den nya tränaren, tillika Kalmar-ikonen, Henrik Rydström har för ess i rockärmen för att klara ytterligare ett. Det kommer krävas något extra från en rätt begränsad trupp.

Spela på Sirius i Allsvenskan på Oddset.

Tongivande spelare

Robert Åhman-Persson

Född: 1987-03-26
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Robert Åhman-Persson inledde proffskarriären i AIK men de största framgångarna ur ett personligt perspektiv hade mittfältaren, som även kan spela som mittback,  i Örebro SK mellan åren 2014-2016. Åhman-Persson har dock mottagit en guldmedalj, med Malmö FF, detta trots att han bara spelade halva säsongen för de himmelsblå. De lyckades åren i Örebro ledde till att “RÅP” blev kontrakterad av portugisiska Belenenses under januarifönstret 2017. Robert gjorde 26 framträdanden för det portugisiska laget i Primeira Liga. Under sommarfönstret 2018 valde Åhman-Persson att flytta hem till Sverige igen och den här gången till IK Sirius där Robert faktiskt har ett förflutet, som bandyspelare under ungdomsåren. Faktum är att “RÅP” vann World Cup i 15-årsklassen för klubblag 2002/03. Kontraktet med Sirius sträcker sig till 2021.

Philip Haglund 

Född: 1987-03-22
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Philip Haglund har blivit en rutinerad herre med totalt tio allsvenska säsonger, plus ett antal i Superettan, på meritlistan. Lägg därtill en sejour i holländska Heerenveen. Mittfältaren har tagit väg från moderklubben Brommapojkarna, via Holland, IFK Göteborg och Hammarby för att till säsongen 2017 landa i Uppsala och Sirius. Där har pådrivaren hittat en självklar roll på det centrala mittfältet och stod kanske för sin bästa säsong i karriären i fjol. Det blev mycket imponerande tio mål på 27 Allsvenska matcher i ett lag som fick ägna det mesta av sin energi åt att undvika nedflyttning. Om Sirius återigen ska lyckas klara livhanken i år handlar mycket om att Haglund presterar på topp igen.

Sam Lundholm 

Född: 1994-07-01
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Sam Johan Hampus Lundholm föddes i Stockholm och fostrades i IFK Vaxholm och AIK. Både hans far Johan Johansson och farfar Hans Johansson har tidigare spelat i Allsvenskan. “Super-Sam” debuterade i Gnagets A-lag 2013 och samma år fanns även Lundholm med i det svenska U19-landslaget. Första målet för de gulsvarta gjorde Sam i en 4-2 seger över Norrköping den 31:a augusti 2014. Ganska exakt ett år senare värvades “skorpan” av nederländska NEC Nijmegen där svensken gjorde 13 framträdanden innan han blev utlånad till danska Randers. Det flög dock aldrig riktigt för Lundholm utomlands och sedan 2017 har Sam tillhört Sirius. Förra säsongen gjorde den offensive mittfältaren fyra mål för de blåsvarta i Allsvenskan. Kontraktet med Uppsala-laget sträcker sig till 2021.

Läs mer om lagen i Allsvenskan.
Spela på Sirius i Allsvenskan på Oddset.

”Det förstör bara fotbollen"

Möt Uppsalastudenten och Siriussupporten Love Ahlgren som berättar om sina drömmar, bästa minnen, favoritspelare och han passar på att ge en känga till delar av fotbollssverige. ”Jag förstår inte varför, det förstör bara fotbollen” säger han bland annat.

Varför började du heja på Sirius?
”Farfar var tränare i Sirius Bandys juniorlag på 60-talet så allting började där, när sedan min pappa föddes hade han inte direkt något val, utan hängde med farfar på olika evenemang. När jag senare föddes så var laget man skulle heja på givet och när Sirius gick upp i Superettan blev det fastställt.”

Bästa respektive sämsta Siriusminne?
”Det bästa måste nog ändå vara den Allsvenska premiären 2016 borta mot Djurgården. En fantastisk underdog-story eftersom DIF hade rustat upp laget med Källström och Isaksson och hade visioner om att vinna SM-guld. Mot vi Sirius som ingen riktigt tog på allvar, förutom vi i Västra sidan (Sirius supporterklubb).
Sämsta är nog 2012 när vi hade åkt ned till division 1 och var på väg att gå upp igen. Vi mötte Östersund och en Superettan-plats stod på spel, tyvärr så förlorade vi och jag har nog varken innan eller efter mått så dåligt över en fotbollsmatch.” 

Har du några framtidsdrömmar om Sirius, både realistiska och önskedrömmar?
”Vi inom Västra Sidan har en dröm om Europa-spel 2027, och jag anser att det kan vara realistisk.
Om jag får spåna helt fritt, då har jag tre önskningar. 1. SM-guld inom 15 år. 2. Västra Sidan ska bli en klack som ska kunna jämföras med de stora klackarna i Sverige (MFF, Bajen, Blåvitt, AIK). 3. Gräs på ”Studan”. 

Desto längre intervjun går märks det att Love inte kan hålla sig ifrån plastgräs – gräs debatten som pågår. ”Jag förstår inte varför, varför ska de hålla på med sånt, det förstör bara för fotbollen. Fotboll ska spelas på gräs inte plast, det blir som två skilda sporter annars” säger Love. Han är precis som medparten av Uppsalas fotbolls intresserade emot plastgräs inom svensk fotboll.

Hur ser en matchdag ut för dig som supporter?
”Jag drar ner till ”Hampan” (Hamnpavaljongen, västra sidans hak) med farsan och morfar lite innan matchen för att komma igång. Efter några pilsner så går vi gemensamt till ”Studan”. Det varierar lite med tid osv beroende på när matchen är. När jag kommer in på arenan köper jag en korv och inställer mig på ståplatsläktaren.”

Vilken är din favorit Sirius spelare, både nu och då?
”Nu är det Kalle Larson, behövs ingen motivering.
Då är svårare, jag väljer mellan två ”Ante” som båda är legender i den blåsvarta tröjan. Jag får nog ändå säga Ante Björkebaum, en riktigt fin spelare.”

Vilken är din favorit Sirius läktarsång?
”Det finns många bra, tex ”stjärnan lyser” och ”du fyller mitt sinne” men bäst är nog ”jag har fått pengar” med melodin ”I fought the law”.

Vilken är, om du inte får välja Sirius, Sveriges bästa respektive sämsta klack?
”Den sämsta är solklar, AFC, har de ens någon klack? Den bästa känns också ganska solklar, Bajen. De har de bästa tifona, bränningarna, flaggorna och inmarschlåt enligt mig. Dessutom har de härliga individer som ständigt följer laget.”

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.