Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kan "Blåsvart" nå övre halvan i år?

Universitetsstaden Uppsala har börjat vänja sig vid allsvensk fotboll. IK Sirius gör nu sin sjunde säsong i rad i finrummet. Klubbens första SM-guld lär dock få vänta ett tag till.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om IK Sirius - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om IK Sirius FK

Smeknamn: Blåsvart
Grundad: 1907
Hemmaarena: Studenternas IP
SM-guld: 0 st
Tränare: Christer Mattiasson

Sirius har faktiskt ett SM-silver på meritlistan. Det är dock en livstid gammalt då det togs 1924 när Uppsalalaget förlorade SM-finalen mot något obskyra Fässbergs IF på Gamla Ullevi. I modern tid så gjorde Sirius debut i Allsvenskan 1969, men sessionen blev ettårig. Efter ytterligare två allsvenska säsonger under 70-talet föll de blåsvarta i seriesystemet och var ett tag nere i Division 4 och härjade. Det är först på 2010-talet det börjat trilla in sportsliga framgångar på Studenternas. 2014 klev Sirius upp i Superettan och tre säsonger senare vann de blåsvarta serien i stor stil, vilket belönades med uppflyttning till Allsvenskan. Nu har laget klarat kontraktet sex säsonger på raken. Inför säsongen 2023 har Daniel Bäckström lämnat Uppsala för att ta över U21-landslaget. Ny blåsvart boss är Christer Mattiasson, senast i Brommapojkarna, tidigare lagkamrat i AIK med Sirius sportchef Ola Andersson.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Spelare i IK Sirius FK

Sirius har legat lågt med värvningarna under vintern och har ett ganska profillöst lag. Risken är överhängande för en säsong i botten av Allsvenskan och ska de blåsvarta kunna göra bra ifrån sig behöver spelare som Sylisufaj och Matthews ta mycket egna initiativ i anfallsspelet. Det finns dock en överhängande risk för bottenstrid i Uppsala.

Kristopher Da Graca

Född: 1998-01-16
Land: Sverige
Position: Försvarare

Kristopher Santos Da Graca föddes i januari 1998 och redan som 15-åring upptäcktes den svenska fotbollsspelaren av den engelska storklubben Arsenal. Fyra år spenderades i Londons mäktigaste klubb innan utvecklingen hann ikapp mittbacken. Flyttlasset gick sedermera tillbaka till födelsestaden Göteborg där Blåvitt blev nästa klubbadress. Med enorm fysisk närvaro och mindre skicklighet med bollen hann Da Graca med över 50 framträdanden för Änglarna innan det var dags att vända blickarna mot Nederländerna. VVV-Venlo lockade till sig den nästan två meter långa försvararen som gjorde 35 matcher i tulpanriket innan hemlängtan blev för stor. Säsongen 2022 lirade den fysiske försvararen för Sirius där han sin vana trogen varvade starka insatser med oförklarliga bottennapp. 25-åringen var stundtals petad i Sirius och frågan är om han lyckas ta en fast plats i Uppsala-gängets försvar. Detta blir en nyckelsäsong för Kristopher!

Tashreeq Matthews

Född: 2000-09-12
Land: Sydafrika
Position: Mittfältare

Tashreeq Matthews kom till världen på millennieskiftets höst och fostrades i Ajax Cape Town. Efter att ha förtrollat Kapstaden med sina fotbollskonster i 18 år bar äventyret vidare till självaste Borussia Dortmund. Där drillades den sydafrikanska fotbollsspelaren i ungdomslagen innan han blev utlånad till två olika klubbar under två säsonger. Varken Jong Utrecht eller Helsingborgs IF kunde emellertid få ut det enorma kunnande som Matthews besatt och fortfarande besitter. Annat blev det under Joakim Perssons vingar. Den frispråkiga tränaren tillät en fri roll från vänster för Tashreeq som tackade för förtroendet genom att göra fem mål och lika många assist under 2021. Det skar sig dock med Persson under fjolåret och under sommaren flyttade sydafrikanen till Uppsala. Där har Matthews inte kommit till sin rätta än, men med en försäsong med sitt nya lag i benen lär vi få se en annan Tashreeq under 2023. Räkna med många poäng från den kvicke 22-åringen.

Christian Kouakou

Född: 1995-04-20
Land: Sverige
Position: Anfallare

Oförklarligt nog har Christian Kouakou fått gå den långa vägen till att bli en aktad målskytt på allsvensk nivå. Född i Solna hann den svenska fotbollsspelaren med enstaka framträdanden för moderklubben AIK, men i konkurrens med bland andra två gånger Bangura fick Kouakou inte tillräckligt med speltid. Misslyckade lånesejourer i Akropolis och Mjällby och en mindre lyckad permanent flytt till Brommapojkarna senare tog det dock fart i Nyköpings BIS. Rejäl fart. Den vindsnabba anfallaren smällde in 29 mål på 39 matcher vilket snabbt fick upp intresset hos IK Brage. Succén fortsatte hos masarna innan IFK Göteborg erbjöd en plats i frysboxen. Inte ens tio matcher gammal i Blåvitt flyttade Christian vidare till Sirius där han var med i skytteligatoppen under 2021. Tolv strutar är respektabla siffror för en striker i ett lag på den undre halvan. I fjol gick både Kouakou och hela Sirius sämre och det blev bara sju fullträffar. Det finns dock mer att ta av och oddsen är låga på att det återigen bli tvåsiffrigt antal baljor för 27-åringen under 2023.
 

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset