Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Universitetsstaden Uppsala har börjat vänja sig vid allsvensk fotboll. IK Sirius gör nu sin sjätte säsong i rad i finrummet. Klubbens första SM-guld lär dock få vänta ett tag till.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om IK Sirius - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om IK Sirius

Grundad: 1907
Hemmaarena: Studenternas IP
SM-guld: 0 st
Tränare: Daniel Bäckström 

Sirius har faktiskt ett SM-silver på meritlistan. Det är dock en livstid gammalt då det togs 1924 när Uppsalalaget förlorade SM-finalen mot något obskyra Fässbergs IF på Gamla Ullevi. I modern tid så gjorde Sirius debut i Allsvenskan 1969, men sessionen blev ettårig. Efter ytterligare två allsvenska säsonger under 70-talet föll de blåsvarta i seriesystemet och var ett tag nere i Division 4 och härjade. Det är först på 2010-talet det börjat trilla in sportsliga framgångar på Studenternas. 2014 klev Sirius upp i Superettan och tre säsonger senare vann de blåsvarta serien i stor stil, vilket belönades med uppflyttning till Allsvenskan. Nu har laget klarat kontraktet fem säsonger på raken. Trots en begränsad trupp skulle det förvåna om de inte gör det även i år. Känslan är att Daniel Bäckström har något spännande på gång. 

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Sirius – trupp

Spelaromsättningen har varit relativt stor i Sirius inför denna säsong. Viktig lär nye mittbacken Kristopher Da Graca bli, som återvänder till Allsvenskan efter spel i Nederländerna.

Kristopher Da Graca 

Född: 1998-01-16

Land: Sverige

Position: Försvarare

Kristopher Santos Da Graca föddes i januari 1998 och redan som 15-åring upptäcktes den svenska fotbollsspelaren av den engelska storklubben Arsenal. Fyra år spenderades i Londons mäktigaste klubb innan utvecklingen hann ikapp mittbacken. Flyttlasset gick sedermera tillbaka till födelsestaden Göteborg där Blåvitt blev nästa klubbadress. Med enorm fysisk närvaro och mindre skicklighet med bollen hann Da Graca med över 50 framträdanden för Änglarna innan det var dags att vända blickarna mot Nederländerna. VVV-Venlo lockade till sig den nästan två meter långa försvararen som gjorde 35 matcher i tulpanriket innan hemlängtan blev för stor. Säsongen 2022 klär sig Kristopher i blåsvart när studenterna i Uppsala ska jubla åt IK Sirius eventuella framgångar. Da Graca är tänkt som en rak ersättare till Joseph Colley och det återstår att se om han blir pusselbiten som får stopp på Sirius läckande försvar.

Adam Hellborg 

Född: 1998-07-30

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Varningsprenumerant. Spelgeni. Råskinn. Finlirare. Adam Hellborg har många strängar på sin lyra. Kirunasonen tog sina första stapplande steg i Emmaboda IS och det dröjde inte länge innan länets dominerande lag, Kalmar FF, sett tillräckligt för att knyta till sig den begåvade fotbollsspelaren. Det blev dock sparsamt med speltid i den småländska föreningen och efter en låneperiod i Oskarshamns AIK är det numera IK Sirius som får njuta av Hellborgs tjänster. Innermittfältaren har representerat Sveriges ungdomslandslag och det är inte svårt att förstå med tanke på hur skicklig han är med bollen. En mindre smickrande egenskap är att Adam är en vandrande varning, men lyckas han slipa ner antalet gula kort och ta ytterligare steg i sin utveckling finns större klubbadresser än de blåsvarta från Uppsala redo. Lyckas han inte är Hellborg annars ett tänkbart bet som Allsvenskans mest varnade spelare 2022. 

Yukiya Sugita 

Född: 1993-04-22

Land: Japan

Position: Mittfältare

Unika erfarenheter återfinns innanför västen på Yukiya Sugita. På den irrationelle ytterspringarens cv finns spel i Thailand, Spanien, Iran, Dalkurd och Sirius, det är och förblir japanen ensam om. Första vändan på blågul mark gjorde Yukiya 2017 då han var med om att plocka upp Dalkurd till Allsvenskan för första gången i klubbens historia. Efter att ha varit en framstående pjäs hos masarna under första säsongshalvan i högsta serien bar flyttlasset vidare till persiska Tractor innan Sugita återvände till Svedala inför säsongen 2020. Hos Sirius har snidaren från Saitama gjort ännu större avtryck än i den gröna dräkten, hos de blåsvarta bildade japanen en fruktad duo med Stefano Vecchia. Tillsammans satte trollkarlarna allsvenska försvar i brand på löpande band. Utan parhästen, som flyttade till Rosenborg, var 2021 en stor besvikelse för “Sugge” som dock ska kunna komma tillbaka starkare under 2022. Gör han det har Sirius ett pånyttfött ess i rockärmen. 

Christian Kouakou 

Född: 1995-04-20

Land: Sverige

Position: Anfallare

Oförklarligt nog har Christian Kouakou fått gå den långa vägen till att bli en aktad målskytt på allsvensk nivå. Född i Solna hann den svenska fotbollsspelaren med enstaka framträdanden för moderklubben AIK, men i konkurrens med bland andra två gånger Bangura fick Kouakou inte tillräckligt med speltid. Misslyckade lånesejourer i Akropolis och Mjällby och en mindre lyckad permanent flytt till Brommapojkarna senare tog det dock fart i Nyköpings BIS. Rejäl fart. Den vindsnabba anfallaren smällde in 29 mål på 39 matcher vilket snabbt fick upp intresset hos IK Brage. Succén fortsatte hos masarna innan IFK Göteborg erbjöd en plats i frysboxen. Inte ens tio matcher gammal i Blåvitt flyttade Christian vidare till Sirius där han var med i skytteligatoppen föregående säsong. Tolv strutar är respektabla siffror för en striker i ett lag på den undre halvan och ryktet gör gällande att större klubbar hört sig för om hans framtid. Om oddsen lockar är ett bet på Kouakou som skyttekung ingen dum idé den här säsongen.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset