Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Sirius

Läs mer om IK Sirius - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Grundad: 1907
Hemmaarena: Studenternas IP
SM-guld: 0 st
Tränare: Henrik Rydström och Mirza Jelecak

Sirius har faktiskt ett SM-silver på meritlistan. Det är dock en livstid gammalt då det togs 1924 då Uppsalalaget förlorade SM-finalen mot något obskyra Fässbergs IF på Gamla Ullevi. I modern tid så gjorde Sirius debut i Allsvenskan 1969, men sessionen blev ettårig. Efter ytterligare två allsvenska säsonger under 70-talet föll de blåsvarta i seriesystemet och var ett tag nere i Division 4 och härjade. Det är först på 2010-talet det börjat trilla in sportsliga framgångar på Studenternas. 2014 klev Sirius upp i Superettan och tre säsonger senare vann de blåsvarta serien i stor stil, vilket belönades med uppflyttning till Allsvenskan. Nu har laget klarat kontraktet tre säsonger på raken. Trots en begränsad trupp skulle det förvåna om de inte gör det även i år.

Spela på Sirius i Allsvenskan på Oddset.

Tongivande spelare

Nahom Netabay

Född: 1994-08-28
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Inför säsongen 2018 värvades Nahom Girmai Netabay till Varberg BOIS från Kristianstad FC. Mittfältsmotorn gjorde tio mål under sin första säsong för de grönsvarta och han var en stor anledning till att klubben höll sig kvar i Superettan. Tränaren Joakim Persson kallade honom då för “Sveriges bästa spelare utan boll”. I fjol var Netabay återigen en av Varbergs bästa spelare och han bidrog med åtta mål och tre målgivande passningar. Men nu har Henrik Rydström och Sirius lyckas knyta åt sig den spelskickliga mittfältsmaskinen. Återstår att se hur Netabay levererar i Allsvenskan.

Sam Lundholm

Född: 1994-07-01
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Sam Lundholm föddes i Stockholm och fostrades i IFK Vaxholm och AIK. Både hans far Johan Johansson och farfar Hans Johansson har tidigare spelat i Allsvenskan. “Super-Sam” debuterade i Gnagets A-lag 2013 och samma år fanns även Lundholm med i det svenska U19-landslaget. Första målet för de gulsvarta gjorde Sam i en 4-2-seger över Norrköping den 31:a augusti 2014. Ganska exakt ett år senare värvades “Skorpan” av nederländska NEC Nijmegen där svensken gjorde 13 framträdanden innan han blev utlånad till danska Randers. Det flög dock aldrig riktigt för Lundholm utomlands och sedan 2017 har Sam tillhört Sirius. Förra säsongen gjorde den offensive mittfältaren fem mål för de blåsvarta i Allsvenskan. Kontraktet med Uppsala-laget sträcker sig till och med 2021.  

Kennedy Igboananike

Född: 1989-02-26
Land: Nigeria
Position: Anfallare

Sverigevän är ett epitet som stämmer väl in på Kennedy Igboananike. IK Sirius är den femte klubb på blågul mark som åtnjuter den flyfotade nigerianens tjänster. Kennedy har gjort ett tvåsiffrigt antal mål för i tur och ordning Vasalund, Djurgården, AIK och Örebro. I januari 2020 flyttade Igboananike till Uppsala efter ett års äventyr i Saudiarabien. Henrik Rydström vet vad han får i den nigerianske spjutspetsen, ett ständigt orosmoment för samtliga allsvenska försvar genom idogt löpande och en vass målnäsa. Det var Djurgården som först tog Kenny till Sverige, då var forwarden nyss fyllda 18 år och kom från Dynamo Football Academy i hemlandet. Som tonåring gjorde inte Igboananike något större avtryck hos de blårandiga men efter att ha trummat igång i samarbetsklubben Vasalund gick det desto bättre hos DIF under upptakten av 10-talet. Numer är Igboananike svensk medborgare och i den blåsvarta tröjan ska han enligt nuvarande kontrakt stanna till och med 2021.


Till startsidan för Allsvenskan.