Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Brentford 2023/2024

Stadsdelen Brentford, i västra London, fick ett rejält uppsving när den lokala fotbollsklubben kvalificerade sig för Premier League våren 2021! Nu har laget en ny arena och ett par finfina säsonger i finrummet bakom sig. Vad kan Brentford göra denna säsong?
Spela på Premier League 2023/2024

Fakta om Brentford

Trots sin över 130 år långa historia har Brentford aldrig varit särskilt sammankopplade med finrummet i den engelska fotbollen. 1935/1936 slutade Londonlaget på en femteplats i vad som då hette First Division, men utöver det är Brentford främst synonymt med lägre divisioner än så. 2007 hände dock något med Brentford som skulle förvandla klubbens framtid. Matthew Benham, livslång supporter till Brentford och tidigare verksam inom både finans- och spelbranschen, klev efter en lång historia in som ägare för klubben med ett synnerligen annorlunda sätt att se på scoutingverksamhet och transfermarknaden. Efter att ha varit nära under de senaste åren debuterade Brentford i Premier League 2021/22, en debut som onekligen osade kvalitet lång väg. Kontraktet klarades med råge och i fjol tog The Bees sitt koncept ett steg längre. Bara två poäng skiljde de rödvita från en Europaplats och vi kan slå fast att Brentford är i Premier League för att stanna. 

Logga med färger som representerar Premier League-fotbollslaget Brentford


Grundad: 1889
Manager: Thomas Frank
Hemmaarena: Brentford Community Stadium
Smeknamn: The Bees
Spelschema: Brentfords spelschema i Premier League

Spela på Brentford hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Aktuella fotbollskuponger

Tongivande spelare i Brentford

Spelare som Pontus Jansson och Ivan Toney har betytt mycket för Brentford sedan uppflyttningen till Premier League. Svensken har dock lämnat för Malmö FF medan engelsmannen i maj stängdes av åtta månader för att ha brutit mot FA:s bettingregler. Hur Brentford ersätter dessa kan mycket väl avgöra ödet för säsongen 2023/24.  

David Raya

Född: 1995-09-15
Land: Spanien
Position: Målvakt

När Brentfords succé fortgick under säsongen 2022/23 var David Raya fullkomligt vital. Få, om ens någon, kunde mäta sig med hans statistik. Flest räddningar (154), bäst räddningsprocent och dessutom en otrolig kvalitet när det kommer till distribution av långbollar är parametrar som är svåra att snacka bort. Att spanjoren som mäter 186 centimeter hör till ligans kortare målvakter är knappt märkbart, givet hans goda förmåga att dominera i luftrummet. Det senaste året har den Barcelona-bördige bollfångaren dessutom varit bofast i landslagstruppen. Det är lätt att förstå varför flyttryktena intensifierats under våren, med intressenter från den allra högsta hyllan. Kanske är det dags att börja tala om Raya som en av världens främsta slipsar.

Ben Mee  

Född: 1989-09-21
Land: England
Position: Försvarare

Efter elva raka säsonger i Burnley så valde Benjamin Mee att testa vingarna på annat håll då Brentford kallade. Spelaren skolades i Manchester Citys akademi men fick aldrig debutera för The Citizens på tävlingsnivå. Istället lånades den stenhårde mittbacken ut till Leicester och Burnley, som sedan köpte loss Mee 2012. Ben var de åren innan flytten till London en av The Clarets viktigaste spelare och sammanlagt blev det över 350 matcher i Burnley-tröjan. Debutsäsongen i huvudstaden har också varit lysande från Mees sida. 33-åringen har varit given i mittlåset tillsammans med i första hand Ethan Pinnock. När Pontus Jansson nu lämnat klubben kommer Bens roll i laget bli ännu viktigare vars kontrakt löper ut sommaren 2024.

Ethan Pinnock  

Född: 1993-05-29
Land: Jamaica  
Position: Försvarare

Pontus Jansson och Ethan Pinnock får ses som två väldigt lyckade nyförvärv som kom inför säsongen 2019/20. Pinnock har under sin tid hos The Bees varit given i mittlåset, oftast bredvid Jansson. I fjol var 30-åringen skadad under hösten men från oktober och framåt missade Ethan knappt en minut i Premier League. Bortsett från målskytten Ivan Toney var Pinnock den Brentford-spelaren med högst snittbetyg i Premier League den gångna säsongen. Mittbacken har jamaicanskt påbrå och 2021 debuterade Lambeth-sonen för “The Reggae Boyz”. Pinnock har tidigare representerat klubbar som Dulwich Hamlet, Holmesdale, Forest Green och Barnsley. Kontraktet går ut 2027.

Bryan Mbeumo  

Född: 1999-08-07
Land: Frankrike
Position: Anfallare

Säsongen 2018/19 tillhörde Troyes Ligue 2 efter att ha trillat ur finrummet säsongen innan och för en viss Bryan Mbeumo var degraderingen kanske det bästa som kunde hända hans karriär. Den lovande vingspelaren gavs då en ordentlig chans i Troyes startelva och det går onekligen att säga att han tog den med sina elva strutar. Det fick den engelska fotbollsklubben Brentford upp ögonen för och i augusti 2019 valde The Bees att slanta upp drygt 60 miljoner kronor för Mbeumos namnteckning, något som då var klubbrekord. I London har fransmannen knappast gjort någon besviken. 16 mål under debutsäsongen ledde till nomineringar i såväl Årets spelare som Årets unga spelare. Med bländande teknik, näsa för mål och uppoffrande spelstil tickar Mbeumo väldigt många boxar och uppgraderingen till Premier League har varit väl godkänd. Den gångna säsongen noterades 24-åringen för nio baljor och åtta målgivande passningar. Oddsen är låga på att den franska fotbollsspelaren har större uppgifter i sig.

Yoane Wissa  

Född: 1996-09-03
Land: DR Kongo 
Position: Anfallare

Franskfödda Yoane Wissa, som representerar Demokratiska republiken Kongo i landslagssammanhang, slog igenom i Lorient där han tillbringade fyra säsonger. 2019/20 var Wissa lagets främsta målskytt (15 mål) då Lorient tog klivet upp till finrummet efter att ha vunnit Ligue 2. Säsongen därpå i Ligue 1 missade inte Wissa en enda match och på sina 38 framträdanden i det franska finrummet blev det tio pytsar och fyra målgivande passningar. Yoane medverkade även i alla Brentfords Premier League-matcher i fjol och det blev sju fullträffar för den målfarliga vänsteryttern, precis som säsongen 2021/22 som var hans första i London. Med tanke på Ivan Toneys avstängning har Wissa absolut alla möjligheter att bli Brentfords bästa målskytt kommande säsong. Spännande spel på oddset!

Ivan Toney

Född: 1996-04-16
Land: England
Position: Anfallare

Den före detta Newcastle-talangen har äntligen fått sitt genombrott. När han sent i augusti 2020 skrev på för Brentford var det få som trodde på stordåd, men 31 Championship-mål senare gick det inte att tvivla. Fråga bara Jamaica som blev så imponerade att de baxade igenom ett medborgarskap till Toney i ren spekulation. Den engelskfödde Ivan tackade dock bestämt nej i hopp om att en gång bli uttagen i England istället. Något som sedan dess har blivit verklighet. Debutsäsongen i Premier League blev en lyckad sådan för både Brentford och Toney som visade att de är i finrummet för att stanna och under fjolåret var strikern stundtals ostoppbar. 20 baljor för Brentford under en Premier League-säsong är siffror som sticker ut. På grund av brott mot FA;s bettingregler är Ivan Toney nu avstängd från all fotboll året ut. Oddsen är dock låga på att Toney hinner med en handfull baljor på de matcher han får spela nästa vår.