Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Stadsdelen Brentford, i västra London, fick en rejäl uppsving när den lokala fotbollsklubben kvalificerade sig för Premier League våren 2021! Nu har laget en ny arena och en finfin debutsäsong i finrummet bakom sig. Vad kan Brentford, med lagkaptenen Pontus Jansson, göra denna säsong?
Spela på Premier League 2022/2023

Fakta om Brentford

Trots sin över 130 år långa historia har Brentford aldrig varit särskilt sammankopplade med finrummet i den engelska fotbollen. 1935/1936 slutade Londonlaget på en femteplats i vad som då hette First Division, men utöver det är Brentford främst synonymt med lägre divisioner än så. 2007 hände dock något med Brentford som skulle förvandla klubbens framtid. Matthew Benham, livslång supporter till Brentford och tidigare verksam inom både finans- och spelbranschen, klev efter en lång historia in som ägare för klubben med ett synnerligen annorlunda sätt att se på scoutingverksamhet och transfermarknaden. Efter att ha varit nära under de senaste åren debuterade Brentford i Premier League i fjol, en debut som onekligen osade kvalitet lång väg. Kontraktet klarades med råge efter bland annat en knivskarp värvning av Christian Eriksen. Nu har dansken lämnat för Man United, men oddsen är ändå inte alltför höga på att Brentford slår sig in på den övre halvan. Kapaciteten för det finns, om allt klaffar.

Spela på Brentford och Premier League 2022/2023

Logga med färger som representerar Premier League-fotbollslaget Brentford


Grundad: 1889-10-10
Manager: Thomas Frank
Hemmaarena: Brentford Community Stadium
Smeknamn: The Bees
Spelschema: Brentfords spelschema i Premier League

Spela på Brentford hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Aktuella fotbollskuponger

Svenskar i Brentford

Han får inte de stora rubrikerna, men ingen svensk betyder mer för sitt lag i Premier League än Pontus Jansson. Mittbacksresen är helt given i de bakre leden i dagens Brentford. I övrigt finns också Saman Ghoddos i klubben som med blågula ögon absolut kan betraktas som svensk, även om han valt att spela för det iranska landslaget.

Pontus Jansson

Född: 1991-02-13
Land: Sverige
Position: Mittback

Äntligen Premier League! Mannen, myten, legenden – Pontus Jansson – debuterade i fjol i finrummet för sitt Brentford och gjorde det med bravur. Med lagkaptensbindeln runt armen lirade fotbollsspelaren från Arlöv nästan flest minuter av samtliga i Premier League. Thomas Frank har fler än en gång lovordat sin Malmöpåg och innan säsongen var slut belönades herr Jansson med ett nytt kontrakt som hindrar honom från hemkomst till hjärtelaget Malmö FF åtminstone över säsongen 2022/23. Mittbacken skallade in flera betydande strutar för The Bees och är ett reellt hot så fort det vankas fasta situationer för Londonlaget. Med Jansson som härförare i de bakre leden ska Brentford inte ha några större problem med det klyschiga andra året i Englands finrum.

Spelare i Brentford

Spelare som Toney och Mbeumo tog stora kliv i fjolårets Premier League och bevisade att de verkligen hör hemma på den högsta nivån. Lewis-Potter, Hickey och Mee är fina nyförvärv som kommer passa in i bra i truppen och vi kan räkna med att The Bees kommer arbeta oerhört hårt även detta år.

Ben Mee  

Född: 1989-09-21
Land: England
Position: Mittback

Nyförvärvet Benjamin Mee skolades i Manchester Citys akademi men fick aldrig debutera för The Citizens på tävlingsnivå. Istället lånades den stenhårde mittbacken ut till Leicester och Burnley, som sedan köpte loss Mee 2012. Ben har de senaste åren varit en av The Clarets viktigaste spelare och sammanlagt blev det över 350 matcher i Burnley-tröjan. I fjol blev mittbacken Burnleys näst bästa målskytt med sina tre fullträffar i Premier League. The Clarets trillade dock ur det engelska finrummet vilket ledde till att Mee var fri att lämna på free transfer för Brentford. Här kommer den rutinerade mittbacken göra mycket nytta ihop med Pontus Jansson.

Sergi Canos

Född: 1997-02-02
Land: Spanien
Position: Mittfältare

Sergi Canos fick sin fotbollsfostran i den berömda La Masia och FC Barcelona. Där gjorde ynglingen så pass stora intryck att Liverpool fick upp ögonen för honom 2013 och värvade den då 16-årige Canos till Merseyside. Canos hade med det sagt ingen större lycka i hamnstaden, men när han säsongen 2015/16 lånades ut till Brentford gick det desto bättre. Sju mål på 38 framträdanden bar respekt med sig och efter en kortare vända i Norwich är den spanska fotbollsspelaren sedan 2017 Brentford trogen. Canos spelade en stor roll i att Brentford tog sig upp till Premier League för första gången i klubbens historia och med sin speed och aviga spelstil blev Sergi en wingback av högre snitt i fjol. Kan han fortsätta på inslagen väg får motståndarna en svettig period framför sig på båda kanterna. Canos behärskar nämligen både höger- och vänsterflanken.

Bryan Mbeumo

Född: 1999-08-07
Land: Frankrike
Position: Anfallare

Säsongen 2018/19 tillhörde Troyes Ligue 2 efter att ha trillat ur finrummet säsongen innan och för en viss Bryan Mbeumo var degraderingen kanske det bästa som kunde hända hans karriär. Den lovande vingspelaren gavs då en ordentlig chans i Troyes startelva och det går onekligen att säga att han tog den med sina elva strutar. Det fick den engelska fotbollsklubben Brentford upp ögonen för och i augusti 2019 valde The Bees att slanta upp drygt 60 miljoner kronor för Mbeumos namnteckning, något som då var klubbrekord. I London har fransmannen knappast gjort någon besviken. 16 mål under debutsäsongen ledde till nomineringar i såväl Årets spelare som Årets unga spelare och frågan är egentligen bara hur länge Brentford får behålla sin 22-åring? Med bländande teknik, näsa för mål och uppoffrande spelstil tickar Mbeumo väldigt många boxar och debutsäsongen i Premier League blev en godkänd sådan. Oddsen är låga på att den franska fotbollsspelaren har större uppgifter i sig.

Ivan Toney

Född: 1996-04-16
Land: England
Position: Anfallare

Den före detta Newcastle-talangen har äntligen fått sitt genombrott. När han sent i augusti 2020 skrev på för Brentford var det få som trodde på stordåd, men 31 Championship-mål senare gick det inte att tvivla. Fråga bara Jamaica som blev så imponerade att de baxade igenom ett medborgarskap till Toney i ren spekulation. Den engelskfödde Ivan tackade dock bestämt nej i hopp om att en gång bli uttagen i England istället. Återstår att se om han hoppas förgäves men som den kanske enskilt största anledningen till Brentfords uppflyttning till världens största liga är Toney åtminstone värd sin vikt i guld för sitt klubblag. Debutsäsongen i Premier League blev en lyckad sådan för både Brentford och Toney som visade att de är i finrummet för att stanna. Ivan har snittat över ett mål varannan match för den engelska fotbollsklubben sedan han kritade på och fortsätter det på samma väg hägrar en flytt till en större klubbadress. Se upp för Toney under kommande säsong!

Spela på Brentford och Premier League 2022/2023