Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Många svenska fotbollsälskare tänker på Graham Potter när fotbollslaget Brighton nämns. Och tränare Potter är kvar på sydkusten även denna säsong, trots att storklubbarna rimligen lägger vantarna på honom snart. Det är låga odds på att Brighton förbättrar sig ytterligare denna säsong. Övre halvan?
Spela på Premier League 2022/2023

Fakta om Brighton

Brighton & Hove Albion FC bildades så tidigt som 1901 men saknar stora titlar. Sydkust-lagets största framgång var när man säsongen 2016/17, via en andraplats i The Championship, tog klivet upp till Premier League. Efter en fin säsong som nykomlingar hade Brighton tre tuffare säsonger strax ovanför nedflyttningsstrecket. Svenskbekantingen Graham Potter har dock utvecklat Brightons sätt att spela fotboll på och sett till underliggande statistik borde Fiskmåsarna snarare varit med och slagits om Europaplatser än om nytt kontrakt under säsongen 2020/21. Potter tog de blåvita till den övre halvan i fjol och får han fortsätta sitt arbete samtidigt som klubben backar upp honom ekonomiskt hägrar Europaspel runt hörnet. Gillas oddsen är Brighton definitivt värda en liten slant som ett topp 7-lag kommande säsong.

Spela på Brighton och Premier League 2022/2023

Logga med färger som representerar Premier League-fotbollslaget Brighton
 


Grundad: 1901
Manager: Graham Potter
Smeknamn: The Seagulls
Hemmaarena: Amex Stadium - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Brightons spelschema i Premier League

Spela på Brighton hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Aktuella fotbollskuponger

Spelare i Brighton

Brighton har haft en grym scoutingverksamhet där de har hittat okända pärlor som sedan förädlats av professorn Graham Potter. Fiskmåsarna fortsätter på inslagen väg och föredrar att skapa världsstjärnor framför att köpa dem. Det är alltid spännande att se hur det projektet går.

Robert Sánchez  

Född: 1997-11-18
Land: Spanien
Position: Målvakt

Ett av de absolut största genombrotten under Premier League-säsongen 2020/21 stod onekligen Robert Sánchez för. Graham Potter valde att inleda säsongen med Mat Ryan mellan stolparna, men det gick inte som önskat. Australiensaren lånades sedermera ut till Arsenal och i buren ställdes istället oprövade Robert Sánchez. Spanjoren kom till Brighton som 15-åring och hade tidigare bara testat på seniorspel i lägre divisioner på de brittiska öarna, men att påstå annat än att Sánchez tog chansen när den gavs är att fara med osanning. Den nästan två meter långa förstaslipsen är oerhört skicklig med fötterna, men framför allt besitter han styrkor som i första hand förknippas med en burväktare. Pondus i luftspelet, snabba reflexer och dominans i eget straffområde är alla egenskaper som Sánchez förfogar över och tränare Potter har knappast ångrat att han givit spanjoren chansen. Fjolåret var ett ytterligare ett stabilt sådant och oddsen är låga på att den spanska fotbollsspelaren har en storklubb i sig innan karriären är över.

Lewis Dunk  

Född: 1991-11-21
Land: England
Position: Försvarare

Brighton-sonen Lewis Carl Dunk är “Brighton through and through”. Född i staden vars klubblag han representerar med kaptensbindeln runt armen har Dunk varit en starkt bidragande faktor till att Fiskmåsarna etablerat sig i Premier League. När man säger att en spelare har en “brittisk” spelstil är Dunk själva urtypen av en sådan fotbollsspelare. Mittbacken viker inte en tum i närkamperna, är livsfarlig på fasta situationer och gör förmodligen inte mycket fler än tio på foten. De egenskaperna återspeglas också väl i hans statistik. Antalet röda kort och gjorda mål går ofta hand i hand och för att ta det sista steget mot att bli en av Premier Leagues främsta försvarare behöver Dunk slipa på sin vårdslöshet. Skador förstörde delar av fjolårssäongen, men Dunken var ändå en bidragande faktor till att Brighton slog sig in på den övre halvan. Går 30-åringen en skadefri säsong till mötes kan hans lag hamna ännu högre än så.

Adam Lallana

Född: 1988-05-10
Land: England
Position: Mittfältare

Adam Lallana har under sin karriär hunnit med över 200 matcher för Southampton och drygt 100 framträdanden för Liverpool. Under tiden i Merseyside var kreatören med och vann i princip allt som går att vinna. Mittfältaren har även gjort över 30 matcher för Englands landslag. Dock hade han svårt att ta plats i Jürgen Klopps världslag under de sista åren i Liverpool, fullt förståeligt. I Brighton har veteranen fått ett större förtroende, även om en del småskador har stört mittfältaren. Det blev 30 framträdanden under 2020/21 och ett mål som resultat, men det ska sägas att i flera av dessa fajter har Adam startat på bänken. Fjolåret spelades i samma melodi, men kan den engelske fotbollsspelaren finna sig i att agera inhoppare kommer Potter och dennes Brighton att dra nytta av hans rutin även kommande säsong.  

Leandro Trossard  

Född: 1994-12-04
Land: Belgien
Position: Mittfältare

Graham Potter är känd som en manager som är väldigt bra på att utveckla unga spelare. I Leandro Trossard fick han ett riktigt råämne att jobba med. Trossard har under hela sin uppväxt setts som en av Belgiens största talanger, varit ett givet val i alla ungdomslandslag och har på senare tid även tagit plats bland de stora grabbarna. Trossard var med i Belgiens EM-lag och startade i gruppspelsmatchen mot Finland. I Brighton har det hittills inte blivit någon monumental succé, men när den belgiske fotbollsspelaren har sin dag är det nästan så att klockorna stannar. Teknik i hög fart och en sylvass högerfot är bara några av egenskaperna som utmärker Leandro som är Fiskmåsarnas viktigaste offensiva spelare. Lyckas han ta sitt spel till nästa nivå under kommande säsong betalar publiken inte svindyra biljettpriser i onödan.

Neal Maupay  

Född: 1996-08-14
Land: Frankrike
Position: Anfallare

Nael Maupay var under ungdomsåren en stor talang som fanns med i samtliga U-landslag för Frankrike. Det var dock inte helt självklart att det blev Frankrike han skulle representera då mamman är argentinsk. Maupay fostrades i Nice och under de tre säsongerna i A-truppen noterades anfallaren för 44 framträdanden och sex mål. Därefter har det blivit spel i Saint-Étienne och Brest innan det bar av till de brittiska öarna och Brentford. Hos The Bees öste Neal in mål omgående. I The Championship 2018/19 gjorde den snabba strikern 25 påsar och åtta assist vilket ledde till att flera Premier League-klubbar fick upp ögonen för fransmannen. Brighton betalade 20 miljoner pund för Maupay sommaren 2019 och det har visat sig vara en halvdan investering. Hittills har Fiskmåsarna inte fått valuta för pengarna och till kommande säsong har bland andra Deniz Undav hämtats in för att råda bot på efterfrågan av en pålitlig målskytt. Ska Maupay vara spjutspets i den engelska fotbollsklubben är det dags att steppa upp.

Deniz Undav

Född: 1996-07-19
Land: Tyskland/Turkiet
Position: Anfallare

Effektiviteten framför målet har varit Brightons akilleshäl i flera års tid. Lösningen på problemet skulle mycket väl kunna vara den förhållandevis anonyma tysken Deniz Undav som öst in mål i Belgien de två senaste säsongerna. I fjol spelade Deniz en av nyckelrollerna i det Union Saint­-Gilloise som gjorde succé i Jupiler League. Med sina 25 fullträffar och tolv målgivande passningar var det sannerligen inget mysterium att Undav blev utsedd till hela ligans bästa spelare. Kan den tyska fotbollsspelaren fortsätta att producera i Premier League har Brighton alla möjligheter att hota om Europaplatser. Att Deniz blir Brightons bästa målgörare 2022/23 känns som ett högintressant spel på oddset.

Spela på Brighton och Premier League 2022/2023