Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Crystal Palace 2023/2024

Londonklubben i rödblått var illa ute förra säsongen, men lyckades till slut rädda kontraktet under ledning av Roy Hodgson. Oddsen talar för att årets upplaga av Crystal Palace hamnar på undre halvan igen, men på säker mark. 
Spela på Premier League 2023/2024

Fakta om Crystal Palace

Crystal Palace grundades 1905. Londonklubben huserade i de lägre divisionerna fram till 1969 då laget gick upp till Division 1. Efter det har CP åkt jojo mellan divisionerna. “Örnarna” har tre seriesegrar att stoltsera med, men inte mycket mer än det. Sedan 2013 håller man till i Premier League. Den gamla förbundskaptenen Roy Hodgson valde efter säsongen 2020/21 att gå i pension efter en överlag stabil sejour i södra London. En tight defensiv och ganska riskminimerande fotboll var då signumet för detta Crystal Palace som satte ny kurs inför säsongen 2021/22. Patrick Vieira anställdes som tränare och det skulle visa sig vara ett lyckat drag. Fransmannen renoverade truppen under en sommar och stod bland annat för en fin skalp när Manchester City besegrades på Etihad med den yngsta truppen på väldigt länge. Fjolåret blev dock en stor besvikelse och styrelsen hade kort stubin med Vieira som fick gå. Cirkeln slöts när Roy Hodgson lade pensioneringen på hyllan och hoppade in och räddade kontraktet i PL. Har den gamle gentlemannen en sista vass säsong i sig på tränarbänken? 

Logga med färger som representerar Premier League-fotbollslaget Crystal Palace


Grundad: 1905
Manager: Roy Hodgson
Smeknamn: The Eagles
Hemmaarena: Selhurst Park - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Crystal Palace spelschema i Premier League

Spela på Crystal Palace hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Tongivande spelare i Crystal Palace

Crystal Palace har ett starkt kollektiv där alla spelare arbetar hårt för varandra. Detta kryddas sedan med några undantagsspelare som Eberechi Eze, Odsonne Édouard och Michael Olise som kan stå för det lilla extra. Det fungerade utmärkt förra säsongen.

Marc Guéhi

Född: 2000-07-13
Land: England
Position: Försvarare

Marc Guéhi föddes i storstaden Abidjan, Elfenbenskusten. Familjen flyttade tidigt i Marcs liv vidare till Storbritannien för att söka ett nytt liv och redan som liten grabb var Guéhi ett stort framtidsnamn. Vid sju års ålder plockade Chelsea upp talangen där fotbollsspelaren gick genom hela The Blues akademi och som 18-åring fick han äntligen vara med (på bänken) då Chelsea reste till Leicester våren 2019 för ett 0-0-möte. Någon lycka hos den blåvita London-klubben blev det dock inte. Backen lånades ut till Swansea och efter ett hyfsat förstaår i Wales tog karriären på allvar fart under 2020/21 då Marc Guéhi växte ut till en av “Svanarnas” enskilt viktigaste spelare. Tiden i “draklandet” gick inte klubbarna i Premier League förbi. Under sommaren 2021 kastade Crystal Palace upp ungefär 200 miljoner kronor på ett bräde för att köpa backen. Guéhi signade ett femårskontrakt med “Örnarna” och det är knappast något som varken spelaren eller klubben ångrat. Tiden på Selhurst Park har varit en succé med fullt förtroende från såväl Patrick Vieira som Roy Hodgson. Han har blivit framröstad som “player of the season” av sina lagkompisar och fortsätter halvivorianen utvecklas än mer under hösten är det knappast någon högoddsare att Marc Guéhi tar en startplats i Gareth Southgates landslag.

Jefferson Lerma

Född: 1994-10-25
Land: Colombia
Position: Mittfältare

Som så många andra sydamerikanska mittfältare är Jefferson Lerma en extremt kortbelastad herre. I sin europeiska seniorkarriär har 28-åringen dragit på sig över 100 gula kort samt sju stycken röda. I mittfältarens femte säsong för Bournemouth var han dock ovanligt polerad och drog bara på sig sju gula kort samt inga röda. Faktum är att mittfältaren aldrig var avstängd och bara missade en ligamatch på grund av skada. Det säger en del om hur otroligt viktig sydamerikanen är för detta Bournemouth. Innan tiden på sydkusten har Jefferson representerat klubbar som Levante samt Huila. Det har även blivit närmare 40 landskamper för Colombia. Även om 28-åringen har lugnat ner sig något är det ingen högoddsare att Lerma blir en av de mest varnade spelarna i ligan kommande säsong. Oerhört viktig för sitt lag är han i vilket fall som helst.

Eberechi Eze

Född: 1998-06-29
Land: England
Position: Mittfältare

Eberechi Eze påbörjade sin fotbollsfostran i Arsenal innan han som väldigt ung gick vidare till Fulham. Det var dock i QPR som det tog fart ordentligt. 14 mål i The Championship säsongen 2019/20 gjorde att Crystal Palace fick upp ögonen för den tekniska liraren och hämtade över honom till Selhurst Park. Där började Eze bra innan han fick säsongen 2021/22 spolierad av skador. I fjol fick 25-åringen dock sitt stora genombrott på den stora scenen när Eberechi smällde dit tio baljor och stundtals överglänste stjärnan Zaha. Det gjorde att Southgate valde att ta ut Eze till det engelska landslaget i juni och därmed sattes det stopp för spekulationerna om han skulle välja att spela för England eller Nigeria, som kreatören har rötter från. Tvåsiffrigt antal mål och landslagsdebut. Snacka om lyckad säsong och nu finns det minst sagt mycket att leva upp till. Förmågan att göra detta blir avgörande för Crystal Palace säsong.

Odsonne Édouard

Född: 1998-01-16
Land: Frankrike
Position: Anfallare

Efter fyra hela år i Celtic och med 66 ligamål i den anrika Glasgow-klubben så tog fransmannen Odsonne Édouard sitt nästa steg i karriären inför säsongen 2021/22 då han på sista dagen under “deadline day” skrev på ett fyraårskontrakt med Crystal Palace. Debutsäsongen i Premier League för den 187 centimeter långa anfallaren var klart godkänd. Med sex mål (även tre målgivande passningar) slutade Édouard trea i den interna skytteligan bakom Wilfried Zaha samt Conor Gallagher. Trots mer speltid i fjol blev det en balja färre och när alla andra offensiva pjäser i Palace levererar på en hög nivå kommer det blir svårare och svårare för Odsonne att ta plats i laget. Fransmannen skulle må mycket bra av att få lite islossning under den kommande säsongen.