Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Nye managern Patrick Vieira lyckades styra Palace till en fin tolfteplats under sin första säsong vid rodret. Oddsen talar för ny mittenplacering, eller kan Londonlaget göra det ännu bättre än så? 
Spela på Premier League 2022/2023

Fakta om Crystal Palace

Crystal Palace grundades 1905. Londonklubben huserade i de lägre divisionerna fram till 1969 då laget gick upp till Division 1. Efter det har CP åkt jojo mellan divisionerna. “Örnarna” har tre seriesegrar att stoltsera med, men inte mycket mer än det. Sedan 2013 håller man till i Premier League. Den gamla förbundskaptenen Roy Hodgson valde efter säsongen 2020/21 att gå i pension efter en överlag stabil sejour i södra London. En tight defensiv och ganska riskminimerande fotboll var då signumet för detta Crystal Palace som satte ny kurs inför säsongen 2021/22. Patrick Vieira anställdes som tränare och det skulle visa sig vara ett lyckat drag. Fransmannen renoverade truppen under en sommar och stod bland annat för en fin skalp när Manchester City besegrades på Etihad med den yngsta truppen på väldigt länge. Får Vieira fortsatt backning i transferfönstret kan det bära långt för Crystal Palace kommande säsong.

Spela på Crystal Palace och Premier League 2022/2023

Logga med färger som representerar Premier League-fotbollslaget Crystal Palace


Grundad: 1905-09-10
Manager: Patrick Vieira
Smeknamn: The Eagles
Hemmaarena: Selhurst Park - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Crystal Palace spelschema i Premier League

Spela på Crystal Palace hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Spelare i Crystal Palace

Crystal Palace har ett starkt kollektiv där alla spelare arbetar hårt för varandra. Detta kryddas sedan med några undantagsspelare som Eberechi Eze, Wilfried Zaha och Michael Olise som kan stå för det lilla extra. Det fungerade utmärkt förra säsongen.

Marc Guéhi

Född: 2000-07-13
Land: England
Position: Back

Marc Guéhi föddes i storstaden Abidjan, Elfenbenskusten. Familjen flyttade tidigt i Marcs liv vidare till Storbritannien för att söka ett nytt liv och redan som liten grabb var Guéhi ett stort framtidsnamn. Vid sju års ålder plockade Chelsea upp talangen där fotbollsspelaren gick genom hela The Blues akademi och som 18-åring fick han äntligen vara med (på bänken) då Chelsea reste till Leicester våren 2019 för ett 0-0-möte. Någon lycka hos den blåvita London-klubben blev det dock inte. Backen lånades ut till Swansea och efter ett hyfsat förstaår i Wales tog karriären på allvar fart under 2020/21 då Marc Guéhi växte ut till en av “Svanarnas” enskilt viktigaste spelare. Tiden i “draklandet” gick inte klubbarna i Premier League förbi. Under sommaren 2021 kastade Crystal Palace upp ungefär 200 miljoner kronor på ett bräde för att köpa backen. Guéhi signade ett femårskontrakt med “Örnarna” och det är knappast något som varken spelaren eller klubben ångrat. Tiden på Selhurst Park och under Patrick Vieiras styre har varit en succé. Han är framröstad som “player of the season” av sina lagkompisar och fortsätter den unge talangen utvecklas än mer under hösten är det knappast någon högoddsare att Marc Guéhi får följa med Southgate och company till Qatar för VM-spel i vinter.

Wilfried Zaha

Född: 1992-11-10
Land: Elfenbenskusten
Position: Anfallare

Den offensiva kreatören Wilfried Zaha är en produkt från Crystal Palace akademi. 2010 tog han sig upp i A-laget redan som 17-åring. Det gick så bra för den snabba och tekniska mittfältaren att Manchester United betalade tio miljoner pund för hans underskrift 2013. Det blev den legendariske tränaren Alex Fergusons sista värvning innan han gick i pension. Zaha slog sig dock aldrig in i Uniteds startelva så något år senare var han tillbaka i sin moderklubb. Den ivorianska landslagsmannen har de senaste säsongerna tagit stora kliv framåt och har blivit utsedd till Crystal Palace ”Player of the Year” tre gånger. Säsongen 2020/21 noterades ivorianen för elva PL-kassar hos Roy Hodgsons herrskap, trots en del skadefrånvaro. Zaha skapade under “Black Lives Matter”-våren rubriker genom att stå upp när övriga spelare gick ner på knä, med motiveringen att kränkningarna fortsätter oavsett. Säsongen 21/22 nådde Wilfried sin bästa notering någonsin med 14 fullträffar under ledning av Patrick Vieira. Det är låga odds på att Zaha, som klubbens viktigaste offensiva spelare,  blir Crystal Palaces bästa målskytt även kommande säsong.

Odsonne Édouard

Född: 1998-01-16
Land: Frankrike
Position: Anfallare

Efter fyra hela år i Celtic och med 66 ligamål i den anrika Glasgow-klubben så tog fransmannen Odsonne Édouard sitt nästa steg i karriären inför säsongen 2021/22 då han på sista dagen under “deadline day” skrev på ett fyraårskontrakt med Crystal Palace. Debutsäsongen i Premier League för den 187 centimeter långe anfallaren var klart godkänd. Med sex mål (även tre målgivande passningar) slutade Édouard trea i den interna skytteligan bakom Wilfried Zaha samt Conor Gallagher. Fransmannen är född i Kourou (Franska Guyana) men har fått sin skolning i Paris Saint Germain. “The Rocket” eller “Magic Odsonne” som han också kallas fick dock aldrig något riktigt genombrott på fransk mark men fortsätter den nu 24 år unge anfallaren att fortsätta leverera i Premier League kommer säkert landslagsledningen inom sinom tid få upp ögonen för honom igen. U17- till och med U21-landslagsspel har han redan testat på.

Spela på Crystal Palace och Premier League 2022/2023