Everton FC

Till Premier League startsida.
Everton bildades I Liverpool 1878 och är en av de mest framgångsrika klubbarna i England. Man har blivit ligamästare nio gånger, vunnit FA-cupen fem gånger samt Cupvinnarcupen en gång. Klubben hette från början St. Domingo FC, men det byttes ut ett år senare till Everton FC.

Smeknamn: The Toffees, The Blues, The People´s Club, The School of Science.
Manager: Marco Silva
Hemmaarena: Goodison Park - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Evertons spelschema i Premier League

Spela på Everton hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Everton

Theo Walcott
Theo Walcott är numera 29 år men har varit en del av världsfotbollen i Premier League i över ett decennium. Han debuterade i The Championship som 16-åring 2005 och gjorde mål direkt för Southampton. Redan till transferfönstret i januari 2006, flyttade Walcott till London och Arsenal. Han blev uttagen till VM 2006, trots att han dittills inte ens spelat i Premier League. Hos The Gunners stannade Walcott i över ett decennium och det blev 65 mål på 270 Premier League-matcher. I fjol var han dock mestadels förpassad till bänken vilket gjorde att han ville flytta på sig. Everton blev klubbadressen och där sågs en pånyttfödd Theo Walcott under våren. Tre mål på 14 matcher blev det för The Toffees men framför allt visade den kvicke anfallaren en spelglädje han inte gjort på länge. Det ska bli ytterst intressant att se vad Walcott kan uträtta under en hel säsong i den blåa tröjan.

Gylfi Sigurdsson
Gylfi Sigurdsson är ansiktet utåt för det “isländska undret”. Ö-landet har på kort tid kvalificerat sig för sina första stora mästerskap, både EM och VM. Med sin känsliga högerfot och ett spelsinne utöver det vanliga har Sigurdsson varit en absolut nyckel till Islands framgångar. 28-åringens proffskarriär startade i Reading som 19-åring. Där blev han snabbt en publikfavorit och utnämnd av fansen till lagets bästa spelare. Sedan har resan fortsatt över Tyskland och Hoffenheim, där han också fick pris som lagets bästa spelare, sedan tillbaka till de brittiska öarna där han spelat för Tottenham och Swansea. Sommaren 2017 slog dock Everton till och plockade in frisparksspecialisten till ett pris av 40 miljoner pund. Här har han, sin vana trogen, fortsatt vara en centralfigur. Ska The Toffees lyckas i år hänger mycket på denna isländska mittfältare.

Leighton Baines
Den numera 33-årige vänsterbacken Leighton Baines är den spelare som spelat längst i dagens Everton. Engelsmannen, som 2007 kom från Wigan, har blivit något av en ikon i klubben och är den som gjort 19:e flest matcher för Everton i historien med sina 394 stycken. Sedan ligan döptes om till Premier League 1992 är det bara Tim Howard och Leon Osman som gjort fler matcher för The Toffees. Mannen med den känsliga vänsterfoten har gjort 30 landskamper med England. Titlarna har dock uteblivit för Baines. Två finalförluster har han i bagaget, FA-cupen 2009 med Everton och Ligacupen 2006 med Wigan. Everton-ikonen, som är en otroligt bra straffskytt, har kontrakt säsongen ut.

Cenk Tosun
På sju säsonger i den turkiska ligan för Gaziantepspor och Besiktas visade Cenk Tosun att han har näsa för mål. På 205 matcher blev det totalt 80 nätrassel. Trots att den fysiska anfallaren till en början hade svårt att ta plats i startelvan i Besiktas så bida Tosun sin tid. Säsongen 2016/17 tog han äntligen en ordinarie plats och betalade tillbaka genom att göra 24 mål under säsongen. Det gjorde att klubbar från större ligor fick upp ögonen för den tvåfotade 27-åringen. Tosun valde dock att stanna kvar i Turkiet ett tag, tills Everton erbjöd ett kontrakt i januari 2018. Turken, som är född i Tyskland, skrev på för 4,5 år med en övergångssumma på 27 miljoner pund. Tillsammans med ett annat nyförvärv, Theo Walcott, lyckades Tosun få fart på Liverpool-klubbens offensiv. Totalt blev det fem mål på 14 Premier League-matcher under hans halva debutsäsong i England. Oddsen är låga på att det kommer flera...

Richarlison
Watford stärkte inför förra säsongen upp anfallsbesättningen med brasilianaren Richarlison. 21-åringen köptes från den brasilianska Serie A-klubben Fluminense för 11,5 miljoner pund där han gjorde sju mål och fyra assist på 22 matcher säsongen dessförinnan. Det är knappast ett köp Watford har ångrat. Richarlison var strålande under fjolårshösten och var högst bidragande till att The Hornets fanns med på den övre halvan. Vårsäsongen var sämre för både laget och brassen men den tekniska och snabba 21-åringen visade att han har en ljus framtid till mötes. Fem mål och fyra assist blev det för Richarlison under hans debutsäsong i Premier League. Det fick Everton att öppna upp den stora plånboken för brassens tjänster. The Toffees tränare Marco Silva, som var den som hämtade Richarlison till Watford, fick styrelsen att lägga ett bud som med olika klausuler kan bli så högt som 50 miljoner pund. Det är den dyraste värvningen klubben från Liverpool någonsin har gjort. Stor press sätts därmed på den unga brassens axlar. Det blir onekligen spännande att se hur han klarar den.

Yannick Bolasie
Fransk-kongolesen Yannick Bolasie har gått den långa vägen genom det engelska ligasystemet. 28-åringen har spelat i fem olika serier, inklusive samtliga tre football league-serier under Premier League. Bolasie var en bidragande faktor till att Crystal Palace tog sig upp i Premier League 2013 och har blivit allt bättre under sina tre år i PL. För tre säsonger sedan delade han förstaplatsen i både skytteligan och assistligan hos The Eagles, vilket gjorde att Everton signade upp honom för hela 29 miljoner euro. Första två säsongerna hos The Toffees har präglats av skador, men nu hoppas han själv samt fansen att han kan visa vilket spektakulär och bra spelare han är. Får Bolasie fart på grejerna säsongen 2018-2019?

Spela på Everton.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.