Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Anrika Everton har tillhört högsta engelska ligan sedan 1954. Ett fantastiskt facit! Just nu är de blåa nummer två i staden efter Liverpool FC, och lär med all sannolikhet förbli så även över denna säsong. Men kan det bli övre halvan kanske för Frank Lampards lag?
Spela på Premier League 2022/2023

Fakta om Everton

Everton bildades i Liverpool 1878 och är en av de mest framgångsrika klubbarna i England. “The Toffees” har blivit ligamästare nio gånger, vunnit FA-cupen fem gånger samt Cupvinnarcupen en gång. Klubben hette från början St. Domingo FC, men det byttes ut ett år senare till Everton FC som klingar i öronen än idag. Neville Southall, Dave Watson, Graeme Sharp och Duncan Ferguson är bara några av legendarerna som satt Everton på fotbollskartan genom historien. Det stora affischnamnet i modern nutid heter Dominic Calvert-Lewin, men i fjol hade varken anfallaren eller Everton någon lyckad säsong. Rafael Benítez styrde de blåvita ner i bottenträsket och när spanjoren fick lämna över rodret till Frank Lampard gick det inte heller att beskåda någon vidare bättring. Lampard grejade till slut kontraktet, men den gamla mittfältaren är knappast fansen favorit till att leda klubben i rätt riktning. Det återstår att se vad det blir av Everton anno 2022/23.

Spela på Everton och Premier League 2022/2023

Logga med färger som representerar Premier League-fotbollslaget Everton


Grundad: 1878 
Manager: Frank Lampard
Smeknamn: The Toffees, The Blues, The People’s Club, The School of Science
Hemmaarena: Goodison Park - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Evertons spelschema i Premier League

Spela på Everton hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Aktuella fotbollskuponger

Spelare i Everton

Everton har under flera år värvat dyrt, men inte alls fått effekt på sina köp. Fjolåret var hemskt och nu när Richarlison har lämnat behöver Dominic Calvert-Lewin hålla sig frisk om det inte ska bli bottenstrid igen. I övrigt ser truppen faktiskt medioker ut och frågan är om tränare Frank Lampard verkligen är rätt person på rätt plats.

Jordan Pickford

Född: 1994-03-07
Land: England
Position: Målvakt

Jordan Pickford är en riktig “Tyne and Wear”-grabb i blodet. Född och uppvuxen i tätorten Washington i Sunderland skrevs Pickford år 2002 in i de rödvitas akademi och uppe i norr stannade målvakten tills flyttlasset gick till fotbollsklubben Everton i Premier League. Där har karriären tagit fart på allvar och keepern med det hårda tillslaget var också en viktig del i Englands VM-framgångar under 2018. Säsongen 2019/20 hörde inte till Jordans bästa, även om det ska sägas att Everton överlag såg stabbiga ut defensivt. Året därpå gick det desto bättre för både Pickford och laget, de gånger förstaslipsen saknades fanns en trygg skåning och backade upp i den mörkblåa buren. Trots alla spekulationer om VM-keeperns vara eller icke vara i landslagets kasse så stod det Pickford på ryggen i lejonburen under EM 2021. Det hjälpte dock föga under Premier Leagues gångna säsong. Varken Pickford eller Everton kom upp i nivå och länge flirtade The Toffees med nedflyttning. Både Pickford och hela laget behöver ta sig i kragen under kommande säsong.

James Tarkowski

Född: 1992-11-19
Land: England
Position: Mittback

Precis som Ben Mee har mittbackskollegan James Tarkowski lämnat Burley för en ny Premier League-klubb. 29-åringen har varit given i Burnleys mittlås de senaste åren och 2018 fick mittbacken chansen i det engelska landslaget. Innan har James representerat Maine Road, Oldham Athletic och Brentford. Den 10:e september 2017 blev den dåvarande 25-åringen utnämnd till matchens bästa spelare mot Crystal Palace efter totalt 17 rensningar, flest i hela Premier League den säsongen. Säsongen 2019/20, då Burnley slutade på en överraskande tionde plats i Premier League, spelade James Tarkowski samtliga matcher, samtliga minuter. Med tanke på Evertons defensiva problem under förra säsongen är en rutinerade fotbollsspelare som Tarkowski en utmärkt och nyttig rekrytering.

Michael Keane

Född: 1993-01-11
Land: England
Position: Försvarare

Michael Keane, en av två tvillingbröder som är fotbollsproffs i England, är en klassisk brittisk mittback. Lång och resolut i närkampsspelet, men med tydligare brister när det kommer till det tekniska. Keane slog sig fram som ung i Manchester United, men det var inte förrän han lämnade Manchester som skjutsen i proffslivet tog fart. Under Sean Dyches vingar i Burnley blomstrade försvararen och det fick till slut Everton att hosta upp drygt 30 miljoner pund för fotbollsspelaren. Kontraktet förlängdes fram till sommaren 2025 efter att Keane återfått dåvarande tränaren Carlo Ancelottis förtroende. Den 10-faldige landslagsmannen har sedan italienaren lämnade hamnstaden haft svårt att ta en bofast plats i startelvan där Premier Leagues höga tekniska nivå knappast gynnat Keane som kämpar med att göra tre på foten. I ett lågt sittande försvarsspel trivs Michael som allra bäst, men det är samtidigt inte den typ av fotboll som Frank Lampard vill spela. Den gamla mittfältaren lär titta efter förstärkningar i sitt mittförsvar under sommaren. Oddsen på det är inte höga.

Allan

Född: 1991-01-08
Land: Brasilien
Position: Mittfältare

31-åringen från Rio de Janeiro varvade spel i Deportivo Maldonado och Vasco da Gama, innan Serie A-klubben Udinese värvade mittfältaren 2012. Allan, med både brasilianskt och portugisiskt medborgarskap, tog en plats direkt på Udineses mittfält och var där ordinarie i tre säsonger. Sommaren 2015 var han högvilt i fotbollseuropa och klubbar som Juventus, Borussia Dortmund, Chelsea, Arsenal och Wolfsburg jagade fotbollsspelaren. Men det blev Napoli som Allan till slut valde. Efter fem framgångsrika säsonger på San Paolo bar det av till Merseyside och Everton för en återförening med Don Carlo Ancelotti. The Toffees betalade 25 miljoner euro för Allan, något som inte renderade i några mål men däremot sex stycken skivor ost. När Ancelotti lämnade det djuphavsblå skeppet blev det ännu fler kort för brassen, sju gula och ett rött, och ingen nätkänning. Det lukrativa avtalet med Liverpool-klubben sträcker sig till 2023.

Dominic Calvert-Lewin

Född: 1997-04-16
Land: England
Position: Anfallare

Med tanke på alla nickmål är det lätt att tro att Dominic Calvert-Lewin är två meter lång och en riktigt bjässe. 187 centimeter över havet gör honom visserligen inte kort i rocken men det är snarare en ruggig tajming än fysiska förutsättningar som gör britten till ett fruktat vapen i straffområdet. Säsongen 2020/21 var hans mest produktiva i karriären då han smällde in hela 16 mål för sitt Everton, dit han kom från Sheffield United redan som 19-åring. Ett imponerande facit för en forward i ett mittenlag tyckte de flesta – inte minst den erkända fotbollshjärnan Don Carlo Ancelotti som beskrivit Dominic som “fantastic with the head, clever in the box and sharp as a knife” – men inte Gareth Southgate som ratade 24-åringen när truppen till EM skulle tas ut. Fjolårssäsongen blev förstörd av diverse skador och Everton-fansen gillade inte att Dominic lade till synes mer tid på obskyra klädval än att komma i form för sitt lag. Till hösten lär vi dock få se en revanschsugen Calvert-Lewin redo att kanalisera sin inre Duncan Ferguson. Gör han det är det värt att lägga ett bet på anfallaren som Evertons bästa målskytt.

Spela på Everton och Premier League 2022/2023