Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Anaheim Ducks

I södra delen av det vidsträckta Los Angeles-området ligger Anaheim. Här är det hockeylaget Ducks som gäller!
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Anaheim Ducks i NHL

Anaheim Ducks bildades av Walt Disney som Anaheim Mighty Ducks 1993, och hade kopplingar till den populära Hollywoodfilmen med samma namn. När Disney sålde ishockeyklubben till Henry och Susan Samueli under lockouten 2005 ändrade man namnet till Anaheim Ducks. Kalifornien-klubben vann organisationens hittills enda Stanley Cup säsongen 2006/07. 

Hemmaarena: Honda Center
Division: Pacific
Stanley Cup-titlar: 1 st
Cap hit: 87,5 miljoner dollar
Coach: Dallas Eakins
Kända spelare: Teemu Selänne, Paul Kariya, Guy Hebert, Scott Niedermayer, Chris Pronger, Jari Kurri, Sergei Fedorov, Jörgen Jönsson, Patrik Carnbäck, Ryan Getzlaf.

Några av Ducks stjärnor

John Gibson 

Född: 1993-07-14

Position: Målvakt

Säsonger i NHL: 8

NHL Entry Draft: 2011, 2:a rundan, 39:e totalt av Anaheim Ducks

Meriter: VM-brons, JVM-guld, U18 VM-brons, Jennings Trophy

Klubbar: Anaheim Ducks, Norfolk Admirals, San Diego Gulls, Kitchener Rangers, USNTDP Juniors

John Gibson slog på allvar igenom säsongen 2012/13 då han ledde sitt USA till ett JVM-guld i Ryssland där Juniorkronorna besegrades i finalen. Trots att Gibson var med som underårig var målvakten dominant genom hela turneringen och nådde hisnande 95,5 i räddningsprocent. Senare under 2013 fick han även testa på NHL-spel med Anaheim Ducks något han gjorde med bravur, både i grundserien och senare även i slutspelet. Den Pittsburgh-födde burvaktaren har haft lite sämre siffror under de senaste säsongerna, det beror främst på Ducks monumentala problem i defensiven. Kommer att vara en nyckelspelare för organisationen i framtiden och lär även ta plats i den amerikanska OS-truppen, om nu NHL väljer att skicka spelare till Beijing 2022.

Hampus Lindholm 

Född: 1994-01-20 

Position: Back

Säsonger i NHL: 9 st

NHL Entry Draft: 2012, 1:a rundan, 6:e totalt av Anaheim Ducks

Meriter: Silver tv-pucken, Silver U18-VM, VM-guld

Klubbar: Anaheim Ducks, Norfolk Admirals, Rögle BK, Jonstorps IF

Den reslige skåningen Hampus Lindholm har varit hypad hela sin karriär. En del tyckte att han draftades lite tidigt, med tanke på att man inte sett tillräcklig offensiv från Jonstorp-sonen. Men Hampus Lindholm har hittills motsvarat de högt ställda förväntningarna och var en av anledningarna till att Sami Vatanen trejdades till New Jersey Devils. Ducks ansåg att man inte kunde behålla båda backtalangerna. Lindholm har ett år kvar på sitt nuvarande kontrakt och är den näst bäst avlönade backen i laget, efter Cam Fowler. 27-åringen åkte på en otäck handledsskada och hann bara med att spela 18 matcher föregående säsong. För Hampus och hela lagets skull är det förhoppningsvis en helt återställd 47:a som äntrar isen i Honda Center senare i höst. 

Rickard Rakell 

Född: 1993-05-05

Position: Center/högerforward

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry draft: 2011, 1:a rundan, 30:e totalt av Anaheim Ducks

Meriter: JSM-guld, guld junior-VM, VM-guld

Klubbar: Anaheim Ducks, Norfolk Admirals, Plymouth Whalers, AIK, Spånga

Stockholmaren Rickard Rakell valde, efter ett par säsonger i AIK som ungdom, att åka över och spela juniorishockey i Kanada. Det blev spel i OHL och Plymouth Whalers, där han spelade i samma lag som framtida NHL-spelare som J.T. Miller (VAN), Vincent Trocheck (CAR) och Tom Wilson (WSH). Rakell är en poängspelare av rang och levererade personbästa 69 poäng säsongen 2017/18. De senaste åren har det gått aningen sämre för svensken vars poängproduktion har dalat för varje säsong. Spånga-sonen behöver en bra säsong då hans kontrakt löper ut 2022. Rakell har också representerat Tre Kronor på alla nivåer och var en nyckelspelare i laget som vann VM-guld i Danmark 2018.

Jakob Silfverberg 

Född: 1990-10-13

Position: Högerforward

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2009, 2:a rundan, 39:e totalt av Ottawa Senators

Meriter: SM-guld, guld i Ivan Hlinka Trophy, VM-silver, JSM-guld, OS-silver

Klubbar: Anaheim Ducks, Ottawa Senators, Binghamton Senators, Brynäs IF

Silfverberg är ett efternamn som förpliktigar i hockeysverige. Redan nu är Jakob den mest framgångsrika, men för äldre generationer är sannolikt pappa Jan-Erik Silfverberg och farbror Conny Silfverberg lika kända. Jakob avgjorde SM-finalen 2012 med ett superskott och fick som kapten lyfta Le Mat-pokalen för sitt Brynäs. Efter det åkte Silfverberg över till Ottawa Senators i Kanada, och NHL. Hamnade i Kalifornien och Anaheim Ducks efter att ha varit hårdvalutan i en trejd med stjärnan Bobby Ryan. 30-åringen bär sedan två år tillbaka ett A på bröstet och har numera en mer defensiv roll.  

Ryan Getzlaf 

Född: 1985-05-10

Position: Center

Säsonger i NHL: 16 st

NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 19:e totalt av Anaheim Ducks

Meriter: Stanley Cup-titel, 2 OS-guld, World Cup-guld, VM-silver, JVM-guld

Klubbar: Anaheim Ducks, Portland Pirates, Mighty Ducks of Anaheim, Cincinnati Mighty Ducks, Calgary Hitmen

Kapten Getzlaf gick upp på scenen som 19:e spelare i den legendariska draften 2003 med rufsigt hår och tog GM Bryan Murray i hand. Sedan dess har kanadensaren blivit veteran och påminner mer om Mark Messier på hjässan. Den reslige centern har nu varit kapten flest säsonger i Ducks historia, efter att ha passerat Paul Kariya för fyra år sedan. Tillsammans med Corey Perry var Getzlaf en stor anledning till att Ducks bara missade slutspel tre av de 13 säsongerna de spelade ihop. Getzlaf har redan gjort flest assists i Ducks historia och har chansen att utöka den ledningen då hockeyspelaren under sommaren kritade på ett nytt ettårskontrakt värt tre miljoner dollar. Har dragits med en hel del skador de senaste åren men spelade de flesta matcherna föregående säsong. Det återstår att se om det finns något krut kvar i gubben.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL