Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Anaheim Ducks 2023/2024

I södra delen av det vidsträckta Los Angeles-området ligger Anaheim. Här är det hockeylaget Ducks som gäller, men "Ankorna" är inne i en svagare period och lär få tufft att gå till slutspel denna säsong.
Spela på NHL på Oddset

Bild på en hockeyklubba, puck och en supporterkeps med NHL-laget Anaheim Ducks färger

Fakta om Anaheim Ducks

Hemmaarena: Honda Center 
Division: Pacific
Stanley Cup-titlar: 1 st
Cap hit: 66,9 miljoner dollar
Coach: Greg Cronin
Kända spelare: Teemu Selänne, Paul Kariya, Guy Hebert, Scott Niedermayer, Chris Pronger, Jari Kurri, Sergei Fedorov, Jörgen Jönsson, Patrik Carnbäck, Ryan Getzlaf

Anaheim Ducks bildades av Walt Disney som Anaheim Mighty Ducks 1993, och hade kopplingar till den populära Hollywoodfilmen med samma namn. När Disney sålde ishockeyklubben till Henry och Susan Samueli under lockouten 2005 ändrade man namnet till Anaheim Ducks. Kalifornien-klubben vann organisationens enda Stanley Cup säsongen 2006/07. Här har kultspelare som Teemu Selänne, Paul Kariya, Guy Hebert och Jari Kurri huserat, men med nuvarande laguppställning är klubben långt ifrån fornstora dagar. Intressant att följa drafttvåan Leo Carlssons framfart i södra Kalifornien.

Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Anaheim

Ducks har en katastrofal säsong bakom sig som ligans sämsta lag. Det borde gå lite bättre nu, och inte minst om unge stjärnan Trevor Zegras tar ytterligare steg i sin utveckling. Men det mesta talar för fortsatt mörker för "Ankorna".

John Gibson

Född: 1993-07-14
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2011, 2:a rundan, 39:e totalt av Anaheim Ducks
Meriter: VM-brons, JVM-guld, U18 VM-brons, Jennings Trophy
Klubbar: Anaheim Ducks, Norfolk Admirals, San Diego Gulls, Kitchener Rangers, USNTDP Juniors

John Gibson slog på allvar igenom säsongen 2012/13 då han ledde sitt USA till ett JVM-guld i Ryssland där Juniorkronorna besegrades i finalen. Trots att Gibson var med som underårig var målvakten dominant genom hela turneringen och nådde hela 95,5 i räddningsprocent. Senare under 2013 fick han även testa på NHL-spel med Anaheim Ducks, något han gjorde med bravur, både i grundserien och senare även i slutspelet. Den Pittsburgh-födde burväktaren har haft lite sämre siffror under de senaste säsongerna, det beror främst på Ducks monumentala problem i defensiven. Trots nästan fyra insläppta per match var han den ordinarie spade som motade flest puckar i genomsnitt. Är i sina bästa stunder en av ligans absolut bästa keeprar och det är garanterat låga odds på att Anaheim fullföljer kontraktet med Gibson, ett avtal som sträcker sig fram till och med 2027.

Jakob Silfverberg

Född: 1990-10-13
Position: Forward
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2009, 2:a rundan, 39:e totalt av Ottawa Senators
Meriter: SM-guld, guld i Ivan Hlinka Trophy, VM-silver, JSM-guld, OS-silver, JVM-brons, MVP i SHL
Klubbar: Anaheim Ducks, Ottawa Senators, Binghamton Senators, Brynäs IF

Silfverberg är ett efternamn som förpliktigar i hockeysverige. Redan nu är Jakob den mest framgångsrika, men för äldre generationer är sannolikt pappa Jan-Erik Silfverberg och farbror Conny Silfverberg lika kända. Jakob avgjorde SM-finalen 2012 med ett superskott och fick som kapten lyfta Le Mat-pokalen för sitt Brynäs. Efter det åkte Silfverberg över till Ottawa Senators i Kanada, och NHL. Han hamnade i Kalifornien och Anaheim Ducks efter att ha varit hårdvalutan i en trejd med stjärnan Bobby Ryan. 33-åringen bär sedan fyra år tillbaka ett A på bröstet och har numera en mer defensiv roll.  

Trevor Zegras

Född: 2001-03-20
Position: Center/Forward
Säsonger i NHL: 3 st
NHL Entry Draft: 2019, 1:a rundan, 9:e totalt av Anaheim Ducks
Meriter: JVM-guld, U18 VM-brons, Calder Trophy-finalist
Klubbar: Anaheim Ducks, San Diego Gulls, Boston University, Mid Fairfield Rangers,

Trevor Zegras är en av amerikansk hockeys största talanger det senaste decenniet. 22-åringen var JVM:s stora stjärna när USA vann guld under 2021 och utsågs välförtjänt till turneringens mest värdefulla hockeyspelare. Zegras debuterade i NHL under säsongen 2020/21 då den tekniska centern noterades för 13 poäng på 24 matcher för Ducks. Det var emellertid under året därpå som han slog igenom på allvar genom att sluta två i poängligan bakom målsprutan Troy Terry. Rookiekontraktet har löpt ut och Anaheim behöver nå en ny överenskommelse innan serien startar. Det kan bli dyrt och väntas ske i form av ett brokontrakt som är kortare och ger lite mindre betalt, men öppnar för en storflytt i närtid.

Mason McTavish

Född: 2003-01-30
Position: Center
Säsonger i NHL: 3 
NHL Entry Draft: 2021, 1:a rundan, 3:e totalt av Anaheim Ducks
Meriter: JVM-guld, U18 VM-guld, OHL-titel
Klubbar: Anaheim Ducks, Hamilton Bulldogs, Peterborough Petes, San Diego Gulls, EHC Olten, Pembroke Lumber Kings, Ottawa Valley Titans

Mason McTavish gör sitt första år som seniorspelare, men har redan spelat närmare 90 matcher med Anaheim Ducks. 20-åringen, som föddes i Zürich då hans pappa Dale spelade för den anrika schweiziska klubben ZSC Lions, är en poängmakare av rang och det är låga odds på att den kanadensiske centern kommer att vara en viktig kugge för Ducks under det kommande decenniet. I fjol stod Mason McTavish för klart godkända 43 poäng på 80 matcher för ett milt sagt mediokert Anaheim och var en kandidat till att plocka hem Calder Trophy, men utmärkelsen gick till Seattles Matty Beniers. Det finns utvecklingspotential i McTavish defensiv, men framåt är 
centern skicklig på att hitta ytor och besitter dessutom ett dödligt handledsskott.

Isac Lundeström

Född: 1999-11-06 
Position: Center/Forward
Säsonger i NHL: 6
NHL Entry Draft: 2018, 1:a rundan, 23:e totalt av Anaheim Ducks
Meriter: JVM-silver, U18 VM-silver
Klubbar: Anaheim Ducks, San Diego Gulls, Timrå IK, Luleå HF

Den som kan sin NHL vet att Isac Lundeström varit en viktig kugge i Anaheim de senaste säsongerna, inte minst i det defensiva spelet där Lundeström brukar iklä sig rollen som “städgumma”. Malmberget-produkten har under sin tid i världens bästa liga inte varit den mest produktiva spelaren, men har lovordats av såväl tränare som experter för sitt framgångsrika tvåvägsspel. Från U16 och framåt har Lundeström varit Luleå trogen väl hemma på svensk mark. Med ett undantag – säsongen 2020/21 gjorde Gällivare-sonen tolv matcher med Timrå i Hockeyallsvenskan och stod för elva pinnar fördelat på fem mål och sex assist. 23-åringen kan stoltsera med att ha varit bofast i samtliga ungdoms- och juniorlandslag och har bland annat ett JVM-silver på sin meritlista.

Troy Terry

Född: 1997-09-10
Position: Forward/Center
Säsonger i NHL: 6
NHL Entry Draft: 215, 5:e rundan, 148:e totalt av Anahiem Ducks
Meriter: JVM-guld, U18 VM-guld, NCAA-titel
Klubbar: Anaheim Ducks, San Diego Gulls. University of Denver, U.S. National Team

Colorado-sonen Troy Terry har varit i Anaheims organisation sedan 2017, men haft en tämligen anonym tillvaro i Kalifornien och gjorde sin första hela säsong med Ducks så sent som 2021/22. Succén blev omedelbar för Terry som noterades för 37 mål och 30 assist på 75 matcher i grundserien och vann den interna poängligan för ungtuppen Trevos Zegras och rutinerade Adam Henrique. En rejäl högoddsare! Transatlanten slog åter till med över 60 poäng föregående säsong och belönades så sent som i somras med ett sjuårskontrakt värt omkring 70 miljoner kronor per säsong. 

Spela på NHL på Oddset