Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Buffalo 2023/2024

I norra delen av delstaten New York har Buffalo Sabres sitt hem. Klubben har en hel del trogna supportrar, men dessvärre har resultaten länge varit skrala. Sabres har inte tagit sig till slutspel sedan 2011 även om det var nära i våras! 
Spela på NHL på Oddset

Bild på hockeyklubba, puck och en supporterkeps med NHL-laget Buffalo Sabres färger

Fakta om Buffalo Sabres

Hemmaarena: KeyBank Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Atlantic
Cap hit: 75 miljoner dollar
Coach: Don Granato
Kända spelare: Dominik Hasek, Pat LaFontaine, Alexander Mogilny, Phil Housley, Gilbert Perreault, Thomas Vanek, Ryan Miller, Miroslav Satan, Jack Eichel, Rasmus Dahlin

Det blågula amerikanska hockeylaget vid den kanadensiska gränsen fick en plats i NHL tre år efter expansionen 1970. Klubbens två Stanley Cup-finaler sammanfaller med Sabres bästa spelare genom tiderna. 1975 leddes man av centern Gilbert Perreault, som säkert haft en annan status i hockeyvärlden om han spelat för moderklubben Montreal Canadiens, istället för okända Buffalo. 1999 leddes Sabres av en av världens bästa målvakter genom tiderna, Dominik Hasek. Båda Stanley Cup-finalerna förlorades dock med 2-4 i matcher, mot Philadelphia Flyers och Dallas Stars. Även fast Buffalo draftat ishockeyspelare som Jack Eichel, Rasmus Dahlin och Owen Power har “Sablarna” inte tagit en slutspelsplats sedan 2011. Kommer vändningen nu?

Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Buffalo Sabres

Sabres har missat slutspel tolv säsonger i rad nu, vilket förstås tär på klubben och fansen. Men det finns ändå mer hopp nu än på länge med spelare som Rasmus Dahlin och Tage Thompson i spetsen. 

Rasmus Dahlin

Född: 2000-04-13
Position: Back
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2018, 1:a rundan, 1:a totalt av Buffalo Sabres
Meriter: J18 SM-guld, CHL-guld, JVM-silver, Bästa back i JVM  
Klubbar: Buffalo Sabres, Frölunda Indians, HC Lidköping

Rasmus Dahlin blev som andra svensk någonsin vald som nummer ett i draften år 2018. Inte sedan 1989, när en annan rödmosig blond herre vid namn Mats Sundin klev upp på podiet som Québec Nordiques förstaval, hade det inträffat. Dahlin inledde sin NHL-karriär på ett imponerande sätt och när säsongen var slut blev han nominerad till Calder Trophy (årets rookie). Ett pris som sedan Elias Pettersson tog hem. Lidköpingssonen jämförs av många med legendaren Nicklas Lidström fast med en högre uppsida i offensiven. Har fått en ännu större roll under Don Granato och stod för sin poängbästa säsong i fjol med sina 73 pinnar. Det är ingen högoddsare att Dahlin återigen sätter ett poängrekord i detta oerhört talangfulla Sabres.

Owen Power

Född: 2002-11-22
Position: Back
Säsonger i NHL:  2 st
NHL Entry Draft: 2021,1:a rundan, 1:a totalt av Buffalo Sabres
Meriter: VM-guld, NCAA-guld
Klubbar: Buffalo Sabres, Univ. of Michigan, Chicago Steel, Mississauga Reps

Det fanns såklart inga tvivel om att Owen Power skulle kliva in i Buffalo Sabres organisation och snabbt göra skillnad. Klubben hade spanat på den unge supertalangen en längre tid och valde 2021 också Mississauga-sonen som sitt förstaval i draften. Med sina 197 centimeter och nära på 100 kilo tunga kropp är detta en bjässe på isen. Det som därtill också sticker ut är 20-åringens otroligt skickliga puckhantering likväl som sina väldigt snabba fötter. Redan under sitt första riktiga år i NHL så visade Power sina skills i och med 35 poäng på 79 matcher. Bara Rasmus Dahlin var poängmässigt bättre bland backarna i laget. Owens kontrakt med Sabres löper ut efter säsongen men vi kan nog räkna med att klubben vill ha kvar sin guldklimp till mer eller mindre vilket pris som helst.

Jeff Skinner

Född: 1992-05-16
Position: Forward
Säsonger i NHL: 14 st
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 7:e totalt av Carolina Hurricanes
Meriter: VM-silver, Calder Trophy
Klubbar: Buffalo Sabres, Carolina Hurricanes, Kitchener Rangers

Jeff Skinner var länge Carolina Hurricanes golden boy utan att riktigt lyckats ta steget till NHL:s absoluta elit. Sedan 2018 tillhör han Buffalo Sabres och är alltjämt en av lagets bäst betalda spelare trots att 31-åringen hade det motigt under ett par säsonger. Skinner hade en briljant debutsäsong i Carolina och blev utsedd till årets rookie 2011. Men de 63 poäng Skinner gjorde då överträffade han inte förrän i fjol då han drämde till med 82 pinnar och för första gången hamnade på rätt sida om plus/minus-strecket (+15). Toronto-sonen har onekligen hittat spelet p äldre dagar och är en viktig kugge i Sabres, inte minst i powerplay.

Victor Olofsson

Född: 1995-07-18
Position: Forward
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2014, 7:e rundan, 181 totalt av Buffalo Sabres
Meriter: CHL-guld, Skytteligavinnare SHL, J20 SM-silver
Klubbar: Buffalo Sabres, Rochester, Frölunda, Timrå, MODO

Victor Olofsson, eller “Goalofsson” som de kallar Öviks-sonen borta i Nordamerika. På lite osvenskt vis är Olofsson framförallt känd för sitt ljuvliga sinne för målet. Han kan i långa stunder åka runt på tomgång för att helt plötsligt dyka upp och skvätta in två puckar i mål. Framförallt i powerplay där ångermanlänningen ges möjlighet att skina med sitt bländande skott. En typiskt målskytt med andra ord, och många sådana är vi i Sverige inte bortskämda med. För att 28-åringen ska ta nästa steg i karriären behöver han öka produktionen fem mot fem som stundtals varit undermålig, vilket inte känns omöjligt i ett Sabres som är på gång. Oddsen är goda på att Olofsson blir en av klubbens bästa målskyttar kommande säsong.

Tage Thompson

Född: 1997-10-30
Position: Center
Säsonger i NHL: 6
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 26:a totalt av St. Louis Blues
Meriter: U18 VM-guld, JVM-guld, 2 VM-brons
Klubbar: Buffalo Sabres, Rochester Americans, Chicago Wolves, San Antonio Rampage, University of Connecticut, U.S National U18 Team, USNTDP Juniors, P.A.L Junior Islanders, Long Island Royals, Mid-Fairfield Rangers, Alaska All Stars

Tage Thompson har huserat i Buffalo Sabres organisation sedan traden från St. Louis 2018, men det var först under säsongen 2021/22 som amerikanen slog igenom i hockeyns finrum. Efter att mestadels spelat i AHL för Rochester Americans, Chicago Wolves och San Antonio Rampage öppnades dörren upp till NHL i samband med lyckosamt VM (2021) då den gänglige centern blev uttagen till det amerikanska landslaget och stod för fem poäng på åtta matcher. Året därpå vräkte Tage, som mäter 200 centimeter på längden, in 68 pinnar på 78 fighter för Sabres. En siffra som han slog i fjol genom att landa in strax under 100-strecket (98). Thompson har en strålande teknik, något som är ovanligt hos långa forwards, och besitter dessutom ett rungande direktskott. Något han nyttjar i powerplay då oftast framspelad av Mr Pointman, Rasmus Dahlin.

Alex Tuch

Född: 1996-06-10
Position: Forward/Center
Säsonger i NHL:  7
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 18:e totalt av Minnesota Wild
Meriter: U18 VM-guld
Klubbar: Syracuse Jr. Stars, USNTDP Junior, U.S. National Team, Boston College, Minnesota Wild, Iowa Wild, Chicago Wolves, Vegas Golden Knights, Buffalo Sabres

Inför säsongen 2021/22 återvände Alex Tuch till delstaten New York efter att ha varit på vift i nästan ett decennium. Alex är uppväxt i staden Syracuse och spelade bland annat för Syracuse Jr. Stars innan han, som många andra lovande amerikanska hockeyspelare, anslöt sig till USA:s talangprogram. Därefter följde två års hockey kombinerat med studier på Boston College innan det var dags att fokusera på hockeykarriären. Efter en kort sejour i Minnesota blev den högerfattade forwarden handplockad av Vegas Golden Knights där han stannade i fyra säsonger och bland annat fick chansen att spela Stanley Cup-final. Tillsammans med Tage Thompson och Jeff Skinner var Tuch Buffalos bästa forward i fjol. Ett inte allt var för vågat bet är att spela på att Alex Tuch slutar topp 3 i Sabres interna poängliga kommande säsong.   

Spela på NHL på Oddset