Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Buffalo Sabres

Läs mer om lagen i NHL.

Det blågula amerikanska hockeylaget vid den kanadensiska gränsen fick en plats i NHL tre år efter expansionen, 1970. Klubbens två Stanley Cup-finaler sammanfaller med Sabres bästa spelare genom tiderna. 1975 leddes man av centern Gilbert Perreault, som säkert haft en annan status i hockeyvärlden om han spelat för moderklubben Montreal Canadiens, istället för okända Buffalo. 1999 leddes Sabres av en av världens bästa målvakter genom tiderna, Dominik Hasek. Båda gångerna förlorade dock Sabres med 4-2 i matcher, mot Philadelphia Flyers och Dallas Stars. Trots att Buffalo draftat spelare som Jack Eichel och Rasmus Ristolainen de senaste åren ser det ut som att en storhetstid ännu är långt bort för Sabres. MEN i och med att man fick drafta först 2018 och då givetvis valde Rasmus Dahlin så lär hoppet tändas på nytt i Buffalo.

Hemmaarena: KeyBank Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Atlantic
Cap hit: 85,2 miljoner dollar
Coach: Ralph Krueger
Kända spelare: Dominik Hasek, Pat LaFontaine, Alexander Mogilny, Phil Housley, Gilbert Perreault, Thomas Vanek, Ryan Miller, Miroslav Satan

Spela på Buffalo Sabres.

Några framstående spelare

Jack Eichel 

Namn: Jack Eichel
Född: 1996-10-28  
Position: Center 
Säsonger i NHL: 5 st 
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 2:a totalt av Buffalo Sabres 
Meriter: NCAA-segrare (collegemästerskapet i USA), VM-brons, U18-VM-guld 
Klubbar: Buffalo Sabres, Boston University, USNTDP 

Amerikanen Jack Eichel är en av alla kända ”tvåor” i NHL-draftens historia. Bara de 20 senaste åren kan Daniel Sedin, Evgeni Malkin, Victor Hedman, Tyler Seguin, Gabriel Landeskog och Patrik Laine nämnas som framgångsrika tvåor i draften. Eichel gick efter Connor McDavid och var lika given tvåa som McDavid var etta. Eichel har dock inte kommit upp till samma höga nivå som kanadensaren hittills, men är Buffalo Sabres klart mest lysande stjärna. Skrev innan säsongen började 2017 på ett 8-årskontrakt värt 80 miljoner dollar. Är nu NHL:s tionde bäst betalda spelare. Gör sin andra säsong som kapten för klubben.    

Rasmus Dahlin

Rasmus Dahlin blev som andra svensk någonsin vald som nummer ett i draften år 2018. Inte sedan 1989, när en annan rödmosig blond herre vid namn Mats Sundin klev upp på podiet som Québec Nordiques första val, hade det inträffat. Dahlin inledde sin NHL-karriär på ett imponerande sätt och när säsongen var slut blev han nominerad till Calder Trophy (årets rookie). Ett pris som sedan Elias Pettersson tog hem. Lidköpingssonen jämförs av många med legendaren Nicklas Lidström fast med en högre uppsida i offensiven. Kommer troligtvis att få en ännu större roll under kommande säsong och det är nog ingen högoddsare på att Dahlin slår fjolårets notering på 44 poäng.  

Namn: Rasmus Dahlin
Född: 2000-04-13
Position: Back
Säsonger i NHL: 2 st
NHL Entry Draft: 2018, 1:a rundan, 1:a totalt av Buffalo Sabres
Meriter: J18 SM-guld, CHL-guld, JVM-silver, Bästa back i JVM
Klubbar: Buffalo Sabres, Frölunda, HC Lidköping

Jeff Skinner

Skinner var länge Carolina Hurricanes golden boy utan att riktigt lyckats ta steget till NHL:s absoluta elit. Sedan 2018 tillhör han Buffalo Sabres och är tillsammans med Eichel lagets två största hot offensivt. Skinner hade en briljant debutsäsong i Carolina och blev utsedd till årets rookie 2011. Men de 63 poäng han gjorde då har han inte överträffat sedan dess. Han har dessutom haft minst -14 i plus/minusstatistiken i hälften av sina år i NHL. Toronto-sonen är dock fortfarande ännu bara 27 år och har flera år kvar i ligan. Frågan är dock om det är som nyckelspelare eller som komplementspelare.

Namn: Jeff Skinner
Född: 1992-05-16
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 7:e totalt av Carolina Hurricanes
Cap hit: 5,725 miljoner dollar
Meriter: VM-silver, Calder Trophy
Klubbar: Buffalo Sabres, Carolina Hurricanes, Kitchener Rangers

Marcus Johansson 

Född: 1990-10-06 
Position: Vänsterforward, center 
Säsonger i NHL: 10 st 
NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 24:e totalt av Washington Capitals 
Meriter: OS-silver, JVM-silver, JVM-brons, SM-guld, guld Ivan Hlinka Tournament, silver tv-pucken 
Klubbar: Buffalo Sabres, New Jersey Devils, Washington Capitals, Hershey Bears, BIK Karlskoga, Färjestad BK, Skåre BK 

När nästa generation (billiga) talanger knackade på dörren i Washington Capitals fick den anonyme, men ständigt presterande (och dyrare), Marcus Johansson, flytta på sig. Det är intressant att i det offensivt lagda Capitals var det bara storstjärnorna Alexander Ovechkin och Nicklas Bäckström som gjort fler poäng i laget när Johansson lämnade för New Jersey Devils. Efter två jobbiga år i Devils trejdades “MoJo” till Boston Bruins där han i fjol var en match från att få lyfta Stanley Cup-bucklan. Kritade inför kommande säsong på ett tvåårskontrakt värt nio miljoner dollar för Sabres.  

Johan Larsson 

Född: 1992-07-25 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 7 st 
NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 56:e totalt av Minnesota Wild 
Meriter: SM-guld, JVM-guld, J18-VM-silver, SM-guld J20, Årets junior i Sverige, VM-guld 
Klubbar: Buffalo Sabres, Rochester Americans, Houston Aeros, Minnesota Wild, Brynäs IF, Sudrets HC 

Johan Larsson var kapten för det svenska lag som vann Sveriges blott andra JVM-guld 2012. Gotlänningen är på många sätt en typisk svensk ishockeyspelare. Duktig i båda ändar av isen, lågmäld men med stora ledaregenskaper. Hittills har Larsson dock inte tagit det sista steget in i NHL:s och Buffalos elit. Han kämpar snarare om en plats som fjärdecenter i laget, men får mycket förtroende i numerärt underläge. Behöver en stark säsong om det ska bli någon fortsättning i NHL nästa år. 

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.