Buffalo Sabres

Läs mer om lagen i NHL.

Det blågula amerikanska hockeylaget vid den kanadensiska gränsen fick en plats i NHL tre år efter expansionen, 1970. Klubbens två Stanley Cup-finaler sammanfaller med Sabres bästa spelare genom tiderna. 1975 leddes man av centern Gilbert Perreault, som säkert haft en annan status i hockeyvärlden om han spelat för moderklubben Montreal Canadiens, istället för okända Buffalo. 1999 leddes Sabres av en av världens bästa målvakter genom tiderna, Dominik Hasek. Båda gångerna förlorade dock Sabres med 4-2 i matcher, mot Philadelphia Flyers och Dallas Stars. Trots att Buffalo draftat spelare som Jack Eichel och Rasmus Ristolainen de senaste åren ser det ut som att en storhetstid ännu är långt bort för Sabres. MEN i och med att man fick drafta först 2018 och då givetvis valde Rasmus Dahlin så lär hoppet tändas på nytt i Buffalo.

Hemmaarena: KeyBank Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Atlantic
Cap hit: 69 miljoner dollar
Coach: Phil Housley
Kända spelare: Dominik Hasek, Pat LaFontaine, Alexander Mogilny, Phil Housley, Gilbert Perreault, Thomas Vanek, Ryan Miller, Miroslav Satan

Spela på Buffalo Sabres.

Några framstående spelare

Rasmus Dahlin

Trollhättanfödde Rasmus Dahlin har varit på allas läppar i hockeyvärlden de senaste åren. Hypen kring den talangfulle svenske backen har sannerligen varit total! Dahlin var tidigt rankad att gå som nummer ett i NHL-draften och gjorde ingen besviken under sista säsongen i Frölunda då han dansade fram på sitt eleganta vis och gjorde saker med pucken som få i världen klarar av och detta alltså redan som 17-åring. Han var även riktigt bra för Sverige i JVM när han ledde sitt lag till silver. Väl i draften blev han mycket riktigt vald som första spelare då Buffalo Sabres drog vinstlotten. Hur Dahlins första säsong i NHL artar sig blir oerhört spännande att följa. Han har jämförts med Erik Karlsson och Niklas Lidström men alla verkar eniga om att han vid ung ålder var än mer talangfull än dessa.

Namn: Rasmus Dahlin
Född: 2000-04-13
Position: Back
Säsonger i NHL: Rookie
NHL Entry Draft: 2018, 1:a rundan, 1:a totalt av Buffalo Sabres
Cap hit: 925 000 dollar (rookieavtal)
Meriter
Klubbar: Buffalo Sabres, Frölunda, Lidköping HC

Jack Eichel

Amerikanen Jack Eichel är en av alla kända ”tvåor” i NHL-draftens historia. Bara de 20 senaste åren kan Daniel Sedin, Evgeni Malkin, Victor Hedman, Tyler Seguin, Gabriel Landeskog och Patrik Laine nämnas som framgångsrika tvåor i draften. Eichel gick efter Connor McDavid och var lika given tvåa som McDavid var etta. Eichel har dock inte kommit upp till samma höga nivå som kanadensaren hittills, men är Buffalo Sabres klart mest lysande stjärna. Skrev innan säsongen började 2017 på ett 8-årskontrakt värt 80 miljoner dollar som börjar gälla hösten 2018. Då blir amerikanen NHL:s sjätte bäst betalde spelare.

Namn: Jack Eichel
Född: 1996-10-28
Position: Center
Säsonger i NHL: 3 st
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 2:a totalt av Buffalo Sabres
Cap hit: 10 miljoner dollar
Meriter: NCAA-segrare (collegemästerskapet i USA), VM-brons, U18-VM-guld
Klubbar: Buffalo Sabres, Boston University, USNTDP

Jeff Skinner

Carolina Hurricanes golden boy har inte lyckats ta steget till NHL:s absoluta elit, men är Canes största offensiva hot. Skinner slog till direkt och blev utsedd till årets rookie 2011. Men de 63 poäng han gjorde då har han inte överträffat sedan dess. Han har dessutom haft minst -14 i plus/minusstatistiken i hälften av sina år i NHL. Toronto-sonen är dock fortfarande ännu bara 25 år och har många år kvar i ligan. Frågan är dock om det är som nyckelspelare eller som komplementspelare.

Namn: Jeff Skinner
Född: 1992-05-16
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 7:e totalt av Carolina Hurricanes
Cap hit: 5,725 miljoner dollar
Meriter: VM-silver, Calder Trophy
Klubbar: Buffalo Sabres, Carolina Hurricanes, Kitchener Rangers

Johan Larsson

Johan Larsson var kapten för det svenska lag som vann Sveriges blott andra JVM-guld 2012. Gotlänningen är på många sätt en typisk svensk ishockeyspelare. Duktig i båda ändar av isen, lågmäld men med stora ledaregenskaper. Hittills har Larsson dock inte tagit det sista steget in i NHL:s och Buffalos elit. Han kämpar snarare om en plats som tredjecenter i laget, tillsammans med lettländaren Zemgus Girgensons. Är dock den forward som spelar mest i numerärt underläge i Sabres.

Namn: Johan Larsson
Född: 1992-07-25
Position: Center
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 56:e totalt av Minnesota Wild
Cap hit: 1,475 miljoner dollar
Meriter: SM-guld, JVM-guld, J18-VM-silver, SM-guld J20, Årets junior i Sverige
Klubbar: Buffalo Sabres, Rochester Americans, Houston Aeros, Minnesota Wild, Brynäs IF, Sudrets HC

Patrik Berglund

Västeråsaren Patrik Berglund har haft en stabil NHL-karriär men den snart 30-årige centern har knappast motsvarat den potential många såg i honom som ung. Utvecklingskurvan har gått långsamt, vilket bland annat illustreras av att det dröjde till början av 2017 innan han skrev på sitt första längre kontrakt (5 år). Berglund gör sina poäng och spelar sina minuter, men skulle behöva bli jämnare för att ta nästa steg i utvecklingen. I juli 2018 trejdades Berglund till Sabres tillsammans med Vladimir Sobotka och Tage Thompson och Ryan O'Reilly gick till Blues. Kan Patrik få nytt liv och fart på karriären i Buffalo?

Namn: Patrik Berglund
Född: 1988-06-02
Position: Center
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2006, 1:a rundan, 25:e totalt av St. Louis Blues
Cap hit: 3,85 miljoner dollar
Meriter: OS-silver, VM-silver, VM-brons, JVM-silver, silver tv-pucken, Årets junior i Sverige
Klubbar: Buffalo Sabres, St. Louis Blues, VIK Västerås

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.