Calgary Flames

Läs mer om lagen i NHL.

Flames föddes i Atlanta, USA, 1972 men spelade inledningsvis sina matcher på Long Island i New York. Intresset för ishockey var dock aldrig särskilt stort i den amerikanska södern och 1980 flyttade man till oljemarkerna i västra Kanada och blev Calgary. Namnet Flames behölls, trots att det inte har något med Calgary att göra. Spelmässigt hade Flames sin bästa period på 1980-talet, vilket kulminerade i Stanley Cup-segern 1989. Oväntat gick man även till final 2004, men Tampa Bay Lightning vann en jämn matchserie med 4-3. Sedan dess har Flames inte varit nära en ny titel, men visst hopp finns kopplat till spelare som Johnny Gaudreau, Sean Monahan och Matt Tkachuk.

Hemmaarena: Scotiabank Saddledome
Stanley Cup-titlar: 1 st
Division: Pacific
Cap hit: 78,1 miljoner dollar
Coach: Bill Peters
Kända spelare: Håkan Loob, Theo Fleury, Jarome Iginla, Al MacInnis, Miikka Kiprusoff, Lanny McDonald, Kent Nilsson, Tim Hunter, Gary Roberts

Spela på Calgary Flames.

Några framstående spelare

Mikael Backlund

Västeråsaren Mikael Backlund har varit en av Calgary Flames toppcentrar i flera säsonger nu, trots att poängproduktionen ännu inte nått de stora höjderna. I och med Sean Monahans intåg i laget spelar Backlund mer andrafiol vilket förfaller passa 28-åringen bättre. Han spelar i alla situationer (PP, PK och 5 mot 5) och har coachen Greg Gulutzans förtroende.

Namn: Mikael Backlund
Född: 1989-03-17
Position: Center
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 24:e totalt av Calgary Flames
Cap hit: 5,35 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, VM-silver, VM-brons, WHL-titel, JVM-silver, silver tv-pucken
Klubbar: Calgary Flames, VIK Västerås, Abbotsford Heat, Kelowna Rockets

Johnny Gaudreau

”Johnny Hockey” har tagit NHL med storm sedan han lämnade collegehockeyn och Boston 2014. Han draftades bara i den fjärde rundan på grund av risken med hans ringa fysik (174 cm, 71 kg). Gaudreau har dock återigen visat att kort funkar i Calgary, kultspelaren Theo Fleury mätte bara 168 cm och hade en gedigen karriär. Amerikanen Gaudeau har vunnit poängligan i Flames de tre senaste säsongerna och var tvåa som rookie. Är vid sidan av Patrick Kane den kanske mest tekniskt skicklige spelaren i hela NHL.

Namn: Johnny Gaudreau
Född: 1993-08-13
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2011, 4:e rundan, 104:a totalt av Calgary Flames
Cap hit: 6,75 miljoner dollar
Meriter: Collegemästare (NCAA), JVM-guld, USHL-seger
Klubbar: Calgary Flames, Boston College, Dubuque Fighting Saints

Mike Smith

Målvakten med det stora, krulliga, håret, har blandat högt och lågt under sin karriär. Hade en sjuk säsong 11/12 där han tog Phoenix Coyotes till semifinal i Stanley Cup. Tre år senare var han NHL:s sämsta förstamålvakt. 35-åringen draftades redan 2001, men debuterade först fem år senare. Nu är Mike Smith i Calgary, dit han trejdades av Phoenix som så gärna ville bli av med honom att man gick med på att betala en del av hans lön i ett annat lag. I Flames har han dock hittills varit helt okej.

Namn: Mike Smith
Född: 1982-03-22
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2001, 5:e rundan, 161:a totalt av Dallas Stars
Cap hit: 4,25 miljoner dollar
Meriter: OS-guld, VM-guld, en av elva målvakter som gjort mål i NHL
Klubbar: Calgary Flames, Arizona/Phoenix Coyotes, Tampa Bay Lightning, Dallas Stars, Norfolk Admirals, Iowa Stars, Houston Aeros, Utah Grizzlies, Lexington Men O’War, Sudbury Wolves, Kingston Frontenacs

Matt Tkachuk

Ishockey rinner djupt i blodet hos familjen Tkachuk. Pappa Keith var urtypen för en powerforward i NHL och gjorde över 500 mål och 2200 utvisningsminuter under sin karriär. Lillebror Brady bedöms vara en större talang än både brodern och pappan. Dessutom är de släkt med bröderna Hayes (Kevin och Jimmy) och familjen Fitzgerald (Tom har spelat över 1000 NHL-matcher). Matt är ännu på sitt rookiekontrakt men har lyckats att göra både positiva och negativa intryck i NHL hittills. En och annan tveksam tackling och flest utvisningsminuter i Flames, men samtidigt slutade han femma i interna poängligan som rookie. Så vägen är öppen för både autostrada och dikeskörning i NHL för Tkachuk.

Namn: Matthew Tkachuk
Född: 1997-12-11
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 2 st
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 6:e totalt av Calgary Flames
Cap hit: 925 000 dollar (rookieavtal)
Meriter: OHL-segern, JVM-brons
Klubbar: Calgary Flames, London Knights, USNTDP

James Neal

När James Neal trejdades till Pittsburgh Penguins blev en skärmdump från EA Sport NHL-spel viral, där någon gjorde samma trejd i spelet och menade på att Penguins rånade Stars i tredjen. James Neal tackade för förtroendet och i par med Evgeni Malkin gjorde han säsongen 11/12 sin bästa säsong hittills. James Neal har varit en stabil målskytt genom hela sin karriär. Av renodlade vänsterforwards är det faktiskt bara Alex Oveckhin som gjort fler mål än Neal sedan kanadensaren debuterade 2008. Har ibland fått kritik för att göra fula grejer på isen.

Namn: James Neal
Född: 1987-09-03
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2005, 2:a rundan, 33:e totalt av Dallas Stars
Cap hit: 5,75 miljoner dollar
Meriter: VM-silver, JVM-guld, U18-VM-silver, OHL-seger
Klubbar: Calgary Flames, Vegas Golden Knights, Nashville Predators, Pittsburgh Penguins, Dallas Stars, Manitoba Moose, Iowa Stars, Plymouth Whalers

Elias Lindholm

Gävlesonen Elias Lindholm spelade sista året med Carolina Hurricanes på ett så kallat brokontrakt, för att försöka ta reda på hur mycket pengar han är värd för ett långtidskontrakt sommaren 2018. Han är förvisso restricted free agent till sommaren, vilket gör att Hurricanes behåller rättigheterna om de inte skulle komma överens om ett nytt avtal. Det blev ingen fortsättning i Hurrcanes utan flytten gick till Calgary där Elias skrev på ett 6-årskontrakt värde totalt nästan 260 miljoner kronor. Klubbkamraten Victor Rask skrev på ett 6-årskontrakt värt 4 miljoner dollar per säsong. Lindholms kusin Calle Järnkrok skrev härom året på för sex år med Nashville Predators, värt 2 miljoner dollar årligen. Kan Lindholm ta karriären till nästa steg i Kanada?

Namn: Elias Lindholm
Född: 1994-12-02
Position: Center/högerforward
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 5:a totalt av Carolina Hurricanes
Cap hit: 4,85 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, SM-guld, 2 JVM-silver, yngste svensk att göra mål i NHL (18 år, 311 dagar)
Klubbar: Calgary Flames, Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, Brynäs IF

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.