Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Calgary Flames

Läs mer om lagen i NHL.

Flames föddes i Atlanta, USA, 1972 men spelade inledningsvis sina matcher på Long Island i New York. Intresset för ishockey var dock aldrig särskilt stort i den amerikanska södern och 1980 flyttade man till oljemarkerna i västra Kanada och blev Calgary. Namnet Flames behölls, trots att det inte har något med Calgary att göra. Spelmässigt hade Flames sin bästa period på 1980-talet, vilket kulminerade i Stanley Cup-segern 1989. Oväntat gick man även till final 2004, men Tampa Bay Lightning vann en jämn matchserie med 4-3. Sedan dess har Flames inte varit nära en ny titel, men visst hopp finns kopplat till spelare som Johnny Gaudreau, Sean Monahan och Matt Tkachuk.

Hemmaarena: Scotiabank Saddledome
Stanley Cup-titlar: 1 st
Division: Pacific
Cap hit: 75,1 miljoner dollar
Coach: Bill Peters
Kända spelare: Håkan Loob, Theo Fleury, Jarome Iginla, Al MacInnis, Miikka Kiprusoff, Lanny McDonald, Kent Nilsson, Tim Hunter, Gary Roberts

Spela på Calgary Flames.

Några framstående spelare

Mikael Backlund

Västeråsaren Mikael Backlund har varit en av Calgary Flames toppcentrar i flera säsonger nu, trots att poängproduktionen ännu inte nått de stora höjderna. I och med Sean Monahans intåg i laget spelar Backlund mer andrafiol vilket förefaller passa 30-åringen bättre. Han spelar i alla situationer (PP, PK och 5 mot 5) och har coachen Bill Peters fulla förtroende. 

Namn: Mikael Backlund
Född: 1989-03-17
Position: Center
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 24:e totalt av Calgary Flames
Meriter: VM-guld, VM-silver, VM-brons, WHL-titel, JVM-silver, silver tv-pucken
Klubbar: Calgary Flames, VIK Västerås, Abbotsford Heat, Kelowna Rockets

Johnny Gaudreau

”Johnny Hockey” har tagit NHL med storm sedan han lämnade collegehockeyn och Boston 2014. Han draftades bara i den fjärde rundan på grund av risken med hans ringa fysik (174 cm, 71 kg). Gaudreau har dock återigen visat att kort funkar i Calgary, kultspelaren Theo Fleury mätte bara 168 cm och hade en gedigen karriär. Den amerikanske hockeyspelaren har vunnit poängligan i Flames de fem senaste säsongerna och var tvåa som rookie. I fjol satte Gaudreau personbästa med 99 pinnar på 82 grundseriematcher. Är vid sidan av Patrick Kane den kanske mest tekniskt skicklige spelaren i hela NHL.

Namn: Johnny Gaudreau
Född: 1993-08-13
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2011, 4:e rundan, 104:a totalt av Calgary Flames
Meriter: Collegemästare (NCAA), JVM-guld, USHL-seger, VM-brons
Klubbar: Calgary Flames, Boston College, Dubuque Fighting Saints

Matt Tkachuk

Ishockey rinner djupt i blodet hos familjen Tkachuk. Pappa Keith var urtypen för en powerforward i NHL och gjorde över 500 mål och 2200 utvisningsminuter under sin karriär. Lillebror Brady bedöms vara en större talang än både brodern och pappan. Dessutom är de släkt med bröderna Hayes (Kevin och Jimmy) och familjen Fitzgerald (Tom har spelat över 1000 NHL-matcher). Matt är ännu på sitt rookiekontrakt men har lyckats att göra både positiva och negativa intryck i NHL hittills. En och annan tveksam tackling och flest utvisningsminuter i Flames, men samtidigt slutade han femma i interna poängligan som rookie. Så vägen är öppen för både autostrada och dikeskörning i NHL för Tkachuk.

Namn: Matthew Tkachuk
Född: 1997-12-11
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 6:e totalt av Calgary Flames
Meriter: OHL-seger, JVM-brons
Klubbar: Calgary Flames, London Knights, USNTDP

Elias Lindholm

Gävlesonen Elias Lindholm signade 2018 ett sexårskontrakt med Calgary värt 6,4 miljoner dollar per år. Den tidigare Brynäs-snipern tackade för kaffet och nästan dubblade sin poängskörd jämfört med säsongen innan i Carolina. Lindholm ingår i Flames fruktade förstakedja tillsammans med Sean Monahan och Johnny Gaudreau som tillsammans noterades för 259 poäng säsongen 2018/19. Att Gävle-sonen klår fjolårets 79 pinnar får dock gälla som en högoddsare.  

Namn: Elias Lindholm
Född: 1994-12-02
Position: Center/högerforward
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 5:a totalt av Carolina Hurricanes
Meriter: VM-guld, SM-guld, 2 JVM-silver, yngste svensk att göra mål i NHL (18 år, 311 dagar)
Klubbar: Calgary Flames, Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, Brynäs IF

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.