Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Calgary Flames största stjärna, Johnny Gaudreau, har lämnat. Likaså Matt Tkachuk. Men nya spelare med kapacitet har tillkommit, så kanske kan Flames bli ett topplag i ligan även denna säsong?
Spela på NHL

Läs mer om och spela på Calgary Flames i NHL

Fakta om Calgary Flames

Hemmaarena: Scotiabank Saddledome
Stanley Cup-titlar: 1 st
Division: Pacific
Cap hit: 80,3 miljoner dollar
Coach: Darryl Sutter
Kända spelare: Håkan Loob, Theo Fleury, Jarome Iginla, Al MacInnis, Miikka Kiprusoff, Lanny McDonald, Kent Nilsson, Tim Hunter, Gary Roberts, Johnny Gaudreau

Flames föddes i Atlanta, USA, 1972 men spelade inledningsvis sina matcher på Long Island i New York. Intresset för ishockey var dock aldrig särskilt stort i den amerikanska södern och 1980 flyttade man till oljemarkerna i västra Kanada och blev Calgary. Namnet Flames behölls, trots att det inte har något med Calgary att göra. Spelmässigt hade Flames sin bästa period på 1980-talet, vilket kulminerade i Stanley Cup-segern 1989. Oväntat gick man även till final 2004, men Tampa Bay Lightning vann en jämn matchserie med 4-3. Sedan dess har Flames inte varit nära en ny titel, men visst hopp finns kopplat till spelare som Elias Lindholm, Mikael Backlund och Jacob Markström. 
Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Calgary Flames

Håkan Loob var en av de stora hjältarna när Calgary Flames tog sitt hittills enda Stanley Cup-guld 1988. I dag är svenska målvakten Jacob Markström nyckelspelare för den kanadensiska klubben.

Jacob Markström

Född: 1990-01-31
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2008, 2:a rundan, 31:a totalt av Florida Panthers
Meriter: VM-guld, VM-brons, JVM-silver, JVM-brons, guld, Hlinka Memorial Trophy, Årets rookie i SHL, Honken Trophy
Klubbar: Calgary Flames, Vancouver Canucks, Utica Comets, Florida Panthers, San Antonio Rampage, Rochester Americans, Brynäs IF

Målvakten Jacob Markström har hunnit passera 30 års ålder och nådde sina största framgångar som junior. Han var den högst rankade europeiske målvakten inför NHL-draften 2008, blev utsedd till Årets Rookie i dåvarande Elitserien och blev ordinarie i Brynäs. Markström var den förste svenske store målvakt som kom fram, och som blivit stilbildare under 2010-talet. Som senior har Markström lyckats vinna VM-guld med Tre kronor och varit förstemålvakt i NHL de senaste åren. Efter några ojämna säsonger i Vancouver blommade gästriken ut under 2019/20 och var en av ligans absolut bästa målvakter. Som belöning skrev “Marky” ett sexårskontrakt med Calgary Flames värt sex miljoner dollar per år. Efter ett tungt första år i Flames var 32-åringen så pass bra att han i fjol fanns med bland de tre som nominerades till NHL:s bästa målvakt (Vezina Trophy).

Rasmus Andersson

Född: 1996-10-27
Position: Back
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2015, 2:a rundan, 53:e totalt av Calgary Flames
Meriter: Främsta back U16-SM, Flest poäng av en back i OHL
Klubbar: Calgary Flames, Stockton Heat, Barrie Colts, Malmö Redhawks, HC Lugano

Rasmus Andersson är son till till den tidigare backen och nuvarande ishockeytränaren Peter Andersson. Han är även bror till Calle Andersson som bland annat gjort flera säsonger i den schweiziska högstaligan. Trots att Rasmus kommer från en gedigen hockeyfamilj är han tämligen okänd för många svenska hockeyfans. Detta beror på att den talangfulla ishockeybacken flyttade till Nordamerika som junior där han gått den långa vägen via OHL och AHL till hockeyns finrum. I Calgary Flames har den hårdskjutande backen blommat ut till en fullfjädrad tvåvägsback med enorma offensiva spetsegenskaper. 25-åringen stod för 56 poäng på 94 fighter den gångna säsongen, hans överlägset bästa notering i NHL.  

Mikael Backlund

Född: 1989-03-17 
Position: Center
Säsonger i NHL: 14 st
NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 24:e totalt av Calgary Flames
Meriter: VM-guld, VM-silver, VM-brons, WHL-titel, JVM-silver, silver tv-pucken
Klubbar: Calgary Flames, VIK Västerås, Abbotsford Heat, Kelowna Rockets

Mikael Backlund har varit en av Calgary Flames toppcentrar i flera säsonger nu, trots att poängproduktionen inte nått de stora höjderna. Centern har legat runt 35-45 poäng de senaste fem åren, västeråsaren har istället tagit på sig en större roll i det defensiva spelet och får massvis med speltid mot motståndarnas toppkedjor. Han spelar i alla situationer (PP, PK och 5 mot 5) och har coachen Darryl Sutters fulla förtroende. “Mickis” Är sedan fyra år tillbaka assisterande lagkapten och kommer av allt att döma vara Flames trogen under hela sin aktiva NHL-karriär.

Elias Lindholm

Född: 1994-12-02 
Position: Center
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 5:a totalt av Carolina Hurricanes
Meriter: VM-guld, SM-guld, 2 JVM-silver, nominerad till Selke Trophy
Klubbar: Calgary Flames, Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, Brynäs IF

Gävlesonen Elias Lindholm signade 2018 ett sexårskontrakt med Calgary värt 6,4 miljoner dollar per år. Den tidigare Brynäs-snipern tackade för kaffet och nästan dubblade sin poängskörd (78 pinnar) jämfört med säsongen innan i Carolina. En notering som han bräckte i fjol med sina 82 poäng (42+40) på lika många matcher i grundserien  Lindholm ingick i Flames fruktade förstakedja tillsammans med Matt Tkachuk och Johnny Gaudreau som tillsammans noterades för 301 poäng säsongen 2021/22. Det återstår nu att se hur Lindholm ska producera i en ny formation då Tkachuk lämnat klubben. Att Gävle-sonen klår fjolårets 42 mål får dock gälla som en riktig högoddsare.

Jonathan Huberdeau

Född: 1993-06-04 
Position: Forward
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 3:a totalt av Florida Panthers
Meriter: Memorial Cup, JVM-brons, guld Ivan Hlinka-tournament, Calder Trophy, Stafford Smythe Trophy (MVP i Memorial Cup), flest i assist i NHL 
Klubbar: Calgary Flames, Florida Panthers, St. John Sea Dogs

Kanadensaren Jonathan Huberdeau är en nutida legendar inom Florida Panthers organisation och lämnade klubben efter 697 matcher och 634 poäng! Ytterforwarden har varit en stor talang hela sitt liv och ledde som lagkapten St. John Sea Dogs till Memorial Cup-seger sin sista hela säsong i den kanadensiska juniorligan. Huberdeau är en av alla talangfulla ishockeyspelare som Panthers draftat de senaste åren som nu har tagit steget in i den absoluta eliten i NHL. Under säsongen 2021/22 stod “Huby” för fenomenala 115 poäng i grundserien, hans klart högsta notering vilket också räckte till en delad andraplats i poängligan efter en viss Connor McDavid. Säsongen 2022/23 blir Jonathans första i Calgary och med tanke på hans fullkomligt magiska fjolår kan Flames absolut spänna bågen och hoppas på hundratalet poäng från från 29-åringens sida. Det är låga odds på att Huberdeau har många fina säsonger framför sig i världens bästa ishockeyliga. 

Spela på NHL på Oddset