SHL-slutspelet 2025
SM-slutspelet i ishockey pågår för fullt. Kolla in fakta och aktuella odds!

SM-slutspelet i ishockey
För många hockeyälskare är SHL-slutspelet årets höjdpunkt. Vår högstaliga tillhör de allra bästa i världen, och till slutspelet går de tio bäst placerade lagen. Lag 1-6 går direkt till kvartsfinal, medan lag 7-10 spelar åttondelsfinaler.
Aktuella hockeykuponger
-
Spelstopp: Imorgon 00:59Spelet för hockeyälskaren! 1X2-spel med 8 matcherOmsättning: 46 205 krNHLBoston Bruins - Washington CapitalsNHLMontreal Canadiens - Florida PanthersNHLOttawa Senators - Buffalo Sabres3/8 objekt
-
Spelstopp: Imorgon 18:59Höga odds till låg insats! Tippa slutresultatet i 2-4 matcherOmsättning: 2 924 krHockeyAllsvenskanDjurgården - SödertäljeHockeyEttanSundsvall - HudiksvallDELIngolstadt - Kölner Haie3/3 objekt
Lagen i SM-slutspelet 2025
Här följer en sammanfattning av slutspelslagens prestationer under grundserien. Från överraskande ettan Brynäs till Malmö som i sista omgången lyckades ta sig upp på tiondeplatsen.
1. Brynäs IF
Ligaplacering: 1:a (97 poäng)
Powerplay-procent: 21,5%
Boxplay-procent: 78,2%
Poängkung: Jakob Silfverberg (47 poäng)
Alla superlativ har redan använts men det tåls att upprepas. Brynäs IF har sedan degraderingen inför säsongen 2023/24 varit stöpt i en vinnande kostym. Faktum är att sedan spelet i Hockeyallsvenskan (inkl. slutspel) fram tills grundserien i år spelats klart har BIF vunnit galna 84 av 116 matcher (72,4 procent) och varit en smått otrolig maktfaktor i de två svenska toppligorna. Mer eller mindre varenda värvning har visat sig vara fem plus och Gällstedts coachande har varit minst sagt framgångsrikt. Brynäs är laget att slå in i ett slutspel och frågan är givetvis om något lag har kraften att montera ner Tigrarna från Gävle.
2. Luleå HF
Ligaplacering: 2:a (92 poäng)
Powerplay-procent: 20,6%
Boxplay-procent: 77,9%
Poängkung: Mathias Bromé (39 poäng)
Det är något i görningen uppe i Norrbotten. Bulans mannar har säsongen igenom fått smyga i bakvattnet. När 52 omgångar nu spelats klart så finner vi Luleå som tvåa i tabellen och därmed har LHF ett härligt slagläge inför fortsättningen. Den norrländska klubben har byggt ett välfungerande lag där Bromé gått i bräschen och till slut vann den interna poängligan. Spelet hemma i “Delfinen” har säsongen igenom varit bra och nya gubbar som O’Neill, Levtchi och Nurmi har tagit för sig och blivit bärande. Att Ward likväl som Lassinantti också funkar som slipsar längre bak i leden gör klubben till en joker i jakten på Le Mat. Är det möjligen Luleås tur i år?
3. Frölunda HC
Ligaplacering: 3:a (91 poäng)
Powerplay-procent: 28,9%
Boxplay-procent: 81,4%
Poängkung: Henrik Tömmernes (39 poäng)
Det är Roger Rönnbergs sista säsong som tränare för Frölunda och visst hade det väl smakat fågel för den karismatiske coachen att få avrunda med ett SM-guld. Knappast en omöjlig uppgift om vi ska se till hur bra Frölunda varit den här säsongen. Defensiven är solid, målvaktsspelet med firma Johansson-Normann jättebra och längre fram i leden finns kvalité i gubbar som Friberg, Ruotsalainen, Ruohomaa, Cederqvist, Weissbach med många fler. Frölunda stannade på nästan 29 procent i powerplay vilket är bäst i klassen och när dessutom boxplay-siffrorna var lysande säsongen igenom så har klubben från västkusten även dessa KPI:er på sin sida. Timrå blir kvartsfinalmotståndare. Löser FHC den uppgiften i bäst av 7 så ligger vägen mot Le Mat öppen.
4. Färjestad BK
Ligaplacering: 4:a (88 poäng)
Powerplay-procent: 25,8%
Boxplay-procent: 73,9%
Poängkung: David Tomásek (57 poäng)
Färjestad klev in i årets säsong med gigantiska förväntningar på sina axlar. Efter det mycket märkliga uttåget i fjol (0-4 i matcher mot Rögle) redan i kvartsfinalen så har ledningen brassat på rejält för att återigen plocka hem guldet till Karlstad. En längre analys av 2023/24 innebar att sportchef Wallin gjorde om och hämtade in flera blytunga namn under sommaren. Lodin, Studenic, Ollas Mattsson och Steen är klass rakt igenom. Dessutom finns fjolårets poängkung i Tomásek kvar. Det är oftast också en fröjd att titta på när Färjestad lirar hockey men det finns frågetecken inför slutspelet ska sägas. I all offensiv glans så har den defensiva biten hos FBK kommit av sig. Vargarna från Värmland har inte heller ett speciellt tryggt målvaktspar att kliva in med till slutspelet och dessutom är Karlstad-klubben väldigt frekventa när det kommer till att sitta på botbänken. När dessutom BP-spelet varit en aning vingligt så ska inte Färjestad känna sig speciellt trygga inför det som komma skall. Skellefteå står nämligen på tur i kvartsfinalen och det är en motståndare som inger respekt. Blir det fisk eller fågel för Mitell och company i år är frågan!
5. Skellefteå AIK
Ligaplacering: 5:a (84 poäng)
Powerplay-procent: 23,9%
Boxplay-procent: 82,4%
Poängkung: Oscar Lindberg (47 poäng)
Skellefteå gjorde en ganska blek höst och den första vintertiden var därtill iskall. Då tog kapten Pudas till orda och manade till lugn. SAIK gick från utsatta längre ner i tabellen till glödheta. De gulsvarta kliver in i slutspelet med brutal form. Sett till de 15 sista omgångarna är den norrländska klubben bäst av alla lag och nu funkar allt från en tidigare ganska blek defensiv till målvaktsspel och anfall. Oscar Lindberg är återigen poängbäst i laget och vi ska också ha med oss att de gulsvarta är seriens främsta när det kommer till att spela med en man mindre på isen (82,4%). De regerande mästarna har på allvar vaknat och denna slumrande jätte har absolut chansen att återigen gå hela vägen.
6. Timrå IK
Ligaplacering: 6:a (81 poäng)
Powerplay-procent: 22,2%
Boxplay-procent: 81,5%
Poängkung: Filip Hållander (53 poäng)
Det krävdes en seger i den sista omgången av grundserien samtidigt som Rögle behövde ta stryk i Växjö för att Timrå skulle kravla sig upp till en sjätteplats och därmed nypa en kvartsfinalplats utan play-in. Så blev det och med 81 pinnar har Jokinen gjort det som han blev värvad för att göra, nämligen ta de rödvita längre än i fjol och ser vi till laget som den finländske coachen har till sitt förfogande så ska ytterligare steg kunna tas. Timrå har ett av seriens bästa målvaktspar i Juel-Johansson och därtill en enorm offensiv bredd. Dahlén, Hållander, Kapanen, Pettersson, Wedin med flera är klass rakt igenom. Möjligen finns TIK:s akilleshäl runt en tämligen begränsad backsida men även bakåt tycker vi att Medelpad-klubben blivit allt bättre den senaste tiden. Frölunda kommer få slita stenhårt för att rubba detta väl ihopsatta lag i en bäst av 7-serie.
7. Rögle BK
Ligaplacering: 7:a (81 poäng)
Powerplay-procent: 21,0%
Boxplay-procent: 78,4%
Poängkung: Josh Dickinson (30 poäng)
Likt fjolåret så blev det play-in-spel för Rögle även i år. 2023/24 växlade dock RBK upp när det väl var dags för slutspel och vi minns hur Bandyklubben först knockade Färjestad för att därefter skicka ut Växjö innan det tog stopp i en häftig final mot Skellefteå. Nu är vi som sagt där igen. Spelet i grundserien har återigen varit tveksamt och sett till hur truppen ser ut nere i Ängelholm så borde såklart inte de grönvita, under hösten, befunnit sig nere i botten för att slåss. Backsidan har inte varit tillräckligt vass och framåt har bland annat PP-spelet bitvis varit uselt. När Rifalk agerat sisådär mellan stolparna har Arvid Holm steppat upp och bidragit med ett lugn som smittat av sig. Under den andra halvan av SHL:s grundserie har vi fått se embryon av något nytt och fräscht. Rögle har från vintern och framåt spelat med mer fart och känns betydligt mer krispiga i offensiv zon. Skade- och sjukdomsläget är också bättre nu än i höstas och visst kliver de grönvita in som favoriter i denna korta slutspelsserie som nu stundar mot Malmö.
8. Växjö Lakers
Ligaplacering: 8:a (76 poäng)
Powerplay-procent: 23,0%
Boxplay-procent: 72,8%
Poängkung: Dylan McLaughlin (29 poäng)
Det har varit en mellanmjölkssäsong för Växjö. Något annat går inte att säga. Jörgen Jönsson kommer vad allt verkar inte sitta kvar som tränare för Lakers till kommande säsong och frågan är såklart hur mycket herr Jönsson verkligen brinner för sitt VLH för stunden. Ett gäng ledande spelare försvann inför årets seriestart men det har till viss del ändå sportchef Evertsson kunnat råda bot på. Robert Roséns röst och fina handleder gick inte att vara utan och när veteranen kom in under vintern igen så har smålänningarna fått tillbaka lite offensiv trygghet. Målvakts-Larmi är ett frågetecken inför slutspelet då han kan gå från att vara fullkomligt briljant mellan stolparna till att rasa ihop och göra direkt usla insatser. Litar Lakejerna på sin keeper är frågan eller blir valet att mot Örebro gå med med Adam Åhman? Notera även Växjös bleka special teams-siffror. Något som också varit en orsak till positioneringen efter 52 spelade omgångar.
9. Örebro HK
Ligaplacering: 9:a (71 poäng)
Powerplay-procent: 25,7%
Boxplay-procent: 79,4%
Poängkung: Patrik Karlqvist (49 poäng)
Örebro byggde om från grunden inför årets SHL-säsong. Något av en budgetlösning implementerades där framförallt offensiven skulle ledas av nyförvärvet Patrik Karlkvist. Den tidigare Oskarshamn-spelaren levde upp till hypen och blev lagets bästa poängspelare (49) efter 52 omgångar. I övrigt har örebroarna blandat högt och lågt. Hösten var poängmässigt riktigt bra men laget räddades gång efter annan av en storspelande Arntzen i buren. När norrmannen plötsligt sågs som mänsklig och PP-spelet började att hacka så ramlade ÖHK snabbt nedåt i tabellen. Formkurvan var ett tag så illa att kvalspelet närmade sig med stormsteg. En sista uppryckning kom. Enroths fina spel mellan stolparna samt ett par något turliga segrar tog ÖHK till slutspel med 71 inspelade poäng. Chansen att Närke-klubben ska orka slå ut Växjö i play-in ska däremot anses som tufft.
10. Malmö IF
Ligaplacering: 10:a (71 poäng)
Powerplay-procent: 17,8%
Boxplay-procent: 70,1%
Poängkung: Lassi Thomson (29 poäng)
Malmö har över 52 omgångar gjort vad som kunde förväntas av klubben. Skåningarna sitter inne på seriens lägsta spelarbudget och när dessutom special teams varit bedrövligt sett till hela säsongen så är det otroligt starkt av Kollars män att nypa en sista play-in-plats och därmed få chansen att ta sig till kvartsfinal via ett hett derby i bäst av 3-matcher då Rögle nu väntar runt hörnet. Händemark leder sin skånska klubb på ett ypperligt sätt och under säsongen har en gubbe som Axel Sundberg tagit chansen och blommat till en solid SHL-forward. Lassi Thomson har varit ett otroligt backfynd och en spelare som alla klubbar runt om i Europa suktar efter.
Fakta om SM-slutspelet i ishockey
- Första svenska mästerskapet: 1922
- SM-slutspelet infördes: 1952
- Nuvarande format: Åtta lag i bäst-av-sju-serier (från kvartsfinal)
- Flest titlar: Djurgårdens IF (16 SM-guld)
- Regerande mästare: Skellefteå AIK
Tidiga år och utveckling
- 1922–1952: Svenska mästerskapet avgjordes i en utslagsturnering.
- 1953–1974: SM-guldet gick till seriesegraren i högsta serien, Division 1.
- 1975: Elitserien (nuvarande SHL) infördes, och SM-slutspelet blev standard.
Slutspelets utveckling
- 1975–1981: Fyra lag gick till semifinal.
- 1982–1990: Sex lag deltog, med kvartsfinaler.
- 1991–i dag: Tio lag i bäst-av-sju-serier.