Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

SM-slutspelet i ishockey

I ishockeyns SM-slutspel deltar lag 1-10 från SHL. Lag 1-6 är klara för kvartsfinal. Lag 7-10 spelar åttondelsfinaler, Play In, inför kvartsfinalerna. Sjuan möter tian och åttan möter nian i åttondelsfinalerna. Dessa spelas i bäst av tre matcher. Högst rankade lag i varje matchserie spelar borta-hemma-hemma.

Spelschema SHL-slutspelet

I kvartsfinalerna möter det bäst placerade laget i grundserien det sämst placerade laget från grundserien, och den principen gäller sedan resten av slutspelet. Kvartsfinaler, semifinaler och finalen avgörs i bäst av sju matcher där det bäst placerade laget har hemmaplansfördel. De både inleder hemma samt spelar en eventuellt avgörande Game 7 framför sina supportrar när det hela numera avgörs enligt modellen hemma-hemma-borta-borta-hemma-borta-hemma.

Finalen spelas alltså i bäst av sju matcher och SM-slutspelet i ishockey håller som längst på till lördag 4 maj, då en sjunde och avgörande finalmatch i så fall spelas.

SM-slutspelet spelas enligt Play Off-metoden som innebär udda antalet matcher, där samtliga matcher ska avgöras genom Sudden Death, om de inte är avgjorda inom ordinarie speltid.

Samtliga slutspelsmatcher sänds av TV4.

Kvalspel 2024

Samtidigt som slutspelet spelas även kvalet där det avgörs vilket lag som får lämna SHL. I kvalet möts de två sämst placerade lagen i grundserien i bäst av sju matcher. Kvalet inleds fredag 15 mars och en eventuell sjunde match spelas fredag 29 mars.
 

Spela på SHL-slutspelet

SM-slutspel 2024 – lagen

Färjestad vann grundserien och får därmed hemmaplansfördel hela slutspelet. Karlstadslaget är också knapp förhandsfavorit till SM-guldet, följt av Växjö, Skellefteå och Frölunda.

Färjestad BK

Ligaplacering: 1:a (104 poäng)
Powerplay-procent: 24,44
Boxplay-procent: 85,51
Poängkung: David Tomásek (45 poäng)

Laget att slå! Mitells mannar har varit ruskigt starka genom hela säsongen där endast en tröttsam skadetid runt jul, i synnerhet på målvaktsposten, ställde till det något. När Karlstad-klubben står med full trupp och när Löfbergs Arena gungar är FBK i en klass för sig av topplagen. Mästarna från 2022 kliver in i slutspelet som favorit och ska först och främst möta ett tröttkört och kanske något stukat playin-lag. Special teams funkar fint, många underliggande siffror är kalas och endast spelarnas egna undermedvetna demoner kommer stoppa värmlänningarna från att nå en finalbiljett i år. 

Växjö Lakers

Ligaplacering: 2:a (99 poäng)
Powerplay-procent: 30,58
Boxplay-procent: 74,56
Poängkung: Marcus Sylvegård (41 poäng)

Mästarna från i fjol har inte visat någon baksmälla. Jörgen Jönsson styr sina styrkor mot ännu ett framgångsrikt år och truppen som Lakers besitter håller en ruskig klass. Larmi är en förträfflig keeper som vinner matcher åt sitt lag, samtidigt som Adam Åhman gör en av sina bästa säsonger någonsin som backup. Sportchefen Henrik Evertsson fann guld i gubbar som Dylan McLaughlin, Zach Giuttari och Gabriel Carlsson och i bröderna Sylvegård fick dessutom smålänningarna en galen jackpot. Lakejerna besitter ett powerplay att frukta och ett hemmaspel som är bäst i Sverige. Ska något herrskap utmana Färjestad om titeln i år är det antagligen Växjö.

Skellefteå AIK

Ligaplacering: 3:a (97 poäng)
Powerplay-procent: 34,01
Boxplay-procent: 88,64
Poängkung: Oscar Lindberg (51 poäng)

Robert Ohlsson har fått jobba lugnt och metodiskt de senaste åren med sitt gulsvarta gäng och resultaten har inte låtit vänta på sig. SAIK är som alltid ett lag i toppen och årets säsong har inte varit något undantag. CHL-final och en tredjeplats i grundserien är starka papper. Inget lag i ligan kan knäppa SAIK på special teams-fingrarna. I en stundande kvartsfinal mot Linköping kliver gänget från Västerbotten in som favoriter även om skador på Andreas Johnson och Jonathan Pudas stör. Hur vi än vrider och vänder på det är de gulsvarta en joker i Le Mat-leken och således ett hockeylag att frukta.  

Frölunda HC

Ligaplacering: 4:a (96 poäng)
Powerplay-procent: 24,60
Boxplay-procent: 73,73
Poängkung: Max Friberg (43 poäng)

Samtidigt som Västlänken varit ett långt, dyrt och utdraget projekt i Göteborg fick även Frölunda feeling och ställde inför säsongen in sig på ombyggnad. Gubbar som Joel Lundqvist, Loui Eriksson och Ryan Lasch vinkade hejdå till klubben som också slog på stort och byggde om sitt klubbmärke. 52-matcher senare står vi med göteborgarna som ligafyra efter en utmärkt genomförd säsong i stort där framförallt hemmaspelet och vinters resultat sticker ut. Lasse Johansson har bländat publiken med sitt fina målvaktsspel och trots en hel del tunga skador på bärande centrar vaskade sportchef Sjöström finländskt guld i Övik i och med Mikael Rouhomaas januari-entré. Nu ställs västkust-klubben mot Leksand i kvartsfinal. Pallar favoriterna från Götet trycket är frågan. 

Leksands IF

Ligaplacering: 5:a (92 poäng)
Powerplay-procent: 16,04
Boxplay-procent: 74,79
Poängkung: Peter Cehlárik (39 poäng)

Efter uttåg i playin i två raka säsonger ska Leksand spela kvartsfinal igen. Masarna har haft en svängig säsong då spelet inte alls klaffade i början och tränare Björn Hellkvist blev sjukskriven på obestämd tid. Istället fick duon “Challe” och “Challe” axla ansvaret över dalaklubben och med bravur har firma Karlberg-Berglund rattat sitt lag till en topplacering. Leksands bredd är brutal och få lag kan matcha på med en lika stjärnprydd offensiv som de blåvita. Målvaktsspelet har varit genomgående bra med Armalis-Larsson och på backsidan har “kött och potatis”-backarna i Norén och Lundqvist varit stabila. Upp till bevis för Leksand återigen som inte nått en semifinal sedan 1997. Dags nu månne?   

Linköping HC

Ligaplacering: 6:a (85 poäng)
Powerplay-procent: 26,15
Boxplay-procent: 74,40
Poängkung: Ty Rattie (47 poäng)

Ingen av landets förståsigpåare tippade att Linköping skulle sluta sexa i efter att grundserien spelats klart. Nu är vi där och Östmans Lejon har gång efter annan motbevisat fördomarna om att detta för alltid är ett sällskap ämnade för en bottenstrid. LHC har säsongen igenom haft ett väldigt bra powerplay och därtill ett målvaktsspel som varit vinnande då både Högberg och Myrenberg agerat strålande mellan sina stolpar. Elie och Greco är två importer som inte gjort bort sig sedan intåget i föreningen och med ledande pjäser som Fantenberg, Rattie och Little i övrigt tillgängliga finns kvalité både framåt och bakåt. Kan Cluben hitta en liten formtopp i kvartsfinalspelet finns absolut chansen att fortsätta överraska. 

Luleå HF

Ligaplacering: 7:a (80 poäng)
Powerplay-procent: 24,16
Boxplay-procent: 85,92
Poängkung: Linus Omark (40 poäng)

Det har sannerligen inte varit frid och fröjd i Norrbotten. Luleås säsong har varit kantad med mindre interna stridigheter, en fanskara som inte varit nöjd med varken spelare eller sportchef och coach Berglund har också fått sig en släng av sleven. Luleå har trots detta ändå ridit ut stormen ganska väl och en spelare som Omark visar 40 poäng på sitt privata konto trots att spelet inte alltid klaffat. Björnarna från norr kliver in som sjunde lag i slutspelet och står därför öga mot öga med Örebro. Ett herrskap som hittills nollat LHF i och med fyra raka vinster. Frågan är om norrlänningarna har kraften att vinna denna korta serie eller om semestern inleds redan vecka 12. 

Timrå IK

Ligaplacering: 8:a (80 poäng)
Powerplay-procent: 16,51
Boxplay-procent: 74,23
Poängkung: Filip Hållander (36 poäng)

81 poäng i fjol och en direktplats till kvartsfinal byttes mot 80 poäng i år och play in-spel istället. Marginalerna är små men över 52 omgångar speglar ändå Timrås åttondeplats säsongen i stort väl. Medelpads stolthet har varit för ojämna och inte riktigt orkat leva upp till hypen. Lagbygget är proppat med skickliga spelare som till syvende och sist inte riktigt orkat bära klubben till en topp 6-position. Ett svajande powerplay samt drösvis med återkommande skador och sjukdomar har varit ett antiklimax hos de rödklädda. Det återstår att se om Dahlén, Hållander, Lander, Wedin och övriga i TIK-dressen steppar upp nu och spelar för Ante Karlsson, som efter säsongen lämnar sin post.

Rögle BK

Ligaplacering: 9:a (70 poäng)
Powerplay-procent: 18,98
Boxplay-procent: 81,30
Poängkung: Adam Tambellini (30 poäng)

Rögle var av väldigt många experter tippade att finnas med i den yttersta toppen i år. Så har det sannerligen inte blivit. Bandyklubben från Ängelholm ramlade in till playin-spel på ett bananskal och flera tilltänkta toppgubbar har varit på tok för osynliga. Bröderna Abbott fick som bekant dessutom lämna respektive post (tränare och sportchef) och dyra underpresterande importer som Riley Sheen samt Thomas Gregoire fick packa sina väskor och hitta nya arbetsgivare under vintern. Ska de grönvita rädda säsongen i någon mån är en kvartsfinalplats ett måste. Allt därutöver anses som ett fiasko.

Örebro HK

Ligaplacering: 10:a (67 poäng)
Powerplay-procent: 15,24
Boxplay-procent: 73,33
Poängkung: Jonathan Lekkerimäki (31 poäng)

Efter ett par år av Örebro-succé i SHL var tanken att de rödsvarta från Närke skulle ta nästa steg i år. Niklas Erikssons något mer disciplinerade, defensiva styrspel skulle bytas mot ett roligare Örebro med Johan Hedberg vid rodret. Den gamle målvaktsstjärnan från Dalarna lyckades inte bidra med sitt sätt att spela med den trupp som stod till förfogande och i mitten av januari fick den tidigare Mora-tränaren foten. Niklas Eriksson klev ner från sitt kontorsrum och tog över coach-sysslan utan att för den delen få de resultat som förväntades. ÖHK lyckades i sista matchen mot Linköping först kvittera till 2-2 med 157 sekunder kvar att spela och därefter vinna på straffar. Något som innebar att ÖHK fixade tionde och sista slutspelsplatsen i en målskillnadsaffär med MoDo. Räcker det längre än till en playin-strid med Luleå?