1500 meter - OS
1500 meter löpning är en klassisk gren som funnits med på OS-programmet sedan de första moderna spelen 1896. Under London-OS 1948 skördade Sverige stora framgångar på distansen genom Henry Erikssons guld och Lennart Strands silver. På 80-talet dominerades distansen av en trio brittiska löpare vid namn Sebastian Coe, Steve Ott och Steve Cram. Sebastian Coe blev sedermera politiker och huvudansvarig för Londons kampanj för att få arrangera OS 2012. På senare år har ett koppel kenyaner dominerat distansen både på herr och- damsidan. Vid världsmästerskapen i Doha drog Timothy Cheruiyot det längsta strået i herrfinalen medan Faith Kipyegon knep silverpengen på damsidan. Kipyegon är dessutom regerande olympisk mästarinna från spelen i Rio 2016. Senaste stora svenska framgången i ett större mästerskap stod Abeba Aregawi för när hon bärgade guld 2013 under VM i Moskva.
Världsrekord (herrar): 3:26,00 - Hicham El Guerrouj (1998)
Världsrekord (damer): 3:50,07 - Genzebe Dibaba (2015)
Olympiskt rekord (herrar): 3:32,07 - Noah Ngeny (2000)
Olympiskt rekord (damer): 3:53,96 - Paula Ivan (1988)
Premiär på programmet (herrar): 1896
Premiär på programmet (damer): 1972
Stjärnor
Timothy Cheruiyot
Ålder: 24
Land: Kenya
Personbästa: 3:28,41
Meriter: 1 VM-guld, 1 VM-silver, 2 ACA-silver
Kenya föder talanger på medeldistans och under världsmästerskapen i Doha, Qatar, blev det guld för Timothy Cheruiyot. Ett lopp där kenyanen defilerade i mål och vann plättlätt till slut. Spännande för svensk del att Kalle Berglund slutade på en fin niondeplats med nytt svenskt rekord (3:33,70) i finalen. Timothy är världsetta på distansen och har själv gått ut med att Hicham El Guerroujs 22 år gamla världsrekord är i fara redan i år. OS i Tokyo kommer bli 24-åringens första olympiska spel. Ett mästerskap där han går in som favorit på distansen och kan därmed bärga nationens första guldmedalj sedan Asbel Kiprop vann i Peking 2008.
Jakob Ingebrigtsen
Ålder: 19
Land: Norge
Personbästa: 3:30,16
Meriter: 2 EM-guld, 1 EM-guld inomhus, 1 EM-silver inomhus
Norge har fått fram en enorm talang i Jakob Ingebrigtsen. Ynglingen från Sandnes stod för ett helt makalöst EM i Berlin 2018 då det bärgades guld både på 1500- och 5000 meter. Någon VM-medalj i Qatar blev det dock inte och inför en kommande olympiad har nu norrmannen valt att dra en aning i handbromsen. Jakob har valt att avstå inomhussäsongen och därmed sparat en något sliten kropp inför det som verkligen står i fokus, OS. Den 19-årige talangen har dock inte nått sin framgång helt på egen hand. Till sin hjälp har storebror Filip varit en pådrivare och träningskompanjon. Filip är som bekant inte heller helt okänd på friidrottsscenen med medaljer i både EM och VM på meritlistan. Lillebror är en outsider i Tokyo och oddset på en pallplacering för norrmannen torde inte vara alltför högt.
Taoufik Makhloufi
Ålder: 32
Land: Algeriet
Personbästa: 3:28,75
Meriter: 1 OS-guld, 2 OS-silver, 1 VM-silver, 1 ACA-guld, 1 ACA-brons
Taoufik Makhloufi har varit ett stående inslag i toppen av i stort sett alla tävlingar algeriern ställt upp i på senare år. När det nu är dags för OS i Tokyo finns en silvermedalj från mästerskapen i Rio att försvara och dessförinnan löste 32-åringen en finfin guldmedalj i Londonspelen 2012. En specifik incident hände under mästerskapen i England. Taoufik var redan vidare till final på 1500 meter men lagledningen för Algeriet hade inte plockat bort Makhloufi från 800 meters-eventet. Algeriern joggade därmed halva sitt heat för att därefter ställa sig vid sidan och heja fram övriga löpare. En mycket märklig syn på denna nivå. Något som sedermera ändå ledde fram till den nu 32-årige veteranens enda OS-guld. Med tanke på att detta troligen blir sista olympiaden för Taoufik så kommer troligen allt krut läggas på just 1500 metersloppet. Med andra ord, räkna inte bort nordafrikanen!
Faith Kipyegon
Ålder: 26
Land: Kenya
Personbästa: 3:54,22
Meriter: 1 OS-guld, 1 VM-guld, 2 VM-silver
Kenyanskan vann en rafflande final för drygt fyra år sedan i stenhård konkurrens i OS-finalen i Brasilien. Bland annat fanns svenskan Meraf Bahta med och klockade in strax under fyra sekunder efter på en sjätteplats. 26-åringen har därefter inte haft några som helst tendenser på att mattas av i sin löpning. Under VM-tävlingarna på Khalifa International Stadium i höstas blev det nytt nationsrekord för Kipyegon som sprang in på tiden 3:54,22. Detta skulle dock inte räcka till att försvara sitt VM-guld från mästerskapen i London två år tidigare. Holländskan Sifan Hassan slog till med både mästerskapsrekord och Europarekord på distansen och vann den ädlaste av medaljer. Ombytta roller att vänta i Tokyo möjligen då Faith Kipyegon ska stå med mycket goda möjligheter att just försvara sitt OS-guld!
Genzebe Dibaba
Ålder: 29
Land: Etiopien
Personbästa: 3:50,07
Meriter: 1 OS-silver, 1 VM-guld, 1 VM-brons, 5 VM-guld inomhus, Världsrekordhållare
Det har gått drygt fem år sedan den där magiska kvällen i Monaco då Genzebe Dibaba slog till med ett nytt världsrekord på distansen 1500 meter. Ett drygt 22 år gammalt rekord var därmed slaget och etiopiskan hade gjort sitt livs lopp. Efter framgången i Diamond League har resultat av ypperlig klass fortsatt rulla in för Dibaba. VM-guld i Peking, OS-silver i Rio, flertalet guld inomhus är bara en bråkdel av den 29-åriga löperskans bravader. 2019 tog dock ett abrupt slut för Genzebe. En fotskada satte stopp för ett deltagande i världsmästerskapen och nu ligger allt fokus på olympiaden i Japan. Får världsrekordhållaren vara frisk fram till starten av OS är det troligen ingen dum idé att kasta in en liten bet på guld eller pallplats för etiopiskan.
Jenny Simpson
Ålder: 33
Land: USA
Personbästa: 3:57,22
Meriter: 1 OS-brons, 1 VM-guld, 2 VM-silver
Jenny Simpson är rankad åtta i världen på 1500 meter. Amerikanskan skördade sitt första och enda VM-guld i Sydkorea 2011. Därefter har resultaten varit av blandad art men Simpson har nästan alltid funnits med på startlinjen när större finaler ska avgöras. På Khalifa International Stadium under VM i fjol överraskade 33-åringen med att springa in på en klart godkänd åttondeplats och där också prestera en riktigt fin tid på 3:58,42. Det var knappt en sekund under hennes personbästa och kanske finns det nu en andra växel i veteranen att lägga i. Om Jenny Simpson ska kunna vara med och konkurrera om de mer ädla medaljerna återstår dock att se.