Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

OS 2021 - olympiska spelen

Sommar-OS 2021 kommer att hållas i Tokyo. Olympiaden är uppskjuten ett år på grund av pandemin, och har officiellt namnet "Tokyo 2020". Det är första gången som de olympiska spelen har skjutits fram. OS i Tokyo pågår mellan fredag 23 juli och söndag 8 augusti.

Hur många sporter finns med på OS-programmet?

Det finns totalt 38 OS-sporter. Detta gäller om man delar upp skridsko och vattensport i olika specifika discipliner. Under OS-historien har det lagts till och tagits bort både sporter och grenar.

Var hålls nästa OS?

Japans huvudstad, Tokyo, står som värd för sommar-OS 2021. Även nästa OS hålls i Asien. Då handlar det om Vinter-OS 2022 med Kinas huvudstad Peking (Beijing) som arrangör.

Vilka kanaler sänder OS i Tokyo?

Discovery har rättigheterna att sända OS i Tokyo. För att se OS på tv är det kanalerna TV5, TV9, TV11, Eurosport 1 och Eurosport 2 som är aktuella.

Fakta om OS

Redan år 776 före Kristus arrangerades de tidigast dokumenterade olympiska spelen. Detta i det antika Greklands Olympia. I modern tid räknas annars de olympiska sommarspelen 1896 i Aten som den första olympiaden. Då deltog totalt 14 länder och 250 idrottare. Antalet deltagare har ökat och idrottsevenemangets storlek har på alla sätt vuxit enormt under åren. Kvinnor tilläts att deltaga första gången vid spelen 1900 i Paris. Mellan åren 1922 och 1934 arrangerades särskilda damolympiader. Ett par år senare, 1936, bars den symboliska olympiska facklan för första gången från Olympia i Grekland till Berlins Olympiastadion där OS skulle hållas. Sedan 1994 hålls inte längre sommar-OS och vinter-OS samma år utan med två års intervall. Sverige har deltagit i samtliga olympiader, såväl sommar-OS som vinter-OS, med undantag för St. Louis-spelen 1904.