Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Var hålls nästa OS?

Nästa OS hålls i Paris. Det handlar det om sommar-OS 2024. Sverige lär ha flera heta guldkandidater när det drar ihop sig, inte minst stavhopparen Armand Duplantis och simmaren Sarah Sjöström.

Vinter-OS 2022 Peking

Vinter-OS 2022 arrangerades i Peking under några intensiva veckor i januari och februari. Den svenska truppen återvände hem med inte mindre än 18 medaljer. Läs mer om detta på vår sida om vinter-OS!

Sommar-OS 2021 Tokyo

Sommar-OS 2021 arrangerades i Tokyo. Olympiaden var uppskjuten ett år på grund av pandemin, och hade officiellt namnet "Tokyo 2020". Det var första gången som de olympiska spelen fick skjutas fram. OS i Tokyo pågick mellan fredag 23 juli och söndag 8 augusti 2021.

Hur många sporter finns med på OS-programmet?

Det finns totalt 38 OS-sporter. Detta gäller om man delar upp skridsko och vattensport i olika specifika discipliner. Under OS-historien har det lagts till och tagits bort både sporter och grenar.

Fakta om OS

Redan år 776 före Kristus arrangerades de tidigast dokumenterade olympiska spelen. Detta i det antika Greklands Olympia. I modern tid räknas annars de olympiska sommarspelen 1896 i Aten som den första olympiaden. Då deltog totalt 14 länder och 250 idrottare. Antalet deltagare har ökat och idrottsevenemangets storlek har på alla sätt vuxit enormt under åren. Kvinnor tilläts att deltaga första gången vid spelen 1900 i Paris. Mellan åren 1922 och 1934 arrangerades särskilda damolympiader. Ett par år senare, 1936, bars den symboliska olympiska facklan för första gången från Olympia i Grekland till Berlins Olympiastadion där OS skulle hållas. Sedan 1994 hålls inte längre sommar-OS och vinter-OS samma år utan med två års intervall. Sverige har deltagit i samtliga olympiader, såväl sommar-OS som vinter-OS, med undantag för St. Louis-spelen 1904.