Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Höjdhopp - OS

Höjdhopp är en annan klassisk friidrottsgren som likt övriga hoppgrenar (längdhopp och tresteg) funnits med sedan den allra första olympiaden i Aten. Damernas höjdhopp debuterade på programmet 1928 i Amsterdam. Själva hopptekniken har sett olika ut genom åren. “Dykningen” och “Saxningen” användes till en början då utövarna landade i en sandgrop likt den längdhopparna använder sig av. I början av 1960-talet utvecklade den amerikanska höjdhopparen Richard Fosbury den så kallade “Fosbury-floppen” som sedermera kom att revolutionera grenen. Idag använder sig i det närmaste samtliga hoppare på elitnivå av den tekniken. Sverige har haft stora framgångar i disciplinen genom åren. Patrik Sjöberg glänser med dubbla OS-silver, ett OS-brons samt ett VM-guld som sina främsta meriter. Stefan Holm har vunnit fyra VM-guld inomhus och fick dessutom kröna sin karriär med ett OS-guld i Aten 2004. Stefans son, Melvin, är en av Sveriges största talanger inom friidrotten. Den mest framgångsrika höjdhopperskan är Kajsa Bergqvist. Bergqvists främsta merit är VM-guldet i Helsingfors 2005 och OS-bronset i Aten 2004. Hon innehar dessutom världsrekordet (2,08) inomhus.

Världsrekord (herrar): 2,45 m - Javier Sotomayor (1993)

Världsrekord (damer): 2,09 m - Stefka Kostadinova (1987)

Olympiskt rekord (herrar): 2,39 m - Charles Austin (1996)

Olympiskt rekord (damer): 2,06 m - Jelena Slesarenko (2004)

Premiär på programmet (herrar): 1896

Premiär på programmet (damer): 1928

Stjärnor

Mutaz Essa Barshim

Ålder: 29

Land: Qatar

Personbästa: 2,43 m

Meriter: 1 OS-silver, 1 OS-brons, 2 VM-guld, 1 VM-silver, 1 VM-guld inomhus, 2 AM-guld

Mutaz Essa Barshim levde upp till förväntningarna då 29-åringen försvarade sitt VM-guld och kunde, inför sin hemmapublik, fira triumfen på Khalifa International Stadium förra hösten. Essa Barshim växte upp i ett hem i Doha där fadern var medel- och långdistanslöpare. Mutaz följde i sin fars fotspår även om just löpningen inte blev hans primära grenar. 2010 blev året då han slog igenom på riktigt, på juniormästerskapen i Hanoi blev det guld samt ett nytt nationsrekord (2,31 m). Därefter har framgångarna avlöst varandra. Den erfarne höjdhopparen är stabil kring höjder runt 2,35 m och står som en självklar utmanare när det kommer börja dra ihop sig till final i Tokyo. Både ett OS-silver samt brons finns redan i prisskåpet hemma. Kan det kompletteras med ett guld nu månne? Någon högoddsare är det i alla fall inte.   

Mikhail Akimenko

Ålder: 24 

Land: Ryssland (ANA)

Personbästa: 2,35 m

Meriter: VM-silver 

Det blev en minst sagt rafflande VM-final i fjol. Hemmahoppet Mutaz Essa Barshim utmanades in i det sista av två ryssar som vägrade ge sig. En av dessa var Mikhail Akimenko. 24-åringen bärgade till slut silvret efter att ha klarat 2,35 m. En höjd Mikhail aldrig tidigare tagit sig över. Det ska dock tilläggas att det inte ens var säkert att Qatar-VM skulle bli aktuellt för höjdhopparen. IAAF hade tidigare under säsongen gått ut med att samtliga ryska friidrottare skulle stängas av med anledning av dopningsanklagelser inom förbundet. Efter mycket om och men blev det till slut klart att han tillsammans med tio andra från Ryssland fick delta i mästerskapen. Under neutral flagg (ANA). Detsamma kommer gälla i Tokyo där Akimenko åter är en solklar utmanare till en pallplats.      

Ilya Ivanyuk

Ålder: 27

Land: Ryssland (ANA)

Personbästa: 2,35 m

Meriter: VM-brons, EM-brons

Ilya är rankad tvåa i världen och har under en tid varit ett givet inslag i världstoppen. EM-bronset i Berlin 2018 följdes upp med en likadan valör under VM i Doha. Tillsammans med sin landsman Akimenko utmanade duon Barshim hela vägen upp på höjder som Ivanyuk aldrig tidigare klarat. Efter att ha haft bekymmer på 2,33 m lyckades 27-åringen ta sig över på det tredje och sista försöket för att sedan lösa nya rekordhöjden 2,35 m på första försöket vilket också lade grunden till tredjeplatsen. Till de olympiska spelen är det fortsatt under neutral flagg som den ryske höjdhopparen får tävla. Med en bra försäsongsträning ska det absolut kunna gå vägen för Ivanyuk att nu bärga sin första medalj på ett OS.

Mariya Lasitskene

Ålder: 27

Land: Ryssland (ANA)

Personbästa: 2,06 m

Meriter: 3 VM-guld, 1 EM-guld, 1 EM-silver, 2 VM-guld inomhus

Här snackar vi superstjärna i sin gren! Mariya Lasitskene har dominerat damernas höjdhopp under lång tid nu och radat upp framstående prestationer. Att Mariya därför skulle vinna sitt tredje VM-guld i rad var föga förvånande. Efter att ha klarat samtliga höjder på första försöket upp till 2,04 m testade Mariya att lägga upp ribban på 2,08. Här tog det dock stopp. Lasitskene har aldrig vunnit en OS-medalj och inför sommarens mästerskap står nu ryskan med ett stort favoritskap över sig. Precis som på herrsidan är det inte aktuellt att tävla i den ryska dräkten. Mariya ser ut att bli en av tio från det stora landet i öst som får möjlighet att slåss om medaljer under neutral flagg. En tävling där oddsen på Mariya Lasitskene överst på pallen knappast kommer ge dubbla pengar tillbaka.

Yaroslava Mahuchikh

Ålder: 18

Land: Ukraina

Personbästa: 2,04 m

Meriter: 1 VM-silver, Världsrekordhållare-junior

Superlöftet från Ukraina, Yaroslava Machuchikh, har förtrollat en hel höjdhoppsvärld med sina framgångar. Redan som 15-åring vann hon guld på U18-VM med hela tio centimeters marginal ner till silvermedaljören Martyna Lewandowska. Med sin helt makalösa hoppserie i Doha 2019 slog Yaroslava till med ett nytt världsrekord för juniorer efter att ha hoppat 2,04 i finalen. En höjd som bara 14 andra damer någonsin besegrat, däribland vår svenska tidigare stjärna Kajsa Bergqvist. Ukrainskan är förutom en förträfflig höjdhopperska också en aktiv profil på sociala medier. Hennes instagramkonto följs av över 21 000 människor. Fler följare lär det bli om 18-åringen åter kan överraska och bärga en medalj på kommande OS.    

Yuliya Levchenko

Ålder: 22

Land: Ukraina

Personbästa: 2,02 m

Meriter: 1 VM-silver, 1 EM-silver inomhus, 1 EM-brons inomhus

Ukraina står väl rustade inför de olympiska spelen. Förutom VM-silvermedaljören Machuchikh finns också den något mer rutinerade Yuliya Levchenko med som en utmanare. Efter att kommit tvåa i inomhustävlingarna under EM i Glasgow blev det en klart godkänt fjärdeplats i VM på Khalifa International Stadium. I en bronskamp fick till slut Yuliya ge sig där höjden 2,00 m räckte till en fjärdeplats. Nu är det bara att knyta näven och ta nya tag inför sommarens utmaningar. Tokyo-OS blir Levanchenkos andra olympiad där insatsen i Rio de Janeiro troligen vill glömmas snarast möjligt efter att det blivit respass redan i kvalet.  

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS