Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kula - OS

Kula, eller kulstötning, är en av fyra kastgrenar inom friidrotten. De första tävlingarna ägde rum under tidigt 1800-tal i Skottland och kula fanns omgående med på det första OS-programmet 1896. Kvinnor fick emellertid inte delta förrän ytterligare 52 år senare. En kulstötare utgår från en ring som är 2,1 meter i diameter. Tävlingen går ut på att stöta kulan så långt fram som möjligt utan att trampa utanför ringen. Herrarnas kula väger 7,26 kg medan damernas väger 4 kg. I regel finns det två olika tekniker att tillämpa, glidteknik och rotationsteknik, där den sistnämnda är vanligast bland proffsen. USA har länge varit världsledande på herrsidan även om polske Tomasz Majewski blev den första på över 50 år att försvara ett OS-guld när han vann i London 2012. På damsidan är Valerie Adams från Nya Zeeland tidernas främsta kulstöterska med hela två OS-guld och fyra VM-guld på CV:t.          

Världsrekord (herrar): 23,12 m - Randy Barnes (1990)

Världsrekord (damer): 22,63 m - Natalya Lisovskaya (1987)

Olympiskt rekord (herrar): 22,52 m - Ryan Crouser (2016)

Olympiskt rekord (damer): 22,41 m - Ilona Slupianek (1980)

Premiär på programmet (herrar): 1896

Premiär på programmet (damer): 1948

Stjärnor

Joe Kovacs

Ålder: 30

Land: USA

Personbästa: 22,91 m

Meriter: 1 OS-silver, 2 VM-guld, 1 VM-silver

Joe Kovacs växte upp i den lilla staden Nazareth i Pennsylvania och började tidigt syssla med både diskus och kula. 30-åringen, som har både ungerskt och italienskt påbrå, tävlade sedan för Penn State University där han valde att endast satsa på kulstötningen. Som senior slog Kovacs igenom 2015 då han april stötte 22,35 meter, den längsta stöten på fem år. Senare samma år bärgade amerikanen sitt första av två VM-guld. Vid OS i Rio 2016 gick Kovacs en duell mot landsmannen Ryan Crouser. En duell den sistnämnde sedermera vann. 2019 skulle emellertid Kovacs få sin revansch när han, med en centimeters marginal, segrade före Crouser och Tomas Walsh. Stöten mätte 22,91 meter och är den tredje längsta genom tiderna.

Ryan Crouser

Ålder: 27

Land: USA

Personbästa: 22,90 m

Meriter: 1 OS-guld, 1 VM-silver

Ryan Crouser är uppväxt i en riktig “kastar-familj”. Hans pappa Mitch var reserv i USA:s diskus-lag under OS 1984, hans farbröder Brian och Dean var framgångsrika i spjut respektive kula/diskus och hans kusiner Sam och Haley tävlar båda i spjut. Crouser sysslade länge med både kula och diskus. Han vann bland annat ungdomsguld i kula 2009 och silver i diskus samma år. Under inledningen av hans professionella karriär stod Crouser för en praktskräll genom att besegra den regerande världsmästaren Joe Kovacs vid det amerikanska OS-kvalet. Portland-sonen följde upp det med att även vinna guld i Rio 2016 genom att stöta ett nytt olympiskt rekord. Crouser är tillsammans med nämnda Kovacs och Nya Zeelands Tom Walsh de givna medaljkandidaterna i sommarens OS.

Tomas Walsh

Ålder: 28

Land: Nya Zeeland 

Personbästa: 22,90 m

Meriter: 1 OS-brons, 1 VM-guld, 1 VM-brons, 2 VM-guld inomhus, 1 VM-brons inomhus

Med sina sex mästerskapsmedaljer är Tomas Walsh en av Nya Zeelands mest framgångsrika friidrottare genom tiderna. 28-åringens namn hamnade på den internationella friidrottskartan när han vid 22 års ålder knep ett brons vid inomhus-VM i Sopot 2014. Den väldiga kulstötaren har sedan ridit vidare på framgångsvågen och bärgat medaljer vid flertalet stora mästerskap. Walsh delar fjärdeplatsen med Ryan Crouser när det handlar om kulstötare som innehar de längsta stötarna i världen. Bägge två stötte 22,90 under VM 2019, men tvingades trots det ge sig mot rivalen Joe Kovacs. Lite kuriosa är att Walsh jobbar som brandman vid sidan av sin friidrottskarriär.    

Gong Lijiao

Ålder: 31

Land: Kina

Personbästa: 20,43 m

Meriter: 1 OS-silver, 1 OS-silver, 2 VM-guld, 1 VM-silver, 3 VM-brons

Kulstötning är en sport som haft stora problem med dopning under flera år och det är något som påverkat Gong Lijiaos karriär även om hon själv aldrig varit misstänkt. I sitt första OS 2008 slutade Gong femma men fick senare ta emot bronsmedaljen efter att två av hennes konkurrenter åkt dit för att ha tagit otillåtna substanser. Historien upprepade sig vid OS 2012 då kinesiskan gick från fjärde till andra plats av samma anledning. I VM har Lijiao tagit medalj i varje mästerskap sedan 2009 där de två senaste, i London och Doha, har inneburit guldmedaljer för den urstarke 31-åringen. Det gör henne till ett stort affischnamn i Kina och givetvis en av de stora guldfavoriterna i Tokyo-OS. Klarar hon trycket?

Christina Schwanitz

Ålder: 34

Land: Tyskland

Personbästa: 20,77 m

Meriter: 1 VM-guld, 1 VM-silver, 1 VM-brons

Christina Schwanitz är född i Dresden i dåvarande Östtyskland och har tillhört eliten inom kulstötning i över ett decennium. Hon började göra väsen av sig 2004 då en bronsmedalj plockades i junior-VM. Året efter gjorde Schwanitz sitt första VM som senior i Helsingfors och slutade på en respektabel sjundeplats. Den första riktiga fullträffen skulle komma åtta år senare, 2013, då tyskan tog en silvermedalj i VM i Moskva. 2015 var dock karriärens bästa år hittills då Christina vann guld i VM och slog sitt personliga rekord med en stöt på mäktiga 20,77. De nivåerna har Schwanitz inte nått upp till efter det, men ett brons i Doha är inte så illa pinkat det heller. Kan Christina få en nytändning och utmana de stora drakarna i Tokyo? På förhand känns det tveksamt.

Danniel Thomas-Dodd

Ålder: 27

Land: Jamaica

Personbästa: 19,55 m

Meriter: 1 VM-silver

Jamaica är som bekant mest känt som en sprintnation som inte har haft speciellt mycket lycka i kastgrenar genom åren. Danniel Thomas-Dodd, som tävlat i både diskus och kula, försöker ändra på det och i VM 2019 tog hon silver i kulstötning! Det var jamaicanskans första medalj i ett stort mästerskap då hon i London 2017 slutade fyra. 2019 var överhuvudtaget ett bra år för Thomas-Dodd då hon i Lima satte sitt personbästa på 19,55. Med andra ord går utvecklingen stadigt framåt för 27-åringen som nu ska göra sitt första OS. Kan hon gå framåt ännu mer och närma sig den magiska 20 meters-gränsen? Då blir Danniel livsfarlig i Tokyo. Håll ögonen öppna för kraftpaketet från Jamaica!

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS