Spjut - OS
Historiskt har Finland varit en ledande nation inom spjutkastning. Sedan grenens intåg på det olympiska schemat 1908 har vårt grannland i öst plockat sju guld på herrsidan, det senaste kom genom Tapio Korjus under OS i Seoul 1988. Även om Erik Lemming tog guld både 1908 och 1912 har Sverige tvingats stå i skuggan av både Finland och Norges framgångar inom sporten. Under 2000-talet bärgade Andreas Thorkildsen två OS-guld i följd (2004 och 2008) och satte dessutom ett nytt olympiskt rekord under spelen i Beijing med ett kast på 90,57 meter. På damsidan kan Norge skryta med ett guld på OS samt två på VM, samtliga tagna av Trine Solberg-Hattestad mellan åren 1993-2000. På senare år har den finska och norska dominansen avtagit och inför sommarens olympiad finns det ingen riktig toppkastare på varken dam eller- herrsidan.
Världsrekord (herrar): 98,48 m - Jan Zelezný (1996)
Världsrekord (damer): 72,28 m - Barbora Spotáková (2008)
Olympiskt rekord (herrar): 90,57 m - Andreas Thorkildsen (2008)
Olympiskt rekord (damer): 71,53 m - Osleidys Menéndez (2004)
Premiär på programmet (herrar): 1908
Premiär på programmet (damer): 1932
Stjärnor
Magnus Kirt
Ålder: 29
Land: Estland
Personbästa: 90,61
Meriter: 1 VM-silver, 1 EM-brons
Magnus Kirt var den spjutkastare som skickade iväg sitt spjut längst av samtliga under 2019 och är därmed högst rankad inför sommarens OS. Estländarens främsta merit är ett silver från VM i fjol där han även skadade armen så pass allvarligt att Tokyo-OS ett tag var i fara. Kirts medverkan är fortsatt osäker, men i mars månad kom rapporter om att 29-åringen börjar närma sig comeback. Frågan är om han hinner träna och tävla tillräckligt för att kunna vara med och hota om medaljerna? Den estniska rekordhållaren från Tar är med sin skada lite av en outsider inför sommarens stora höjdpunkt, men som absolut inte ska avskrivas i första taget!
Thomas Röhler
Ålder: 28
Land: Tyskland
Personbästa: 93,90 m
Meriter: 1 OS-guld, 1 EM-guld
Som ung tävlade Thomas Röhler främst i höjdhopp och tresteg. Det var inte förrän 2010 som tysken började visa upp fina resultat inom spjutkastningen. Samma år kastade Röhler över 70 meter för första gången och fick därmed chansen att representera sitt hemland vid juniorvärldsmästerskapen varpå han slutade nia. Fem år senare, 2015, kom så det internationella genombrottet via en fjärdeplats vid VM i Beijing där Röhler kastade 87,41 meter. När det så var dags för debut i de olympiska spelen drog Röhler iväg spjutet 90,30 meter i sitt näst sista försök. Sensationen var ett faktum och det första tyska guldet i grenen sedan 1972 var säkrat. Efter ett ganska blekt 2019 ska 28-åringen från staden Jena nu försöka försvara sitt guld från Rio. Visst kan det vara värt ett litet bet på att han fixar det!
Julius Yego
Ålder: 31
Land: Kenya
Personbästa: 92,72 m
Meriter: 1 OS-silver, 1 VM-guld
Julius Yego har en intressant bakgrund som spjutkastare. Yego är född och uppväxt i Kenya där han som ung fattade tycke för spjutkastning efter att ha sett flera Youtube-videos av världskastare som Andreas Thorkildsen och Jan Zelezný. Det var så han fick sitt ökända smeknamn, “Mr. Youtube”. Kenya hade inga egna tränare inom spjutkastning eftersom i princip samtliga unga talanger sysslade med distanslöpning. Yego fick träna på egen hand med hjälp av olika övningar han hämtat från Youtube. Han slog igenom 2015 genom att bli första kenyan någonsin att vinna ett VM-guld i en kast eller- hoppgren. Under tävlingarna i Beijing satte han dessutom ett nytt afrikanskt rekord (92,72 m) som alltjämt är hans personbästa. Spjuttävlingen som väntar under OS senare i sommar känns på förhand väldigt öppen och visst har “Mr Youtube” alla möjligheter att minst försvara sitt OS-silver från Rio 2016.
Kelsey-Lee Barber
Ålder: 28
Land: Australien
Personbästa: 67,70 m
Meriter: 1 VM-guld
2019 blev Kelsey-Lee Barber den nionde australiensaren att bärga ett VM-guld i friidrott när hon kastade hem guldet i Doha. Hon blev samtidigt den första australiensiska spjutkastaren att kamma hem den ädlaste valören vid ett stort mästerskap. 28-åringen föddes faktiskt i Sydafrika men familjen flyttade till Canberra i Australien år 2000 varpå hon tidigt testade på olika kastgrenar som kula och diskus innan hon satsade fullt ut på spjutkastning. Vid den senaste olympiaden drogs Barber med en stressfraktur i ryggen vilket påverkade uppladdningen och väl på plats i Rio tog det roliga slut redan i kvalet. Nu kliver den robusta aussien in som guldfavorit och det torde vara låga odds på att hon lever upp till de högt ställda förväntningarna.
Lü Huihui
Ålder: 30
Land: Kina
Personbästa: 67,59 m
Meriter: 1 VM-silver, 2 VM-brons
Lü Huihui är en av de stora utmanarna till den regerande VM-mästarinnan Kelsey-Lee Barber. Kinesiskan är lite av en “late-bloomer” inom spjut eftersom hon inte kastade över 50 meter förrän hon fyllt 20 år. Sedan tog dock karriären fart och vid 22-års ålder kastade Huihui ett nytt asiatiskt rekord (64,92 meter). Under hemma-VM i Beijing slog hon återigen det asiatiska rekordet genom att kasta 66,13 meter och vinna en bronspeng. Huihui plockade sedan en medalj i både London och Doha och siktar nu mot att bärga Kinas första kvinnliga spjutmedalj på ett OS genom tiderna. Att hon lyckas med den bedriften är väl värt att beta en TV-peng på!
Sara Kolak
Ålder: 25
Land: Kroatien
Personbästa: 68,43 m
Meriter: 1 OS-guld, 1 EM-brons, 1 U23 EM-guld, 1 JVM-brons, 1 JEM-brons
Den regerande OS-mästarinnan i spjut heter Sara Kolak och representerar Kroatien. Hon tränas sedan 2019 av den norske legendariska spjutkastaren Andreas Thorkildsen. Kolak var en supertalang redan i tidig ålder och ståtar med flera medaljer från diverse ungdom och- juniormästerskap på sitt CV. Hon var endast 21 år gammal när hon vann OS-guldet i Rio 2016. Efter VM 2017, där Kolak slutade fyra, ådrog hon sig en allvarlig armbågsskada varpå den kroatiska regeringen stod för hennes operation och rehabilitering, 150 000 dollar kostade hela kalaset! I fjol var 25-åringen åter tillbaka i tävling och har sedan satsat hårt mot Tokyo-OS. I slutet av 2019 kastade hon 66,42 meter i Zagreb och blir således att räkna med i sommar!
Svenskhopp
Kim Amb
Ålder: 29
Land: Sverige
Personbästa: 86,03 m
Meriter: 7 SM-guld, 1 SM-silver, 1 SM-brons
Stockholmaren Kim Amb kan vid en fullträff faktiskt vara med och hota om medaljerna senare i sommar. Under VM i Doha 2019 hade Amb det fjärde längsta kastet i kvalet, men fick dessvärre inte till det i finalen och slutade sedermera på en åttondeplats. Hans personliga rekord, som han satte i fjol, lyder 86,03 och hade räckt till en bronsplats i finalen. Svensken slog igenom 2012 då han vid en tävling i Växjö kastade 81,84 meter vilket gjorde honom till femte bästa svensk med det nya spjutet som tilläts efter regeländringen som genomfördes 1985. Kim Amb har deltagit vid de flesta stora mästerskapen sista åren utan att prestera på toppen av hans förmåga en enda gång. Det är bara att hålla tummarna för att han lyckas i Tokyo och bärgar Sveriges första OS-medalj i spjut sedan Kenth Eldebrinks brons vid OS i Los Angeles 1984.